夏日蕃茄壽喜燒限定套餐$289/位好味指數:😋😋😋😋😋抵食指數:💲💲💲💲💲環境舒適:😌😌😌😌環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹服務質素:💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️推介原因:吃火鍋上癮,前一天享用完火鍋放題,然後很想念久違了的牛陣,所以把握週末時間,去了牛陣享用午餐。最近有夏日限定套餐,是我喜愛的壽喜燒,想也不想,就點了這套餐。午市可選澳洲產特上長期穀飼牛或日本產黑毛和牛。想吃好點,就要了黑毛和牛。這個期間限定的壽喜燒鍋跟平時的壽喜燒不同。這個上桌時放滿了蔬菜🥬。洋蔥🧅在底部,上面放了菇、蕃茄、羽衣甘藍、娃娃菜、蓮藕、瓜。旁邊放了一壺蕃茄壽喜燒湯。由於我們不知怎麼享用。侍應有來協助我們。原來要先開爐加熱蔬菜。聞到有洋蔥香味時,就可放幾片和牛在蔬菜上,再倒入湯。食物煮好後,就可享用了。湯底帶鮮甜的蕃茄味,越煮越濃,濃得食物不用再點任何醬料。套餐有脂肉均勻的日本產黒毛和牛、澳洲產特上長期穀飼牛、歐洲產豚肉、口感有點彈牙的牛舌、墨魚滑、蟹柳、鮮魷。不夠可再加單。自助區有多款丸。最喜歡是心形的那款,咬下去有點似甜不辣,好qq 。另有雜菇、菜。最驚喜是有價錢偏貴的羽衣甘藍🥬。牛陣有供應少量熱食,包
夏日蕃茄壽喜燒限定套餐
$289/位
好味指數:😋😋😋😋😋
抵食指數:💲💲💲💲💲
環境舒適:😌😌😌😌
環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹
推介原因:

自助區有多款丸。最喜歡是心形的那款,咬下去有點似甜不辣,好qq 。另有雜菇、菜。最驚喜是有價錢偏貴的羽衣甘藍🥬。牛陣有供應少量熱食,包括關東煮🍢及數款炸物。甜品有啫喱、布甸、生果,4款口味Haagen-Dazs 雪糕。飲品有數款熱茶、汽水、罐裝飲品,亦可跟侍應點Asahi 啤酒🍻
牛陣一向都係質素保證,今次嗌咗黑毛和牛🐃套餐(第二貴的套餐)。黑毛和牛肉質非常鮮嫩,口感非常好,而且油脂分布好均勻,令到肉質更加美味,牛肉味道十分濃郁!湯底就揀咗壽喜燒同蕃茄湯底雙併,都只係加$5,好濃郁鮮甜🤤🤤整體,餐廳環境都非常好,服務非常周到,d姐姐服務員好好人,會主動睇下洗唔洗加肉/清潔,遲左少少都唔會吹我地走。🐃🐃🐃🐃🐃🐃🐃🐃🐃🐃🐃🐃🤍好味指數:4.9/5🤎回頭指數:5/5

🐃🐃🐃🐃🐃🐃🐃🐃🐃🐃🐃🐃

🤍好味指數:4.9/5
🤎回頭指數:5/5

2023-03-16 951 views
我未食過服務態度咁差劣嘅火鍋店,我同6個frd埋咗食埋枱面嘅野食,之後有個服務員過嚟收走咗我枱上未煮嘅肉,心諗呆左,無野吖?再過多陣連個鍋都收走埋,又話夠鐘閂門,好快啲走啦。心諗你哋係用呢個待客態度嚟服務客人!跟住走果時仲有四五枱仲食緊。咩吖依家啲人咁鍾意恰細路?中學生都恰冇野吖! 其他大人又唔見你趕 差別對待? 吖姐落錯湯(蕃茄鍋落壽喜燒湯)都算啦仲要收我野趕我走,名副其實嘅垃圾。
我未食過服務態度咁差劣嘅火鍋店,
2023-03-09 1100 views
九龍灣德福抵食日式火鍋牛陣📍九龍灣偉業街33號德福廣場一期G99-G100號舖➰筆者係一個邊爐怪,一年四季都會有邊爐癮突然想打一下邊爐,而牛陣亦係經常幫襯嘅一間餐廳。✥澳洲產 長期殼飼牛 Lunch 放題套餐 💲209/90分鐘 💲179/60分鐘澳洲產牛肉,牛舌同豬肉放題任食,配料任拎,仲有飲品放題,兼且有haagen dazs任食,非常滿足豐富又高性價比。𖥕壽喜燒湯&藥膳香辣湯最推薦依兩款湯底,壽喜燒湯甜香易入口,日式火鍋嚟講不二之選;而藥膳香辣湯味道以香為主,辣度其實好小,但係日式火鍋入面可以食到香麻味濃湯底亦算少見,所以都幾推薦𖥕牛舌牛陣其中一個最吸引我嘅,就係澳洲產 長期殼飼牛依個套餐都已經有牛舌任食,牛舌薄切,輕輕來回幾涮已經可以入口,爽嫩有咬口,牛舌控表示非常滿足。𖥕殼飼牛牛肉就中規中距,視乎當日中品,但亦唔會太鞋太韌,整體水準中上。𖥕Haagen Dazs雪糕牛陣另一最大賣點當然係Haagen Dazs雪糕任食,無論大人細路,都必定愛上,食多幾杯,回本更易。
九龍灣德福抵食日式火鍋

牛陣
📍九龍灣偉業街33號德福廣場一期G99-G100號舖

𖥕壽喜燒湯&藥膳香辣湯

𖥕牛舌

𖥕殼飼牛

𖥕Haagen Dazs雪糕

2022-12-23 3466 views
好鐘意壽喜燒,近排冬天特別想食熱辣辣嘅壽喜燒汁煮和牛😍今次去到牛陣食,平時多數係去打邊爐嘅,估唔到而家會有壽喜燒汁揀,非常吸引啊😍🍲日本產特選黑毛和牛及北海道四元豚 - 放題套餐💰$439有6款湯底選擇,所以其實都可以火鍋放題,但係今次我就揀咗關東風壽喜燒湯,壽喜燒汁微甜,索晒落和牛到超正🥰🐄日本產特選黑毛和牛🐄日本產黑毛和牛🐄澳洲產特上長期穀飼牛🐄嚴選牛肉🐖北海道四元豚🐖歐洲產豚肉🐄牛舌和牛靚得好緊要,色澤好又重牛味又腍,必食‼️🉐🥬蔬菜籃都好正,索晒壽喜燒汁無得頂👍🏻洋蔥、大蔥煮耐少少,又甜又腍超鐘意,另外娃娃菜、皇帝菜都好夾🉐🐙大滿足海鮮🦐蟹籽蝦滑、🦀彷皇帝蟹棒、🦑原隻魷魚仔、🐙墨魚、帶子、青口、🦐鳳尾蝦、🦪日本生蠔最鐘意漲卜卜生蠔、彈牙蟹籽蝦滑、皇帝蟹棒、大大粒帶子😋🚩牛陣 (德福廣場) (九龍灣) @gyujin_wagyu 📍九龍灣偉業街33號德福廣場一期G99-G100號舖
好鐘意壽喜燒,近排冬天特別想食熱辣辣嘅壽喜燒汁煮和牛😍

🍲日本產特選黑毛和牛及北海道四元豚 - 放題套餐💰$439

🐄日本產特選黑毛和牛
🐄日本產黑毛和牛
🐄澳洲產特上長期穀飼牛
🐄嚴選牛肉
🐖北海道四元豚
🐖歐洲產豚肉
🐄牛舌

和牛靚得好緊要,色澤好又重牛味又腍,必食‼️🉐

🐙大滿足海鮮
最鐘意漲卜卜生蠔、彈牙蟹籽蝦滑、皇帝蟹棒、大大粒帶子😋

📍九龍灣偉業街33號德福廣場一期G99-G100號舖
2022-12-16
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$439 (Dinner)
2022-12-23 1707 views
這幾日天氣寒冷,想不到吃什麼便吃打邊爐。晚上六點多到餐廳,餐廳門口擠滿了顧客。⭐️日本黑毛和牛及四元豚放題$369可以任食日本產黑毛和牛、澳洲產特上長期黑穀飼牛、嚴選牛肉、北海道四元豚、歐洲產豚肉和午舌。還有不少海鮮,例如青口、生蠔、帶子、墨魚、蟹柳等。自助醬料區的醬油對比其他餐廳,選擇較多,有七味粉、炸蒜、柑橘醋、柚子醬油、芝麻醬、蒜蓉、蔥、花椒油、昆布醬油等。湯底我們選擇了壽司燒,可以先烤肉,之後再倒入壽喜燒湯汁打邊爐。我主要吃日本產黑毛和牛,雪花平均,瘦肉和脂肪比例分布平均,沾生雞蛋,入口口感不錯。自助區的選擇也不少,熟食有炸雞和炸薯仔。火鍋蔬菜有粟米、冰菜、金針菇、秋葵、白菜。配料有獅子狗、愛心魚板、脆皮場、小魚輪、黑木耳、蓮藕、白魚蛋等。麵類有烏冬、響鈴、公仔麵等。甜品有Häagen-Dazs雪糕,有焦糖脆餅、哈密瓜、士多啤梨、義大利芝士餅、雲尼拿x芒果熱情果味,順便練練臂力。
這幾日天氣寒冷,想不到吃什麼便吃打邊爐。

晚上六點多到餐廳,餐廳門口擠滿了顧客。

⭐️日本黑毛和牛及四元豚放題$369

還有不少海鮮,例如青口、生蠔、帶子、墨魚、蟹柳等。

自助區的選擇也不少,熟食有炸雞和炸薯仔。

火鍋蔬菜有粟米、冰菜、金針菇、秋葵、白菜。
麵類有烏冬、響鈴、公仔麵等。

$406 (Dinner)
2022-12-20 784 views
餐廳位於九龍灣,主打的就是日本料理。這間餐廳已有多年歷史絕對是穩健的選擇。這天我點選的就是壽喜燒,黑毛和牛配搭北海道四元豚。由湯底說起,壽喜燒最出眾的就是醬油的味道完完全全可以感受得到來自日本的感覺,我加上來自日本的和牛,入口即溶的感覺就是如此美味,放落壽喜鍋來,只需數秒就能好好品嚐,帶點肉的油膩感,真是美美的一頓。另外豚肉方面,來自日本的,果然也是美美的根源,肥瘦適中,天然的味道,就是如此吸引。加上任飲任食,吃到飽的感覺,很久也沒感受過了。
加上任飲任食,吃到飽的感覺,很久也沒感受過了。
燒肉🥩同打邊爐🥘真係啱晒凍冰冰嘅天氣🧊🥶牛陣就一次過滿足晒2️⃣個願望最近推出咗90分鐘日本🇯🇵壽喜燒放題我就揀咗黑毛和牛及北海道四元豚套餐Menu有清楚嘅指示教客人點樣食壽喜燒🤵🏻‍♀️🤵🏻職員都好細心會示範燒一次用甘香嘅牛脂肪起鍋並唔係出邊一般使用嘅食油仲加洋蔥為壽喜燒增添香甜風味呢個套餐包左:日本產黑毛和牛、澳洲產特上長期穀飼牛、嚴選牛肉、北海道四元豚、歐洲產豚肉、牛舌💖我自己就特別推介黑毛和牛同穀飼牛前者多汁肥美、後者煙靭健康兩邊燒到啱啱熟,浸一浸生雞蛋🥚呢一種日本傳統嘅壽喜燒食法令牛肉食起嚟更加嫩滑🤤食完壽喜燒,仲可以打邊爐🍲鰹魚湯底同壽喜燒湯底各具風味套餐仲有唔同嘅丸類、配菜、蔬菜、關東煮、小食等等而飲品我就推介佢哋自家製嘅冷泡茶系列玫瑰茉莉花、桂花烏龍、凍頂烏龍一樣咁好飲健康又清新🫧最重要係環境唔逼夾坐得舒服而且餐廳仲提供圍裙俾客人真係好細心當然最重要係性價比都OK呢個冬天⛄️梗係要約埋班friend過嚟食壽喜燒🥢
燒肉🥩同打邊爐🥘真係啱晒凍冰冰嘅天氣🧊🥶

🤵🏻‍♀️🤵🏻職員都好細心會示範燒一次
用甘香嘅牛脂肪起鍋
並唔係出邊一般使用嘅食油
仲加洋蔥為壽喜燒增添香甜風味

呢個套餐包左:日本產黑毛和牛、澳洲產特上長期穀飼牛
、嚴選牛肉、北海道四元豚、歐洲產豚肉、牛舌
💖我自己就特別推介黑毛和牛同穀飼牛
前者多汁肥美、後者煙靭健康
兩邊燒到啱啱熟,浸一浸生雞蛋🥚
呢一種日本傳統嘅壽喜燒食法
令牛肉食起嚟更加嫩滑🤤

食完壽喜燒,仲可以打邊爐🍲
鰹魚湯底同壽喜燒湯底各具風味
套餐仲有唔同嘅丸類、配菜、蔬菜、關東煮、小食等等
而飲品我就推介佢哋自家製嘅冷泡茶系列
玫瑰茉莉花、桂花烏龍、凍頂烏龍一樣咁好飲
健康又清新🫧

最重要係環境唔逼夾
坐得舒服
而且餐廳仲提供圍裙俾客人真係好細心
當然最重要係性價比都OK

呢個冬天⛄️梗係要約埋班friend過嚟食壽喜燒🥢
2022-11-20 1258 views
今日突然要到九龍灣工作,開工前先跟男友在德福商場吃頓晚餐,剛好今日想吃日式火鍋,但平常慣吃的火鍋店在這邊沒分店,所以就挑了很久沒光顧的牛陣。根據幾年前的印象,它的質素還好。今時今日就不知道了,一於試試!平日晚上大概6時半,餐廳食客不多,基本不用等候就可以入座,但我們吃到大概7時半左右,餐廳已經滿座。我們點了中價位的套餐 - $279 澳洲產特上長期穀飼牛+日本產豚肉放題套餐,由於惠顧滿指定金額,所以可享免費海鮮任食優惠,無限添加蝦滑、黃金螺、仿皇帝蟹棒、原隻魷魚仔和八爪魚仔,看似豐富哦!湯底方面,我們點了鴛鴦鍋:壽喜燒+雞白湯。縱使有雞件,但男友說湯底味道其實很淡;至於我的壽喜燒湯底,味道反而不淡,甜度可以,但甜味卻甜得古怪而且單一,就像白糖加水的味道,個人不懂欣賞,反正跟牛肉配搭起來,兩者格格不入,甜味跟牛肉味是分割開來,未能融和,味道奇怪。牛肉賣相可以,但牛肉端上來時,每塊底部都未完全解凍,黏在一起,加上切得非常薄,強行分開牛肉很易夾爛,所以只好選擇整盤牛肉下鍋,對我們喜愛慢慢逐片烹煮的人來說,很不享受。另外牛肉片太薄,所以單塊入口沒口感,要多夾兩塊才行。肉質方面同樣令人失望,牛肉

壽喜燒+雞白湯

牛肉

另外牛肉片太薄,所以單塊入口沒口感,要多夾兩塊才行。肉質方面同樣令人失望,牛肉嚡口不夠嫩,牛味較淡,而且如前所說,湯底的甜味跟牛肉完全不合襯,單一死甜的湯底不但沒有把牛味突顯出來,更差點把那僅餘的牛味給蓋過,失望哦!

海鮮質素也是我光顧的眾多日式火鍋中最差的,蝦滑沒鮮味,魷魚仔有點腥,黃金螺稍為正常,不帶腥味,有淡淡鮮味,但有沙,所以還是算了!至於八爪魚仔,因為怕像魷魚仔般,就不敢試了。

菜蔬類選擇比較少,熟食如關東煮味道都一般般,不試沒損失。

老實說,在X一跟牛X鍋,差不多價位,都可以吃到更有牛味、更有口感的牛肉和更美味的湯底。海鮮質素方面,它也遠遠不及上述兩間。如果說免費送就是這個質素,我寧願付錢吃更有質素的。

服務方面,廚房效率很高,追加的牛肉上菜很快,侍應都很有禮貌,效率很高。不過有些過於關心食客,例如湯底不多但差不多吃完,所以侍應問了兩次要不要加湯,我們兩次都說不用,但他還堅持要問第三次,感覺有點不良好。

整體而言,湯底味道和牛肉質素都不太理想,服務再好,上菜效率再高,都不會有想再來的衝動。吃了$600多元,感覺不值哦!

下次不會再來。
Type of Meal
Dinner
2022-08-13 3531 views
冇得外遊,焗住清假,最好就去週末排長龍的地方啦~~舒舒服服坐低,豪氣d加$5要左個美肌豚骨湯底,一上來就見到奶白色的湯,靜係睇都覺得好養顏呀$209的放題有牛肉牛舌還有豚肉,色澤好靓,口感同味道都得🉐️,還有其他配菜,選擇都算豐富,嘢飲係根據餐單上的選擇同職員講,佢地會提供送過來~ 避開食飯高峰時間去歎美食真係好chill好梳乎呢滿足呀~90分鐘的時間有一半係度吹水,雖然限時但時間都好充裕的,可以慢慢品嚐呀
冇得外遊,焗住清假,最好就去週末排長龍的地方啦
2022-08-12 1647 views
又1餐,以忯食為主的定食,界乎120左右。再光顧 店員 顯得10分盡責 說明 肉是定量。飲品可任飲。自助區10分企理。座位方面10分舒適。也是如常的食物,但質素和員工態提升了很多。餐飲業在疫情下,難免會受挫。而員工仍保持良好態度,跟客人介紹申請做會員享有那些優惠。肉類質素 因為光顧了至少10次以上,不作簡介。疫情下,論環境、衞生、食物質素、是值得光顧的餐廳。那兒的自助區;雪糕,咖哩牛腩 配飯 味道剛好,如食火鍋覺得悶,可以嘗試1下。
又1餐,以忯食為主的定食,界乎120左右。

再光顧 店員 顯得10分盡責 說明 肉是定量。飲品可任飲。

自助區10分企理。座位方面10分舒適。

而員工仍保持良好態度,跟客人介紹申請做會員享有那些優惠。

2022-07-18 1988 views
用GULU拎飛, 都差不多1個鐘後先有枱。叫左238 (定258??) 果個PACKAGE。先來1st round, 有兩款牛, 1牛舌, 1豚肉, 另有一個海鮮盤。估5到係有個小小海鮮盤, 有螺, 魷魚, 蟹柳果D, 普通LA。反而果2款牛幾有肉味, 切得薄薄的,食多幾塊都可以。湯底揀左壽喜燒同蕃茄, 前者好味WO, 偏甜的。後者就清淡普通。熟食5係好多, 但佢個炸雞同炸蕃薯條幾好食。雪糕最特別咪有6款HAGGEN DAZS, 5知點解覺得勁甜.....甜過平時出面買果D....最尾竟然見到有即烤紅豆魚仔餅, 幾新奇, 我5中意食紅豆餅都拎左舊。 汽水無得自己拎,下下要問佢拿, 有D 煩。
用GULU拎飛, 都差不多1個鐘後先有枱。
反而果2款牛幾有肉味, 切得薄薄的,食多幾塊都可以。
熟食5係好多, 但佢個炸雞同炸蕃薯條幾好食。
汽水無得自己拎,下下要問佢拿, 有D 煩。
$280 (Dinner)
日本產黑毛和牛放題 放題形式‼️🌟和牛肉味非常濃郁,佢每一疊嘅花紋都會有啲唔同,真係一啲都唔鞋口,佢做到入口即溶,油脂分布都好靚👍🏻每食一片都好滿足🤤🤤👍🏻🌟豚肉方都唔錯,都食到應有嘅肉質味道,唔算太特別,但唔會鞋口。總括▶️呢一餐放題非常滿足,價錢方面真係好抵食$289 - 90min🤞🏼坐的環境非常舒服,每一碟都好友驚喜🤤另外仲有Haagen雪糕任食,真心冇得挑剔⭕️整體推介指數 ⭐️⭐️⭐️⭐⭐️
日本產黑毛和牛放題 放題形式‼️

⭕️整體推介指數 ⭐️⭐️⭐️⭐⭐️
2022-04-14 3360 views
取消wfh嘅第一日😭同同事食返餐好先😢見到牛陣做緊lunch邊爐,又有啲想食壽喜燒,就入左去了😇餐廳有放題同定量餐,除左牛肉,出面食物都幾多‼️生嘅有唔同丸類、蔬菜類、菇類、粉麵類、豆廚、芋絲等等,仲有十分港式嘅生根同芝士腸😂熟食有關東煮😍😍蕃薯條、咖哩牛腩最最最重要!就係哈根大師雪糕任舀🥰唔係一杯杯嗰隻,有6隻味試哂都得🤪❣️澳洲產殼飼牛定量套餐 ($118+10%)我地揀左中間價位加壽喜燒湯底,牛肉每人有八薄片左右🥩對食肉獸黎講都係食返放題會開心啲🤣啲熟食我地都每樣試下,關東煮我食左兩輪😂😂種類都幾多,有大根、蒟蒻、獅子狗,仲有年糕福袋🤤如果可以有湯勺𢳂啲湯飲就更好😇其他配料我最鐘意就係冬瓜同萵荀,煮到淋哂索哂個湯好好味😆同事最鐘意係生根🤣🤣生根放壽喜燒湯底真係幾有趣😆😆😆丸呀菜呀嗰啲冇咩特別正常~不過個湯底愈煮愈咸,後尾咸到連米粉都食唔到😵‍💫埋單發現原來除左鰹魚湯底之外其他湯底都要人頭加$5,侍應又話鴛鴦湯先要🙃1個鐘時間要好好分配,最後十分鐘留嚟食雪糕🥰食左士多啤梨曲奇同焦糖各一小球😎食完真係大大滿足,捧住個肚返office🤰🏻食物種類算多,係一個鐘有少少趕🏃‍♀️💦一個滿足嘅快閃
取消wfh嘅第一日😭同同事食返餐好先😢
見到牛陣做緊lunch邊爐,又有啲想食壽喜燒,就入左去了😇

餐廳有放題同定量餐,除左牛肉,出面食物都幾多‼️
熟食有關東煮😍😍蕃薯條、咖哩牛腩

❣️澳洲產殼飼牛定量套餐 ($118+10%)
我地揀左中間價位加壽喜燒湯底,牛肉每人有八薄片左右🥩
對食肉獸黎講都係食返放題會開心啲🤣

食完真係大大滿足,捧住個肚返office🤰🏻
食物種類算多,係一個鐘有少少趕🏃‍♀️💦
一個滿足嘅快閃邊爐lunch為全日工作注入了力量🙂
2022-04-04
$120 (Lunch)
2022-02-22 1976 views
次次食都唔HAPPY。唔係價錢同質素問題,以前會覺得員工唔禮貌,但最近改左好多。今次仲俾左個靚位我坐。但坐隔離位 果位男士 無帶口罩 對我打左個乞嗤。呢啲情況,我唔係第1次 見。雖然見啲員工,好努力去執行規定,提醒 出出入入 架 食客 要帶口罩,但情侶可唔可以打對角坐,入坐時俾定2張紙巾,防止對旁邊~食客打乞嗤。與其同人/其他食客 打乞嗤,麻煩向對面女友打乞嗤啦!我只想食餐飯而已~以前食最平放題129再加1,見最近又加左價轉食定食。但都要119再加1,總數131蚊。呢個價錢,性價比~相當低。不過疫情下,經營 火鍋店~冒好大風險,租貴 同 人工貴。定食 同 放題 價錢 相差無幾 但定食 肉架份量相當少。肉質都唔係特別好食。牛味唔濃。如果食環境,都要睇埋食客質素。見啲人拎醬油,連個醬油碗都無拎走,仲要用過周圍放,咁叫啲食客點放心。好似真心搵命博,唔關餐廳事,關食客事。搵命博囉!以前都算常客,但1次1次失望。半年黎1次都叫多。如果有人想去食牛陣,記得唔好坐男 旁 或 者幾個女旁 1係口水婆,1係無品男 ~打乞嗤 記得用紙巾 (暗口) 唔該!
次次食都唔HAPPY。

呢個價錢,性價比~相當低。

不過疫情下,經營 火鍋店~冒好大風險,租貴 同 人工貴。

定食 同 放題 價錢 相差無幾 但定食 肉架份量相當少。
肉質都唔係特別好食。牛味唔濃。
如果食環境,都要睇埋食客質素。

以前都算常客,但1次1次失望。
半年黎1次都叫多。