2019-03-10 1384 views
延續昨日我在觀塘「駱駝漆大廈」,以及「a.p.m」裡面兩間食店裡面,分別試食了鰹魚湯烏冬、炸天婦羅、以及芝士撻這三款日本菜裡面的食品跟飲品,雖然食店格局不同,但是食到的滋味卻是依然。今日我再次從西貢,坐小巴轉港鐵來到觀塘,就是想趁去「基督教聯合醫院」探望入院的老豆,順路再幫襯位於觀塘工業區裡面的食店或者飲品店。我慶幸來到觀塘午飯時間才剛剛過去,所以觀塘食店裡面的食客多極有限。例如我今次光顧的台灣外賣自取手調飲品店「東喜茶」,就是在我光顧的時候,食客人數已經開始漸多的觀塘食店,我勉強還在「東喜茶」裡面找到座位。說回台灣手調飲品店「東喜茶」裡面售賣的手調飲品,「東喜茶」出乎我的意料,竟然沒有售賣提供任何,與手調黑糖糖漿撞奶有關的飲品。取而代之在「東喜茶」發售的飲品,主要是芝士奶蓋水果茶,或者芝士奶蓋茶飲品。「東喜茶」的廚房有一點跟大部分台灣手調飲品店不同,就是「東喜茶」廚房沒有顯而易見,幾個排列在一起的飲品材料罐。或許是因為「東喜茶」沒有提供「黑糖珍珠鮮奶」飲品的關係,所以飲品材料罐相對也比較少。相反,我望着「東喜茶」裡面的廚房,廚房反而有很多為製造「奶蓋水果茶」飲品,而刻意預先製作備用,

相反,我望着「東喜茶」裡面的廚房,廚房反而有很多為製造「奶蓋水果茶」飲品,而刻意預先製作備用,一兜兜的鹹味「芝士奶蓋」調味材料。

由於「東喜茶」出乎我意料地,沒有提供黑糖珍珠鮮奶飲品的關係,所以我反而在「東喜茶」裡面購票,買了兩杯與「芝士奶蓋」有關的飲品,第一杯購買的飲品是甜味西瓜做材料,配搭芝士奶蓋的飲品「芝士瓜瓜」。

「芝士瓜瓜」相對於「東喜茶」其他的芝士奶蓋水果茶飲品來說,「芝士瓜瓜」裡面的茶味沒有其他水果茶那麼濃郁,西瓜裡面的甜味反過來,把茶原有的甘味完全凌駕掩蓋住。

雖然當時觀塘,上門光顧購買「東喜茶」水果茶的食客,還未去到非常之多的人數,但是輪候「東喜茶」水果茶,跟其他芝士茶的食客仍有人在,所以我還是需要等候十分鐘時間,才收到我的第一杯飲品「芝士瓜瓜」。

雖然我上門光顧觀塘「東喜茶」的時候,已經是接近午飯時間完結的時候,大部分觀塘上班族已經準備返回工作崗位。加上當時香港已經到了十二月,我曾經懷疑「芝士瓜瓜」最終的西瓜甜味是否健在。

「東喜茶」廚房製造出來的手調飲品,「芝士瓜瓜」實際製成品,飲品內裡的材料西瓜色澤,看似還是十分鮮艷,而且是紅彤彤的西瓜果肉。

結果我試飲了第一口「芝士瓜瓜」,「芝士瓜瓜」裡面的西瓜味道雖然是甜,但是西瓜的甜味裡面,還是隱隱約約夾雜着少許後天添加糖漿的甜味。

由於「東喜茶」的「芝士瓜瓜」飲品,是以鹹味芝士奶蓋作為飲品頂蓋,底層是甜味的西瓜果茶,所以「東喜茶」「芝士瓜瓜」飲品的實際體積,比其他「東喜茶」手調飲品都為之高大得多。

「東喜茶」手調水果茶飲品「芝士瓜瓜」,「芝士瓜瓜」飲品裡面的芝士奶蓋,跟西瓜水果茶的實際比例,在大約一比三左右的份量,所以食客不難喝到甜味的西瓜水果茶。

我就在坐「裕民坊」坐專綫小巴前往「基督教聯合醫院」之前,先購買到和試飲到一杯,「東喜茶」廚房店員親手製作的甜味「芝士瓜瓜」水果茶。

另一方面,「東喜茶」雖然主打售賣芝士奶蓋手調水果茶,以及芝士奶蓋茶飲品,但是「東喜茶」為了配合食客,享用「東喜茶」不同飲品的需要,所以不同飲品的杯蓋原來都各有不同。

例如我在探病之前,在「東喜茶」裡面購買的芝士奶蓋水果茶飲品「芝士瓜瓜」,「芝士瓜瓜」飲品的杯蓋,就屬於可以徒手拆下來的塑膠杯蓋。

可以徒手拆除杯蓋的「東喜茶」「芝士瓜瓜」水果茶飲品,「芝士瓜瓜」的西瓜味道雖然很甜,芝士奶蓋裡面的味道也很有鹹味,然而徒手拆杯蓋過程卻比想像中困難了一點點,飲品幾乎在拆杯蓋期間意外洩漏出來。

雖然我為了方便拍照,而徒手為「東喜茶」手調飲品「芝士瓜瓜」拆除杯蓋,過程會稍為麻煩和冒險了一點點,但是「芝士瓜瓜」飲品裡面的西瓜水果茶味道甜美,仍然是鐵一般的事實。

至於我在醫院探望老豆完畢過後,回到觀塘和準備返回西貢之前,在「東喜茶」裡面再付款,購買了一杯奶蓋水果茶飲品,飲品的名稱叫做「白桃烏龍」。
芝士瓜瓜

「東喜茶」的手調芝士奶蓋茶飲品「白桃烏龍」,「東喜茶」為奶蓋茶「白桃烏龍」,預備了一個比較矮身的透明塑膠膠杯,而且在我飲用「白桃烏龍」之前,詢問我是否需要直接用口飲用「白桃烏龍」。

我回應「東喜花」店員,想直接用口飲用「白桃烏龍」之後,「東喜茶」店員立刻為我,撕走「白桃烏龍」杯蓋位置的塑膠膠片。塑膠膠片被撕走之後,飲品立刻露出一個很大的洞口。

觀塘「東喜茶」店員在我購買「白桃烏龍」的時候一再提醒我,可以嘗試直接用口飲用「白桃烏龍」飲品,避免使用塑膠飲管。我站在環保的立場,當然不介意放棄使用塑膠飲管,直接用口飲用「白桃烏龍」飲品。

我在試飲了第一啖「白桃烏龍」飲品之後,發現「白桃烏龍」面頭的芝士奶蓋味道,比我之前享用的「芝士瓜瓜」芝士奶蓋,更有鹹味感覺。

「白桃烏龍」的芝士奶蓋味道,之所以比「芝士瓜瓜」的芝士奶蓋更有濃厚的鹹味,估計其中一個重要的原因,就是因為「東喜茶」廚房,在「白桃烏龍」表面的芝士奶蓋表面加上少許的綠色粉末。

那些綠色的粉末,可能就是令到「東喜茶」「白桃烏龍」飲品表面的芝士奶蓋,奶蓋味道變得更有鹹味感覺的主要原因。
白桃烏龍

加上食客還可以選擇,以口直接飲用「白桃烏龍」表面的芝士奶蓋,所以比「芝士瓜瓜」更能夠直接感受到,芝士奶蓋裡面的濃厚鹹味感覺。

當然,食客還可以選擇,以飲管攪勻「白桃烏龍」裡面的芝士奶蓋跟白桃烏龍茶,好讓芝士奶蓋裡面的鹹味,能夠與白桃烏龍茶裡面的甜味完全融合在一起。

雖然「白桃烏龍」表面的鹹味芝士奶蓋,芝士奶蓋跟「芝士瓜瓜」甜味西瓜水果茶合作出來的味道效果,一點也不輸洩給「白桃烏龍」,但是「白桃烏龍」自身的甜味,就比西瓜水果茶更有清新的感覺。

而且我發現「東喜茶」「白桃烏龍」芝士奶蓋茶的實際味道,一點也不輸洩給「芝士瓜瓜」,但是「白桃烏龍」的售價,就比「芝士瓜瓜」便宜了足足七元港幣。

如果我不是為了探病的話,我可能未必能夠在一日之內,同時購買試飲「東喜茶」兩種芝士奶蓋飲品。「芝士瓜瓜」價錢雖然比較昂貴,但是西瓜水果茶味道很甜,「白桃烏龍」就勝在芝士奶蓋味道更濃厚得多。
2018-12-07
Waiting Time
25 Minutes (Dine In)
$77 (Tea)
芝士瓜瓜
2019-02-12 494 views
這天來到巧明街 apm 後面的幾間茶店, 左望右望了一陣, 唔知道買甚麼飲品好!不過我心面仍然懷念當天在尖東喝的一杯芝士火火, 好啦, 再買一杯試下。門面比尖東店細得多。可能是同一品牌, 不同的店價錢是一樣的, 不過這間沒有做特別折扣優惠。那麼, 旺角店比這間好, klook 有折, like facebook 好似也有折。好在放工時間觀塘並沒有太多人買茶。可能大家放工後都趕住搭車走了, 而不會在觀塘停留吧。等了 8 分鐘左右, 我杯芝士火火已 ready!拎上手, 竟然比我响尖東那杯細得多! Oh no!我以後不再來這間了。有了比較 ... 雖然都好飲的但有一點不明白。即使麥記不同的店都會有統一的 standard, 但這東喜茶分店明顯沒有啊!!!有 D 後悔 ~ 真係好細杯。

門面比尖東店細得多。

好在放工時間觀塘並沒有太多人買茶。

可能大家放工後都趕住搭車走了, 而不會在觀塘停留吧。

等了 8 分鐘左右, 我杯芝士火火已 ready!

拎上手, 竟然比我响尖東那杯細得多! Oh no!

有 D 後悔 ~ 真係好細杯。

2019-01-16 620 views
去開觀塘行街,經過東喜茶發現冇咩人排隊,又有少少口痕決定試一試佢。叫左杯芝士奶茶加珍珠少甜,芝士味好濃厚同奶茶一齊飲個味都夾。可能因為叫左少甜所以飲到茶香味,唔會得個甜字。至於珍珠細細粒也有𡁻口,飲時可以增加口感。

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2019-01-15 390 views
超級水果四季春$42大半杯都係水果,到底係水果杯定茶呢?係水果茶啊!入面有西瓜、橙、蘋果、百香果,仲有2塊檸檬,酸酸地平衡下。飲完杯茶就變左水果杯其實成日都飲珍珠奶茶,有時候飲下fresh d既水果茶都幾好,可以健康d排下毒,好似係
超級水果四季春

2019-01-05 434 views
最近好興喜茶,不過本人唔好北上,唯有近近地飲下東喜茶。其實佢呢間野正價黎講都幾貴,不過咁啱見eatigo 有8折,我呢d 窮人先肯試下。畢竟四十幾蚊,可以夠我食個豐富版既老麥!超級水果四季春($42): size 都幾大杯,仲有好多生果,不過茶味唔係好覺,正常甜度但飲出黎都唔係好夠甜。唯一安慰d 係有舊西瓜,蘋果咬下,呢個價錢飲一次又byebye~~唔覺有咩好飲。。。。。
最近好興喜茶,不過本人唔好北上,唯有近近地飲下東喜茶。

2018-12-17 455 views
前晚喺觀塘食完飯,諗住行下消化下😊見到有東喜茶,仲要唔算太多人,可能太夜了✌🏻😂忍唔住就入左去買,都係以往一樣叫左芝士金凰茶王😊 我至愛❤️佢整得都幾快,等左5分鐘左右就有得飲雖然凍但我都係飲凍既~原汁原味嘛✌🏻茶好濃味,好多茶葉泡成既感覺😂芝士冇得頂,佢鹹味較重,我就係鍾意鹹味重少少既,因為茶清淡,配味道重少少芝士既話好有口感✌🏻😊佢既芝士仲要幾厚下,大概都3分之1,好抵飲😍😍
前晚喺觀塘食完飯,諗住行下消化下😊
見到有東喜茶,仲要唔算太多人,可能太夜了✌🏻😂
忍唔住就入左去買,都係以往一樣
叫左芝士金凰茶王😊 我至愛❤️

佢整得都幾快,等左5分鐘左右就有得飲
雖然凍但我都係飲凍既~原汁原味嘛✌🏻

茶好濃味,好多茶葉泡成既感覺😂

佢既芝士仲要幾厚下,大概都3分之1,好抵飲😍😍
2018-12-12 334 views
最近試咗一次芝士奶蓋抹茶,唔錯但飲完超飽今次本身想試嗰啲芝士+果汁但杯杯到係40蚊以上就試咗杯30幾蚊的白桃烏龍(其實都唔係平好多)芝士奶蓋依舊濃厚,帶微咸,幾好味茶底清甜,茶味唔算濃,同奶蓋都夾到注意:由於冇用飲管,就咁傾斜飲時(員工會提你要45度角咁飲,就一啖飲到晒芝士同茶)飲咗大約三成左右後會開始飲唔到芝士,只係飲到茶要飲晒啲茶,最後先飲到啲芝士,會好滯優點:奶蓋出色,比隔離鋪少好多人排隊缺點:少少貴,門面裝飾污糟殘舊,員工手腳較慢,即使得兩三個客仍要等好耐
最近試咗一次芝士奶蓋抹茶,唔錯但飲完超飽
今次本身想試嗰啲芝士+果汁
但杯杯到係40蚊以上
就試咗杯30幾蚊的白桃烏龍(其實都唔係平好多)
芝士奶蓋依舊濃厚,帶微咸,幾好味
茶底清甜,茶味唔算濃,同奶蓋都夾到

飲咗大約三成左右後會開始飲唔到芝士,只係飲到茶
要飲晒啲茶,最後先飲到啲芝士,會好滯

優點:奶蓋出色,比隔離鋪少好多人排隊

Type of Meal
Tea
2018-11-30 274 views
觀塘有很多美食 當然唔少得有台式飲品開到成街都係 雖然啲人話東喜茶同內地嗰間係唔同嘅 但都決定試下 因為我個人本身唔飲芝士同奶蓋嘅產品 所以我叫左杯整顆檸檬綠茶 事實證明係冇呃人嘅 因為真係有一粒完整嘅檸檬係入邊 開頭我以為只有普通嘅檸檬綠茶味 但原來佢係沙冰嘅檸檬綠茶 味道好清新同好濃嘅檸檬味亦好適合夏天嘅時候飲 呢杯檸檬綠茶嘅特別之處係我都去過其他幾間嘅東喜茶 發現全部都冇呢一杯檸檬綠茶嘅產品 只有觀塘呢間至有得賣 所以每一次我去到觀塘都一定要飲 呢杯係我近來覺得台式飲品入面比較好味而價錢都算合理

2018-11-16 463 views
抱歉真的比較落後,瘋摩一時的喜茶我還沒有機會品嚐,所以剛好經過,就試試看這個東喜茶吧!由於不舒服不能喝冰的,所以點了一個熱的芝士紅玉,芝士奶蓋加紅茶。等了大概15分鐘才有,第一口非常驚喜,可能因為本來就是芝士的愛好者吧!咸香味的芝士再搭配清香的紅茶,兩者各取了平衡,很搭很好喝!但略嫌芝士奶蓋不多厚,好像喝了幾日就沒了~但這家確實是可以回頭的奶茶店,至少個人覺得,比人氣高一百倍的黑糖珍珠奶茶好喝得多了~

2018-11-10
2018-11-12 339 views
今天特意去觀塘午餐,途經這家名叫東喜茶的外賣店,首先是被她的名字給驚訝到,以為喜茶在香港已經開了分店,隨即便意會到只是名字上的巧合,但還是走進去嘗嘗鮮,看看跟真的喜茶有没得比較。我點了個熱芝士紅玉,俗語說得好,没有多期望反而喜出望外,飲品入口便是濃濃的芝士味,然後與紅茶混在一起,兩者没有誰搶了誰的味道,整個口腔都是濃郁的芝士味和茶香,是難得的好飲料;縱使没有因為是觀塘區,價錢而有所減少,但質素還是有的,是難得的小清新。雖然跟真的喜茶是有一點距離,但你還是喝到她飲料當中,無論是茶,或是芝士奶蓋等,都是選材認真的,喝得出態度的一杯茶。

2018-11-03
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$35 (Tea)
  • 熱芝士紅玉
行過口痕痕就好想買杯野嚟飲下,但真係好L貴,只可惜真係忍唔到口。唯有買杯最平嘅鮮奶靜岡抹茶$25,過下口癮同心癮。呢杯已經係咁多款之中最平,可惜就無芝士蓋... 不過上次飲芝蓋已經唔同左味,唔再好飲,所以無所謂。不過今次又唔記得嗌少甜,收銀阿姐又問都無問,完全諗唔起應該要微甜,於是靜岡抹茶雖有淡淡抹茶嘅香濃,但甜奶幾乎佔據整個味蕾,實在太甜,變得無預期咁好飲。其實我都鐘意甜嘅,飲左係開心啲,但始終都係飲少啲糖好 😁

2018-10-12
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$25 (Dinner)
2018-09-21 804 views
之前飲過兩次芝士瓜瓜,濃郁西瓜🍉汁加芝士味,原來好夾,極度喜愛。今日又想飲西瓜汁,即刻去買。但結果.......雖然宜家唔使等咁耐,有4個職員係度沖野飲,唔使10分鐘已經有得拎。一飲落去,咁淡既,落得太多冰,唔知係咪想賺多D定將貨就價,$42一杯芝士瓜瓜,係其他榨汁舖可以買兩杯鮮榨既都無咁嬲,蒙住眼俾第二個飲,佢完全唔知係西爪汁,淡如飲緊芝士水,夾硬飲左一半,已經放低左,唔想再飲落去,真係可一不可再。
,淡如飲緊芝士水
,夾硬飲左一半,已經放低左,唔想再飲落去,真係可一不可再。
2018-09-13 717 views
我朋友係東喜茶嘅fans,佢話係幾乎喜茶嘅質素~ 我就覺得有啲誇張!前排跟佢去買,佢係好鍾意飲水果茶,我就真係好一般~ 佢叫咗芝士火火,其實我都估到係火龍果🤣🤣呢間東喜茶等好耐,買完去買小食再返嚟都仲未攞得~ 不過佢真係幾多人!拎到既時候,覺得佢勁顏色超靚,應該幾重料🤣🤣 估計好多個火龍果先做到呢隻效果😅芝士嘅份量唔算好多,大概係四分之一左右~ 我朋友話超好味,我自己就試咗一啖🤣 發覺火龍果味道真係好濃,都幾正~ 配埋芝士味道仲好飲~ 我本身覺得組合好奇怪!但係芝士同火龍果嘅味道好夾,所以飲起嚟好有口感,唔飲水果茶嘅我都覺得幾值得一試😂

• 芝士火火
2018-09-07 716 views
芝士芒芒 🧀 Cheese Mango💰HKD42-奧利奧芝士奶茶 ☕️Oreo Cream Milk Tea💰HKD32-芝士芒芒,其實最中意都係飲佢層芝士😍芝士少甜,帶住一陣陣嘅芝士獨有嘅鹹香味😆再配埋芒果冰,無諗過一鹹一甜居然毫無違和感,兩者配合得好好!奧利奧芝士奶茶嘅奶蓋夠厚好濃郁同Creamy,再配埋Orea碎,口感的確唔錯🤣但奶茶反而比較遜色,茶味較淡,成杯嘢都偏甜😩-An unexpectedly well-combined frothy and salted cheese atop mango smoothie.The rich cheese frothy layer not only enhanced the flavour of the beverage, but it also covered the bitterness of the tea.
芝士芒芒 🧀 Cheese Mango
💰HKD42
奧利奧芝士奶茶 ☕️Oreo Cream Milk Tea
💰HKD32

• 芝士芒芒
2018-09-03 553 views
平日好長隊的東喜茶 今天只有數位顧客在輪候,買番杯先😋今天選了淺香普洱,很好味。奶蓋帶少少咸香,冷普洱解渴,相輔相成。其實飲這些冷飲除了飲味覺外 還要照顧埋視覺,大約五份四的茶,普洱深棕色、綠茶淺綠色、烏龍淡棕色,各有特色(顏色) ,配上蓋頂白雪雪的,好有美感,透明杯子把它好好呈現你眼前。

平日好長隊的東喜茶 今天只有數位顧客在輪候,買番杯先😋