2023-04-16 1173 views
店名: 興華茶餐廳地址: 柴灣興華村二期和興樓203-204室柴灣站E出口,行13分鐘環境: 3/5價錢:4/5味道: 4.5/5最近多左人介紹柴灣嘅美食,今次就黎試呢間舊式茶餐廳,裝修好懷舊,好有以前嘅風味😚不過就唔近地鐵站,比較難搵葱油生炸雞髀❤️❤️❤️❤️❤️$29佢哋最出名就係呢個生炸雞髀🍗,勁大隻,仲大過塊面,上枱仲好熱,皮脆肉嫩,而且配上葱油汁,別有一番風味😍下午茶餐配熱飲 (凍飲+$2)$32西多士❤️❤️❤️❤️❤️上枱牛油🧈半溶,附上糖漿可以自己落入面嘅花生醬唔算好厚,但啱啱好,唔會過甜,好濃花生醬味🤩🥜吉列石斑薯條❤️❤️❤️石斑肉比較結實,薯條🍟就普通茶餐廳水準,但兩者唔夠熱🥲榨菜肉絲米粉❤️❤️❤️❤️$20同其他茶餐廳水準差唔多,但20蚊有好大碗,cp值幾高🙈#stitchfoodie柴灣#foodie #香港美食 #美食推介 #港島美食 #九龍美食 #食好西 #香港吃貨 #打卡美食 #生日好去處 #拍拖好去處 #香港食評 #香港餐廳推介 #香港小食 #香港甜品 #香港西餐 #香港中菜 #香港泰菜 #香港日本菜 #炸雞 #放題 #火鍋 #打邊爐 #香港拉麵 #香港川菜 #香港台灣菜 #珍奶
店名: 興華茶餐廳

地址: 柴灣興華村二期和興樓203-204室
柴灣站E出口,行13分鐘

環境: 3/5
價錢:4/5
味道: 4.5/5

葱油生炸雞髀❤️❤️❤️❤️❤️

下午茶餐配熱飲 (凍飲+$2)
西多士❤️❤️❤️❤️❤️
上枱牛油🧈半溶,附上糖漿可以自己落
入面嘅花生醬唔算好厚,但啱啱好,唔會過甜,好濃花生醬味🤩🥜

吉列石斑薯條❤️❤️❤️
石斑肉比較結實,薯條🍟就普通茶餐廳水準,但兩者唔夠熱🥲

榨菜肉絲米粉❤️❤️❤️❤️
同其他茶餐廳水準差唔多,但20蚊有好大碗,cp值幾高🙈

#stitchfoodie柴灣

#foodie #香港美食 #美食推介 #港島美食 #九龍美食 #食好西 #香港吃貨 #打卡美食 #生日好去處 #拍拖好去處 #香港食評 #香港餐廳推介 #香港小食 #香港甜品 #香港西餐 #香港中菜 #香港泰菜 #香港日本菜 #炸雞 #放題 #火鍋 #打邊爐 #香港拉麵 #香港川菜 #香港台灣菜 #珍奶 #吃貨 #hkcafe #香港越南菜
Type of Meal
Tea
身為港島人還要住在附近,或多或少都有機會聽過這間茶餐廳。興華茶餐廳 隱藏於舊式屋邨內,是一間街坊茶餐廳。需要搭升降機到屋村的「空中平台」,建議不懂路可以問下街坊。茶餐廳內充滿了懷舊感覺,很有港式的味道喔!我們是早餐時間過來的,所以都是點了精美早餐。🍜沙嗲牛肉麵 + 火腿煎蛋 ($34)沙嗲的味道濃而不鹹,吃落香甜而不辣那種。麵條也煮得剛剛好,喜歡吃有彈性的。牛肉亦很軟腍。另外煎蛋還是反蛋來,火腿有稍微煎過,但不會很燶。🍜炸菜肉絲米 + 火腿煎蛋 ($34)這個應該也算是茶餐廳麵食中很常見的。話說這裡的熱飲都沖到好熱,特別是阿華田 😅熱到完全拿不起杯子來喝耶 .... 我點的則是奶茶,呷第一口就喝到很濃的茶香,卻不澀。其實這間很出名的是蔥油生炸雞髀,下午茶餐也很吸引,有機會再來附近時可以再吃吃看呢 😊
身為港島人還要住在附近,或多或少都有機會聽過這間茶餐廳。
興華茶餐廳 隱藏於舊式屋邨內,是一間街坊茶餐廳。
需要搭升降機到屋村的「空中平台」,建議不懂路可以問下街坊。
茶餐廳內充滿了懷舊感覺,很有港式的味道喔!

我們是早餐時間過來的,所以都是點了精美早餐。
🍜沙嗲牛肉麵 + 火腿煎蛋 ($34)
沙嗲的味道濃而不鹹,吃落香甜而不辣那種。
麵條也煮得剛剛好,喜歡吃有彈性的。牛肉亦很軟腍。
另外煎蛋還是反蛋來,火腿有稍微煎過,但不會很燶。
沙嗲牛肉麵
火腿煎蛋

🍜炸菜肉絲米 + 火腿煎蛋 ($34)
這個應該也算是茶餐廳麵食中很常見的。
炸菜肉絲米 + 火腿煎蛋

話說這裡的熱飲都沖到好熱,特別是阿華田 😅
熱到完全拿不起杯子來喝耶 ....
我點的則是奶茶,呷第一口就喝到很濃的茶香,卻不澀。
阿華田
奶茶

其實這間很出名的是蔥油生炸雞髀,下午茶餐也很吸引,
有機會再來附近時可以再吃吃看呢 😊
2023-04-09
$34 (Breakfast)
沙嗲牛肉麵
火腿煎蛋
奶茶
.作為柴灣人,終於去試下柴灣名物啦🤩其實之前都無點留意直到愈來愈多媒體介紹先知柴灣有間茶餐廳咁出名😎所以就約埋男朋友一齊去試下啦好彩去果陣無咩人排緊食完見到都幾多人係門口等緊我地叫左個常餐,因為想填飽肚之後重點黎啦📍蔥油生炸雞脾我地散叫左隻脾,$29 少貴上到枱又唔算好大隻不過!食落好有驚喜炸得好酥脆,執鞭嘅蔥油真係畫龍點睛撈埋又有蔥既香味同豉油嘅鹹味好夾,好食😋📍西多士去茶餐廳必要既食味簡單麵包夾生醬都好考功夫邊位夠脆,成件事食完好滿足放假食呢類邪惡食物好令人愉快🤪..#唯有食是最治癒的
作為柴灣人,終於去試下柴灣名物啦🤩
其實之前都無點留意
直到愈來愈多媒體介紹先知柴灣有間茶餐廳咁出名😎
所以就約埋男朋友一齊去試下啦
好彩去果陣無咩人排緊
食完見到都幾多人係門口等緊
我地叫左個常餐,因為想填飽肚
之後重點黎啦
📍蔥油生炸雞
我地散叫左隻脾,$29 少貴
上到枱又唔算好大隻
不過!食落好有驚喜
炸得好酥脆,執鞭嘅蔥油真係畫龍點睛
撈埋又有蔥既香味同豉油嘅鹹味
好夾,好食😋
📍西多士
去茶餐廳必要既食味
簡單麵包夾生醬都好考功夫
邊位夠脆,成件事食完好滿足
放假食呢類邪惡食物好令人愉快🤪
#唯有食是最治癒的
蔥油生炸雞脾
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
蔥油生炸雞脾
西多士
"數數手指🙈快廿年沒和家人來過吃豬扒包了 來之前也要網上找找地址📍自從他們搬新店後也真是第一次來訪🙌🏻😅笨手笨腳的我一上就被我原杯倒瀉...落單姐姐見到主動整過杯新嘅比我 太佛心了❤️‍🔥另外我猜收銀位的一定要老闆 看見我相機食先📷就送我兩杯木糠布甸🍮賺了(笑)分享一個小故事 來自我媽年代的特殊食法 以前落單時可以備注要淨骨位 已經咁樣落單應遲會比阿姨駡(笑)好彩我都喺偏愛啖啖肉多啲 😝📝另外 如果同小編一樣食唔慣傳統豬扒包用比較乾身又相對硬一點的豬仔包🐷其實可換成菠蘿包或牛角包❗️還有撈麵可以轉撈河粉❗️撈河粉應該比較少見吧❓特別一提這裡的咖喱 比我想像中驚喜 又香又辣 值得一試🌶兴华茶餐厅地址:柴湾兴华村二期和兴楼203-204室

兴华茶餐厅
地址:柴湾兴华村二期和兴楼203-204室
2022-10-10 741 views
#💛⁣⁣🍞流心西多士⁣睇名好吸引 以為係中間夾住朱古力醬之類嘅嘢 原來中間係夾住一片芝士 雖然流心就無啦 但味道唔錯 而且呢間係令人暖心嘅茶餐廳🥹⁣⁣食完諗住埋單嘅時候 突然落大雨 職員見到即刻同我講咁大雨坐多陣先走啦 雨勢慢慢減弱仲專登同我講依家走得啦⁣
#💛⁣

🍞流心西多士⁣

2022-09-14 896 views
同屋企人行開柴灣,見到黃店就試試傳統冰室嘅「香港味」!💬 脆脆奶油豬本身想食西多士~但見到脆豬就心郁郁,見到之後個人認為十分邪惡,平時見到嘅脆豬都係圓碌碌,依款係香脆豬仔包,烘熱後滿滿牛油甘香撲鼻,加上少少煉奶就錦上添花!回頭食: ⓨⓔⓢ💬 味菜牛柳絲炒麵脆脆炸麵底,加上鑊氣豆豉汁,足料牛柳絲,仲有唔會太咸嘅味菜,比想像中更出色!回頭食: ⓨⓔⓢ總括而言,唔太認識興華村,有少少迷路之外😂,其他都係有驚喜嘅~入面嘅waiter 哥哥都好nice!💛興華茶餐廳💛柴灣興華村二期和興樓203-204室💛2557 6129
同屋企人行開柴灣,見到黃店就試試傳統冰室嘅「香港味」!

💬 脆脆奶油豬
回頭食: ⓨⓔⓢ

💬 味菜牛柳絲炒麵
回頭食: ⓨⓔⓢ

💛興華茶餐廳
💛柴灣興華村二期和興樓203-204室
💛2557 6129
今次肥ne再次嚟到柴灣…聽聞呢度有間茶餐廳好出名食雞髀👀我地即刻睇睇呢間 興華茶餐廳地理位置來講,佢位於柴灣山上面嘅興華邨😂不過唔使擔心, 好似肥ne 咁肥都一樣行到上去😼🔥(🐰:你明明係搭lift 上去㗎喎)再唔係就喺柴灣地鐵站再轉小巴搭上去👍🏻😼去到興華邨,嗰度繼續保持住舊式嘅屋村設計,樓與樓之間縱橫交錯,所以要好小心咁搵路😹😹😹不過正因為如此可以好好咁感受一下呢啲咁有特色嘅香港屋村風味😽👍🏻餐廳就喺和興樓嘅樓下,門面、室內設計就係典型舊港式茶餐廳 (仲要係 #黃店 嚟添🎗) 今次喺下午茶時段肥ne order咗: 🐈👍🏻招牌生炸雞髀🐈西多士🐈紅豆冰塊雞髀有肥ne 塊面咁大😹好Juicy!👍🏻🤤😼西多士同紅豆冰就正常發揮~所以肥ne 喺叫咗呢三樣嘢入邊最推介就係嗰隻招牌生炸雞髀🍗👍🏻食物質素(🐈x6最高):🐈🐈🐈$性價比(🐈x6最高) :🐈🐈🐈🐈🐈

今次喺下午茶時段肥ne order咗:

Tea
  • 蔥油生炸雞脾
  • 西多士
2022-09-02 394 views
自小已非常喜歡食炸雞髀,儘管極度邪惡,但偶爾總要對自己好啲放肆一下。出長水遠入到柴灣半山屋邨搵呢間小店食炸雞髀。蔥油生炸雞髀炸得非常出色,沒有沾粉生炸的雞髀十分香口,雞肉不會炸的太乾,再加上蔥油簡直就是點睛。除了食雞髀,特登走檢是為了感一下老香港的人情味,看到很多屋邨的街坊走下來買外賣、和老闆吹水,此情此景在香港市區已很少見。再順道在興華邨走一走,那舊式屋邨的情景仍然依舊,尚有幾間士多、餐廳、診所仍然存在。也許這就是,香港的味道。

也許這就是,香港的味道。
  • 蔥油生炸雞脾
興華茶餐廳 @hing_wah_1978📍柴灣興華村二期和興樓203-204室.終於試到位於興華邨嘅興華茶餐廳!當然要試佢哋招牌嘅蔥油生炸雞髀,原來漢堡都好岀色‼️室內就原用七、八十年代嘅裝修,好懷舊~ .🍗 蔥油生炸雞髀飯 $40: 雞髀炸到金黃色,外皮脆卜卜,而雞肉肉質嫩滑帶豐富肉汁,啲蔥油夠香,撈飯一流~🍔 芝士三重奏安格斯牛肉漢堡 $48: 估唔到茶餐廳嘅burger都咁正!安格斯牛肉自家手打,牛肉味濃好juicy,夾上芝士,再加上茄汁及秘製醬汁,而漢堡包做了烘底,帶點脆口,呢個嚟到必試呀~🫘 紅豆冰
興華茶餐廳 @hing_wah_1978
📍柴灣興華村二期和興樓203-204室
🍗 蔥油生炸雞髀飯 $40

🍔 芝士三重奏安格斯牛肉漢堡 $48

🫘 紅豆冰
紅豆冰
紅豆冰
2022-07-24 500 views
對於一個新界人來講,港島區實在是遙不可及;不過,為了這個名物炸髀,來一趟港島區的探索之旅。行程之日,正值大暑,天氣十分炎熱,更加突顯今次行程的決心。由柴灣地鐵站出發,經過青年中心,然後再過一個商場,沿著屋苑旁邊,橫過馬路,到達興華二村。在升降機大堂乘搭升降機上十五樓,出𨋢之後向前行多一至兩分鐘,便能夠到達目的地-興華茶餐廳。餐廳內部裝潢是一些傳統的茶餐廳格局,由兩個舖位組成,所以不會一位難求的狀況。是次到訪,我和友人分別點選兩款比較多人選擇的食物,蔥油生炸雞髀和西多士。這個雞髀熱烘烘地端上,搭配蔥和鼓油,那個鼓油吃下去和蒸魚鼓油的味道十分相似,而雞髀的肉質結實,沒有驚艷的體驗,不過絕對是合格有餘。另外我點了一份西多士,炸起來剛剛好,沒有太油膩或過熟的感覺,而內層有花生醬。個人而言比較喜歡沒有餡料的西多士,因為害怕太過飽膩的感覺,吃幾件之後就會有吃不消的感覺。但是最後,我還是將全份西多士消滅。總括來說,茶餐廳以服務街坊為主,單純以支持屋村茶餐廳文化和探索舊屋村面貌之旅而言,便是一次寫意的體驗。

2022-07-23
2022-07-12 435 views
雖然話養tummy,但記得做翻啲運動去維持健康🙊成日係ig見到邊到邊到有大炸脾,其實雞脾係好好嘅protein provider黎架🤫睇過一條youtube話柴灣有大炸脾,仲唔即刻帶大家試下😎今次呢間小店開係柴灣嘅山上,大家去到柴灣仲要撘佢嘅上山電梯先會去到覓食平台😋雖然環境舊啲,但啲裝飾夠曬特別💛-🍗蔥油炸雞脾記得餐廳有蔥油炸脾同埋沙薑雞髀比大家揀,大家可以揀飯或麵或者單點。因為實在太肚餓,今次我地叫左蔥油炸脾配麵。一上枱隻雞脾真係大過我隻手,熱辣辣,脆卜卜。最重要係佢入面超級juicy,一啲都唔會炸得好乾❗️食完今次已經話下次黎食沙薑,今次個tummy大件事啦。🧈西多士 因為今次係下午茶時段黎到,西多士係三點三必叫啦掛😋 見到每枱都有叫,我地又點會放過呢個機會呢。上枱嘅時候有少少失望,因為西多士唔夠熱,同埋感覺上西多士嘅蛋味比較重,應該係浸蛋漿太耐。不過整體上唔叫太差,只可能雞脾太出色🤫🍹飲品方面,茶餐廳就要試佢嘅凍奶茶,但今次為左養大啲tummy我地試埋佢嘅紅豆冰,肥仔肥妹啦今次🙊❗️

睇過一條youtube話柴灣有大炸脾,仲唔即刻帶大家試下😎

雖然環境舊啲,但啲裝飾夠曬特別💛
🍗蔥油炸雞

🧈西多士

走入舊式屋邨 興華邨 要問問街坊先搵到興華茶餐廳 🐮乾炒牛河 茶餐廳名物😄黎到緊係試下 未食已經有驚喜 呀姐連埋一碗辣椒醬上😍極細心 碟炒野好多牛肉 仲要係有咬口既 唔係梳打粉那到淋既牛肉👏🏻👏🏻👏🏻牛河夠味 但差左一點點鑊氣朋友叫左呢度既招牌菜 蔥油雞脾 勁大隻 炸到外脆內滑 值得試👍🏻仲可以配飯配麵配唔同澱粉質🤣呢度人情味就濃濃 但茶味就唔夠濃 檸茶同奶茶都一般般 唔係好夠味

走入舊式屋邨 興華邨
要問問街坊先搵到興華茶餐廳

🐮乾炒牛河
茶餐廳名物😄黎到緊係試下

2022-05-18 761 views
終於都嚟到位於柴灣興華村嘅興華茶餐廳!早係第5波疫情前已經想嚟試一試,點知比疫情一拖就拖左幾個月😬雖然呢度嘅名物仔蔥油炸髀,但我呢排成日想住食西多士,所以揀咗試西多士啦!等狀態好啲,再嚟試蔥油炸髀吧!西多士$32(下午茶)多士嘅口感不錯,唔算話好脆,但正因為咁我反而幾鍾意😛入面嘅花生醬唔係好甜!花生嘅味道幾特別!唔知大家食西多士會唔會好似我咁用叉整啲窿窿先呢?!熱檸茶味道正常👀😅下次~下次~~下次嚟食炸髀嘅時候叫返杯紅豆冰!應該超爽的喔😆提提大家,呢間茶餐廳有少少難搵架!路癡嘅朋友睇咗地圖先好出發啦😂
終於都嚟到位於柴灣興華村嘅興華茶餐廳!

等狀態好啲,再嚟試蔥油炸髀吧!

西多士$32(下午茶)
唔知大家食西多士會唔會好似我咁用叉整啲窿窿先呢?!

熱檸茶
味道正常👀😅

提提大家,呢間茶餐廳有少少難搵架!
路癡嘅朋友睇咗地圖先好出發啦😂
2022-05-16
$32 (Tea)
2022-05-15 794 views
呢間茶餐廳喺柴灣興華邨,係一間難得嘅黃到金嘅舊式茶餐廳,最出色嘅係佢個雞髀,愛被揸到卜卜脆,但係裏面就好多肉汁,而且肉質10分鮮嫩,係略嫌個蔥油汁有少少鹹,不過可能係因為本人比較淡口味嘅原因,其他人食可能啱啱好!除咗雞髀之外佢啲炒野都好有鑊氣,乾炒牛河啲牛肉好新鮮,牛河炒得好有鑊氣,啲色水又靚!另外一個瑤柱蛋白炒飯都係,啲飯吵到粒粒分明,好乾身,算係高質嘅炒飯!呢間小店好有人情味,就好似返返去七八十年代嘅舊式香港咁,喺一次不錯嘅用餐體驗!

2022-05-01 695 views
由以前仲可以堂食 到依家無得堂食只可以外賣 次次嚟到柴灣都會幫襯 點解今次可以令人咁失望$57外賣餐炸魚薯條 一打開見到咁樣相比起$58蔥油雞髀飯 真係無可能接受到餐廳你哋咁樣都真係出到貨俾客?良心?唔夠200字俾唔到評分 我喺呢度俾 係一粒星都唔值呀!
由以前仲可以堂食 到依家無得堂食只可以外賣
次次嚟到柴灣都會幫襯 點解今次可以令人咁失望
$57外賣餐炸魚薯條 一打開見到咁樣
炸魚薯條餐

相比起$58蔥油雞髀飯 真係無可能接受到
餐廳你哋咁樣都真係出到貨俾客?良心?

唔夠200字俾唔到評分 我喺呢度俾 係一粒星都唔值呀!