2022-03-01
我已經醒唔起究竟古早味蛋糕係幾時興到嚟香港,自己一直都以為古早味蛋糕就係普通海綿蛋糕,所以一直都唔係好明白特別之處🥶透過佢哋嘅員工介紹,先知原來佢哋古早味蛋糕係用水浴法做,鬆軟得嚟唔會好容易塌🧽亦都唔會好似坊間嘅偽古早味蛋糕咁燶底燶邊,所以係比較花時間嘅一個蛋糕🧁原來整一個蛋糕有咁多學問,唔怪得見到咁多人推介😋佢哋嘅蛋糕係日日新鮮製造唔會過夜,所以蛋糕體食落一啲都唔乾,而且低糖少油嘅配方,口感食落有少少似蛋香味重嘅日式輕芝士蛋糕個種輕盈🤣加埋餡料食落去都唔會好膩😝~最平嘅原味半底其實都係$30☺️今次食嘅係巨無霸擂沙黑芝麻 ($90)真心有芝麻香,好欣賞呢到嘅餡料分布得好平均,同埋唔係偷工減料嘅,真係成層都係餡料😱蛋糕都落咗芝麻去製造,所以食落去真係啖啖芝麻味🖤芋泥味古早味蛋糕($70)嘅芋泥餡係食到一粒粒嘅綿密芋蓉,味道食落去好天然又夠甜,不過加咗特級骯髒面 (+$15)可能就有少少太甜喇🥲骯髒面應該加落去朱古力味嘅蛋糕比較夾🤭(最後我分開咗上層當一件下層當一件嚟食就啱啱好🤑)overall嚟講比較鍾意芝麻味~店家建議就咁用電飯煲翻熱10-15分鐘,就可以還原到啱啱出爐嘅效果🔥試過真係
店家建議就咁用電飯煲翻熱10-15分鐘,就可以還原到啱啱出爐嘅效果🔥試過真係可以令到蛋糕面個黃金面可以脆啲,而且啲餡熱熱地更加好食~不過室溫食覺得都好夠鬆軟,雪凍食就相對差少少啦🤪值得一讚嘅係個蛋糕係雪櫃放咗3日都仍然濕潤👍🏻
了解到原來呢間小店整嘅古早味蛋糕對細節嘅追求,我會覺得呢個價錢其實物超所值👍🏻一間好值得支持嘅古早味蛋糕小店💛疫情呢排都仲係好嚴重,呢間外賣嘅古早味相信都可以配合到大家嘅抗疫需求😷而家佢哋可以電話/wts/ig/openrice預訂,仲可以地鐵站交收,咁方便都不妨買個返屋企支持下佢哋💪🏻