2019-10-12 803 views
而家去邊度食同寫食評都要小心因為香港進入咗文革式批鬥時代🤫一陣去錯顏色食完都要嘔返出黎🤮前排去左牛陣同牛角係對家幾驚同黃傑龍作對😖翻查之下好彩係但馬屋旗下🙇‍♂️老闆係日本仔西村直樹咁我放心😂話說早排試佢個夏日限定夏之美鍋 - 冬陰功鍋個湯底幾足料味道唔錯 😋又酸又辣夠開胃有海鮮同蔬菜做配料都幾新鮮又健康肥肉唔會油幾好食いちばん (ichiban) 😘最好笑係侍應以為我韓國人同我講英文😂可能iquare多鬼佬出沒掛
而家去邊度食同寫食評都要小心
いちばん (ichiban) 😘
最好笑係侍應以為我韓國人同我講英文😂
可能iquare多鬼佬出沒掛
2019-09-24 752 views
星期日family day知道老公最鐘意食牛同泰國菜今次帶佢去牛陣試冬蔭功放題職員會準備好哂比你有南薑、香茅、紅蔥頭、芫茜莖、指天椒、泰檸葉、草菇、秀珍菇、鮮蝦和魷魚教埋你點整原來十分容易仲可以DIY落手落腳整冬蔭功湯底同有得玩👩‍🍳之餘仲有得食另外仲有上級榖飼牛的牛肉肥瘦比例適中同冬蔭功湯底係最夾最正係可以不停咁refill啲牛又有象啤飲簡直係爽仲有Häagen-Dazs 任食完全啱哂我老公口味
星期日family day
又有象啤飲簡直係爽
仲有Häagen-Dazs 任食
完全啱哂我老公口味

2019-09-14 468 views
最近少左啲遊客上街 ,餐廳亦比平時少左人排隊但無對食既生理需要下降呢日就去左牛陣邊爐邊爐喇~簡左甜豉油湯底配嚴選牛牛淨湯底都夠味 牛肉新鮮 份量唔算太多2人份量剛好配菜方面唔太多選擇~不過推介墨魚丸 拉麵都好食另外熟食有薯格都惹味。甜品有哈根大師雪糕服務方面 tst呢個服務員都幾主動同禮物地幫忙加湯加牛肉等等
最近少左啲遊客上街 ,餐廳亦比平時少左人排隊
但無對食既生理需要下降

呢日就去左牛陣邊爐邊爐喇~
簡左甜豉油湯底

配嚴選牛牛
淨湯底都夠味 牛肉新鮮 份量唔算太多
2人份量剛好
配菜方面唔太多選擇~
不過推介墨魚丸 拉麵都好食
另外熟食有薯格都惹味。
甜品有哈根大師雪糕

服務方面 tst呢個服務員都幾主動同禮物地幫忙
加湯加牛肉等等
2019-08-28 497 views
天天氣禁熱🔥,有時候真係無咩食欲。最岩就係食下D酸辣野開下胃!最近見到【牛陣】有夏日限定【夏の美鍋 冬陰功鍋】,本身就好鍾意食泰國野、冬陰功湯既我,二話不説就叫左呢個鍋!只要叫$219或以上既放題套餐就可以轉做冬陰功鍋。我地就叫左$219既澳洲上級長期穀飼牛🐂套餐。呢個冬陰功鍋🍲最特別之處係可以自己DIY湯底,有得食之餘又可以玩下!主打酸、辣,非常開胃!首先用牛脂肪炒香海鮮🦐同香料,再加入湯底、另外有泰式子彈椒同青檸,可以自行調配酸辣度!配埋泰國蔬菜盤,包括芫荽、青通菜、青木瓜絲、青茄同秀珍菇等。自助吧有香茅茶、紅咖喱同蝦片。真係好似置身於泰國一樣!泰國象啤🍻都係任飲,不過我地第二日要返工,就無飲啦。所有食材都好新鮮,尤其肉類、好紅好靚、肥瘦分明!自助吧都會定時定候補充,飲品都有好多選擇。冬陰功鍋基本上唔辣,酸味比較重,就算唔係好食得辣既人都ok。而且味道偏濃,如果食材係比較吸味的話,完全唔需要點任何醬汁!

主打酸、辣,非常開胃!

自助吧有香茅茶、紅咖喱同蝦片。真係好似置身於泰國一樣!

泰國象啤🍻都係任飲,不過我地第二日要返工,就無飲啦。

2019-08-28 372 views
今日去尖沙咀行街!就想食火鍋,牛陣是任食!我們選了冬陰功湯底首先店員會比材超你自己炒香d 香料!把香料和蝦炒香可以加湯可以點的是牛肉,牛利,豬肉,海鮮~帶子,蠔,魷魚出面的自肋吧!有蝦片,薯格,飯咖哩~用來點牛肉好好味!有菜和其他火鍋料可以自己夾我這個餐包任飲,都幾多款不同的飲品!酒~有象啤有淡淡的花香味和冬陰功好夾!👍🏻食到尾仲有haagen dazs 雪糕總結味道不錯牛肉不會太肥價錢ok 幾抵食環境舒服
今日去尖沙咀行街!
就想食火鍋,牛陣是任食!
我們選了冬陰功湯底
首先店員會比材超你自己炒香d 香料!
把香料和蝦炒香可以加湯
可以點的是牛肉,牛利,豬肉,海鮮~帶子,蠔,魷魚

出面的自肋吧!
有蝦片,薯格,飯
咖哩~用來點牛肉好好味!
有菜和其他火鍋料可以自己夾

我這個餐包任飲,都幾多款不同的飲品!
酒~有象啤有淡淡的花香味和冬陰功好夾!👍🏻

食到尾仲有haagen dazs 雪糕

總結
味道不錯牛肉不會太肥
價錢ok 幾抵食
環境舒服

2019-08-28 286 views
突然好想打邊爐,但又唔想打平時啲湯底見到牛陣出左新既冬陰公湯底,決定去試下!除左一般嘅配料之外,為左配合泰式主題,仲有好陰泰國小食例如有蝦片啦熱食方面有紅咖哩飲品櫃都有好多選擇但係食冬陰公湯底最特別既就係有得任飲象啤🍻淨係狂飲象啤都抵番重點黎喇! 就係湯底配料,呢個湯底比較特別,唔係一早倒左係鍋入面而係要自己炒香左配料再倒湯落去滾!青檸辣椒等等自己落,酸辣度自己調配幾豐富😋可以任添嘅野食有海鮮、牛肉、豬肉同牛舌其中海鮮我覺得幾出眾~牛舌係最好食!夠爽口,意外地又同冬陰公湯底幾夾!最後唔少得既緊係甜品🍨係任食既Haagen Dazs!!有4隻味任君選擇~正🤩
突然好想打邊爐,但又唔想打平時啲湯底
見到牛陣出左新既冬陰公湯底,決定去試下!

除左一般嘅配料之外,為左配合泰式主題,仲有好陰泰國小食

例如有蝦片啦

熱食方面有紅咖哩

飲品櫃都有好多選擇

但係食冬陰公湯底最特別既就係有得任飲象啤🍻
淨係狂飲象啤都抵番

幾豐富😋可以任添嘅野食有海鮮、牛肉、豬肉同牛舌

其中海鮮我覺得幾出眾~

牛舌係最好食!夠爽口,意外地又同冬陰公湯底幾夾!

最後唔少得既緊係甜品🍨
係任食既Haagen Dazs!!有4隻味任君選擇~正🤩
2019-08-27 202 views
好耐都冇去牛陣打邊爐,今日就去咗尖沙咀嚟緊後就食火鍋。原來佢而家推出左一個冬陰公湯底,所有配料自己炒,再加埋冬陰公湯,非常惹味。可以俾我哋炒嘅配料有:有蝦, 魷魚, 和牛脂肪開火將和牛脂爆一爆,加入埋啲蝦同埋魷魚一齊炒,已經聞到陣陣香味。最後加埋一啲草草同葉落去,已經聞到陣陣冬陰公香味。跟手我哋倒埋啲湯落去,大功告成。呢一個湯底酸酸味味,啲蝦吸收晒啲精華又多肉又入味。食完之後攞嚟打邊爐真係絕配。我地個餐係配澳洲上級長期穀飼牛,打邊爐夠薄牛味又香。另有泰國蔬菜盤, 泰式辣醬, 仲有Ashasi啤酒同埋泰啤任飲,大滿足!
可以俾我哋炒嘅配料有:
有蝦, 魷魚, 和牛脂肪

我地個餐係配澳洲上級長期穀飼牛,打邊爐夠薄牛味又香。

一家人食野最好緊係打邊爐今次我地食牛陣,因為聽聞最近仲有夏の美鍋冬蔭功鍋!朋友推介好好玩!原來係有得DIY鍋底!好玩又好食!有和牛脂肪開鑊,炒開魷魚同蝦再加泰國子彈椒同青檸,決定酸辣度最後加入泰式湯頭就食得,有得玩又有得食!🇹🇭酸辣醒胃,泰正啦!啱曬夏天食!仲有泰國蔬菜盤、泰象啤、泰式咖哩、泰式香茅茶、泰式蝦片、泰式椰汁糖,真係泰正!加埋d牛靚豬正,仲有好多配料、蔬菜、麵食等食到我好飽飽😋臨走仲食埋佢個movenpick! 食左3球😋😋大滿足!!!!值得一提嘅係個呀姐好nice,又一直同bb玩完全唔會嫌佢嘈👍
一家人食野最好緊係打邊爐
原來係有得DIY鍋底!好玩又好食!
有和牛脂肪開鑊,炒開魷魚同蝦
再加泰國子彈椒同青檸,決定酸辣度
最後加入泰式湯頭就食得,有得玩又有得食!
🇹🇭酸辣醒胃,泰正啦!啱曬夏天食!
加埋d牛靚豬正,仲有好多配料、蔬菜、麵食等
食到我好飽飽😋臨走仲食埋佢個movenpick!
食左3球😋😋大滿足!!!!
值得一提嘅係個呀姐好nice,又一直同bb玩
完全唔會嫌佢嘈👍
2019-08-26 131 views
牛陣新出的冬蔭公火鍋好特別是可以自己diy 整湯底的首先,用牛脂肪煎香愈煎得耐個香味愈濃再煎蝦和墨魚仔 一路煎一路聞到好香之後加入香茅,蕃茄仔等材料同時店員會幫手加冬蔭公湯咁就完成個湯底了即刻飲一口試試湯底的味道湯底和在泰國飲的冬蔭公一樣加上少少青檸汁勁加清新用這湯底打邊爐令到各樣食材都更好食牛陣自助吧不只有菜,菇,丸類等等更加有小食類配合今之泰國主題所以有烤蝦片各炸薯格飲品方面汽水,茶類等都有配合是次主題更推出了香茅茶好特別 第一次食打邊爐有香茅茶飲
牛陣新出的冬蔭公火鍋好特別
是可以自己diy 整湯底的
首先,用牛脂肪煎香
愈煎得耐個香味愈濃
再煎蝦和墨魚仔 一路煎一路聞到好香
之後加入香茅,蕃茄仔等材料
同時店員會幫手加冬蔭公湯
咁就完成個湯底了

即刻飲一口試試湯底的味道
湯底和在泰國飲的冬蔭公一樣
加上少少青檸汁勁加清新

用這湯底打邊爐令到各樣食材都更好食

牛陣自助吧不只有菜,菇,丸類等等
更加有小食類
配合今之泰國主題所以有烤蝦片各炸薯格

飲品方面汽水,茶類等都有
配合是次主題更推出了香茅茶
好特別 第一次食打邊爐有香茅茶飲

年底將會和好友去曼谷玩一轉,連續四年都踏足泰國土地,由以往不太懂欣賞泰菜,到現在偶爾都會心思思想吃;人會變,口味亦然。 牛陣最新推出冬蔭功火鍋,可以自己炒香料做湯底,有得食又得玩。在這炎熱天氣底下打邊爐也需要不少勇氣,選了連接地鐵商場的尖沙嘴分店。周五晚上大約六時來到,幸運的不用等位,見之後客人們陸續入座,想吃的話早段時間或八時半左右到來為佳。 來到最期待的自炒湯底環節,先以牛脂起鍋,放入海鮮,嗅到香氣後加入其餘配料略炒,再倒入湯底即成。一大籃冬蔭功配料甚多,有茄子、木瓜、芫荽、蕃茄等,要小心的是那不起眼的子彈辣椒,個子小小但辣度強勁。 在鍋底未滾前吃了數塊脆薯格、蝦片和咖哩牛肉,前兩者脆口,咖哩亦比想像中惹味,頗為驚喜。 套餐內的牛肉、豚肉、牛舌和海鮮皆是任點任吃,除了肉類以外,外面還有不少菜蔬、丸、豆品甚至熱食供選擇。 每次吃牛陣最令人期待的都是甜品環節,Haagendazs雪糕有焦糖脆餅、仲夏野莓、綠茶和比利時朱古力四款選擇,當中以焦糖脆餅最深得我心,餅乾新鮮卜卜脆,而雪糕全部香濃奶滑,吃了兩大球才罷休,好滿足。

2019-08-09
$230 (Dinner)
Dining Offer
Tasting Event
呢間牛陣有好多間分店,不過我地最鍾意尖沙咀呢間,係Isquare 入面,除左方便之外,仲可以係附近shopping,一舉兩得🤗我地六點幾已經到左,可以舒舒服服坐到個靚位,馬上Order呢個近期好多人試嘅冬蔭功湯底😋比哂啲材料你,自己炒自己D.I.Y.一番,扮下廚師先,好玩又過癮,最好加埋啲冬陰公上湯落去,香氣濃郁,聞到都流口水🤤個湯未滾之時,就出去拎啲啱自己口味嘅配料先,好多選擇,擺放整齊,飲品都好多選擇👍🏻返到埋位,已經送上咗頭輪靚牛,望落唔錯喎,厚薄適中,脂肪均勻,亦有豚肉和海鮮(魷魚🦑生蠔和帶子)😋仲有泰式疏菜籃🧺比你放入煱內味道更加滋味,頓時呢個冬陰公湯好似樣👍🏻泰國象啤🍺一樣無限任飲,啱哂打邊爐啦😍咦!呢D係咩辣椒🌶️?細問下原來叫「子彈椒」,可以隨個人喜好添加以增加辣度感,真係大鄉里😅食左幾輪牛肉都保持高質素,輕輕淖十秒左右已經熟,入口鬆化兼有肉味,沾上左冬蔭公湯更加另捨不同,正😍雖然係食90分鐘,但係店員嘅效率高,上菜快,覺得時間足夠唔會趕,埋單兩個人都係四百零蚊,性價比超高👍🏻👍🏻👍🏻

泰國象啤🍺一樣無限任飲,啱哂打邊爐啦😍

2019-08-22 2597 views
日日都返工,晚飯都係求其食。今晚約左3個朋友,一齊大吃大喝一返😂我地約左去尖沙咀既牛陣,呢間牛陣收費吾算貴,二百幾蚊已經有任食牛肉火鍋,當然,如果要更靚既牛肉,有更高價錢既plan比你選擇👍🏻我地睇左陣餐牌,見到有個新出既火鍋湯底,係冬陰公鍋,而且價錢吾算貴,可以食到既牛肉同豬肉都係中級,不是最平果隻質素。同埋任飲真係好抵,向等野食黎既時候,我地馬上出去攞野食,一路飲,一路出水😂😂飲品都算大路,緊有一款岩心水👍🏻傾左一陣計,個火鍋就到啦,原來呢個鍋係要人手自己煮,店員吾會幫手,但會教我地點煮,我地可以玩埋煮飯仔😂做法好簡單,首先將舊脂肪放入鑊,加熱後再加入香料配菜,再加入海鮮,炒熟後,再加入冬陰公湯就完成,好簡單👍🏻👍🏻湯底煮好,可以開始打邊爐了。我地即刻出去攞野食,野食方面有好多選擇,睇下啲相先😂要大讚既係個炸薯格,熱辣辣,好好味,配上甜酸醬,更好味👍🏻👍🏻另外有驚喜既係有秋葵,打邊爐好好味😍個冬陰公湯吾算太辣,有啲酸,好開胃,將食物味道提升了,好正,我重飲左一碗湯,非常美味👍🏻重點黎啦,任食既牛肉同豬肉😂我比較鍾意食牛,所以我重點講下啲牛。牛肉一啲都吾硬,而且脂肪同肉既分佈好好,入

飲品都算大路,緊有一款岩心水👍🏻

另外有驚喜既係有秋葵,打邊爐好好味😍
重點黎啦,任食既牛肉同豬肉😂

我比較鍾意食牛,所以我重點講下啲牛。牛肉一啲都吾硬,而且脂肪同肉既分佈好好,入口一咬即溶既感覺,冬陰公湯無搶到牛肉既牛味,加埋酸辣,更有一返風味👍🏻 不停落單,一個人食左成十碟😂😂所以好鬼抵食。
大家都快啲去試下啦,推介指數⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

2019-08-21
2019-08-20 133 views
今日約左班朋友食飯,佢地話要打邊爐,於是我地就揀左Isquare既牛陣,貪佢地點夠方便首先就緊係揀左個湯底先,見牛陣有個夏日限定既冬蔭公鍋,而我地又未試過用冬蔭公湯打邊爐,感覺都幾新鮮,於是一致決定要呢個湯底店員放低左一盤香料,海鮮同埋湯先用個鍋煎和牛脂肪然後再加入香料同海鮮一齊炒炒到咁上下就可以倒個湯落去啦,個湯落足料落去炒,酸酸甜甜帶點微辣,但個湯越滾越出味,完全唔需要沾豉油肉類需要向店員落單,牛肉質素幾高,好靚嘅雪花呀,豬肉片嘅味道都唔錯,$219食到呢個質素既牛真係幾抵其他火鍋配料都係自助形式自己出去攞,選擇好多,應有盡有,當中必定要試既就係炸蝦片配咖哩汁,個咖喱汁好出色,包你讚好飲品都係任飲,最重要既係有Haagen dazs雪糕任食呀!回本冇難度呀

店員放低左一盤香料,海鮮同埋湯

先用個鍋煎和牛脂肪

然後再加入香料同海鮮一齊炒

2019-08-19
$250 (Dinner)
2019-08-20 97 views
牛陣最近出左個新湯底🥘鍾意食酸辣既我地一於去食《酸辣開胃冬蔭功湯底火鍋》 店員先介紹步驟 自己DIY炒首先炒香和牛脂肪, 蝦, 魷魚, 香料,將湯底加入黑鍋最後按個人喜好放泰式子彈椒及青檸就可以打邊爐啦🍲今次叫澳洲上級長期穀飼牛套餐肉質不錯 牛味都濃既 豬豚肉就屬正常發揮哩個餐仲會有泰國象啤任飲🍺自助吧有泰式香茅茶, 泰式紅咖哩(配飯或蝦片), 炸雞, 薯格🍟仲有其他自助吧的火鍋配料食到咁上下食埋HAAGEN-DAZ雪糕就完美啦🍨
牛陣最近出左個新湯底🥘

肉質不錯 牛味都濃既
豬豚肉就屬正常發揮
哩個餐仲會有泰國象啤任飲🍺

食到咁上下食埋HAAGEN-DAZ雪糕就完美啦🍨
見牛陣推出咗個新湯底-冬蔭功湯,非常吸引我興趣,每個人$219,仲要係任食,非常抵食!非常多既丸類, 粉麵, 蔬菜同菇類供選擇,包括有豆腐, 生根, 芋絲, 白年糕, 魚柳等。另外,仲有熟食同小食供選擇,包括咖啡飯, 薯格, 炸蝦片等。飲品亦是很多選擇,有汽水, 茶類, 啤酒等,熱飲則包括各種茶包。湯底呈金黃色,再由自己親手加入配料,湯底酸酸辣辣,就咁飲都好可口!非常滿意。另外,隨鍋仲有海鮮送,包括有蠔, 蜆, 蝦及魷魚。除了自助吧的野食係任食外,以上的肉類也是任叫的,包括牛舌, 肥牛, 豬頸肉, 豬肉片等,質素都唔錯!最黎仲有Haagen dazs雪糕任食,非常吸引,口味包括有綠茶, 藍莓, 朱古力同曲奇,都非常美味,口感絲滑,同細盒既無分別,絕對係正貨!

2019-08-14