Restaurant: Grove Sandwiches (開源道)
Info:

2021-06-06 2983 views
呢間餐廳幾好,因為一向注重健康嘅我有時揀包都幾有困難,因為多數都會有好多添加劑,不過依家就有提供全麥或者gluten-free既包,佢會幫你看返熱,好似Starbucks嗰啲咁,味道都唔錯
2021-04-13 1552 views
真的有一段時間冇嚟過呢間食早餐, 今日同樣叫芝士火腿牛角酥早餐, 上枱時竟然唔同咗樣,之前啲沙律菜放在個牛角酥裏面, 依家就放喺碟上面再加沙律醬同多幾粒鮮茄子, 整體望落就靚咗,但係食落就有些不同,過去如果沙律菜放在牛角酥一齊食就可以減少油膩感, 依家唯有自己一啖牛角包一啖沙律菜, 感覺依然美味🤗🤗🤗。

2021-01-06 1317 views
朝早要食返個健康輕怡早餐, 先至有動力開工💪。我最鍾意食佢地既牛油果雞肉飛碟,全部飛碟都係即叫即制,等幾分鐘就得。如果真係太趕時間,可以預先打電話黎落order轉頭過黎拎,連等既時間都慳返。😂而且成間舖既店員都好有禮貌又細心,值得一讚。👍👍👍✨牛油果雞肉飛碟✨熱檸檬茶🏠 Grove sandwiches🛤️ 觀塘開源道49號創貿廣場地下1號舖📍 港鐵觀塘站B1出口,步行約5分鐘-----
朝早要食返個健康輕怡早餐, 先至有動力開工💪。

而且成間舖既店員都好有禮貌又細心,值得一讚。👍👍👍

✨牛油果雞肉飛碟
✨熱檸檬茶

🏠 Grove sandwiches
🛤️ 觀塘開源道49號創貿廣場地下1號舖
📍 港鐵觀塘站B1出口,步行約5分鐘

-----
TakeAway
2019-11-03 2004 views
這家咖啡廳經過很多次也沒有去 終於去飲咖啡好像有很多家分店 主要售賣輕食及咖啡產品挻受附近上班族歡迎的 因為價錢不貴味道不錯這家分店店鋪不太大 坐位大約十多個環境一般咖啡價錢很便宜 輕食還有不少選擇挻不錯吧🤭·Mocha HKD$27 ·凍咖啡 HKD$24味道挻不錯 相比起大型連鎖店價錢挻便宜的下次經過再試試輕食吧🤣 不知道味道會怎樣呢~休息期間看到有不少上班族來買外賣回公司他們抽空來買咖啡如此空閒😂😂😂😂
這家咖啡廳經過很多次也沒有去 終於去飲咖啡
好像有很多家分店 主要售賣輕食及咖啡產品
挻受附近上班族歡迎的 因為價錢不貴味道不錯

這家分店店鋪不太大 坐位大約十多個環境一般
咖啡價錢很便宜 輕食還有不少選擇挻不錯吧🤭

·Mocha HKD$27

·凍咖啡 HKD$24

味道挻不錯 相比起大型連鎖店價錢挻便宜的[得意][得意]
下次經過再試試輕食吧🤣 不知道味道會怎樣呢~
休息期間看到有不少上班族來買外賣回公司
他們抽空來買咖啡如此空閒😂😂😂😂

2019-10-16
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$30 (Tea)
2019-07-17 1149 views
踏入食店,侍應通知餐牌已更新了,我望一望發現除款式多了,價錢也加了😅!但我依舊選擇火腿芝士牛角包酥+凍奶茶(HK$35),這個算是邪惡早餐之一,吃了會肥肥的🤫,就讓我放肆一吓吧😉!

$35 (Breakfast)
2019-05-10 1276 views
🔹煙三文魚清雞湯螺絲粉 $37湯底有得揀🍅湯同雞🐔湯,我今次食嘅雞湯底唔錯,味道算清淡,反而煙三文魚就太鹹啦我覺得~有圖有真相,煙三文魚嘅份量唔少,螺絲粉我叫左少粉但我食完都好飽🙈粉嘅話就略嫌太淋,好易一夾就散,但整體我都好鐘意!!
🔹煙三文魚清雞湯螺絲粉 $37

🔹煙三文魚清雞湯螺絲粉
2019-04-04
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$37 (Tea)
2019-03-27 873 views
🔅🔅🔅放工到觀塘做運動做之前當然醫下個肚途中見到有間三文治店門口寫著五點半後有半價所以就入左去試下~🔸<蜜桃蝦沙律三文治> 原本以為份量不算大拆開後才發現係勁大份餡料有蜜桃沙律菜和大蝦大蝦很爽口彈牙菜非常新鮮😋配上沙律醬真的好開胃~蜜桃雖然是罐頭的但都非常清甜~👍🏻麵包係健康的麥包口感依然很鬆軟食完一塊已經半飽最後我都食曬兩塊🤪夜晚應該食唔到dinner😂🔹<總結>三文治新鮮健康好味放工時間仲有半價優惠呢個性價比很高~🔅🔅🔅
🔅🔅🔅
放工到觀塘做運動
做之前當然醫下個肚
途中見到有間三文治店
門口寫著五點半後有半價
所以就入左去試下~
🔸
<蜜桃蝦沙律三文治>
原本以為份量不算大
拆開後才發現係勁大份
餡料有蜜桃沙律菜和大蝦
大蝦很爽口彈牙菜非常新鮮😋
配上沙律醬真的好開胃~
蜜桃雖然是罐頭的

🔹
<總結>
三文治新鮮健康好味
放工時間仲有半價優惠
呢個性價比很高~
🔅🔅🔅
蜜桃蝦沙律三文治
2018-09-28 1144 views
一天辛苦放工五點來過下午茶輕鬆一下!這兒地方雖小,!但都有約十二至十四個位!內裡既裝潢....好有"美式"快餐既feel!店前一角擺放玻璃雪櫃- 出售的預製碎蛋三文治,沙律等是不少OL及上班族常吃的簡便外賣、 ...室內設計採用玻璃落地窗坐在窗旁就清楚見到外面的街道!街道上,下班的繁忙時間!到處是下班的人們!手裡拿著各式各樣的公事包!人來人往忽忽急著走!也見有人跑得氣喘如牛追巴士!這裡在收銀處付錢購票後!就可以找位置坐下!餐點就會由服務生送上來!餐牌選擇不多!今天叫了個下午茶餐!芝士肉醬法蘭克福熱狗!熱狗麵包脆脆的, 配料有番茄,青瓜!充滿嚼勁的法蘭克福熱狗!腸是脆皮 肉質彈牙微辣不咸!上面放的是獨家特製的肉醬!吱上千島醬!把芝士炙燒微微的燒焦香!而肉醬帶點酸甜, 混合芝士口感有點像肉醬意粉!還有青瓜及蕃茄!是做得用心的下午茶!加點黃芥辣更惹味~~太棒了!而熱咖啡如果加2元!就會換成即磨咖啡!味道甘香,也不錯的!一個人在簡約裝修風格的小店內!享受一個靜靜的下午茶!身在其中是多麽幸福的一件事!
一天辛苦放工五點來過
下午茶輕鬆一下!
這兒地方雖小,!
但都有約十二至十四個位!
內裡既裝潢....好有"美式"快餐既feel!
店前一角擺放玻璃雪櫃-

出售的預製碎蛋三文治,沙律等
是不少OL及上班族
常吃的簡便外賣、 ...
室內設計採用玻璃落地窗
坐在窗旁就清楚見到外面的街道!

街道上,下班的繁忙時間!
到處是下班的人們!
手裡拿著各式各樣的公事包!
人來人往忽忽急著走!
也見有人跑得氣喘如牛追巴士!
這裡在收銀處付錢購票後!
就可以找位置坐下!
餐點就會由服務生送上來!
餐牌選擇不多!

今天叫了個下午茶餐!
芝士肉醬法蘭克福熱狗!
熱狗麵包脆脆的, 配料有番茄,青瓜!

充滿嚼勁的法蘭克福熱狗!
腸是脆皮 肉質彈牙微辣不咸!
上面放的是獨家特製的肉醬!
吱上千島醬!
把芝士炙燒微微的燒焦香!
而肉醬帶點酸甜,
混合芝士口感有點像肉醬意粉!
還有青瓜及蕃茄!
是做得用心的下午茶!
加點黃芥辣更惹味~~太棒了!

而熱咖啡如果加2元!
就會換成即磨咖啡!
味道甘香,也不錯的!
一個人在簡約裝修風格的小店內!
享受一個靜靜的下午茶!
身在其中是多麽幸福的一件事!
2018-07-31 929 views
天氣非常酷熱,令人沒有胃口,過去在此食店食意粉居多,今次試了一個輕盈午餐,原來都是一個不錯的選擇!火腿芝士三文治配爽脆生菜,口味青新,容易消化! (食咗一啖先記得影相)鮮菓杯內的水菓非常新鮮,清甜多汁,消暑解渴,特別是菠蘿,酸酸甜甜的,果然醒胃啊😉!除三文治外還有意粉午餐嫁,份量還可以喇!見到張收據有折扣,就係會員優惠,HK$500入會,可以用返來買食物及飲品嫁,咁樣抵d嘛。不過,店舖堂食坐位有限,只有12個,所以外賣人是較多,我也不例外呀🤗!

除三文治外還有意粉午餐嫁,份量還可以喇!

TakeAway
2018-07-01 670 views
如果想食個健康三文治或西式早餐,呢間都係唔錯嘅選擇。一朝早我鍾意嘆杯即磨齋啡,開源道附近茶餐廳都係捷x啡居多,呢間係即磨啡,味唔酸唔苦但亦唔太濃郁。今日食個三文魚番茄湯鏍絲粉,個湯底夠濃,三文魚都算新鮮,加半隻蛋,味道同養營整體都算唔錯。另外佢有兩個三文治、果汁櫃,適合趕頭趕命嘅上班族快閃買早餐。員工做嘢動作都夠快,上菜、包嘢都好快攪掂。係座位比較少同埋無門,加上有兩個大雪櫃嘅關係,冷氣比較唔夠。
如果想食個健康三文治或西式早餐,呢間都係唔錯嘅選擇。
三文魚番茄湯鏍絲粉
三文魚番茄湯鏍絲粉
2018-05-29 428 views
天時暑熱冇咩胃口,今日 lunch 食 light 啲 。。。三文治成日都經過呢間 Grove Sandwiches, 今日一於試下啦。點左一份勺草蜜糖芥辣煙三文魚三文治, 配杯熱即磨咖啡,HKD45味道一般,不過份量真係有啲細,下晝 好快就肚餓😅 因為份量唔多,價錢相對就貴咗少少。算係試咗,ok啦😑

味道一般,不過份量真係有啲細,下晝 好快就肚餓😅

因為份量唔多,價錢相對就貴咗少少。
算係試咗,ok啦😑

2018-05-29
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$45 (Lunch)
2018-05-09 392 views
《🤗意式輕食瘋》成日出街食,總係想食餐無咁油膩~————————————————🍝黑松露意粉 $58(連飲品☕️)依款意粉即叫即整,濃香黑松露味,但濃而不膩🤤!因為無太多芝士,唔會一層油,食完唔會濟!湯汁較多,唔會好Dry!絕對超出快餐店既水準😍👍————————————————另外,都可以考慮下依度既鮮果汁,沙律🥗,同三文治🥪,偶爾輕食,感覺不錯!😚————————————————-
《🤗意式輕食瘋》
成日出街食,總係想食餐無咁油膩~
————————————————
🍝黑松露意粉 $58(連飲品☕️)
依款意粉即叫即整,
濃香黑松露味,但濃而不膩🤤!
因為無太多芝士,唔會一層油,食完唔會濟!
湯汁較多,唔會好Dry!
絕對超出快餐店既水準😍👍
————————————————
————————————————-
黑松露意粉
黑松露意粉
2017-12-27 562 views
平時下午茶餓餓地都會黎呢間食,因為地點就腳,諗唔到食咩,就食個飛碟。下午茶成個餐單大致都食過,比起附近下午茶餐,性價比係高既。不過呢,野飲唔好叫奶茶/阿華田/好立克果啲,佢地唔識沖,會一舊舊,奶茶唔中唔西怪怪地要迴避。要求唔好太嚴謹的話,都食得開心既。

英式全日早餐 All Day Breakfast

辣肉腸意粉

英式全日早餐 All Day Breakfast
辣肉腸意粉
2017-12-06 355 views
第2次再幫襯,感覺比上次及預期差。今次叫左火腿煎蛋螺絲粉水準差左,冇第一次咁好食。叫左清雞湯底,以為好清淡,點知濃味好咸除左碗野入面既火腿外,其他都唔好食,攪到我好失望,應該以後唔會再幫襯。定係淨係做第一次客嗎?唔做回頭客?Ps。唔確定今日果位男職員係唔係老細,但如果你咳或病,唔該你帶口罩,店已經唔係好大,你係咁係度咳,我覺得唔衛生,傳播細菌:真係因為第一次覺得唔錯先再幫襯,但第2次已經係咁(好咸),好難叫我再幫襯,應該冇下次。同埋間店有野飛下,我覺得冇咁好。希望有待改善。
第2次再幫襯,感覺比上次及預期差。

今次叫左火腿煎蛋螺絲粉

定係淨係做第一次客嗎?唔做回頭客?

同埋間店有野飛下,我覺得冇咁好。希望有待改善。
2017-11-07
$31 (Tea)
2017-10-24 357 views
每次經過這間店都覺得好似唔錯,今次就試下尼間,因為都仲係下午茶時段,就叫左番茄湯雞扒螺絲粉,我以為下午茶好少份量,但一拎到就覺得份量都唔小。原本想飲湯,但幸好職員提醒我,我已經叫左湯底,所以可以唔洗再叫湯,最後我轉左熱好立克。落左order,好快就有得食啦~d湯都幾好飲,夠熱,雞扒好淋好好食,有口感同埋好香,而且都大塊。不過螺絲粉比較硬左dd,我個人比較喜歡淋少少。但整體好好食,1人份量岩岩好。好立克就見仁見智,個人覺得麻麻,建議飲品選其他。

但整體好好食,1人份量岩岩好。

好立克就見仁見智,個人覺得麻麻,建議飲品選其他。
2017-10-17
Type of Meal