2025-02-09 2225 views
呢度主打各式特別既雞尾酒, 最特別既係有加入左中式食材同茶黎做既熱雞尾酒, 啱曬呢啲咁凍既天氣, 但係又想飲既我🤣幸福貓草🐈($138)以無名氏Gin酒做基底既呢杯酒帶有小蜜柑既果香, 酒感適中, 放係可愛招財貓杯入面, 飲之前仲可以自己用泡泡水去整個帶有雲尼拿香既分子泡泡, 超可愛😍樂。成為🍹($158)用左酒感比較濃既Mezcal做基底, 配上花香味既Gin酒, 粉紅石榴, 接骨木花去降底酒感, 杯邊再塗抹一層梅子鹽, 酒既味道好豐富清爽, 杯邊既梅子鹽先掂到嘴, 所以個人覺得鹹左啲, 另外再配上一粒用梅子鹽去調味既雞粒配黎食幾特別😌玄外之音🍵($128)玄米抺茶清酒依附著House recipe檸檬柚子汽泡Gin酒, 前調有玄米茶香, 後調再帶淡淡既柚子香, 係一款超易入口酒感唔濃既雞尾酒😍陳皮菊花普洱威茶酒🫖($198)陳皮普洱加上菊花呢個中式組合, 再配上日本柿酒同香濃美國威士, 威士忌既純香幾突出同陳皮既味幾夾, 第一轉先品嘗威士忌既酒香, 第二轉就係品嘗茶香, 超特別, 飲完成個人一路都暖笠笠🥰呢度既所有酒品都特別, 強烈建議大家卜左位先黎, 因為都真係幾爆滿, 我地星期

幸福貓草🐈($138)

樂。成為🍹($158)

玄外之音🍵($128)

陳皮菊花普洱威茶酒🫖($198)

呢度既所有酒品都特別, 強烈建議大家卜左位先黎, 因為都真係幾爆滿, 我地星期六9點去到好彩地等左15分鐘就有位, 後續就可能要等耐少少🤓
2025-02-08
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Last Night Supper
  • 幸福貓草
  • 陳皮菊花普洱威茶酒
2025-03-13 0 views
雖然係酒吧,但是野食1D都吾差!薯條:大大份厚切波浪,熱辣辣,配上蕃汁同黑松露汁。芫荽胡椒餃子:芫荽胡椒味吾太出,變左普通水餃。紫菜炸雞:細細件,就算女士都可以2啖內食晒,有少少辣辣地。芝士薄餅:轉左經典雜錦玉米批邊,好好味!成人之味:苦瓜味幾出!黑巧內格尼:黑松露味好出又有少少朱古力感。仲有其他酒,不過吾係我飲,朋友都話吾錯!食物認真!全部熱辣辣!電話係店舖收得差,差吾多係0或1格,雖然有WIFI,除左睇佢餐牌好似上吾到其他網….。
雖然係酒吧,但是野食1D都吾差!

薯條:大大份厚切波浪,熱辣辣,配上蕃汁同黑松露汁。

芫荽胡椒餃子:芫荽胡椒味吾太出,變左普通水餃。

紫菜炸雞:細細件,就算女士都可以2啖內食晒,有少少辣辣地。

芝士薄餅:轉左經典雜錦玉米批邊,好好味!

成人之味:苦瓜味幾出!

黑巧內格尼:黑松露味好出又有少少朱古力感。

仲有其他酒,不過吾係我飲,朋友都話吾錯!

食物認真!全部熱辣辣!

好好彩無book位等咗10分鐘就有位☺️坐bar枱都幾正,可以睇佢哋點調酒,呢個位影相又靚☺️•Children don’t understand $168雖然佢係苦瓜Gin,但又唔算苦仲幾fresh,不過感覺似Whisky多過Gin😂Ginger Lemon Honey $118呢杯比較易入口,好清新既味道•Garlic Butter Flatbread $78我哋揀咗蘑菇蒜蓉味,呢個真係好出色!好香蒜蓉味,如果唔鍾意既千祈唔好叫但我好鍾意,好正🤤•House Burger with Crinkle Fries $148我覺得薯條搶過咗burger😂又脆又香!反而burger個汁好似鹹咗d不過整體都好食👍🏼
好好彩無book位等咗10分鐘就有位☺️
坐bar枱都幾正,可以睇佢哋點調酒,呢個位影相又靚☺️

Ginger Lemon Honey $118
呢杯比較易入口,好清新既味道
Children  don’t  understand

Garlic Butter Flatbread $78
我哋揀咗蘑菇蒜蓉味,呢個真係好出色!
好香蒜蓉味,如果唔鍾意既千祈唔好叫
但我好鍾意,好正🤤
Garlic  butter  Flatbread

我覺得薯條搶過咗burger😂又脆又香!
反而burger個汁好似鹹咗d
不過整體都好食👍🏼
House  Burger  with  Crinkle  Fries

2025-02-27
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$280 (Dinner)
Garlic  butter  Flatbread
  • Garlic  Butter  Flatbread
近期成日見到職人酒室的推介𝐩𝐨𝐬𝐭第一次打算𝐰𝐚𝐥𝐤 𝐢𝐧點知滿座🤯第二次早一個月𝐛𝐨𝐨𝐤定終於食到!簡單講:酒好飲+新奇;食物少但全部高質重點係𝐬𝐭𝐚𝐟𝐟超有心介紹,態度超好呢間真係一間有溫度又高質的小店🤲🏻每杯𝐜𝐨𝐜𝐤𝐭𝐚𝐢𝐥都好特別,我一定會再嚟的𝐤𝐞𝐤𝐞😋࿐🍟酒室波浪薯條 $𝟔𝟖💫先唔講味道,$𝟔𝟖咁大份真係良心價粗薯真係好「薯」,少少似薯蓉基本上可以當係主食咁睇~炸得超脆,加上超濃黑松露醬好正🍝手震意大利麵 $𝟏𝟑𝟖每日限量,朋友上次嚟好快賣晒今次快手𝐨𝐫𝐝𝐞𝐫定,𝐚𝐤𝐚蕃茄大蝦意粉上枱時會先蓋住,一打開好濃煙燻味記得要配埋花椒油,意粉酸中帶麻好特別🐣紫蘇蜜糖烤雞串 $𝟕𝟖肉質嫩滑,雖然個人唔食紫蘇葉但配唔配都好出色~🍰微醺提拉米蘇 $𝟗𝟖💫加入𝐖𝐡𝐢𝐬𝐤𝐞𝐲、𝐑𝐮𝐦酒,超超超濃郁酒香係食過最重酒味的,真係食完面會有微熱🤏🏻🥒微醺冷麵 $𝟏𝟓𝟖💫食物配酒真係第一次見好香青瓜味,入口好𝐫𝐞𝐟𝐫𝐞𝐬𝐡𝐢𝐧𝐠最特別係杯邊微麻的芝麻、青瓜冷麵同清新青瓜主調形成強烈對比🙌🏻💐樂。成為 $𝟏𝟓𝟖💫粉紅芭樂、接骨木花配𝐆𝐢𝐧入口香甜,酒味唔太濃,好啱女仔飲杯邊圍上梅子粉,加埋炸雞模仿台灣夜
近期成日見到職人酒室的推介𝐩𝐨𝐬𝐭
第一次打算𝐰𝐚𝐥𝐤 𝐢𝐧點知滿座🤯
第二次早一個月𝐛𝐨𝐨𝐤定終於食到!
簡單講:酒好飲+新奇;食物少但全部高質
重點係𝐬𝐭𝐚𝐟𝐟超有心介紹,態度超好
呢間真係一間有溫度又高質的小店🤲🏻
每杯𝐜𝐨𝐜𝐤𝐭𝐚𝐢𝐥都好特別,我一定會再嚟的𝐤𝐞𝐤𝐞😋

🍟酒室波浪薯條 $𝟔𝟖💫
先唔講味道,$𝟔𝟖咁大份真係良心價
粗薯真係好「薯」,少少似薯蓉
基本上可以當係主食咁睇~
炸得超脆,加上超濃黑松露醬好正

🍝手震意大利麵 $𝟏𝟑𝟖
每日限量,朋友上次嚟好快賣晒
今次快手𝐨𝐫𝐝𝐞𝐫定,𝐚𝐤𝐚蕃茄大蝦意粉
上枱時會先蓋住,一打開好濃煙燻味
記得要配埋花椒油,意粉酸中帶麻好特別

🐣紫蘇蜜糖烤雞串 $𝟕𝟖
肉質嫩滑,雖然個人唔食紫蘇葉
但配唔配都好出色~

🍰微醺提拉米蘇 $𝟗𝟖💫
加入𝐖𝐡𝐢𝐬𝐤𝐞𝐲、𝐑𝐮𝐦酒,超超超濃郁酒香
係食過最重酒味的,真係食完面會有微熱🤏🏻

🥒微醺冷麵 $𝟏𝟓𝟖💫
食物配酒真係第一次見
好香青瓜味,入口好𝐫𝐞𝐟𝐫𝐞𝐬𝐡𝐢𝐧𝐠
最特別係杯邊微麻的芝麻、青瓜冷麵
同清新青瓜主調形成強烈對比🙌🏻

💐樂。成為 $𝟏𝟓𝟖💫
粉紅芭樂、接骨木花配𝐆𝐢𝐧
入口香甜,酒味唔太濃,好啱女仔飲
杯邊圍上梅子粉,加埋炸雞
模仿台灣夜市的感覺🌃

🍊四季佳人 $𝟏𝟓𝟖
本土品牌𝐓𝐰𝐨 𝐌𝐨𝐨𝐧 𝐆𝐢𝐧配上青檸桔仔
有啲中西𝐟𝐮𝐬𝐡𝐢𝐨𝐧,適合作為第一杯的開胃酒

🤎墨西哥熱情橙啡 $𝟏𝟏𝟖
熱情果𝐭𝐨𝐧𝐢𝐜水配上龍舌蘭酒、咖啡
入口果香突出,呢杯相對比較普通
2025-02-19
  • 微醺冷麵
  • 微醺提拉米蘇
  • 酒室波浪薯條
2025-02-28 496 views
偶然在網絡上看到這個小店,看過評語所以特別找個星期五早點來(其實應該預約的)試了他們的cocktail :nothing , 鬼佬gin .. 沒有令人失望(對我一個並不鐘情cocktail 來說),每款酒在drink menu 上列清楚成份、酒感,出處,讓客人隨自己喜好/酒力去選擇。而食物方面,選擇不多,不過有水準,我今次點了雞肉串,肉質和肉汁保留,雖不算驚艷但絕對合格。我是獨酌愛好者,這店值得推薦
我是獨酌愛好者,這店值得推薦
2025-02-25 485 views
最近成為大熱的職人酒室,從飲食中體會職人精精。甜品微醺提拉米蘇 Tipsy Tiramisu美國威士忌+加勒比Dark Rum嘅組合,令到Tiramisu嘅酒香提升到另一個層次,酒味濃厚,是吃得出的態度。(Tips:同朋友share就啱啱好)味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️雞尾酒億萬富翁 2.0 Billion Highball熱帶風情的雞尾酒,Mezcal加上墨西哥Ancho Chili,而配塔上櫻花蝦紫菜米餅,上桌時還會點火,加入Smoky Taste。味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️是適合熱愛墨西哥/西班牙菜的你。四季佳人 Calamansi Lady *Two Moons作品香港品牌Two Mooa的Gin酒加上青檸柑桔,是清新之選。味道:⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️樂。成為 Utopia Sour - Ali's creationMezcal 加上Gin,粉紅芭樂和接骨木花。杯邊的梅子鹽加配雞米,讓人想起台北的夜市。味道:⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️綠色遊樂場 Green Park芫茜、檸檬與Gin酒的配搭,蛋白泡泡的口感讓每一口都茜味濃稠。味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️茶啡入酒玄外之音 Duo Fi

最近成為大熱的職人酒室,從飲食中體會職人精精。

甜品
微醺提拉米蘇 Tipsy Tiramisu

雞尾酒
億萬富翁 2.0 Billion Highball
價錢:⭐️⭐️⭐️
是適合熱愛墨西哥/西班牙菜的你。

綠色遊樂場 Green Park

茶啡入酒
玄外之音 Duo Fizz
玄米抹茶清酒加上柚子汽泡酒。果香與回甘的配搭,同甘共苦的精神。
味道:⭐️⭐️⭐️

躺在沙發上 Laying on sofa
熱帶風情的味道加上咖啡,菠蘿椰子的味道和咖啡,是假期與工作的結合。
味道:⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️

熱茶酒 紫蘇柚香白牡丹 Shiso Yuzu White Peony, Sake tea
紫蘇柚子與牡丹茶,熱了的茶酒讓酒香散發變得充滿於鼻腔中。
價錢:⭐️⭐️⭐️

熱茶酒伯爵紅莓芒果威茶酒 Earl Grey Raspberry dried mango, whisky tea
芒果配紅莓的茶酒,可以一試。

小食
酒室波浪薯條 Crinkle fries with black truffle mayo
很大盤的波浪薯條,和平常的幼薯條不同,脆香加上松露醬汁,是下酒好菜。
2025-02-20
  • 億萬富翁 2.0 Billion Highball
  • 微醺提拉米蘇 Tipsy Tiramisu
2025-02-23 738 views
之前見到有人拍Reel已經好想試呢間餐廳 見佢啲雞尾酒好有特色 今晚終於黎試🤤🈶 叫咗Duo Fizz🍊同Lucky Catnip🐱兩杯cocktail~ Duo Fizz係柚子base 混合玄米茶 抹茶同sake,第一啖飲感覺茶&酒分層比較淡口,但當茶沉澱咗之後口感變得豐富🍶 Lucky Catnip作為店舖人氣最高嘅飲品,幾乎每台都有嗌😆😆 充滿椰香嘅香氣泡泡🫧(玩咗成晚ㅋㅋㅋ)配上小蜜柑柚甜酸嘅gin,嗅覺x味覺雙重享受🫶🏻✨因為太肚餓嘅關係,我哋都有叫main食~ 推薦手震意粉🤤🤤 濃郁嘅香草味再配搭花椒油又幾夾🤎.#hungrykuuu_hongkong #hungrykuuu_austin #香港好去處 #香港美食 #柯士甸美食 #hkfood #hkgoodwest #相機食先 #食好西 #hkfoodie #hkeats #香港打卡 #香港探店 #香港酒吧

最近我去咗職人酒室🍸呢間酒室最近被大推😋建議都係先訂座📱以享受長啲既用餐時間🥰今次黎除左飲cocktail之外🥰仲體驗咗幾款特色小食🐔首先係波浪薯條🍟外脆內軟搭配黑松露醬同番茄醬🥫真係令人一口接一口忍唔住想多食幾條🍽️薯條嘅波浪形狀更添趣味視覺同口感都俾人驚喜✨接住係無名紫菜炸辣雞🔥呢款小食超級吸引雞肉炸到金黃酥脆外面包裹住紫菜既有海藻嘅鮮味又有雞肉嘅多汁真係完美嘅結合🌊辣味適中唔會過於刺激令人食完之後意猶未盡😋最後手震意粉🍝就係另一個亮點意粉煮得剛好醬汁濃郁整體味道非常出色😝每一口都充滿咗豐富嘅層次感😍搭配前面嘅小食簡直係一個完美嘅晚餐選擇🌟店員會首先俾你聞左個陣香味🤤然後建議我地食到一半再加入花椒油🫙完全又係另一個感覺👻好正🙌野飲一向出色同用心💕menu最classic既貓草同埋新款cocktail都有試😝同店員介紹既如出一轍🤤保證唔會失望😎店員非常友善和熱情會細心向你介紹每一款菜式和飲品💬仲有聞香瓶俾你知道番cocktail base既味💕整體嚟講職人酒室嘅食物無論係味道定係野飲都好出色😆係一個值得再來嘅地方👍如果你喺佐敦附近記得試下佢哋嘅主食😎保證唔會失望!

波浪薯條
手震意粉
無名紫菜炸辣雞
貓草cocktail
2025-01-30 1831 views
今天試這間位於佐敦八文樓的餐廳酒吧,一直在網上看到不同人的正評,果然沒有令我失望。餐廳佈置十分有格調,而且上每一道菜時職員都會細心介紹。蘑菇Flatbread-配合著蒜蓉,牛油和香草,烤得十分香脆。芫荽餃子 - 若醬汁是酸的應該更惹味。cocktail 有很多種類,有一點選擇困難的感覺。最後武士- 有Whiskey, 梅酒, 紫蘇, 上面另有雞肉串燒。實物比餐牌上的圖片更為吸引。盤尼西林 - 選了最輕口味的泥煤味Whiskey, 底部有薑汁。Whiskey based tiramisu 整頓飯都很享受,推介大家試試。

餐廳佈置十分有格調,而且上每一道菜時職員都會細心介紹。

Mushroom Flatbread

芫荽餃子 - 若醬汁是酸的應該更惹味。
芫荽餃子

cocktail 有很多種類,有一點選擇困難的感覺。

最後武士 the last samurai

盤尼西林 penicillin 泥煤味whiskey

Whiskey based tiramisu
Whiskey base tiramisu

整頓飯都很享受,推介大家試試。
Mushroom Flatbread
最後武士 the last samurai
盤尼西林 penicillin 泥煤味whiskey
Whiskey base tiramisu
如果唔係朋友帶來,都唔發現呢間滿有氣氛嘅小酒吧餐廳。室內面積唔算大,但間格分明,酒吧枱同bar tender 一體連接,然後四周散落小桌;驚喜地洗手間隔離有一個boardgame corner 及圖書角,唔會諗到果陣「文青」味係洗手間區域出現呢!🥢波浪薯條配黑松露醬 - 呢間嘅炸薯條係我心目中頭3名位置,佢是即酥炸,帶點粉醬在薯條上,好好食!🥢鬼馬雙汁油炸鬼 - 油炸鬼送酒係最妥當不過,配上兩種醬汁不錯。🥢 Pizza - 正常發揮。🥢 雞肉串 - 都是不俗。🍨 tiramisu - 呢個一定要叫! Signature item! 好香滑嘅cream 配上不渣流攤嘅酒底,我表示食到醉了😂🍸 Jasmine cocktail 🍸 Parma hams cocktail 嚟到真係要飲酒,本身想飲佢杯earl grey酒啡,但是發現佢有杯酒以茶作膽,味道芬香又有酒癮!另外果杯比較香濃,飲一啖再送一口火腿感覺特別。個人覺得約朋友嚟輕食飲酒,呢間會俾到驚喜你!
如果唔係朋友帶來,都唔發現呢間滿有氣氛嘅小酒吧餐廳。

🥢 Pizza - 正常發揮。

🥢 雞肉串 - 都是不俗。

🍸 Jasmine cocktail
🍸 Parma hams cocktail

另外果杯比較香濃,飲一啖再送一口火腿感覺特別。

個人覺得約朋友嚟輕食飲酒,呢間會俾到驚喜你!
2024-10-16
2025-01-06 2885 views
星期五又是跟朋友聚會聊聊生活 工作的日子除了環境要舒適外 食物飲品也想來點特別享受一下雖然食物上種類不多 但均適合作為下酒菜而店員亦會介紹雞尾酒的調配 好讓享用者加深了解😋🍟酒室波浪薯條 $68薯控的我覺得是當晚MVP份量大令我非常歡喜 而薯條更是波浪粗薯 金黃色的酥脆外衣 包裏著軟綿薯肉 跟上的黑松露醬汁香氣四溢 不自控的沾完再沾😋🍝手震意大利麵 $138蕃茄醬底的意粉 甜酸適中 意粉煙韌彈牙伴香草 芝士 蘑菇 蝦隻爽口彈牙 如果再熱一點會更好😋🍹最後武士 $128威士忌配搭梅酒及檸檬汁調和 有梅酒的甜香及威士忌酒感的後勁 整體入口清爽舒服有趣的是有紫蘇葉及雞串舖面 可一邊飲雞味酒 一邊品嚐紫蘇葉雞串😋🍹紙飛機 $138酒感相對濃烈一點 威士忌配搭花香酒及檸檬汁調和 微甜帶酸 也很不錯
星期五又是跟朋友聚會聊聊生活 工作的日子

伴香草 芝士 蘑菇 蝦隻爽口彈牙 如果再熱一點會更好

😋🍹最後武士 $128

😋🍹紙飛機 $138
2024-12-24 3785 views
呢間係近排食過數一數二高質嘅餐廳🔥野食好食,環境適合傾偈,店員服務又好野食menu唔係好多選擇我地叫左呢個薯條,十分出色!好夠熱,而且外脆內軟,同埋好大碟,講緊只係$6x😂好抵食,一邊傾偈用嚟送酒就最適合不過!另外我地都叫左兩個主食一個意粉,一個pizza意粉硬度啱啱好,唔會太硬唔會偏軟味道都好rich而Pizza我哋就加咗粟米湯批邊,好特別,亦都好夾,食嘅時候唔會覺得好乾,反而好似飲咗啖湯咁😆食咗個Tiramisu ,雖然唔係好大杯,但三個人食到啱啱好🤭個人覺得酒味可以再重啲,但都好creamy嚟得呢間餐廳一個好重要嘅原因都係衝着佢啲調酒而去😆酒嘅Menu係嘢食Menu嘅三倍咁多,好多選擇,唔知飲咩嘅話店員都好樂意推介👍🏻meun上有mark酒精濃度,大家可以按住喜好同埋酒量選擇🔥呢間嘅調酒好啱我心水,feel到佢哋好用心去調製每一杯,純對會再encore呢間餐廳!另外值得一提嘅係,大家喺佢嘅網站度直接訂位,好方便!

呢間係近排食過數一數二高質嘅餐廳🔥
野食好食,環境適合傾偈,店員服務又好

野食menu唔係好多選擇
我地叫左呢個薯條,十分出色!

另外我地都叫左兩個主食
一個意粉,一個pizza
意粉硬度啱啱好,唔會太硬唔會偏軟
味道都好rich

另外值得一提嘅係,大家喺佢嘅網站度直接訂位,好方便!
2024-11-09 5156 views
雞尾酒很獨特,更像是藝術,每款飲料都用創新的材料或技巧調製,取名也特別用心。酒吧環境乾淨有格調,無論是在吧台還是坐在桌子旁都令人好放鬆。有提供一些small bites同埋正餐,放工後想馬上喝一杯的話,也可以直接去不用擔心沒吃的

2024-09-15 4961 views
上網見到幾有特色既小店 於是同朋友去試我地去個日係平日7點 唔算好多人 反而晏少少多d人Cocktail menu好清晰 有唔同酒類 亦都大約寫左味道同酒感我地試左一杯Nothing $88 佢係清酒做base 蜜瓜椰子菠蘿味 酒感輕鬆 仲配埋一小串燒過既ham 令杯野帶d鹹香另外一杯玄外之音Duo Fizz $128呢杯好fresh 除左玄米抹茶 仲有柚子味 酒感都係輕鬆 推介👍🏻另外叫左3款食物 本身對野食無太大期望 估唔到有驚喜 每款食物黎既時候waitress都會再細心介紹芫茜胡椒餃子 $68配埋自家製麻辣醬 食得出係有心機既手作🫶鬼馬雙汁油炸鬼 $68 有8塊 墨魚滑配油炸鬼呢個組合無得輸 熱辣辣上檯 配埋芥末籽醬同cocktail sauce好啱下酒🍹手震意大利麵 $138 上既時候用玻璃罩蓋住 打卡able🤭原來係微燻過 蝦都有火炙 味道適中 唔會過酸😀整體黎講好滿意 下次再試其他cocktail
上網見到幾有特色既小店 於是同朋友去試
我地去個日係平日7點 唔算好多人 反而晏少少多d人

整體黎講好滿意 下次再試其他cocktail
讚-服務唔錯 每杯cocktail都解釋詳盡 生客去到現場都唔會待慢 -雞尾酒既整體層次係控制得好 口味有新鮮感之餘 又唔會太極端 同埋酒精感都有 唔會係果種易入口但無晒酒味既cocktail-漢堡包好味 肉汁多 醬汁惹味 唔差得過漢堡專門彈-雞尾酒整體上甜左啲啲-炸油炸鬼偏重脆身 如果有爆汁餡 感覺會無咁乾

-漢堡包好味 肉汁多 醬汁惹味 唔差得過漢堡專門

-雞尾酒整體上甜左啲啲