2023-11-19 41 views
喺太子西洋菜南街有間食肆好多人幫襯,食客不斷,相信食品質素一定有保證,於是同阿姨試一試。我點咗個順化蕃茄蟹肉扎肉湯檬,大量鮮蕃茄令到湯底好香濃,檬粉嘅份量頗多,好大碗,配埋蟹肉及扎肉一齊食好滿足。阿姨喜歡河內生熟牛肉湯河粉,生熟牛肉兩種口味,互相配合,鍾意牛肉嘅朋友一定啱食,濃香牛肉湯底,滑溜嘅河粉,一定冇得彈。我地仲叫咗一個越式炸春卷,裏面餡料好簡單,係米粉、紅蘿蔔及雲耳 ,但蘸上大量魚露後,鬆化香口又夠脆。再加一個越式豬頸肉,份量雖然較少,但外皮極為酥香,肉質彈牙,有咬口,好食。跟餐叫咗飲品係鮮芒果西米露,上面鋪滿新鮮芒果肉,香甜美味,裏面充滿粒粒軟滑嘅西米,每一口都好滋味 。阿姨試咗個羅望子冰,漸變淺啡色顏色好靚,飲落微酸微甜,非常消暑,好醒胃。其實餐牌仲有好多越式美食,惟有約多幾個朋友下次再嚟。

其實餐牌仲有好多越式美食,惟有約多幾個朋友下次再嚟。

2023-11-16
Type of Meal
Dinner
午餐叫了一碟雞扒蛋飯當時還有10分鐘後下午茶,但店員沒有說(因為之後我隔離枱落單另1位店員有提下午茶就到,我心𥚃已經感覺到不快)當碟飯到我食咗一嚿雞已感到好油,之後就發現好好多油喺塊生菜面,(忘記影相)我沒有立即投訴,心想算吧,就沒有再食因我真係好多油,(因為我之前曾經食過是沒有問題)當我準備走及比錢,同時向店員講雞扒好多油,店員說「雞扒係炸。所以多油」個店員仲講2次聽完又聽我非常火滾。我說「夠知雞扒係炸,但係你上碟時是否需處理啲油隔一隔?是否一羹油附上係生菜面免費送比客人食?」這個投訴店員毫無悔意,解釋又過分,雖然我附近工作,但都不會有下次幫襯

2023-11-17
$66 (Lunch)
2023-11-16 44 views
之前係大圍分店食過覺得幾唔錯,今日係旺角做野經過見到又食佢😆食物質素份量都依舊幾算多,午市滿座🈵環境較細內部有點黑,服務就普普通通可以再好啲😅◂ ◂ ◂ ◂ ◂ ✐☡ ▸ ▸ ▸ ▸ ▸▸ 越式咖厘牛腩飯之前食過蕃茄牛腩覺得唔錯今次試下佢個咖喱牛腩咖喱唔辣清淡椰香又幾滑撈埋少少粘白飯食胃口大開🤤牛腩有唔少肥肉唔多啖啖肉肉質嫩腍易咬唔痴牙👍🏻仲配有唔少粉粉地薯仔▸ 順化豬肉卷撈檬豬肉卷幾好食少少脆肉質軟嫩檬粉份量都幾多下又彈牙配埋紅蘿蔔、菜絲、花生碎等配料撈上多多酸辣汁夠唒清爽🥰▸ 越式炸春卷跟餐加配小食正常發揮外皮脆口餡料都算多粉粉地又有點咬口▸ 安南鮮蝦米紙卷外皮QQ餡料以粉具多蝦一小隻開邊唔仔細食唔覺有扎肉薄薄一小舊整體有點失望🤪▸ 越南滴漏咖啡 (熱)咖啡控表示這很不錯耶🤩食完個飯就啱啱好滴完飲得整個感覺似食緊冧酒朱古力飲落有陣好濃郁冧酒味🤔口感非常順滑偏苦但唔澀配有煉奶加咗少少甜甜地如怕苦可加多啲煉奶更易入口▸ 凍鹹檸七鹹柑桔夠咸但有點硬🍊整體都唔錯

◂ ◂ ◂ ◂ ◂ ✐☡ ▸ ▸ ▸ ▸ ▸

仲配有唔少粉粉地薯仔

▸ 順化豬肉卷撈檬
豬肉卷幾好食少少脆肉質軟嫩
檬粉份量都幾多下又彈牙
配埋紅蘿蔔、菜絲、花生碎等配料
撈上多多酸辣汁夠唒清爽🥰

▸ 安南鮮蝦米紙卷
外皮QQ餡料以粉具多

蝦一小隻開邊唔仔細食唔覺有
扎肉薄薄一小舊整體有點失望🤪

▸ 越南滴漏咖啡 (熱)
咖啡控表示這很不錯耶🤩
如怕苦可加多啲煉奶更易入口

▸ 凍鹹檸七
鹹柑桔夠咸但有點硬🍊整體都唔錯
2023-11-14 41 views
今日陪朋友去太子買貓糧及玩具,行到攰攰地又肚餓,見有間,朋友鐘意食越式菜😍,於是決定入去試試😁。香茅沙爹牛肉 (3串) $66.-牛肉質感軟腍,燒得剛好又乾身,沙爹醬比較濃稠,惹味香口帶陣陣花生香味。越式春卷河粉 $64.-河粉份量好多😃,湯底調味剛好又清甜,春卷炸得好香脆,餡料飽滿,味道香甜😋。炸蝦餅 (追加小食-細) $32.-蝦餅炸得香脆,口感軟熟彈牙。越式豬頸肉蛋飯 $63.-飯夠熱又軟熟,配菜有熟蛋及四季豆。豬頸肉份量多,質感軟滑爽彈,有肉味油脂比例高,燒得焦香有微微燶邊🥰,有驚喜!炸軟殼蟹 (追加小食-1隻) $44.-軟殼蟹炸得非常香口,肉質濕潤有淡淡蟹味。熱越南滴漏咖啡 (跟餐配) 加$18.-食飽飽後,當然要飲杯越南咖啡,見咖啡一滴一滴,慢慢地集液成杯,感覺好優閒☺️。咖啡香醇味道微苦。椰汁冰 (跟餐配) 加$10.-椰汁冰涼清甜,解喝又消膩。
今日陪朋友去太子買貓糧及玩具,行到攰攰地又肚餓,見有間[河內越式料理],朋友鐘意食越式菜😍,於是決定入去試試😁。

香茅沙爹牛肉 (3串) $66.-

越式春卷河粉 $64.-

炸蝦餅 (追加小食-細) $32.-
蝦餅炸得香脆,口感軟熟彈牙。

越式豬頸肉蛋飯 $63.-

炸軟殼蟹 (追加小食-1隻) $44.-
軟殼蟹炸得非常香口,肉質濕潤有淡淡蟹味。

熱越南滴漏咖啡 (跟餐配) 加$18.-

椰汁冰 (跟餐配) 加$10.-
椰汁冰涼清甜,解喝又消膩。

2023-11-11
2023-11-14 29 views
今日想食越南野 但係又唔知食咩好就係旺角入左間好耐歷史既河內食我最愛既牛河~咖哩牛腩飯柔軟的牛腩肉與濃郁的咖哩醬完美結合入口時散發著誘人的香氣牛腩經過緩慢燉煮肉質鮮嫩多汁完全融入了咖哩的風味。咖哩的味道剛好適中既有微妙的辛辣感又帶有淡淡的甜味幾好食牛三寶湯河集合了牛丸、牛肉和牛展每一樣食材都保持著鮮嫩彈牙的口感湯河本身有著滑順的質感,與三寶食材完美融合牛丸鮮嫩可口,牛肉酥軟多汁而牛展則帶有豐富的肉汁和風味而且仲好大碗喎炸春捲小食外層酥脆的春捲皮包裹著豐富的蔬菜和肉類餡料超脆爽的口感。搭配上點綴的沾醬更是增添了整道小吃的風味河內越式料理 (西洋菜南街)西洋菜南街204號地舖
今日想食越南野 但係又唔知食咩好
就係旺角入左間好耐歷史既河內食我最愛既牛河~

咖哩牛腩飯

柔軟的牛腩肉與濃郁的咖哩醬完美結合
入口時散發著誘人的香氣
牛腩經過緩慢燉煮
肉質鮮嫩多汁
完全融入了咖哩的風味。

咖哩的味道剛好適中
既有微妙的辛辣感
又帶有淡淡的甜味
幾好食

牛三寶湯河

集合了牛丸、牛肉和牛展
每一樣食材都保持著鮮嫩彈牙的口感
湯河本身有著滑順的質感,與三寶食材完美融合

牛丸鮮嫩可口,牛肉酥軟多汁
而牛展則帶有豐富的肉汁和風味
而且仲好大碗喎

炸春捲小食
外層酥脆的春捲皮包裹著豐富的蔬菜和肉類餡料
超脆爽的口感。
搭配上點綴的沾醬
更是增添了整道小吃的風味

河內越式料理 (西洋菜南街)
西洋菜南街204號地舖
2023-11-13 33 views
雖然越南舖頭呢幾年開到成行成市,但係要搵一間唔Hea嘅就一啲都唔容易🙅🏻🙅🏻🙅🏻今日嚟咗旺角嘅河內越南調理嗰度食嘢,果然平價得來有驚喜!😂咖喱牛腩飯。個牛腩煮得好軟爛,入口即化,而且咖喱醬味道濃郁香辣,好開胃。飯粒飽滿,完全吸收咗咖喱嘅風味,一齊食落好香口。😋😋三寶牛肉河包括生牛肉、牛腱同牛丸。生牛肉切得幼細,入口嫩滑,搭配河粉一齊食,口感好順滑。牛腱煮得剛好,軟腍有嚼勁,牛丸彈牙有彈性,整體牛肉口感豐富,令人回味。🔥🔥上湯青菜青菜經過簡單煮熟,保持咗自然嘅脆度同鮮甜味道。滴漏咖啡滴漏咖啡嘅製作過程緩慢而細緻,咖啡滴漏出嚟嘅時候,散發出迷人嘅咖啡香氣。咖啡本身濃郁而香醇,喝落去帶有微苦甜嘅口感,令人精神一振。

咖喱牛腩飯。

三寶牛肉河

上湯青菜

青菜經過簡單煮熟,保持咗自然嘅脆度同鮮甜味道。

滴漏咖啡

2023-11-12 16 views
成條街D茶餐廳都要等位,想求其食碗粉,見有位就入去,見重有茶餐叫碗豬扒河加2件春卷,以為茶餐份量不大,點知成枱都係野,碗河粉係實心,食極吾完😅。味道ok豬扒冇過強既香茅味,亦冇用鬆肉粉乸到吾知食緊咩,湯亦不是太味精,幾樣野都ok, 加凍檸茶75蚊,我食唔晒。難得係乾淨,枱上面嗰啲調味料吾係笠痴痴放千年個種,免費嘅茶個味幾特別,餐具乾淨,招呼都幾好。5:45食完今晚都唔洗食飯。臨走見人叫飯餐,諗起一個形容詞,山量…
2023-11-12
$75 (Tea)
2023-11-08 64 views
旺角花園街附近有唔少嘢食,好耐冇食越南野,路過呢開越南餐廳就試下,附近咁多餐廳嚟講呢度都算係幾好坐。天氣涼涼地最好就係食湯粉,呢度嘅極品有三寶湯河粉有齊生牛肉、牛展同牛丸,鍾意食牛既就啱晒!生牛肉夠嫩滑,牛丸仲好有牛肉味,都幾好食。湯底好夠味,加少少青檸同辣椒就惹味晒,食完碗粉連湯都可以飲多幾啖。除咗湯粉,仲叫咗個順化豬肉卷撈檬,豬肉卷有炸過,好香口,好味道!撈檬就一定要加多啲酸甜汁先夠爽口!另外加 $32 就有一份越式豬頸肉,好抵食

極品牛三寶湯河
順化豬肉卷撈檬
越式豬頸肉
2023-11-06
$100 (Dinner)
極品牛三寶湯河
順化豬肉卷撈檬
越式豬頸肉
  • 極品牛三寶湯河粉
呢間越式餐廳午市時間全場滿座,人氣旺盛。1個人係附近行完街,來食午餐。我點了牛展湯河粉牛展雖是薄切,但份量也不少,湯底清澈鮮甜有牛骨香味,加埋九層塔更有層次。河粉幼滑,但又不會一夾就斷。湯底最後都俾我飲清,飲完都不會口渴,證明真材實料。越式香茅豬扒(細)小食豬扒雖然細份,但都大大件,不會太薄。食落多汁唔乾,香茅味濃。凍檸七喜原罐七喜配咸檸,夠解渴。餐廳食物水準高,價錢合理,CP值高,一定會再光顧。
呢間越式餐廳午市時間全場滿座,人氣旺盛。

1個人係附近行完街,來食午餐。我點了
牛展湯河粉

越式香茅豬扒(細)

小食豬扒雖然細份,但都大大件,不會太薄。

食落多汁唔乾,香茅味濃。
凍檸七喜

原罐七喜配咸檸,夠解渴。
餐廳食物水準高,價錢合理,CP值高,一定會再光顧。

打風之後天氣開始轉涼,就諗住去食熱湯粉,係太子地鐵站行過嚟經始創中心就見到,地點好方便!收工時間去食,可能算係早,唔使等位,但之後慢慢都坐爆左!我同朋友一人叫左一碗粉麵同飯品,再share一個小食~^極品牛三寶湯河粉 $71三寶分別有生牛肉、牛展、牛丸,一次過滿足你三個願望,真係極品。牛牛肉放係面,嚟到嘅時候係半生熟嘅狀態,食落唔會韌。牛展都係淋得嚟有咬口,唔錯。牛丸彈牙得嚟,食到牛肉味,真材實料。^越式香茅豬扒湯河 $62豬扒係另外分碟上,大大舊有4舊,唔會話炸得好熱氣,食左有香茅味。湯底幾好,清清地唔會太咸。^越式豬頸肉(細)$32無諗過細嘅小食都差唔多有7舊!呢個價錢嚟講好掋!值得一試~^熱蜜糖柑桔 $5跟餐價錢,好癲!係整整4粒8舊開邊柑桔,個底有蜜糖,記得要督完柑桔再攪勻嗰蜜糖先飲~^椰汁珍多冰 $10味道正常,椰汁香滑,適量冰,下面有3分1嘅綠色珍多冰~

^極品牛三寶湯河粉 $71

^越式香茅豬扒湯河 $62

^越式豬頸肉(細)$32
無諗過細嘅小食都差唔多有7舊!呢個價錢嚟講好掋!值得一試~

^熱蜜糖柑桔 $5

^椰汁珍多冰 $10
味道正常,椰汁香滑,適量冰,下面有3分1嘅綠色珍多冰~

今晚約左人係旺角去金魚街買野 買完野係附近睇下食咩 見好耐冇食越南野就試呢間酸辣無骨鳳爪 黎到份量好多 除左鳳爪 仲有d 蘿蔔條 好開新食落酸酸地 好開胃 越式炸春卷 一份有四條 外皮煎到脆卜卜 裡面既餡料好多 木耳絲 粉絲 蘿蔔條 豬肉等仲有生菜配埋 夾住食唔會覺得膩法式牛油雞翼 食越南野一定會叫雞翼炸完出黎已經好香 食落皮脆但唔厚 雞翼當然係啖啖肉啦金不換豬扒炒檬粉 份量好多 都幾抵食 同朋友share 岩岩好出面好少有炒檬粉 可能佢幼身 食落好入味 加左金不換味道都幾出豬扒厚身 岩岩炸起 食落juicy 呢到叫飯/ 粉麵都可以加錢跟飲品 所以叫左凍檸茶 少甜少冰 都係加$5 抵 我自己就好耐無飲椰青 所以叫黎飲下滋潤又解渴 兩個人食左咁多野都係$300 好味又抵食
今晚約左人係旺角去金魚街買野

好味又抵食
  • 越式炸春卷
  • 牛油雞翼
2023-10-27 36 views
睇完貓貓狗狗,又要醫下自己個肚啦,晚飯時間,見到呢間越南野都幾多人食,就一於試下。🍅順化蕃茄蟹肉扎肉湯檬🍅$66蕃茄湯好濃郁,見到有蕃茄粒,真材實料並不塑化劑。蟹肉拆左做一絲絲,而且份量都唔少,扎肉就有三片,都幾厚身,檬粉就幼細,索哂湯汁好入味。🐷越式香茅豬扒🐷$24豬扒好大塊,香茅味好出,煎得好香脆,但肉質都唔會鞋口。叫粉麵飯仲可以加$10配飲品,今次就揀左🍸青檸梳打🍸,夠哂解渴。評語店員態度有禮友善食物份量夠哂飽肚,超值🐵推介🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌為滿分)📌 河內越式料理地址:旺角西洋菜南街204號地鋪#Monkey#foodie#mongkok #美食#食評#外食#知己相聚#旺角#西洋菜南街#越南#料理#湯檬#撈檬#豬扒#香茅#梳打#抵食#平民#街坊#蕃茄湯#蟹肉

🍅順化蕃茄蟹肉扎肉湯檬🍅$66

🐷越式香茅豬扒🐷$24
豬扒好大塊,香茅味好出,煎得好香脆,但肉質都唔會鞋口。

評語
店員態度有禮友善
食物份量夠哂飽肚,超值

🐵推介🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌為滿分)

📌 河內越式料理
地址:旺角西洋菜南街204號地鋪

人均$100起|旺角|越南菜|河內越式料理來到旺角的「河內越式料理」,這裡的越南美食真是令人驚艷!😍🍜首先,品嚐一碗極品牛三寶湯河粉(生牛肉、牛腱、牛丸)🐮🍲。這碗湯河粉充滿了濃郁的牛肉風味,湯底鮮美而醇厚,配上嫩滑的生牛肉、軟綿的牛腱和彈牙的牛丸,每一口都是一種享受!🔥🌶️接下來,試試順化蕃茄蟹肉扎肉湯🦀🍅,這道湯品真是美味至極!湯底濃郁鮮甜,融合了蕃茄的酸甜和蟹肉的鮮美,再加上扎肉的豐富口感,絕對讓人回味無窮!🍲🦐別忘了點一份地道炸春卷四件🌿,這是「河內越式料理」的經典小吃!外皮炸得酥脆金黃,內裡包裹著豐富的蔬菜和香料,每一口都帶來了滿滿的越南風味!🌮😋搭配著一杯清涼的青檸梳打🍹,這款飲品酸爽開胃,絕對是解渴的好選擇!檸檬的酸味與汽水的氣泡結合,清新的口感瞬間讓人陶醉其中!🌿🍋最後,來一碗芒果西米露🥭,這是完美的甜點結尾!新鮮的芒果搭配著滑嫩的西米,每一口都帶來了甜蜜的享受!這碗芒果西米露絕對是一道令人垂涎欲滴的甜品!🍨🥭🌼在「河內越式料理」這家越南菜店的用餐體驗真是超乎想象!每一道菜品都散發著濃郁的越南風味,味道鮮美且獨特!如果你對越南料理感興趣,絕對不能錯過這家餐廳!🌟🍜🇻🇳——
人均$100起|旺角|越南菜|河內越式料理

——————為食分界線——————
📍 河內越式料理
旺角西洋菜南街204號地舖

人均消費: $100
2023-10-21 35 views
🍴極品牛三寶湯河粉 71 蚊🐂🍴越式河內三寶飯 71 蚊🍚有雞翼 豬扒 札肉🐷雞翼夠香脆 豬扒帶 d葱調味 札肉夠香咸 👍🏻🍴越式豬頸肉 32 蚊🐷豬頸肉出面香脆 帶 d肥膏 豬肉夠爽口 點 d甜辣醬都好味🍴椰果椰汁西米露 餐加10 蚊椰汁好香甜 飲落去連埋西米 同爽口椰果一齊食 好有口感 🍴凍越南滴漏咖啡 跟餐加18 蚊☕同越南飲既味一樣 咖啡帶 d焦香 都幾香滑#越南菜 #越南咖啡 #椰汁 #西米露 #雞翼 #豬扒 #札肉 #牛丸 #牛展 #河粉 Score 平均分< 7.8/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~ #河內越式料理旺角西洋菜南街204 號地鋪~~~~~~~~~~~~

🍴極品牛三寶湯河粉 71 蚊🐂
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#河內越式料理
旺角西洋菜南街204 號地鋪
~~~~~~~~~~~~
2023-10-21
$100 (Dinner)
2023-10-21 25 views
剛去了越南一個月左右, 開始心癢癢想再吃越南菜 😁 這間餐廳平時午市很多人排隊, 可能因為今天下雨, 竟然沒有人, 所以立刻入內進餐。 餐廳有三間分店, 很久之前試過尖沙咀那一間, 不過已沒什麼記憶了 😛香茅雞翼蛋飯 $61起初以為是煎蛋, 卻來了烚蛋, 有少許失望 🥹 雞翼炸得很香口, 雖然味道不俗, 不過欠缺香茅味, 而且雞翼好像欠營養, 比較細小 😅香茅豬扒撈檬 $62豬扒也不錯, 但相對雞翼, 豬扒略為失色, 當然酸甜汁才是靈魂所在, 酸酸甜甜少少咸, 不會只有魚露的死咸味 ☺️生牛河我並沒有吃, 所以不會評論, 從肉眼看也蠻大碗, 牛肉片也不少。餐廳服務態度正常, 很多食物都有一定份量, 難怪經常堆滿人 😀

香茅雞翼蛋飯 $61

香茅雞翼蛋飯

香茅豬扒撈檬 $62

香茅豬扒撈檬

2023-10-18
$60 (Lunch)
香茅豬扒撈檬