2023-01-01
本身唔太熟港島區,出左鰂魚涌地鐵站之後都搵左一段時間先搵到cafe所在地。友人因為想試個croffle,本身我又對cafe情有獨鍾,見有咖啡飲當然冇拒絕嘅理由。星期一至五有set lunch,我叫左Offshore ($148),即係海膽蟹肉扁意粉,用garlic chilli oil炒辣辣地好惹味,而且可以遮蓋海膽同蟹肉嘅腥味。飲品+$20要左杯Flat White,個crema打得幾好,個拉花都唔錯,而且個味好balanced,冇乜好大期望反而有驚喜。甜品先係友人黎嘅目的,叫左士多啤梨忌廉芝士牛角包窩夫($42),佢係crossover fifty fifty嘅,牛角包窩夫香脆可口,估唔到同士多啤梨忌廉芝士咁夾,如果唔係太飽,真係好想叫多款食🥹其實怪獸大廈係鰂魚涌英皇道,由海山樓、益昌大廈等五座唐樓合組而成,電影《變形金剛4》取景之地。行左個圈影左幾張相,又去%Arabica買左左杯咖啡飲😙