2020-03-12 482 views
雖然最近疫情未完結,但鐘意打邊爐的都唔理得咁多,事關朋友請我食好野,就係元朗的蒸氣海鮮火鍋。第一次來到呢度食海鮮,雖然係小餐廳,麻雀雖小但五臟俱全,但令我印象深刻的係老闆娘十分熱情同服務態度超級好,令到有賓至如歸的感覺。我們點了鑽石套餐$398一位,有好多好野食,有菲律賓頂角膏蟹半隻,澳洲龍蝦半隻,美味鮑魚一隻,南非貴妃㕩1隻,北海道元貝一隻,台灣聖子一隻,深海龍躉片一片,海蝦兩隻等等,還有雙拼蟹棗丸,墨汁墨魚丸,新鮮蔬菜籃,和瑤柱粥底,真的好豐富。這裡的海鮮還非常新鮮,蝦和鮑魚都還會動的,真的讓我很驚訝,沒想到一家小的蒸汽海鮮餐廳這麼用心經營,用的都是新鮮的食材,下次一定要帶更多朋友一起來吃。
2020-02-19
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$400 (Dinner)
2020-03-12 335 views
因為呢個疫情😑😑已經有個幾2個月無出街食飯,終於忍唔住喇,唸住近近地,早d食,少少人,心💕…覺得舒服點,而且可以放鬆一點之前已經好想食呢間蒸海鮮,但成人都好多人👫👨‍👩‍👧‍👦👨‍👩‍👦‍👦,最終無試到,今日試吓上網訂位,俾我訂到,就人少少,試吓啦😍😍係門口望緊餐牌,老闆娘已經好親切,慢慢介紹,我話未齊人,佢都唔緊要,俾我坐低慢慢唸,可能係小店,同理心😍😍,好有愛💕有1、2、4人餐,已介紹後,2人餐已經晒抵食,又多款食物,可以每款試d,而且一定夠飽(申報:大食肥妹仔🤭🤭)龍蝦🦞~非常新鮮,又有蝦膏,肉質彈牙😋😋😋鮑魚~非常彈牙,唔硬身,而且鮮甜又乾淨,食得勁大聲😂😂元具~雖然蒸熟後,有點縮水,但都好鮮味海蝦🦐~一食就知道係好新鮮嘅海蝦,仲想叫佢加單🤭🤭象拔蚌仔~都算大隻,而且剛好,QQ😋😋帶子~平時對帶子麻麻,太硬,但今次時間剛好,唔硬之餘,仲多左一份鮮甜味北寄貝~有點過熟,可能北寄貝,習慣食生😅😅聖子~聖子相對其他海鮮有點細,比較失色,但咪味道還可以龍躉片~龍躉蒸得有點熟😅😅奄仔蟹🦀~膏比較軟身,味道較濃,肉質較甜。膏蟹🦀~膏比較硬身,肉質比較實。本人其實唔太識分,但試過試晒2隻之後

龍蝦🦞~非常新鮮,又有蝦膏,肉質彈牙😋😋😋

鮑魚~非常彈牙,唔硬身,而且鮮甜又乾淨,食得勁大聲😂😂
元具~雖然蒸熟後,有點縮水,但都好鮮味
海蝦🦐~一食就知道係好新鮮嘅海蝦,仲想叫佢加單🤭🤭

象拔蚌仔~都算大隻,而且剛好,QQ😋😋
北寄貝~有點過熟,可能北寄貝,習慣食生😅😅

聖子~聖子相對其他海鮮有點細,比較失色,但咪味道還可以
龍躉片~龍躉蒸得有點熟😅😅

奄仔蟹🦀~膏比較軟身,味道較濃,肉質較甜。
膏蟹🦀~膏比較硬身,肉質比較實。
本人其實唔太識分,但試過試晒2隻之後,就知道自己😍😍食邊款,之後識叫🤭🤭

花雕雞🐔~有調味過,但本人食蒸鍋,寧願食鮮味,所以這個覺得可改進🙏🏿🙏🏿
時菜🌽🥬~南瓜栗米非常好食,但菜就蒸得過火

南瓜粥底~本身有2、3款選,想藉口食得多,又想健康d,就選了南瓜,帶點甜,又帶點綿,食左4碗🤫🤫🤫🤫

整個過程,老闆娘都會每款介紹海鮮知道邊款海鮮唔新鮮,會主動換其他款式👍🏿👍🏿,而且不用動手動腦,老闆娘會計埋時幫你整,大家只係等食就得🥰🥰而且態度親切,食得好開心😊😊

後記:小妹食得飽得滯,溜低電話,老闆娘打訂坐電話搵我,我覺得好有愛🥰🥰唔貪心,主動搵客人,值得一讚👍🏿👍🏿……現今嘅我,好難搵到唔貪心嘅人,俾我遇上,好感恩🥰🥰
2020-03-05
  • 澳洲龍蝦
  • 當季奄仔蟹
食海鮮乾唔乾淨同新鮮真係好重要, 呢個蟹, 睇個色澤都知佢新鮮到暈佢一開始未蒸既時候全部生上黎, 都唔會聞到腥氣, 果真FRESH!勁多蟹膏, 而且多肉, 超正呢個貝殼類大拚盤, 係當造既海鮮, 有油貝, 黃貝同赤貝~ 全部都好好味呢! 口感好好, 爽口~ 又唔係韌, 好味!D貝流曬油咁架, 真係好清甜~最後食D蔬食, 呢餐都好健康, 因為話曬都減緊肥, 成餐都好多protein, super healthy!位置係雞地, 好方便, 西鐵站5分鐘即到!
勁多蟹膏, 而且多肉, 超正
D貝流曬油咁架, 真係好清甜~
位置係雞地, 好方便, 西鐵站5分鐘即到!
2020-03-02 112 views
黃金套餐288,吾錯,想在元朗食,但又想食海鮮🦞,同朋友兩個上網搵,就唸住試吓先,試左又幾好😎,間鋪吾系大,但坐得舒服,可能因為疫症,個個都吾想出嚟食野,所以吾系好多人,我哋可以傾下計,老板娘不斷介紹反,都幾熱情❤️
黃金套餐288,吾錯
  • 瑤柱粥底
2020-02-19 157 views
疫情之下大家都好焦慮 ,好多人都唔敢出咁多街, 盡可能都唔想浪費口罩, 不過今日要慶祝一個朋友生日,所以我哋幾個一齊去咗呢間蒸海鮮嘅火鍋店食 ,雖然打邊爐家族嚇怕了大部份香港人唔敢再去打邊爐 ,不過我哋訂枱嘅時候老闆都話我哋個時間應該冇人 ,所以我哋決定照去!!💪💪我哋幾個人食得唔多嘢所以叫咗最平嗰個黃金套餐$298, 雖然係最平但係材料已經好豐富,有龍蝦、鮑魚、 象拔蚌 、奄仔蟹等等, 呢度啲海鮮全部都好新鮮, 我覺得最好味嘅係奄仔蟹 全部都爆膏 蟹肉實淨鮮甜 ,雖然食蟹好麻煩,但係我哋都清曬,食到停唔到😄當然, 食咗成晚海鮮嘅精華,全部滴曬落去鍋底嗰煲南瓜粥嗰度,簡直係完美❤p.s. 老闆全程會幫手蒸海鮮同計時 ,所以好方便, 唔使擔心D海鮮蒸得唔夠熟或者熟過頭,讚👍👍

2020-02-19 81 views
同幾個朋友試咗呢個$298嘅黃金套餐, 我覺得物超所值!!呢度係食粥底嘅蒸海鮮 ,一開始老闆娘會加啲生米、 水同埋南瓜喺鍋底煲粥, 之後就會逐樣海鮮幫我哋蒸,老闆娘會幫我哋計埋時,好方便, 總之坐喺度等食就得㗎啦! 一開始先食龍蝦, 龍蝦肉好爽 ,而且龍蝦個頭好多膏, 跟住就食咗鮑魚 ,鮑魚佢幫我哋拆咗啲內臟出嚟,感覺有洗過好乾淨👍 在跟住就係食蝦同埋貝類食物 ,全部都好鮮味, 跟住到主角出場呀就係奄仔蟹, 係今日最驚喜嘅一個海鮮, 蟹肉好甜 ,啲膏爆曬出嚟, 有朋友平時唔多食蟹嘅都食咗好多!! 之後就蒸埋啲蔬菜類最後最後當然係集合全晚所有海鮮精華嘅粥啦, 老闆娘幫我哋加埋菜脯同埋沖落去一齊煲, 呢煲海鮮粥味道夠曬完全唔使再調味 食埋就啱啱好飽肚!!滿足 !😄😄
同幾個朋友試咗呢個$298嘅黃金套餐, 我覺得物超所值!!

2020-01-30 63 views
蒸蒸粥底火鍋真係好好味, 見到屋企附近, 仲唔即刻去試下~叫個黃金套餐先! $298有咁多海鮮, 好期待啊! 個擺盤仲好靚咁, 因間佢就會一個個放入去蒸, 正啊~叫得做粥底, 一開始梗係有粥, 吸引下D海鮮精華啦....一黎就係個龍蝦, 蒸左一陣就食得, 呢個套餐竟然有龍蝦, 其實都幾意外~ 龍蝦好新鮮好多肉, 又juicy, 鮮甜到唔洗點D咩特別醬, 已經好出色, 蒸果然係唔同D, 因為海鮮既鮮味真係表露無遺! 蟹so far黎講係我最喜愛既一道菜, 我地一人有一隻蟹, 蒸左大約7-8分鐘左右, 就食得啦~ 蟹膏多到流出黎咁, 而且啖啖肉。肉質好嫩滑, 烹調時間都拿捏得非常之好, (餐廳會有人幫你放入去, 極好服務!)仲有大蝦, 鮑魚同扇貝! -鮑魚好厚身, 味道濃郁, 唔會咬唔開, 好滋味-大隻又彈牙,仲要冇黑頭, 十分Fresh!-扇貝都好鮮甜, 而且大大粒, 一咬入去係個口度熔化左咁
蒸蒸粥底火鍋真係好好味, 見到屋企附近, 仲唔即刻去試下~

叫得做粥底, 一開始梗係有粥, 吸引下D海鮮精華啦....

仲有大蝦, 鮑魚同扇貝!
-鮑魚好厚身, 味道濃郁, 唔會咬唔開, 好滋味
-大隻又彈牙,仲要冇黑頭, 十分Fresh!
-扇貝都好鮮甜, 而且大大粒, 一咬入去係個口度熔化左咁
2020-01-27 63 views
過年前緊係你食好d,唔係點對得住辛苦左成年既自己,坐底冇耐就有碟小食,係拍青瓜雲耳,食落酸酸辣辣咁,非常開胃呢個係未煮好既南瓜瑤柱粥,而家係會有d生米,陣間蒸海鮮既時侯就會煮熟d米,仲會有埋海鮮既鮮味添精美既海鮮拼盤終於到啦,價錢都只係$298,就有澳洲龍蝦半隻、奄仔蟹一隻、鮑魚、帶子、北海道元貝、南海貴妃蚌、大蝦兩隻、澳洲青口、 新鮮蔬菜籃,全部海鮮都非常生猛,放落個蒸籠嘅時候仲跳下跳下,望住佢哋被蒸熟真係有啲唔忍心澳洲龍蝦肉較實,食落會係啖啖肉估唔到奄仔蟹嘅蟹膏會多到滿寫最後蒸完晒啲海鮮,粥就煲好啦,非常鮮甜美味
澳洲龍蝦肉較實,食落會係啖啖肉
估唔到奄仔蟹嘅蟹膏會多到滿寫
最後蒸完晒啲海鮮,粥就煲好啦,非常鮮甜美味
2020-01-23
$330 (Dinner)
2020-01-22 42 views
係凍天氣,聽到蒸氣都想行埋去!仲要係蒸氣海鮮!搵個屯門牛朋友去元朗搵食,search到間蒸氣海鍋好似唔錯就去試下。叫左個$298黃金套餐,8款海鮮,另加菜籃、瑤柱粥底同一人一杯熱既雪耳糖水。一開始就倒左生米同南瓜碎落去,等一陣啲海鮮精華滴晒落去整海鮮粥底火鍋 😍奄仔蟹好多膏呀!但我想即刻食,冇整落個粥度,膏好鮮甜,好多肉。蚌同象拔仔都好有口感好鮮甜,店員幫我地 set好啲時間咁就唔會老左,好好服務 👍🏻 最後要講個龍蝦🦞 大大舊肉好爽口,最好係好易拆 😌食完晒啲海鮮其實已經好飽😂 但仲有個甜粥一定要食返兩碗先!因為今晚啲海鮮既膏都俾我食晒🤣 加上有膏都係白色,冇咁深色,所以粥底唔係好黃好濃,落左南瓜真係甜好多👍🏻

最後要講個龍蝦🦞 大大舊肉好爽口,最好係好易拆 😌

2020-01-22 40 views
天氣又開始轉冷,當然要去食返D暖笠笠嘅野,蒸海鮮就係一個唔錯嘅選擇,亦都比打邊爐同燒野食健康同鮮味。店員先會放好瑤柱粥底,再係上面放一個間隔慢慢蒸海鮮,咁樣粥底就會有上高海鮮嘅鮮味。一人一份海鮮拼盤 第一樣蒸嘅係龍蝦,蒸嘅時間啱啱好,肉質新鮮彈牙,講開蒸嘅時間岩岩好,都係全因為店員幫我哋決定每款海鮮要蒸幾耐,夠鐘就會幫換另一款海鮮,服務無得彈呀奄仔蟹都幾大隻,而且好多糕,多到爆出黎,D膏仲好鮮甜TIM鮑魚亦都新鮮彈牙。北海道元貝爽口有鮮味。象拔蚌仔和貴妃蚌都幾大隻。海蝦肉好結實,非常新鮮。蒸完海鮮再蒸蔬菜,均衡返個飲食先最後食埋個精華鮮粥就飽飽啦。同場加映雪耳雪梨水,雪耳勁大舊超足料呀~

一人一份海鮮拼盤

第一樣蒸嘅係龍蝦,蒸嘅時間啱啱好,肉質新鮮彈牙,

奄仔蟹都幾大隻,而且好多糕,多到爆出黎,D膏仲好鮮甜TIM

鮑魚亦都新鮮彈牙。
北海道元貝爽口有鮮味。
象拔蚌仔和貴妃蚌都幾大隻。
海蝦肉好結實,非常新鮮。

蒸完海鮮再蒸蔬菜,均衡返個飲食先

最後食埋個精華鮮粥就飽飽啦。

同場加映雪耳雪梨水,雪耳勁大舊超足料呀~
2020-01-19 31 views
🔎濠客蒸氣海鮮 (元朗)📍元朗鳯攸南街3號好順景大廈地下13號舖-最近又好掛住蒸氣海鮮 今次搵左間都係係元朗 呢間開左都無一年 地點近西鐵站都相當方便🔸黃金套餐 $298 🔹當季奄仔蟹(1隻) 🔹澳洲龍蝦 (半隻) 🔹美味鮑魚 (1隻)、海蝦(2隻) 、北海道元貝(1隻)🔹北寄貝(1隻)、象拔仔(1隻)、貴妃蚌(1隻)海鮮都新鮮 蟹多膏 龍蝦都無得輸 鮑魚夠爽口 海蝦清甜 整體都幾好味 樣樣蒸得剛剛好 材料亦處理得好好🔹新鮮蔬菜籃 就咁蒸菜都好甜 可以encore多份菜🔹瑤柱粥底 最後加菜脯、蔥同芫荽撈埋就食得啦每人兩碗KO d水份岩岩好 個粥好綿好鮮全部都會由店員幫你蒸 計好哂時間 食完一轉蒸下一轉時間岩岩好🤭好彩唔洗自己蒸 一陣蒸到過哂龍 建議book位 坐位唔多 假期晚市特別易full
🔎濠客蒸氣海鮮 (元朗)
📍元朗鳯攸南街3號好順景大廈地下13號舖

🔸黃金套餐 $298

🔹當季奄仔蟹(1隻)

🔹澳洲龍蝦 (半隻)

🔹美味鮑魚 (1隻)、海蝦(2隻) 、北海道元貝(1隻)

🔹北寄貝(1隻)、象拔仔(1隻)、貴妃蚌(1隻)

🔹新鮮蔬菜籃
就咁蒸菜都好甜 可以encore多份菜

🔹瑤柱粥底

建議book位 坐位唔多 假期晚市特別易full
2020-01-17 44 views
一直都好鐘意食海鮮,尤其係蒸海鮮,因為好鮮甜又無咁油膩。叫左個黃金套餐($298)包八款海鮮加蔬菜同粥底!本身係包汽水,但老闆娘話自己煲左雪耳杞子糖水,比左我地試,好好飲,係無落糖自然微甜!依間餐廳好細,職員會每枱幫手set時間蒸所以好爽淨係坐住食!首先係龍蝦!超大舊肉,而且好鮮同好滑,真係蒸得岩岩好。跟住就食元貝,鮑魚同海蝦!鮑魚同元貝已經切好咗一夾起就食得,方便又好食。尤其舊鮑魚鮮甜又彈牙之後就食啲貝類海鮮!每隻都超多汁,而且餐廳已經將唔食得嘅部分清走左,可以放心成隻啪落口之後到我最期待嘅奄仔蟹!!個蟹膏真係又滑又香,蟹肉都好甜。最後就係食充滿海鮮甜味嘅粥,老闆娘推介加南瓜會令個粥更加甜!依餐真係好豐富,鐘意食蒸氣海鮮火鍋嘅真係要試下!

首先係龍蝦!超大舊肉,而且好鮮同好滑,真係蒸得岩岩好。

跟住就食元貝,鮑魚同海蝦!

之後到我最期待嘅奄仔蟹!!個蟹膏真係又滑又香,蟹肉都好甜。

依餐真係好豐富,鐘意食蒸氣海鮮火鍋嘅真係要試下!
2020-01-16 15 views
今日同朋友過嚟呢間蒸氣火鍋度試吓新菜,事關又唔想出過去市區咁遠,又唔想食太貴,於是我朋友就話過嚟試吓呢個簡簡單單$300有找嘅蒸氣火鍋!到你間舖都算唔錯,雖然只得30個座位,但看到呢間鋪頭真係好有心做,老闆娘親自過嚟同我地去細心咁樣解答唔同嘅問題,於是我哋就叫咗呢一個黃金套餐!第一道菜係呢一隻波士頓龍蝦,龍蝦真係好多膏,食落去好有V面嘅感覺!值得一讚來到之後就係貝殼類,老闆娘話佢哋係親自去自己攞貨,新鮮不在話下,而且質素也是超班!特別係嗰隻蟹嘅蟹膏真係好多架!而且啖啖肉,真係食完再想再食!食完海鮮類當然係要食下啲菜嚟啦,呢一度啲蔬菜都幾新鮮㗎食完之後真係一啲都唔覺得熱氣啊!而且我哋下面亦都有一個湯底唔係應該係一個粥底,我哋食完之後就試吓呢個粥啦!今次呢個足底好有了,唔單止吸收晒海鮮嘅精華翼有蔬菜嘅香甜味,再配上新鮮嘅蔥花,同埋一小小嘅菜譜,真係唔錯架!食完我哋真係覺得飽飽啦!

2020-01-09 25 views
濠客《將豪氣獻給客人》近日天氣回暖,想打邊爐又覺太熱,不如試試元朗一間新開嘅蒸氣海鮮吧。濠客似是家庭小店,格局雖小,但每枱空間甚大,倒也坐得舒適自在,枱旁放一個架子,方便擺放一碟碟新鮮海鮮。濠客有唔同海鮮套餐,今次先每人要個黃金套餐試試,驟眼看已覺種類頗多,吸引!等待上菜期間,店員會拎辣椒同蒜比客人添加,亦會先擺放粥底,仲會問你要唔要加入南瓜同粟米,好貼心嘅服務。新鮮海鮮好快就送上,打頭陣嘅係龍蝦,完全唔需要動手同思考,店員會自動幫放上蒸爐同計時,估唔會龍蝦新鮮到仲會係架上郁動,即時拎手機出嚟影吓相,旁邊店員一邊笑一邊耐心等候我影完再冚蓋,一啲都無唔耐煩,果然喺小店嘅人情味。計時器一響起,店員就會過嚟開蓋,提示客人可以進食,用店家提供嘅濕紙巾抹抹手就立即開動了!龍蝦上手超熱,一時之間無從下手,需要稍等一下再用工具輔助進食,心急又嗜辣嘅我即刻將龍蝦肉沾上剛才調配好嘅辣椒豉油進食,肉質爽口彈牙,口感無敵!突然諗到食海鮮應該食其鮮味,下一啖試試唔沾醬料,發覺剛剛自己實在太錯,因為龍蝦本來就非常鮮甜,清蒸方式將原汁原味鎖住,新鮮海鮮唔洗任何醬料已經好好味了😋喺我哋雙手食緊龍蝦嘅同時,遊走嘅店員
濠客
《將豪氣獻給客人》

喺我哋雙手食緊龍蝦嘅同時,遊走嘅店員亦非常勤快,見我哋蒸盤已經空空如也,立即為我地放上下一轉食物再計時,成餐飯都有店員協助,一啲都唔洗驚海鮮會蒸過頭!

成個套餐包括好多唔同種類嘅海鮮,除左龍蝦以外,鮑魚同奄仔蟹亦一流。鮑魚可以有咁大隻已經令我驚訝,彈牙新鮮亦不在話下,值得盛讚嘅係店家一早處理好鮑魚嘅內臟,一拮起就可以一啖放入口中大快朵頤😙另外適逢奄仔仲係當造時期,不時不食,蟹膏甘香無比,本來嘅海水鹹香更能帶到另一層次,正!蟹肉結實又有蟹味,蟹殼薄而易碎,大肉鉗輕鬆食到😋

食哂所有海鮮終於到重頭戲了,就喺底下嗰煲吸收日月精華嘅海鮮粥!一入口就知一啲味精都無,有嘅只係海水鮮味,加埋瑤柱同菜甫調味,已經好足夠了,不過本人比較重口味,都係加左啲鹽,味道更充足!食海鮮食到奄仔蟹時已覺半飽,點知呢鍋粥咁多,兩個人每人食兩碗都仲有得打包,呢餐真係滿足到不得了🥰
2020-01-05 61 views
一直好想試蒸汽火鍋,見到呢間有100幾個like,於是過來試,點知真係一試難忘,食得好唔開心,唔會有下次:d龍蝦,海蝦同蟹,蒸熟後仲係痴殼的,一般新鮮龍蝦應可以成舊用叉叉出來,呢間斷開一絲絲,食入口仲係霉的⋯⋯啲蟹第一次蒸起食落口,水狀好核突,第二次都係咁,蟹鉗上面有黑色癃,得d殼裡面無肉,掉都掉唔切⋯⋯d海蝦蒸完出來係皺皮而唔係光滑飽滿的⋯⋯再來啲元貝,殼同肉都係完全分離的,一般新鮮的理應會連住一粒類似貝柱大小的部位吧⋯⋯因食到呢度已經食得唔太開心,所以之後的細節已無再記上心:已無期待⋯⋯點知最後的粟米又令我精神一‘震’:睇到都唔係幾想放落口,大家睇相吧⋯⋯粥裡面的粟米⋯⋯可以俾個建議佢:罐頭粟米豆好過佢⋯⋯只可以講,雖然無揀最貴果個套餐,但一個人都唔平啦⋯⋯睇唔到有咩誠意。最後總結,唔知點解咁多人俾like,我心感懷疑,又或者可能得我地唔好彩遇到d唔新鮮海鮮吧⋯⋯