2016-06-02 430 views
認識我的朋友,應該都知道我很喜歡吃中式點心的! 但其實我除了愛吃外,也曾經是Hello Kitty的超級fans,家中也有不少Hello Kitty的精品! 雖然現在人大了,也不會再掛上Hello Kitty公仔在手袋上,但其實每天我也會接觸到Hello Kitty呀! 因為我把家中的門匙與Hello Kitty匙扣扣在一起~ 其實早前已知道佐敦附近有一間Hello Kitty中菜軒,但卻沒時間光顧,難得這天有空,就和朋友一起前來午膳.來到已經是中午十二時左右,內裡已有不少食客,幸好我們仍然可以即時入座,不用等位真好呢!木製餐枱已有大大個Hello Kitty logo,茶壼& 餐碟都印上Hello Kitty的可愛模樣,大人小孩都會被吸引住啊!Hello Kitty中菜軒供應多款點心、小菜、甜品等,喜歡吃中菜的朋友,總能挑選幾款合心水的~ 至於我,當然是要吃有Hello Kitty公仔樣的點心啦Hello Kitty中菜軒 茶介每位$12,另收加一服務費. 杏汁白肺湯 ($58/位)很喜歡喝中式湯水,尤其喜歡喝杏汁白肺湯,湯品熱度相當足夠,而且充滿杏汁的香甜,相當養顏滋潤!Hello

杏汁白肺湯 ($58/位)

Hello Kitty流沙包 $62

一籠3個Hello Kitty流沙包,單看Hello Kitty模樣已經很吸引. 不過流心程度就麻麻,如果當它是奶黃包,甜度確是適中,包身又鬆軟,都幾好吃的!
Hello Kitty蝦餃皇 $68

一籠4件蝦餃,只有一件有Hello Kitty的靚樣咋! 幸好外皮煙韌不糊口,蝦肉也爽口彈牙,味道不錯~
Hello Mimmy 菜苗餃 $62

這是Hello Kitty的孖生細妹Mimmy,是戴上黃色蝴蝶結的,同樣可愛
煙韌的外皮內裡包着菜苗及蝦肉,清新滋味!
Hello Kitty千層糕 $68

千層糕很鬆軟,內裡夾上鹹香的蛋黃,而且甜度適中,個人很喜歡
Hello Kitty 臘腸卷 $48

這個Hello Kitty 臘腸卷的外型很趣怪,個人覺得好似mummy好搞笑!! 包身很鬆軟,內裡夾着油潤多汁的臘腸,不過內裡的肥肉實在太多,個人就不太能接受.
Hello Kitty叉燒酥 $48

本身我不喜歡吃叉燒酥的,但是見到造型也是Hello Kitty就決定點來一試. 怎知原來這叉燒酥外層酥香,內裡夾着香甜且半肥瘦的叉燒,連一向不愛吃叉燒酥的我,都覺得水準不俗,是值得一嚐的點心呢!
雙層椰汁紅豆糕 $68

吃到飽飽,但依然有空間容納甜品的,點來了一客椰汁紅豆糕. Hello Kitty椰汁面層不夠幼滑細緻,Hello Kitty似是長滿了豆皮,而且椰汁紅豆糕可以說是淡到無可再淡,是否忘了下糖作調味呢? 對於這道甜品,實在有很多的改善空間喎!!
整體來說,水準比我想像中好得多,如果你也喜歡Hello Kitty,不妨到來吃吃點心、拍拍照丫

佐敦廣東道332-338號利來洋樓A至C地舖

82028203

$270 (Lunch)
說真我自己不是一個Hello Kitty迷, 但在面書上見到朋友放上整成Hello Kitty樣的點心, 覺得幾得意, 加上友人想去, 我地就去一趟這間位於佐敦開了一間Hello Kitty 中菜軒.一踏入店內, 不論茶具, 枱椅, 裝飾或是燈, 整間店也與Hello Kitty有關.當中我自己最鍾意吊燈.我急不及待點嘢食. 我自己最鍾意就係食點心. 一口氣點了流沙包, 馬拉糕, 蝦餃皇和义燒酥.點心陸陸續續上枱.每一款都是整成Hello Kitty的樣, 連不是Hello Kitty Fans的我, 見到也好開心, 整得好似. 唔捨得食添.賣相就好吸引, 但味道如何? 等我先逐一試下.流沙包.每次飲茶, 這是我必點的點心之一. 包皮都幾鬆軟, 不會太厚, 內裡的奶皇算是半溶心, 若溶心多一點更好. 味道幾香滑, 甜度適中.馬拉糕.整得幾精緻, 軟硬度適中.食咗兩款甜食, 試番兩款咸食.蝦餃皇.這個蝦餃皇也算是皮薄餡靚, 餡全是蝦, 沒有豬肉, 所以入口特別爽口和鮮味, 口感也較好.义燒酥.酥皮幾鬆脆, 內裡的餡幾甘香. 食完點心, 也要試下佢地的小菜.我地點了黃金碧綠炒帶子和蟲草花龍

當中我自己最鍾意吊燈.
我急不及待點嘢食. 我自己最鍾意就係食點心.

一口氣點了流沙包, 馬拉糕, 蝦餃皇和义燒酥.

點心陸陸續續上枱.

賣相就好吸引, 但味道如何? 等我先逐一試下.

流沙包.
每次飲茶, 這是我必點的點心之一.

馬拉糕.
整得幾精緻, 軟硬度適中.
食咗兩款甜食, 試番兩款咸食.

蝦餃皇.
义燒酥.
义燒酥
酥皮幾鬆脆, 內裡的餡幾甘香.
义燒酥
食完點心, 也要試下佢地的小菜.

我地點了黃金碧綠炒帶子和蟲草花龍躉蒸豆腐.

黃金碧綠炒帶子.
黃金碧綠炒帶子
甜豆炒完後, 顏色仍保持翠綠, 入口夠爽脆.

而帶子色澤雪白, 入口唔會覺得太硬和乾身.
蟲草花龍躉蒸豆腐.
這個菜式就清淡一點, 可以清一清喉嚨.

龍躉的肉質算幾嫩滑, 啖啖肉, 啱晒我這些怕魚骨的人食.
而豆腐夠滑身, 吸收晒魚的精華, 所以夠鮮甜.

最後, 當然是甜品時間.

我點了鮮果牛奶燉蛋白.
對於整晚的菜式, 不論在賣相和食物質素都算幾滿意, 但估唔到甜品就飲我失望.

這個燉蛋白口感和我想像中有點落差.

蛋白是唔夠滑身, 有點老身, 相信是時間過長.

睇來這店在甜品這方面, 有頗大的改善空間.

Type of Meal
Dinner
2016-05-25 1189 views
雖然小弟唔喺咩吉蒂粉絲,但亦唔抗拒依一主題餐廳,不過,老友夏總嘅太太就喺佢嘅多年死粉,幸而據我所知就唔喺瘋狂嗰隻。再者,睇過啲食評,知道依度唔喺賣萌、賣可愛嘅地方,相約佢哋嚟當飲餐茶而已 。之前見啲食評話時刻都有長長人龍,唔知喺我哋好彩定嚟得早,雖然早已訂咗枱,嚟到卻又唔喺太多人,等5min就有張小圓枱。不過,星期日嘅午市,大部份時間都滿座,一枱客接一枱客 !因為喺賣中菜關係,所以,裝修上都帶有古色古香嘅格調,當然,吉蒂始終喺主角,所以,餐廳內周圍都見到佢,杯杯碟碟、茶壺、餐枱面、吊燈、水墨掛畫、牆身……,梗有一個(標誌)晌左近 。平常晌餐廳左影右影,可能會有少少礙眼,不過,晌度就絕唔使擔心,因為人人都會周圍影。就好似近水吧位咁,更有一個小孩高度嘅吉蒂公仔,喺好多小朋友走埋去嘅影相位。餐牌似喺有兩組,一組喺恆常嘅主餐牌,類別包括:Hello Kitty手工美點、精美甜品、炒粉飯麵、小食、名廚小菜、海鮮及蔬菜類。順帶一提,茶介每位$12,另收加一。另一組應該喺久唔久會轉變嘅限定餐牌,今次見到多種新款點心、復活節特色小食(但過咗復活節好耐,唔知依家仲有無)、最新小菜及飯類、新款甜品。
我哋嚟得依度食,都算喺貪得意,所以一般小炒就唔喺考慮之列,而主攻嘅喺搵吉蒂拋頭露面嘅點心。一口氣嗌咗6款點心,再加一客粉麵飯,唔夠先再加單
Hello Kitty 流沙包 $62

有無發覺流沙包跟菜肉包個外形好似呢?簡直喺孖生一樣,究竟佢哋點分而唔會拎錯俾個客呢?我哋對照研究一下,分別在於流沙包隻蝴蝶結多咗一點黃色。外形就做得夠神似喇,但有無應有嘅流沙包水準先?哎開一口,雖然啲鹹蛋黃吉士流沙餡唔喺話好澎湃,但亦都緩緩流出,包身軟綿,可以收貨。
Hello Kitty 蝦餃皇 $68

因為要做成Hello Kitty樣,所以,餃皮嘅收口晌底下,加上餃皮搓得有些微厚,口感差少少,幸而皮軟唔黏牙,又塞滿蝦肉,又鮮甜彈牙;成籠蝦餃皇只有一隻做成「貓樣」,其他3集就傳統摺法加隻紅色蝴蝶結而已。
Hello Kitty 千層糕 $68

熱辣辣嘅千層糕上枱時幾有蛋香,加上整件糕以「貓模」嚟做,保持着可愛度。糕身做得鬆軟有回彈力,中間層鹹蛋黃蓉引出鹹香味,不過,要挑剔就肯定喺個名,因為只有兩層,用上「千層」變得有點名不副實啫。
Hello Kitty 千層糕
Hello Kitty 千層糕
Hello Mimmy 菜苖餃 $62

初頭點菜都無為意,硬喺覺得依個吉蒂好似怪怪哋,經提點佢唔喺吉蒂,而喺Hello Mimmy,即喺雙胞胎嘅妹妹,怪唔得似得嚟又似唔晒咁啦!不過,佢身價要比家姐貴,因一客只得3件。餡心除有菜苗,少少豬肉外,仲混有鮮蝦肉,所以,清爽而有菜香,好食
Hello Mimmy 菜苖餃
Hello Mimmy 菜苖餃
Hello Kitty 臘腸卷 $48

臘腸卷好耐無食過,時下亦唔喺間間酒樓都有做,加上晌餐牌見到個賣相好搞嘢,好似捲住棉被嘅吉蒂,所以,點一客試試效果。咬一口,卷身好軟熟,啲臘腸唔肥,亦唔太瘦,油潤「脂」味
Hello Kitty 菜肉包 $62

另一款做得最似模似樣嘅包點,以上都分享過佢啲包點,整體的確唔錯,而依個菜肉包則一般般,主因喺菜嘅份量少,豬肉較多,亦有唔少肥肉,感覺油膩咗少少。
Hello Kitty 菜肉包
Hello Kitty 菜肉包
Hello Kitty 瑤柱蛋白燴飯 $138

新菜式中有依一道「燴」飯,怪自己無留意個中文譯名,查實喺瑤柱蛋白「炒」飯,配個粟米汁,所以,建議佢哋盡快改番叫炒飯好啲,避免有咩爭議。而個炒飯本身都炒得幾好,夠爽身,內裡有唔少蛋白,瑤柱絲就略為少啲,至於個「貓樣」就勉勉強強啦
Hello Kitty 瑤柱蛋白燴飯
Hello Kitty 瑤柱蛋白燴飯
Hello Kitty芒果布甸 $58

本來喺點咗新甜品嘅雙層椰汁紅豆糕,不過,紅豆糕部份食落似乎有啲問題,跟店員講,二話不說即時更換,但我哋就改試芒果布甸。上層喺芒果啫喱夾雜果肉,下層喺芒果布甸,內裡有唔少芒果肉,清甜好食;不過,啫喱面上嘅Hello Kitty朱古力就嚟得有啲唔襯,再者,$58一客布甸俾人有種搶搶哋錢嘅感覺
Hello Kitty芒果布甸
Hello Kitty芒果布甸
多款點心嘅賣相,確喺營造出吉蒂嘅可愛樣,味道亦都不俗,不過,比坊間一般酒家嘅定價貴,可能,成本就喺晌個俏象權度。作為粉絲相信會繼續支持,至於,餐廳能否吸納更多非粉絲嘅客源,就要睇睇價錢有無一個下調嘅空間,以及食物能否保持晌一個高水平嘅質素。
$220 (Lunch)
2016-05-09 391 views
這裏的絕對係Hello Kitty迷必去嘅地方!裝修得好似一間Hello Kitty博物館中式餐廳 碰上可愛的kitty無論點心墊底,定係枱,牆都充滿Hello Kitty!😳🔥點心篇🔥✨Hello kitty 流沙包 (右上 $62)✨不流沙的流沙包但倒真的都是hello kitty樣餡料滿有奶香帶點蛋黃的鹹 不錯吃可惜唔流沙😕Rating💁🏻(6.5*/10*)✨Hello kitty 蝦餃 (左下 $68)✨得一粒有kitty樣 如果全套係貓貓仲好!皮唔太厚 煙韌好咬!入面仲有幾粒蝦肉幾足料!Rating💁🏻(6.9*/10*)🔥主菜篇🔥✨Hello kitty健盈生炒糯米飯 (左上 $128)✨曬黑的Hello kitty 淡淡的的確蠻輕盈 啱相機食📸大大份 拌碟西蘭花竟然幾腍 撈少少XO醬更惹味Rating💁🏻(6*/10*)🔥甜品篇🔥✨Hello kitty鮮果牛奶燉蛋白 ($48*)✨大大碗的 放上草莓🍓藍莓 芒果!賣相都幾吸引味道有奶酥 蛋白清新感 可惜質素略為粗糙不嫩🤔還有桂花糕!但我個件爛左隻耳 質感彈彈的!Rating💁🏻(5.8*/10*)✨Hello kitt
這裏的絕對係Hello Kitty迷必去嘅地方!
裝修得好似一間Hello Kitty博物館
中式餐廳 碰上可愛的kitty
無論點心墊底,
定係枱,牆都充滿Hello Kitty!😳

🔥點心篇🔥

✨Hello kitty 流沙包 (右上 $62)✨
不流沙的流沙包

但倒真的都是hello kitty樣
餡料滿有奶香帶點蛋黃的鹹 不錯吃可惜唔流沙😕
Rating💁🏻(6.5*/10*)

✨Hello kitty 蝦餃 (左下 $68)✨
得一粒有kitty樣 如果全套係貓貓仲好!
皮唔太厚 煙韌好咬!
入面仲有幾粒蝦肉幾足料!

Rating💁🏻(6.9*/10*)

🔥主菜篇🔥

曬黑的Hello kitty 淡淡的的確蠻輕盈 啱相機食📸
大大份 拌碟西蘭花竟然幾腍 撈少少XO醬更惹味
Rating💁🏻(6*/10*)

🔥甜品篇🔥

✨Hello kitty鮮果牛奶燉蛋白 ($48*)✨
大大碗的 放上草莓🍓藍莓 芒果!賣相都幾吸引
味道有奶酥 蛋白清新感 可惜質素略為粗糙不嫩🤔
還有桂花糕!但我個件爛左隻耳 質感彈彈的!
Rating💁🏻(5.8*/10*)

✨Hello kitty芒果布甸 ($58*)✨
彈!彈!彈!一個字 彈!

✨Hello kitty上湯花枝丸 ($78)✨
好可愛的熱鍋!細細個 用蠟燭點火 保持溫度
不過入面的花枝丸普普通通 很淡 倒是滿彈牙
偏向清淡的感覺 反而喜歡內裏多汁的菜菜呢!
Keep到warm 如果入面係芝士漿就正啦😏
Rating💁🏻(5*/10*)

2016-05-09 1741 views
童心這東西真是八至八十歲的女士,都會不多不少地隱藏於心店某個角落處、雖然自己不屬哈勞吉蒂迷,但這可愛小貓貓標記、又怎會不引出自己童真,潮拜一吓、位置雖偏但不難找,雖則開業多時、但假期的日子總是要等、今天又遇上了。。。眼看輪候人士亦有一些是外地客,哈勞貓咪魅力可不少哦、店外以至店外都有不同哈勞吉蒂樣子很可愛,每處也是攝相位、吃著中國風感受到穿越西方卡通時代,感覺真是好特別 坐定定係時候要開餐,家中要員一眼看中杏汁白肺湯$58.入口濃濃杏汁香、杏仁磨得其幼亦隔得很好,喝下去很順滑、豬肺在家製作頗多功夫,所以出外遇上定必會試,豬肺亦見清理得乾淨,沒有任何異味、可以一試雜菌龍躉球炒麵$168.魚片肥美嫩滑,麵條經泡炸固此入口有點脆勁,撈兩撈將面層(獻汁)融和, 絕對是傳統廣東製法,精髓亦在於此,主角跟配角同見出色,抵銷價錢上之略貴 ,自己喜歡帶子,所以叫來一道黃金碧綠炒帶子$158.帶子本身體積算厚,所以啖啖肉地,廚師更添上數顆圓波波哈蜜瓜入餚,令味蕾添上另一份層次,如果要挑剔這道式菜,略嫌(獻汁)厚低了些少,推得薄一點,「玻璃」一點更合意席間愛人喜愛炸物,最終也要來一碟七味豆腐$42.豆腐選

眼看輪候人士亦有一些是外地客,哈勞貓咪魅力可不少哦、
感覺真是好特別
豬肺亦見清理得乾淨,沒有任何異味、可以一試
杏汁白肺湯
抵銷價錢上之略貴 ,
雜菌龍躉球炒麵
雜菌龍躉球炒麵
黃金碧綠炒帶子
席間愛人喜愛炸物,最終也要來一碟七味豆腐$42.
豆腐選至「布包豆腐」質地,入口何其細滑,炸粉微薄、七味粉灑於豆腐之上,
入口咸香,附上之喼汁不添也不嚐是壞事
七味豆腐
主角吉蒂點心又起會放過?哈勞吉蒂流沙包$62.絕對一直推介,
除了做型神似,內餡吉士和咸蛋黃比例亦非常好,咸香中奶皇曖暖流出、
一包在手難捨難愛
哈勞吉蒂流沙包
哈勞吉蒂蝦餃皇$68.我想店內無人不點,身形亦不走半月彎形,摺口玟理清淅、
貼上之吉蒂花花及眼子也不走樣,入口笋肉分明,澄麵跟生粉比例恰好、都屬合格,
用來網上呃like最佳推介
哈勞吉蒂蝦餃皇
哈勞吉蒂蝦餃皇
如果硬挑剔可能是地方狹窄一點,
地貴租更貴、擺位確要用到盡。
Other Info. : 小記:佐敦地鐵站C2 出口行到尾,近官涌街巿側!
2016-05-08
Type of Meal
Lunch
2016-05-08 282 views
Denise係Hello Kitty控,佢話睇雜誌見到間Hello Kitty餐廳好想食,所以就叫左我陪佢食啦! 其實本人對Hello Kitty麻麻地架咋,但陪FD去就去試下啦!一去到當然已經見到好多Hello Kitty啦,Denise簡直係失控呀!狂影相呀!!!!哈哈! 我地得2個人,叫左3樣野食~Hello Kitty馬拉糕: 有3粒,都幾得意架喎! 哈哈! 馬拉糕呈金黃色,一啖一咬,好香既雞蛋味飄出黎,好香好正!!! 馬拉糕好鬆軟好新鮮,熱辣辣既馬拉糕係兩口SIZE,咬兩啖就食晒啦~ 初初見到個靚樣唔捨得食TIM呀!手工脆皮牛展: 有D驚訝,因為呢個手工脆皮牛展係無Hello Kitty樣架喎,我仲以為D牛展係Hello Kitty樣TIM XD!!!! 脆皮牛展好特別,我地平時食親既都係魯水呀, 炆呀都係軟林林的,但係呢個係脆皮,脆卜卜好香口,牛展Size唔大,都係細細地一片,炸既粉亦唔係太厚,好快已經可以咬到片牛展了。牛展有少少UN,稍為差左少少。翡翠蝦球蛋白飯: 講真我就覺得呢個飯好恐怖..中間個Hello Kitty樣好得人驚…因為堆飯太大了XD個飯有蝦,西蘭花,金菇
Denise係Hello Kitty控

翡翠蝦球蛋白飯: 講真我就覺得呢個飯好恐怖..中間個Hello Kitty樣好得人驚…因為堆飯太大了XD個飯有蝦,西蘭花,金菇,有D蛋白咁,清清地咁其實都幾健康,個汁就好清,少少咸咁,喜歡濃味既朋友可能會覺得佢無味了。D蝦都幾大隻,不過得幾隻唔係好夠,蝦肉肉質幾厚,可能個汁唔夠味所以都食到少少雪味,但係我諗個賣相都吸引晒Hello Kitty控啦~
2016-04-26
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
2016-05-06 385 views
今日朋友話想試下Hello Kitty 中菜,因為佢話中女要重拾下少女味。我只好奉命陪中女,打電話book jor 8點4位。我地放工準時8點去到,即刻有昝,入。地方比我預期的大,其實裝修真係好得意,枱凳碗碟全部都有Hello Kitty個logo,雖然平時不太熱愛Kitty ,但都覺得好得意。我地叫左蝦餃,馬拉糕,奶黃包同埋蛋白炒飯。少少地,但食物上枱一刻,我覺得好精緻,唔似翻板Hello Kitty,眼耳口鼻完全好正統。蝦餃其實熱辣辣,成大粒鮮蝦係入面。馬拉糕唔太甜,同樣熱辣辣,好鬆軟,至於奶黃包,雖流沙程度強烈,爆漿,啲奶黃係咁流出黎,好食好食!個樣又係好得意。反而個蛋白炒飯,外型比下去了,砌出黎個樣有啲模糊,不過味道同樣都過得去,可以到粒粒蛋白係入面。整體黎講,我覺得呢度絕對試得過,一來食物賣相真係靚,靚得黎仲要幾好食,超出我預期,而且成間店都有kitty logo,影相都抵返。下次再黎可以試埋其他野。

2016-03-22
$180 (Dinner)
2016-05-05 430 views
想食呢個超耐架啦!真係超得意呀!因為價錢都唔平,所以淨係叫左幾樣野食,不過都超滿足!首先叫左一個蝦蛟同一個奶黃包!大家都係$68!真係有d貴!不過係必點!奶黃包頗流沙、蝦蛟餃我都覺得皮薄飴靚!造型係重點,真係同hello kitty 一樣!睇下幾得意!真係好唔忍心食佢!另外仲叫左個帶子西蘭花,超過$100。呢個就變翻平常嘅菜,唔係太多hello kitty造型,除左一塊蘿白。不過西蘭花炒得青翠,帶子也很鮮味!
想食呢個超耐架啦!

睇下幾得意!真係好唔忍心食佢!
2016-05-03 294 views
相信黎得呢到都係因為hellokitty 啦^^book 左七點 因為加班黎到都差唔多八點 擔心緊會唔會被cancel booking 點知完全唔full 好多位@@入到去真係好多hellokitty 廁所有啦 啲掛畫同枱枱凳凳都係 但完全冇乜好夢幻可愛既感覺@@三個女仔首先叫左個招牌蝦餃menu 既可愛好多 真實黎到既有啲似kitty婆婆 哈哈 味道同普通蝦餃一模一樣 蝦都幾足份量既 但皮就好厚好粗==仲有呢個瑤柱蛋白飯 黎到見到個樣已經好靚好似^^ 綠色開頭以為係醬 原來係類似豆腐咁既野 蛋白幾滑 都幾多蝦幾大隻既!味道好淡 淡到我要落豉油 又唔夠熱><估唔到最驚喜既係呢個春風得意腸 雖然最冇乜kitty feel 得個蘿蔔蝴蝶結 以為係普通炸兩 但又真係炸到外脆內軟!好味!食食下先發現咁多都係蝦 真係哈哈哈xd最後黎既就係朋友為我靜靜雞order既'生日蛋糕'!! 真係好得意同真係好多個包!連我兩個朋友唔係咁中意 kitty都爭住要影相^^ 侍應都好體貼 驚個蠟觸熄幫我地較細個冷氣 又主動幫我地合照^^裡面其實係裝住三個小包 一個流沙奶黃 兩個係蓮蓉

三個女仔首先叫左個招牌蝦餃

食食下先發現咁多都係蝦 真係哈哈哈xd
裡面其實係裝住三個小包 一個流沙奶黃 兩個係蓮蓉 出面係好dry既包xd 問有冇鍊奶 佢地話冇/.\sadddd
總括而言 味道就不過不失既 幾適合情侶 or 幾個女仔黎談心打卡影相=]
2016-04-30 394 views
本人不是hello kitty fan ,但hello kitty 點心確係得意!問心味道一般,腸粉一夾就散,仲黐住筷子!蝦餃都係穿嘅。不過個樣好靚,好得意。而員工服務態度都幾好!

2016-04-21
$200 (Lunch)
2016-04-28 493 views
今日黎到可以發洩既地方!愛kitty既人可以瘋狂自拍,跟住就俾憎kitty既人瘋狂破壞😍係未好開心呢1️⃣hello kitty 蝦餃皇 $68評分: 7/10點心即叫即做,蝦肉彈牙,如果4隻都係kitty就好啦2️⃣Hello Kitty臘腸卷 $48評分: 7/10外賣好cute😂外層既包都幾軟熟3️⃣翡翠蝦球蛋白飯 $128評分: 6.5/10一邊係蝦球,一邊係西蘭花,中間係水腫包面kitty😎底下係綠色蒸水蛋😂整體味道偏清淡4️⃣愛心釀豆腐 $128評分: 5.5/10豆腐釀蝦膠😎食落去無咩味,味道過淡5️⃣雙層椰汁紅豆糕 $68評分: 4/10面頭椰汁糕質地太實了
1️⃣hello kitty 蝦餃皇 $68
3️⃣翡翠蝦球蛋白飯 $128
評分: 6.5/10
4️⃣愛心釀豆腐 $128
評分: 5.5/10
豆腐釀蝦膠😎食落去無咩味,味道過淡
5️⃣雙層椰汁紅豆糕 $68
評分: 4/10
面頭椰汁糕質地太實了
2016-04-07
2016-04-20 620 views
朋友系Hello Kitty控,每次見到有關產品都要買,一聽講話佐敦果間中菜軒點心都系Hello Kitty樣嘅點心就即刻約我去食,中菜軒聽個名以為系好傳傳統嘅點粵菜館,其實菜式好創新,環境都幾靚。如果唔睇菜牌,你地估唔估到呢個系咩菜?呢味叫:Hello Kitty 愛心釀豆腐!整得好逼真啊,白色的Hello Kitty系用豆腐做嘅,原來紅辣椒做嘅蝴蝶結可以甘可愛,炒蛋做裝飾,周邊擺幾棵新鮮青白菜,紅綠相映,好養眼,令人唔舍得落手去食,底色用金針菇襯托,個欠汁好好味,豆腐好嫩滑,同D汁撈埋一齊食,又滑又好味,真系睇得又食得,正。連流沙包都系同Hello Kitty有關,好可愛好Q啊,都唔忍心去食,但咬開后又會覺得點解可以整得咁好食,又整得甘靚,呢個一定要趁熱食,包整得好有奶味同好松軟,流沙又整得好香滑,唔錯啊。鮮蝦餃皇嘅造型就無頭先兩款咁靚,但都一樣唔失禮,隔住層薄薄嘅皮就見到好大只鮮蝦喇,一啖咬落去,大大只蝦好彈牙,好有滿足感啊,蝦真系好新鮮,用料真系好,下次都要繼續嚟,食完心情都特別好。
2016-02-21
$100 (Dinner)
一早已聞說Hello Kitty 開了中菜館已經很想去吃了~~說實這麼多卡通人物都在開cafe來來去去也是咖啡疍糕花茶多試也會悶~~~但是以卡通人物的中菜館給我很耳目一新的感覺所以就決定找個星期天與友人來試一下! 店子開在佐敦近尖沙咀就在elements 西九龍對面位置有點駁腳, 但環境是相對清靜呢~ 遠遠就看到Kitty了!!!在門口探頭看看, 親切的店員立即令我們進內就算我們不是富有的自由行他們待客都依然親切給我印象非常好! 主題餐廳, 當然所有東西包括食物、餐具傢私都卬上Kitty的圖案~~個人很喜歡印上金色kitty的茶壺原來在餐廳隔離開設了專門店待我吃飽後亦可以買些紀念品回家~~~裡面地方都夠闊落看得出餐廳花了很多心思佈置而且內裡還有一間vip房將來一班朋友做生日, 就可以book它了!!! 木製枱子椅子感覺舒服潔淨環境理想衞生, 地下沒有紙巾積水難怪吸引大量遊客來~~ 餐派上的選擇比我想像上還要多點心, 甜品, 面飯類, 小菜都不缺 價錢方面, 點心是有點小貴的 (因為廚師要花功夫做貓樣喔)但其它食物價錢都相當合理~~~ 我們點了幾款點心, 甜品和小菜來試試先~~ 打
一早已聞說Hello Kitty 開了中菜館

已經很想去吃了~~

說實這麼多卡通人物都在開cafe

來來去去也是咖啡疍糕花茶

多試也會悶~~~

但是以卡通人物的中菜館

給我很耳目一新的感覺

所以就決定找個星期天與友人來試一下!

店子開在佐敦近尖沙咀

就在elements 西九龍對面

位置有點駁腳, 但環境是相對清靜呢~

遠遠就看到Kitty了!!!

在門口探頭看看, 親切的店員立即令我們進內

就算我們不是富有的自由行

他們待客都依然親切

給我印象非常好!

個人很喜歡印上金色kitty的茶壺

原來在餐廳隔離開設了專門店

待我吃飽後亦可以買些紀念品回家~~~
裡面地方都夠闊落

看得出餐廳花了很多心思佈置

而且內裡還有一間vip房

將來一班朋友做生日, 就可以book它了!!!
木製枱子椅子感覺舒服潔淨

環境理想衞生, 地下沒有紙巾積水

難怪吸引大量遊客來~~
餐派上的選擇比我想像上還要多

點心, 甜品, 面飯類, 小菜都不缺

價錢方面, 點心是有點小貴的 (因為廚師要花功夫做貓樣喔)

但其它食物價錢都相當合理~~~

我們點了幾款點心, 甜品和小菜來試試先~~
打頭陣當然是這款熱爆的kitty 蝦餃~~

索價是hkd 68, 不過一場來到沒理由不叫吧~~

上桌時真的覺得它很可愛喔!!(粉絲要尖叫)

整隻蝦餃都做成kitty的樣子

是有齊蝴蝶結, 眼睛和鬚

造型趣緻可愛, 大人小朋友都會鍾意~
蝦餃的質素相當不俗~

皮一點都不會厚

而且內裡份量十足

有很多鮮蝦在內喔!!

一口咬下去覺得相當鮮甜

內裡有少許肉汁, 不會乾爭爭味道不錯!!!

有姿勢亦有實際!~~
鮮蝦仁腸~~

同樣是皮薄餡靚, 皮做得晶瑩剔透又夠薄

內裡的鮮蝦夠大夠爽夠彈牙!

沾些醬汁來吃, 更覺好味道!
點了杏汁白肺湯來試

雖然是一人前,但份量十足,一點都不少!

一人喝都己夠飽肚了!!

杏汁相當香~

口感亦夠細滑

喝下去很醇順喉

內裡的肺片都有數件

再沾些醬汁來吃

給人很滋補潤肺的感覺~

另外也點了菜胆雞半只~

價錢亦只是hkd 138

個人覺得相當抵食!

雞肉是相當嫩滑!!!

外面打的那個玻璃獻令到雞肉口感更滑溜

雞腿肉件數夠多, 入口啖啖肉

一家大細如果要點菜來佐飯

又想大件夾抵食

這款絕對是必食推介!
用來佐飯又怎少得炸物呢~

香酥雞炸漿都不會太厚

而且真的很酥化

肉片都不會炸得很乾

吃進肚裡還覺得很嫩滑

不錯~~
賽磅蟹份量很大, 二個女生真的會吃不完

疍白炒得很嫩滑

亮點是中間那個生雞旦

把它刺穿再與疍白拌暈

能令到疍白有疍的香味而且質感更滑溜!

再加上清新爽脆的西蘭花就更完美了!!
方魚蒜蓉炒時菜~

時菜是芥蘭, 又爽又脆口

吸收了滿滿的醬汁

入口充滿鮮味又不會過咸

方魚碎混着蒜蓉增添了香味和咬口

整體感覺不錯亦惹味!

來到甜品部份~~

點了好好味的奶涷!!

牛奶味道又濃又滑

甜度剛好,

涷食真的很夠滋味

雜菓啫喱味道都不錯

加上了藍苺更添了清新口感~
朋友點了杏仁茶

最近她有點咳, 喉嚨總覺乾乾的不舒服

她說這個杏仁茶不會太甜太惹痰

有少少微杏仁粒增添美味感

熱熱的吃下去很滋潤呢~

總括來說, Hello Kitty 中菜廳給我感覺佈置精美

食物水準亦高, 只是點心可能要點心機手勢

價錢才有點少貴

不過餐廳給我感覺用心製作

是一間不錯的中菜館

會再來的~

Hello Kitty 中菜軒 Hello Kitty Chinese Cuisine

佐敦廣東道332-338號利來洋樓A至C地舖

T: 82028203

星期一至日: 11:00-16:00; 18:00-22:00

截單時間:15:30 及 21:30

2016-03-29
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
是晚黎到位於佐敦的Hello Kitty主題中菜軒食晚飯,如果乘坐西鐵,去到柯士甸站B Exit會比較近。餐廳既外觀帶有古色古香既味道,當然少不了走著中江風設計的主角Kitty。餐廳旁邊還有一間小小的Kitty店子售賣精品、美食和包裝得頗美的海味等。說真的小妹並不是Kitty粉絲,但對於喜歡相機食先的我,又覺得呢度係一個拍照既好地方。黎得呢度,見到鄰桌和不少客人都在自拍和相機食先,相信店員都習已為常,見你唔影先怪!.餐廳內環境頗大,不過座位不多,感覺頗舒適的。牆上掛上了Hello Kitty的中國畫。.吊燈也印有Kitty圖案的.當然少不了連木桌子、餐具也是,很精緻呢.出餐的位置也有個大的Kitty公仔可以與它合照。.餐點包括點心、小食、湯品、小菜、海鮮類、蔬菜類、巧手美點、炒粉麵飯和甜品等。不過想要有Kitty樣子的菜式,點心類就有較多選擇,小菜就以飯類較常有Kitty的樣子。.點菜前,餐廳會送上一小碟涼拌木耳青瓜,質感爽脆,頗開胃的。.Hello Kitty 流沙包 $62每個流沙包都印著Hello Kitty的可愛模樣,雖然很可愛,但還是忍不住要一口咬下。流沙程度不錯,不過流沙餡

吊燈也印有Kitty圖案的
當然少不了連木桌子、餐具也是,很精緻呢
出餐的位置也有個大的Kitty公仔可以與它合照。
涼拌木耳青
點菜前,餐廳會送上一小碟涼拌木耳青瓜,質感爽脆,頗開胃的。
Hello Kitty 流沙包 $62
每個流沙包都印著Hello Kitty的可愛模樣,雖然很可愛,但還是忍不住要一口咬下。流沙程度不錯,不過流沙餡的蛋黃味可再濃郁一點。
Hello Kitty 蝦餃皇 $68
一籠四隻,但只得一隻係有Kitty的樣子,其他三隻都只印上她的蝴蝶結圖案,所以如果幾個女仔一齊黎潮聖,睇黎要爭崩頭先爭到個Kitty樣既蝦餃返黎。
蝦餃外皮望落好像有點厚,不過食落又唔多覺,外皮很煙韌,而且裡頭的蝦肉頗多又彈牙,味道不錯。
香酥雞
香酥雞 $88
香酥雞的炸粉很薄,咬落熱辣辣外皮帶點脆度,肉質嫩滑富肉汁,整個很惹味,小妹食唔停口。
野菌牛柳粒
野菌牛柳粒 $128
意想不到牛柳粒炒得很香,咬落頗爽口,配埋同樣炒得很香的四季豆和野菌,好食,係油左少少。
橙花香蜜肉
橙花香蜜肉 $108
呢一款就好似用返頭先食過既香酥雞,再淋上大量橙味芡汁,那又黃又綠的配料,望真點原來係Hello Kitty公仔黎的,兩者都係蜜瓜,食落酸酸甜甜滿開胃。
Hello Kitty 雙層椰汁紅豆糕
Hello Kitty 雙層椰汁紅豆糕 $68
大大個賣相可愛的Kitty椰汁馬豆糕,上層係馬豆糕,下層係紅豆糕,另外還附上一小杯花奶,感覺幾足料,味道還可以。
Hello Kitty 芒果布甸
Hello Kitty 芒果布甸 $58
布甸上面放了一粒Kitty頭的朱古力,不過出晒倒汗水,所以唔好睇。布甸的上層係芒果味啫哩,下層先係芒果布甸,不過整體的質感較實和膠,好似落得太多魚膠粉所致,又沒什麼芒果味,食左幾啖就放棄了。

賣單時餐廳會比張Kitty儲印仔卡你,每$100有一個印,儲夠所需印花就可以即刻換份禮物呢!Kitty 粉絲不容錯過啊,最快5個印仔已經可換一條靚靚小毛巾。
$300 (Dinner)
香酥雞
橙花香蜜肉
野菌牛柳粒
1K
2016-04-02 916 views
有時候去名氣食店潮聖,要有中伏的預備。如果你準備去Hello Kitty中菜軒,我必須告訴你…好味道不得了!外外內內,尤其是點心,我給滿分!以潮聖價來說,絕對不算貴(甚至有點抵食,始終是手工菜!)Hello Kitty粉絲,絕對要一試!我覺得點心是最能表現廣東菜/香港的食物,如果你帶外國朋友過來,一定一定要點Hello Kitty蝦餃!外形可愛到捨不得吃,後面的那枱外國人不停不停影相,看來相機食先並非港女獨有。蝦餃外面看起來已經知道好飽滿,內裡全是蝦,完全靚料無欺場!奶皇包,三隻都是圓圓的Hello Kitty,天啊,好可愛啊啊啊啊~(怎捨得吃?!)流心說不上,但熱辣辣的奶黃好香,沒有過甜,我覺得水準比不少茶樓都好。叉燒酥,現在已經不多茶樓有了,因為手工繁複,價錢又不超過中點。難得Hello Kitty中菜軒有,真的非吃不可。酥皮非常鬆脆,叉燒餡料不肥膩,薄薄的一層蜜糖,10分之作!春風得意腸,亦同樣不多茶樓有的點心。我覺得Hello Kitty中菜軒的點心師傅應該全部身懷絕技!腸粉皮爽滑不黏笠,內裡的油炸鬼沒有番炸又番炸,所以新鮮煙韌,蝦膠彈牙,粟米增加口感,老實說,是我吃過最佳的春
蝦餃外面看起來已經知道好飽滿,內裡全是蝦,完全靚料無欺場!
春風得意腸,亦同樣不多茶樓有的點心。我覺得Hello Kitty中菜軒的點心師傅應該全部身懷絕技!腸粉皮爽滑不黏笠,內裡的油炸鬼沒有番炸又番炸,所以新鮮煙韌,蝦膠彈牙,粟米增加口感,老實說,是我吃過最佳的春風得意腸!真心驚喜!!
除了點心,亦有小炒。小炒價格便宜,可能需要的手工和成本相對沒點心高,但我覺得鑊氣不俗的!絕對能和一般中菜廳匹敵。雞髀菇甜豆炒牛柳粒,Kitty fans重點會在那塊蘿蔔嗎?嘿!
咕嚕肉,汁調教得好好,酸甜適中,豬肉炸醬稍稍有點厚。
超愛魚香茄子,味道可能要遷就小朋友,辣勁和魚香味是較到最低。茄子是偏爽身的,叫了一碗白飯,好味得吃到碟底!
這裡亦有甜品,芒果布甸,相信無人不喜歡吧!
去Hello Kitty中菜軒,童心返晒嚟,最重要是小朋友開心!這一刻,無價!不知道小B將來看見這張相,會不會記得當年原來他如此喜歡這一隻無嘴的小貓呢?
$250 (Dinner)