2018-12-02 93 views
住在天水圍的朋友說T Town有不少餐廳也未試過,就約我一起晚餐. 朋友想試這間井茶,見到裝潢都幾別緻,而且內部空間濶落,桌與桌也有適當距離. 我們來的時間尚早,店員安排我們坐舒適的卡座呢! 無骨芝心蘑菇雞中翼 ($55) 外皮金黃香脆,內裡是流心芝士以及蘑菇夾心,啖啖肉且不用吐骨,相當方便. 伴碟的沙律份量多且新鮮,略嫌黑醋汁太多,如果沙律汁另上則更好. 芝士牛肉煎夾餅 ($58) 熱烘烘的煎夾餅內餡料滿滿的,鹹香芝味,還配以3款醬料伴吃,個人特別喜歡牛油果醬,配來吃更為清新美味! 香草三文魚扒配檸檬牛油汁 ($98) 擺盤與高級餐廳無異,定價卻是相當合理 ($98),亦沒有加一服務費,相當抵食. 三文魚外皮香脆,魚肉煎得剛剛好,肉嫩且富有油脂,很有水準. 特色的檸檬牛油汁,也令人相當開胃,值得一讚~ 厚切自家製牛肉漢堡 ($88) 預先要求burger cut half,方便享用. 麵包烘得外脆內軟,可惜漢堡扒煎得過火,偏硬且沒甚肉汁,有點失望; 伴碟的薯條是現炸的,外脆內軟糯,是有誠意的. 海鹽芝士芒果/ 海鹽芝士莓果 (各$38) 下單要求少甜

無骨芝心蘑菇雞中翼 ($55)

芝士牛肉煎夾餅 ($58)

香草三文魚扒配檸檬牛油汁 ($98)

厚切自家製牛肉漢堡 ($88)

海鹽芝士芒果/ 海鹽芝士莓果 (各$38)
下單要求少甜的飲品也做得到. 海鹽芝士莓果的cream cheese幼滑中帶有鹹香,莓果沙冰酸中帶甜,與奶蓋很夾,這杯飲品相當有水準.

不用出市區也能吃到有水準的西餐,更免卻加一服務費,實在難得~

天水圍天華路30號T Town北翼地下NG12-13號舖

2018-11-28 179 views
邊個話大西北無野食,今次就等我食到黎天水圍。呢到開左間井茶,食物質素唔差之餘仲有格調。位於天一商場內,都好易揾。裝修好雅緻呀!兩大個鳥籠,坐入去食唔知係咩感覺呢。餐牌有好多食物選擇!花多眼亂!水果四季春茶$38飲返杯水果茶先!茶味清香,水果味突出!杯的設計又有特色,可以用黎打卡。咖啡沙冰$36冰粒細滑,咖啡味香濃,對於喜愛飲咖啡的人來說不容錯失。香炸軟殼蟹沙律$58軟殻蟹香脆可口!真係原隻炸,原隻上!配上酸酸甜甜的泰式辣醬,惹味得來又有沙律清新開胃。芝士牛肉煎夾餅$58裡面的芝士好厚實,牛肉配芝士更是絕配!煎夾餅又煙韌,個份量又出其地多!食完其實真係好滿足!海膽天使麵配軟蟹蟹$118又係軟殻蟹,今次係配天使麵的食法,都好正好好食!同樣軟殻蟹係好香脆,天使麵都軟硬適中,加上海膽汁可以話係錦上添花。蟹肉車厘茄天使麵$78蟹肉鮮味十足,車厘茄新鮮,加上白汁,混在一起有說不出的感動。
裝修好雅緻呀!兩大個鳥籠,坐入去食唔知係咩感覺呢。
餐牌有好多食物選擇!花多眼亂!
水果四季春茶$38
飲返杯水果茶先!茶味清香,水果味突出!
杯的設計又有特色,可以用黎打卡。
咖啡沙冰
咖啡沙冰$36
冰粒細滑,咖啡味香濃,對於喜愛飲咖啡的人來說不容錯失。
香炸軟殼蟹沙律$58
芝士牛肉煎夾餅$58
海膽天使麵配軟蟹蟹
海膽天使麵配軟蟹蟹$118
蟹肉車厘茄天使麵$78
2018-11-27
$200 (Dinner)
咖啡沙冰
海膽天使麵配軟蟹蟹
2018-11-15 81 views
蜜糖雞扒。吞拿魚蛋沙律🥗 ,吞拿魚比例多於蛋同醬汁,我期望係蛋同沙律醬係多d既,雞扒亦煎得香脆。新張期內有8折,呢個下午茶連埋杯凍檸蜜$38咋。餐廳裝修唔錯,中間有雀籠款式既座位,但我果刻無手再影相了🙄🙄🙄題外話,好低能地唔記得拎奶咀,一坐低個女就扭眼訓,然後就抱住佢企係度氹,個媽媽員工見我咁就幫我將雞扒切細方便我叉黎食,好細心呀,然後我就前後15分鐘咁係間餐廳光速咁坐低,落單、食、走左🤯🤯🤯
蜜糖雞扒。吞拿魚蛋沙律🥗 ,
吞拿魚比例多於蛋同醬汁,
我期望係蛋同沙律醬係多d既,
雞扒亦煎得香脆。
新張期內有8折,
呢個下午茶連埋杯凍檸蜜$38咋。

餐廳裝修唔錯,中間有雀籠款式既座位,
但我果刻無手再影相了🙄🙄🙄

題外話,好低能地唔記得拎奶咀,
一坐低個女就扭眼訓,
然後就抱住佢企係度氹,
個媽媽員工見我咁就幫我將雞扒切細方便我叉黎食,
好細心呀,
2018-11-13 97 views
小妹家住元朗,朋友介紹我入天水圍試下呢間cafe,仲話同出面市區有得揮下,一於試下 🤨🤨🤨·🍛日式咖哩吉列豬扒配白飯💰HKD68Lunch Set 有湯有飲品豬扒三件大大件🐷🐷🐷吉列豬炸得幾好,熱辣辣、炸粉唔厚,豬扒肉質亦岩岩好~唔會炸得乾爭爭!👍🏻不過🙈咖哩汁味道略淡🤭有細細舊薯仔配襯下🍛·🍝野菌扁意粉配黑松露忌廉汁💰HKD 88單點,加飲品半價Lunch Set入邊無,但真係好想食😂😂然後任性地單點左,以天水圍屋邨商場黎講,呢個價錢絕對係偏貴🙈而且唔包含飲品(sad)但係的確足料👍🏻👍🏻👍🏻香濃既黑松露忌廉汁,聞落已經好吸引😋眼見都有起碼三種不同既菇菇、紅黃甜椒、洋蔥,材料好豐富,口感都豐富啲!意粉質地有點偏硬身,但我本身中意食硬麵,就覺得剛剛好☺️👍🏻👍🏻·☕️烤榛子朱古力💰HKD 32👉🏻💰HKD 16單點意粉時另加既,個心心整得好靚,飲到落底部都無變形!❤️☕️不過味道太甜了🤭·🍞棉花糖多士💰HKD36有成九粒棉花糖,烤到顏色好靚好吸引,再唧上滿滿既朱古力醬🍫成件事好邪惡😈😈此乃下午茶餐,跟一杯熱飲賣相靚靚、味道唔錯,只係製作需時等得耐左啲啲🙊·好彩我都係山區兒,入天水圍唔算遠,有機
🍛日式咖哩吉列豬扒配白飯💰HKD68

但係的確足料👍🏻👍🏻👍🏻
☕️烤榛子朱古力💰HKD 32👉🏻💰HKD 16

單點意粉時另加既,
🍞棉花糖多士💰HKD36

此乃下午茶餐,跟一杯熱飲
賣相靚靚、味道唔錯,只係製作需時等得耐左啲啲🙊
好彩我都係山區兒,入天水圍唔算遠,有機會都想試下其他甜品同特飲❤️
2018-11-11 128 views
今天,我和妹妹二人晚餐。未入這間餐廳已看見兩個大大的綠色鳥籠,感覺很特別,亦成為這餐廳的標記。我們點了兩個輕食:1)香烤甜薯條,薯條金黃色,很乾身,咬起來較硬身,有口感。味道甜而帶辛辣,因為表面灑上了調味粉。2)無骨芝士蘑菇雞中翼。雞翼飽滿,脹卜卜的,很可愛。咬一口,皮薄身而柔軟。內裡的芝士和蘑菇,香甜而滑口。雞肉juicy而嫩滑,十分美味。另外,被雞翼包圍的沙律菜份量多,足夠二人分享。綠的和紫的沙律菜,顏色奪目,看得出新鮮。啡色的黑醋淋在沙律菜上,食著酸甜開胃,帶點酒味。套餐叫了份香草燒羊架配香芒野菜沙律。先送上的是甘荀忌廉湯。清淡香滑,熱騰騰的,很暖胃。羊架有三件,表面焦啡,有點點黑椒粒。點餐時要了七成熟,所以用刀很容易切開,可以見到粉嫩的顏色。入口嫩而不韌,有少少羊羶味。沾上洋蔥汁,就可以遮蓋羊羶味,更為可口。另外,點了個海膽天使麵配軟殼蟹。大大隻軟殼蟹趴在意粉上,很吸睛。軟殼蟹炸得酥脆,炸粉薄身,切開見到雪白的蟹肉,還有黃色的蟹膏,每咬一口都很滿足。天使麵幼細,軟硬適中。麵條沾上了粒粒海膽,呈現橙色的光澤。因為天使麵只用清淡的醬汁調味,所以吃多了也不會膩,而且更突顯出海膽和軟殼
感覺很特別,亦成為這餐廳的標記。

味道甜而帶辛辣,因為表面灑上了調味粉。
香烤甜薯條

2)無骨芝士蘑菇雞中翼。雞翼飽滿,脹卜卜的,很可愛。
咬一口,皮薄身而柔軟。內裡的芝士和蘑菇,香甜而滑口。
雞肉juicy而嫩滑,十分美味。
另外,被雞翼包圍的沙律菜份量多,足夠二人分享。
綠的和紫的沙律菜,顏色奪目,看得出新鮮。
啡色的黑醋淋在沙律菜上,食著酸甜開胃,帶點酒味。
無骨芝士蘑菇雞中翼

套餐叫了份香草燒羊架配香芒野菜沙律。
先送上的是甘荀忌廉湯。清淡香滑,熱騰騰的,很暖胃。
甘荀忌廉湯

羊架有三件,表面焦啡,有點點黑椒粒。點餐時要了七成熟,
所以用刀很容易切開,可以見到粉嫩的顏色。
入口嫩而不韌,有少少羊羶味。
沾上洋蔥汁,就可以遮蓋羊羶味,更為可口。

香草燒羊架配香芒野菜沙律
另外,點了個海膽天使麵配軟殼蟹。
大大隻軟殼蟹趴在意粉上,很吸睛。軟殼蟹炸得酥脆,炸粉薄身,
切開見到雪白的蟹肉,還有黃色的蟹膏,每咬一口都很滿足。
天使麵幼細,軟硬適中。麵條沾上了粒粒海膽,呈現橙色的光澤。
因為天使麵只用清淡的醬汁調味,所以吃多了也不會膩,
而且更突顯出海膽和軟殼蟹的鮮味。
海膽天使麵配軟殼蟹

跟餐叫了四季春,是綠茶,半價後19元就有一大壺。
倒出來,茶色淡黃,但味道甘甜甘甜,茶味頗濃,正好消滯。
妹妹好奇揭開了壺蓋,看見滿滿的茶葉,相信可以用水再沖一兩次。
四季春

我則點了杯玫瑰鮮奶咖啡。有漂亮的樹葉形拉花,再撒上玫瑰花碎,感覺精緻。
入口微苦,慢慢感受著咖啡的香醇,牛奶的香滑,玫瑰的清香,之後越飲越味道濃郁。
玫瑰鮮奶咖啡

最後還有跟餐的甜品,以為是雲尼拿雪糕,但吃了一口,
是豆漿的味道,所以這是豆腐雪糕吧。

這一餐吃得真豐富,我們倆捧著大肚子,散散步才回家。
2018-10-30
Dinner
香烤甜薯條
無骨芝士蘑菇雞中翼
甘荀忌廉湯
四季春
玫瑰鮮奶咖啡
2018-11-07 83 views
之前見到呢度裝修幾靚,都想泥試下。 今日ot完泥食,泥到已經八點幾,唔洗等位就有位lu.叫左一個set dinner + 芝士磨菇釀雞中翼 + 芝士牛肉煎夾餅,飲品要海鹽芝士四季春Main揀左牛油香煎帶子燴墨魚汁意大利飯。 坦白講,一上枱望到已feel到好似伏伏地,d墨汁唔太上色,d飯都硬硬地,粒帶子好似唔太熟味道似中式炒飯芝士磨菇釀雞翼:正常芝士牛肉煎夾餅:食落個味其實好似中式既蒜蓉炒菜。。。因為剩係食到菜既味道飲品:正常um..試一次夠

味道似中式炒飯

芝士磨菇釀雞翼:正常

飲品:正常

um..試一次夠
2018-11-07
Dinner
2018-11-03 96 views
拎左ticket等入座 俾左第二位無拎ticket 算入座後 重點2次講左杯coffee要ice 都係黎熱既 算 Icecoffee黎左 唔夠甜 問佢拎糖水 佢俾兩包黃糖我 比小小專業知識好嗎 叫左軟殼蟹沙津 餐牌完全無講係辣 黎到原來係甜辣醬 巳經灑左係面 同小朋友食無諗過餐廳可以咁大意 明顯地個個hea住做 餐廳好似無管理咁食物都麻麻地 完全無下次
拎左ticket等入座 俾左第二位無拎ticket 算
入座後 重點2次講左杯coffee要ice 都係黎熱既 算
明顯地個個hea住做 餐廳好似無管理咁
食物都麻麻地 完全無下次
2018-11-03
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
2018-11-03 74 views
眼看出餐時間最少15分鐘以上,自己等到遲黎既人都食緊都仲未有野人食,叫個服務生追單,佢聽完去倒水,完全無入廚房問,等廚房有人出餐先大聲叫人睇睇張單,結果等左30分鐘,個雜菌炒蛋牛角包都係未到,如果你好多時間既話可以去食既
2018-11-03
Waiting Time
35 Minutes (Dine In)
Breakfast
2018-11-01 87 views
入去坐低冇俾餐牌·、叫個早餐(3枱)成班發緊夢咁……叫個炸魚腸等15分鐘好合理、一杯好立克追左2次,等30分鐘??仲要沖吾勻、杯野就小暖……熱飲喎!同待應講,未瞓醒?冇反應囉!
2018-11-01
Waiting Time
40 Minutes (Dine In)
$38 (Breakfast)
  • 炸魚腸
之前試過買佢地既all day breakfast,諗住今日放假去食,點知侍應話all day 係佢個名唔代表實際意思。。。長知識了叫左刀片牛冇牛味又鞋口都算,試食墨魚意粉都係冇味,仲有個蛋汁卡邦尼都係一般到冇得再一般……啲侍應咳又捂住個口喺度放菌,其實呢間餐廳啱啱開嘅時候已經食過兩三次,之前嗰個四眼肥仔經理個服務態度係好好,又會推介食物比客人,換咗人之後個高佬戴眼鏡嘅唔知係咪經理都係廢嘅,啲員工就好似游魂咁樣,睇嚟呢間野應該都捱唔到過年!
2018-10-28
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2018-10-25 114 views
好耐冇去過天水圍頌富嗰邊,原來已經改左名T town,仲好多野食添。經過呢間井茶,被佢嘅tiffany blue嘅雀仔籠吸引左入去😍環境乾淨夠光猛,佈置以藍綠色做主調,有種舒適同浪漫嘅感覺,再加上歐式嘅烏籠座位,影相非常之靚。如果大家想搵一個好坐、環境靚、傾密計嘅地方,呢度就岩晒。餐廳食物種類不算太多,但有小食,沙律,主菜,仲有甜品選擇。Order左個香芒燒雞肉葡萄黑醋沙律做前菜,燒雞肉又香又嫩,鹹味適中。個沙律菜都算新鮮,加左黑醋汁 ,配搭埋芒果,甜甜酸酸,入口既清新,又開胃。檸檬黑胡椒醬蜜汁雞翼嘅賣相好吸引。雞翼炸過,所以食落卜卜脆。有蜜糖味,甜甜地,加埋檸檬汁,香味倍增。另外黑胡椒醬唔會辣,非常惹味,整個配搭幾新鮮。紅酒燴美國牛肋條配薯蓉,紅酒醬汁燴到個牛肋條非常入味,就算切開食到最入都好夠味,入口鬆軟即溶,但仍然能保留口感。而個配菜嘅薯蓉都好好食,香濃幼滑。墨汁帶子意大利飯,個飯用咗墨魚汁去煮,亦都有淡淡嘅奶香,飯質軟硬適中,一粒一粒漲卜卜嘅飯粒,食落都煙煙韌韌。而帶子表面煎得金黃香口,唔會太鹹,味道剛好,不過食到成口都黑蚊蚊,豬子都唔太敢食,留返俾老公食,哈哈。水果四季春茶,

餐廳食物種類不算太多,但有小食,沙律,主菜,仲有甜品選擇。

香芒燒雞肉葡萄黑醋沙律

檸檬黑胡椒醬蜜汁雞翼

墨汁帶子意大利飯

水果四季春茶,有茶味,味道偏淡,不過都幾清新。

水果四季春茶

海鹽芝士莓果,草莓汁夠refreshing,酸酸甜甜之外,仲有海鹽鹹鹹地嘅味道,初時會擔心會唔會好怪,但成個配搭都幾match。芝士味道唔會太甜同太膩,口感相當綿密,唔錯。

海鹽芝士莓果

服務都非常好,店員有禮有笑容,又留低個美好嘅印象🤗
香芒燒雞肉葡萄黑醋沙律
檸檬黑胡椒醬蜜汁雞翼
墨汁帶子意大利飯
海鹽芝士莓果
2018-10-22 91 views
餐廳環境舒適開揚,很喜歡它的淺綠色主題,像極近期出席好些友人的結婚派對所採用的主色;餐廳正中有兩個鳥籠,內裏有兩張圓枱,坐在這一個半開放式鳥籠內用餐,感覺應該會相當特別,當日還有一枱鳥籠內的朋友在切生日蛋糕呢。香芒燒雞肉葡萄黑醋沙律,雞肉燒得香脆,口感嫩滑,沙律菜新鮮,以黑醋調味已經相當好吃,加上芒果,更見層次。芝士牛肉煎夾餅,這是一道很特別的fusion菜,既有本土港式茶仔蛋牛治的味道,亦帶點點中東Kebab的感覺,好趁上桌時夾餅還脆的時刻,盡快享用。海膽天使麵配軟殼蟹,軟殼蟹炸得酥脆但略嫌油多,海膽的新鮮程度在這一碟意粉裏面顯得極為重要,皆因海膽與天使麵充分融和,令人每一口也能嘗到海膽的鮮味,選取了天使麵,麵條掛汁的能力還是叫人滿意的。刀片牛,看見刀片牛粉嫩的中心位置已叫人食指大動,牛肉仍富牛味,燒汁的肉味濃郁,最無敵還是薯條是無限量供應的,餐廳的這一份慷慨值得令人尊敬。車打芝士芒果沙冰,先嚐一口沒有芝士的,芒果的味道完全融入了沙冰裏面,十分香甜;再嘗一口有車打芝士的;完全意想不到車打芝士的味道竟然能和芒果那麼的配,是創意又好味的一個甜品。

2018-10-17 103 views
今日放假去商場行下,叫左個朱古力綿花糖+芝士牛肉夾餅。朱古力綿花糖有陣燶味,好難食.....跟住來左個夾餅,明明塊塊都無牛肉,睇哂咁多塊都係得「波菜」,同佢講來錯左。跟住原碟拎返來,話無來錯,我見到佢喺夾餅外面痴幾粒牛肉就算,仲話攪得唔平均,所以我掀起果塊無。但我之後再塊塊掀多次,裡面都係無囉,只係得外面果幾粒,有無攪得咁岩呀,連換都唔換,仲要咁樣樣,廚房做野真的很拿西⋯⋯仲有,係完全無芝士囉,波菜平過芝士牛肉好多,咁都得架,令人失望...無下次份量方面,下午茶都ok, 夠食既。環境睇落都ok不過職員態度好似茶餐廳咁,唔好expect 係西餐廳...

份量方面,下午茶都ok, 夠食既。
環境睇落都ok
不過職員態度好似茶餐廳咁,唔好expect 係西餐廳...
2018-10-17
2018-10-17 74 views
又黎天水圍呢個新商場T Town 搵食今次試下Cafe!呢度意粉,飯,甜品,好多選擇。坐低見到裝修好別緻,襯色好吸精。個碟配合長叉都好靚,首先黎個田園沙拉。非常清新,而且d菜好新鮮唔係太餓,所以黎個漢堡,呢個係自家制牛肉漢堡,塊牛肉非常厚肉多汁,仲可以揀幾多成熟我就揀左紅酒燴牛肋條配薯蓉,牛肉炆得好淋好入味,配返個清清的薯蓉,新配搭。男朋友話要試下d 甜品,士多啤梨多士,整得好靚好吸引雪糕好香滑,多士夠脆。
又黎天水圍呢個新商場T Town 搵食

今次試下Cafe!呢度意粉,飯,甜品,好多選擇。

坐低見到裝修好別緻,襯色好吸精。

男朋友話要試下d 甜品,士多啤梨多士,整得好靚好吸引
雪糕好香滑,多士夠脆。

2018-10-16 91 views
我旁邊有位婆婆指住餐牌圖片叫早餐食,本來由$42一個餐變$49一個餐,婆婆再三問之下及我向職員查詢後,職員表示佢叫既野入面有好多都要另外加錢,但落單時職員並無告知婆婆,總好快收走個餐牌,到底發生咩事要咁做,賺$7蚊你會好生意?所以大家去食要小心D,以及,出餐出野飲極慢,我要求不高,但唔洗一杯要咖啡要20分鐘,今次係第一次,都會係最後一次光顧!最後婆婆同我肯,唔係錢嘅問題,係道德上嘅問題!難過嘅係打開門做生意,做到咁無良心,人情冷暖!希望你們主動聯絡我了解事件!

最後婆婆同我肯,唔係錢嘅問題,係道德上嘅問題!

難過嘅係打開門做生意,做到咁無良心,人情冷暖!

希望你們主動聯絡我了解事件!
2018-10-11
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)