2021-12-23 740 views
天氣真係轉涼咗好多又係時候打邊爐啦,好耐冇一家大細去打下邊爐。今次食足底火鍋打完邊爐之後仲有粥仔食,真係好正!每位$248,星期一至四仲免收加1服務費都唔係好貴。店員見到我地帶住小朋友,超好人仲安排咗轉角位嘅卡位比我地。佢哋可以自選五款海鮮同6款配料,大家一定要揀大肉蟹, 新鮮到切開咗都仲識得郁架🤭另外揀咗帶子、蠔、蟶子皇、魚片同花甲,而湯底我哋揀咗番茄湯。另外揀咗安格斯牛肉、花膠仔、菜肉餃、炸魚皮同芝士腸。佢哋嘅份量都好夠,未食粥之前都已經飽,差不多食完D食物就可以叫店員落粥,個粥吸收晒之前海鮮湯汁嘅精華,真係好好味!

每位$248,星期一至四仲免收加1服務費都唔係好貴。

店員見到我地帶住小朋友,超好人仲安排咗轉角位嘅卡位比我地。

另外揀咗安格斯牛肉、花膠仔、菜肉餃、炸魚皮同芝士腸。

2021-11-29
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
2021-12-19 850 views
一個偶然嘅機會見到社交平台一樂嘅貼文,原來佢哋嘅海鮮火鍋套餐都有外賣服務,全港送貨,(自取還有9折添)因為疫情真係少咗去街食飯,特別係屋企有小朋友連埋老人家,又限聚令🥲🥲 我哋what’s app落单選擇咗一個龍蝦盛宴套餐(都比較多選擇)講清楚送貨時間同地址就冇問題了。送貨當日都有提早通知送貨時間(呢點好貼心)送貨都幾準時,全部野已經處理好,我哋只需要打開蓋就食得(啱哂我😂😂) 慳返好多時間同精力(最不喜歡洗海鮮😅) 老人家贊不絕口,食到好滿意,海鮮新鮮份量夠足,下次一定再幫襯😘😘😘
  • 龍蝦,手切牛
2021-12-01 740 views
一樂小鍋海鮮粥底火鍋🍲天氣轉涼打邊爐又係好時機,帶住小朋友比佢哋試吓打完邊爐🫕之後仲有粥仔食😆$248一位,星期一至四免收+1服務費。間舖位喺轉角有啲難搵,我兜咗兩個圈都錯過咗🤣個店員都話見到我兩次。見到我帶住小朋友,好好咁安排我錯角位嘅卡位,活動空間大好多。可以自選五款海鮮🦞及6款配料,一定要揀大肉蟹🦀, 新鮮到切開咗一半都仲識得郁😳😳,另外揀咗蟶子皇、魚片、帶子、🦪蠔及花甲。湯底揀咗番茄🍅湯。去了揀咗安格斯牛肉、炸魚皮、牛柏葉、花膠仔、菜肉餃、芝士腸,另外加咗$10半份粟米🌽份量都好足夠,未食粥之前都夠飽,食晒D食物就可以叫店員落粥底,個粥索晒之前海鮮嘅湯汁精華,真係好味😋
一樂小鍋海鮮粥底火鍋🍲

$248一位,星期一至四免收+1服務費。

湯底揀咗番茄🍅湯。

2021-11-29
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
2021-11-25 1033 views
今日去沙田石門搵好嘢食,揀咗間海鮮粥底火鍋店食,開頭入到黎個感覺間鋪比較細,枱與枱之間都比較密,比較迫,我哋梗係嚟試吓佢個招牌海鮮粥底火鍋,揀咗招牌豬骨清湯,肉蟹,鮑魚,帶子,海蝦等等肉蟹都幾大隻,連隻碟都放唔晒,而且好新鮮,上嚟嘅時候仲識郁,職員已經幫我哋碎左個殼,等佢容易啲熟同入味啲,啖啖肉好Juicy😝鮑魚都好正好大隻,肉質新鮮彈牙,鮮味十足👍🏻海蝦已經串起咗方便煮,肉質新鮮爽口彈牙😋帶子就比較細隻但係都好鮮味,另外欣賞佢已經清潔晒所有裙邊,食起嚟嘅時候就唔會有沙同污糟野👍🏻花甲就實在太細隻,冇咩肉食;蠔仔蠔味都唔錯,不過都係太細隻,所以我就選擇留返佢哋喺個鍋度用來幫個粥底吊味安格斯肥牛雪花色澤均勻,肥瘦適中,入口牛味香濃,軟熟而唔老🤩蜂巢豆腐豆味香濃又軟熟,其他響鈴,貢丸,芝士腸都係正常發揮生菜都幾新鮮翠綠,食起嚟爽口,而且份量都幾多最後煮埋個粥底,吸收晒海鮮嘅精華好香濃,不過食唔晒因為未食個粥底已經好飽。整體來講,海鮮質素唔錯,新鮮而且份量充足,雖然性價比唔算太高,不過質素都對得住個價錢
2062 views

肉蟹

鮑魚都好正好大隻,肉質新鮮彈牙,鮮味十足👍🏻
鮑魚

海蝦已經串起咗方便煮,肉質新鮮爽口彈牙😋
鮮蝦

帶子

花甲,蠔仔

安格斯肥牛

蜂巢豆腐豆味香濃又軟熟,其他響鈴,貢丸,芝士腸都係正常發揮
蜂巢豆腐

響鈴,芝士腸,貢丸

生菜都幾新鮮翠綠,食起嚟爽口,而且份量都幾多
生菜

響鈴,芝士腸,貢丸
生菜
  • 安格斯牛肉
2021-11-15 715 views
提供自選湯底及海鮮配料,種類頗吸引,服務態度亦不錯。最大困擾是衛生問題非常嚇人!踏入11月竟然也見到小強,更是一隻又一隻不知從哪裏爬上枱面,在一碟碟放滿火煱配料的碟子下鑽出來,場面非常驚嚇!而再有嘔心場面是一名男員工/老闆徒手處理完後,在沒有清潔自己的手下,立即拿著我們飲水杯邊移動一下,oh my god!!!!!! 完全缺乏衛生意識,令人看到目定口呆!接著,沒多久,隔離枱近牆邊的客人突然大叫兼彈開,原來又有一隻在牆上爬行,叫人如何吃得安心?
提供自選湯底及海鮮配料,種類頗吸引,服務態度亦不錯。
2021-10-16 1016 views
原本約了朋友在此飯食晚飯,但朋友竟然記錯日子😱正在發脾氣及徬徨的時候(因為booked 3位)老闆(年青小伙子,只係20多個歲)竟然說沒問題,不要介懷,但我很內疚🥲他說不要強迫自己吃三人份量。本人只好隨便叫一個台鐵排骨飯及一個芋圓仙草,原本想叫多一個青菜,老闆說不要叫太多我吃不晒,完全明白什麼叫做商業良心💪但呢間飯店貌不驚人,但這個排骨飯超級好味,芋圓又不太甜及口感好好滑溜👍我一定會再來惠顧,請大家不要誤會我因為歉意而才把他們讚美,在香港好難再搵到一間如此好味的價廉物美,台灣小店。我好肯定你們他日嘗試一次,便會繼續再來😇
我好肯定你們他日嘗試一次,便會繼續再來😇

2021-10-16
$90 (Dinner)
  • 排骨滷肉飯
2021-10-03 709 views
在一樂鍋試了這個台式便當,我個人覺得滷蛋及酥炸排骨挺好吃,排骨的酥炸粉很脆,味道適中,如果可以帶點辣味更好。滷蛋入味。只是飯就硬了一點,始終台灣米的烹調跟傳統的泰國、廣東米不一樣,水份拿捏不同、口感也不同。涼拌菜有青瓜(好酸,挺過癮,加點糖更好)高麗菜HKD65塊,包可口可樂。話說個店主都好忙,one man bank落單、上菜、收錢、執野都是一個人做,厲害!
在一樂鍋試了這個台式便當,
我個人覺得滷蛋及酥炸排骨挺好吃,
排骨的酥炸粉很脆,味道適中,
如果可以帶點辣味更好。
滷蛋入味。

只是飯就硬了一點,
涼拌菜有青瓜(好酸,挺過癮,加點糖更好)
高麗菜
HKD65塊,包可口可樂。
話說個店主都好忙,one man bank
落單、上菜、收錢、執野都是一個人做,厲害!
2021-09-19 911 views
2人叫左海鮮餐,海鮮有蟹、聖子、蝦、鮮魚件、蠔同貝類,全部都新鮮,當中蟹同聖子最推薦,蟹爆晒膏,而且肉質好鮮甜同有彈性,質素高,size 都夠大,2個人有一隻大蟹,另外聖子都好好食,蝦就不過不失啦。除咗海鮮外,重可以揀多6款配料,我地點左d 菜、粟米、炸魚皮、豬肉片等等,粟米要讚,好甜,炸魚皮好大碟好香跪。聽到隔離枱讚韮菜餃好食,老闆話係自己包嘅,下次再黎會試下。食到中段,大家都已經飽晒,食物份量好足夠,最後重會加埋飯落去煲粥,煲出黎嘅粥好鮮甜,大滿足。。另外,餐廳服務都好好,老闆好nice, 跟得好足,臨尾重好耐心幫我哋煮個粥。。由於晚市只做一輪,所以可以慢慢食,唔會好似其他餐廳有限時趕住要交枱。。總結,呢間餐廳係食物同服務方面都好好,249一位,Openrice 訂枱重有9折,性價比高👍🏻
2021-09-19
Type of Meal
Dinner
  • 肉蟹
咁啱成班friend都住沙田,約打牌,就決定試下佢。我哋叫咗一個龍蝦餐,有龍蝦、鮑魚、蝦、花甲、蠔、魷魚。仲有其他配菜。而家做緊優惠,過咗$1000仲送四隻鮑魚。海鮮絕對係新鮮,勁鮮甜味。而且佢洗得真係好乾淨,一啲沙都冇。跟住好欣賞嘅就係佢嘅手切牛肉,實在太高質。仲有不得不提嘅,就係佢有充足嘅打邊爐醬料,新鮮嘅辣椒、芫荽、蔥、蒜蓉。唔使特登再準備。超級細心。食到最後,個粥底火鍋吸收晒所有海鮮精華,超級正。不過係鹹咗少少,可能要自己加番啲水再補多幾下。
咁啱成班friend都住沙田,約打牌,就決定試下佢。

跟住好欣賞嘅就係佢嘅手切牛肉,實在太高質。

仲有不得不提嘅,就係佢有充足嘅

2021-09-05
  • 手切牛肉
2021-09-05 479 views
我上次同個小朋友食lunch唔夠四十分鐘俾你催趕大人食完小朋友未食完我都好無奈之前有次週末嚟食車仔麵個男侍應熟客嗰枱就送汽水對我就話週末冇得送真係唔想再幫襯食物幾好都幫襯唔落你哋自己諗去唔去
我上次同個小朋友食lunch唔夠四十分鐘俾你催趕
大人食完小朋友未食完我都好無奈
之前有次週末嚟食車仔麵
個男侍應熟客嗰枱就送汽水
對我就話週末冇得送
真係唔想再幫襯
食物幾好都幫襯唔落
你哋自己諗去唔去
食材新鮮!蟹 蜆 鮮魷 聖子 全部都好鮮甜 好味!炸魚皮好新鮮好脆。其他材料正常發揮。湯底比較淡,不過海鮮自己本身夠甜唔使點醬油都ok。最後老闆仲幫我哋煮埋蠔仔粥非常完美完結一餐。仲要只係248蚊一位非常難得!cp值超高!知道老闆做埋今日(9月3日)就要停業14日因為下午畀人捉食客無用安心出行。希望住附近嘅朋友多啲去支持佢地!買多啲外買等佢可以有番啲生意做!今晚見到老闆娘好愁希望佢地繼續堅持!14日好快過!我哋會繼續支持你㗎!大家記住去自己友餐廳食飯 唔嘟安心出行都要寫紙仔!唔好偷懶!唔係只會累人累己!
2021-09-03
$320 (Dinner)
  • 肉蟹
2021-08-27 783 views
星期一至四提早預訂有得免加一仲9折兼有得揀定海鮮Whatsapp預訂因為係幫公司book枱 所以都中間有啲改動同問得多問題 雖然對方無話態度好殷勤 但都幾有耐性去到已經幫我哋分好哂枱個場唔算大 但都坐得舒服嘅食物質素幾高喎!唔係咩食家 唔識點逐樣點評但同事個個都食得好滿意啲蟹好靚呀 爆膏的 肉質鮮甜手切牛要加錢 但呢個質素抵俾嘅啲紋好靚 幾夠牛味最後飲埋啲粥 正!!服務質素都唔錯 老闆好風趣所以好少寫食評都忍唔住俾個good佢👍🏻👍🏻掛住食所以都無點影相剩係影左兩張不過就同班同事過咗個開心嘅夜晚🤗
星期一至四提早預訂有得免加一仲9折兼有得揀定海鮮
去到已經幫我哋分好哂枱
個場唔算大 但都坐得舒服嘅
食物質素幾高喎!唔係咩食家 唔識點逐樣點評
但同事個個都食得好滿意
啲蟹好靚呀 爆膏的 肉質鮮甜
手切牛要加錢 但呢個質素抵俾嘅
啲紋好靚 幾夠牛味
最後飲埋啲粥 正!!
服務質素都唔錯 老闆好風趣
所以好少寫食評都忍唔住俾個good佢👍🏻👍🏻

掛住食所以都無點影相
剩係影左兩張
不過就同班同事過咗個開心嘅夜晚🤗
手切牛
2021-08-26
$300 (Dinner)
手切牛
2021-08-06 736 views
在Openrice訂了座並已確認,準時去到,發現無留位俾我,其中一個店員大言不慚話我訂咗翌日,之後先俾張檯我。啲食物一般,餐牌話豬骨粥米湯底連粥米,上嚟個湯一啲粥米都無。海鮮入面,最新鮮係蟹同鮮魷魚,蟹上檯係啱啱劏好,魷魚都好靚,其他的例如蠔仔唔算鮮甜,而且有部份食到味道係唔新鮮。其他配料,有叫安格斯牛,質素可以。另外有叫墨魚滑,已經差不多係最遲上桌,但根本未解凍,一塊硬掘掘嘅唯有直接成塊放落啲湯入面。成個場啲檯擺到好迫,但主力得一個人喺樓面招呼,根本應付唔到咁多客。

扇貝和魚件

安格斯牛肉

2021-08-04
2021-07-23 874 views
#double👧🏽👧🏻吃在石門【CP值超高火鍋店🤩🤤】#🥭👧🏻🔻手工火鍋海鮮套餐($248/位)·湯底|粥米湯底·海鮮| 肉蟹 扇貝 鮮魚件 海蝦 貝類 蠔·配料(6款) |安格斯牛肉 魚腐 炸魚皮韮菜餃 牛柏葉 手打烏冬 手打墨魚滑(+$58)朋友介紹的火鍋店🍲 👧🏻想試好耐啦!呢度啲海鮮全部都好新鮮😍配料同樣高質👍🏼雖然望落只係叫咗幾款餸 好似唔夠飽 但食到最後都好飽😋cp值非常高 推介喔👅---------🍴食物:4/5🏝環境:3/5🛋服務:3.5/5💲價錢:4/5💥翻兜指數:3.5/5✨CP值:4/5-🍴餐廳:一樂小鍋📍地址:沙田石門安群街3號京瑞廣場1期1樓139號舖-🔎餐廳選擇👉🏼#double_火鍋店🔎菜式選擇👉🏼#double_廣東菜 🔎口味選擇👉🏼#double_咸
#double👧🏽👧🏻吃在石門

【CP值超高火鍋店🤩🤤】

#🥭👧🏻

🔻手工火鍋海鮮套餐($248/位)
·湯底|粥米湯底
·海鮮| 肉蟹 扇貝 鮮魚件 海蝦 貝類 蠔
·配料(6款) |安格斯牛肉 魚腐 炸魚皮
韮菜餃 牛柏葉 手打烏冬 手打墨魚滑(+$58)

朋友介紹的火鍋店🍲 👧🏻想試好耐啦!
---------
🔎餐廳選擇👉🏼#double_火鍋
🔎菜式選擇👉🏼#double_廣東菜
🔎口味選擇👉🏼#double_咸
2021-05-28 1545 views
心血來潮好想打邊爐,但係天氣太熱唔想出街,唯有睇吓有啲乜嘢外賣火鍋可以叫🤣見到呢間一落小窩都有做外賣火鍋,而且聽人推介都好似做得幾好所以就試吓😊😊一送到上嚟嘅時候估唔到有咁多份量😂就咁睇都見到係滿滿嘅海鮮真係魚蝦蟹乜都有齊,仲有好靚嘅牛肉同埋豬肉,未計其他海鮮,呢度就咁出去買應該都唔平😂😂而且海鮮非常新鮮,其中我最鍾意嘅係佢哋嘅龍蝦🦞同埋蠔仔🦪因為真係好鮮甜,而且蠔仔最後留少少用嚟煲粥,簡直係冇得輸😋😋其餘所有配料都做得好好,如果以呢個價錢來講,呢間火鍋店嘅性價比可以話係我見過最高啦👍🏻
見到呢間一落小窩都有做外賣火鍋,而且聽人推介都好似做得幾好
所以就試吓😊😊

一送到上嚟嘅時候估唔到有咁多份量😂就咁睇都見到係滿滿嘅海鮮