2014-09-01 4897 views
在清水灣大坳門涼亭中,餐風飲露,仰望繁星點點,與摯友度過了難忘的一晚。次日,觀日後,拖著疲憊不堪的身軀,強睜緩緩下垂的眼皮,收拾行裝,坐上王生的順風車,去黃大仙現崇山商場嘆早茶。適時,天仍未亮透,酒樓較冷清,全都是上了年紀的長者,我們一行四人是全店最年輕的客人。大紅燈籠高高掛,恰如昨晚天上的繁星般璀璨。然而,身處環境大不同。這裏,仿佛變成了天堂。除了正價點心外,早上特價孖寶極為抵食。知慳識儉的蝸阿牛極為雀躍,點食物一事就全權交由她負責好了。我們是懶人,呆坐一旁等開餐。皮蛋瘦肉粥併家鄉炒米粉$14.8,真的平到無朋友﹗皮蛋瘦肉粥入口夠稠密綿滑,粥中有皮蛋和少量肉碎,拌入胡椒粉同吃,味道更為豐富。家鄉炒米粉雖較為油膩,然炒得香口好味,炒料也頗多,分別有木耳絲、火腿絲、紅蘿蔔絲和椰菜絲,實屬少見。皮蛋瘦肉粥併家鄉蒸蘿蔔糕$15.8,也是抵食之選也。蒸蘿蔔糕真材實料,有絲絲幼滑鮮甜的蘿蔔絲,再加上面層鹹香蝦米和鮮香蔥花,咬下香滑軟腍且帶鮮甜味,淋上豉油伴吃,味道更為鮮甜。任點孖寶也不過二十大元,蝸阿牛點了薑汁雞包仔併北菇棉花雞$19.8,雞仔包小妹吃了半個,包夠鬆軟,餡料也夠味,惜薑汁不甚突出

皮蛋瘦肉粥併家鄉炒米粉$14.8,真的平到無朋友﹗
皮蛋瘦肉粥併家鄉蒸蘿蔔糕$15.8,也是抵食之選也。
任點孖寶也不過二十大元,蝸阿牛點了薑汁雞包仔併北菇棉花雞$19.8,雞仔包小妹吃了半個,包夠鬆軟,餡料也夠味,惜薑汁不甚突出。
北菇棉花雞賣相稍差,雞件得兩小塊,雖入口嫩滑,但顯得頗為小家子。魚肚和冬菇各兩塊,份量較大,味道和口感也正常。
A對風味九仔粉併順德鯪魚球$19.8煞有興趣,也點了來一試。九仔粉即銀針粉也,混入蝦米炸菜同煮,啺底入口鮮甜帶微辣,銀針粉也蠻富嚼勁,不錯也。
順德鯪魚球真材實料之作,鮮味十足,魚肉中拌入香味盪漾的陳皮蔥花等,吃時再撒上胡椒粉,去腥味之餘,味道也大大提升也。
紅棗糕吃得多,何謂粗糧糕呢?因為好奇,小妹和A決定點一籠紅棗糕併粗糧糕$13.8紅棗糕稍嫌未夠煙韌彈牙,也偏甜了少許。相反,粗糧糕中混入豆粒,極具咬口和嚼勁,甜度也適中,健康清盈之選。
A點了一客全餐最貴的原隻鮮蝦腸$18.8,一客六小條,腸粉皮蒸得香糯富米香,蝦餡也夠爽口,淋上鹹鮮的豉油同吃,無得輸也﹗
蝸阿牛一時大意,想吃蝦餃,卻點了一客失準的鮮蝦翡翠餃$16.8。翡翠餃餃皮粒粒的,一挾即破,餡料也是濕粘的,口感較差。
2014-08-24
$44 (Breakfast)
2014-04-26 2954 views
這天跟父母打算吃個早午餐, 於是來到這家茶樓,星期天食客還蠻多的, 等了好一會後才安排入座這裡的座位挺擠迫的, 幾乎到了背靠背的地步 傳菜的侍應想傳菜咁我旁邊的桌還得逐樣逐碟要客人自己接過放下呢離譜的是, 隔桌的茶客點了一鍋湯麵, 那侍應打算在我頭頂傳過去 嚇得我即時起身讓路最不忿的是她還理直氣壯地呼喝我們,其實, 倘若她願意兜一點路, 她是可以找到一個較為安全且容易的地點上菜的何必鋌而走險呢 食物方面, 算是不過不失, 但環境和服務態度足以令我們將它black list 了
這天跟父母打算吃個早午餐, 於是來到這家茶樓,
星期天食客還蠻多的, 等了好一會後才安排入座

這裡的座位挺擠迫的, 幾乎到了背靠背的地步

離譜的是, 隔桌的茶客點了一鍋湯麵,
侍應打算在我頭頂傳過去

嚇得我即時起身讓路

最不忿的是她還理直氣壯地呼喝我們,
何必鋌而走險呢

2014-04-20
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
2014-04-13 2408 views
客滿庭係我依家差唔多最中意去既地方 今日去左飲茶(因為成朝無食野餓到連相都無影)中午時份一定排哂隊好彩係個露台都有位嫲嫲最中意食佢個素粉果同埋奶黃包我地兩個叫左一個孖寶 包括黃金炒飯同奶黃包個黃金炒飯既份量大到可以食兩餐而且係用咸蛋黃炒配料好足好多帶子!奶黃包就無上次咁流沙 略嫌咸蛋黃味唔夠多之後嗌左隻bb鴿 $20隻 假期加$2好香好可口好多汁!!再嗌多左個上湯鮮竹卷 餡料好足好正!不過因為假期既關係同埋晏就茶錢同啲點心都無平時咁抵反而平日早茶4個人嗌左6樣野計埋茶錢都係$120一有時間係一定會再去
客滿庭係我依家差唔多最中意去既地方

今日去左飲茶(因為成朝無食野餓到連相都無影)
中午時份一定排哂隊好彩係個露台都有位
嫲嫲最中意食佢個素粉果同埋奶黃包
我地兩個叫左一個孖寶 包括黃金炒飯同奶黃包
奶黃包就無上次咁流沙 略嫌咸蛋黃味唔夠多
之後嗌左隻bb鴿 $20隻 假期加$2
好香好可口好多汁!!
再嗌多左個上湯鮮竹卷 餡料好足好正!

不過因為假期既關係同埋晏就
茶錢同啲點心都無平時咁抵

反而平日早茶
4個人嗌左6樣野計埋茶錢都係$120
一有時間係一定會再去
2014-04-13
$70 (Lunch)
  • bb乳鴿
  • 炸子雞
2014-03-15 2178 views
前日第一次去食晚飯,我地七個人,其中一倜仲要係小朋友,諗住叫五個菜la!問個店員而家叫左幾個佢話四個,咁好正常咪話叫多個菜lor!佢推薦一個咩「皇帝菜」, 難食到....之後食下食下發現叫左成九個菜一湯,冇生意都唔洗咁ar!!! 叫左佢推薦ge雞,叫半隻上一隻...仲要食完先上... 蒸聖子又蒸到唔見埋,又話咩廚師手腳慢....會叫佢改! 話說隻雞本身我地想唔要,個個食完曬飯佢都未黎,咁梗係話唔要la!隔左一陣...拎到出黎話比你地先la! 原來有三枱叫左呢隻雞...但係唔知係唔係晚餐la,一共我淨係見到三枱...唔洗等位...去到就有!隻雞都幾好食!菜莆蛋有苦瓜... 埋單個店員仲係到黑面...
叫左佢推薦ge雞,叫半隻上一隻...仲要食完先上...
蒸聖子又蒸到唔見埋,又話咩廚師手腳慢....會叫佢改!
埋單個店員仲係到黑面...
2014-03-10
2014-02-08 1650 views
當日兩人飲早茶,不過等位都要大約40分鐘,等左好耐企門口職員問有冇兩位肯搭枱?我唔想等太耐,當然立即遞飛俾佢話肯坐低後叫左叉燒包(叉燒包好好味,熱辣辣,個包好軟熟,包內既汁又好多),梅菜扣肉(扣肉肥瘦平均,食落一d都唔覺好肥膩,同d梅菜唔會過咸,因為出面有d餐廳用梅菜做配搭,d梅菜都會好咸)豉汁蒸肉排(唔算特別好味,只係質感林,唔會痴牙),牛肉腸(一般,d腸粉皮較厚,同佢拎到黎係唔熱的,要扣分)芝士蝦春卷(味道不太特別,食落冇芝士)兩個人加埋一同茶錢$150幾,職員服務態度都好好

兩個人加埋一同茶錢$150幾,職員服務態度都好好
Waiting Time
40 Minutes (Dine In)
  • 叉燒包,梅菜扣肉