2016-07-08 739 views
行得耐總想搵個地方可以休息下, 見到呢度既蛋糕賣相相當吸引就同友人一齊休息一下。GREEN APPLE + JASMINE 🍏🍰花係用糖粉造成, 蛋糕外表做得非常精美!蛋糕食落唔太突顯青蘋果味道, 面入既果凍以茉莉味造成, 食落口感有D似JELLY 茉莉味好香, 整個感覺味道好清新!👍🏻樹頭蛋糕 🍫🍰聖誕節當然要食返個樹頭蛋糕, 賣相真係好靚!口感偏硬而且朱古力蛋糕質感都比較實, 幸好做得唔會好甜, 食落感覺都算唔錯!
GREEN APPLE + JASMINE 🍏🍰

花係用糖粉造成, 蛋糕外表做得非常精美!

樹頭蛋糕 🍫🍰

聖誕節當然要食返個樹頭蛋糕, 賣相真係好靚!

2015-12-24
$50 (Tea)
2016-06-26 1867 views
外出工作經過The one, Harlan's 又推出新款蛋糕, 立即買個回公司跟同事開心Share。蛋糕四四方方, 有12cm ($230) /15cm($330) 供選擇。白雪雪,上面有黃色圓點 點綴,餡料以熱帶水果為主: 椰子、菠蘿及芒果,夠晒夏日。中間看到一層層夾心,第一層是椰子之後是菠蘿,最後到芒果+菠蘿jelly。另外兩邊加了椰絲,望見都想食。生果味道天然,唔會太假似藥水。 椰子、菠蘿mossue 及 芒果mix菠蘿jelly已佔蛋糕3/4, 最低層的蛋糕只佔1/3, 適合不愛吃海綿蛋糕的朋友。芒果mix菠蘿,味道有點像熱情果,咬到菠蘿果肉,果味最濃。餡料比例唔錯,唔會只食到某一種生果味道。椰子、菠蘿、芒果三種味都食到亦都好夾。
12"
芒果mix菠蘿,味道有點像熱情果,咬到菠蘿果肉,果味最濃。
12"

2016-06-20
Type of Meal
Tea
2016-05-30 778 views
假期看電影前歎個afternoon tea~點了Harlan 2人tea set $80,每件蛋糕都大約$40-45,算是送多杯飲品,而紅茶的確不錯。個朱古力心心 La Folie 表面好光滑好靚,內裡是好濃郁既朱古力,不太甜,仲有橙味啫哩,配搭相當不錯。不過栗子就麻麻地,唔係軟滑個隻😓
假期看電影前歎個afternoon tea~

不過栗子就麻麻地,唔係軟滑個隻😓
Type of Meal
Tea
2016-05-02 904 views
自上星期行經The One L4食過一件黑白芝麻豆腐蛋糕,覺得幾味道同好清新,食落唔係太甜。禽日剛係L6睇完戲突然又想食個cake,今次試咗件綠茶法國朱古力(Le Matcha),綠茶配上朱古力中間仲有紅荳蓉,簡直三重享受。綠茶味食唔到澀味(可能被朱古力蓋過),但估唔到裡面仲有少少紅豆蓉,甜味啱啱好,三個口味都係我至愛,再配上一冰紅茶,簡直透心凉!
  • Le Matcha
在 THE ONE 睇完戲,經過 Harlan's Cake Shop。之前試過樓上 Harlan's 的 Brunch,水準很高,但這裡的蛋糕就未試過,剛好見到 BAR 枱有個位,就即刻點件CAKE 試試。我很怕吃太甜的甜品,所以問問店長有什麼好推介,最後點左黑白芝麻豆腐蛋糕。果然冇介紹錯,甜度剛剛好!豆腐的清香加上內裡那層芝麻醬 (掛住食,冇影到蛋糕入面XD)及芝麻脆餅底,好夾,好好食,感覺好清新=)下次一定要再試下其他蛋糕先!
下次一定要再試下其他蛋糕先!
2016-04-30
$42 (Tea)
  • 黑白芝麻豆腐蛋糕
2016-04-29 667 views
今天送東西去了尖咀 回程想說先吃個蛋糕開心一下經過這間看到蛋糕餐不貴就點了!$43 一件蛋糕包一杯茶/咖啡蛋糕夠鬆軟中間包著梨醬~味道清神不會太甜~最欣賞咖啡附的牛奶有加熱這個價錢有這種服務真是不錯
今天送東西去了尖咀
回程想說先吃個蛋糕開心一下
經過這間看到蛋糕餐不貴就點了!
$43 一件蛋糕包一杯茶/咖啡
蛋糕夠鬆軟
中間包著梨醬~味道清神不會太甜~
最欣賞咖啡附的牛奶有加熱

這個價錢有這種服務真是不錯
2016-04-26 2034 views
睇完《貓侍 - 萌主現身》,我們都被萌貓玉之丞和搞笑劍客斑目久太郎逗得哈哈大笑。離場後,決定把歡樂延續 - 吃甜品去!剛才在商場蹓躂時,在四樓Harlan's Cake Shop,早已被廚櫃裏造型精美的蛋糕吸引了。餅店除了出售蛋糕,還有六款曲奇,且設有試食。曲奇分別有杏仁曲奇、燕麥提子曲奇、夏威夷提子曲奇、伯爵茶曲奇、宇治抹茶曲奇和朱古力曲奇,小妹試吃了前四款。杏仁曲奇不夠香脆;燕麥提子曲奇和夏威夷提子曲奇質感硬脆,多了提子乾的甜味;伯爵茶曲奇夾了了茶葉碎,入口最為鬆脆香口,茶香盈腔。八十大元的下午茶,包兩件蛋糕和兩杯飲品,挺經濟實惠的,決定要一份,三人同享。芒果熱情果脆脆蛋糕$40面層飾以少許開心果碎粒和長且幼的朱古力條,蛋糕吃起來鬆軟,芒果味未算突出,中間有一薄層酸香的熱情果醬,底層的餅底混入了椰絲,感覺不太匹配。法國Imbert栗子蛋糕$43(+$3)用法國頂級栗子安貝Imbert製作,栗子蓉滑溜香甜,入口即融,且伴有一粒具咬口的糖漬栗子,中間白色層的蛋白忌廉混入栗子碎粒,整體栗子味天然且不太甜膩,予人輕盈飄逸之感。薄荷茶,味道淡淡的,帶薄荷的幽香。水蜜桃檸檬紅茶($2)入口味道
薄荷茶,味道淡淡的,帶薄荷的幽香。
水蜜桃檸檬紅茶($2)入口味道較為濃烈,但也較人工化。
2016-04-24
$28 (Tea)
2016-04-25 779 views
這個4月,吃了不少蛋糕。當中有我一向喜歡的蛋糕,亦有初次吃到的新口味蛋糕,其中包括由朋友介紹的Harlan's Cake Shop出品。餅店就在尖沙嘴The One商場4樓,位置方便。除了外賣蛋糕外,餅店亦設有少量座位可以堂食,煎飲杯咖啡或茶,可順道當作shopping中場歇歇腳。這裡的蛋糕款式不少,而這次我們看上的3款都是剛新推出的春夏日口味蛋糕。黑白芝麻豆腐蛋糕 ($42/件),質感相當輕盈滑溜,甜度適中。芝麻香突出,配上淡淡的豆腐香和富芝麻香的脆脆餅底,很有日式風味呢!朋友吃的這件焦糖燉蛋榛子朱古力蛋糕 ($43/件),聽說香甜得來不會太膩,蛋糕質感濕潤。另外這個加勒比風情蛋糕 ($230/12cm;$42/件),足夠大家5-6位朋友分享。蛋糕質感軟滑,鳳梨,椰子與芒果的味道相當夾,酸微微的清新果香,味道與賣相同樣讓人感覺非常夏日,就像在飲Pina Colada雞尾酒呢~
黑白芝麻豆腐蛋糕
焦糖燉蛋榛子朱古力蛋糕
加勒比風情蛋糕

TakeAway
$80 (Tea)
黑白芝麻豆腐蛋糕
加勒比風情蛋糕
好朋友生日,生日蛋糕是必須的!!!記得幾年前,喺The One嘅呢間餅店食過,味道唔差,而且餅店有放少量枱櫈,可以坐低慢慢食! 我地揀左呢個<<焦糖燉蛋榛子朱古力蛋糕>>,蛋糕面灑左少許金箔,賣相吸引。四種不同味道的配搭,食落層次感十足。濃郁的榛子配上焦糖燉蛋陣陣的蛋香,再加上由朱古力脆脆壓成的餅底,好好味呀!食多幾啖感覺有少少似食緊繽紛樂咁。呢個蛋糕有半磅,不消片刻就比我地兩個為食女人食哂!!!其實可以切四件,四個人分會比較好的。另外仲送左兩杯紅茶比我地消下濟。
好朋友生日,生日蛋糕是必須的!!!

記得幾年前,喺The One嘅呢間餅店食過,味道唔差,

而且餅店有放少量枱櫈,可以坐低慢慢食!

我地揀左呢個<<焦糖燉蛋榛子朱古力蛋糕>>,

蛋糕面灑左少許金箔,賣相吸引。

四種不同味道的配搭,食落層次感十足。

食多幾啖感覺有少少似食緊繽紛樂咁。

呢個蛋糕有半磅,不消片刻就比我地兩個為食女人食哂!!!

2016-04-18
Celebration
Birthday
2016-04-12 624 views
有時候打發時間會選擇逛逛街,偶然也寧願找個地方坐坐,跟朋友閒聊一下。來到小咖啡店,點了熱Mocha 員工服務態度都很好 賣相不錯,有抹茶曲奇點綴。嚐一口咖啡,泡沫帶少許幼滑,咖啡很甜,有機會是我習慣喝少甜飲料的關係,甜到未能感覺到很香濃的朱古力或咖啡的味道,可能下次光顧要選擇少甜。對伴碟的曲奇有小驚喜,抹茶曲奇非常鬆脆,而且有香濃的抹茶味道,帶少許甘香,令咖啡感覺不會太膩,曲奇夾雜一些香脆堅果類食品,令口感更豐富
有時候打發時間會選擇逛逛街,

偶然也寧願找個地方坐坐,

跟朋友閒聊一下。

來到小咖啡店,

點了熱Mocha 員工服務態度都很好
Mocha
Mocha
賣相不錯,有抹茶曲奇點綴。

對伴碟的曲奇有小驚喜,

2016-02-27
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$35 (Tea)
2016-03-10 801 views
座落於The One裡面嘅一間法式甜品店, 甜品各式各樣, 花款非常多, 賣相亦都非常地吸引!結果揀左呢一款啡色嘅甜點, 仲有半邊馬卡龍鋪面做裝飾!賣相係吸引嘅, 味道上… …甜..太甜..真係太甜…甜到唔識再去形容…食到一半已經好漏…真係唔太識去欣賞呢啲法式甜品, 感覺食左好多糖落肚, 嚴重超標, 完。

結果揀左呢一款啡色嘅甜點, 仲有半邊馬卡龍鋪面做裝飾!

2016-03-03 835 views
之前成日經過呢間cake shop見到d cake 好令, 但一直未有機會試. 今次好姊妹就買左2件harlan cake shop既花花蛋糕比Vi試下, 第一款係朱古力橘子果凍慕絲蛋糕, 賣相已經好令, 上面仲有一朵小花, 好精緻, 入面係一層層chocolate mousse, 中間仲有一層橘子果凍, chocolate mousse好rich, 而且唔太甜, 幾好食, 入面既橘子果凍酸酸地, 可以中和chocolate mousse既膩, 不過果凍質感有點膠同實, 影響左口感~第2款cake叫做2 girls, 粉紅色真係好吸引, 入面係青蘋果味既mousse同茉莉花果凍, 味道較淡, 同埋食唔出係青蘋果味同茉莉花味, 而且果凍質感同樣麻麻, 只有賣相夠令, 都係朱古力橘子果凍慕絲蛋糕比較好食~
2016-02-20 840 views
與好友聚會後仲有講唔完既話題,使搵個地方坐低繼續傾,便好自然醒起位於The One既蛋糕店,上次無緣試到Sexy Lady,今次終有機會一試,賣相靚蛋糕,當然要相機食先,成個蛋糕內外都充滿濃濃朱古力,唔甜,都好適合鐘意食黑古力既人,而紅色裙邊係糖餅黎,唔好食,如果改為食得既野相信會更完美補充說話,每枱枱面都寫明每人最低消費為一杯飲品或一件蛋糕
Sexy Lady
補充說話,每枱枱面都寫明每人最低消費為一杯飲品或一件蛋糕
2016-02-19
$48 (Last Night Supper)
Sexy Lady
2015-12-08 1517 views
中午想同朋友搵個舒服,寧靜又唔會俾人趕走既環境飲杯咖啡,食個蛋糕,於是去左The One逛逛,睇下有冇個好地方,於是去到Harlan's,佢既蛋糕真係超可愛,所以俾佢地既蛋糕吸引左。雖然店有最底消費,每人最少一杯飲品或蛋糕,由於中午之後,店有一個special deal,就係$43有一個蛋糕同一杯咖啡,所以非常超值!再加上,如果想改其他飲品,只要加差價就可以了!首先這個充滿藝術的Sexy Lady,是dark chocolate所造的,非常厚實的黑朱古力,但不會太甜~這個栗子蛋糕雖然無其他咁出名,但很軟,而且勝在好似食緊真既栗子,味道也不會太甜。我和朋友都最愛這個~這個士多啤梨黑醋蛋糕,看起來有點單調,但其實非常有內涵,士多啤梨味配少少的醋酸味,非常開胃。至於這個聖誕系列的樹頭蛋糕,貌相非常可愛,上面用糖做成的聖誕葉和小菇,非常精緻。可惜,味道相比其他遜色,沒有味道,口感也一般。Harlan's用的是Lavazza咖啡,但Latte、Cappincino和Smoothie都沒有咖啡味道,所以有點兒失望,連拍照也沒有。但總體而言,是值得一試的!

但總體而言,是值得一試的!
2015-12-05 1459 views
向來也甚為欣賞Harlan's所出品的蛋糕,猶記得那時候跟團團圓相聚,吃着Harlan's的蛋糕,是多麼的寫意呢~這一年團團圓K的慶生,我們在夏宮吃着的也是Harlan's的,這次是一款聖誕蛋糕喔~Strawberry Balsamico Mousse Cake($340,15cm; $238,12cm): 蛋糕光是賣相已是美美的,亮麗的紅色,以巧克力做成了聖誕節作裝飾,實在是應節不過。 切開蛋糕後,便見內面是層層分明的,帶酸的慕絲蛋糕是跟平常吃到的巧克力很不一樣,認真吃下去還有果肉呢~Harlan's Cake Shop (尖沙咀)地址 : 尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L411號舖電話 : 2911 4788網址 : http://www.openrice.com/hongkong/restaurant/尖沙咀-harlans-cake-shop/107202

Harlan's Cake Shop (尖沙咀)
電話 : 2911 4788