今次是第二次來, 今次Grotta 都不會令我失望, 從開始磨菇湯, 最重要夠熱, 加上香料的味道, 我太太就故意要來喝這個湯, 上次喝過很回味,連麵包都用牛油烤過, 就知這餐廳很用心, menu同上次不同, 每次食物都是即整, 你可能需要等20分鐘,但也是值得, 我們點了漢堡和牛柳 , 味度有80%分以上, 以價錢是$200元以上的餐點, 在第二街上我覺得這家是最精彩, 環境也很舒服和溫暖, 甜品一蘋果批也很到位, 杯咖啡我點Latte, 這杯咖啡在外面也值$40, 這是一間不會令你失望的餐廳!
  • 烤著
2020-11-23 436 views
我同朋友係高街行左個圈,侍應話送兩杯野飲俾我地,最後決定入呢間新開既餐廳食朋友餐生日飯,埋單$751。炸魷魚伴炒大蒜、塔塔醬即炸,幾香口,略嫌少少油。$150個份量應該要多啲先岩。中途有隻昆蟲飛過隻碟,餐廳都自動換過新一碟俾我地。大蝦芒果牛油果沙律大大碟,醬汁微辣好開胃,幾惹味。雜錦肉腸薄餅偏鹹,唔鍾意有炸豬皮。我諗新開張所以星期日都仲有星期一至四先有既$198優惠。我地揀左澳洲牛柳配蘑菇汁,唔鞋唔韌有牛味,有水準。薯條好多又香口,仲有蘑菇、蒜頭、沙律伴碟,好抵食。牛柳餐送既紅酒我地轉左杯無酒精飲品,連埋佢話送俾我地既兩杯,最後叫左Fruit Punch、Mixed Berries Smoothie同Coffee Milkshake。
炸魷魚伴炒大蒜、塔塔醬
大蝦芒果牛油果沙律大大碟,醬汁微辣好開胃,幾惹味。
大蝦芒果牛油果沙律
雜錦肉腸薄餅偏鹹,唔鍾意有炸豬皮。
雜錦肉腸薄餅
澳洲牛柳配蘑菇汁
Fruit Punch & Mixed Berries Smoothie
Coffee Milkshake
2020-11-22
Type of Meal
Dinner
大蝦芒果牛油果沙律
澳洲牛柳配蘑菇汁
2020-11-11 322 views
Had a lovely dinner with my family on a Tuesday night, turns out they have steak night from Monday - Thursday. Steak choices from rib-eye,sirloin to tenderloin ($199 including Fries with a glass of house red🍷) Tomahawk ($399 including Fries with a glass of house red🍷) Food quality : Nachos yummy cheesy and crunchy ! Mid-well steak so juicy was just right, baked garlic and a big mushroom aside matches well with it ! Lava cake to die for ❤️Staff : All of them were awesome and friendly! Head chef
Food quality :
Lava cake to die for ❤️
Staff : All of them were awesome and friendly! Head chef Daniel is so nice and even came out to meet his customers ☺️
2020-11-10
Type of Meal
Dinner
2020-09-18 522 views
今次已經不是第一次嚟,每次嚟都有新驚喜,所以今次一定要寫食評,希望可以多啲人認識呢間新開既餐廳,餐廳既第一眼吸引之處一定係裝修,整個感覺都好Chill,門口既特式牆絕對係打卡熱點。之前試過沙律,芒果大蝦🍤沙律絕對係值得推介,今次冇食沙律,叫了一個蒜香白酒汁蜆肉伴多士,佢係以一個砂煲上枱既,一打開蓋,賣相同香味超吸引,即刻開餐,蜆肉好鮮味,之後再試埋面包同啲汁,面包好脆,再同啲汁夾埋食,又鮮又脆,正!主菜試過招牌海鮮意大利粉,好足料,海鮮新鮮,同埋啲汁夾埋意粉再加少少🤏黑椒,超贊。而今次就點左客廳出名既Steaks,牛扒海鮮大餐,西冷加烤大蝦,西冷岩岩好,我唔太like食好熟好乾,但又怕太生,呢個扒真係剛好,切既時候唔會話仲有血汁,但又可以keep到生生地,再加埋餐廳既House Red,完全岩晒我既口味,仲有烤蝦,建議加少少鹽食,鮮味更出。

蒜香白酒汁蜆肉伴多士
牛扒海鮮大餐
2020-09-17
$250 (Dinner)
蒜香白酒汁蜆肉伴多士
牛扒海鮮大餐
2020-09-18 424 views
久違了既寫食評,好喜歡為一些新餐廳下筆呢~話說九月份係我既生日月份朋友選擇左依一間位於西環高街既餐廳於是我 Openrice search 發現係一間新餐廳就有一種期待既心情去試試依間餐廳了打開menu,發現有D我未錯試過既菜式於是就點左和牛牛臀肉扒以及 羊架 黎試下另外點左2杯milk shake 就邊傾計邊等野食2杯milk shake 飲落都幾fresh 不過左邊果杯 好似係raspberry 就比較淡味少少等左唔洗好耐就第一道菜上左實在係令我surprise 既份量!!!!真係唔知道圖片表唔表達到佢既大小用隻大啡菇黎做比例會比較好我只可以話2個女孩子真係唔太食得哂哈哈除左個size真係令人意外,個扒既味道都係岩岩好平時係餐廳點菜5成熟好多時黎到都已經over左但佢個肉味都幾重幾香重點係熟度岩岩好5成其實食依塊扒既同時已經默默地上左另一道主菜 – 羊架同樣地 佢既份量真心好大份 完全係男仕們都食得飽既份量西餐黎講 會比咁大份既真係好難得仲有佢既配菜係我中意食既新薯焗得岩岩好呢  由於2道主菜基本上係同一時間上菜所以我同朋友都主力食左個和牛牛臀扒先就冷落左依份羊架點知有waiter
久違了既寫食評,好喜歡為一些新餐廳下筆呢~
話說九月份係我既生日月份

朋友選擇左依一間位於西環高街既餐廳
於是我 Openrice search 發現係一間新餐廳
就有一種期待既心情去試試依間餐廳了

打開menu,發現有D我未錯試過既菜式
於是就點左和牛牛臀肉扒
以及 羊架 黎試下
另外點左2杯milk shake 就邊傾計邊等野食

2杯milk shake 飲落都幾fresh
不過左邊果杯 好似係raspberry 就比較淡味少少

等左唔洗好耐就第一道菜上左
實在係令我surprise 既份量!!!!

真係唔知道圖片表唔表達到佢既大小
用隻大啡菇黎做比例會比較好
我只可以話2個女孩子真係唔太食得哂哈哈
除左個size真係令人意外,個扒既味道都係岩岩好
平時係餐廳點菜5成熟好多時黎到都已經over左

同埋依個份量絕對係抵食
味道黎講都係有驚喜
最後我地食唔哂既都有打包番屋企呢
2020-09-06
週末去西環搵食個陣🔎,發現高街有餐廳新開張,店面至店內都以水泥工業風設計為主🌫。戶外位除左有卡位可以坐之外,仲有一幅岩石牆可以打下卡⛰ (有人坐緊影唔到😂),比人感覺好Chill咁!————————————————————大蝦芒果牛油果沙律 $175沙律賣相豐富🌈,有大蝦🦐、芒果🥭、牛油果🥑、青紅椒、車厘茄同青瓜🥒。牛油果軟熟Creamy🥑,沙律菜爽脆多汁🥗,配芒果食酸酸甜甜好Fresh😋!三隻大蝦肉厚爽彈,不過其中有1隻有少少腥味🤏🏻。-紐西蘭牛柳(8oz) $280三成熟牛柳肉厚多汁🤤,軟腍嫩滑,脂肪含量少,所以牛味更濃厚🐮。可能係紐西蘭草飼牛關係,牛柳帶微微草青味🌿,但都尚算接受到。配菜有大啡菇、焗蒜頭、薯條同沙律,焗蒜頭軟糯香甜🧄,好食!-香蒜橄欖油意粉 $125 (+$35 雞肉)意粉雖然偏軟身,但非常入味🍝。蒜蓉香氣濃烈😻,啖啖都食到唔少蒜粒。橄欖油落得大方,令意粉光澤濕潤✨,但口感唔會太油膩,如果再加多少少辣椒一定好惹味🌶️!-芝士松露薯條 $100本身以為會係一小碟,點知份量超巨型,三至四個人Share都得🤣。薯條上面有松露酸忌廉醬同牛油果醬,松露酸忌廉醬清新開胃,但略嫌

————————————————————
大蝦芒果牛油果沙律 $175

紐西蘭牛柳(8oz) $280

香蒜橄欖油意粉 $125 (+$35 雞肉)

芝士松露薯條 $100
本身以為會係一小碟,點知份量超巨型,三至四個人Share都得🤣。薯條上面有松露酸忌廉醬同牛油果醬,松露酸忌廉醬清新開胃,但略嫌醬汁唔夠點哂所有薯條haha!

Mixed Fruit Smoothies $50
Strawberry Juice $40
兩杯都係鮮榨果汁,個人就中意雜果沙冰多啲🍹,因為口感同味道上都豐富啲😋。
  • 大蝦芒果牛油果沙律