{GROTTA}鰂魚涌異國風藍色Cafe 🛋️.GROTTO意思小洞穴 跟門口打卡位嘅藍色拱門互相呼應•ᴗ•店內長形格局 盡頭是落地玻璃~ 環境不錯食物質素有驚喜 咖啡☕️可轉燕麥奶 加分♡.✎  海膽蟹肉蒜辣意粉 $148  #推介賣相當相吸引 ( * ॑˘ ॑*  )⁾⁾微辣的海膽汁和一絲絲蟹肉🦀️沾滿意粉~✽好味指數:★★★★/5.✎  63°C蛋巴馬火腿牛油果吐司  $108配大啡菇、和式特調醬及特製莎莎醬(可+$15 轉牛角包窩夫)✽好味指數:★★★/5.✎ 柚子蜂蜜牛角包窩夫 $32與Fifty Fifty 聯乘的Croffle 當然不能錯過外酥脆 內鬆化~ 配上柚子蜂蜜甜甜的 好吃呢✽好味指數:★★★★/5.✎ 鮮奶咖啡 $40  +$5 轉燕麥奶✽好味指數:★★★/5.| 𝘼𝘽𝙊𝙐𝙏 |⚐ Grotto地址:鰂魚涌海澤街19號海暉大廈地鋪人均消費:HK$75 (ppl)回訪指數:🤤🤤🤤🤤/5環境舒適:🪑🪑🪑🪑/5
{GROTTA}鰂魚涌異國風藍色Cafe 🛋️
GROTTO意思小洞穴
跟門口打卡位嘅藍色拱門互相呼應•ᴗ•
店內長形格局 盡頭是落地玻璃~ 環境不錯
食物質素有驚喜 咖啡☕️可轉燕麥奶 加分♡

✎  海膽蟹肉蒜辣意粉 $148  #推介
賣相當相吸引 ( * ॑˘ ॑*  )⁾⁾
微辣的海膽汁和一絲絲蟹肉🦀️沾滿意粉~
✽好味指數:★★★★/5

✎  63°C蛋巴馬火腿牛油果吐司  $108
配大啡菇、和式特調醬及特製莎莎醬
(可+$15 轉牛角包窩夫)
✽好味指數:★★★/5

✽好味指數:★★★/5

| 𝘼𝘽𝙊𝙐𝙏 |
⚐ Grotto
地址:鰂魚涌海澤街19號海暉大廈地鋪
人均消費:HK$75 (ppl)
回訪指數:🤤🤤🤤🤤/5
環境舒適:🪑🪑🪑🪑/5
柚子蜂蜜牛角包窩夫
鮮奶咖啡
2023-02-22 732 views
喺外邊睇已經好吸引第一次嚟係星期日下晝4:30左右啦唔使等位嘅我哋四個人一坐低有二維碼睇餐牌不過叫嘢食就要同佢講我就叫咗flat White+肉桂窩夫朋友都試左其他窩夫~包括芝士、香芋、士多啤梨⋯我個杯flat White OK 㗎香濃~仲拉咗個好得意嘅花🤞🏻肉桂窩夫好香呀不過就比較薄弱多少少蘋果就好啦朋友食嘅士多啤梨窩夫話好好食跟住芝士窩夫都係超正口感香芋窩夫就普通咗啲因為香芋沒有香芋嘅味道😢大致上都OK所以今日再嚟今日都係叫咗杯flat White 再試芝士窩夫😏正!加油啊!今日當然都係帶唔同嘅朋友你試吓啦~支持😬大家都話好味嘅😙仲買多個香芋窩夫拎走添🥳朋友食咗都話香芋冇味道嘅又唔甜🤣所以香芋呢一part希望改善少少🤭
喺外邊睇已經好吸引
第一次嚟係星期日下晝4:30左右啦
唔使等位嘅我哋四個人
一坐低有二維碼睇餐牌不過叫嘢食就要同佢講
我就叫咗flat White+肉桂窩夫
朋友都試左其他窩夫~包括芝士、香芋、
士多啤梨⋯
我個杯flat White OK 㗎香濃~
仲拉咗個好得意嘅花🤞🏻
仲買多個香芋窩夫拎走添🥳
朋友食咗都話香芋冇味道嘅又唔甜🤣
所以香芋呢一part希望改善少少🤭
2023-02-22
$80 (Tea)
2023-02-21 463 views
好味cafe1️⃣焙茶latte拉花靚,飲落好香濃焙茶味,但唔會苦. 茶同奶比例岩岩好😋😋又大杯.飲完心情即刻好返🥰🥰💰HKD$462️⃣斑蘭椰子味scone熱熱地,一上枱已經好香😍顏色都好吸引,食落係脆口,唔會硬.斑蘭椰子味較淡,再濃d會好d💰HKD$30cafe都幾多位,座位寬落,乾淨.好岩同朋友傾計.所有店員態度都好好,走時都會講多謝哂byebye.價錢合理,食物質素唔錯,食得開心.👍🏻
好味cafe
1️⃣焙茶latte
💰HKD$46

2️⃣斑蘭椰子味scone
💰HKD$30

2023-02-17 450 views
📍 Grotto (鰂魚涌)鰂魚涌海澤街19號海暉大廈地鋪-這個waffle很特別 是用牛角包壓成的 上面的cheese舖的滿滿的很讚 chess鹹鹹的配上下面甜甜的waffle很好吃-🧀 挪威焦糖芝士牛角包窩夫 $52 環境 ⭐️ 5/5食物 ⭐️ 4/5推薦指數⭐️ 4.2/5
📍 Grotto (鰂魚涌)
鰂魚涌海澤街19號海暉大廈地鋪

🧀 挪威焦糖芝士牛角包窩夫 $52

環境 ⭐️ 5/5
食物 ⭐️ 4/5
推薦指數⭐️ 4.2/5
2023-01-14
  • 挪威焦糖芝士牛角包窩夫
2023-02-08 482 views
朋友話有間好食嘅Croffle店介紹,於是依日下晝得閒就去試下有幾好食!🤪[ 亂闖試食 ]🍽 香芋椰子牛角包窩夫 😋😋😋😋😋牛角包窩夫 (Croffle) 係得夾烘得好香酥,仲食到酥皮口感。👏🏻 香芋味好香,唔算好甜,同椰子碎嘅味道好夾,有大約手掌咁大件,作為下午茶甜品份量啱啱好!😚🍽 Treat Me Well 😋😋😋😋朋友推介嘅Croffle,搽咗一層榛子朱古力醬,仲有微煎過焦糖化嘅香蕉🍌,而有少部分香蕉用咖哩黃薑粉醃過再煎,味道幾特別,忌廉亦都唔甜,夾埋香蕉同牛角包窩夫食味道唔會有違和感。😉下午茶 💵💵 約港幣$80/人💁🏻‍♀️ 店舖唔係位置大街,而且喺工商區,星期六下晝都有一大半入座率,係有佢吸引之處。佢哋冇設最低消費,如果想外賣自取,亦可以Grab & Go!🙆🏻‍♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow @foodirectory.hk !

[ 亂闖試食 ]
🍽 香芋椰子牛角包窩夫 😋😋😋😋😋

🍽 Treat Me Well 😋😋😋😋

下午茶 💵💵 約港幣$80/人

2023-02-04
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$80 (Tea)
2023-02-06 356 views
➲鰂魚涌 Grotto 深藍拱門cafe,門口有位可以打下卡,店內座位寬敞,慕名佢嘅靚靚動物拉花,可惜轉咗咖啡師,不過佢個西多士成功令人滿血復活。 ➳ 失傳法式西多士 𝑳𝒐𝒔𝒕 𝑩𝒓𝒆𝒂𝒅 ⁽¹⁰/¹⁰⁾ 推介必食!有3種配醬:strawberry, custard, caramel,吉士醬完勝!雖然無menu上面有嘅水果topping,但係真心口感超乎想像,簡單啲來講就係布甸包嘅西多士版本,減肥人士表示心甘情願獻上quota默默地食。多士四邊都有糖霜脆邊㗎~ ➳ 熔岩石 𝑳𝒂𝒗𝒂 𝑺𝒕𝒐𝒏𝒆 ⁽⁸/¹⁰⁾ Size相對大嘅 scone,切開有流心朱古力漿,似曲奇質感。 ➳ 海苔肉鬆牛角包窩夫 𝑷𝒐𝒓𝒌 𝑭𝒍𝒐𝒔𝒔 & 𝑺𝒆𝒂𝒘𝒆𝒆𝒅 𝑪𝒓𝒐𝒇𝒇𝒍𝒆 ⁽⁹/¹⁰⁾ 想試@fiftyfifty.hk 嘅牛角包窩夫好耐啦,味道係好食嘅,如果整返熱會好食好多。因為有雪條棒係中間,比較難咬,注意儀態者慎入。 ➳ 宇治抹茶拿鐵 𝑼𝒋𝒊 𝑴𝒂𝒕𝒄𝒉𝒂 𝑯𝒂𝒏𝒅-𝒘𝒉𝒊𝒔𝒌𝒆𝒅 𝑳𝒂𝒕𝒕𝒆 (𝒉𝒐𝒕) ⁽⁹/¹⁰⁾ 原本為咗佢特別嘅動物拉花來,但係好似轉咗barista,只有普通嘅拉花,傷心~➳ 冰

➲鰂魚涌 Grotto

➳ 失傳法式西多士 𝑳𝒐𝒔𝒕 𝑩𝒓𝒆𝒂𝒅 ⁽¹⁰/¹⁰⁾

➳ 熔岩石 𝑳𝒂𝒗𝒂 𝑺𝒕𝒐𝒏𝒆 ⁽⁸/¹⁰⁾

熔岩石 𝑳𝒂𝒗𝒂 𝑺𝒕𝒐𝒏𝒆

➳ 冰椰美式 𝑪𝒐𝒄𝒐 𝑨𝒎𝒆 (𝐢𝐜𝐞𝐝) ⁽⁹/¹⁰⁾
聞落有椰子味,但飲落就係正常嘅americano。

@grotto.hk
鰂魚涌海澤街19號海暉大廈地鋪
√ 鰂魚涌站B出口, 3分鐘步行
√ Walk-in

2023-02-03 321 views
一人午餐今日去試鰂魚涌GROTTO。餐廳可以用QR code睇menu之餘,同時亦提供實體menu👍。直接找店員落單點餐👍👍。午餐有六款選擇,包前菜,主菜和一杯飲品。今日擇咗offshore。前菜係雜菜沙律外表小巧吸引,各款蔬菜都新鮮。主菜揀咗蟹肉海膽扁意粉配蒜香辣椒油,惹味香濃,醬汁豐盈幼滑,蟹肉鮮香吸引,仲見到一舊舊海膽。一大碗唔覺意就食晒。杯品揀咗house made tea,今日係柚子薑茶,最啱冬天驅寒暖胃又滋潤,仲加兩朵苿莉花浮面,提升香氣👍。*餐廳在後街,附近有回收店,可能比較難找。午市好多人要早啲到。

前菜係雜菜沙律外表小巧吸引,各款蔬菜都新鮮。
午餐前菜 -雜菜沙律

Offshore - 蟹肉海膽扁意粉配蒜香辣椒油

2023-02-02
$170 (Lunch)
午餐前菜 -雜菜沙律
Offshore - 蟹肉海膽扁意粉配蒜香辣椒油
  • Uni&crabmeatlinguine
2023-01-16 421 views
店舖位於回收場旁邊,雖然門面裝修好有特色,但係感覺不太良好。朝早10:45連埋我地只得三客,餐廳樓底好高,半開放式廚房,裝修西式,2個人被安排坐靠牆二人檯。QR code 睇menu , 人手點餐。呢度唔係叫all day breakfast, 配料都有少少唔同,平時多數係三文魚,珍寶腸…,呢度係魚同水牛芝士,本來係用酸種包, 加15可轉croffle, 好似幾吸引,所以我地加嚟試下,其實即牛角酥窩夫,個窩夫唔太鬆脆🫤海膽意粉幾好食,幾香,微辣,不過用brunch 價錢衡量性價比唔高咖啡無得跟餐,單點,好大杯,其實檯有啲細,唔太夠位擺。

QR code 睇menu , 人手點餐。

咖啡無得跟餐,單點,好大杯,其實檯有啲細,唔太夠位擺。
2023-01-14
$196 (Lunch)
2023-01-01 385 views
本身唔太熟港島區,出左鰂魚涌地鐵站之後都搵左一段時間先搵到cafe所在地。友人因為想試個croffle,本身我又對cafe情有獨鍾,見有咖啡飲當然冇拒絕嘅理由。星期一至五有set lunch,我叫左Offshore ($148),即係海膽蟹肉扁意粉,用garlic chilli oil炒辣辣地好惹味,而且可以遮蓋海膽同蟹肉嘅腥味。飲品+$20要左杯Flat White,個crema打得幾好,個拉花都唔錯,而且個味好balanced,冇乜好大期望反而有驚喜。甜品先係友人黎嘅目的,叫左士多啤梨忌廉芝士牛角包窩夫($42),佢係crossover fifty fifty嘅,牛角包窩夫香脆可口,估唔到同士多啤梨忌廉芝士咁夾,如果唔係太飽,真係好想叫多款食🥹其實怪獸大廈係鰂魚涌英皇道,由海山樓、益昌大廈等五座唐樓合組而成,電影《變形金剛4》取景之地。行左個圈影左幾張相,又去%Arabica買左左杯咖啡飲😙

2022-12-18 543 views
星期六閒來無事,訓醒已經到左食午飯時間,最後出左鰂魚涌既呢間西餐廳。呢間西餐廳之前同朋友食過一次 ,所以今次帶飼主黎食。間餐廳唔算易搵,不過好處係佢係學校既一邊,假日去好靜好chill, 我地唔洗點等就有位喇。咁左兩個主菜,兩杯野飲同一份甜品。1. 63‘c 蛋巴馬火腿牛油果吐司我地個份同網上同我上次食有d唔同左,唔知係咪改左做法,今次份吐司上面加左磨菇,感覺似左茶餐廳個種吐司,蓋左牛油果種raw同fresh 既口感,略失望,其他沙律,cheese都好食。3星。⭐️⭐️⭐️2.礦工牛肉丼呢個飯好好食(因為太好食,唔記得影相😋)D牛肉岩岩好有咬口,個洋蔥同木耳好好食濕濕到潤下喉又酸酸地咁好開胃,個汁係蘋果醬食起來唔錯同牛肉一齊抵消左個膩。3. 飼主鍾意品嚐唔同了食店既咖啡,今次佢叫左杯ice latte ,正常不過不失咁。4. 甜品有招牌挪威海鹽芝士牛角飽窩夫呢個係最最好食,個牛角包好煙韌好香口,甜得黎少少咸,如果有下次會返黎encore呢個。5. 失傳法式西多士好啦我承認我地比佢個咁神秘既名呃左,坦白講,太甜,除左諗唔到佢咁整到個麵包咁濕之外,其實好普通既一道甜品。最後講講其他,環境唔錯,有
呢間西餐廳之前同朋友食過一次 ,所以今次帶飼主黎食。

咁左兩個主菜,兩杯野飲同一份甜品

1. 63‘c 蛋巴馬火腿牛油果吐司
3星。⭐️⭐️⭐️
63。c蛋巴馬半腿牛油果吐司

2.礦工牛肉丼
呢個飯好好食(因為太好食,唔記得影相😋)

4. 甜品有招牌挪威海鹽芝士牛角飽窩夫

5. 失傳法式西多士

失傳法式西多士

最後講講其他,環境唔錯,有少少外國feel 好chill 。
員工都好nice。價格稍貴但可接受。
63。c蛋巴馬半腿牛油果吐司
挪威焦糖芝士牛角包窩夫
🍝𝑶𝒇𝒇𝒔𝒉𝒐𝒓𝒆 海膽蟹肉蒜辣意粉$148推介‼️意粉掛汁Creamy ,入面有絲絲蟹肉🦀都幾多,唔太覺有海膽肉,海膽汁就融入左意粉,鮮味湧出黎,香蒜辣椒油微辣夠惹味😝,扁意粉煮到岩岩好,Lunch set 仲有沙律🥗同埋野飲🍪𝑲𝒂𝒛𝒂𝒏 𝑺𝒆𝒌𝒊 火山石 $36焙茶麻糬scone,中間有煙韌麻糬,有淡淡焙茶味外面微脆,唔會好乾👍🏻🍫𝑪𝒉𝒐𝒄𝒐𝒍𝒂𝒕𝒆 𝒍𝒂𝒗𝒂 熔岩石 $36外面鬆化,入面加左濃厚朱古力,少甜,入口即溶不過Scone偏細塊,價錢略貴🙈.✨難得唔洗排隊,餐廳裝修靚igable,連餐具都精緻,不過張枱有啲細
🍝𝑶𝒇𝒇𝒔𝒉𝒐𝒓𝒆 海膽蟹肉蒜辣意粉$148
火山石

🍪𝑲𝒂𝒛𝒂𝒏 𝑺𝒆𝒌𝒊 火山石 $36

🍫𝑪𝒉𝒐𝒄𝒐𝒍𝒂𝒕𝒆 𝒍𝒂𝒗𝒂 熔岩石 $36
外面鬆化,入面加左濃厚朱古力,少甜,入口即溶
不過Scone偏細塊,價錢略貴🙈
火山石
2022-12-14 223 views
好失望好失望嘅一餐!之前路過覺得舖頭好靚而且見到lunch有人排隊就下次想搵機會食!我對牛角窩夫特別失望!叫左兩份all day breakfast,加$15轉croffle點知croffle硬到不得了!一路切成張枱震晒都未切到!
好失望好失望嘅一餐!

點知croffle硬到不得了!
一路切成張枱震晒都未切到!
📍地址: 鰂魚涌海澤街19號海暉大廈地鋪✿😋味道😋:3/5✿🏙️環境🏙️:4/5✿🤵🏻服務🤵🏻‍♂️:3/5✿👀賣相👀:3/5✿💰價位💰:3/5↠⏰時段: Lunch 12:00 ↞ ✦✧ 門口有一個藍色大拱門,英文舖名意思係石窟,猶如由拱門去石窟,不過外觀打卡就OK,嘢食真係好般。—————————————————————🍽❝ 63度蛋巴馬火腿牛油果吐司 - Oasis ❞ $118❀ 🥑Avocado, 🥓Parma Ham, 🥚Soft Boiled, Egg, Portobello, Kombu Shoyu, Sesame Oil & 🥗House-made Salsa ☞ 呢個份量我覺得偏小,最特別喺佢用parma ham包住溫泉蛋,但係溫泉蛋唔係流心;牛油果下面係Sourdough,食落比較硬身,好難咬開,用刀切都比較難,整體都好普通。🌰❝ 招牌鬆餅 - S(t)ones ❞ $34❀ Kazan Seki Scone 火山石🌋 (焙茶及麻糬)☞ 呢個食落好失望,Scone啲餡得好小,而且麻糬唔煙韌,焙茶味唔濃亦都唔特出,口感好乾,亦都無外脆內軟。
📍地址: 鰂魚涌海澤街19號海暉大廈地鋪

↠⏰時段: Lunch 12:00 ↞

—————————————————————

🌰❝ 招牌鬆餅 - S(t)ones ❞ $34

❀ Kazan Seki Scone 火山石

🌋 (焙茶及麻糬)

Type of Meal
Lunch
2022-11-29 317 views
難得放假半天,和朋友去完𝗔𝗥𝗧𝗘 𝗠便在附近尋找消磨時間的地方,而這間位於商業區的🔹藍色拱門🔹相對顯眼,聽聞是區內頗有人氣的咖啡店,既然來到當然要一試‪‪.ᐟ.ᐟ ☕︎︎ 𝚒𝚗𝚜𝚝𝚊𝚐𝚛𝚊𝚖: 𝚔𝚊𝚛𝚔𝚊𝚛.𝚛𝚎𝚌𝚘𝚛𝚍𝚎𝚛 ^ 63°C蛋巴馬火腿牛油果吐司 ¹⁰⁸輕食熱門之選~除了有牛油果配吐司這個不敗組合外,還有被𝖯𝗋𝖺𝗆𝖺 𝗁𝖺𝗆包圍的溫泉蛋,另外亦有兩款沙律和啡菇,很適合愛輕食的朋友 .・*’’*・.♬^ 挪威焦糖芝士牛角包窩夫 ⁵²雖然是這家的獨家口味,但表面的芝士碎味道不算突出,相對下層的𝖼𝗋𝖾𝖺𝗆 𝖼𝗁𝖾𝖾𝗌𝖾較為香滑,與香脆的𝖼𝗋𝗈𝖿𝖿𝗅𝖾十分夾,不過個人認為還是其他口味更吸引( .. )^ 靜岡焙茶拿鐵 ⁴⁶一人一杯𝖧𝗈𝗃𝗂𝖼𝗁𝖺ᐠ( ᐛ )ᐟᐠ( ᐛ )ᐟ 奶味和茶味也足夠,不想喝咖啡的話這個是不錯的選擇~本身𝗆𝖾𝗎𝗇的選擇有限,加上當時已經下午時段,因此只能點輕食和飲品等類型,另外這裡的營業時間只到18:00,若果想試意大利類主食只可於中午時段光顧了 ⁻ᵉⁿᵈ⁻☕︎︎ 𝚒𝚗𝚜𝚝𝚊𝚐𝚛𝚊𝚖: 𝚔𝚊𝚛𝚔𝚊𝚛.𝚛𝚎𝚌𝚘𝚛𝚍𝚎𝚛 ➪ 𝖦𝗋𝗈𝗍𝗍𝗈, 𝖰𝗎𝖺𝗋𝗋𝗒 𝖡𝖺𝗒, 𝖧𝗈𝗇

^ 63°C蛋巴馬火腿牛油果吐司 ¹⁰⁸

^ 挪威焦糖芝士牛角包窩夫 ⁵²

^ 靜岡焙茶拿鐵 ⁴⁶

➪ 𝖦𝗋𝗈𝗍𝗍𝗈, 𝖰𝗎𝖺𝗋𝗋𝗒 𝖡𝖺𝗒, 𝖧𝗈𝗇𝗀 𝖪𝗈𝗇𝗀
2022-11-03 440 views
🌟復古拱門打卡 Cafe🌟港鐵鰂魚涌站B出口 3分鐘路程❣️俾個復古藍色拱門吸引咗咁啱去到嗰陣仲未係食飯時間 未到12點 我係嗰度嘅第2台客🌼Oasis 63度蛋巴馬火腿牛油果吐司-沙律加左芫茜好好味-牛油果切得好薄好平均-用咗酸種吐司放係牛油果底部 蛋吐司唔夠脆 夾埋牛油果食好煙韌 難咬開🤪🙃-溫泉蛋配巴馬火腿巴馬火腿嘅鹹度 冇因為溫泉蛋嘅蛋汁而中和到-套餐包沙律 飲品🌼Cream Cheese Croffle-呢個牛角包窩夫好出色-1堆芝士碎喺表面 再加埋一層 cream cheese-仲有牛角包窩夫表面一層焦糖-又有鹹又有甜 多重味道🌼Dirty-有得揀fruity or nutty-叫左各一杯-fruity 帶果香味 唔會酸-nutty 好香nut味!❣️好彩早味一步食食完嗰陣已經係打工仔放飯嘅時間 一台又一台嘅人入嚟食飯
🌟復古拱門打卡 Cafe

🌼Dirty
-有得揀fruity or nutty
-叫左各一杯
-fruity 帶果香味 唔會酸
-nutty 好香nut味!

2022-10-25
$125 (Lunch)