2017-10-03 1296 views
是日九時多在尖沙咀吃完晚飯,意猶未盡想來點西式蛋糕作甜品誰知原來尖沙咀很多cake shop都很早關...看到halaan關得較晚便來了這天這個小小的專櫃就只有一個店員在顧,她既要落單收錢,又要拿蛋糕和沖咖啡,即使她動作快,也不免要客久等...希望店方注意人手分配,畢竟尖沙咀是旺區呀Creme burlee gianduja: 這蛋糕的榛子味比朱古力味重,不會過甜頂層口感軟滑,中層仍保持濕潤但焦糖燉蛋那層則較為失色,不夠滑。Blueberry lemon cheesecake:芝士味算香但不太感覺到檸檬味,而且口感較平庸,再滑一點會更好~
是日九時多在尖沙咀吃完晚飯,意猶未盡想來點西式蛋糕作甜品

Creme burlee gianduja

頂層口感軟滑,中層仍保持濕潤
但焦糖燉蛋那層則較為失色,不夠滑。

Blueberry  lemon  cheesecake

但不太感覺到檸檬味,而且口感較平庸,再滑一點會更好~
3K
2017-09-26 910 views
大多數女士們將甜品永遠放在等一位,無可代替,理由好簡單,它不會激心,不會跟你吵架,食後開心指數提升,人也靚啲啲。食過晩飯,順路經過the one,記得有間名牌蛋糕店有全日tea set,一杯熱飲再配蛋糕一件,平均只五十五元,買單一件都要四十多元,算抵。Signature cake 'Sexy Lady' 終於試了。名字配合造型。穿著黑色絲襪的修長美腿另人有少少暇想,搞笑抵死。味道有驚喜,朱古力部分不會太甜,帶苦,減低了甜膩感。質感滑溜,正!配了杯cappuccino, 味道中規中矩,餘韻回甘略欠,不過始終主打蛋糕,焦點都係落在甜品上,其他也不會計較了。

2017-09-25
$55 (Last Night Supper)
2017-09-22 646 views
This shop needs to change its staff, who are all lacking in motivation to work. When asked a question, they request the customer to walk over to them, instead of walking towards the customers and welcoming them. On top of their service, their cakes are only mediocre.
2017-08-14 1030 views
在這裡訂 "SEXY LADY" 生日蛋糕是首次。以往吃的都是細件裝。是次本應是訂芝士蛋糕的,但看過樣辦覺得不是我們想要的,所以便推介這個。但它們的包裝卻是很特別的,是跟一個高身透明膠盒,(可惜相裡看不清楚)。不過,個人認為,件裝好吃過成個。因吃起來件裝感覺少一些蛋糕。而且裡面的酸味醬也相對的少一些。
在這裡訂 "SEXY LADY" 生日蛋糕是首次。
以往吃的都是細件裝。
2017-08-13
Last Night Supper
Celebration
Birthday
2017-08-05 944 views
我諗大家同我一樣,見到上面嘅圖,都覺得實好好食啦,門面咁靚,啲蛋糕個樣又好似好高級好好食咁。我初頭都以為係咁,係我未食件蛋糕之前,我一直都係咁諗。但當我食咗件蛋糕之後,正確啲來講,係食咗幾啖之後,簡直係將我由天堂拉入地獄,點解咁傢?甜到苦,苦到甘。。。唔知想點,好唔開心,你話比多啲錢就可以食好啲嘅蛋糕,我情願食番美x,東海x 傢蛋糕。救命。。。但唔緊要因為我係叫一個套餐嚟架嘛,即係仲有杯野飲啦,我就叫咗焦糖咖啡,點知我完全感覺唔到有焦糖存在係杯咖啡度,杯咖啡仲衰過麥記,我真係唔知想點,真係好失望好失望!
我諗大家同我一樣,見到上面嘅圖,都覺得實好好食啦,
門面咁靚,啲蛋糕個樣又好似好高級好好食咁
,點解咁傢?甜到苦,苦到甘
。。。唔知想點,好唔開心,
,杯咖啡仲衰過麥記,我真係唔知想點,真係好失望好失望!
$60 (Lunch)
2017-08-05 794 views
$49🍰+☕️恕小編孤陋寡聞,行左不下百次The One, 而家先知原來有間唔太起眼既cafe係Harlan旗下~Harlan食semi buffet出名就街知巷聞,原來dessert一樣咁正,仲要超級平添~$49 cake set, 供應時間到晚上十點,仲要可以簡任何款式,其實就咁一件cake都成$4x, 而家仲包埋飲品,性價比真係超高✌🏻✌🏻今次叫左Sexy Lady紅莓黑朱古力蛋糕,朱古力味好濃中間夾雜我紅莓醬,酸酸甜甜中和左朱古力既甜度,好開胃😎另外果件係香橙味,呢件就比較普通~至於咖啡,友人點左雲呢拿味,我就要榛子味,比較甜,建議可以點小甜~
$49🍰+☕️

另外果件係香橙味,呢件就比較普通~

• Sexy Lady
2017-07-14 820 views
櫃面唔忙,得一位男士攞蛋糕。我同老公排隊買蛋糕個女仔全程唔望人,個男士企埋一邊等,比我地買蛋糕外賣先。我同個女仔講我要邊兩件蛋糕,佢直接去攞我果兩件蛋糕達上櫃枱,即係佢聽到架喎但黑面冇出聲冇反應。到我比左卡佢就再黑面問我:夠未?咩夠未?講左呢兩件卡都碌左,包埋左個盒先問夠未??邏輯好強!返到屋企食就如上面啲comment咁講一味得個甜,焦糖 綠茶 紅豆全部同一隻味就係甜...Oh no...永不回頭之選!到底咩事咁唔想做就唔好做,無謂用趕客呢招丫~即場寫個生日蛋糕字係咁煩咁唔願意既,咪叫啲人一早預訂蛋糕講埋咯。又要provide呢種懶係即叫即做形式既野但又唔願咁又要黑面,寫果幾隻字好似全村人得罪佢咁。邊個黎買蛋糕同人慶祝都已經唔開心啦。too bad really...

到我比左卡佢就再黑面問我:夠未?
咩夠未?講左呢兩件卡都碌左,包埋左個盒先問夠未??
邏輯好強!

Oh no...永不回頭之選!

到底咩事咁唔想做就唔好做,無謂用趕客呢招丫~
too bad really...
2017-07-09
Waiting Time
6 Minutes (TakeAway)
$98 (Lunch)
3K
2017-05-08 864 views
名牌餅店有推廣,無理由唔預我。從友人囗中得知Harlan cake Shop有特價下午茶餐,其實我晚飯後去到都有㗎!都幾奇怪。二人套餐包兩杯飲品和兩件蛋糕只係95元,真係好抵,一件蛋禚都要賣四十多元啦⋯⋯Lemon Herbal Tea茶包貨,ok 嘅,香草味夠突出,反而檸檬味比較遜色。芝麻豆腐蛋糕外層帶有濃厚豆奶味,內饀是軟心的芝麻味,夠香濃,甜度適中,份量亦剛好。士多啤梨黑醋蛋糕半個火紅太陽,賣相相當吸引。光滑的外表,有著士多啤梨清香味, 內層用了黑醋做了啫喱好有創意,黑醋的味道可中和甜膩感,不錯的選擇。
名牌餅店有推廣,無理由唔預我。

Lemon Herbal Tea
茶包貨,ok 嘅,香草味夠突出,反而檸檬味比較遜色。

芝麻豆腐蛋糕

2017-05-04
$50 (Last Night Supper)
2017-04-24 916 views
為女兒生日會訂做一個30 cm*30 cm嘅蛋糕,訂蛋糕之前態度勁好,我想度身訂造全部冇問題,之後Cake Shop 負責人要求我出去Cake Shop傾,話會傾得清楚啲,唔會有誤會,我總共出左去餅店2次。因為開生日會的餐廳冇咁大個雪櫃雪住個蛋糕,所以生日會之前先叫朋友幫手拎,送到生日會直接切蛋糕。朋友拎完蛋糕走咗,Cake Shop先打黎話我朋友拎漏咗個生日牌,買過咁多個蛋糕,生日牌都係放埋蛋糕盒或袋𥚃面,點會拎漏?好明顯係自己無放。之後話送返比我,但等左2個鐘都無人黎過。從朋友手上拎到蛋糕之後,發覺所有裝飾都無。打去問Cake Shop,佢話餅房無比到,求其比左幾粒馬卡龍我,我出咗去兩次,同佢傾左咁耐,點解一樣野都無?!仲要連生日牌都冇。打去同Cake Shop個負責人講,佢仲要覺得自己冇問題,已經比番幾粒馬卡龍我。如果我要馬卡龍,自己買都可以,唔需要訂做。最過分係連生日牌都冇!!😡😡打去問仲要覺得自己冇問題,完全係我哋錯,我話要投訴,負責人話隨便投訴,仲收我線。😡😡打去Jc group及Harlan's 餐廳要求跟進及回覆,完全冇人理我,連接投訴都唔肯。完全投訴無門。好難想像一個

打去Jc group及Harlan's 餐廳要求跟進及回覆,完全冇人理我,連接投訴都唔肯。完全投訴無門。好難想像一個專門做fine dinning 既集團可以有咁既PR 同管理。

大 開 眼 界!

我完全冇要求過要任何賠償,只係想有人比一個合理解釋我。

以後唔會幫襯Jc group旗下所有餐廳
Cake
2017-04-17
TakeAway
呢間鋪頭有個同名嘅西餐廳印象中記得價位屬於中上絕對唔係平今日經過the one純粹想搵晚飯地方點知經過呢間精緻嘅蛋糕店 又忍唔住停低店員見我望下啲蛋糕立即為我介紹佢哋嘅全日下午茶詳情唔介紹喇,如圖一樣好抵我揀咗呢個蛋糕外層係黑朱古力裏面係有雲呢拿成份入口香濃軟滑厚實有層次係紅色嗰舊嘢唔識得有啲可惜如果紅色個舊嘢變成爆炸糖質地相信可以賣貴20蚊(好似之前我去龍吟個甜品咁)不過依家已經好好味我朋友點左呢個清清地裏面有兩層唔同嘅味道清新可口另外我幫我朋友叫咗個果茶我就叫咗個hazelnut latte特登叫咗脫脂奶未加糖已經甜到漏極度難飲兩個人兩件蛋糕兩杯野飲呢個質素好抵蛋糕同果茶都係85分以上不過咖啡真係極差
呢間鋪頭有個同名嘅西餐廳
印象中記得價位屬於中上
絕對唔係平
今日經過the one純粹想搵晚飯地方
點知經過呢間精緻嘅蛋糕店
又忍唔住停低
店員見我望下啲蛋糕
立即為我介紹佢哋嘅全日下午茶
詳情唔介紹喇,如圖一樣
好抵
我揀咗呢個蛋糕
外層係黑朱古力
裏面係有雲呢拿成份
入口香濃軟滑
厚實有層次
係紅色嗰舊嘢唔識得有啲可惜
如果紅色個舊嘢變成爆炸糖質地
相信可以賣貴20蚊(好似之前我去龍吟個甜品咁)
不過依家已經好好味
呢個質素好抵
蛋糕同果茶都係85分以上
不過咖啡真係極差
2017-03-09 1123 views
似乎很久沒專寫甜品店,甜魔也快要除名了,今天就來篇輕鬆點的甜食分享吧:週一晚帶妹妹到 目利きの銀次 晚餐,一來想為囝囝做點甚麼,二來也是滿足兩母女的甜牙齒,飯後也帶了一盒 Harlan's Cake Shop 的蛋糕 ($44@) 回去,竪日一起分享甜美快樂! 第二天吃過午飯後,兩兄妹忍不住先吃 Yo Man Yellow - Lemon yogurt mousse Mango jelly Sponge Cake,因為面層的棉花糖太可愛了!這款蛋糕以檸檬乳酪慕絲、芒果啫喱配搭鬆軟海綿蛋糕,果味十分清新,就算怕甜也會接受得來,清光無難度~ 另一款 Champink - Raspberry mousse Champagne jelly Sponge Cake 賣相十分女性化,特別切合今天婦女節;其實蛋糕是由紅莓慕絲加香檳啫喱而成,口味柔美可人,而且也是不太甜膩呢。 最後一款 Earl Grey Noisettes - Earl grey mousse Hazelnut paste Sponge Cake 就留到爸爸回來一起分享;幽香伯爵茶及甜美榛子蓉的組合,當然不可能失手,吃畢一家人都感

最後一款 Earl Grey Noisettes - Earl grey mousse Hazelnut paste Sponge Cake 就留到爸爸回來一起分享;幽香伯爵茶及甜美榛子蓉的組合,當然不可能失手,吃畢一家人都感到甜絲絲了~

大家經過尖沙咀/屯門V City的pop-up store,也可以一試呢。
2017-03-07
2017-02-28 1010 views
因為我響公司最好姊妹既同事生日,想買個好啲既蛋糕過佢食,雖然佢請佢食飯,但小小心意響公司同佢兩個呀姐一齊食,行過就買左呢個幾特別既蛋糕(可能近情人節)所以啲蛋糕好女性化😂有朵玫瑰花仲粉紅色(其實我好怕)但我諗佢會鐘意呢個紅莓玫瑰荔枝mousse朱古力蛋糕。花花(以為係cream唧出黎或染色白朱古力,原來係糖膠⋯⋯),食落mousse唔甜,包住層朱古力蛋糕無乜味唔係特別軟,有啲啲荔枝果肉做夾心(睇好唔好彩切到果舊有),唔講大家都唔知個蛋糕其實係咩味。一陣風都唔知食左乜就食完,大呀姐一問我響邊度買,我話Harlan ,佢即爆左句「哦~下欄野」😂真係唔知好嬲定好笑。細細個$238唔平,但味道就真係有種Harlan既味道,你懂的🙄
荔枝玫瑰朱古力夾心
2017-02-11
Other
Celebration
Birthday
荔枝玫瑰朱古力夾心
2017-02-26 824 views
好友生日,當然要為她找一個又特別又好食又上鏡的旦糕。這裡的確有很多選擇。我選擇了這個士多啤梨黑醋旦糕。旦糕給人的感覺一向是甜甜的,黑醋卻是酸酸的,加上士多啤梨那種甜甜的香味,一咬下去原來就是一種充滿果香的酸甜味道。真的估不到,黑醋跟士多啤梨是那麼匹配的。不用說,影相後,這個旦糕已經被秒殺了。
好友生日,當然要為她找一個又特別又好食又上鏡的旦糕。
這裡的確有很多選擇。我選擇了這個士多啤梨黑醋旦糕。
不用說,影相後,這個旦糕已經被秒殺了。
2017-01-31 932 views
新年收到朋友嘅靚甜品!其實我唔識呢個餅店!見包裝好精緻,一個白色長方型盒上印製了金色招牌,入面分開6格,每格一個金色嘅馬卡龍,馬卡龍仲要係卡通造型!一盒係小黃人,一盒係什錦卡通人物!好可愛!靚到唔捨得食!自己一向對馬卡龍一般,太甜了!我試咗:Elmo:食到係莓味,卡通眼係朱古力,中央都幾硬,外殻脆,幸好味道唔太甜!心心眼小黃人:外殻脆,入面餡料硬,食唔出乜味,整體微甜!雖然食完無驚喜,至少唔會甜到漿住個口!收到未試過嘅甜點好開心!
自己一向對馬卡龍一般,太甜了!

我試咗:

心心眼小黃人:外殻脆,入面餡料硬,食唔出乜味,整體微甜!

雖然食完無驚喜,至少唔會甜到漿住個口!

收到未試過嘅甜點好開心!
2017-01-31
Other
2017-01-17 697 views
尖沙咀The ONE的Harlan’s Cake Shop最近與本地悠久歷史的品牌雙妹嚜聯手推出「 回憶 味道 曲奇禮盒」($188)。曲奇禮盒內有4款曲奇,包括夏威夷果仁曲奇,花生醬曲奇與伯爵茶曲奇,以及口味較傳統的糖果花占餅。4款曲奇中,我最喜歡就是花生醬曲奇。牛油香遇上花生醬,香氣濃郁,邪惡又美味!曲奇相當酥脆,加上粒粒花生碎粒,口感層次豐富。伯爵茶曲奇鬆脆,陣陣伯爵紅茶香突出,而且甜度適中,亦很得我們歡心。每片曲奇都有粒粒夏威夷果仁的夏威夷果仁曲奇與脆脆花占餅曲奇味道與口感亦相當不錯,甜而不膩。曲奇禮盒的包裝貫徹雙妹嚜懷舊優雅風格,賣相吸引,用來送禮也會是個好選擇呢。現時在餅店也可以順道選購雙妹嚜招牌花露水等產品,真方便
花生醬曲奇
伯爵茶曲奇
TakeAway
$188 (Tea)
花生醬曲奇
伯爵茶曲奇