2025-01-27 174 views
呢度主打泰式串燒,但竟然連海南雞飯都咁出色,而且係——去骨版!🥹啲雞肉滑嫩入味,方便又好食,真係會食到停唔到口。尤其是我一咬落去隻雞翼嘅時候真係好驚訝。完全冇骨!今次叫咗啲沙律啦,叫咗海南雞飯同埋一啲串燒,我覺得最令我印象深刻嘅就係海南雞飯,串燒。串燒方面,每個醬$6 ,但係本身就算唔加錢都好,佢襯返嚟個醬都好好食。另外嘢飲嚟講就真係叫做好抵20幾蚊支酒,同埋嘢飲,重點就係埋單嘅時候可以堂食但係唔會有+1而且舖頭開到凌晨5:00 ,呢排拜年去得夜嘅話,就可以唔怕冇地方食嘢。整體嚟講我覺得都唔錯嘅,如果成大班人出去玩完之後就可以過去食嘢
2025-01-22
$200 (Dinner)
  • 串燒
  • 泰式去骨海南雞飯
2025-01-15 199 views
路經蘭桂坊,一定認得呢間位於和安里的Grill ขุนทอง大招牌,同時會被他們的泰式串燒火焰吸引了目光,係蘭桂坊食嘢唔好諗住好貴,Grill ขุนทอง的全日串燒飯套餐,包埋飲品,最平只係$66就有交易,非常抵食,其他選擇仲有泰式海南雞飯、牛腩飯、豬手飯和沙律等,餐廳仲開到清晨5:30,chill完肚餓食宵夜就啱晒。泰式串燒配菠蘿炒飯及雜菜$72 凍檸茶串燒雖然看似是簡單直接的烹調技巧,但其實難在如何控制以高溫烤熟食物又不傷食材,這碟泰式串燒有齊豬、雞、牛肉,香氣撲鼻,菠蘿炒飯以新鮮菠蘿果肉入饌,米飯的熱力和酸甜果香相融合,份外開胃。泰式串燒雞肉配炒飯及雜菜$66 凍奶茶串燒爐火力平均,火候剛剛好,泰式串燒雞肉燒得表面帶焦香,肉質滑嫩不鞋口,沾上花生沙嗲醬,更加惹味,炒飯炒得夠乾身,粒粒分明,吸收了泰式香葉的複雜味道,微辣有後勁。泰式去骨海南雞飯$69 凍奶茶泰式海南雞已起骨,吃落啖啖肉,雞肉脂肪不多卻十分嫩滑,搭配的油飯軟硬適中,煮得入味,飯量十足。魷魚鬚燒$25魷魚肉質爽滑彈嫩,一點也不會過韌,點上酸辣醬汁,非常滋味。雞肉串燒$18嫩滑多汁雞肉,配上酸辣醬汁,和串燒飯點上沙嗲醬的雞
泰式串燒雞肉配炒飯及雜菜
泰式串燒配菠蘿炒飯及雜菜$72 凍檸茶
泰式串燒雞肉配炒飯及雜菜$66 凍奶茶
泰式去骨海南雞飯$69 凍奶茶
魷魚鬚燒
魷魚鬚燒$25
魷魚肉質爽滑彈嫩,一點也不會過韌,點上酸辣醬汁,非常滋味。
雞肉串燒$18
嫩滑多汁雞肉,配上酸辣醬汁,和串燒飯點上沙嗲醬的雞肉相比是另一番滋味。
2025-01-12
泰式串燒雞肉配炒飯及雜菜
魷魚鬚燒
2024-12-27 261 views
中環蘭桂坊都有貼地親民嘅串燒店,Gril呢間串燒店門面非常大,好醒目,有氣氛又有風味。全日供應套餐🔹泰式去骨海南雞飯 $69🔹泰式串燒雞肉配菠蘿炒飯及雜菜 $66餐飲: 熱奶茶 & 凍檸茶串燒有炭火燒烤的香氣,帶有淡淡的煙燻味,醬料香味十足,秘製醬料,簡直係精髓,有泰式嘅香茅味道。各種醬料有如燒烤醬、醬油、蒜蓉等的香味交,增添層次感。🔹牛肉🔹雞中翼🔹魷魚鬚🔹牛仔骨餐廳入邊裝修好有型,主打泰式餐品同泰式串燒,貼地又親民嘅價錢,加埋好味串燒,吸引咗好多食客。

全日供應套餐
🔹泰式去骨海南雞飯 $69
🔹泰式串燒雞肉配菠蘿炒飯及雜菜 $66
餐飲: 熱奶茶 & 凍檸茶

🔹牛肉
🔹雞中翼
🔹魷魚鬚
🔹牛仔骨

真真正正係無骨海南雞,就連雞翼都係無骨,除了雞翼尖係有骨外,直頭係啖啖皮啖啖肉,雖然此海南雞肉唔會有好濃雞味,但都唔會有雪味,食落都係滑滑溜唔乾,雞皮食落有驚喜,竟然有好晶皮口感,細個食皮會食到想嘔,佢既樣有D似水晶粉咁,有香濃味,配上泰國醬好味,但配濃豉油就我個人唔喜歡食,飯就係配薑黃飯,熱熱辣辣,冬天食都幾啱,在蘭桂坊搵食,有飯落肚,有位坐依間收費,真心叫性價比高,相比金鐘及銅鑼灣,在中環依個價錢,真心可以叫抵食。PS: 唔好地方就係無人執枱

PS: 唔好地方就係無人執枱

呢間喺蘭桂坊斜路嘅串燒 相信有去過飲嘢嘅朋友都唔會覺得陌生😏 之前同朋友飲完嘢去食宵夜 真係覺得好好食 我哋話要係一個清醒嘅狀態下試吓佢係咪真係咁好味😂要咗兩個套餐 泰式豬髀飯 泰式雜錦串燒菠蘿炒飯 跟餐包嘢飲 叫咗凍檸茶同奶茶泰式豬髀滷得都幾入味 無骨豬脾肉腍滑 啖啖骨膠原嘅感覺!最抵讚嘅係佢入邊有好多榨菜同芥蘭 即刻感覺健康啲✌🏻 雜錦串燒套餐有齊豬牛雞串燒各一 燒得香口又唔會太老 可以點沙嗲醬/泰式酸辣醬 炒飯炒得都香口 粒粒分明 私心想佢加啲肉鬆🍚 另外點少得必嗌嘅串燒 牛仔骨燒至焦香 有酸辣嘅醬汁同香茅味道🐮 豬頸肉厚切啖啖肉 烤完唔會乾哂 爽口有肉汁🐷 魷魚鬚好彈牙 燒得好香 鍾意食辣嘅一定要加辣🌶️

2024-12-23 173 views
每次想食泰國嘢,我都即時會諗到呢一間Grill, 因為佢真係又好食又超抵食😎 完全唔使諗價錢,叫到成枱都係$200左右🤩🤩 套餐全日供應,全部都係$6-70左右包咗一個主菜同飲品😎 🌟泰式去骨海南雞飯 + 餐飲 $69唔好以為呢個價錢就會好求其,呢個海南雞真係好高質,雞肉嫩滑又夠香,連個油飯都好好食👍🌟泰式串燒配炒飯雜菜 +餐飲$72有齊牛雞豬各一大串,每款都係juicy 惹味,最正係點花生沙爹醬,甜甜地好好味😍炒飯香口乾身,唔錯🫶🏻🌟青木瓜手撕雞沙律$69份量好多而且雞肉仲多過青木瓜😆 清新開胃🫶🏻除咗呢啲煮食之外,呢度仲有好多多款唔同嘅串燒,有肉類蔬菜類,全部都好高質🫶🏻 最緊要係價錢真係好抵😎 仲要係朝早11點開到凌晨5:30,簡直係宵夜嘅美食天堂🤩

套餐全日供應,全部都係$6-70左右包咗一個主菜同飲品😎

🌟泰式去骨海南雞飯 + 餐飲 $69

🌟泰式串燒配炒飯雜菜 +餐飲$72

🌟青木瓜手撕雞沙律$69
份量好多而且雞肉仲多過青木瓜😆 清新開胃🫶🏻

2024-12-21
$100 (Lunch)
  • 泰式串燒配炒飯及雜菜
  • 泰式去骨海南雞飯
2024-12-21 266 views
泰式串燒配炒飯及雜菜($72)有三條串燒,雞、牛、豬各一串,三條都熱辣辣,雞肉肉質嫩;牛肉有咬口,口感似唔嚡嘅牛肉乾;豬肉爽口。沙嗲醬有粗粒花生,微甜,同串燒好夾。炒飯香辣,乾身,有豆角粒同香茅,味道一般。雜菜有白烚椰菜同甘筍仔,無咩味。泰式串燒配菠蘿炒飯及雜菜($72)串燒同樣有雞、牛、豬各一串。菠蘿炒飯味道偏淡,有菠蘿同三色豆,味道普通。套餐包冷熱飲品一杯,凍檸茶味道合格。整體嚟講,係中環呢個地段,有泰式串燒有飯有凍飲,唔使加一,味道可以,價錢合理,CP值OK。
泰式串燒配炒飯及雜菜($72)

泰式串燒配菠蘿炒飯及雜菜($72)

套餐包冷熱飲品一杯,凍檸茶味道合格。

串燒,雞、牛、豬
凍檸茶
$72 (Lunch)
串燒,雞、牛、豬
泰式去骨海南雞飯$69泰式串燒配菠蘿炒飯及雜菜$72泰式串燒配炒飯及雜菜$72泰式酸辣鳳爪$36好味指數:😋😋😋😋😋抵食指數:💲💲💲💲💲環境舒適:😌😌😌😌環境衛生:🧹🧹🧹🧹服務質素:💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️中環工作的我,好多時都覺得附近的餐廳用餐偏貴。不過最近就發現了蘭桂坊這間泰國串燒餐廳,有超抵套餐。最便宜那款$66,最貴那款才$72!重點是全日供應!今次就與另外2位同事各試了一款套餐及泰式酸辣鳳爪。泰式去骨海南雞🐔飯的雞啖啖肉,肉質嫩而不鞋。雞皮滑但又不會有一層肥膏。飯🍚有油香味。泰式串燒雞牛豬各一串,串燒燒得香,但又不會過乾身。每串串燒都有調過味,好夠味。但若想惹味一點,可沾點帶花生🥜味的沙嗲醬。炒飯粒粒分明,不會太乾或太濕,有鑊氣。泰式酸辣鳳爪夠多汁,辣🥵得過癮。鳳爪爽口。總括而言,食物便宜又好味,性價比高,這間餐廳應該會變成我和同事的飯堂。
好味指數:😋😋😋😋😋
抵食指數:💲💲💲💲💲
環境舒適:😌😌😌😌
環境衛生:🧹🧹🧹🧹
服務質素:💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️
今次就與另外2位同事各試了一款套餐及泰式酸辣鳳爪。

泰式串燒配炒飯及雜菜

泰式酸辣鳳爪夠多汁,辣🥵得過癮。鳳爪爽口。

2024-12-14 210 views
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯成日經過蘭桂坊,都會見到呢間泰式串燒店啊,原來佢哋嘅午市套餐真係好抵食,自己再加多幾串串燒都可以好豐富首先我哋叫咗個青木瓜沙律先69蚊,份量超級多,啲醬汁係自己分開倒落去嘅,唔使驚太辣太咸非常推薦口感爽口清新另外叫咗個泰式雞肉串燒炒飯配搭雜菜有三串串燒份量都幾大加上佢哋嘅秘製醬汁非常惹味佢哋去骨海南雞飯亦都係必點菜式之一雞肉口感鮮嫩另外都推薦佢哋個菠蘿串燒又平又大份多汁好甜如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!!!你嘅支持就系我嘅動力!記得點贊❤️ ⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯Grill ขุนทอง (和安里) (中環)中環和安里1號地舖 ⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

首先我哋叫咗個青木瓜沙律先69蚊,
份量超級多,
啲醬汁係自己分開倒落去嘅,
唔使驚太辣太咸

另外都推薦佢哋個菠蘿串燒
又平又大份多汁好甜

你嘅支持就系我嘅動力!記得點贊❤️

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

Grill ขุนทอง (和安里) (中環)
中環和安里1號地舖

2024-12-08 231 views
成日經過蘭桂坊都見到呢間串燒店好多人等串燒食👀今次去到附近見到唔係太多人🙏🏼就即刻入咗去食🤪串燒可以堂食可以外賣🥡座位有限🥹如果想堂食就早啲去攞位啦😎🥘泰式青咖喱牛腩飯牛腩超淋超入味😚青咖喱雖然唔係好杰親🙈但係辣味好足🌶️配埋茄子青瓜🥒啱啱好👍🏻🍍泰式雞肉串燒配菠蘿炒飯及雜菜雞肉有驚喜😻嫩口多汁💦有三串👅雜菜都有燒過🍖味道變得更有層次🔥🍢串燒菠蘿大推‼️鮮甜多汁仲要冇渣😭鮮菠蘿萬歲❤️🍢串燒有機蘆筍青咖喱汁配蘆筍原來幾夾😲蘆筍都係一啲渣都冇🤤🍢串燒豬頸肉泰式嘅辣真係好惹味❤️‍🔥蒜頭辣椒令佢味道好豐富🍢串燒泰式魚餅魚餅好大塊😝三塊啱啱好🤓

🥘泰式青咖喱牛腩飯

🍢串燒豬頸肉
泰式嘅辣真係好惹味❤️‍🔥蒜頭辣椒令佢味道好豐富

🍢串燒泰式魚餅
魚餅好大塊😝三塊啱啱好🤓
依家好方便,週末同Lisboy搭船過中環覓食,又可以遊船河,咁都俾我哋發現咗一間平價泰國嘢食😍喺呢度返工嘅人真係幸福!每個套餐都係$6-70包嘢飲!🍽️ 去骨海南雞飯上次同Lisboy去泰國最正就係成日有得食雞,呢度嘅海南雞飯好抵食,大大碟海南雞油飯仲包凍檸茶😍喺附近返工嘅人一定好開心,因為佢啲海南雞好有質素夠晒滑嘟嘟,有有雞味🤤Lisboy食得好開心!🍽️ 串燒豬牛雞配菠蘿炒飯呢度最出名就係串燒,當然要叫埋佢嘅豬油雞串燒套餐試一試🍢即叫即燒熱辣辣,最正係個秘製醬汁,配埋個牛肉真係好出,菠蘿炒飯都會出色,夠晒傳統!🍽️ 青木瓜手撕雞沙律三個人叫三個餐,但份量都幾大,所以叫咗個青木瓜手撕雞沙律,估唔到個手撕雞咁大份,真係啖啖肉,真係啱晒想減肥嘅女士過嚟食返餐好😍🎉🍽️ 法式焦糖燉蛋女人有第二個胃食甜品,食完好滿足嘅泰式午餐當然叫返個甜品,今次我就叫咗呢個法式焦糖燉蛋,都係一樣咁出色外脆內軟🍮

🍽️ 去骨海南雞飯

🍽️ 串燒豬牛雞配菠蘿炒飯

🍽️ 青木瓜手撕雞沙律

🍽️ 法式焦糖燉蛋
2024-11-29 282 views
想介紹返畀gym buddies 做運動控制飲食係重要我嘅口袋名單除咗poke bowl仲有 Grill你點都做唔到呢度可以揾到咁嫩滑嘅泰式海南雞胃口好我會叫半隻雞醬汁可以省略因為本身嘅雞味都幾濃拌菜係大量椰菜如果想出少少cheat都可以叫1/4隻雞再追加幾款串燒白鱔好香脆但同時又keep到肉質juicy 唔乾柴!四件都鰻都微微有焦香至於雞肉串同串都ok!走泰式風面上搽咗泰式醬少少花生醬同花生碎都幾香口當然做gym嘅朋友都可以點走醬版本
想介紹返畀gym buddies
如果想出少少cheat
都可以叫1/4隻雞
再追加幾款串燒
白鱔好香脆
但同時又keep到肉質juicy 唔乾柴!

四件都鰻都微微有焦香
至於雞肉串同串都ok!
走泰式風
面上搽咗泰式醬
少少花生醬同花生碎都幾香口
當然做gym嘅朋友都可以點走醬版本

2024-11-28 274 views
平日12:30嚟到呢間中環嘅串燒店,已經坐滿人,座無虛席😧望一望Menu,又好似真係幾抵食!🍢串燒菠蘿飯串燒菠蘿飯係有齊豬,牛,雞串燒,配菠蘿炒飯,味道正常,加上菠蘿甜甜酸酸,令人好開胃!🍢雞菠蘿飯而雞菠蘿飯就係有三串雞串燒,燒得好香口,啖啖肉,唔錯!🍢海南雞海南雞做得幾出色,雞髀位非常嫩滑🍢串燒菠蘿菠蘿好甜,爆汁之選🤤🍢串燒蘆筍蘆筍加咗少少鹽去燒,味道唔錯🍢串燒粟米仔份量好足夠,爽口多汁🍢串燒魚餅魚餅彈牙,味道偏辣🍢串燒雞中翼調味唔錯,燒得幾靚🍢串燒魷魚鬚好有咬口,醬汁有特色🍢泰式鳳爪無骨鳳爪,酸辣酸辣,好惹味!總括而言,呢間份量好足夠,係中環嘅抵食之選!

🍢串燒菠蘿飯

🍢雞菠蘿飯
而雞菠蘿飯就係有三串雞串燒,燒得好香口,啖啖肉,唔錯!

🍢海南雞
海南雞做得幾出色,雞髀位非常嫩滑

🍢串燒菠蘿
菠蘿好甜,爆汁之選🤤

🍢串燒蘆筍
蘆筍加咗少少鹽去燒,味道唔錯

🍢串燒粟米仔
份量好足夠,爽口多汁

🍢串燒魚餅
魚餅彈牙,味道偏辣

🍢串燒雞中翼
調味唔錯,燒得幾靚

🍢串燒魷魚鬚
好有咬口,醬汁有特色

🍢泰式鳳爪
無骨鳳爪,酸辣酸辣,好惹味!

總括而言,呢間份量好足夠,係中環嘅抵食之選!

2024-11-28 233 views
串燒豬頸肉 $25豬頸肉肥瘦均勻,燒到勁多肉汁🤤亦都好有口感,配埋芫荽酸辣醬,正!串燒魷魚鬚$25魷魚本身已經醃過所以好入味,燒到外焦內嫩,好有咬口,嚟到一定要嗌👍🏻串燒蘆筍$22蘆筍好新鮮,食入口仲感受到鮮甜,外皮燒到微焦,配埋泰式香料,食到完全停唔到口😂😂泰式去骨海南雞飯$69海南雞已經去咗骨,方便進食,雞肉🐔都好嫩滑,啲皮都好彈牙,配埋油飯,真係冇得彈,份量亦都好多好抵食。泰式串燒雞肉配炒飯及雜菜$66雞肉好Juicy,配埋沙嗲汁好嘢口,啲飯炒到粒粒分明,好有鑊氣🔥大人定小朋友應該都好鍾意食

串燒豬頸肉 $25

串燒魷魚鬚$25

串燒蘆筍$22

泰式去骨海南雞飯$69

泰式串燒雞肉配炒飯及雜菜$66
2024-11-24 170 views
蘭桂坊開業多年串燒專門店!保持水準- ✳️ 泰式串燒配菠蘿炒飯及雜菜👍🏻牛、豬、雞串燒香氣四溢,肉質軟嫩,3種層次,外焦香內有肉汁搭配菠蘿炒飯,酸甜適中,飯質偏濕軟,中和串燒油膩感- ✳️ 白鱔串燒 👍🏻👍🏻白鱔外焦內嫩,搭配獨特醬汁,味道鮮美,口感彈牙,愛鱔之人推介- ✳️ 牛仔骨串燒👍🏻👍🏻牛仔骨肉質厚實,燒烤香氣撲鼻,口感有韌勁,散發陣陣香草味,適合搭配自製醬料,風味更佳- ✳️ 蘆筍串燒蘆筍鮮嫩,輕輕燒烤後,略為縮水,仍保持水份,濃而清爽- 環境與服務 餐廳環境簡單,快餐文化,適合簡單享受串燒宴,服務友善-人均:HK$50-200
蘭桂坊開業多年串燒專門店!保持水準
✳️ 泰式串燒配菠蘿炒飯及雜菜👍🏻
牛、豬、雞串燒香氣四溢,肉質軟嫩,3種層次,外焦香內有肉汁
搭配菠蘿炒飯,酸甜適中,飯質偏濕軟,中和串燒油膩感

✳️ 白鱔串燒 👍🏻👍🏻

✳️ 牛仔骨串燒👍🏻👍🏻

✳️ 蘆筍串燒
蘆筍鮮嫩,輕輕燒烤後,略為縮水,仍保持水份,濃而清爽

環境與服務
餐廳環境簡單,快餐文化,適合簡單享受串燒宴,服務友善
人均:HK$50-200
  • 泰式串燒配炒飯及雜菜