2025-02-11 0 views
新年要好意頭🧧宏Hiroshi推出咗呢個大吉大利新春盆栽蛋糕🍰一粒粒桔仔,以朱古力脆皮包裹 蜜柑檸檬🍋混合軟芝士🧀口感清新不甜膩,小朋友好鍾意!3.5”細小精巧,做下午茶或飯後甜點都啱🤤
新年要好意頭🧧
宏Hiroshi推出咗呢個大吉大利新春盆栽蛋糕🍰

一粒粒桔仔,以朱古力脆皮包裹 蜜柑檸檬🍋混合軟芝士🧀
口感清新不甜膩,小朋友好鍾意!
3.5”細小精巧,做下午茶或飯後甜點都啱🤤
平日下午茶時段經過,想飲杯嘢食件cake就入去試吓。嗌咗一件栗子朱古力蛋糕,一份疏乎厘 (抹茶雪糕),兩杯咖啡。蛋糕係好食嘅,栗子同朱古力味都好濃,而且唔會太甜,疏乎厘同其他食評所講嘅一樣,入面係比較濕,但尚算可以接受,抹茶雪糕有茶香及澀味,Cafe嚟講算係幾好食。咖啡都不過不失,正常級數。唯一想講吓服務問題,當時舖頭客人唔算多,大約10位,但幾位店員除咗準備食材/煮食以外,都係全程望住個電話,行出行入都係碌住電話,可以我哋舉住手5分鐘都係冇人望過嚟,要出聲嗌先有人發現我哋原來一直舉住手,食物好食,但呢個位一下就扣晒分。
2025-02-07 0 views
最近我同朋友去咗尖沙咀美麗華廣場食晚飯 🍽️,揀咗間叫做「宏 Hiroshi」嘅日本家庭式餐廳。呢間餐廳專門做日本Comfort Food同埋甜品,坐位好舒服 🛋️,食物同服務都好有水準 🌟,仲要價錢合理 💵。真係好值得一試!—————————————————
相撲大鍋套餐 $350 (適合兩至三人食)
🥗 沙律 新鮮爽口,好開胃。
🥟 日式餃子 皮薄餡多,煎得啱啱好,好食。
🍲 相撲大鍋 入面有雞肉、冬菇、蟹味菇、紅蘿蔔、洋葱、冬粉同埋旺菜。⭐️ 仲可以揀兩款肉(豚肉/牛肉)。湯底鮮甜,料又足,好滿足。
🍨 雪糕 (人頭計,最多三杯) ⭐️ 可以選軟雪糕(抹茶味/牛奶味)或 雪糕(抹茶味/朱古力味/雲呢拿味)🌈 揀咗軟雪糕(牛奶味)、抹茶味同朱古力味雪糕。每款都咁好食,甜品控必試。
🍹 水果梳打 (芒果) +$20 芒果味濃,梳打夠凍,解渴。
🍎 日本青森蘋果汁 + $15 純蘋果汁,清甜唔膩。
🍚 + $10無限添飯(人頭計) 鍾意食飯嘅朋友仔一定要加,抵食。

—————————————————

相撲大鍋套餐 $350 (適合兩至三人食)

🥗 沙律
新鮮爽口,好開胃。

🥟 日式餃子
皮薄餡多,煎得啱啱好,好食。

🍲 相撲大鍋

🍨 雪糕 (人頭計,最多三杯)

🍹 水果梳打 (芒果) +$20
芒果味濃,梳打夠凍,解渴。

🍎 日本青森蘋果汁 + $15
純蘋果汁,清甜唔膩。

🍚 + $10無限添飯(人頭計)
鍾意食飯嘅朋友仔一定要加,抵食。
🐽豬包美食推介🐽《宏Hiroshi 》今次同大家推介一間高質又Baby friendly的日式餐廳🇯🇵《 宏Hiroshi 》點解話《宏Hiroshi 》係一間Baby Friendly嘅餐廳?因為佢設有Kid’s Menu📖同埋BB凳🪑餐廳又闊落,坐得舒服,其實有呢啲條件喺香港已經好難得👍🏻👍🏻今次我哋order咗1份兒童餐比豬包,我哋大人就2-3人份量嘅相撲大鍋套餐🍲同埋甜品🍧🌟 相撲大鍋套餐🍲套餐內包羅萬有,有沙律🥗日式餃子🥟相撲大鍋🍲雪糕🍧飲品和白飯🍚任裝!真係相當抵食!相撲大鍋有豬🐖牛🐂菇🍄‍🟫等其他材料,用料相當豐富又好味😋🌟炸雞配茄汁肉碎意粉🍝呢個係Kid’s Menu 裡嘅其中一個set,set裡仲有蔬菜🥦和蘋果汁🧃連十分嘴刁的豬包都食到津津有味😋🌟宏·自家製日式卷蛋我哋order 左朱古力味🍫和抹茶味🍵 蛋糕外層10分鬆軟,裏面d cream又fresh, 一d都唔膩,真係可以食完一個接一個😝總括而言《宏Hiroshi 》真係一間值得幫襯嘅餐廳,價錢相宜,環境舒適,kids friendly,大家快啲嚟試吓啦🤗📍尖沙咀彌敦道132號美麗華商場一期4樓408號舖
🐽豬包美食推介🐽
《宏Hiroshi 》

🌟 相撲大鍋套餐🍲

🌟炸雞配茄汁肉碎意粉🍝

🌟宏·自家製日式卷蛋

📍尖沙咀彌敦道132號美麗華商場一期4樓408號舖
2025-01-25
Dinner
最近去咗試吓宏,真係幾正!間餐廳嘅裝修好骨子,坐低之後覺得好舒服,啱晒同朋友傾偈或者約會!!!一行6個人黎,每個人都叫左唔同既野食~6份野食黎到貌相都好靚,即刻勁有食慾🤌🏻上菜都好快,Lunch hour黎食基本上都唔使等~~都真係好適合慶祝特別日子或者同朋友聚會,下次一定會再嚟!推薦俾鍾意食日本嘢嘅朋友!

一行6個人黎,每個人都叫左唔同既野食~
6份野食黎到貌相都好靚,即刻勁有食慾🤌🏻
上菜都好快,Lunch hour黎食基本上都唔使等~~

都真係好適合慶祝特別日子或者同朋友聚會,下次一定會再嚟!

推薦俾鍾意食日本嘢嘅朋友!

星期日晚一家人去尖沙咀美麗華商場食晚餐媽媽group真係冇介紹錯㗎!baby friendly !首先,有BB凳,兒童餐👶🏻好岀色恐龍🦖造型嘅碟裝住,我見到已經好興奮😀蕃茄肉醬意粉🍅,西蘭花🥦,紅蘿蔔!炸雞🍗無俾BB食,我爸媽食晒😗你睇吓我食到舔舔脷啊!我係欠缺少少儀態我用埋手食🙊好快就清咗成碟啦!味道好均衡營養,17個月大,第一次食餐廳食物🍴爸爸仲俾咗相撲鍋嘅牛肉同雞肉我食,好正🙌🏼原來人間有如此的美食👍🏼簡直就衝擊咗我味蕾!呢度有性價比好高嘅日式『相撲大鍋套餐』 $350沙律,日式餃子,相撲大鍋(我哋揀咗2份牛肉) 上碟已經好靚,好似兩朵玫瑰花🌹咁份量都幾多㗎,有雞肉蔬菜豆腐冬菇粉絲紅蘿蔔🥕,牛肉鮮嫩高質,白飯任裝!抵食🤗日本雪糕球(牛奶,抹茶🍵朱古力🍫)無糖可樂/熱綠茶/凍咖啡☕️

星期日晚一家人去尖沙咀美麗華商場食晚餐
首先,有BB凳,兒童餐👶🏻好岀色
恐龍🦖造型嘅碟裝住,我見到已經好興奮😀
蕃茄肉醬意粉🍅,西蘭花🥦,紅蘿蔔!
炸雞🍗無俾BB食,我爸媽食晒😗
你睇吓我食到舔舔脷啊!我係欠缺少少儀態
我用埋手食🙊好快就清咗成碟啦!

呢度有性價比好高嘅日式『相撲大鍋套餐』 $350

沙律,日式餃子,相撲大鍋(我哋揀咗2份牛肉)
上碟已經好靚,好似兩朵玫瑰花🌹咁
日本雪糕球(牛奶,抹茶🍵朱古力🍫)
無糖可樂/熱綠茶/凍咖啡☕️
2025-01-26
2025-01-18 249 views
環境很好 舒服 美麗華美食電梯直上4樓 一出電梯就是 可以有下次 有小朋友餐 下次也可以帶小朋友牛肉丼味道不錯 牛肉軟滑 湯就正常發揮 但今天有點飽 下次試試甜品老婆試了三色丼 也很不錯

老婆試了三色丼 也很不錯
每次到美麗華廣場必定會到宏食鰻魚飯,牛舌烏冬及抹茶捲,店內已日式簡潔為主要風格,食物種類不算多,但服務員態度非常好。鰻魚飯及飯本身做得相當出色抹茶捲亦算係高質味道不太甜,但有濃濃的抹茶味。
2025-01-10 271 views
今晚嘅蛋包飯壽喜燒真係令我驚喜不已!一上桌,香氣撲鼻而來,讓人垂涎欲滴。蛋包外層金黃滑嫩,內裡包住香軟的白飯,米粒分明,口感極佳。再加上壽喜燒醬汁,濃郁而不膩,醬香四溢,完美地融合了蛋和飯的味道。壽喜燒部分選用了新鮮的牛肉,肉質鮮嫩,煮至恰到好處,入口即化。搭配的蔬菜也很新鮮,像是洋蔥和青菜,讓整體口感更為豐富,增添了一絲清新。每一口都能感受到食材的新鮮與用心。整體來說,這道蛋包飯壽喜燒不僅視覺上吸引,味道上更是讓人難以忘懷。無論是與朋友聚餐還是獨自享用,都是一個絕佳的選擇。下次一定會再來嘗試其他菜式,期待再一次的味覺驚喜!今晚嘅蛋包飯壽喜燒令人驚喜!香滑嘅蛋包包裹住鮮嫩嘅飯,淋上濃郁嘅壽喜燒醬,味道層次豐富。肉質鮮美,搭配新鮮蔬菜,口感絕佳。每一口都帶來滿足感,特別適合寒冷嘅晚上。整體呈現出既傳統又創新的風味,真係值得一試!

2025-01-09 399 views
宏 本身就出名日式甜品。原來佢地都有做餐點,這款新推出 #相撲大鍋「ちゃんこ鍋」就係受到日本相撲選手啟發,在冬天由相撲選手訓練後食用,以保持溫暖並滿足他們的蛋白質需求!套餐本身適合2-3人分享食用🩷🩵麻醬椰菜沙律🩵羽衣煎餃🩵相撲大鍋 入面有:▪️Dashi Broth Soup 昆布木魚湯▪️Chicken 雞肉▪️Konnyaku Kuro 黑薯糕▪️Baby Chinese Cabbage娃娃菜▪️Kuzukiri 葛絲▪️Tofu 豆腐▪️Leek 京蔥▪️Marmoreal 靈芝菇▪️Radish 白蘿蔔▪️Carrot 甘筍▪️Mushroom 冬菇▪️自選2份紅肉(牛板腱/豚肉/雙拼)🩵雪糕我地兩人食都覺得套餐材料滿滿,健康有新鮮好夠食,另外想要澱粉質,所以加$10 無限追加白飯 (珍珠米喔~~)。日式煎餃好脆身,底仲有一層薄薄脆皮。天氣可以同三五知己一齊靠住火爐享用,真係好滿足🎊昆布木魚湯清新簡單,最適合襯托食材。最最正係套餐包3款雪糕,可以選擇軟雪糕或者硬雪糕🫶🏻無論雲呢拿/抹茶味都一樣咁香濃軟滑,💯
宏 本身就出名日式甜品

▪️Marmoreal 靈芝菇
▪️Radish 白蘿蔔
▪️Carrot 甘筍
▪️Mushroom 冬菇
▪️自選2份紅肉(牛板腱/豚肉/雙拼)
🩵雪糕

2025-01-04 415 views
好好食嘅壽喜燒火鍋🤟雖然佢話有限時,但其實過咗90分鐘都唔會講你走。啲職員都好Nice好友善,個壽喜燒鍋足料,牛肉都大大塊同埋有好多蔬菜。餐後仲有個甜品蛋糕幾好食。
📍原來搬咗過去美麗華商場 環境更加闊落雅緻 木色裝修令人坐得好舒服🧡 好適合同朋友慢慢坐係度傾計 發現除咗平時有的茶漬飯/蛋包飯/丼飯之餘 仲推出咗壽喜燒同相樸大鍋套餐🙌🏼🌀 相撲大鍋套餐暖笠笠最適合依家天氣食! 仲做緊特價$350😻 套餐足夠2-3人食用 包括沙律+日式餃子+相撲大鍋+米飯+日式雪糕+飲品 仲可以無限添飯👍🏻 🔅 沙律 & 日式餃子: 沙律以簡單配料 大量椰菜絲 配粟米及車厘茄 混合日式胡麻醬 低脂輕盈! 餃子皮薄多汁 但可以烤得更加脆身🔅 相撲大鍋配料豐富 濃郁木魚昆布湯底 加入雞肉+娃娃菜+白蘿蔔+靈芝菇+紅蘿蔔+豆腐+木薯粉+蒟蒻 全部都低脂有營養 雖然以蔬菜為主 但因為湯底味道滲透蔬菜之中 唔使調味料都好好食~ 另外配有1份豚肉 及1份牛板腱 亦可以自選雙拼🙌🏼🔅雪糕: 可以選擇經典抹茶口味/ 牛乳口味/ 扭紋雪糕 食完呢個相撲大餐都唔會有罪疚感😹 好適合減脂期嘅朋友過嚟食🤫
📍

🌀 相撲大鍋套餐

🔅雪糕: 可以選擇經典抹茶口味/ 牛乳口味/ 扭紋雪糕

2024-12-31 439 views
天氣涼左 特別會想食啲熱焫焫既野的確 喚醒返唔少人既邊爐癮今次!!我要分享「宏」新出品既相撲大鍋~~😋相撲大鍋套餐 已包·沙律·日式餃子·相撲大鍋·雪糕·飲品食完前菜既胡麻沙律 餃子 重頭戲開始 職員送上一個大鍋滾起後就開動啦🤤裡面包左好多料有雞件、冬菇、黑薯糕、豆腐、以及食極都有既娃娃菜等😂另外 我地分別揀左豚肉及牛板腱兩份紅肉🌹捲到玫瑰花咁 都有少少唔捨得拆開黎食昆布木魚湯底 清爽不油膩 已經夠晒味加錢就可以無限添飯🍚岩晒飯桶另一重頭戲就係甜品 雪糕可以甜筒可以碗上我地選擇兩溝既宇治抹茶+北海道牛乳雪糕質地順滑 奶香味濃 啊~食埋甜品就真係飽喇😋呢個套餐由前菜食到甜品 真係由頭食到尾Me time 結束 返歸湊囡🙂🙂
天氣涼左 特別會想食啲熱焫焫既野

·飲品

食完前菜既胡麻沙律 餃子
重頭戲開始 職員送上一個大鍋
滾起後就開動啦🤤裡面包左好多料
有雞件、冬菇、黑薯糕、豆腐、
以及食極都有既娃娃菜等😂
啊~食埋甜品就真係飽喇😋

呢個套餐由前菜食到甜品 真係由頭食到尾
Me time 結束 返歸湊囡🙂🙂

2024-12-27 540 views
每次經過見到啲卷蛋都幾吸引,今日出尖沙咀諗起佢,一於試下。見餐牌介紹,「宏」主打蛋糕及健康的銅藻烏冬,所以我點咗個「汁燒牛舌烏冬」試試。另外,星期日中午都有套餐,所以點咗「唐揚雞咖飯」套餐,跟餐飲及是日精選甜品。由於想試多幾款蛋糕,所以問店員間人日精選甜品係咩,佢都好有禮貌咁幫人follow up問。套餐CP值高的,但咖喱飯的飯太濕,同埋唐揚雞賣相一般。跟餐咖啡都幾香。跟餐甜品有驚喜,原本以為得一件卷蛋,但原來有兩件小芝麻卷!汁卷牛舌烏冬,望落似喬麥麵,估唔到食落有烏冬嘅煙韌口感,牛舌煮得夠入味,推薦!環境寬敞嘅,但可惜無窗無日照,如果有就更好。
每次經過見到啲卷蛋都幾吸引,今日出尖沙咀諗起佢,一於試下。
環境寬敞嘅,但可惜無窗無日照,如果有就更好。

汁燒牛舌銅藻烏冬
咖哩唐揚炸雞飯套餐
芝麻卷蛋
搽茶卷(大)
汁燒牛舌銅藻烏冬
芝麻卷蛋
搽茶卷(大)
2024-12-22 608 views
今日天氣又轉涼,晚餐不如來個打邊爐,岩岩美麗華商場有間日式餐廳聽聞豚肉壽喜燒頗受歡迎,即管去試試。餐廳行簡約日本風,環境舒服😌1. 我哋揀咗相撲大鍋套餐$350侍應話這個鍋原是設計俾相撲手食用,可想而知份量十足,前菜有沙律及一客日式餃子,主菜大鍋真係足夠俾三人享用,湯式味仍不會太濃,豚肉和牛肉仲整成花形上菜,夠心思,越食湯式越味美😋,跟著還有甜品北海道牛奶雪糕🍦,講明北海道雪糕零舍不同👍🏻👍🏻2. 日式自家製卷蛋當然要試這家卷蛋,揀左芝麻及綠茶。各有特色,蛋捲棉密鬆軟,已忌廉香😋3. 兒童餐炸雞配茄汁肉碎意粉呀女好喜歡話好好味,炸雞件皮脆肉嫩👍🏻仲食得晒成個餐!
1. 我哋揀咗相撲大鍋套餐$350
侍應話這個鍋原是設計俾
2. 日式自家製卷蛋
3. 兒童餐炸雞配茄汁肉碎意粉
呀女好喜歡話好好味,炸雞件皮脆肉嫩👍🏻仲食得晒成個餐!