2021-11-23 159 views
今晚黎到觀塘又唔想成日食黎食去都係果d野,咁啱行到入黎呢個food court俾我見到間餐廳即刻諗都唔洗諗就行左埋去,因為都真係好耐無食kebab喇,今晚一於食番個先。叫左個烤牛肉kebab, 呢間餐廳都好有誠意,無論牛肉同埋薄餅都係即叫即整,整完出黎仲黎好熱辣辣,咁啱今晚轉涼就真係啱哂,侍應仲好細心俾個膠袋我等我唔好辣親手。呢個Kebab真係無得彈,首先份量真係超多,無論肉定係配菜都多到滿瀉,牛肉味道一流,陣陣既燒烤味道,非常香口入味,薄餅又係熱辣辣又香,食完一個kebab都已經好飽,真係好滿足,下次諗起想食中東菜一定要黎番呢間

2021-11-21 136 views
#哈比斯燒肉串和咖哩今次講嘅係位於觀塘巧明街主打印度菜式🇮🇳嘅哈比斯燒肉串和咖哩🤤🤤每次經過都好香 所以今次就忍唔住買佐個印度Kebab食啦🤩🤩小編靜靜雞話俾大家知呢個絕對足料抵食😽😽烤牛肉烤肉卷 $70💰(7/10)Kebab Beef Roast烤牛肉卷🫔份量十足✨✨絕對抵食‼️入面有好多好多嘅牛肉🐮同蔬菜🥬牛肉好嫩好入味🤩🤩烤過好香‼️而且配埋蔬菜食 成個口感提升佐 而且多佐蔬菜嘅爽脆❣️❣️再加埋沙律醬🤪🤪好滋味😻😻而Kebab皮方面好薄 唔會好厚 食得好舒服👅👅店員好貼心幫小編切好一半 咁食起上嚟就好方便😽😽仲可以同朋友Share 一人一半🥰🥰食一個烤牛肉卷🫔已經食飽佐小編❣️❣️睇到呢度 快啲約埋朋友一齊去‼️‼️推薦指數🌟 7 / 10 🌟📍#巨B覓食天后 #巨B覓食觀塘 #巨B覓食屯門哈比斯燒肉串和咖哩 (巧明街) (觀塘)⚜️觀塘巧明街94-96號鴻圖中心地下5F4號舖⏱星期一至日 1100-2300

#哈比斯燒肉串和咖哩

今次講嘅係位於觀塘巧明街主打印度菜式🇮🇳嘅

烤牛肉烤肉卷 $70💰(7/10)
Kebab Beef Roast

睇到呢度 快啲約埋朋友一齊去‼️‼️

推薦指數🌟 7 / 10 🌟

📍#巨B覓食天后 #巨B覓食觀塘 #巨B覓食屯門

哈比斯燒肉串和咖哩 (巧明街) (觀塘)
⚜️觀塘巧明街94-96號鴻圖中心地下5F4號舖
⏱星期一至日 1100-2300

2021-11-20 107 views
今日又黎觀塘食kebab,勝在夠快又平又抵食!同埋個心想幫襯多點呢類型既中東菜,因為佢地既staff其實真係好親切🙏🏻落單唔夠3分鐘就即刻煮好比我,餐廳既選擇都好多,特別係佢地有好多唔同既combo都係賣緊$60蚊左右,包薯條,飲品,同一個kebab👍 薯條係即炸,點甜酸醬好開胃的,kebab我今次揀左烤雞basic款,估唔到幾滑,d sauce 都好味好夾!真心覺得點解可以咁抵食。性價比真係好高👏

之前因為嚟過依個mini food court 食過個burger 今次係諗唔到食咩 就諗住嚟行下睇下有咩食竟然俾我搵到間印度咖哩😚·餐廳都係由印度人主理既正宗印度咖喱🍛價錢合理 職員仲好有禮貌☺️平時夜晚都成日食飯今次就打算試下佢地個薄餅·Order完之後職員叫我地等大約5分鐘左右即叫即整 真係夠悶熱阿🥰·我點咗咖喱雞配印度薄餅 ($68)成日食開啲川辣既我食到都悶悶地依個咖哩 除咗帶有少少🤏辣 個汁都好香食悶個薄餅都唔夠喉 我仲留起咗佢啲咖哩汁配飯 超正阿🤩🤩下次如果中午嚟食 一定會試依款🥰
今次係諗唔到食咩 就諗住嚟行下睇下有咩食
竟然俾我搵到間印度咖哩😚
餐廳都係由印度人主理既正宗印度咖喱🍛
價錢合理 職員仲好有禮貌☺️
平時夜晚都成日食飯
今次就打算試下佢地個薄餅
Order完之後職員叫我地等大約5分鐘左右
即叫即整 真係夠悶熱阿🥰
我點咗咖喱雞配印度薄餅 ($68)
成日食開啲川辣既我食到都悶悶地
依個咖哩 除咗帶有少少🤏辣 個汁都好香
食悶個薄餅都唔夠喉
我仲留起咗佢啲咖哩汁配飯 超正阿🤩🤩

下次如果中午嚟食 一定會試依款🥰
2021-11-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2021-11-16 119 views
平日工業區食肆一向到中午吃飯時間都是人山人海,平時經過愛琴坊都看到滿滿的人流。呢日星期六經過就到決定入去試下。叫得愛琴坊,呢個商場的裝修風格都相當中東風 入去行下都可以解下旅行癮行完一轉,就決定試吃一下呢間印度菜。選擇好多,有KEBAB, 有咖喱,有PIZZA,有素食。叫左個KEBAB (烤雞肉)HKD68 , 是即叫即製,外面是印度薄餅,薄餅皮厚適中,入面包着了烤過的雞肉,有生菜、洋蔥配沙律醬,好juicy,生菜份量十足,吃起身爽脆,搭配雞肉不會太油膩,口感豐富.值得再試
叫得愛琴坊,呢個商場的裝修風格都相當中東風
 入去行下都可以解下旅行癮

行完一轉,就決定試吃一下呢間印度菜。
選擇好多,有KEBAB, 有咖喱,有PIZZA,有素食。

2021-11-16 73 views
係附近返工但無行過入呢個地方🙈同事推介話間咖哩夠正宗,所以今日放工就去買外賣試下。😜入去到都幾難搵,因為佢係最入既地方,幾隱蔽~🤨睇左menu有好多選擇,但因為第一次食,就揀左最正常既咖哩雞😁,但係雞肉已經賣晒,只好轉做魚,同埋揀左薄餅,無要到飯~因為自己麻麻地印度米咖哩係偏紅,微微既辣,好重香料味,魚肉就少左d,食落正常,個薄餅幾煙韌,點咖哩汁食唔錯~不過呢個外賣就已經70蚊,價錢係有少少高~🤪

2021-11-13 73 views
今日去觀塘搵個朋友,佢帶咗我嚟呢度買嘢食返屋企食!估唔到呢個商場入面有咁多細細間嘅餐廳,我哋今日揀咗食印度野。印度野都係重口味,經過佢門口已經聞到食物嘅香味食物選擇都多,而且價錢唔算好貴。套餐就比較抵,不過我想食Kebeb! 放棄咗套餐。牛肉Kebeb一件已經好夠份量,拎上手幾重手㗎!切開入面就見到好足料!滋味嘅牛肉佔咗大半個卷再加埋新鮮嘅蕃茄同埋爽口蔬菜,口感豐富。Kebeb加入左秘製醬汁,味道有少少似芝麻醬沙律醬,同牛肉好夾!下次試吓佢其他食物!

印度野都係重口味,經過佢門口已經聞到食物嘅香味

食物選擇都多,而且價錢唔算好貴。

套餐就比較抵,不過我想食Kebeb! 放棄咗套餐。

牛肉Kebeb一件已經好夠份量,拎上手幾重手㗎!

切開入面就見到好足料!滋味嘅牛肉佔咗大半個卷

下次試吓佢其他食物!

2021-11-11
TakeAway
Type of Meal
Dinner
2021-11-08 151 views
之前試過一次,覺得唔錯。上次食左鷄肉沙律,今次試下烤肉卷~.堂食有位坐,等唔到五分鐘就可以拎得,都好快手。. 烤牛肉 $70烤肉卷斜刀切左一半,拎起身食好方便。入面有大量捲心菜,中間有好多烤牛肉,餅皮唔太厚,外脆内軟,牛肉嫩滑,烤過好香口,一啖咬落口感豐富。仲有配一罐汽水,自己拎就得。.香港美食豐富,唔止有本地美食,各國美食都好多款式。有時候試下唔同國家的美食,為日常增添下色彩。啱唔啱食,真係要試下先知~
之前試過一次,覺得唔錯。
上次食左鷄肉沙律,今次試下烤肉卷~

堂食有位坐,等唔到五分鐘就可以拎得,都好快手。
烤牛肉 $70
烤肉卷斜刀切左一半,拎起身食好方便。

入面有大量捲心菜,中間有好多烤牛肉,

仲有配一罐汽水,自己拎就得。

香港美食豐富,唔止有本地美食,各國美食都好多款式。
有時候試下唔同國家的美食,為日常增添下色彩。
啱唔啱食,真係要試下先知~
2021-11-06
$70 (Lunch)
2021-11-08 79 views
一個人食晏最緊要快靚正😂今日經過觀塘工業區鴻圖中心發現呢度有個迷李Food court內藏有間印度菜🇮🇳小店🙌一於今日就食咖哩午餐啦😋餐牌上好多不同印度菜式😬包括不同既咖喱🍛餅卷、沙律等等….我就叫左個烤雞馬沙拉配印度薄餅Nann🤩除左薄餅仲可以選擇配飯架😬呢度既馬沙拉雞顏色比較橙紅🇮🇳除左主角雞肉外🙌配料有洋蔥🧅蕃茄🍅芫茜、青椒🫑及紅蘿蔔🥕等食等出有好多不同香料煮成😂酸酸辣辣配埋薄餅一齊食好開胃呀🤤

餐牌上好多不同印度菜式😬包括不同既咖喱🍛餅卷、沙律等等….

食等出有好多不同香料煮成😂酸酸辣辣配埋薄餅一齊食好開胃呀🤤

間中會通過美亞過去鴻圖道, 早已知道#愛琴坊#的存在. 本以為是學術/補習/醫療/美容的商用大廈, 原來是FOOD COURT - 愛琴<美食>坊! 先繞場一週, 看看有什麼好東西.  內庭有SANTORINI白色小屋壁畫, 好有地中海FEEL囉!  但自己仍會堅持食咖哩. 因為立冬快到了! 天文台預告溫度會斷崖式下跌, 要先食咖哩提升體溫..   而咖哩則比較喜歡素食系列, 加上自己不懂得把豆類煮至軟綿綿, 最後選了豆咖哩配NAAN.     DAL MAKHANI   餐牌列出: 黑扁豆, 紅腰豆, 薑, 蒜, 洋蔥, CREAM  即係牛油雞的素食版本.  豆含有豐富的蛋白質, 豆衣和洋蔥有纖維咖哩有大量香料, CREAM是奶類, NAAN是穀類; 没有肉類=没有劣質脂肪, 有點似地中海式飲食, 感覺很健康.    等待十多分鐘後, 可以取食物了!   先把DAL MAKHANI表面的香草和CREAM拌勻, DAL MAKHANI跟BUTTER CHICKEN一樣, 都是BB辣, 即是不太辣, 咖哩底夠CREAMY; 豆也煮得軟綿綿易入口, 無牙阿婆都食到.
間中會通過美亞過去鴻圖道, 早已知道#愛琴坊#的存在.
先繞場一週, 看看有什麼好東西.
但自己仍會堅持食咖哩. 因為立冬快到了!
天文台預告溫度會斷崖式下跌, 要先食咖哩提升體溫..
而咖哩則比較喜歡素食系列,
加上自己不懂得把豆類煮至軟綿綿,
最後選了豆咖哩配NAAN.
DAL MAKHANI & NAAN
DAL MAKHANI
即係牛油雞的素食版本.
豆含有豐富的蛋白質,
豆衣和洋蔥有纖維
咖哩有大量香料,
CREAM是奶類, NAAN是穀類;
没有肉類=没有劣質脂肪,
有點似地中海式飲食, 感覺很健康.
等待十多分鐘後, 可以取食物了!
先把DAL MAKHANI表面的香草和CREAM拌勻,
豆也煮得軟綿綿易入口, 無牙阿婆都食到.
享用咖哩, 當然要配NAAN.
DAL MAKHANI
NAAN乾爽無油, 較軟身, 不算太硬, 撕出小塊沾上咖哩.
自己會把NAAN撕出小角, 摺成小匙羹來舀出豆豆.
一口又一口食呀食, 無需餐具, 只有五指山.
來到最後2塊小小NAAN, 食物盒內已經没有豆豆, 橙紅色的咖哩幾乎清光.
來到最後一塊NAAN, 就把餘下的咖哩都抹乾淨, 一滴不留.
在没有刀叉匙的情況下, 享用一個軟綿綿的印度咖哩午餐.
然後再去TOI TOI清潔雙手.

BODY REPORT :
第二日看到黑扁豆衣和紅腰豆衣出來了.
是否跟扁豆健脾去濕有關呢?
$62 (Lunch)
  • NAAN
🌯 觀塘美食 哈比斯今日收工同朋友去食鴻圖道嘅food court食飯,貪呢度有好多餐廳任君選擇~ 結果我就揀咗間中東嘢食kebab,一叫餐嚇親,因為超級大件!最後兩個人淨係食咗一個kebab已經夠飽🤣🤣🐮 Kebab Beef Roast 烤牛肉卷 ($70)呢個kebab真係超級大個,大到我冇可能食得晒嗰種!同埋佢只有一層薄薄嘅kebab皮,裏面全都係牛肉、生菜、少量蕃茄!超級貨真價實!勁抵食!牛肉烤得非常香口,稍為熟咗少少,但都非常原汁原味!生菜蕃茄加上少少沙律醬一啲都唔dry,仲要係一條兩隻手掌咁長嘅kebab,我同朋友都非常滿意!CP值爆燈!
🌯 觀塘美食 哈比斯

🐮 Kebab Beef Roast 烤牛肉卷 ($70)
2021-11-05
$35 (Dinner)
2021-11-05 51 views
成日經過呢個地方,今日終於有機會試吓收工過嚟,個人鍾意食牛揀咗一個沙律牛肉卷,熱辣辣好大一份而且裏面嘅菜蕃茄洋蔥都好新鮮,牛肉都好多,亦都好有口感,牛肉咬落去都有好多牛肉汁,好嫩,而且沙律醬裏面加咗啲辣汁所以好開胃😍下次會試吓雞肉一個人嘅份量剛剛好
成日經過呢個地方,今日終於有機會試吓
收工過嚟,個人鍾意食牛
揀咗一個沙律牛肉卷,熱辣辣好大一份
一個人嘅份量剛剛好
2021-11-03 84 views
-🔸黎巴嫩雞肉哈比斯Combo set $55-有時想買外賣返公司食都會買依間Kebab,又快又方便快捷,而且間唔中想轉口味食都幾正!今日揀咗星期二嘅combo set,$55有Chicken Kebab、薯條同汽水,都叫幾抵啦。拎到返公司再焗返熱佢,薯條脆卜卜,有跟埋茄汁的。Kebab包咗足料嘅厚切雞肉碎,仲有大量生菜、蕃茄,加埋類似沙律嘅醬汁,食落清新豐富。唔好睇少佢,成條kebab食晒都好夠飽啦!
🔸黎巴嫩雞肉哈比斯Combo set $55

拎到返公司再焗返熱佢,薯條脆卜卜,有跟埋茄汁的。

TakeAway
2021-10-22 221 views
間中都鍾意食吓印度嘢嘅我,今日喺觀塘鴻圖中心food court嗰度發現咗呢間Kebab店,就lunch試試🥳🥳🐣 Chicken  tikka  salad ($68)我本來都好鍾意食Chicken tikka,即係印度嘅烤雞😍 所以就叫咗呢個salad,佢仲有kebab/ 飯等等可以選擇。點完餐等好快就有得拎喇,有好大盒沙律同好多雞!上面仲有唔少醬添,好有印度特色,諗起以前喺大學校園食嗰啲印度菜😍 色香味俱全😋👍🏻
Chicken  tikka  salad

🐣 Chicken  tikka  salad ($68)
2021-10-22
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$68 (Lunch)
2021-10-20 112 views
每次在觀塘吃飯的時間,都非常懊惱,因為太多選擇,因為自從工廈活化之後,非常多的食肆進駐在這區,今天便挑選了其中一樣以印度和烤肉為主打的食肆。這間印度食肆,設有堂食,可以舒舒服服,坐在這裏享用午餐,雖然身處觀塘工廠區內,不過由於裝修很像圖書館,所以好像置身另外一個時空一樣。這裡除了有咖喱供應之外,還有kebab 和沙律,適合喜歡不同類型的食客。咖喱雞飯,咖喱味道香濃,雞肉給收了咖喱味道,層次感更加豐富,加上米粒是採用印度的米,非常正宗。