2024-08-26 81 views
今天是返工的星期一😙,好想食海南雞飯,梗係搵🙆🏻‍♀️瓊媽媽啦,瓊媽媽店舖只能做外賣並沒有坐位的,雖然店舖細細但已經有他們的熟客打電話來訂餐了,不過我的外賣很快就有了,今天的天氣真的太熱,我便趕快回公司吃飯。我點了無骨海南雞油飯跟例湯$54,海南雞都算幾滑連醬汁好好味,湯🥣是水瓜煲紅蘿蔔🥕粟米🌽,好甜,飯🍚都是滿滿的⋯。今次給我意外驚喜的是這個湯比較出色,可能是天氣很熱有啖湯水可以解喝吧!
2024-08-26
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)
2024-07-24 215 views
原本好掛住佢哋個靚湯殊不知今日收到盒午餐(無骨海南雞配油飯)⋯⋯一打開個盒即時令我產生懷疑⋯⋯ 真的是我在網上點的是否同款?先試第一啖雞,大跌眼鏡,食燒味鋪頭既白切雞可能仲正一個字形容:鞋兩個字形容:難食三個字形空:搞唔掂下次再去可能要絕對絕對諗清諗楚先至好作決定曬
原本好掛住佢哋個靚湯
殊不知今日收到盒午餐(無骨海南雞配油飯)⋯⋯

一個字形容:鞋
兩個字形容:難食
三個字形空:搞唔掂

下次再去可能要絕對絕對諗清諗楚先至好作決定曬
2024-07-24
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$56 (Lunch)
2024-06-21 344 views
越做越衰,唔知咩事。有圖有真相。骨多無肉。初初開業嗰陣都幫襯過好幾次,覺得佢CP值好高,之前都係嗌開無骨海南雞,今次嗌咗普通海南雞即刻賴嘢,從來未食過咁差嘅,淨係得啲骨完全都冇肉,唔怪之得執吓有一間,睇嚟灣仔呢間都唔捱得好耐。
2024-03-04 632 views
同事一齊買外賣🥡,原本想買車仔面,行行下經過瓊媽媽👩🏻,平時十幾人門口等,今日竟然無人等,決定叫外賣🥡,叫咗無骨海南雞($50)升呢菜飯(+$2),送例湯,等咗3分鐘度就有,同杯面一樣。返到office打開,見雞🐔都滑,食過証實有一半滑,可惜有薑蓉,我唔鐘意薑,送甜豉油,點雞🐔食正。菜飯一般。例湯都足料,有粟米🌽、蘿蔔、瓜同蜜棗。
無骨海南雞菜飯
例湯
2024-03-04
Waiting Time
3 Minutes (TakeAway)
$52 (Lunch)
無骨海南雞菜飯
例湯
  • 無骨海南雞飯
返工最煩就係諗食咩🤯🤯唔想喺餐廳食最好就係買外賣唔知點解灣仔呢頭特別多海南雞飯🐥🐥但係價錢都爭好遠呢兩日就試咗一間叫瓊媽媽既雞飯專門店佢都有幾多選擇淨係雞都有好多種(口水雞、海南雞、香蔥雞、霸王雞、沙薑雞、手撕雞)另外佢都有啲咖喱種類嘅飯(牛腩、豬扒、雞扒)飯可以揀油飯、白飯或者菜飯咁我就比較鍾意佢個油飯但係都要睇狀態(有時可能冇咁乾身,會有啲濕)通常佢都會比雞翼或者雞胸嘅部位就好少有雞髀但係肉質都唔會話好鞋同埋佢啲醬汁都做得唔錯回頭率90%,喺灣仔區返工呢一間CP值絕對係好高$40都唔洗食個飯,仲要唔係頹飯,絕對係一個想慳錢但係又冇飯帶嘅恩物
返工最煩就係諗食咩🤯🤯
唔想喺餐廳食最好就係買外賣
唔知點解灣仔呢頭特別多海南雞飯🐥🐥
但係價錢都爭好遠
呢兩日就試咗一間叫瓊媽媽既雞飯專門店
佢都有幾多選擇
淨係雞都有好多種
(口水雞、海南雞、香蔥雞、霸王雞、沙薑雞、
手撕雞)
另外佢都有啲咖喱種類嘅飯
(牛腩、豬扒、雞扒)

霸王雞油飯

香蔥雞油飯

飯可以揀油飯、白飯或者菜飯
咁我就比較鍾意佢個油飯
但係都要睇狀態(有時可能冇咁乾身,
會有啲濕)
通常佢都會比雞翼或者雞胸嘅部位就好少有雞髀
但係肉質都唔會話好鞋同埋佢啲醬汁都做得唔錯

霸王雞油飯
香蔥雞油飯
2023-01-05 1342 views
番得灣仔嘅 應該對瓊媽媽唔陌生lunch 門口都實有一堆人 皆因性價比極高不過睇番 原來瓊媽媽都有其他分店食過 口水雞 無骨海南雞 沙薑雞 霸王雞咖喱雞扒飯 咖喱豬扒飯 最like 都係雞如果唔想等可以提早15分鐘打電話落單喇
番得灣仔嘅 應該對瓊媽媽唔陌生
lunch 門口都實有一堆人 皆因性價比極高

不過睇番 原來瓊媽媽都有其他分店

如果唔想等可以提早15分鐘打電話落單喇

2022-10-04 1214 views
瓊媽媽當我lunch諗唔到食咩時好多時候都係買佢只因佢性價比高35-50$左右一個飯味道不錯 但要嚴格要求的話佢既雞唔算滑但口水雞 手撕雞等調味都不錯而且可以轉菜飯!!手撕雞係凍食份量絕對夠女士一餐仲會跟湯~可以揀走渣 可以揀走渣 可以揀走渣 可以揀走渣 可以揀走渣仲意飲湯既人既福音!!而且佢D湯仲幾好飲唔味精
瓊媽媽
當我lunch諗唔到食咩時好多時候都係買佢
只因佢性價比高
35-50$左右一個飯
味道不錯 但要嚴格要求的話佢既雞唔算滑
但口水雞 手撕雞等調味都不錯
而且可以轉菜飯!!

手撕雞係凍食
份量絕對夠女士一餐
仲意飲湯既人既福音!!
而且佢D湯仲幾好飲唔味精
2022-09-28
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$45 (Lunch)
  • 手撕雞菜飯
2022-09-20 865 views
之前有同事買過瓊媽媽的雞飯回辦公室請我等一眾損友吃,大家都給了讚。小人喜聞家的附近開了一間分店,某日午餐便買來吃。午市的有無骨海南雞飯餐$45,小人加$4要了雞油飯,此外還有一碗例湯。先說主打去了骨的海南雞,雞肉軟腍細滑,且有雞味;醬料無需多,雖然只有薑茸和豉油,經已夠味夠香。加了錢的雞油飯則只有淡淡的雞油香,若然追求要充滿雞油香的話,不建議要這個飯。例湯好像是冬瓜湯之類,喝得出沒有味精。好吃之餘,價錢還很合理。

海南雞飯餐

好吃之餘,價錢還很合理。
Type of Meal
Lunch
海南雞飯餐
2022-06-11 1075 views
我媽媽前2日自己去買飯, 想買海南雞飯, 要雞背脊, 收銀可能聽錯咗係雞半隻, 俾我媽媽話, 我媽媽一開始都冇鬧佢, 但唔知係唔係收銀條氣唔順, 冇入到單, 要個70幾歲嘅老人家喺條街度係咁等, 遲過佢買嘢嘅客人都拎咗外賣走曬, 等到冇晒人, 裏面廚房見仲有個老人家企喺出面, 先出嚟揾單, 我諗就算大家有誤會起咗衝突, 都唔好難為個老人家係咁企, 收銀見到仲有客人未有外賣, 都好應該要跟進一下, 最後不歡而散又有咩好處呢, 反而快啲整好個飯出嚟畀客人拎走咪仲好
2022-05-30 673 views
今日偷偷地出左去灣仔午餐, 其實真係好多選擇😋。 價錢亦有平民價。(5⭐️係最高)深海龍利柳(咖喱汁)配夜香菜飯送湯(4.5⭐️)其實份量好大, 有1.5碗菜飯。 有一條龍利柳, 洋蔥及數粒薯仔。 咖喱味以香辣為主, 相反析香味唔算重身🫣。由於天氣好熱, 今日例湯係冬瓜豬骨湯, 正呀👍🏻👍🏻。飲得出無味精😍😍

深海龍利柳(咖喱汁)配夜香菜飯送湯(4.5⭐️)

深海龍利柳(咖喱汁)配夜香菜飯

深海龍利柳(咖喱汁)配夜香菜飯
尋日星期五唔想帶飯返工鬆一鬆俾我發堀到瓊媽媽🐔見好似好抵食咁就去試下啦🍽海南雞飯配冬瓜湯,轉雞脾,轉菜飯呢個飯呢個海南雞好嫩d肉,又大件,好味道!菜飯好有驚喜,我食到有少少嘅麻油香味,好特別,菜碎都唔少架。呢個海南雞個底係舖滿芽菜,之前都擔心海南雞飯得雞和飯,我覺得幾好因為有多d纖維量,增加飽足感。👍👍唯一我覺得個冬瓜湯湯底好甜😅不似一般海南冬瓜湯,我只試了一口。我見外賣自取時都好多人排隊,應該反應唔錯。今餐因為有openrice減10元優惠,所以都係46元吃到飽了,開心🥳
尋日星期五唔想帶飯返工鬆一鬆
俾我發堀到瓊媽媽🐔
見好似好抵食咁就去試下啦

🍽海南雞飯配冬瓜湯,轉雞脾,轉菜飯

海南雞飯
冬瓜湯
2022-04-22
$46 (Lunch)
海南雞飯
2022-03-29 700 views
今日要買午餐外賣返公司食,諗起瓊媽媽個豬軟骨飯所以過去買,點知去到已經一早買曬,最後唯有食口水雞菜飯加例湯。估你唔到價錢非常超值,如果我食白飯只係35蚊加所以加多兩蚊要埋個菜飯。攞到返公司見碟頭都幾大,先試咗個例湯係合掌瓜蘿蔔煲豬肉,味道幾清甜加8蚊都值得飲, 有住家湯水嘅感覺唔錯。而口水雞以呢個價錢同埋份量我覺得係抵食嘅,佢個口水雞醬汁唔同一般四川菜做法,佢應該落咗少少花生醬,我覺得一啲都唔辣,所以同正宗四川菜有啲出入。而雞既下面就放咗啲芽菜。雞既嫩滑程度一般正常水平,而醬汁我就鍾意正宗四川菜嘅口水雞多啲,但佢啲雞斬得唔好勁多碎骨,如果老人家食真係要小心。菜飯方面都幾多菜就淡而無味,唔知係咪因為要健康啲少鹽少糖呢?整體嚟講我覺得呢餐飯絕對對得起佢個價錢,因為我唔加例湯只係$37,加例湯再畀多8蚊,但味道我覺得係正常水平,可以一試,但抵食。因我喺北角店食個豬軟骨同咖哩牛腩飯都唔錯,下次如果想食豬軟骨唯有中午十二點之前叫定,如果唔係都唔使諗。

這家相信大家都不會覺得陌生~外帶的海南雞飯-“瓊媽媽”🐔我吃過好幾次,一直以來對它印象也滿不錯的,雞肉不少,例湯也清甜好喝,總之就是份量足夠而且價格不貴~不過之前有一次我照樣在🍚openrice下了單外賣自取,後來回公司打開飯盒一看,發現雞肉的骨髓嚴重不熟,雖然以前也看過有些餐廳為了保持雞肉的肉質嫩口而故意煮得不要太熟,但雞肉畢竟還是不能吃生的,我當時還是滿怕怕的,用了微波爐熱過也沒太大作用~後來我就想畢竟是第一次,再試一次好了,而且我記得openrice下單那裡有得寫標註,所以這次特意在標註那標明要全熟,不見血🙅‍♀️後來果然有看我的標註,這次是全熟的,而且肉質也沒有很粗糙,而且他們店客人多但效率也高,所以整體來說我還是對這家店挺滿意的,所以以後如果大家想避免吃到不熟的連骨雞肉,記得像我這樣在標註那寫明喲 ▪️海南雞配白飯配例湯 HK$40(菜飯+HK$2,油飯+HK$4,轉雞腿肉+HK$10)總括食物份量足,味道不錯很方便,效率高 (在OP下單的前提下😂)價格合理
這家相信大家都不會覺得陌生~外帶的海南雞飯-“瓊媽媽”🐔

▪️海南雞配白飯配例湯 HK$40

(菜飯+HK$2,油飯+HK$4,轉雞腿肉+HK$10)

總括
食物份量足,味道不錯

很方便,效率高 (在OP下單的前提下😂)
價格合理
Type of Meal
Lunch
  • 海南雞飯
2021-09-17 873 views
係灣仔番工想搵間平少少既lunch餐廳都係一個考驗。咁岩經過呢間見佢有海南雞又有菜飯,所以高試試佢。雖然無得堂食但拎番office食都無錯$45仲要送個例湯,d雞肉仲要肥瘦均勻,點埋個豉油,真係冇嘢好挑剔🤣$38蚊一個咖喱豬扒飯又有個例湯送,仲要有好多薯仔同洋蔥,個汁既辣度十分好,同事表示唔係好食得辣都食到,(平時都係食十小辣至五小辣),仲要好送飯,搞到我個同事食哂成個飯係灣仔住/番工又多個選擇啦
係灣仔番工想搵間平少少既lunch餐廳都係一個考驗。
無骨海南雞飯

咖哩豬扒飯配腸仔

係灣仔住/番工又多個選擇啦
無骨海南雞飯
咖哩豬扒飯配腸仔
行過灣仔,懶懶地唔想煮飯,睇吓買咩返屋企食🥳見到依間「 瓊媽媽」嘅雞飯好吸引,仲好多人幫襯,尤其是附近啲打工仔同埋OL,等我即刻買返幾個返屋企開餐先💗依間係外賣店,見到價錢非常親民,最平$29就有,最貴都係$49,仲包埋例湯😋我嗰日喺南瓜粟米豬骨湯,都正喎,好清甜料好足。而飯就可以揀白飯菜飯或者油飯,價錢有少少差別,不過列晒出嚟,好清楚。而3盒飯每份份量都好多,勁抵食👍🏼 選擇都多,有各類型嘅雞飯,包括😋手撕雞飯丶海南雞飯丶霸王雞飯丶沙薑雞飯丶口水雞飯⋯🔶沙薑雞配手工菜飯 $31呢個超抵食😋雞件滑溜又入味👍🏼而菜飯入面菜嘅份量都多,好健康。🔶無骨海南雞飯配濃香油飯 $49雞件無骨啖啖肉,配以秘製醬汁,好有風味!油飯入口不膩有椰香。🔶海南椰香咖又來腩飯$45依度啲咖喱汁正呀!夠晒濃郁,而牛腩炆得好軟腍又入味。🔶小食:酥炸雞翼槌 $26一客有4隻,配以甜酸醬非常惹味香口。另外見到有口水汁雞絲蕎麥麵,都好受歡迎喎。

🔶沙薑雞配手工菜飯 $31

🔶無骨海南雞飯配濃香油飯 $49

🔶海南椰香咖又來腩飯$45

依度啲咖喱汁正呀!夠晒濃郁,而牛腩炆得好軟腍又入味。

🔶小食:酥炸雞翼槌 $26

一客有4隻,配以甜酸醬非常惹味香口。

另外見到有口水汁雞絲蕎麥麵,都好受歡迎喎。