2023-05-16 398 views
熱鬼辣辣心血來潮想嘆返個甜品(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)綠茶控嘅我見到呢間嘢即刻要去試啦😋🍵 抹茶卷蛋糕新地 $58雪糕質地細滑 抹茶味好濃好濃 會有少少苦澀 但鐘意綠茶嘅人會覺得好正😛蛋卷又滑又香 脆脆好可口 值得一試😋
熱鬼辣辣心血來潮想嘆返個甜品(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
綠茶控嘅我見到呢間嘢即刻要去試啦😋

🍵 抹茶卷蛋糕新地 $58
蛋卷又滑又香 脆脆好可口 值得一試😋

2023-04-12 582 views
放工去咗APM八天堂食下午茶☕️,見到牛角窩夫🧇好想試,叫咗Oreo牛角窩夫🧇($58),叫埋嘢飲🧃黑糖抺茶牛奶🥛珍珠($38),門口落order+俾錢🤌,之後俾個咇咇機我,搵位等咇。咇時出去攞嘢,可以😌自己攞水。Oreo牛角窩夫🧇睇落ok,連埋個木盤都印咗八天堂好有heart,可惜窩夫🧇唔夠脆,雪糕🍦太多冰好快融唔夠滑,杯嘢飲🧃黑糖抺茶牛奶🥛珍珠,冇乜黑糖味,有抺茶味🍵,但珍珠咬感一般
放工去咗APM八天堂食下午茶☕️,
咇時出去攞嘢,可以😌自己攞水。Oreo牛角窩夫🧇睇落ok,
Oreo牛角窩夫🧇+黑糖抺茶牛奶珍珠
連埋個木盤都印咗八天堂好有heart,可惜窩夫🧇唔夠脆,
Oreo牛角窩夫
黑糖抺茶牛奶🥛珍珠
2023-04-12
$96 (Tea)
Oreo牛角窩夫🧇+黑糖抺茶牛奶珍珠
Oreo牛角窩夫
黑糖抺茶牛奶🥛珍珠
2023-03-09 553 views
嚟自日本廣島嘅八天堂已經進駐左香港一段時間🤫見呢排T.O.P.有pop up 就買嚟試吓🙌🏻.📌原味雙層芝士蛋糕 $99一百蚊唔洗就有一個 對比起其他有名氣嘅牌子蛋糕店 真係好平🤑上層係半熟 下層係烘焗芝士🧀面頭同外圍沾滿蛋糕碎碎🍰仲有埋牛油餅底 層次比平時多🍪不過一分錢一分貨 即使解凍左 依然係好冰感🥺做唔到雪糕嘅幼滑感 完全解凍後都冇軟綿細膩嘅口感🍦餅底都唔算好鬆脆😢唯一可以讚嘅係上層嘅mascarpone cheese奶味幾香 下層嘅cream cheese芝士味都幾濃💛🤍.📌抹茶味雙層芝士蛋糕 $99試埋抹茶味🍵上層嘅半熟芝士加左抹茶粉 茶味好濃苦💚下層同樣係烘焗芝士蛋糕 芝士味同茶味好夾😚不過都係一樣問題 太冰感😩.📌香芋味意式奶油夾心麵包 $35反而Maritozzo有驚喜‼️圓碌碌嘅麵包 夾滿厚厚嘅忌廉 齋睇個樣已經好吸引🥹麵包幾軟熟香甜 但老實講有啲似餐包🙈內餡嘅忌廉就好出色😍口感勁綿密 好輕盈 入口即融咁🤍食得出真係日本來貨 牛乳味勁香濃🥛即使奶香十足 但都依然食到香芋味💜包嘅面頭仲塗上薄薄一層花生黑朱古力🍫🥜朱古力味濃苦 仲有花生果仁香 令成個麵包味道口感層次更豐富🫶
雙層芝士蛋糕

📌香芋味意式奶油夾心麵包 $35
反而Maritozzo有驚喜‼️
圓碌碌嘅麵包 夾滿厚厚嘅忌廉 齋睇個樣已經好吸引🥹
香芋味意式奶油夾心麵包
包嘅面頭仲塗上薄薄一層花生黑朱古力🍫🥜朱古力味濃苦 仲有花生果仁香 令成個麵包味道口感層次更豐富🫶🏻食晒成個都唔會好甜膩👍🏻
2023-03-06 297 views
店名: 八天堂地址: 觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)2樓8號舖觀塘站A2出口,行1分鐘環境: 3.5/5價錢:4.5/5味道: 4/5佢嘅呢間cafe係food court對面,算係比較輕食之選,所有套餐嘅份量都唔算好大🙈所有餐附送熱煎茶,焙茶或玄米茶+$5可凍煎茶,焙茶或玄米茶明太子忌廉意大利面$68食落明太子味唔算好多,反而忌廉味比較重算creamy,但食得多會有啲滯😶日式燒牛肉温泉蛋烏冬$72牛肉份量比想像中多,都算有肉味配温泉蛋烏冬,食落就比較fresh,唔會話太飽🤔雞肉茶漬湯飯轉凍焙茶$78+$5茶漬飯嘅湯有陣淡淡嘅魚香味,淋上飯後變湯飯,好入味,令人不自覺會食哂🤩但凍焙茶好難飲,飲落成口粉未攪勻,亦無焙茶味🤢😑#stitchfoodie觀塘
店名: 八天堂

地址: 觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)2樓8號舖
觀塘站A2出口,行1分鐘

環境: 3.5/5
價錢:4.5/5
味道: 4/5

所有餐附送熱煎茶,焙茶或玄米茶
+$5可凍煎茶,焙茶或玄米茶

明太子忌廉意大利面
食落明太子味唔算好多,反而忌廉味比較重
算creamy,但食得多會有啲滯😶

日式燒牛肉温泉蛋烏冬
牛肉份量比想像中多,都算有肉味
配温泉蛋烏冬,食落就比較fresh,唔會話太飽🤔

雞肉茶漬湯飯轉凍焙茶
$78+$5
但凍焙茶好難飲,飲落成口粉未攪勻,亦無焙茶味🤢😑

#stitchfoodie觀塘

2023-03-01 261 views
早幾日同朋友去左食下午茶,食完之後去左食甜品,諗起apm有呢間八天堂,好耐冇食過所以就去食下😊日式嘅裝修,感覺好似去左日本咁,環境好舒適👍🏽佢主打日式飲品/甜品/雪糕等,但都有啲熱食好似丼飯、烏冬咁,想同朋友食lunch/下午茶就啱曬😽🔻抹茶紅豆白玉卷蛋蛋糕配雪糕球 $58喜歡食抹茶嘅朋友可以試下,抹茶卷蛋蛋糕充滿濃濃嘅抹茶味,少少苦但係配埋紅豆同雪糕一齊食就中和番,口感好豐富,白玉好煙韌,好好食😋🔻提子芭菲 $78呢個芭菲超好食,面頭有兩條百力枝加塊餅乾,可以點雪糕一齊食,唔錯😊上面同底下都有好多好大粒嘅提子,好甜😍上邊仲有雲哩拿雪糕,食到底就有啲一粒粒嘅脆米同埋啫喱,好豐富好有驚喜😛🔻另外仲叫左兩杯飲品 — 抹茶紅豆拿鐵($42/凍)同埋八女玉露($38/熱)兩杯飲品都唔錯,尤其喜歡抹茶嘅朋友可以去試下🫶🏼
抹茶紅豆白玉卷蛋蛋糕配雪糕球 $58
提子芭菲 $78
2023-02-26
Type of Meal
Tea
2023-02-01 290 views
服務很棒購買openrice coupon後,根據指示到收銀處兌換,店員很樂意幫忙,很友善的服務。兌換後,可以在店內舒適的小隔間等候。黑糖珍珠抹茶牛奶非常濃郁。我喜歡它濃濃的抹茶甘苦味道。抹茶厥餅比較甜,口感不錯。
服務很棒

兌換後,可以在店內舒適的小隔間等候。

黑糖珍珠抹茶牛奶非常濃郁。我喜歡它濃濃的抹茶甘苦味道。

抹茶厥餅比較甜,口感不錯。

2023-01-26 324 views
上次試完抺茶卷蛋($58),對佢評價都幾高,覺得幾抵食😂 未完全融得哂雪有另一番體會,好似食緊雪糕蛋糕咁,入面依舊好creamy🤤 茶味都好濃🤤但今次嘅芝士蛋糕($99)就有啲失望,我好聽話聽店員講將佢放係室温解凍,大約1.5小時,見到佢都開始塔,諗住一定食得,點知勁多冰🥲 咁諗住放返入雪櫃融雪,第二日已經出哂水🧐 乜真係可以解凍後仲雪到2-3日咩🥲 呢類型嘅芝士蛋糕就食得多,但係好似今次咁就第一次,暫時未食到佢正常狀態嘅味道,但無乜特别吸引,一定唔會再買😅PS 我係旺角TOP買

PS 我係旺角TOP買
TakeAway
2022-12-29 297 views
睇Openrice嘅評價唔係太高,但今日經過TOP,見到佢有類似pop up store 🏬 我就俾佢吸引左🤓 我見一條抺茶/培茶卷蛋只係需要$58,我覺得幾抵食😂 佢係冰櫃度拎俾我,卷蛋係急凍狀態,有嗰膠袋封實,見到佢成嗰拎俾我嗰下真係有啲唐突,職員教我室溫解凍1至2小時或4度雪櫃解凍2至3小時。解凍後可保存在4度雪櫃2至3天,未解凍過可保存在急凍雪櫃1個月。可以唔洗即刻食,買返屋企就得🤗 我買嘅係抹茶🍵 性價比都幾高,未完全融得哂雪有另一番體會,好似食緊雪糕蛋糕咁,入面依舊好creamy🤤 茶味都好濃🤤

TakeAway
2022-12-10 297 views
男朋友係抹茶控 喺APM行過幾次終於叫到我陪佢試呢一間抹茶名物,餐廳稍微有啲迫,全自助模式,所以免加一,當日人唔算太多,所以唔洗等位。抹茶芭菲 ($78)抹茶雪糕唔算好有味,唔會好苦,但係蕨餅十分出色,抹茶味好足而且好彈牙,算係有啲特色。日本京都抹茶($38)另外叫咗杯凍抹茶,茶味唔算太濃,清香味都算幾足,冇乜特色,好普通。overall好普通,先後執咗兩間分店係有原因的。而且而家抹茶專門店咁多,好多更好嘅選擇,行過口痕買嚟食ok,特登過嚟食就唔洗喇。

抹茶芭菲 ($78)

日本京都抹茶($38)

$70 (Tea)
2022-10-27 1372 views
等左3年明天終於出發到大阪!今日要有好多事情要處理好,辛苦過後想食個中式甜品!工業區官塘竟然沒有中式糖水店,唯有去APM揾下。最後揀左日式甜品店【八天堂】。這家甜品店有80多年歷史,品牌創立於1933年,源於廣島。專賣各款口味的忌廉包,出名鬆軟餡料足。除了日本當地,於亞洲幾個地方都有分店。香港只有位於APM 一家分店。食物選擇豐富,熱食有 Pasta 又有日式丼、咖哩、烏冬、菜漬飯。甜品有 cake、pancake、雪糕、牛角包 ……。門面細細估唔到有今多食物選擇。但是,以忌廉包成名的甜品在香港店竟然沒有得賣,真係失望。揀左【抹茶芭菲 $78】賣相好吸引,吸引到身旁的客人望住我個甜品品評。筆者鍾意食日式芭菲因為好多料又多層次。呢個芭菲有十款材料,上面係抹茶雪糕同埋CREAM,但筆者覺得個抹茶雪糕味較淡,有點失望。下一層就有少量紅豆醬、穀片、兩款味道的蛋糕、餅乾碎;最底一層係抹茶涼天,個人覺得係冇咩味。整體而言不過不失。開心 share 下圖呢個筆者上星期在京都【伊藤久右衛門 祇園四条店茶房】吃了的正宗抹茶甜品拼盤。採用時令栗子入饌,限定 9~11月 供應,只需 Y1990!超抵食!
等左3年明天終於出發到大阪!今日要有好多事情要處理好,辛苦過後想食個中式甜品!工業區官塘竟然沒有中式糖水店,唯有去APM揾下。最後揀左日式甜品【八天堂】
抹茶芭菲
開心 share 下圖呢個筆者上星期在京都【伊藤久右衛門 祇園四条店茶房】吃了的正宗抹茶甜品拼盤。採用時令栗子入饌,限定 9~11月 供應,只需 Y1990!超抵食!  甜品拼盤有一杯抹茶、抹茶味日式蛋卷、抹茶朱古力蛋糕、迷你抹茶芭菲、抹茶雪糕及時令栗子雪糕、栗子蓉大福及抹茶抹茶蕨餅;款款抹茶味 / 栗子味濃郁!  真係好想快 D再去 ~
2022-10-14
$80 (Tea)
2022-09-26 588 views
呢間嘢喺度好多年係人都知,之前好似食過但係都唔記得啦,今次因為上一餐食完超鹹嘅台灣嘢,所以忍唔住過嚟食個甜品。同老公share左一杯雪糕,同行朋友嗌咗一個甜筒,30蚊好細個cone😂本人就覺得唔抵嘅!我就嗌咗呢杯$58嘅雪糕新地,配焙茶蛋捲本身以為中間白色會係雲呢拿雪糕,點知係cream,失望左🥲味道上都係正正常常嘅綠茶雪糕,呢個價錢都還可以啦,但係我想食多啲雪糕😂😂😂其實我唔想食cream😂個底嘅綠茶啫喱都OK!晚飯時間唔算多人,都可以坐低傾一陣計!不過地方偏細,唔算坐得舒服。

我就嗌咗呢杯$58嘅雪糕新地,配焙茶蛋捲
本身以為中間白色會係雲呢拿雪糕,點知係cream,失望左🥲

其實我唔想食cream😂個底嘅綠茶啫喱都OK!
晚飯時間唔算多人,都可以坐低傾一陣計!
不過地方偏細,唔算坐得舒服。
🍵抹茶新地配士多啤梨蛋卷:即打忌廉同蛋卷幾好味!忌廉又滑又有奶香,配埋玄米脆脆好有趣。蛋卷有彈性,帶少少蛋香。士多啤梨🍓忌廉味道算易入口,冇好假既感覺。雖然呢度主打抹茶甜品,但抹茶軟雪糕🍦出奇地平凡,唔夠濃🤔。🍊柚子玄米茶:柚子味好清新,但掩蓋玄米茶味道,overall酸甜適中,可以encore 👍🏻。味道:🔅🔅🔅新鮮:🔅🔅🔅🔅分量:🔅🔅🔅衛生:🔅🔅🔅速度:🔅🔅🔅(5🔅為滿分)M

雖然呢度主打抹茶甜品,但抹茶軟雪糕🍦出奇地平凡,唔夠濃🤔。

味道:🔅🔅🔅
新鮮:🔅🔅🔅🔅
分量:🔅🔅🔅
衛生:🔅🔅🔅
速度:🔅🔅🔅
(5🔅為滿分)
M
行開apm 經過見到呢間傳統日式茶藝店🎋🎎 就比一系列綠茶野食吸引左💗但食完有啲失望🤧抹茶雙層芝士蛋糕🍰($48)底層半熟芝士蛋糕相當棉滑 口感一流😋不過味道偏濃 比咸😔完全蓋過左頂層既綠茶味🙈的確有啲失望😵‍💫焙茶卷蛋雪糕新地🍦🍨($58)原先menu寫系抹茶卷蛋 但店員話暫停供應 所以轉左焙茶味🤥一上枱個陣 個抹茶新地雪糕已經溶溶地 賣相即刻打左折扣😩食落去抹茶味勁淡🥴反而中間啲cream仲濃味😮‍💨而且因為雪糕都溶曬咁濟 已經試吾出雪糕口感滑吾滑啦🥲雪糕底部有啲抹茶唓喱 口感幾爽😂有啲似蒟蒻 至於焙茶卷蛋味道都吾濃郁🥲中間啲cream又雪到結左冰 食到有啲冰碎🤮主食反而比甜品更出色😂明太子忌廉意粉🍝($68)cream sauce做base 杰身得黎令意粉好掛汁👍🏻明太子味道都突出 為意粉加點微辣 食落吾會咁濟😂麵身軟硬適中 主食仲會附送熱煎茶或焙茶🍵但份量偏少店內非常狹窄 除左2個卡位外 其餘位置都坐得好迫🙈鋪頭雖然以日式茶藝品作招徠 但質素確系遜色😵‍💫残念です

抹茶雙層芝士蛋糕🍰($48)
底層半熟芝士蛋糕相當棉滑 口感一流😋

焙茶卷蛋雪糕新地🍦🍨($58)
一上枱個陣 個抹茶新地雪糕已經溶溶地 賣相即刻打左折扣😩
食落去抹茶味勁淡🥴反而中間啲cream仲濃味😮‍💨
而且因為雪糕都溶曬咁濟 已經試吾出雪糕口感滑吾滑啦🥲
雪糕底部有啲抹茶唓喱 口感幾爽😂有啲似蒟蒻
抹茶雙層芝士蛋糕
主食反而比甜品更出色😂

明太子忌廉意粉🍝($68)
cream sauce做base 杰身得黎令意粉好掛汁👍🏻
2022-08-21
Type of Meal
Tea
2022-08-19 389 views
遊走APM商場,可以休憩的地方很多。有開揚的咖啡店,台式甜品店等等⋯⋯至於八天堂集合輕食、甜品及特飲,相對適合較為嘴饞的我。(1) 三文魚牛角麵包(2) 抹茶卷蛋糕新地(3) 抹茶拿鐵以上所點的餐飲,幾乎沒有挑剔之處。鹹食方面,波士穎生菜葉肉厚實,柔軟有光澤,沒有苦澀味。至於焙茶卷蛋香氣甘醇,鮮忌廉口感輕盈。新地層次分明,有玄米粒增添風味。座位屬於自助形式,無法估量客人人數,以致有少許混亂。但整體體驗不錯,設有溫水、冰水供應,夢話日本。

(1) 三文魚牛角麵包
(2) 抹茶卷蛋糕新地
(3) 抹茶拿鐵
抹茶卷蛋糕新地

2022-08-13
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$70 (Tea)
抹茶卷蛋糕新地
八天堂其實唔止甜品好食🤩以前沙田一田分店執左好傷心好想食佢嘅卷蛋今次喺觀塘分店附近運動完就好想食雪糕🥲一向好中意佢啲卷蛋焙茶味好好食好有茶味今次同朋友一齊試下抹茶卷蛋新地滿足晒所有願望🥹又有雪糕又有卷蛋個底有啲啫喱同脆脆都好食正餐食咗三文魚茶漬飯份量都好夠女仔食 細細個的飯加左湯後三文魚會有少少咸 個茶湯好好味des無當泡飯咁成個倒落去食完個飯都倒左少少直接飲👍🏻餐仲有黑糖黃豆粉蕨餅🥲滿足的一餐
八天堂其實唔止甜品好食🤩

食完個飯都倒左少少直接飲👍🏻
餐仲有黑糖黃豆粉蕨餅🥲
滿足的一餐
2022-07-30
$160 (Lunch)