2020-06-08 11 views
喺新加坡嘅little india食過vege biryani 之後,一路都超回味。今次黎到Habib's,終於食到地度印度風味嘅biryani啦, 超感動囉!呢份biryani 入面有沙律同咖哩炒飯,望見呢隻長長嘅印度米,所有旅行嘅回憶返曬黎呀!濃濃嘅香料味刺激每一個味蕾,同當時食嘅一模一樣。間中食返兩啖Salad,中和下啲味道,轉頭就食曬成個飯,真係勁正呀!下次一於試埋佢個Kebab, 見到人地食都聞到勁香,十分吸引呀!
2020-06-08 10 views
本身計畫好嘅土耳其之旅因為疫情取消咗,好想好好感受下異國風情呀😭今日經過天后見到一間賣Kebabs 嘅餐廳,就被佢嘅香味吸引咗入去,店員都係印巴人,超有feel!因為戴咗咁耐口罩覺得好焗,本身想食Kebabs嘅個突然轉軚,想食返個沙律Refresh一下,就叫咗個烤雞沙律啦!店員好nice,整完果時仲會問你要幾辣,非常貼心!沙律菜份量好足夠,仲非常爽脆。炸雞亦都好濕潤,一啲都唔dry,香料味夠濃超惹味! 配埋呢個酸酸地嘅醬汁,真係超清新呀!

店員好nice,整完果時仲會問你要幾辣,非常貼心!
2020-06-07 14 views
天后電器道一帶真是一條小食街,食肆林林總總,應有盡有,真方便。講起方便,小弟就喜歡幫襯哈比斯燒肉串。哈比斯燒肉串屬小店,但麻雀雖小,五臟俱存。食物方面有各式Pizza、Kebab、沙律、薯條、咖哩和米飯等選擇,而且價錢實惠。小弟鍾情哈比斯的Kebab,即叫即做,快捷方便。因為店面不大,小弟就比較喜歡外賣,可以邊走邊吃,也可以回家慢慢享用。今天當然也不例外,單點了一客烤牛肉卡巴Kebab Beef Roast速食。卡巴卷外層用錫紙包裹,拿上手時仍熱辣辣,可以原條食,也可以請店員代為切半。撕開錫紙,餅皮厚薄適中,咬下煙煙韌韌,入面餡料相當豐富,卷皮內藏著烤牛肉、生菜、洋蔥、蕃茄等。牛肉烤得啱啱好,既柔軟又充滿肉汁,混合埋中辣的醬汁吃,入口香氣四溢,令人食指大動。卡巴卷作外賣,邊走邊吃,真的豪邁!

2020-06-05 20 views
天后原來咁多印度野食,見到有呢間主打外賣但又有得堂食嘅哈比斯串燒和咖哩,我今日就決定黎揀番個Kebab,即係印度卷。可以揀唔同嘅肉類,雞肉、牛肉、或者素食又得,要大雜燴亦得。雞肉都有分幾款,有大家熟悉嘅Chicken Tikka,仲有Kebab常見嘅Gyros,即係一支大叉打直叉住一大塊雞肉,自轉咁燒,呢部機就係叫Gyros,陀螺移。以前係外國食過嘅就係批到一片片咁夾入包皮入面,但呢度就係碎粒,不過依然好重香料味。醬汁亦係比較重,令口感無咁乾。呢度外賣都係用錫紙包住保暖,番到屋企都好夠熱。

呢度外賣都係用錫紙包住保暖,番到屋企都好夠熱。
2020-06-04
TakeAway
$68 (Dinner)
2020-06-03 22 views
今日黎到北角上堂,放學想Tea下,知道電氣道食條街都好多正野食,就諗住係果度揾食喇,邊行邊覺得呢度真係好多野食,講得出既野食都揾得到, 既然係咁,緊係食D平時唔係成日食到既餐廳,今次我地去左間印度餐廳,其實我從心入邊真係好鐘意食咖喱架😂我地今次呢間餐廳係電氣度同清風街交間,叫做《哈比斯燒肉串和咖喱》。 揀佢 仲有一個主要人原因,因為見佢入邊既工作人員都係外國藉人仕,直覺覺得佢地食物比較正中,所以就入左去。其實入邊真係好多野食沙律、咖喱同埋烤肉串都好想試下,但因為今日只係預肚食Tea, 唔可以食太飽,所以只係點左印度烤餅同薯條食。原來係即叫即整架,正中新鮮滾熱辣,勁好味,下次黎食要預食正餐就可以試多D唔同既野食喇😚
TakeAway
2020-06-02 17 views
中上環較多售賣中東烤肉的店舖,天后這條食街也有一家中東烤肉速食店,很久之前吃過,這次過去天后,順道外賣一個卷餅回家吃。這個燒雞肉卡巴卷,卷餅皮用了墨西哥薄餅皮包著,餡料加入烤雞肉、沙拉蔬菜、蕃茄、洋蔥及醬汁。肉類是香口惹味的印度辣雞肉,印度香料味濃。醬汁也是自選的配搭,我喜歡蒜香,還帶點薄荷味,蠻清新的。 不過記憶中以前吃的那個卷,餡料豐富足料,不過味道依然保持水準。除了卡巴卷以外,還有小食、咖喱、飯類等等。
除了卡巴卷以外,還有小食、咖喱、飯類等等。
2020-06-01 40 views
其實我不嬲都好鍾意食卡巴。以前讀大學嘅時候,大學裡面有間專賣印度野嘅餐廳,就有賣卡巴,我每個禮拜都至少幫襯一次,因為貪佢一舊岩岩好飽,而且又好食。而今次我行經過天后,見到有間賣卡巴就心郁走入去買。入到去發覺佢啲野食都幾抵,例如佢每日都有唔同味道嘅卡巴或者沙律,只係賣36蚊,個價都幾吸引,當然要睇埋份量啦。而我買個個係卡巴黎,個卡巴確實超出預期咁大條,覺得呢個價係我大學個度買可能只有佢二分之一,但只係賣呢個價真係性價比高。裡面落肉嘅份量都係好足夠,醬汁也是恰到好處,誇張啲講如果唔係好肚餓嘅,應該夠兩個人分黎食,因為真係好大條。除左卡巴之外,呢間鋪仲有薄餅同沙律。呢間鋪其實都幾良心價錢,同埋係印度人開嘅,所以整出黎嘅食物都會比較正宗。

2020-05-23
Type of Meal
Lunch
2020-05-30 15 views
係天后返左工咁耐,出去食食黎食去都係果啲餐,今日同事突然話好掛住歐洲旅行成日食到既kebab,我就即管搵下 Openrice又俾我搵到,平時成日經過唔覺眼,加上有少少忙咁就買外賣返去食。 kebab 薄荷醬好香, 少少辣, 雞肉本身肉質都好鮮;錫紙包住放左兩個鐘食都仲熱! 當然即刻食最正啦! 果度都有堂食位不過唔多, 我寧願拎返office慢慢嘆住冷氣食佢有個kebab+沙律+野飲既餐都好抵,下次冇時間食 lunch又可以行開過黎買喇!

2020-05-29 30 views
銅鑼灣行街 🛍近近地天后食 🛣想試吓啲新鮮嘢 🤔就睇中呢間Kebab 🌯果然不負所望勁好食 🤭兩個女仔分咗個夏威夷 🏖諗住有啲菠蘿唔擔心食膩 🍍原來已配軟腍雞肉大量蔬菜 🥬貪得意叫多咗個油炸鷹嘴豆餅 🧆炸得夠乾身唔會食完覺得好油膩 😋而且蒜味同薄荷味兩種醬汁都好食 ☺️其實最想食係芝士薯條不過朋友細食 🍟Kebab Hawaiian BBQ Chicken & Falafel Habib’s 哈比斯燒肉串和咖哩:天后電氣道83號利景閣地下7號舖

銅鑼灣行街 🛍

Habib’s 哈比斯燒肉串和咖哩:
天后電氣道83號利景閣地下7號舖
2020-05-12
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
夏威夷卷
2020-05-24 82 views
今天到救世軍捐贈玩具後, 剛好肚餓了! 因為午餐份量實在太少了! 就和小米在此來一個下午茶吧! 其實是被這個35元套餐餐牌吸引過來.  付款後, 就在裡面的枱椅就座.    SAMOSA 28元二件印度咖哩角SAMOSA跟香港STYLE扁身又薄皮的咖哩角是二碼事.  SAMOSA外皮需厚, 但夠鬆脆; 而中間有軟棉棉的咖哩薯蓉, 混著粒粒香料: 蕃荽料, 孜然, 丁香等. 一個SAMOSA有著外脆內軟的多重口感, 己經無得輸!  個人覺得 : 那又扁又薄的春卷皮咖哩角, 在SAMOSA面前, 已無立足之地!    再來一杯印度的MASALA TEA, 才是ERFECT MATCH. 小米則飲印度特飲MANGO LASSI.小米發現餐牌中,  有2款醬料都被翻譯做<薄荷>!
就和小米在此來一個下午茶吧!
其實是被這個35元套餐餐牌吸引過來.
付款後, 就在裡面的枱椅就座.
28元二件
SAMOSA外皮需厚, 但夠鬆脆;
而中間有軟棉棉的咖哩薯蓉,
混著粒粒香料: 蕃荽料, 孜然, 丁香等.
一個SAMOSA有著外脆內軟的多重口感, 己經無得輸!

個人覺得 :
再來一杯印度的MASALA TEA,
才是ERFECT MATCH.
小米則飲印度特飲MANGO LASSI.
小米發現餐牌中,
有2款醬料都被翻譯做<薄荷>!
$34 (Tea)
2020-05-20 37 views
這間小店由印度人主理, 感覺是很正宗的印度地道菜式🇮🇳。餐牌上主要有咖喱系列、沙拉系列、印度小食、烤肉卡巴供選擇。我點了烤牛肉卡巴 (Kebab beef roast), 烘烤過的卷餅皮包住滿滿的餡料。大大份, 長條形狀, 如果當午餐吃, 可以二人分享~ 烤牛肉卡巴裏面有烤牛肉、蕃茄、沙律菜。即叫即製, 來到的時候是熱烘烘的。外皮帶有麵粉香, 質感軟熟, 又帶有微煙韌的口感。烤牛肉肉質夠軟嫩, 裡面的生菜有助減低牛肉帶來的膩感。內餡混入了醬汁, 令烤牛肉卡巴吃起來更juicy, 不乾身, 惹味又令人開胃的!

大大份, 長條形狀, 如果當午餐吃, 可以二人分享~
2020-05-20
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$70 (Lunch)
2020-05-17 41 views
今次經過天后,真係行過路過唔好錯過呀😋😋😋睇住佢地即場整,真係口水流呀,pizza餅底厚薄剛剛好,脆脆帶點麥香,巴馬臣火腿好香,加上勁多芝士,正呀,茄汁和鮮車厘茄,酸酸甜甜好開胃呀
今次經過天后,真係行過路過唔好錯過呀😋😋😋
2020-05-17 30 views
嚟到天后揾食,行過聞到依間中東印度店好香喔🇮🇳咖喱雞配印度烤餅,好好味呀,咖喱🍛用好多香料去煮,味道少少辣帶點酸酸的味道,好開胃呀,NAAN好有咬口,脆口帶點qq的,加上咖喱汁真係回味無窮😋😋😋
2020-05-16 26 views
喺天后附近做完gym 🤪想揀啲飽肚又健康嘅嘢食朋友就帶咗我嚟呢間哈比斯烤卷🌮要補充滿滿嘅蛋白質🐥🐥🐤🐣所以我今次就揀咗烤雞肉烤餅成條都有手臂咁長🤳🏼餡料非常之多雞肉爆曬 另外朋友就叫咗個巴馬火腿pizza🍕火腿鹹鹹地,Pizza即叫即做餅底都幾脆下 配料都幾多 食落幾豐富 仲要都係$78超扺想減脂減重既仲可以試下佢地既沙律價錢都ok 大概50$ 係cwb都算平價之選 估唔到印度野食都唔錯 staff都好nice 下次試其他款
喺天后附近做完gym 🤪
成條都有手臂咁長🤳🏼
餡料非常之多
雞肉爆曬

另外朋友就叫咗個巴馬火腿pizza🍕
火腿鹹鹹地,Pizza即叫即做
餅底都幾脆下 配料都幾多
食落幾豐富 仲要都係$78超扺

想減脂減重既仲可以試下佢地既沙律
價錢都ok 大概50$ 係cwb都算平價之選

估唔到印度野食都唔錯 staff都好nice 下次試其他款
2020-05-16 13 views
近排都成日都takeaway 食燒味飯啊碟頭飯嗰啲已經食到好悶,今次發現咗一間平時完全冇留意嘅餐廳,應該就係印度人開嘅 職員都係印度人見佢啲嘢即叫即整幾新鮮,今次就叫咗個beef roast 估唔到$70超大條,一個女仔都食唔晒,兩個人分就啱啱好本身都怕成個餅皮同埋牛肉好乾,不過好彩佢哋用咗好多菜包住,食落去好爽口,非常fresh, 唔會乾。另外牛肉嘅sauce 都唔錯,幾新鮮嘅嘢食,之前未試過下次有機會都會再試吓其他,見佢仲有啲咖喱同埋薄餅撈埋一齊,都係$70

見佢啲嘢即叫即整幾新鮮,今次就叫咗個beef roast
估唔到$70超大條,一個女仔都食唔晒,兩個人分就啱啱好