2022-04-19 363 views
大坑有咁多正cafe梗係試多幾間啦,試咗HeyDay Cafe,但遲咗5點先去到無曬roll cake🥲🥲🥲🍰Passionfruit Cheesecake $38去到得返Banana Loaf Cake同Cheesecake,又無得坐cafe入面😭,不過Cafe外又係另外一番風味嘅。相比roll cake,cheesecake平差唔多一半,細細件咁。平就唔平架啦,但味道唔錯,入口滑滑,cheese味濃,真材實料。細細件其實都啱,太多對我嚟講有啲濟。但passionfruit味無乜,cake本身,只係啲醬係passionfruit。食食下見到有人帶狗狗出嚟散步,其實一路上都見到好多狗狗🐶🐶🐶,喺香港好難得。附近嘅街景都好正好relaxing,成個環境都好放鬆,我覺得呢個係大坑最吸引嘅地方🥰🥰🥰
大坑有咁多正cafe梗係試多幾

🍰Passionfruit Cheesecake $38

2022-04-17
$38 (Tea)
2022-04-19 208 views
大坑呢個小區域收埋有好多cafe,仲好有度假feel添😎由銅鑼灣行過去都好方便,大約十分鐘左右就到啦~ cafe裝修行簡約風🌱用咗全白嘅牆身仲做咗兩隻大窗,好悠閑嘅感覺☺️𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭♡ 𝘿𝙤𝙪𝙗𝙡𝙚 𝙗𝙚𝙧𝙧𝙮 𝙗𝙖𝙜𝙚𝙡 🥯✨$60Bagel入面有粒粒藍莓🫐,而bagel本身都做到煙韌嘅效果😝雖然啲藍莓醬望落有啲artificial但食落一啲都唔會假,酸酸甜甜好開胃😜-♡ 𝙃𝙚𝙮𝘿𝙖𝙮 𝙗𝙧𝙚𝙖𝙠𝙛𝙖𝙨𝙩 ✨$128呢度嘅all day breakfast都好豐富,除咗有平時都會見到嘅沙律菜🥬、煙三文魚、香腸同牛油果之外,呢度仲有半份bagel🥯同紫薯仔😆特別一讚係佢個mayonnaise蛋白好好食😛唯一美中不足嘅係bagel偏乾身做唔到煙韌嘅效果,相反上面嘅甜bagel就做得幾好😙
𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭𝙭
♡ 𝘿𝙤𝙪𝙗𝙡𝙚 𝙗𝙚𝙧𝙧𝙮 𝙗𝙖𝙜𝙚𝙡 🥯✨
♡ 𝙃𝙚𝙮𝘿𝙖𝙮 𝙗𝙧𝙚𝙖𝙠𝙛𝙖𝙨𝙩 ✨
2022-04-16
$94 (Tea)
2022-04-16 138 views
第一次去人太多冇位坐,要到第二次先有機會光顧。佢哋有daily pour over,精選各地不同咖啡豆,高質。咖啡師細心介紹咖啡豆特質同飲法,服務態度專業。食物質素亦好,叫咗個all day breakfast,賣相一流,既IG-able又真係好食。難怪不少名人都幫襯。環境好舒服,既開揚又乾淨,你會想花幾個鐘頭響度,不過唔好意思因為等嘅人太多。價錢亦非常合理,絕對是來到大坑必試之選。沒有美中不足,除非泊車困難都入佢數😂
Lunch
  • Daily  pour  over
  • All  day  breakfast
2022-03-19 296 views
係大坑呢個細小既角落,已經可以搵到唔少既咖啡店,今次黎到HeyDay Cafe白色簡約既咖啡店,雖然唔係好大,但玻璃窗好似趟門咁可以全部打開,環境開揚寧靜,唔會覺得好壓迫Dirty咖啡味濃帶nutty味道,aftertaste有可可,酒既香,奶味同啡味融為一體後,味道平衝得好好,成杯口感好圓潤Earl Grey Roll cake伯爵茶卷蛋食到濃郁既Earl Grey味,但整件味道偏甜,蛋糕亦都偏濕,有點黏口既感覺,有點失望環境舒適寧靜,呢度亦都好歡迎寵物,來杯咖啡同蛋糕,望住街外既環境,真係好寫意

Earl Grey Roll cake

Dirty
新年期間二訪這間咖啡店,店舖位置不多,最特別有半露天座位,是寵物友善餐廳。咖啡店主要提供沙律、全日早餐、貝果三文治、甜品等輕食。我好喜歡這裏的貝果,口感煙韌有嚼勁,所以要了一個芝麻bagel,只是加忌廉芝士已經好食。雞胸貝果裏面有車打芝士和生菜。原味bagel比芝麻bagel更有嚼勁,貝果有烘烤過所以外層脆,雞胸肉份量幾多,配上蛋黃醬,口感豐富,伴碟有沙律菜。上次食過Matcha Roll Cake, 覺得蛋糕質感軟綿,抹茶味都幾香濃。今次試試紫薯味Roll Cake, 灑上漸變紫色糖霜的蛋糕好吸睛,裏面忌廉都幼滑,可惜紫薯味不太濃。🙋🏽‍♀️想知更多飲食資訊, Follow Instagram: misslittlebigeater

2022-03-11 193 views
Earl Grey Roll Cake 🍰 $55 (7.5/10)小店回不定期轉換卷蛋的口味 這場選了伯爵茶口味 粉紅色的外表很吸睛 伯爵茶味尚算濃郁 忌廉也蠻順滑 不會很膩 不過價錢稍為進取 畢竟味道不算很特別Matcha Latte (cold) 🍵 $48 (8.5/10)這個抹茶拿鐵的漸層做得好美 就算拍了一陣子紋路還在 不回馬上融為一體 抹茶味超級濃郁 應該是選用了日本的上等綠茶粉 而且喝到底也沒有抹茶粉粒 奶味也很濃郁OVERALL: 推薦😆 (7.5/10)小店走簡約風 也有幾個半露天位置 適合帶狗狗一齊chill一下 另外小店用了不少植物裝飾 感覺更清爽舒服 小店主要賣輕食 有不同種類的咖啡和少量甜品 但注意小店是沒有Wi-Fi的 所以不太適合工作

OVERALL: 推薦😆 (7.5/10)

Earl  Grey  Roll  Cake
Matcha  latte
2022-03-11
Tea
Matcha  latte
大坑还是适合工作日来,在人不多的咖啡馆感受文青气氛,周末打卡的人太多,体验不会太舒服,而且没有weekday combo优惠,性价比也低了许多。·坐落在转角处的纯白色咖啡店,对宠物友好,大窗打开拥抱着阳光,是贴近自然的感觉。隔壁就是小有名气的炳记茶档,店里的阿姨看我拍她煮面还冲我友好一笑。·服务态度不错,Menu挺用心的,推荐餐品都配了拍摄的成品照片,但整体味道一般,【Long Black】喝完了很口渴。·【虎虾烟熏三文鱼沙律】,整体份量偏少,但三文鱼和虾仁给得都很足,一个大片咸鲜,一个饱满脆弹,品质还是不错,其余食材就很单调了,搭配清甜浓稠的芒果酱,比较特别。
2021-12-30
Lunch
好耐之前見到有人介紹呢度嘅培茶抹茶飲品同蛋糕,身位培茶控當要bookmark低。事隔差唔多一年,上星期經過終於試咗🙈因為食完lunch先嚟,所以我哋只係試咗兩款甜品Tiramisu ($58) Earl Grey Roll Cake ($55),同人氣推介嘅Hojicha Latte同Matcha Latte (各$45)🍵講咗飲品先,Hojicha Latte其實比起坊間好多Cafe好好多,起碼唔係奶水咁稀,但奶味有啲太重蓋過咗培茶味,再濃啲就好了🥺 Matcha Latte相對下就出色好多,係濃但就未去到回甘。可能太大期望,所有老實講有少少失望😕Tiramisu食落有啲似蛋糕,略嫌唔夠多cream唔夠濕潤同唔夠咖啡味🙈 Earl Grey Roll Cake 有啲甜但都幾鬆軟嘅🍰餐廳空間唔算好大,但如果主人們想帶寵物嚟坐出面一齊Chill下都可以~

Chanced upon this new cafe in Tai Hang after lunch. Not very big but quite a cosy corner cafe. The plants & simplistic deco within the cafe brightens up my mood. It’s also lovely seating outside during our cool weather. Only had a cappuccino this trip , the food looks good but we were too full to try. Will do next time. Overall, a nice chill out place 👍🏻
Cappuccino
Cappuccino
大坑咖啡店好多,或者每個人心目中都有間心水之選,我就揀Hey Day cafe🥰-點了Flat White, iced latte & #slowcooked chicken breast & cheddar cheese 🧀 🥯 with mixed green ($108)-麵包外脆內軟,雞胸滑得嚟無乜味,好靠個醬調味,但都合格。最有驚喜係杯咖啡,口味偏fruity ,隻奶好香濃,但唔會蓋住咖啡甘香微酸,仲有少少果香,平衡得好,而且熱度夠。坊間太多,上枱已經微暖近室溫,好尷尬嘅感覺😅另外要讚係環境。店面不大但cozy ,處於安靜轉角位,通風十分好,仲可以帶埋狗狗一齊嘆❣️好窩心
麵包外脆內軟,雞胸滑得嚟無乜味,好靠個醬調味,但都合格。

2021-10-31 384 views
又去到大坑,呢間都係pet friendly嘅café,佢一邊嘅玻璃可以好似趟門咁完全打開,令你好似坐係戶外一樣,一邊可以涼冷氣,一邊又可以有自然風👍🏻佢哋冇Service charge,但佢哋嘅Service就好friendly,,會主動幫我哋搵一個舒服啲嘅位坐,見我比AE card,又會提我登記咗未,可以攞到回贈😊Americano $30- 佢話Black用嘅豆係偏fruity,但飲落去係唔會好果酸嗰種Latte (Oat milk) $48- 雖然用咗Oat milk, 但仍然飲到nutty嘅豆香Tiramisu $68- 好creamy,芝士同酒味都好balance,不過咖啡味就唔係好出,亦都食唔到杏仁餅嘅味道,唔係傳統嘅意大利tiramisu,不過都好味總括嚟講,HeyDay嘅咖啡同甜品都唔錯,而佢嘅環境舒服,就算坐滿人都唔覺得嘈,重要係pet friendly, 值得去👍🏻

Americano $30

Latte (Oat milk) $48
- 雖然用咗Oat milk, 但仍然飲到nutty嘅豆香

Tiramisu $68

在大坑的一間咖啡店,有隻柴犬店長乖巧的站在一隅,我和友人就是因為這位店長而選了在這間咖啡店吃下午茶。柴犬叫Bagel,很願意和食客互動。咖啡店的食物選擇不多,以輕食為主,所以我點了一份Egg Mayo Croissant。牛角包斜開口,放了蛋黃醬和蛋白粒,份量適中而且好好味,伴碟的沙律菜也很開胃。在一個寧靜寫意的角落食下午茶,不喝手沖咖啡實在對不起自己,所以我選擇了一款淺度烘培的哥倫比亞咖啡豆。咖啡店用上本地的烘培品牌Zero to One Coffee,咖啡帶微酸,有少少茶感。手沖咖啡 $75Egg Mayo Croissant $68

手沖咖啡 $75
手沖咖啡

Egg Mayo Croissant $68

Egg Mayo Croissant
手沖咖啡
Egg Mayo Croissant
2021-10-20 175 views
𝓟𝓮𝓻𝓯𝓮𝓬𝓽 𝓘𝓼 𝓝𝓮𝓿𝓮𝓻 | 𝓛𝓲𝓿𝓮 𝓝𝓸𝔀 ✨大蝦三文魚沙律🥗 💰138💫評分: 7.6/10📝個醬好fresh喺用芒果🥭,自家製口味,食材新鮮,健康之選,份量偏細,簡單嘅美味😋 ℍ𝕖𝕪𝔻𝕒𝕪 ℂ𝕒𝕗𝕖📍大坑施弼街5號(天后🚇B出口行8分鐘就到) 💫評分: 8/10💬再配精心沖調嘅咖啡,cold brew 同americano, 歎一個健康嘅light brunch,House-made Tiramisu要weekend先試到,不過平日就有Tiramisu roll cake,佢啲roll cake都好多人推介🤣,下次有機會都想試吓佢啲甜品😌,cafe仲係pet-friendly🐶🐶 #heydaycafe #大坑美食 #天后美食 #銅鑼灣美食 #香港美食 #cafe #大坑 #大坑cafe #天后 #銅鑼灣 #小店 #coffeeshop #Tiramisu #petfriendlycafe #銅鑼灣cafe #銅鑼灣美食 #香港美食 #hkfoodieblogger #hkcafe #cafehk #hkcoffeeshop #hkcoffee #hkcoffeelov
𝓟𝓮𝓻𝓯𝓮𝓬𝓽 𝓘𝓼 𝓝𝓮𝓿𝓮𝓻 | 𝓛𝓲𝓿𝓮 𝓝𝓸𝔀
大蝦三文魚沙律

✨大蝦三文魚沙律🥗 💰138
💫評分: 7.6/10

ℍ𝕖𝕪𝔻𝕒𝕪 ℂ𝕒𝕗𝕖
📍大坑施弼街5號
(天后🚇B出口行8分鐘就到)
Cold  Brew

💫評分: 8/10

#heydaycafe #大坑美食 #天后美食 #銅鑼灣美食 #香港美食 #cafe #大坑 #大坑cafe #天后 #銅鑼灣 #小店 #coffeeshop #Tiramisu #petfriendlycafe #銅鑼灣cafe #銅鑼灣美食 #香港美食 #hkfoodieblogger #hkcafe #cafehk #hkcoffeeshop #hkcoffee #hkcoffeelover #hongkongcafe #cafehopping #cafehoppinghk #petfriendlyhongkong
2021-10-16 153 views
最喜歡 weekday 閒遊大坑,多了一份寧靜感,自在感。在心儀嘅 cafe 座上一個下午也冇壓力。@Heyday系我喜愛嘅cafe 之一。Cafe 行簡約風,木系設計配合綠色的大葉植物。All Day breakfast 雖然冇預期咁豐富,但配搭上有心思Bagel、牛油果、煙三文魚、蛋沙律、紫薯粒、甚至連沙律菜也新鮮清甜,味道勝過不少以大為賣點的 all day breakfast 。好失望當日只得 chestnut Roll cake 口感雖然鬆軟,但栗子味偏淡,幸好甜度適中。Piccolo 咖啡味偏向 nutty ,順滑,好喝。朋友的Latte 有美美拉花。
最喜歡 weekday 閒遊大坑,多了一份寧靜感,自在感。
在心儀嘅 cafe 座上一個下午也冇壓力。

@Heyday系我喜愛嘅cafe 之一。
Cafe 行簡約風,木系設計配合綠色的大葉植物。

All Day breakfast
雖然冇預期咁豐富,但配搭上有心思

好失望當日只得 chestnut Roll cake
口感雖然鬆軟,但栗子味偏淡,
幸好甜度適中。

Piccolo
咖啡味偏向 nutty ,順滑,好喝。

朋友的Latte 有美美拉花。
2021-10-14 129 views
聽朋友介紹特登黎試下,叫左杯Apple Oolong Tea、 一件Matcha Roll Cake 同Passionfruit Cheesecake。Passionfruit Cheesecake味道唔錯,但略為細件,性價比唔高。Matcha Rollcake簡直災難,個cake本身唔差架,問題係個奶蓋,成陣嘔味搞彎哂成件cake如果要叫matcha rollcake一定一定要記得走奶蓋個apple oolong tea都正常,食完個嘔味cake用黎沖走啲味正好

搞彎哂成件cake

如果要叫matcha rollcake一定一定要記得走奶蓋