2009-01-12 32 views
唔好以為筲箕灣東大街淨係得安利好食, 其實仲隱藏左好多好多美食ga. 恆河咖喱屋就係其中一間令人食過返尋味的舗頭.平日lunch黎食, 唔好諗住一定有位, 其實都幾爆ga. 所以我同阿細1點半後先到, 避開人潮,叫左兩個lunch set, 一個係咖哩牛仔腩跟飯, 一個係羊腩跟油蘇餅 (要加$8). 可能因為lunch太多人黎食飯, 竟然唔夠冰 for凍飲!! 我地兩個人只可以叫到一杯凍奶茶, 另一杯已經冇冰.....唔通食咖哩飲熱野?? 好彩仲有可樂, 係凍既....先黎一個餐湯, 其實唔知佢係咩湯, 因為淨係飲到pepper味.咖哩到!! 個牛有少少"un", 但係個羊超腍, 勁好食!! 個咖哩order左小辣, 對我地黎講剛剛好. 最要讚既係油蘇餅, 點咖哩食最夾, 我真係好鍾意呀, 而家諗起都想食呢!

兩樣都好味
最最最最好食
兩樣都好味
最最最最好食
難得要過海, 所以約o左好朋友仔出o黎食lunch~由於我遲o左, 好朋友仔幫我叫定o的o野先~我要了 咖喱牛腩仔 (中辣)朋友仔叫了 蒜蓉烤雞件另跟了香蒜烤餅 & 香蔥烤餅先講個 蒜蓉烤雞件 , 一般般, 係烤味好濃而個 咖喱牛腩仔 就好得~ 雖然係中辣, 但都幾辣o下la~再辣o的就可能要不斷飲水了~至於 香蒜烤餅 & 香蔥烤餅 就麵粉成分比較重香蒜有芝麻香~ 香蔥就有一層蔥粒o向中間~各有特色, 個人比較喜歡 香蔥烤餅 ~lunch set $38, 跟湯凍飲+$2~凍飲好大杯, 唔知係咪因為for食辣o野lei??
難得要過海, 所以約o左好朋友仔出o黎食lunch~
由於我遲o左, 好朋友仔幫我叫定o的o野先~
我要了
咖喱牛腩仔 (中辣)
朋友仔叫了
蒜蓉烤雞件
另跟了香蒜烤餅 & 香蔥烤餅

先講個 蒜蓉烤雞件 , 一般般, 係烤味好濃
再辣o的就可能要不斷飲水了~
至於 香蒜烤餅 & 香蔥烤餅 就麵粉成分比較重
香蒜有芝麻香~ 香蔥就有一層蔥粒o向中間~
各有特色, 個人比較喜歡 香蔥烤餅 ~

lunch set $38, 跟湯
凍飲+$2~
凍飲好大杯, 唔知係咪因為for食辣o野lei??
成台都係o野~
大大杯凍飲都係+$2, 抵!!
$40 (Lunch)
大大杯凍飲都係+$2, 抵!!
2008-09-25 4 views
平時去街都係九龍新界區居多,冇幾可去到筲簊灣,唔知有咩食,淨係知魚旦粉出名.不過星期六兩點幾,當然排到一街都係人.結果就決定試下呢間咖哩.Set lunch全部$38,有湯,有飯/烤餅,有野飲,我同友人揀左咖哩牛仔腩同蒜蓉烤雞件配咖哩汁.見個印籍廚師原本休息緊都特登出黎燒d雞.首先係個雞蓉粟米忌廉湯,有少少粟米同少少雞粒,d忌廉又唔係平時飲o個仲,比較稀d,仲有蛋花,不過不失啦.個牛仔腩我地揀左中辣,d肉質出奇地腍,完全冇渣,個咖哩香得黎又夠辣,好惹味!個烤雞一客三件用鐵板上,肉質亦係好嫩,不過就唔係好覺有蒜味,個咖哩汁另上,係微辣同甜甜地,好食到唔多夠喉.仲有三塊烤餅新鮮熱辣上台,好煙un,可惜又係唔夠喉.其實都食得幾飽,不過又真係幾好食, 所以覺得份量多少少仲好.
平時去街都係九龍新界區居多,
冇幾可去到筲簊灣,
唔知有咩食,淨係知魚旦粉出名.
不過星期六兩點幾,當然排到一街都係人.
結果就決定試下呢間咖哩.
Set lunch全部$38,有湯,有飯/烤餅,有野飲,
我同友人揀左咖哩牛仔腩同蒜蓉烤雞件配咖哩汁.
見個印籍廚師原本休息緊都特登出黎燒d雞.

首先係個雞蓉粟米忌廉湯,
有少少粟米同少少雞粒,
d忌廉又唔係平時飲o個仲,
比較稀d,仲有蛋花,
不過不失啦.
個牛仔腩我地揀左中辣,
d肉質出奇地腍,完全冇渣,
個咖哩香得黎又夠辣,好惹味!
個烤雞一客三件用鐵板上,
肉質亦係好嫩,不過就唔係好覺有蒜味,
個咖哩汁另上,係微辣同甜甜地,
好食到唔多夠喉.
仲有三塊烤餅新鮮熱辣上台,
好煙un,可惜又係唔夠喉.

其實都食得幾飽,
不過又真係幾好食,
所以覺得份量多少少仲好.
  • 咖哩牛仔腩
  • 烤餅
2008-09-01 14 views
前題已經有了我的文章, 我有一天提議老婆去咖哩屋吃東西好不好 佢說好 ~然後便出發 我們一入去只見2個男1個女侍應坐下女侍應便給我餐前食品我們想好吃什麼,叫1個男侍應高高瘦瘦的 我們落單後便問了一句 為什麼之前那麼妹妹(女侍應)不在呀!?放假嗎? 他便說:我唔知佢呀~ 態度好不尊重 便再說: 沒做了! 果時不算多人, 但食物好耐到,果時已經好炆想走~問佢點解咁耐 ? 佢答等多陣,好快到. 之後搞自己野 == "

佢說好 ~然後便出發
我們一入去只見2個男1個女侍應
坐下女侍應便給我餐前食品
之後搞自己野 == "
$300 (Dinner)
2008-08-24 14 views
,我已不是第一次幫襯,但Set Lunch都係第一次食咋,.....午餐盛惠38元(包是日餐湯,咖哩主菜一碟,熱或凍飲品,飯或烤餅),唔算太貴吧咖哩牛仔腩--牛仔腩靭咗d,不過都幾入味咖哩雞件--三舊雞加一舊薯仔,份量好似少咗d喎,...興幸d雞肉都幾嫩滑印式烤鴨胸--成舊鴨胸上鐵板,感覺唔錯香蒜烤餅--新鮮即烤,內裡軟淑,外面微脆,很特別,很好吃我第一次幫襯恆河Set Lunch,.....試過後我覺得一般,肉嘅份量比較少,味道好似差dd咁,唔及晚上散叫的咁好味,但同事就話唔錯,幾好味喎,...我諗可能他們都係第一次食,所以比較唔到吧
[恆河咖哩屋],我已不是第一次幫襯,但Set Lunch都係第一次食咋,.....午餐盛惠38元(包是日餐湯,咖哩主菜一碟,熱或凍飲品,飯或烤餅),唔算太貴吧
咖哩牛仔腩--牛仔腩靭咗d,不過都幾入味
印式烤鴨胸--成舊鴨胸上鐵板,感覺唔錯
香蒜烤餅--新鮮即烤,內裡軟淑,外面微脆,很特別,很好吃
咖哩牛仔腩
咖哩雞件
印式烤鴨胸
香蒜烤餅
  • 咖哩雞件
  • 印式烤鴨胸
  • 香蒜烤餅
2008-08-08 11 views
由於我一早知道自己會黎開呢頭所以就黎OPENRICE睇定有咩好食...就揀左呢間我地食左咖喱羊肉同咖喱牛仔腩由於我地唔太食得辣, 所以只係叫左小辣勉強都仲食到....兩樣野都係同一款既辣....但羊肉比較淋, 唔知點解個牛仔腩好硬...不過整體上都算幾滿意~
由於我一早知道自己會黎開呢頭
所以就黎OPENRICE睇定有咩好食...
就揀左呢間

我地食左咖喱羊肉同咖喱牛仔腩
由於我地唔太食得辣, 所以只係叫左小辣
勉強都仲食到....

兩樣野都係同一款既辣....
但羊肉比較淋, 唔知點解個牛仔腩好硬...
不過整體上都算幾滿意~
$38 (Lunch)
  • 咖喱羊肉
2008-07-26 12 views
Auntie一直有recommend我跟男友來這一間curry店食但, 由於覺得curry唔係好吸引, 加上附近有我的至愛"安利"及"鍋貼大王"所以, 哩幾年來一直無去食過直到有一次和朋友(她很喜歡curry的)來食=) so surprise, 真的很好味我們叫了咖喱雞+牛脯唔係好spicy, 岩岩好烤餅仲係勁好味~~~ 唯一扣分的是餐湯, 但係, 烤餅及curry真的太好味, 做得好出色!good job, keep it up!will come again
所以, 哩幾年來一直無去食過

直到有一次和朋友(她很喜歡curry的)來食
=) so surprise, 真的很好味

我們叫了咖喱雞+牛脯
唔係好spicy, 岩岩好
烤餅仲係勁好味~~~

good job, keep it up!

will come again
2008-07-22 10 views
尋日一行五人去食set lunch...有兩位同事遲啲先到,所以我哋叫咗七個餐,諗住佢兩個一嚟到就可以有得食...講講我哋叫咗咩先啦..1. 印式烤豬頸肉(配咖喱汁, 鐵板上) - 豬頸肉好爽好入味,鐵板上,好正,不過個咖喱汁我個人覺得比較甜。2. 蒜茸烤雞件(配咖喱汁, 鐵板上) - 雞件肉質尚算嫩滑,不過豬頸肉有味好多,同一個咖喱汁。3. 咖喱羊肉 - 個汁好正,全餐最辣呢個汁,可以食到流汗,同行有人話好羶,不過小女子就覺得ok,啲羊肉入晒味。4. 咖喱雞件 - 個汁都唔錯,同咖喱羊唔同,顏色偏橙橙地,雞件肉質都係尚算嫩滑。5. 咖喱牛仔腩 - 呢個汁同咖喱羊肉嗰個應該一樣,牛仔腩比較靭,不過都幾入味,尚可。6. 茴香咖喱豬排 - 個汁顏色都係偏橙橙地,不過有多一股香草味,可能就係茴香啩,整體唔錯,好味。7. 白咖喱牛舌 - 個汁白色,唔辣,偏甜,牛脷好腍好入味,都幾ok。跟set個雞蓉粟米湯 - 好正,真係好重雞香味,唔似一般忌廉湯,我都飲咗兩碗,而香蔥薄餅同香蒜薄餅都好正,不過我覺得香蒜薄餅香啲,可能我係蒜味fans啦!!呢7個set 跟咗兩個飯、兩份香蔥薄餅、三份香蒜薄餅。雖

呢7個set 跟咗兩個飯、兩份香蔥薄餅、三份香蒜薄餅。雖然飯同薄餅份量好足,不過啲肉嘅份量就比較少,所以遲嚟嗰兩位同事未到,我哋5個人都已經食得七七八八,當佢哋到咗再order多印式烤豬頸肉同咖喱牛仔腩各一個。

跟set有一杯飲品,9個set埋單都係三佰幾...好相宜呀!!!
咖喱豬排、牛、羊
咖喱牛舌、雞、豬排
香蔥薄餅
$52 (Lunch)
咖喱豬排、牛、羊
咖喱牛舌、雞、豬排
香蔥薄餅
  • 印式烤豬頸肉、 咖喱羊肉
2008-05-19 11 views
第三次光顧恆河既set lunch,個人覺得價錢同食品質素都OK!set lunch有六款選擇,我同朋友四人叫左咖哩羊腩,烤魷魚配咖哩汁,咖哩椰菜花同埋印尼炒飯。除炒飯外都可選配飯或烤餅。三種咖哩汁味道都有些少唔同,四人一致覺得羊腩既咖哩汁最好味,食得出汁同肉係一齊煮。烤魷魚以鐵板上,魷魚好爽口新鮮,但分開上既咖哩汁就普通左d,似沙嗲汁多d。咖哩椰菜花正常,無咩特別。印尼炒飯既飯炒得好乾身,幾香,味唔會太濃,但飯硬左d。烤餅好食!點埋咖哩最good! set lunch$38連湯連飲品,抵食吖!
$38 (Lunch)
2008-04-17 28 views
和男朋友正式拍拖的第一天, 就係黎呢度食飯~環境潔淨程度方面:整體比較昏暗一點, 而且鋪面比較細, 可見檯同檯之間很擠逼, 尤其我地坐門口那張二人檯! 不過牆上面的裝飾都幾特色, 近門口的檯可以見到印度師傅整餅的過程, 幾特別. 地方okay乾淨啦.食品方面:我地叫左兩份set lunch share 黎食. 咖哩牛腩夠晒辣又唔怕重椰油味. 印度烤餅夠煙軔, 同夠晒熱辣辣. 不過烤青魚就同d 香料麻麻地夾味. portion 都夠晒飽. 飲品方面我地叫左乳酸特飲, 都唔錯~ (但係我男朋友話d 特飲的質素好參差, 一時好好飲, 一時好難飲)服務方面:我地叫左一杯士多啤梨一杯芒果乳酸, 個waiter落單o個陣已經講錯左一次, 我地更正返. 點知黎到都係黎左一杯藍莓. 等左好耐另一杯先黎, 呢個時候個waiter先話無晒芒果味! 問都無問過我轉唔轉就求祈俾一杯我, 有無搞錯!!! 仲要態度唔好, 唔好意思都無句, 完全無打算去改正!價錢方面:四十幾蚊一個餐, okay 啦.
和男朋友正式拍拖的第一天, 就係黎呢度食飯~

環境潔淨程度方面:

食品方面:

服務方面:

價錢方面:
四十幾蚊一個餐, okay 啦.
2008-04-13 24 views
食物味道ok, 推介千層酥餅!但為起價錢都唔平,而且有時多客都幾迫...
食物味道ok, 推介千層酥餅!
但為起價錢都唔平,
而且有時多客都幾迫...
2008-03-31 26 views
我每個月平均都會去果度一次, 因為果度既咖哩真係好好味同埋好多款式選擇.我會一去再去既原因係欣賞佢地既食物.果度既員工服務態度都唔錯, 但係老闆就好串, 之前都見識過佢點對其他客人.今次想發表既並唔係要讚佢間餐廳d野有幾好味, 而係好想將我經歷到既野分享比大家, 等大家考慮下仲會唔會幫襯佢.今日拜完山就諗住帶埋屋企人同auntie, uncle去恆河咖哩屋試下啦.咁我地其實每個人都唔算好肚餓, expect入到去係叫幾個set lunch share既.入面並無設每人最低消費既, 咁即係代表客人有權選擇叫幾多野食啦.我地7個人坐低就叫左3個set lunch, 另外再叫多份烤餅.個老闆見我地7個人霸左7個位, 先食得果3個set就眼超超咁我都算數, 佢做生意既立埸係無錯既.而我auntie, uncle係vegetarian, order左白咖哩雜菜, 咁佢地諗住問下個老闆呢個餸入面會唔會有肉類啦.個老闆帶住好串既語氣講左一句: 「呢d野唔岩你地食架喇!」果刻見到auntie唔係咁開心, 仲同uncle拿拿林食完走先, 佢地話驚霸住d位阻住人地做生意.咁我同其他屋企人就繼續食啦....

我會一去再去既原因係欣賞佢地既食物.

我都算數, 佢做生意既立埸係無錯既.

個老闆帶住好串既語氣講左一句: 「呢d野唔岩你地食架喇!」

咁我同其他屋企人就繼續食啦..........到埋單果陣我就去櫃位比錢.

諗住比credit card, 個老闆話百幾蚊唔收card架wo.

我唔知係做生意既立埸黎講, 係咪百幾蚊呢個小數目真係唔會收信用卡, 定抑或佢睇唔起我地?

講真, 錢我地唔係無, 無錢都唔會黎食, 間野價錢已經唔係平.

係見佢d野食好味先至想話介紹比親戚朋友食.

但係如果佢覺得唔休做就可以用咁既態度對待客人, 我覺得佢唔應該打開門做生意啦.

餐廳仲係服務性行業, 唔係多人幫襯有客路就可以大哂架麻.

至少我呢個棒埸客都會因為佢咁樣既態度唔再去幫襯.

好似我咁樣發誓唔再幫襯既人亦唔至我一個.

無論你地睇完呢篇野之後, 覺得係廢話又好, 認同定反對都好, 我只係想將呢個experience分享比大家知.
另一老爸大讚的食店~~~果然好得!! =w=+有個靚仔哥哥幾好service, 好有禮貌又靚仔喎!!! 加加分先!!! XD一坐低就有餐前小食~~~個餅鹹0左d...不過個mint sauce好好食!!!! 都幾夠辣tim 0架!!!!咖喱芒果羊肉(大辣)辣度...OK啦, 都唔算好勁~~d羊肉好腍!!! 雖然欠缺羶味...>.<不過呢...有一點奇怪0既係我食唔到有芒果味0既???? @__@""anyway, d咖喱配埋d naan食真係一絕!!!!!!!!!!!!!!!!而d naan都超好食!!!!!!!!!!!!!!一拎埋0黎勁香麵粉香!!!! 拎上手熱辣辣!!!!!!!薄的位真的很脆!!!! 厚一點的位就很鬆軟!!!!!!!total我地叫0左5客, 3塊/客, 清晒!!!!! XDDD南印椰香血鴨胸(中辣)好香0既椰子味~~~椰甜多過辣呢...早知就要埋大辣啦...鴨胸都OK 0既, 不過食落好似平時0既煙鴨胸咁啊...??? 仲以為叫做血鴨胸會有咩特別TIM...飲品就要了blueberry lassi同indian masala teaBLUEBERR
另一老爸大讚的食店~~~果然好得!! =w=+

咖喱芒果羊肉(大辣)
辣度...OK啦, 都唔算好勁~~
d羊肉好腍!!! 雖然欠缺羶味...>.<
而d naan都超好食!!!!!!!!!!!!!!
一拎埋0黎勁香麵粉香!!!! 拎上手熱辣辣!!!!!!!
薄的位真的很脆!!!! 厚一點的位就很鬆軟!!!!!!!

南印椰香血鴨胸(中辣)

BLUEBERRY LASSI, 幾好飲!!! 酸酸地~~幾開胃^^
食得飽飽飲返杯0岩晒~~~
而媽媽同細佬都唔鍾意INDIAN MASALA TEA, 佢地話好怪喎~~~反而我就覺得無咩0野, 幾特別0丫~~~~
細佬話好似飲緊藥油咁XDDDD
雖然呢杯話係奶茶, 但其實你係唔多飲到奶味的...
唔知呢??? 或許呢D就係印度香料奶茶0既特色吧~?

今晚食得好開心呀~~~~ ^^
有機會會再回頭的!!! ^^
環境是逼一點, 不過~~~也沒太大所謂的就是了^^
2008-03-13 4 views
想起3月11日,我和老婆感到肚餓, 揸車去東大街睇下有咩食,唸起成2年無食過curry,就去反試下, 看見門外的餐牌, 然後有1位樣子少少似官恩娜既女仔笑容不錯,行出來同我地講:[ hello,隨便睇吓 , 有咩可以幫到你!] 我覺得她想sell我地,我就沒出聲! 然後老婆問她有什麼好介紹和特色, 個女仔就話:[ 先生,小姐,你地可以試吓店裹面最人氣既香料燴羊膝同埋大蝦!] 佢邊講邊指我地睇!佢依然笑容極佳. 老婆話想試下! 見佢很有誠意,便入去食咖喱! 佢大我地坐,之後推開椅子給我們2個,比水同小食我同老婆, 我坐係到見佢服務唔錯. 環境舒服. 個人本身因為公司燥燥地, 便好下來.. 就點左個半膝同白咖喱什菜同通菜同串燒牛同豬,仲有些忘記了什麼食.. 味道都好好.. 個女仔好nice同我地傾計.. 講d笑話..我地好開心甘食.. 佢見我地食哂係到傾計問我地有一個餐飲飲咩.. 我就飲凍奶茶,佢見到無同事係附近便入左去沖. 我就問佢叫咩名?佢話左比我聽.個名好似d法國英文名咁,所以唔記得左.有個印象叫(x安) 只知佢是新人.食飽左.佢好細心咁問我地需唔需要. 我話:佢就收起D
佢大我地坐,之後推開椅子給我們2個,比水同小食我同老婆, 我坐係到見佢服務唔錯. 環境舒服. 個人本身因為公司燥燥地, 便好下來.. 就點左個半膝同白咖喱什菜同通菜同串燒牛同豬,仲有些忘記了什麼食.. 味道都好好.. 個女仔好nice同我地傾計.. 講d笑話..我地好開心甘食.. 佢見我地食哂係到傾計問我地有一個餐飲飲咩.. 我就飲凍奶茶,佢見到無同事係附近便入左去沖. 我就問佢叫咩名?佢話左比我聽.個名好似d法國英文名咁,所以唔記得左.有個印象叫(x安) 只知佢是新人.食飽左.佢好細心咁問我地需唔需要. 我話:[哈哈!我同老婆飽哂喇.幫我買單喇!]佢就收起D野之後買單,但果到有令一個女WAITER水吧, X安好似揸唔到主意之後就去左後面,然後有個男仔走左出黎計數, X安就來買單,很有禮貌,我便比20$ tips 佢! 之後我地好開心甘走..佢都好開心甘笑住送我地. 走前見佢果20$放左去錢箱,我唸是公司錢掛, 而食物方面.佢介紹樣樣食物都不錯..支持
2008-02-16 6 views
屈指一算,對上一次食恆河已經是數年前的事,而且是在新鋪食(太安樓對面),但物是人非,估唔到事隔咁耐,才正式拜會正店...由於今次係同屋企人食,大家一向小食印度菜,除咖喱外便甚麼也不懂,加上已夜深,侍應又無甚表示,唯有叫了個SET DINNER及一客印度炒飯。基本上這裡的食物水準是不錯的,至少一向小食咖喱的家人不斷讚咖喱好食便知。尤其是薄餅,更是食到停唔到口^^最可惜係印度炒飯,無可否認飯粒及鑊氣都很足及賣相好好...O的印度米真係好好食,但可惜因為小黃一家都接受唔到某種味似木榶O既印度香料...結果食剩了一大窩...真可惜。所以奉勸有心O黎試菜O既網友,除非你真係印度通,否則安全起見,都係叫個SET DINNER或者索性叫客咖喱及烤餅算吧!最後,冇野食咁耐,侍應態度依夠散慢...老闆依舊細心...或者呢d 就係佢O既特色。