2021-09-18 562 views
【特色瓷杯😍 打卡定chill 都夠晒高質】半路咖啡最出名嘅就係奶啡同極具特色嘅萬壽無疆杯,認真好靚想買一set擺屋企飲啡😍 何文田呢間店感覺frdly d 空間都大啲😂 店員細心,間鋪木系裝修環境同啲枱櫈都有打卡位,work-friendly傾野都得🤫___ ___ ___ ___ ___ ___ ___ ☕️latteNutty blend only,朱古力味偏重,冇炭烤味appreciate🥰重奶味因為呢間個奶比例較多,而且奶泡打落薄身,所以入口順滑👍🏻👍🏻✨Opera cake 較少見嘅cafe dessert,叫左一份比想像中多配料,有芝麻味雪糕、蘋果片、水果,做到層次分明幾好,有朱古力榛子味夠突出又唔會搶到其他layer,呢個推薦👍🏻👍🏻😋😋✨latte (takeaway) 佢takeaway都係萬壽無疆紙杯好靚💕

【特色瓷杯😍 打卡定chill 都夠晒高質】

___ ___ ___ ___ ___ ___ ___
☕️latte

✨Opera cake

✨latte (takeaway)
佢takeaway都係萬壽無疆紙杯好靚💕
Opera  cake
Latte
喺半路咖啡發生啲非常唔愉快嘅事😵‍💫半路咖啡都開咗一段時間又有幾間分店,我知道呢間cafe嘅餐具富有香港上世紀復古風格,好有特色,佢哋嘅咖啡亦都好出色,所以去朝聖,唔飲咖啡嘅我都落單叫一杯咖啡試吓飲🥸因為我想坐得耐少少,但係又想喺九龍區,就揀咗去何文田嗰間,空間大啲,又冇人會企喺外面等位👍🏻意粉好食,我朋友飲開咖啡都話呢度咖啡真係好好飲,而家講正題本身我同我朋友兩個人嚟呢度,我哋食完野、飲完野之後,有另一個朋友話過嚟,咁我哋幫佢叫定一杯咖啡,咖啡上台時,佢仲未到,遲嚟嗰位朋友到場佢有飲杯咖啡,佢坐咗一陣,有位女職員比餐牌佢睇,都冇問題嘅,咁都係俾佢睇吓有冇啲咩想叫,我朋友冇嘢想叫,都係過嚟坐一陣就走到我哋走埋單嘅時候,個女職員話遲嚟嗰位朋友冇叫嘢食同叫嘢飲,我哋話叫咗三杯咖啡,遲叫嗰杯咖啡係佢未嚟幫佢叫定,你哋個女職員仲堅持話遲叫個杯咖啡,係我哋原先坐係度嗰兩位人士飲,你睇唔到就咪亂講啦,舖頭有閉路電視你咪去睇囉😤😤😤仲有如果最低消費每人一杯嘢飲,數目都已經夠數,仲要執着係邊個人飲邊杯,如果遲黎嗰位朋友佢嘢飲都唔想飲或者唔舒服,淨係坐,我哋都已經叫夠飲品數目,咁多年嚟我幫襯餐廳都未試過
喺半路咖啡發生啲非常唔愉快嘅事😵‍💫

意粉好食,我朋友飲開咖啡都話呢度咖啡真係好好飲,而家講正題

仲有如果最低消費每人一杯嘢飲,數目都已經夠數,仲要執着係邊個人飲邊杯,如果遲黎嗰位朋友佢嘢飲都唔想飲或者唔舒服,淨係坐,我哋都已經叫夠飲品數目,咁多年嚟我幫襯餐廳都未試過發生啲咁嘅事,唔好話我問題,如果呢樣嘢發生喺其他人身上,我相信其他人都會嘈,人哋已經叫夠咁多個數目你又理得邊個飲邊個食、邊個食邊樣邊個飲邊杯。有時一齊坐埋黎食嘢,有啲人食得多,有啲人食得少,可能有人唔舒服,唔想食,咁總之叫夠數咪得囉😒😒😒

我唔知咁樣做係呢一間何文田店嘅政策定係四間半路咖啡店都係咁樣嘅做法,如果係嘅,我都對你哋餐廳幾失望下,講真餐廳環境、餐具、嘢食樣樣都好高分,但係會有啲咁嘅事發生,我都打咗個突,仲衰過嘢食唔好食、嘢飲唔好飲,呢次仲要係我朋友請埋我個份,係我話想去呢間Cafe☹️☹️☹️
2021-07-18
2021-08-01 501 views
陰晴不定的悶熱星期日,須要放鬆放鬆!誤打誤撞入了一間cafe, 咦…ok wor, 枱距足夠,環境唔算太嘈,但枱比較細,如果兩個人各自叫一份主食加杯飲品就會有D迫😅所以我哋決定只係叫兩杯飲品加一個甜品。1. 熱 Americano - 杯靚,視覺享受🙂。咖啡幾醇,少少掛杯,色澤清,有果香味👍👍2. 凍 Americano - 朋友話幾好飲☺️3. Opera cake + ice-cream + 迷你鮮果杯+自家製乾果 - 擺盤賣相都幾靚,蛋糕有啲失望,口感鬆散帶點濕潤,朱古力味薄弱。青蘋果🍏同士多啤梨🍓十分新鮮、配上蜜糖,感覺清新。 雪糕係黑芝麻味道,可惜不是我杯茶。反而放雪糕上面嘅乾果-紅肉火龍果又幾好味喎!
陰晴不定的悶熱星期日,須要放鬆放鬆!

2. 凍 Americano - 朋友話幾好飲☺️

2021-07-28 336 views
今日想同狗狗出街,搵左何文田呢間cafe可以同狗狗入都得。indoor都得,終於唔洗咁熱啦。佢入面都幾chill,唔會好似鬧市cafe咁要好快就走。好多人都係飲杯野,傾下計咁慢活下。叫左杯啡同smoothie。野食就有opera cake,一層層幾有口感。不過重點其實係個芝麻味雪糕,勁好味。佢都有位坐,睇佢幾開心。btw原來狗最好唔好食蘋果。食完附近有好多寵物店,買下狗零食,同狗狗街下街咁,都幾chill。

佢都有位坐,睇佢幾開心。btw原來狗最好唔好食蘋果。

They serve nice coffee with a nostalgic ambienceFlat white4 Soares Avenue, Ho Man Tin, Kln, HK何文田梭椏道4號地下
2021-06-22 426 views
繼上次去過間cafe 飲過用公雞碗裝嘅咖啡之後 今次呢間係萬壽無疆杯裝咖啡😍💛avocado, smoked salmon, onsen egg on sourdough ($98)prawn pasta w/ homemade tomato sauce ($88)black sugar latte ($45)rose latte ($45)令我驚喜首先係半邊完整嘅牛油果🥑 冇切片或切粒我覺得打卡更好睇😆 牛油果清新加上煙三文魚咸咸的煙燻味係絕配👍🏻 一向都中意兩者並存嘅菜式😋 同平時egg benedict 唔一樣 今次係溫泉蛋 感覺清新🤤咖啡用萬壽無疆杯裝都幾有特色 係一大賣點😍 不過咖啡好飲得來都冇咩特別🙈 black sugar latte 又唔覺好有黑糖味 而rose latte 又唔覺好有玫瑰味😂 不過以我唔太中意苦味嘅人來講 杯latte 都易入口幾好飲😙

black sugar latte ($45)
rose latte ($45)

black sugar latte

rose latte

2021-05-28
  • onseneggonsourdough
  • smokedsalmon
  • avocado
2021-06-04 442 views
再次到訪半路咖啡🌱店內行既係工業水泥風📽餐具亦行懷舊風格十分特別😛而飲品方面 咖啡同樣地不令我失望☕️個人認為佢哋嘅matcha latte真係好高質😚入口順滑 而且抹茶味非常濃郁🍵見到比較少人order pasta🍝其實佢哋嘅prawn pasta w/ homemade tomato sauce 嘅質素同樣高😗每條意粉都沾滿tomato sauce and🍝仲軟硬適中🤤建議大家都可以去試吓佢哋個pasta🍝
再次到訪半路咖啡🌱

仲軟硬適中🤤
建議大家都可以去試吓佢哋個pasta🍝
  • Prawn Pasta
2021-05-30 362 views
見到狗狗谷友介紹就一於週日揸車帶埋🐶狗狗去試下。由於我哋三位,餐廳只可以二人一枱,餐廳內只剩下一張枱,侍應姐姐好好人先安排我哋兩個入內坐住等,坐左一陣隔離枱就埋單❣️見到好幾枱都有帶埋狗狗嚟,望下餐牌好多飲品選擇,大部份都係咖啡或茶,但只有三款食物,就叫晒三款試吓。嚟到擺盤好靚呀😍味道都唔錯😃重點係個個侍應姐姐都好好禮貌👍🏻狗狗又可以坐室內嘆住冷氣。非常dog friendly 下次一定會再去❤️
2021-05-30
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
  • Scrambled Egg
  • Bacon on Sourdough
2021-05-09 437 views
收藏很久的一家咖啡店, 但何文田這家我還沒到過, 今天趁放假一早來,平日早上人不算多, 可以自由選擇位置。我選了個靠門的位置,採光較好。點了杯Longan Honey Latte, 跟Avocado, smoked salmon, onsen egg with sourdough. 雖然好像太豐富了, 但見到avocado又有點忍不住。這咖啡店出名是咖啡杯很美, 今次我點這杯用了帶啡色tone的花花杯配上清香咖啡, 再在上面灑了點點桂花片,真的很美。咖啡唔算太濃, 偏和柔和, 加了清香的龍眼蜜,甜甜的,可以融和早餐的膩。 雖然是咖啡店, 但早餐的擺盤仍然很精緻。兩片微微烘過的酸種麵包上面舖了兩大朵煙三文魚花、半隻新鮮的牛油果,一只半熟溫泉蛋,再加少許沙律菜, 豐養滿分!所有食材都很新鮮, 三文魚仍帶柔軟不會過鹹。牛油果半只直上擺盤漂亮,不過吃是要自己切開。溫泉蛋過熟了,蛋黃漏不出來😅。旁邊的醬汁是香芒汁,甜甜酸酸的,好好味。

2021-05-04
Type of Meal
Breakfast
  • Avocado
  • smokedsalmon
  • onseneggonsourdough
  • LonganHoneyLatte
2021-04-14 431 views
係熱鬧嘅復活節假期中想搵間 cafe慢慢坐,唔洗比人限制用餐時間都唔係易事,而Halfway coffee就可以做到❤️cafe位於何文田,裝修有少少工業風格,坐得都算舒服。當日人流都算多,環境唔算清靜,但勝在可以慢慢享受咖啡,唔會比人趕走。我就點左一杯Latte($42)同一份opera cake($88). Latte飲落都幾香,偏nutty. Opera cake味道正正常常,配埋生果同黑芝麻雪糕,整體感覺都唔錯。

Scrambled Egg, Bacon on Sourdough $78Bookmarked咗好耐既半路咖啡 終於試到🤣 首先個擺盤好靚 成個賣相勁igable✨ 滑蛋炒得好滑 有蛋香味 加埋帶鹹香既煙肉脆片同都算鬆軟既sourdough 成個層次都幾明顯🥳 雖然睇落細細份 實際都幾飽肚架 當breakfast/brunch食都唔錯架😆評分: 8.5/10🌟Matcha Latte(Hot) $45熱既🍵latte聞到都好香抹茶味 飲落感覺奶既比例較重 雖然都有淡淡既抹茶香 同入口順滑 不過整體偏甜 如果甜度降低返會比較適合🥲評分: 6.5/10🌟———————————————————————半路咖啡 (何文田)何文田梭椏道4號榮英大廈地舖
評分: 8.5/10🌟

Matcha Latte(Hot) $45
評分: 6.5/10🌟
———————————————————————
半路咖啡 (何文田)
何文田梭椏道4號榮英大廈地舖
Matcha Latte(Hot)
Matcha Latte(Hot)
2021-03-25 286 views
假日來個coffee break , 帶狗狗可以坐外面位置,外面大約有6個位,職員對狗狗都十分友善。食物主要都要咖啡同西式菜單,面包或意粉之類。叫咗一杯咖啡同一個自家製蕃茄醬大蝦意粉,咖啡正常都好飲,如果熱飲咖啡仲有一啲好特色嘅咖啡杯,啱晒打卡。意粉份量雖然唔係好多,但味道有驚喜,意粉醬好清甜唔會死咸,冇酸味,感覺真係似新鮮蕃茄煮成,蝦有4-5隻,係有誠意煮出嘅菜式。揸車嘅朋友留意,附近嘅車位一位難求,當日更加有抄牌,累得我地匆匆食完就要走,建議如果真係想去Hea下嘆吓,就唔好揸車去。

食物主要都要咖啡同西式菜單,面包或意粉之類。

自家製番茄醬大蝦意粉
2021-03-20 308 views
半路咖啡,知道何文田有幾間有特色既coffee shop,專登過黎試試假日下午茶時間,等左五至十分鐘。 因為唔想食到太飽,所以諗住嗌杯coffee同個cake share食算。本身想嗌lemon cake, 但侍應推介當日既special 朱古力伯爵茶蛋糕,聽落吸引就嗌左龍眼蜜咖啡$45 - 成set茶具好靚 上面放左類似花乾既野 影相靚之餘味道都不錯龍眼味都幾出👍 男朋友嗌既係ice flat white$42比起熱飲,凍飲既杯就冇咁靚啦。不過上面層咖啡同下面層奶分開左,睇落有滲透效果,令我諗起前排好紅既100次咖啡haha 朱古力伯爵茶蛋糕$68 - 一上就覺得擺盤好靚,有蛋糕同生果做配料。 蛋糕好重伯爵茶味,好出色👍 有mouss既口感,亦都好滑。蛋糕外層有2粒類似bownie係上面,下面就係一層薄薄既花奶。配搭好出色,好好味! 雖然都想食lemon cake, 但呢個真係冇得輸🤣 雪糕係雲尼拿,上面有一塊蘋果乾。 味道正常。總括黎講環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️舒適 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️優閒 ⭐️⭐️⭐️⭐️ 回頭 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️冇記錯當日紅日下午有set用餐時間,好似90分鐘。因為我本身差唔多時

假日下午茶時間,等左五至十分鐘。

龍眼蜜咖啡$45 - 成set茶具好靚
上面放左類似花乾既野 影相靚之餘味道都不錯龍眼味都幾出👍

龍眼蜜咖啡
男朋友嗌既係ice flat white$42
比起熱飲,凍飲既杯就冇咁靚啦。

蛋糕好重伯爵茶味,好出色👍
有mouss既口感,亦都好滑。

朱古力伯爵茶蛋糕

總括黎講
環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
舒適 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
優閒 ⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

冇記錯當日紅日下午有set用餐時間,好似90分鐘。
因為我本身差唔多時間都要走,所以冇咩影響。但如果大家想去cafe hea 一個晏就,可能就要留意返個用餐時間啦

2021-02-06
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$77 (Tea)
龍眼蜜咖啡
朱古力伯爵茶蛋糕
渡過左忙碌嘅一週終於到星期六,專程約朋友黎到何文田依家網上好多好評嘅咖啡店。這裏的裝修擺設都呈現出80年代復古風,係打卡影相嘅好地方。今次點左一杯Flat White和一杯Rose Latte,兩杯咖啡拉花都好靚,感覺到咖啡師嘅心思同認真嘅態度。Rose latte 味道清香,唔會太甜,而Flat White咖啡味濃,非常提神。我亦特別鍾意衣邊嘅咖啡碟,係用中式嘅設計,別樹一格,同一般咖啡店好唔同。食物質素方面,牛油果同sour dough味道簡簡單單,唔洗特別修飾調味都好好食。店內都歡迎顧客帶寵物入內,但當日就只見到一隻小狗xd
2021-03-13
2021-03-14 203 views
🐶我哋喺梭椏道 Halfway coffee Outdoor坐😋Walk到半路 就嚟杯咖啡~𡃁𡃁 Vintage咖啡杯 ☕️Hoji都好想飲呢🤤Pat 【Flat White】$38除咗咖啡杯好𡃁,Flat White都係推薦👍🏻唔飲黑咖啡,可以試下😋
🐶

Walk到半路 就嚟杯咖啡~

𡃁𡃁 Vintage咖啡杯 ☕️

Hoji都好想飲呢🤤

Pat
Flat  White

【Flat White】$38
除咗咖啡杯好𡃁,Flat White都係推薦👍🏻
唔飲黑咖啡,可以試下😋
Flat  White