Haika Coffee價錢💲: $48/ $44/ $44/ $44好味程度😋: 4/5服務🍴: 3.7/5環境🗾: 3.7/5性價比🥢: 3.7/5回頭率😚: 3.4/5-係長洲梗係要去cafe坐下,呢間的位置係碼頭附近,方便趕船,唔洗行咁入😂 同埋有outdoor位置,可以睇住日落飲返杯啡。店家以露營為主題,全部都係露營凳同枱,又可以帶埋寵物,夠曬chill!佢地提供的主要係飲品同小小甜品,來之前記得食飽正餐啦。(最低消費一人一杯飲品呀🫣) -✅✅Dirty Tart. 呢個招牌甜品食過都覺得係必店之一。入口微暖,比想像中大個,適合2人分享😛 朱古力撻皮混合了valrhona可可粉,單純吃外層朱古力味已經慢慢滲出來。切開硬脆的撻皮後澎拜濃郁的朱古力醬稍微流出😍 朱古力醬濃郁帶甘苦,整體唔算好甜膩👍🏻 配埋底層的布丁,蛋味濃厚,分開食會食到蛋香味,一齊食就多左種滑溜感🤓 雖然無好驚喜,但呢個髒髒撻又無令我失望!-✅✅Blackccino. 有別於一般的americano,-✅Valrhona Mocha. 比一般mocha來得更濃厚,醇而不甜的朱古力特別誘人🍫-✅Matcha La
Haika Coffee
價錢💲: $48/ $44/ $44/ $44
好味程度😋: 4/5
服務🍴: 3.7/5
環境🗾: 3.7/5
性價比🥢: 3.7/5
回頭率😚: 3.4/5

✅Matcha Latte. 入口順滑無粉末,抹茶味偏淡,奶感較濃,隱約帶出小山園抹茶的甘香🍵

#piggyfoodiein將軍澳
2023-02-16 101 views
⸜(*ˊᵕˋ*)⸝‬┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈長洲露營風咖啡店✨這家咖啡店一直收藏已久,終於有機會到訪了┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈那天跟友人在長洲第二站便到了cafe打卡(哈幸好時間尚早,人氣髒髒撻還可以柯打😳咖啡店環境有室內也有室外走露營風格冬天不太冷還可以選擇室外位置享受咖啡小店沒有限時用餐,真的很適合放鬆而室內還有一小角落是售賣露營用品呢~┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜髒髒撻 $48 (4/5)絕對是為了這個甜品而來!味道很有驚喜😍Dirty tart熱呼呼的上桌,表面是非常濃郁的可可醬呈流心狀切開底下還有布丁內餡,口感豐富✨撻也是脆脆的呢~必需要趁熱享用!┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜Long Black $36 (3/5)𐂐 ⠜Coffee Tonic $42 (4/5)那天很熱,我們都點了冰凍的咖啡解渴加了湯力水的咖啡真的好不錯味道酸酸的,很喜歡💕
⸜(*ˊᵕˋ*)⸝‬
長洲露營風咖啡店✨
這家咖啡店一直收藏已久,終於有機會到訪了
那天跟友人在長洲第二站便到了cafe打卡(哈
幸好時間尚早,人氣髒髒撻還可以柯打😳
咖啡店環境有室內也有室外走露營風格
冬天不太冷還可以選擇室外位置享受咖啡
小店沒有限時用餐,真的很適合放鬆
而室內還有一小角落是售賣露營用品呢~

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜髒髒撻 $48 (4/5)
絕對是為了這個甜品而來!味道很有驚喜😍
切開底下還有布丁內餡,口感豐富✨
撻也是脆脆的呢~必需要趁熱享用!

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜Long Black $36 (3/5)
𐂐 ⠜Coffee Tonic $42 (4/5)
那天很熱,我們都點了冰凍的咖啡解渴
加了湯力水的咖啡真的好不錯
味道酸酸的,很喜歡💕

2023-01-13 138 views
📍Haika Coffee位於長洲主打露營風格嘅Cafe天氣涼涼地食件蛋糕嘆杯咖啡好寫意-巴斯克芝士蛋糕 $55芝士味都算香濃,甜度適中略嫌唔夠綿滑軟身,但都好食(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)-千日洛神花茶 $48酸酸甜甜好開胃天氣涼涼地飲杯熱茶坐喺戶外真係唔捨得走如果佢冇限時我真係可以坐大半日🤣-特濃朱古力咖啡 $44我覺得如果食芝士蛋糕一定要配mocha( ´ ▽ ` )ノ好香濃嘅朱古力味,但又唔會蓋過咗個咖啡味比例啱啱好,而且唔會過甜
📍Haika Coffee

位於長洲主打露營風格嘅Cafe
天氣涼涼地食件蛋糕嘆杯咖啡好寫意

-巴斯克芝士蛋糕 $55
芝士味都算香濃,甜度適中
略嫌唔夠綿滑軟身,但都好食(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

-千日洛神花茶 $48
酸酸甜甜好開胃
天氣涼涼地飲杯熱茶
坐喺戶外真係唔捨得走
如果佢冇限時我真係可以坐大半日🤣

-特濃朱古力咖啡 $44
我覺得如果食芝士蛋糕一定要配mocha( ´ ▽ ` )ノ
好香濃嘅朱古力味,但又唔會蓋過咗個咖啡味
比例啱啱好,而且唔會過甜
2023-01-08 115 views
今日遠離煩囂,原本想去長洲某cafe,但今日無開所以去第二順位喇。不過亦係好高質既選項,呢間打正旗號要去露營chill time,即便在長洲鬧市中亦能提供片刻me time. 除了提供舒適環境及音樂vibe, 咖啡訂價亦合理。今日試新野,點左杯熱培茶latte, 朋友點左杯ice long black.培茶味濃郁,拉花精美,視覺及味覺享受,整杯份量亦非常對得住價錢,飲完有飽肚感(唔係每間都有架),音樂、氣氛、環境配合,就連枱及椅亦是露營用品。推薦👍🏻

除了提供舒適環境及音樂vibe, 咖啡訂價亦合理。

2023-01-08
$45 (Tea)
2023-01-01 104 views
Chill chill cafe,有outdoor seating,適合2-4人嘅cafe;最近哩幾次嚟,都會嚟飲杯咖啡;佢個地點好方便,落船轉左,五分鐘內到;我通常都係1200左右到,唔使等位。🟤Dirty Tart $48🧡第一次堂食「髒髒撻」,有少少暖,入面滑嘟嘟;撻皮保持乾脆;記得慢慢食,大力吸咗朱古力粉,會係咁咳🤭⋯⋯🟤Dirty $46🟤House White $38。📍 Haika Coffee (長洲)長洲新興海傍街57號地舖。好味指數:🌕🌕🌕🌕🌑回味指數:🌕🌕🌕🌕🌑

🟤Dirty Tart $48

⋯⋯
🟤Dirty $46
🟤House White $38
House  White  ($38)  Dirty  ($46)

📍 Haika Coffee (長洲)
長洲新興海傍街57號地舖

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌑
回味指數:🌕🌕🌕🌕🌑
2022-12-30
$75 (Lunch)
2022-12-26 107 views
天氣仲係非常熱,行到攰攰地就搵間cafe休息一下。見到介紹呢間係好有山系feel的店,所以就同友人一齊入去試試店入面擺咗好多不同的植物同盆栽,而傢俱就全部都係去camp用品,例如露營用枱同椅,燈同傘。原來除左帶俾大家露營感覺,店入面仲有可以買到部分露營相關物品,當中緊係唔小得露營用的咖啡器具~ 最鍾意係張露營椅,坐底左真係舒服到唔想走,走果時又想買番張番屋企☕️Cold Brew Coffee上枱時會分開另外再裝杯冰,怕太濃味就可以加冰。如果唔係,可以直接試飲。今次咖啡味道是明顯較酸,花香果香味就一般,回甘和酒香不是太特出~☕️Ice Latte反而Ice Latte 好飲好多,牛奶好濃厚,咖啡豆Nutty 味配合牛奶得好好~🍰芝士蛋糕芝士味好濃而且口感夠軟夠滑,唔錯~

☕️Cold Brew Coffee

☕️Ice Latte

🍰芝士蛋糕
芝士味好濃而且口感夠軟夠滑,唔錯~
cold  brew  coffe
ice  latte
cheese  cake
2022-11-18
Type of Meal
Tea
ice  latte
cheese  cake
˚₊*̥₊˚ | ʜᴀɪᴋᴀ ᴄᴏғғᴇᴇ |位於長洲碼頭旁的露營風cafe他們所有設備包括座椅、餐具、擺設等都是露營用具⛺️而”Haika”一字則是取自英文Hiker的發音用餐時感覺自己變成了YAMA girl~⛰食物中規中矩但值得一提是cheesecake上的cream會撒上檸檬皮帶點酸味中和蛋糕的甜膩 比較特別🍋.   ..  .  ..   ..
˚₊*̥₊˚ | ʜᴀɪᴋᴀ ᴄᴏғғᴇᴇ |

位於長洲碼頭旁的露營風cafe
他們所有設備包括座椅、餐具、擺設等都是露營用具⛺️
而”Haika”一字則是取自英文Hiker的發音
用餐時感覺自己變成了YAMA girl~⛰

食物中規中矩
但值得一提是cheesecake上的cream會撒上檸檬皮
帶點酸味中和蛋糕的甜膩 比較特別🍋
2022-11-16 137 views
嚟到長洲見到呢間新面孔嘅咖啡店,好有日本feel山系旅行嘅感覺,於是來chic下店內擺放咗好多盆栽,枱櫈全部都係野營用嘅椅子,露營用嘅燈同露營傘,令你好似置身喺野外露營嘅感覺,好正好舒服!鮮奶咖啡好好飲牛奶味好濃厚,咖啡豆帶少少果香,帶有少少回甘味,好香醇好好飲芝士蛋糕芝士蛋糕好棉滑,芝士味好濃密,好creamy幾好食!

芝士蛋糕

芝士蛋糕好棉滑,芝士味好濃密,好creamy幾好食!

2022-11-12
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
如果你計劃看完日落再回程的話,推介來這間Cafe坐坐,外面是好適合hea的露營style 座位,可以在海景第一排接太陽下班和勁影夕陽照。咖啡店距離碼頭不遠,行幾分鐘就到,走的是露營休閒,座椅和桌子都係可以拎去野外果種。氣氛悠閒寫意。室內也有一些座位。食物主打係蛋糕甜品,另外有麵包。飲品有咖啡有茶。Latte HK$38日落時間來看日落非常放鬆,一種享受人生的感覺。可以思考人生意義的景觀。

氣氛悠閒寫意。
室內也有一些座位。
食物主打係蛋糕甜品,另外有麵包。
飲品有咖啡有茶。
Latte HK$38

日落時間來看日落非常放鬆,一種享受人生的感覺。
可以思考人生意義的景觀。
2022-10-31
某天放假跟友人一起去長洲來個小島半天遊先後去了兩間咖啡店爬山後直接奔去 ʜᴀɪᴋᴀ 二訪了 ~露營風氛圍感當然戶外座位比較多但渾身是汗 還是去有空調的 ɪɴᴅᴏᴏʀ 避世𓋪 𝘋𝘪𝘳𝘵𝘺 𝘛𝘢𝘳𝘵上次沒吃到他們家的招牌小飲恨這次終於有機會吃到了髒髒撻本體比想像大不餓的情況下二人分享更好朱古力流心也不太甜 蛋味也香濃只是吃起來會有點狼狽𓎺 洛神花茶𓎺 𝘐𝘤𝘦𝘥 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦實在太熱 拋開了養生想法直接點一杯冰拿鐵 嗚啊是懷念的味道上次初訪 已經覺得很對口味整杯奶味香 啡味濃 口感又順滑然後友人還是堅持走養生之路 點了一壺花茶雖然是平日 還是絡繹不絕的人潮尤其 ɪɴᴅᴏᴏʀ 好像也沒什麼空過畢竟位置在碼頭附近也蠻方便很適合在這邊看看日落時間差不多就坐船離開 簡直悠閑
某天放假跟友人一起去長洲
來個小島半天遊
先後去了兩間咖啡店
爬山後直接奔去 ʜᴀɪᴋᴀ 二訪了 ~
露營風氛圍感當然戶外座位比較多

畢竟位置在碼頭附近也蠻方便
很適合在這邊看看日落
時間差不多就坐船離開 簡直悠閑
2022-09-05
$70 (Tea)
終於食到bookmark左好耐嘅髒髒撻!閒日晏晝黎到唔洗等。咖啡店位於長洲海傍街,裝潢走露營風,用上露營會到嘅摺檯摺凳同鐵餐具,户外位好啱打卡呢~ 日照短啲嘅秋冬到訪,更可以趕係店家關門前欣賞到日落每人最低消費一杯飲品🍫髒髒撻 $48完全係為咗呢個朱古力雞蛋布甸撻而黎!一切開,流心效果超澎湃!內層布甸滑溜帶蛋香,外層撻皮加入左valrhona100%可可粉焗製,厚厚嘅撻皮口感偏硬脆,趁暖食會較酥脆。整體唔會太甜膩,不過朱古力味就無想像中咁濃,朱古力控少失望。味道唔錯嘅,但就無咩驚喜🍵小山園抹茶拿鐵 $42/hot入口順滑冇粉末,茶味唔算好濃,勝在奶味低調、甜度低。☕️六月合茶 $48洋甘菊/玫瑰/合歡花/月季花/皇菊/貢菊好fancy嘅setting!雖然有個蠟燭仔熱住,但旁邊都好貼心咁擺左粒冰,熱飲凍飲都無問題~ 茶香突岀,據說仲有促進新陳代謝、養顏之效

每人最低消費一杯飲品

🍫髒髒撻 $48

🍵小山園抹茶拿鐵 $42/hot
小山園抹茶拿鐵

入口順滑冇粉末,茶味唔算好濃,勝在奶味低調、甜度低。

☕️六月合茶 $48
洋甘菊/玫瑰/合歡花/月季花/皇菊/貢菊
六月合茶
窩夫與蝦子餅夏遊長洲那天,在島中坊研吃過早餐後,本來計劃到長洲鳥居,但天氣實在太熱,決定放棄。在大街小巷逛了一會,要找有冷氣的地方坐坐,便去了HAIKA Coffee。HAIKA Coffee室外的位置很有特色,但高溫下還是坐室內吧。HAIKA Coffee是一間以露營為主題的咖啡店,店內有露營用品出售。食物方面,有貝果、蛋糕和髒髒撻等。咖啡以外的茶飲看來都很吸引。窩夫想帶蝦子餅來試檸檬汽啡($44),沒想到窩夫自己也很喜歡。另外點了一杯Dirty ($46),味道亦非常好。店員送來髒髒撻($48)時,提示窩夫與蝦子餅要趁熱食,窩夫一吃便愛上了,髒髒撻經過加熱後帶暖,撻皮帶脆,朱古力味香濃,不會太甜,真的太好吃了。

食物方面,有貝果、蛋糕和髒髒撻等。

咖啡以外的茶飲看來都很吸引。
檸檬汽啡

Dirty

另外點了一杯Dirty ($46),味道亦非常好。

2022-08-22
$70 (Tea)
檸檬汽啡
Dirty
髒髒撻
𝙃𝙖𝙞𝙠𝙖 𝘾𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚 ˓ˑ˚˒ ❥ Dirty Tart 堅出色!! 影咗相一段時間先切開都仲係流心朱古力 入面類似燉蛋 頂層係朱古力 口感層次好豐富 建議一定要試😍Iced Long Black 帶微酸味 Iced White 奶味比較濃 有d蓋過左咖啡味 Staff 好nice 本身坐indoor 但想拎出外面個位度影相 店員都好友善幫我 店鋪唔算多位 室內空間感還可以接受如果冇落雨 唔怕熱 坐室外係個唔錯嘅選擇 店內仲有露營用品可以買添架
𝙃𝙖𝙞𝙠𝙖 𝘾𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚 ˓ˑ˚˒

❥ Dirty Tart 堅出色!!
影咗相一段時間先切開都仲係流心朱古力

如果冇落雨 唔怕熱 坐室外係個唔錯嘅選擇
店內仲有露營用品可以買添架
  • Dirty  tart
2022-10-07 75 views
- Dirty- Mocha- Cream cheese bagel- choco egg tart推薦大家一定要試佢地嘅流心朱古力蛋撻真係一試難忘濃濃的朱古力醬加上曲奇皮蛋撻真係好好味!Bagel都好好食熱辣辣 口感煙靭柔軟 唔錯~Dirty and mocha都唔錯啡底係nutty底幾啱我口味呢間cafe主打露營為主題入面有賣好多露營用具連坐嘅位都係露營櫈餐具都係露營時用嘅摺疊式餐具好特別我下次要黎食兩個朱古力蛋撻!

- Dirty
真係一試難忘
濃濃的朱古力醬加上曲奇皮蛋撻
真係好好味!
Bagel都好好食
熱辣辣 口感煙靭柔軟 唔錯~
Dirty and mocha都唔錯
啡底係nutty底幾啱我口味
呢間cafe主打露營為主題
入面有賣好多露營用具
連坐嘅位都係露營櫈
餐具都係露營時用嘅摺疊式餐具
好特別

我下次要黎食兩個朱古力蛋撻!
  • Dirty  tart
  • 髒髒撻
2022-09-29 128 views
長洲露營風Cafe⛺️呢間Cafe既style好有旅行feel,有好多露營用品,連坐既位都係露營嗰種坐椅,大大提升用餐感覺👍🏻Dirty Tart $48呢個髒髒撻真係不得了,極度邪惡而且超好食!店員會幫你翻熱,一切開即刻有流心效果,啲朱古力漿就會衝出黎,入面仲有布丁,食落又唔會太甜太膩,超級推薦!!Ginger Black $44薑蜜汽啡配合甜品真係一流,佢嘅分層效果好靚,好啱打卡,味道又好飲☕️Haika Coffee長洲新興海傍街57號地舖[⭐️5分為滿分]味道⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境⭐️⭐️⭐️⭐️服務⭐️⭐️⭐️⭐️價錢⭐️⭐️⭐️推薦⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Dirty  tart

Dirty Tart $48