2019-04-07 221 views
因為download左個app做左會員,去左元朗掃街之後,發現附近呢間良茶隅,有買一送一既優惠🤩咁啱同朋友食完一堆煎炸野,所以就想清下腸胃🙈去到見到間舖裝修有傳統涼茶舖既感覺,但賣既係新派涼茶,啱我地後生仔多啲😝除左傳統既夏枯草、廿四味之外,仲有紫貝天葵、薏米水、洛神花茶,都好吸引😍最後㨂左夏枯草同薏米水,前者少糖,好健康既感覺,後者偏甜,不過去水腫,啱曬我🤤👍下次經過再試下其他先!❤️
2019-02-28 107 views
呢排食得熱氣野多,想飲支涼茶降下火~行過元朗呢間小店涼茶,見涼茶包裝同店鋪裝修都幾靚又有d文青風,就買左枝羅漢果飲下☕️飲落足料,有回甘味,廿幾蚊算大枝,抵飲過連鎖健康飲品店😘而且個店員嬸嬸好好服務,要熱要凍都照顧周到😍支持!
呢排食得熱氣野多,想飲支涼茶降下火~
飲落足料,有回甘味,廿幾蚊算大枝,抵飲過連鎖健康飲品店😘
而且個店員嬸嬸好好服務,要熱要凍都照顧周到😍支持!
TakeAway
2018-02-23 376 views
元朗美食眾多,單是在又新街就已經有十多間食店。 這些街頭小食以香口惹味作為招徠,大都是魚蛋、滷味、串燒、炸物等香口美食, 而在邪惡的街頭小食當道之同時,奉行健康飲食的新勢力漸漸抬頭了。在這小食街中,最近出現一家新派涼茶店。良茶隅店面不大,不過店風跟週邊小店很不一樣,故十分惹人注目。主力售賣外帶的涼茶飲品,用上自家設計的瓶子盛載 , 全都是傳統口味的涼茶,不過包裝就更年輕化,例如洛神花茶、薏米水、夏枯草、紫貝天葵等等,價錢比一般涼茶店貴一點,瓶裝涼茶由20元起跳,份量也比傳統涼茶少一點。不過在在重質素和包裝的世道下,相信新派涼茶仍大有市場的。個人喜歡口味酸甜的涼茶,因此選了一支紫貝天葵($22)。喝第一口覺得草藥味偏濃,不過正所謂苦口良藥吧,何況是可以接受的程度,隨後紫貝天葵酸甜的味道倒是十分明顯,喝起來酸酸甜甜的,味道也是不錯吧!這種新派路線的涼茶店其實一直都在,像是健康工房、鴻福堂等等,如涼茶店能有更多元化的選擇,相信會吸引更多人投入養生行列吧!

紫貝天葵

2018-02-20
$22 (Other)
紫貝天葵
2018-02-22 240 views
《#良茶隅》#薏米水 $23-女仔好需要去水腫🤣懶得自己煲咁唯有出去買啦之前都有飲過良茶隅嘅涼茶 真係幾足料同小糖 唔需要飲涼茶 經過就買左個薏米水試淡淡地都唔錯 飲下飲下好快飲哂-byT:7/10
《#良茶隅》
#薏米水 $23