2008-03-31 26 views
我每個月平均都會去果度一次, 因為果度既咖哩真係好好味同埋好多款式選擇.我會一去再去既原因係欣賞佢地既食物.果度既員工服務態度都唔錯, 但係老闆就好串, 之前都見識過佢點對其他客人.今次想發表既並唔係要讚佢間餐廳d野有幾好味, 而係好想將我經歷到既野分享比大家, 等大家考慮下仲會唔會幫襯佢.今日拜完山就諗住帶埋屋企人同auntie, uncle去恆河咖哩屋試下啦.咁我地其實每個人都唔算好肚餓, expect入到去係叫幾個set lunch share既.入面並無設每人最低消費既, 咁即係代表客人有權選擇叫幾多野食啦.我地7個人坐低就叫左3個set lunch, 另外再叫多份烤餅.個老闆見我地7個人霸左7個位, 先食得果3個set就眼超超咁我都算數, 佢做生意既立埸係無錯既.而我auntie, uncle係vegetarian, order左白咖哩雜菜, 咁佢地諗住問下個老闆呢個餸入面會唔會有肉類啦.個老闆帶住好串既語氣講左一句: 「呢d野唔岩你地食架喇!」果刻見到auntie唔係咁開心, 仲同uncle拿拿林食完走先, 佢地話驚霸住d位阻住人地做生意.咁我同其他屋企人就繼續食啦....

我會一去再去既原因係欣賞佢地既食物.

我都算數, 佢做生意既立埸係無錯既.

個老闆帶住好串既語氣講左一句: 「呢d野唔岩你地食架喇!」

咁我同其他屋企人就繼續食啦..........到埋單果陣我就去櫃位比錢.

諗住比credit card, 個老闆話百幾蚊唔收card架wo.

我唔知係做生意既立埸黎講, 係咪百幾蚊呢個小數目真係唔會收信用卡, 定抑或佢睇唔起我地?

講真, 錢我地唔係無, 無錢都唔會黎食, 間野價錢已經唔係平.

係見佢d野食好味先至想話介紹比親戚朋友食.

但係如果佢覺得唔休做就可以用咁既態度對待客人, 我覺得佢唔應該打開門做生意啦.

餐廳仲係服務性行業, 唔係多人幫襯有客路就可以大哂架麻.

至少我呢個棒埸客都會因為佢咁樣既態度唔再去幫襯.

好似我咁樣發誓唔再幫襯既人亦唔至我一個.

無論你地睇完呢篇野之後, 覺得係廢話又好, 認同定反對都好, 我只係想將呢個experience分享比大家知.