2017-05-04 317 views
食過早餐午餐晚餐,全部都一個字!正!早餐既芝士多士好香,午餐晚餐都好好味今晚去食個陣仲請左我地食雞翼雖然鋪頭唔大,但睇得出好用心經營,入面幾個staff都著smart casual,仲要勁有禮貌無得輸,cp值最高既小店!早餐我推薦食扒餐,大大塊既牛扒,好香既薯餅同埋芝士多士,超正!牛扒煎得好香又唔油夜晚推薦紅酒牛尾同焗豬扒飯!兩個都勁好食,不過飯唔係好多,記得嗌加飯! 鐵板扒餐都好正,扒夠大夠靚,cp值勁高
食過早餐午餐晚餐,全部都一個字!正!
早餐既芝士多士好香,午餐晚餐都好好味
今晚去食個陣仲請左我地食雞翼

無得輸,cp值最高既小店!

2017-04-19 346 views
今日行開呢邊,就同男朋友搵下有咩食,雖然都係灣仔,不過好少嚟呢邊食嘢。見到呢間餐廳好似幾多人食,價錢都算幾平,就吸引左我哋去食啦。我今次終於記得影menu,款式話多唔多話少唔少。最後我揀左雞翼辛辣麵,佢個辛辣麵煮得幾好食。麵嘅質感偏硬但又唔生,唔會好似平時食嘅好腍。雞翼都煎得好香,一咬落去仲有啲肉汁同埋好嫩滑。男朋友點嘅瑞士汁炒牛河就比較普通,唔會覺得特別好食,河粉略嫌炒得過腍,相比之下辛辣麵比較好味。呢個紅豆冰本身係我點嘅,不過我嫌佢嘅奶味太重,所以最後我男朋友飲左,佢就話好好飲。除左奶味有啲過重之外,佢嘅紅豆煮得好好食,好腍好粉。整體而言,如果我係附近工作應該會成日去食,因為都性價比都幾高。不過又不至於會推介到刻意到灣仔食。
我今次終於記得影menu,款式話多唔多話少唔少。
雞翼辛辣麵
瑞士汁炒牛河
紅豆冰

2017-03-01
$39 (Tea)
雞翼辛辣麵
瑞士汁炒牛河
紅豆冰
2017-04-08 412 views
今日難得去左灣仔,當然要搵D未食過的餐廳試下。經過見到D間餐廳都好多人等,應該可以試下~ 好彩唔係等左好耐就可以入坐。餐廳有少少窄,坐滿人都有D逼,但都乾淨企理。睇完餐牌好似都係 Set Lunch 抵D,所以都係叫左個泰式紅咖喱雞飯,仲有杯餐飲送。泰式紅咖喱雞飯 - 整個分量都算做唔少,紅咖喱唔算太辣,味道反而偏淡,但送飯仍然好香~雞肉雖然係話好有雞味,但唔會有好多雞皮,啖啖肉都唔錯,係個配菜比較一般。整體而言,係灣仔來講都算係唔錯,如果係外賣就更抵食啦。
今日難得去左灣仔,當然要搵D未食過的餐廳試下。

餐廳有少少窄,坐滿人都有D逼,但都乾淨企理。

泰式紅咖喱雞飯
整體而言,係灣仔來講都算係唔錯,如果係外賣就更抵食啦。
2017-03-29
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$49 (Lunch)
泰式紅咖喱雞飯
2017-03-24 300 views
間唔中忙起上黎,真係無時間慢慢食晏。不過灣仔都有唔少可以速食嘅餐廳, Have a Date 就係其中一間。呢間餐廳鋪仔好細,只有大約10張4人檯,一眼睇哂。12:20左右去到,已經要等位。不過其實都係等5分鐘左右就有位。就黎有位嗰陣,職員已姓會幫你落定單。當我一坐底,我杯熱餐飲已經送到。使唔使咁快呀⋯⋯到我食完,杯野飲咪凍哂?跟手碟飯都黎埋。味道不過不失啦。$49碟飯,灣仔黎講算平均。不得不提,座位好迫。職員會完全搭檯搭滿四個人,檯與檯之間係背貼背。(想唔快食完都唔得,咁唔舒服)。不過明嘅,租貴,要圍皮。香港就是這樣。

2017-02-14 666 views
在湾仔实习,中午和同事一起落外卖。随便点个set,回去之后打开还开玩笑地说像“飞机餐”。但是!入口口感简直惊艳啊!酱汁的味道不记得在哪里吃过,但是却有似曾相识,陌生但又亲切!说不清是上学时的味道还是妈妈的味道。米饭粒粒分明,水分刚刚好,很普通的大米,但是火候掌握精准!简直精准!还有冻柠檬茶啊!!!感觉在香港读书三年多从来没喝过这么正的柠檬茶啊!味道浓郁但是并非浓郁得让人难受(如维他柠檬茶),而是刚刚好,如小家碧玉般的清新。强烈安利湾仔附近的上班族来这里一试啊!我觉得其他的菜肴味道也不会差,因为老板真的是走心的。

2017-02-05 3862 views
人大了,不容易將心底話向別人說出口,交心的知己也買少見少,而我和這位老同學特別投契,他常將我看代為小女孩一般,我們時不時會傾電話,間中也會見個面吃個午飯。新年假期下午三點三,又再相約吃個下午茶,傾訴一下工作和家庭的不如意,藉此互相鼓勵一下。記得之前來過一次吃晚餐印象不錯,今次再來這裏感覺一樣舒服,店舖的裝修用木色為主,地板用小有的綠色地磚,感覺像給客人一種暖綠草地的舒服,餐廳還有一部電視播放着新聞方便忙碌的都市人。牆上也用了不少特色的裝飾品,而我特別喜歡小牆燈下的一塊牌,寫著一番共勉之的說話。"Success is getting what you want. Happiness is wanting what you get." 看着下午茶餐牌,供應時段為星期一至五下午2時至6時,星期日及公眾假期下午12時至6時,普遍價格由$20至$40不等。而全日早餐由每天早上7時至下午6時供應,價格也只是$50,包括有西冷牛扒/豬扒、雞肉腸、火腿、煎蛋、脆薯餅、牛油多士、雜菜湯通粉,配熱飲一杯。首先要讚一讚這塊牛油多士,外脆內軟;這碗雜菜湯通粉,蕃茄味濃郁令雜菜入味,通粉質地軟硬適中;豬扒味道不
首先要讚一讚這塊牛油多士,外脆內軟;這碗雜菜湯通粉,蕃茄味濃郁令雜菜入味,通粉質地軟硬適中;豬扒味道不錯,肉質稔香易吃;葉制產品雞肉腸和火腿亦不過不失;太陽蛋好睇好吃。這份全日早餐非常豐富飽肚,簡直價廉物美。
這間cafe生存在百物騰貴的灣仔區,希望它可以一直屹立不倒,為我們繼續提供廉價美食,加油!

2016-09-10 2437 views
相約朋友吃飯,想找個靜的地方傾偈,看此店食評不俗,於是來這裡一試。已訂枱7點,客人數目只有三張枱共五位,還有四張吉枱。我和朋友二人,選了兩個餐分享。餐湯及餐包(跟扒餐):龍蝦湯是加忌廉造成的,稠度和鹹度適中。餐包多士金黃的色澤幾靚,但略嫌不夠脆。香煎三文魚扒配意粉($75):三文魚扒非常大件,肉質美味,調味適中不過鹹。汁料可選黑椒汁或蒜蓉汁,我選了黑椒汁,很香亦不過鹹。意粉是加了橄欖油的,爽焾適中。焗牛脷意粉($58):很多茄汁鋪滿面,酸度適中。牛脷有三大件,有兩件夠焾,有一件有點筋位所以不太焾。意粉爽焾適中,吸收了茄汁味,很好吃。柚子蜜(跟意粉餐):柚子蜜甜不膩,還配了一片檸檬,清新甜美。埋單$133,不用加一,以西式晚餐來說,價錢十分相宜。店內環境寧靜,十分適合兩三知己靜靜地談天傾偈。店員很友善,我們不知這裡是營業至9點,一直坐到9點10分,店員也沒有趕我們走。我們後來看門口才知道營業時間,真的十分不好意思啊!

已訂枱7點,客人數目只有三張枱共五位,還有四張吉枱。

我和朋友二人,選了兩個餐分享。

龍蝦湯、多士
香煎三文魚扒
焗牛脷意粉
2016-09-02
$66.5 (Dinner)
龍蝦湯、多士
香煎三文魚扒
焗牛脷意粉
2016-07-14 2613 views
今日朋友生日就諗住搵間西餐廳食飯 search到呢間睇餐牌都唔貴Book左位先比較好 因為位較小我就叫左dinner set既姬松茸卡邦尼煙肉意粉($68) 凍飲+$3店員好好 原本冇包餐湯都每人送左一碗👍🏾有羅宋湯同龍蝦湯揀份量夠大 配料唔算多 有芝士粉俾你加朋友叫左鐵板燒扒餐 汁唔夠味 質素同花園餐廳差唔多另外 服務態度真係好好 我地要求多多都完全冇黑面一定會再去!!

Book左位先比較好 因為位較小

店員好好 原本冇包餐湯都每人送左一碗👍🏾有羅宋湯同龍蝦湯揀

份量夠大 配料唔算多 有芝士粉俾你加

朋友叫左鐵板燒扒餐 汁唔夠味 質素同花園餐廳差唔多

另外 服務態度真係好好 我地要求多多都完全冇黑面

一定會再去!!
2016-07-12
$70 (Dinner)
Celebration
Birthday
2016-07-03 1778 views
未到一點就同男朋友坐低左,下午茶個餐牌寫住2:30開始,咁我地就放返低啦,之後個侍應話星期日下午茶提早開始嗌左碎蛋沙律麵包配薯條($26)同埋照燒雞扒炒公仔麵($37),兩個都有野飲,兩個都係下午茶餐蛋沙律麵包好多餡,食哂成個都唔會覺得好"溜"同好肥薯條份量唔會話太少,下午茶份量黎講算多。照燒雞扒炒公仔麵就真係超級好食!!唔會話好重蒜味,洋蔥甜甜地,雞扒唔會話好細舊。另外地方唔算大,不過裝修幾精緻,好岩同朋友食住吹水

蛋沙律麵包好多餡,食哂成個都唔會覺得好"溜"同好肥
薯條份量唔會話太少,下午茶份量黎講算多。
照燒雞扒炒公仔麵就真係超級好食!!
唔會話好重蒜味,洋蔥甜甜地,雞扒唔會話好細舊。
另外地方唔算大,不過裝修幾精緻,好岩同朋友食住吹水
$35 (Lunch)
2016-06-23 1180 views
係金鐘工作要搵平既下午茶好難,搵又平又抵食既更難! 所以經常要走到灣仔食飯/下午茶平均返飯錢。今日行到謝斐道,好多茶記既一條街,考慮左一陣入左呢間個樣冇咁茶記feel既餐廳,因為係門口見到餐牌都幾多種類選擇。小小既店舖,環境有d迫,睇左陣揀到喇!揀左蜜糖雞翼西炒飯,熱檸茶蜜糖雞翼有兩隻,炒飯份量適中,味道唔錯,最重要係呢區黎講,依個價錢有咁既質數好好架喇!
小小既店舖,環境有d迫,睇左陣揀到喇!
揀左蜜糖雞翼西炒飯,熱檸茶
蜜糖雞翼西炒飯
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$37 (Tea)
2016-06-07 828 views
星期日中午時間來到have a date已可點選下午茶套餐,品味便宜fusion 菜。瑞市汁炒牛河,河粉粗幼適中,入口柔滑,爽口,河粉表面亮身,但並不油膩,牛肉鬆軟。馬來咖哩撈麵,公仔麵煮得略為淋身,配上大大件豬排,醬汁味道有別於一般咖哩,與公仔麵混為一體,給人清新感覺,值得再次光臨。

瑞市汁炒公仔麵
2016-06-05
瑞市汁炒公仔麵
2016-05-30 664 views
謝奜ˊ道整條街都是茶記,星期六收下午想食D特別少少的嘢。這間餐廳由門囗已經覺得好似ㄧ間cafe,心諗應該都是飮咖啡為主;竟然是茶記食品!!!環境內面裝修得似歐陸風格,加上比較暗淡的燈光。真係幾有情調照片可能光猛,實際整個氣氛都是暗淡牆上掛滿不同的二畫及slogan.味道:下午餐有好多選擇,又有中式炒粉面又有西式full breakfast真是各式其色我選擇在9号蝦多士拼沙律加紅豆冰皮炸得不錯,蝦肉不多,不過幾彈牙。沙律分量頗多,蝦多士就細左DD紅豆分量非常少,只有十分一杯分量,整杯似飲奶多過紅豆。價錢:29蚊加5蚊有杯紅豆冰都算平總結整體環境有特色,食物算數尚可,見槅離枱碟full breakfast 都好大碟,有機會可以試下。想有D特色,比茶餐廳坐得舒服;可以試下。

內面裝修得似歐陸風格,加上比較暗淡的燈光。真係幾有情調
照片可能光猛,實際整個氣氛都是暗淡
牆上掛滿不同的二畫及slogan.

味道:
真是各式其色

我選擇在9号蝦多士拼沙律加紅豆冰
紅豆分量非常少,只有十分一杯分量,整杯似飲奶多過紅豆。

價錢:
29蚊加5蚊有杯紅豆冰都算平

總結
想有D特色,比茶餐廳坐得舒服;可以試下。
2016-05-28
2016-05-24 450 views
今日揀左have a date食個lunch雞排米線,雞排有煎過先放喺米線面,淋左湯感覺無咁熱氣,炒蛋放喺多士面,略嫌多士烘得唔夠脆,個炒蛋無炒全熟,有啲蛋汁好好味仲有杯熱奶茶,奶唔夠香,茶唔夠濃,只能說一般
今日揀左have a date食個lunch

仲有杯熱奶茶,奶唔夠香,茶唔夠濃,只能說一般
2016-05-07 510 views
兩份鐵板餐,雜扒和厚切豬,埋單$151。什麼?!晚餐價哩!還附送龍蝦湯、熱厚多士(微香cheese cream味)、餐飲、甜品、親切笑容、周到服務、舒適空間、閒靜客人、高效上菜及埋單等....什麼?$151? 我只係覺得好大件扒、一下子吃太多肉,有點滯(人和胃皆滯),後悔冇點個三文魚扒⋯⋯值得欣賞的還有那「店主的堅持」吧,就是薯條、飯、意粉另上。唔介意多洗一件器皿,讓薯條保持應有嘅質素,很貼心,讚!最後提一提甜品、紅豆布丁,香滑不太甜,份量小小已很滿足

最後提一提甜品、紅豆布丁,香滑不太甜,份量小小已很滿足
2016-05-07
$75 (Dinner)
2016-05-05 447 views
之前午餐試過,味道不錯,今日趕在6點前再試試下午茶。這裡下午茶款式很多,有炒粉面,湯面,焗飯及多士,沙律等,全部很吸引,而且價錢三十多上下,不貴。還是鍾情煎炸物的我選了豬扒咖哩撈面面是即食面,超熱騰騰的面依然彈牙,沒有過軟,而咖哩汁是東南亞風味,帶辣甜,惹味。咖哩汁很充足包裹每條面條之餘又不會水汪汪,拿捏很好。豬扒也沒有失望,帶骨的,香口而保留水份。吃到一半被椰香咖哩膩了咀巴,幸我聰明點了熱檸水中和,吃飽飽又是時候趕上夜課。
之前午餐試過,味道不錯,今日趕在6點前再試試下午茶。
還是鍾情煎炸物的我選了豬扒咖哩撈面
咖哩撈面配豬扒
豬扒也沒有失望,帶骨的,香口而保留水份。
2016-05-03
$38 (Tea)
咖哩撈面配豬扒