2018-10-27 265 views
The one地下,以為得外賣小食,原來有一間平價既日本拉麵,60蚊一個套餐,有拉麵有6隻餃子,仲有個小食,真係好抵,拉麵同餃子質數都唔差,行尖沙咀又想良平野,依間係一個好選擇
2018-09-29 315 views
看到食記這裡只有餃子好吃那就要一客煎日本人餃子其實,地方也是一流裝潢的設計別緻雅觀⋯⋯23$ 六只價錢不貴因為鮮製最好的是裝修風雅舒適餃子有粟米的,原味的和新出的蔬菜餃子我的是原味有菜有豬肉口感不錯煎得恰到好處⋯⋯
2018-09-29
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$23 (Tea)
  • 蔬菜鮮製餃子
2018-09-19 209 views
在the one 逛街累了,要知道在the one 食東西都要上百 找到家便宜的 ,不用等位的就衝進去了。主題是餃子當然要食 我點了個冷烏冬餐 $55(這價位能食到set實在太便宜)餃子呢 一個字堅 沒肉汁 失望 煎焦了(焦跟脆我是分得出的)烏冬倒是喜出望外 麻醬太好食呢 流心蛋很流心 畫龍點睛 烏冬略硬友人點了麵豉拉麵 湯底太奇怪了 麵條太軟 難食 我告訴自己沒有下次呢 便宜的都得有基本水準 要是只食餃子是可以的 這間家店座很久也不會趕你 位置是大的 舒服

友人點了麵豉拉麵 湯底太奇怪了 麵條太軟 難食

這間家店座很久也不會趕你 位置是大的 舒服
2018-09-19
$60 (Dinner)
2018-09-03 301 views
好多時去尖沙咀睇戲都臨急臨忙食嘢,之後趕住上戲院,當我每次都咁匆忙嘅時候,我就會拉朋友一齊嚟呢間拉麵店食嘢,呢間拉麵店位置比較唔起眼,所以有時都會行過忽略咗,但其實呢間真係不錯,一個套餐可以簡拉麵或者烏冬配一客餃子,而且佢會畀一個綠茶茶包,熱水任加,落咗order之後仲會好快就有得食!!今次我同朋友又係趕住去睇戲所以又嚟咗呢間度食烏冬,睇左一陣menu,我簡返我最愛既蒜白麵豉湯叉燒烏冬定食,朋友就簡左豚骨湯叉燒烏冬定食,因為呢度可以揀拉麵又或者揀烏冬,對於我哋呢啲烏冬控實在太好!!叉燒軟硬適中口感幾好,餃子唔太油又唔太林好好食,食咗咁多次水準都一樣咁好!!

蒜白麵豉湯叉燒烏冬定食

豚骨湯叉燒烏冬定食

Type of Meal
Dinner
2018-09-01 240 views
🐹跟朋友食飯,臨近糧尾,當然要食平價餐渡日呢在The one底層的日本餃子拉麵店就最適合不過了,一個定食有拉麵又有餃子。蟹柳玉米拉麵🍜跟菜單上的圖很大差異,玉米很少,但湯底卻有一陣玉米味,沒有很油膩的感覺。有隻溏心蛋很好很好拉麵都夠彈口,整體還好。手製日式餃子外皮沒有煎得很脆很香口,可能我不是一煎完就食,不過還可以。麵豉湯义燒烏冬朋友點的烏冬,試了口湯底,算是挺濃,不過感覺很易膩,烏冬亦算彈牙。手作黑糖抹茶紅豆拿鐵一般般,有抹茶味的拿鐵加了紅豆底,黑糖就消失了。🐹:來這淨選定食好了,不必再加飲品,成二十多元一杯,飲品出去買更好。
🐹跟朋友食飯,臨近糧尾,當然要食平價餐渡日呢

蟹柳牛油玉米拉麵定食

蟹柳牛油玉米拉麵定食

蟹柳玉米拉麵🍜
拉麵都夠彈口,整體還好。
招牌手製餃子

手製日式餃子

外皮沒有煎得很脆很香口,可能我不是一煎完就食,不過還可以。
麵豉湯义燒烏冬定食

麵豉湯义燒烏冬

手作日式黑糖紅豆奶茶
手作黑糖抹茶紅豆拿鐵

一般般,有抹茶味的拿鐵加了紅豆底,黑糖就消失了。

2018-07-27 369 views
我真係好中意食烏冬架😍😍😋😋特別係烏冬mix 麻醬,仲唔係perfect match😍好似每一次黎都係食呢個烏冬,無辦法,我只係中意食烏冬😋😋白武士烏冬👍🏻👍🏻👍🏻芝麻又係大愛,店入面既調味放左一樽芝麻,等客人可以隨便食用,而我,會放大量🤤🤤🤤麻醬都唔夠,要放埋芝麻食,又香又有口感,大家下次可以不妨試下呢個食法。如果份量可以大多小小就岩岩好喇😋😋😋其實佢除左烏冬仲有好多其他嘢食架😬
我真係好中意食烏冬架😍😍😋😋
特別係烏冬mix 麻醬,仲唔係perfect match😍
好似每一次黎都係食呢個烏冬,無辦法,
我只係中意食烏冬😋😋
白武士烏冬👍🏻👍🏻👍🏻
芝麻又係大愛,店入面既調味放左一樽芝麻,
等客人可以隨便食用,
而我,會放大量🤤🤤🤤
麻醬都唔夠,要放埋芝麻食,
又香又有口感,大家下次可以不妨試下呢個食法。
如果份量可以大多小小就岩岩好喇😋😋😋
其實佢除左烏冬仲有好多其他嘢食架😬
2018-07-12 430 views
在The One 商場裡的一家餃子拉麵店平常都只會來採購經常經過的一家店這次卻是第一次光顧接近晚巿18:00這時間只有緊緊五位客人全未清理的桌面看來這裡的客滿時間有點不同看了菜單一下選了個餃子餐只食餃子有原味,粟米,蔬菜三種可以選擇很快就決定好不要原味點餐後站一邊等待其間也有幾位客人查詢但看來店員的熱誠沒很大讓客人變成了路人也真的有點可惜拿到餐點找個位置座下因為每座都未曾清理唯有職業病一下清理一張桌,讓自己可以好好地座著食保溫瓶的熱水都沒了或是都變了暖水呃。。只好讓菜多泡一回味道還是會出來的餃子比想像中好食多了可能是自己一真都想要食還是喜歡的蔬菜餡讓在下食得津津有味好多粟米在裡面而蔬菜餃也不輸至少也有四款不同的菜整個餐還付上泡菜和Miso Soup其實是不錯都只有環境和服務有待改進 加油
在The One 商場裡的一家餃子拉麵店
看來這裡的客滿時間有點不同
看了菜單一下
選了個餃子餐
只食餃子
有原味,粟米,蔬菜三種可以選擇
很快就決定好不要原味
拿到餐點
找個位置座下
因為每座都未曾清理
唯有職業病一下
清理一張桌,讓自己可以好好地座著食
保溫瓶的熱水都沒了
或是都變了暖水
呃。。只好讓菜多泡一回
味道還是會出來的

其實是不錯都
只有環境和服務有待改進
加油

2018-07-08
$50 (Dinner)
2018-07-02 366 views
今日在尖沙咀一人午餐,就決定食平價之選的隨意饌。已經唔係第一次食,通常係尖沙咀自己一個午餐都會選佢。$58一份拉麵定食:叉燒拉麵+餃子6隻+泡菜抵食之選,當然對味道不能要求太多。叉燒拉麵:麵豉湯不算極濃味,應不太鹹,對於我來說係適合,麵質較軟,一餅難分開,叉燒無咩味。手造餃子:皮薄,煎得脆,肉餡調味適中,都有肉汁,不錯。泡菜:不太辣,開胃。整體抵食,係拉麵較為扣分,餃子都有水準。味道:3/5抵食:5/5回頭率:4/5
$58一份拉麵定食:叉燒拉麵+餃子6隻+泡菜
抵食之選,當然對味道不能要求太多。
手造餃子:皮薄,煎得脆,肉餡調味適中,都有肉汁,不錯。
泡菜:不太辣,開胃。
整體抵食,係拉麵較為扣分,餃子都有水準。
味道:3/5
抵食:5/5
回頭率:4/5
2018-06-18 356 views
放工都已經接近8點,但又好想食烏冬所以近近地搵左呢間平時經過都見到唔多人不過當晚去到,雖然唔係坐滿哂不過都一直有人入黎食下小食環境靜靜地,反而幾舒服1)蒜白麵豉湯叉燒烏冬定食🍜2)饌.燒肉烏冬定食🍜如果鐘意濃味啲既就一定係蒜白麵豉湯吸引啲既,不過唔好睇第二個咁清淡,其實都唔錯😉而烏冬都唔係普通野嗰啲,夠彈牙👍🏻定食都有餃子,泡菜同茶綠茶係就咁俾茶包,自己加熱水既餃子幾傳統,細細隻之餘又夠味而且有六隻咁多對於胃口細既人可能太多不過呢個價錢,係呢個地區,絕對接受最近要都係佢唔會趕人走,比起限時食既地方,如果想搵個地方自己靜靜地食,或者同朋友傾下計,絕對適合
放工都已經接近8點,但又好想食烏冬
所以近近地搵左呢間
平時經過都見到唔多人
不過當晚去到,雖然唔係坐滿哂
不過都一直有人入黎食下小食
環境靜靜地,反而幾舒服

1)蒜白麵豉湯叉燒烏冬定食🍜

2)饌.燒肉烏冬定食🍜

如果鐘意濃味啲既就一定係蒜白麵豉湯吸引啲既,
不過唔好睇第二個咁清淡,
其實都唔錯😉
而烏冬都唔係普通野嗰啲,夠彈牙👍🏻
定食都有餃子,泡菜同茶
綠茶係就咁俾茶包,自己加熱水既
餃子幾傳統,細細隻之餘又夠味
而且有六隻咁多
對於胃口細既人可能太多
不過呢個價錢,係呢個地區,
絕對接受

最近要都係佢唔會趕人走,
比起限時食既地方,
如果想搵個地方自己靜靜地食,
或者同朋友傾下計,
絕對適合
2018-05-30 419 views
行行下the one, 見到有living plaza, 在角落有間拉面店平日五點幾六點無咩人, 就入去試試見到啲拉面都幾特別, 有湯無湯, 有冷有熱今次試左一款叫鰹魚冷伴拉面料好足, 餸鋪滿面, 可惜流心蛋無流心出黎佢每一個餐都有份餃子同味噌湯跟埋味噌湯普通野餃子就餡料足, 夠熱, 可惜皮唔脆服務就差啲首先無人執枱, 嗰陣5,6點無咩人,但張張枱都有食完既餐具就咁放係度, 都唔知係lunch 定 下午茶放到宜家晚市其次張張枱都有兩,三個水壺, 但全部都係吉既, 俾個茶包我都無水沖茶雖然服務真係唔夠, 但食物基本滿足,  值得返食

平日五點幾六點無咩人, 就入去試試
見到啲拉面都幾特別, 有湯無湯, 有冷有熱

今次試左一款叫鰹魚冷伴拉面
料好足, 餸鋪滿面, 可惜流心蛋無流心出黎

鰹魚冷伴拉面

佢每一個餐都有份餃子同味噌湯跟埋
味噌湯普通野
餃子就餡料足, 夠熱, 可惜皮唔脆

服務就差啲
首先無人執枱, 嗰陣5,6點無咩人,

雖然服務真係唔夠, 但食物基本滿足,  值得返食
鰹魚冷伴拉面
2018-04-21 564 views
在TST The One食日本拉麵🍜又要平,相信此店是最佳選擇!拉麵及烏冬套餐只是$5x -$6x(已經包拉麵/烏冬+ 6隻手造餃子+小菜(一少碟)+綠茶🍵!環境及座位也很舒服!叉燒拉麵的湯很濃,溫泉🥚是吸收了所有精華,所以特別好味!

環境及座位也很舒服!

叉燒拉麵的湯很濃,溫泉🥚是吸收了所有精華,所以特別好味!
蒜白麵豉湯叉燒拉麵
喺香港,真係好難搵到一間好似日本果啲咁好食嘅烏冬。隨意饌尚算食得出一啲日本味道。🍜🥟有湯烏冬,有撈烏冬,又有餃子可以揀,定食通常會陪埋味噌湯同埋餃子🍲🥟。我食過三次,三次都係食撈烏冬,因為自己比較鍾意食,同埋麻醬味都好夠, 而且原來當食仲可以有大量芝麻比你自己加。頭兩次都係外賣,今次第一次堂食, 感覺衛生環境一般,好多客人食完嘅碗碟,都要隔一段時間先有員工出嚟收,而且枱面好多污跡, 下次都係嗌返外賣好啲

• 白武士定食
2018-03-18 451 views
去到 The One Shopping Mall 當然要去Living Plaza 買嘢之外就係去隨意饌食餃子烏冬佢喺地庫嘅一層通常都會有位係一間自助餐廳唔需要收+1服務費平均每個餐大概50至$60但已經包左熱茶、前菜、六隻餃子、同埋拉麵/烏冬一碗真係好抵食👍🏻👍🏻👍🏻✨環境非常舒服好適合坐耐些啲嘅地方唔會有人趕你走枱面仲有熱水、辣粉同埋其他調味料作為自助餐廳真係已經非常好湯底永遠唔會太鹹好過好多拉麵館同埋湯一定夠熱!👍🏻👍🏻👍🏻另外餃子可以選擇菜餃總結:會經常光顧
去到 The One Shopping Mall
當然要去Living Plaza 買嘢之外
就係去隨意饌食餃子烏冬

佢喺地庫嘅一層
通常都會有位
係一間自助餐
唔需要收+1服務費
平均每個餐大概50至$60
但已經包左熱茶、前菜、六隻餃子、同埋拉麵/烏冬一碗
真係好抵食👍🏻👍🏻👍🏻✨

環境非常舒服
好適合坐耐些啲嘅地方
唔會有人趕你走
枱面仲有熱水、辣粉同埋其他調味料
作為自助餐廳真係已經非常好

湯底永遠唔會太鹹
好過好多拉麵館
同埋湯一定夠熱!👍🏻👍🏻👍🏻
另外餃子可以選擇菜餃

總結:會經常光顧
2018-03-12
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$65 (Lunch)
2018-03-12 307 views
经过The One,又想到随意馔,呢个最最最抵食嘅日式餐厅, 好想念佢嘅黑武士拉面跟糖心蛋!!! 今日冇很饿,所以单点一个拉面,食阵发现菜单又有新增,系抹茶饮品,真嘅很日式!!上次饮过了,真嘅很好饮,但晚黑还跟朋友约只好食我嘅黑武士就好. 注意到肥牛乌冬,呢家店真嘅好多惊喜,之前都卖一样嘅嘢,依家蛮常再新增菜色,真嘅可以每次嚟尖沙嘴都嚟呢家,好抵食,荷包唔喊喊^^
經典黑武士拉麵跟鍋燒烏冬!!!
鍋燒烏冬
2018-03-11
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$48 (Tea)
經典黑武士拉麵跟鍋燒烏冬!!!
鍋燒烏冬
  • 黑武士
2018-02-21 451 views
這邊廂說要吃得少一些,那邊廂又怎抵擋得了美食的誘惑。一天路過THE ONE,未吃早餐,小人饑腸轆轆地走進L層發掘。喜見一間拉麵舖,小人沒作多想便決定在此吃個麵豉湯叉燒拉麵定食。麵豉湯的味道正常,喝到日式麵豉的濃郁度,不會過烯。麵條的靭度亦不錯,掛湯力一般。三塊叉燒瘦位偏多,本屬好事,奈何燒得不夠香,柴了些。味玉熟過了頭,不夠滑。吃完整碗麵都未夠飽,幸好定食包括一客六隻的煎餃子。餃子實的很好吃,餃皮薄,煎得脆,肉餡夠味而且濕潤。下次再來很大機會只吃餃子鳥~~

麵豉湯叉燒拉麵定食
下次再來很大機會只吃餃子鳥~~
Type of Meal
Lunch