2024-08-03 225 views
11點左右2個人去食lunch,當時不算滿座,但大多是1~2人客坐嗮四人枱,沒有空枱。咁就唯有搭枱。落完order等上菜時,已經有幾個客離開左,所以想坐番空枱,馬上就被人喝。話會有四個客來的話,又會被請移位。其他單人客一個人坐著四人枱多不勝數啦,我2個人換位都不比。還有一句不好意思都冇。算,不換咯。之後食完比錢,都估到有可能,真是冇一聲多謝。行到面前比錢時,收銀可以繼續做自己野,等慢慢做完才收你錢。不講以為我先是收銀她是客。最離譜是收錢找錢時冇多謝都算,更加不會望你一眼,全程只望張單同錢。在這家食野簡直是對自己的最大侮辱
在這家食野簡直是對自己的最大侮辱
Lunch
  • 大牌收銀
2024-08-01 295 views
囍記車仔麵將這些獨特的麵條與他們自製的特製醬汁完美融合。這種醬汁是店家多年調配的秘方,味道恰到好處,不會過於鹹甜,為整道車仔麵增添了濃郁豐富的風味。它在麵條、醬汁和配料等方面均有別於台式車仔麵。醬汁則較為濃郁咸香,常見調味料有蠔油、豆瓣醬等;配料也較為豐富,如肉碎、魚丸等。整體口味較重,層次複雜多樣。

2024-07-31
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
2024-07-21 210 views
路過車仔麵檔,甘耐沒食過未打算入來試下。結果一坐落,見到菜單,伏。豬皮豬紅得辣的。連車仔麵最基本豬皮豬紅都係辣的。油麵一上,吾夠淋,叫果2個餸,最平$11/1個餸。而且一路食,旁邊食客都吐嘈這間又貴又吾好食,溏心蛋吾溏心,仲要一食就知預制菜來。但收成$40,$50一碗。之後叫飲品,我叫錯佐熱飲想叫佢改凍飲,佢話整佐沒得改,吾係就浪費佐杯野。吾緊要,可能個廚師好忙,鬼叫我自己叫錯佐。這間有今次,沒下次。
路過車仔麵檔,甘耐沒食過未打算入來試下。

吾緊要,可能個廚師好忙,鬼叫我自己叫錯佐。

這間有今次,沒下次。
2024-07-21
$45 (Lunch)
2024-07-01 306 views
今日同屋企人行過買外賣試下老人家眼睛唔太好,禮貌問女店員點餐紙上嘅麵類,女店員態度極為惡劣不回應問題,且不耐煩呼喝老人家儘快完成點餐。最後有位先生埋單時見狀,感謝出手 好心相助🙏🏻最後屋企人選擇咗至尊車仔麵湯底淡而無味瑞士雞翼過咸,蘿蔔偏硬,辣魚蛋寡,比街邊小食店口感及味道更差得遠,豬頸肉冇特別唯韭菜餃還好食過一次絕冇回頭,亦不建議大家去試呢個價錢食雪藏貨,店員冇服務又不懂尊重,一錢不值,與同樣打造懷舊味道,價錢相宜嘅車仔麵店三不館,文記相差得遠
今日同屋企人行過買外賣試下

最後屋企人選擇咗至尊車仔麵
唯韭菜餃還好

食過一次絕冇回頭,亦不建議大家去試
TakeAway
2024-05-25 401 views
淘大行行下唔知食乜好,甘岩見到呢間車仔麵👀 又真係好耐無食喎🍜叫左2個麵+2個小食🌟泰式豬頸肉其實個泰式就係甜酸醬🤣油脂感好重,點埋個甜酸醬中和左個膩🌟秘製糯米雞翼岀面好小見有地方有得食雞翼包住糯米炸到香脆,每隻都脹卜卜🌟蘿蔔,墨魚卷,酸菜腩肉配米線蘿蔔無渣墨魚卷正常發揮酸菜腩肉肥瘦相間🌟滷水金錢𦟌,新鮮豬大腸,魚腐,蜜味台灣腸,貢丸條配岀前一丁滷水金錢𦟌都幾簿,厚身小小會再好食d新鮮豬大腸好乾淨貢丸條第一次見貢丸整成條狀,不過一粒粒應該會好食d🤣🤣🤣

叫左2個麵+2個小食

🌟泰式豬頸肉
其實個泰式就係甜酸醬🤣
油脂感好重,點埋個甜酸醬中和左個膩

🌟秘製糯米雞翼
岀面好小見有地方有得食
雞翼包住糯米炸到香脆,每隻都脹卜卜

🌟蘿蔔,墨魚卷,酸菜腩肉配米線
蘿蔔無渣
墨魚卷正常發揮
酸菜腩肉肥瘦相間

滷水金錢𦟌都幾簿,厚身小小會再好食d
新鮮豬大腸好乾淨
貢丸條第一次見貢丸整成條狀,不過一粒粒應該會好食d🤣🤣🤣
2024-04-09 289 views
湯底無味 車仔面最重要就係個湯底 個腩汁只係得個顏色完全出唔到味 今次仲點咗餃子同酸菜腩肉 餃子好似係韓國細細粒嘅餃子 無味嘅湯底配果款餃子令我忍唔住即刻申請acc寫食評
2024-03-21 267 views
返工經過呢頭,諗住食個quick lunch。叫咗個兩餸車仔麵,金錢展同埋白蘿蔔。金錢展味道幾好,份量正常。嗌白蘿蔔就純粹為咗健康,所以都唔會預佢有幾好味。凍檸茶沖得幾好飲。 兩餸車仔麵連嘢飲50幾蚊,不過不失。
返工經過呢頭,諗住食個quick lunch。

叫咗個兩餸車仔麵,金錢展同埋白蘿蔔。

凍檸茶沖得幾好飲。

兩餸車仔麵連嘢飲50幾蚊,不過不失。
2023-08-29 829 views
食過好多間車仔麵呢一間叫做數一數二難食。 三年前食過一次已經好難食見佢噏立不倒,仲諗住佢有改善,同女朋友再食一次, 點知....... 首先, 蘿蔔完全冇味兼且唔夠林,牛丸同韭菜餃都好細粒, 個糖心蛋就咁用滾水煮熟而且中間係凍嘅, 連基本嘅鹵水溏心蛋都冇。 湯底好淡,我已經揀咗個佢哋強烈推薦嘅秘製辣醬做湯底, 最神奇嘅係個湯同辣醬係完全撈唔埋。 喂,仲要唔係平呀, 每個餸平均$12蚊,咁我情願食隔離街嘅文記車仔麵。。
2023-08-29
$56 (Dinner)
今時今日喺香港食車仔麵都唔平,而且又細碗又少餸,食完都唔飽。😵‍💫但係今日喺喜記食嘅車仔麵價錢雖然唔係平,但係份量絕對夠,一定食得你飽☺️。我揀咗懷舊車仔四寶麵有豬皮、豬紅、豬腸、牛腩,揀咗河粉、腩汁。其實都食過幾次,我每次都會嗌返呢個麵,因為真係最經典,豬皮夠林,豬紅唔會一夾就散,豬腸乾唔乾淨就睇唔到喇,但係就一定好好食,唔會un到咬都咬唔開😆。特別一提,真係個小食,喺車仔麵舖食炸雞,諗住實唔OK,點知食出個驚喜,即叫即炸,溫度唔會低,皮脆肉嫩😋,唔係嗰啲翻炸再翻炸再翻炸,乾到一咬就放棄🤦🏽‍♂️而且叫四餸麵仲會送熱飲,加錢又可以轉凍飲~好啦,今次係咁先,下次再講😬😬
我揀咗懷舊車仔四寶麵
有豬皮、豬紅、豬腸、牛腩,揀咗河粉、腩汁。

而且叫四餸麵仲會送熱飲,加錢又可以轉凍飲~

好啦,今次係咁先,下次再講😬😬

2023-07-26 445 views
天氣真係熱到爆,真係悶得發瘋。行經九龍灣嘅時候,啊啊啊,突然聞到一陣食物香味,就忍唔住被吸引入咗一間叫做「囍記車仔麵」嘅小食店。入到去,見到店面好樸素,帶啲濃厚嘅懷舊風味。櫃檯上擺滿咗啲新鮮嘅食材,一睇就有啲飢餓感,即使太陽好似要烤爆人咁,都應該耐唔住啦。已經係受不住啲肚餓嘅折磨,決定咗點佢地嘅招牌菜式:金牌三寶麵。唔耐唔耐,依碗熱辣辣嘅麵食就上咗枱,啲香味啲熱氣直嚟撲面,啲口水都要流出嚟啦。金牌三寶麵係用豬骨湯底煮,麵條有彈牙嘅口感,加上雲吞同埋魚蛋等等,每一啖都係回味無窮。湯底啲味濃郁,食落令人捨不得停口,彷彿帶返咗啲童年嘅記憶。另外,唔能唔提呢間店嘅另一招牌飲品:熱奶茶!嗷嗷香濃嘅奶茶香氣撲鼻而來,飲落去暖暖地,嚟緊嘅精神都提哂返嚟。奶茶甘香唔太甜,苦苦地啖落好過癮。

2023-07-05
Lunch
  • 熱奶
2023-06-30 538 views
離港一年,昨晚回來,最掛住香港嘅樣,梗係香港嘅美食啦,出面邊度有咁好,好似香港咁好咁多選擇。今早第一時間出街,梗係食番個早餐先,行過這個門口,雖然吾系好特別,但係都幾香港茶餐廳feel,好耐冇食過香港茶餐廳啦!而且佢個價錢🤨,好抵喎!嘩!$32這個價錢都有,唔係呀!梗係入去試吓啦,賣相ok啦,吾系特別靚,正正常常,試吓味道先🤗熱檸茶:濃郁有茶香,香港地道味,算唔錯👍火腿鮑絲通粉:🤔吾熱得暖暖,通粉吾夠彈牙,算一般般。多士:脆香,唔錯👍旦,芝士腸:冇特別好,正正常,食物指數,70分環境屬於茶餐廳式乾乾淨淨,飲食業第一要求,做到👍最吾中意系自己斟水🙃如果唔係太大要求,咁嘅價錢,都算唔錯✅不過唔係我杯茶😂😂😂
離港一年,昨晚回來,

今早第一時間出街,梗係食番個早餐先,

而且佢個價錢🤨,好抵喎!
嘩!$32這個價錢都有,唔係呀!梗係入去試吓啦,

賣相ok啦,吾系特別靚,正正常常,
試吓味道先🤗
熱檸茶:濃郁有茶香,香港地道味,算唔錯👍
火腿鮑絲通粉:🤔吾熱得暖暖,通粉吾夠彈牙,算一般般。
多士:脆香,唔錯👍
旦,芝士腸:冇特別好,正正常,
食物指數,70分

環境屬於茶餐廳式

乾乾淨淨,飲食業第一要求,做到👍

最吾中意系自己斟水🙃

如果唔係太大要求,咁嘅價錢,都算唔錯✅

不過唔係我杯茶😂😂😂
2023-06-26 320 views
這不是什麼黑松露炒蛋、也不是黑胡椒炒蛋,就係個普通早餐炒蛋!打開真係嚇襯竟然污糟成咁,自己睇圖嗰d黑色物體已經和蛋汁融為一體了,有人敢吃嗎?只好把它扔了,真不知道廚房衞生情況如何
發霉炒蛋
發霉炒蛋
2023-06-23
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
Breakfast
2023-02-20 658 views
非一般茶餐廳,因為係車仔麵店,頗多街坊顧惠,特別係上年紀的每天一奶茶,店晨早開舖,早餐份量足,選擇多,價錢合理。個人最愛點餐係:火腿鮑絲通粉,配炒蛋及芝士腸,個人喜愛煎蛋及腸仔多d,煎蛋可要求改,但傳統腸仔就無得改喇。另外,雪菜肉絲米也是必食之選,米粉很爽嫩,口感好。侍應落單及上餐都很快,趕時間都沒問題。
2023-01-26 472 views
今晚同老婆黎食個晚飯,見南記冇位所以黎試下我叫左個 牛丸、蘿蔔、糖心蛋河粉 (腩汁)唔okay… 腩汁湯底冇味,蘿蔔唔入味,糖心蛋唔糖心唯一okay係牛丸…服務能度亦麻麻😅唔知點解會出名… 唔會再幫親😅
今晚同老婆黎食個晚飯,見南記冇位所以黎試下

我叫左個 牛丸、蘿蔔、糖心蛋河粉 (腩汁)
唔okay… 腩汁湯底冇味,蘿蔔唔入味,糖心蛋唔糖心

唯一okay係牛丸…

服務能度亦麻麻😅

唔知點解會出名… 唔會再幫親😅
2023-01-11 339 views
今日夜晚去咗佐敦上堂,時間有啲趕,所以喺中心附近求其搵一間餐廳食野醫肚。見到呢間車仔麵店四四正正,就直接衝咗入去食😂 入咗去坐低上OpenRice先發現都有幾多差評😅,但既然入咗嚟就試吓啦。不過最後我食完又覺得味道正常,價錢都幾經濟實惠,又未至於去到要俾差評。金牌三寶麵 + 熱柚子蜜 ($39 + $9)我叫咗河源米粉配秘製辣汁(少辣) ,辣到大概係譚仔嘅10小辣左右,其實都幾惹味,如果我下次有機會再食,可能會試吓中辣。三寶麵有魚皮餃、雞中翼同白蘿蔔。魚皮餃大概3-4件,雞中翼有2隻,有大量嘅白蘿蔔👍🏻👍🏻👍🏻 吸晒汁嘅白蘿蔔真係好正!而雞中翼本身已經醃好,味道好夠;魚皮餃方面就不過不失,整體質感咬落去煙煙韌韌都幾好食。因為好口乾,所以加咗杯熱柚子蜜飲,冷熱同價,不過$9有啲貴😅

金牌三寶麵 + 熱柚子蜜 ($39 + $9)
金牌三寶麵

金牌三寶麵