Restaurant: HK Gyu-Kaku Jinan-Bou (Tsuen Wan Plaza)
Info:

2025-01-17 78 views
成日話想試牛角次男坊, 終於有機會. 其實牛角次男坊係日式燒肉店「牛角」嘅兄弟,主打即叫即燒嘅燒肉丼,由於我哋唔想撞晚市時間,驚人多又要排長龍,所以特登揀喺17:30前入座,原來仲有下午茶(14:30-17:30供應),夠晒抵食呀!味噌牛舌丼定食: 呢個味噌牛舌丼定食嘅CP值超高,HK$5x,有8-9片牛舌。牛舌好juicy,肉質彈牙仲帶有牛嘅香味!只係略嫌醬汁太多,所以飯有啲鹹。牛角燒肉丼定食: 除咗牛舌,另外一個推介嘅就係牛角燒肉丼定食,牛肉份量超多,生熟度啱啱好,肥瘦均勻,肉味香濃。味噌燒豚丼定食: 由於係下午茶,落order時驚份量唔多,所以我哋特登叫多一個味噌燒豚丼定食。估唔到原來下午茶嘅份量一啲都唔少,豚肉味超濃!同樣略嫌醬汁太多,所以飯有啲鹹。每款午後之燒肉定食,都配有前菜同飲品,飲品除咗汽水同麵豉湯,仲可以選擇道地解茶添,真係好滿足!
2024-12-15 164 views
星期日下午茶時段,已經唔係多人食,成間店大量空位,但係staff都要安排坐位密質質咁,我仲以為去左劏房到食飯。一張四人枱,仲要用板隔開兩個位,感覺好壓迫,搞到想食野既心情都無哂,好心有位既就比人坐得舒服啲啦!

2024-09-10 662 views
牛角就成日食,牛角次男坊就第一次喇🙈九龍灣分店執咗,原來得返荃灣同東涌兩間分店,今日咁啱過嚟荃灣做嘢又過咗lunch hour冇乜人,即刻試吓先!嗌咗鹽燒牛舌丼(M size),另外跟咗套餐(+$13) (包中華沙律,麵豉湯同飲品)同埋一隻温泉蛋(+$12)。牛舌丼用返牛角最出名嘅圓形薄切牛舌,中size有5塊~牛舌嘅調味係足夠嘅,但我自己就覺得overcook咗啲,食落有啲靭同乾🤥另外燒肉汁喺哂嗰底,所以一開始食面嗰浸嘅飯有啲乾,要撈埋温泉蛋一齊食先好返啲🫥呢間都叫做可以止到想食牛角嘅癮,而且價錢又未好到好貴😆如果下次經過,都可能會想試佢汁燒嘅次男坊丼!

2024-05-29 990 views
呢間牛角旗下嘅燒肉丼好岩一兩個人食😙可以揀牛腹腩/牛板腱/牛舌/豚肉/雞爽肉,仲有唔同嘅size,大size係成座山咁高,岩哂食肉獸😆甜甜哋嘅燒肉汁加埋啖啖肉好滿足☺️ 鍾意食牛嘅可以試吓招牌嘅牛角次男坊丼($88) 牛腹腩肥瘦適中冧冧地又帶啲肉味😋 豚肉丼 ($78) 都唔錯肉質唔會過硬😙 📍牛角次男坊 荃灣大壩街4-30號荃灣廣場L1樓112B-113號舖九龍灣牛頭角道77號淘大商場1期地下G143-162號舖東涌達東路20號東薈城名店倉7樓706號舖

📍牛角次男坊
荃灣大壩街4-30號荃灣廣場L1樓112B-113號舖
九龍灣牛頭角道77號淘大商場1期地下G143-162號舖
東涌達東路20號東薈城名店倉7樓706號舖
2024-04-10 908 views
做左牛角會員好多年,都係第一次食牛角次男坊,因為分店又唔多。今次嚟到荃灣廣場,其實經過次男坊好多次,今日只想快快食個飯,就去試吓,平日下午幾乎冇人,得一枱客鹽燒牛舌丼 大 $73牛角最好食嘅就係薄切牛舌,好有口感,彈牙又唔會咬唔開,其實係牛角燒肉店食8塊牛舌都幾十蚊,同呢碗飯差唔多,咁呢度抵食啲,不過冇得自己燒。暴雪蔥鹽豚肉丼 大 $56點餐之前問左一問店員,小同大係咪淨係飯嘅分別,點知原來係飯同肉都會多不過啲蔥就一啲都唔似幅圖咁暴雪,得好多豚肉幾好食,唔會話超肥,少少,唔會鞋鰹魚味炸餃子 $21炸得超脆,脆卜卜,真係食到有淡淡鰹魚味

鹽燒牛舌丼 大 $73
鹽燒牛舌丼  大

暴雪蔥鹽豚肉丼 大 $56
不過啲蔥就一啲都唔似幅圖咁暴雪,得好多
豚肉幾好食,唔會話超肥,少少,唔會鞋
暴雪蔥鹽豚肉丼大

鰹魚味炸餃子 $21
炸得超脆,脆卜卜,真係食到有淡淡鰹魚味
鰹魚味炸餃子
2024-02-14
$75 (Tea)
2024-03-20 1185 views
家人好叻地搶到2張旅發局夜饗樂券,可以於次男坊晚市使用我們準時6PM到店,客人不多,可以直接入座。次男坊是牛角集團旗下的日式餐廳,主打大碗牛肉丼飯。我們3人最後選了一個2人前定食,再散叫一個豚肉丼飯。選好餐點後便可以自行用手機掃QR code落單。2人前定食包括2款前菜、2款炸物、1款燒物、2款主食及2罐飲品(可選味噌湯)。落單後,2人前定食很快便上桌。牛角次男坊丼先來。前菜溫野菜就是快餐店雜菜,味道正常,純粹為肉很多的晚餐增加一點纖維。加了$10升級到草飼牛腹腩,牛肉堆得滿滿的!牛肉味濃,而且邊燒得脆脆的,非常好下飯,好吃另一款前菜糖心蛋,味道不錯。牛舌丼外表有點像日式超市買到的便當XD鹽燒牛舌鹹香、爽口,但分量比想像中少。唐揚雞肉味道正常。薯寶配芝士醬普通快餐店質素。燒雞腿肉串燒燒汁味濃,適合送飯。散叫的豚肉丼肉量也很足。豚肉跟牛肉一樣有燒過,配搭一堆蔥也是很好下飯。用完$200消費券後,次男坊還有加碼$100折扣,最後3人晚餐只需要$14如果沒有消費卷折扣,則需要每人$105,晚市價錢來說不算貴。總括而言,次男坊的燒牛肉和豚肉丼的味道不錯,但套餐的配料有點多,而且質素普通。下次再
家人好叻地搶到2張旅發局夜饗樂券,可以於次男坊晚市使用

我們準時6PM到店,
客人不多,可以直接入座。
次男坊是牛角集團旗下的日式餐廳,
主打大碗牛肉丼飯。
我們3人最後選了一個2人前定食,
再散叫一個豚肉丼飯。
選好餐點後便可以自行用手機掃QR code落單。
2人前定食:牛角次男坊丼(草飼牛腹腩)

落單後,2人前定食很快便上桌。
牛角次男坊丼先來。
前菜溫野菜就是快餐店雜菜,
味道正常,純粹為肉很多的晚餐增加一點纖維。
加了$10升級到草飼牛腹腩,
牛肉堆得滿滿的!
牛肉味濃,而且邊燒得脆脆的,
非常好下飯,好吃

另一款前菜糖心蛋,味道不錯。
2人前定食:鹽燒牛舌丼

牛舌丼外表有點像日式超市買到的便當XD
鹽燒牛舌鹹香、爽口,但分量比想像中少。
唐揚雞肉味道正常。
薯寶配芝士醬普通快餐店質素。
燒雞腿肉串燒燒汁味濃,
適合送飯。
暴雪蔥鹽豚肉丼

散叫的豚肉丼肉量也很足。
豚肉跟牛肉一樣有燒過,
配搭一堆蔥也是很好下飯。
用完$200消費券後,次男坊還有加碼$100折扣,
最後3人晚餐只需要$14

如果沒有消費卷折扣,
則需要每人$105,
晚市價錢來說不算貴。
總括而言,次男坊的燒牛肉和豚肉丼的味道不錯,
但套餐的配料有點多,而且質素普通。
下次再光顧應該會散叫試其他丼飯。
2024-01-12
2人前定食:牛角次男坊丼(草飼牛腹腩)
暴雪蔥鹽豚肉丼
2024-02-16 838 views
一人前定食($110)前菜:溫泉蛋、溫野菜炸物:薯寶配芝士醬、炸忌廉蟹肉薯餅、唐揚雞肉燒肉丼:牛角燒牛肉丼(草飼牛腹腩)、雞爽肉丼、鹽燒牛舌丼、牛角次男坊丼(+$10)其他:味噌湯、飲品叫咗兩個「一人前定食」溫泉蛋(正常合格,蛋黃流心) + 唐揚雞肉(三件,脆口) + 牛角燒牛肉丼(草飼牛腹腩約六/七片,有牛味,不算太軟嫩但唔嚡唔韌,醬汁咸咸甜甜,味道不錯) + 可樂溫野菜(白烚加醬汁) + 薯寶配芝士醬(好耐無食,食回憶,芝士醬香,但太少了) + 鹽燒牛舌丼(約七/八片,爽口唔韌,加蔥絲食好夾) + 可樂
一人前定食($110)
前菜:溫泉蛋、溫野菜
炸物:薯寶配芝士醬、炸忌廉蟹肉薯餅、唐揚雞肉
其他:味噌湯、飲品

叫咗兩個「一人前定食」
一人前定食
一人前定食
牛角燒牛肉丼(草飼牛腹腩)
唐揚雞肉
溫泉蛋
鹽燒牛舌丼
薯寶配芝士醬
溫野菜
$110 (Dinner)
入去食既原因係因為俾佢既餐牌所吸引,餐牌顯示啲肉大塊到可以遮蓋個碗。今次叫左蔥鹽豚肉飯同燒牛肉飯,滿心期待啲蔥鹽堆成山丘咁及啲肉大到可以遮曬個碗,最終原來只係圖片只供參考感覺上係有啲失望。但食落口又另一回事我食蔥鹽豚肉飯,啲蔥鹽夠味,咸香咸香的,撈飯真係一流,而且啲豚肉夠味,唔乾,有啲香口,所以好快食曬,係有實力。燒牛肉淺嘗,食左一塊,唔乾,脂肪分布唔多,都可以。午餐黎講,味道唔錯,而且無加一收費,往後可以再試。
入去食既原因係因為俾佢既餐牌所吸引
,餐牌顯示啲肉大塊到可以遮蓋個碗。

今次叫左蔥鹽豚肉飯同燒牛肉飯

感覺上係有啲失望。

但食落口又另一回事

。燒牛肉淺嘗,食左一塊,唔乾,脂肪分布唔多,都可以。

午餐黎講,味道唔錯,而且無加一收費,往後可以再試。

2023-11-03 883 views
第一次食荃灣牛角次男坊,整體不錯暴雪蔥鹽豚肉飯:以豚肉為主要材料,搭配濃郁的蔥鹽調味料,讓每一口都充滿豐富的味道。豚肉經過特殊的烹調技巧,保持了肉質的嫩滑與口感。推薦度8分燒肉丼定食:這是一道擁有豐富口感的日式料理。它以嫩滑的燒肉片為主角,配上新鮮的蔬菜和美味的醬汁。燒肉片經過細心的烹調,保留了肉質的鮮嫩和多汁。每一口都散發出濃郁的燒烤香氣,令人回味無窮。推薦度7分一口酥魷魚:這道菜是餐廳的招牌點心,深受顧客喜愛。酥炸至金黃酥脆的魷魚,外層酥脆內裡嫩滑,帶有淡淡的海鮮香氣。每一口都能感受到魷魚的鮮美與口感的對比,絕對是下酒的絕佳選擇。推薦度8分忌廉蟹肉薯餅:結合了香脆的薯餅和鮮美的蟹肉,口感豐富。薯餅外層炸至金黃酥脆,內部鬆軟,搭配濃郁的忌廉蟹肉醬汁,帶來豐富的奶香味和蟹肉的鮮甜。每一口都讓人沉醉其中,無法抗拒的美味。推薦度9分
第一次食荃灣牛角次男坊,整體不錯

2023-08-10
2023-09-22 924 views
屋企附近冇牛角,咁啱呢日去開荃灣,見到呢間牛角次男坊好似幾吸引,就決左入去食個早晚餐😋佢哋主打燒肉丼飯,豬牛雞都有齊,驚唔夠食嘅仲可以叫套餐,有埋前菜小食飲品,因為唔算好餓所以只係叫咗個1人餐($110)再加碗芝味松阪豚丼($72),兩個人share😚首先嚟到嘅係鹽燒牛舌丼,雖然叫咗少飯但都好滿😆表面鋪滿曬牛脷真係好吸引,下面仲有紫菜飯素同牛肉汁撈飯,加埋震揗揗嘅溫泉蛋(套餐前菜),簡直係perfect嘅日式晚餐🥰不過有賣相都唔夠,最緊要係牛脷夠淋夠香,而且切得夠厚有咬口,如果唔要套餐淨叫都係$73,呢個份量嚟講都幾唔錯👍🏻松阪豚肉就稍為遜色,雖然好厚好大塊,但真係幾硬下🙈有肥膏嘅位又會好油,而且芝士醬唔太夠,雖然燒得幾香,但味道同口感都有啲失望😗套餐小食揀咗魚手指,即叫即炸夠熱夠脆~
鹽燒牛舌丼一人套餐
套餐小食揀咗魚手指,即叫即炸夠熱夠脆~
鹽燒牛舌丼一人套餐
2023-09-06 777 views
因為會員到期要儲分,今次幫襯咗牛角次男的招牌菜牛角次男坊丼(草飼牛腹腩)。牛腹腩份量驚人,堆砌成一個富士山咁高,賣相吸引。肉質油脂分布均勻,而且仲有好多芽菜。所以口感一流。
TakeAway
21/8/2023,星期一,山長水遠09:30嚟到荃灣裁判法院做野,趁13:10放風時間去咗隔離荃廣嚟個快閃覓食。推開玻璃門第一眼見到嘅就喺食日本燒肉丼嘅牛角次男坊。未食過嫁,有咩吸引得過唔駛等位,價錢又唔貴。唔想煩唔想行嘅我,坐底咗。據多年試伏經驗,燒牛肉豬肉中伏嘅指數高達83.1496%。有數據支持嘅我,果斷嗌咗:〰️〰️〰️🍽 盬燒牛舌丼 (大)▪️用咗經典嘅日式呃飯碗上,夠地道!▪️牛舌足足有9️⃣片,3 mm左右厚,話厚唔厚話薄唔薄,入口軟𣺉。味道上與其話喺鹽燒,更似汁煮再燒。有幾件牛味特別濃,油脂感特別重,特別軟嫩,喺牛舌芯啊!幸福感+1。▪️飯有少少Q度,加上少少燒肉汁同味素嘅加持,無投訴。〰️〰️〰️💸 無加一,埋單$73。📑 牛舌嘅處理同質素比預期嘅好,食完都有7成飽。整體其實幾OK,唔使加一算食得過。

〰️〰️〰️
🍽 盬燒牛舌丼 (大)

▪️用咗經典嘅日式呃飯碗上,夠地道!
▪️飯有少少Q度,加上少少燒肉汁同味素嘅加持,無投訴。
〰️〰️〰️
💸 無加一,埋單$73。
又夠期儲分續牛角會員💳,所以就去左牛角底下嘅牛角次男坊。不過有個中伏位,本身想用埋會員啲$50優惠卷🎫,點知佢話今年3月開始牛角次男坊已經唔用得✖️,只可唔可以草分。同埋留意哩間餐廳冇午餐set,全日都係用同一個Menu,夜晚過嚟食會抵啲🌙。牛角次男坊丼 ($87)哩到嘅招牌菜,富士山堆到好高🗻,非常吸睛同打卡able📸。牛肉堆入面其實係一堆壓到好實嘅芽菜黎,不過哩個價錢都預左唔係全部牛架啦😬,但其數返都有10片,都幾抵食🤤。啲牛質素唔差,絕對唔係街市啲Cheap牛肉🐮,可惜燒得太乾太韌🚱,有少少浪費咗啲牛肉。用咗牛角燒肉汁去燒到焦香帶甜,個味道都幾好食幾夾,而個底就唔係白飯咁簡單,係有少少紫菜碎喺面頭,然後淋上咗牛角汁🍛,食落就唔會太單調。牛角燒牛肉丼L ($73)哩個飯同頭先個牛角次男坊丼基本上無分別❎,係少左芽菜、辣椒絲同4片紫菜,牛肉數過都有9片,肉嘅品質同味道都同上面一樣。如果你係食肉獸🍖,為左食飽飽,唔係打靚卡,我會建議叫返哩款。胡麻雞絲冷麵餐 ($66)係一個好正常嘅冷麵,但個冷麵係冇咗蟹柳🦀,取而代之係紅椒同埋蕃茄🍅,如果想食蟹柳嘅人就要留意啦。而啲雞就係啲鞋鞋地嘅雞胸絲
牛角次男坊丼
牛角次男坊丼 ($87)
牛角燒牛肉丼
牛角燒牛肉丼L ($73)
胡麻雞絲冷麵餐
胡麻雞絲冷麵餐 ($66)
係一個好正常嘅冷麵,但個冷麵係冇咗蟹柳🦀,取而代之係紅椒同埋蕃茄🍅,如果想食蟹柳嘅人就要留意啦。而啲雞就係啲鞋鞋地嘅雞胸絲🐔。麻醬一開始俾勁少,成兜嘢勁dry🚱,食咗一半基本上一啲汁都冇,所以叫人另外再加汁,好彩佢都可以任加🉑。但個味食落就係普通嘅冷麵冇乜特別,夏天想涼涼地開下胃都可以食下☀️。
豚肉丼
豚肉丼L ($66)
同牛角次男坊丼係一樣嘅基底,但上面就換咗做豬肉🐖。豚肉都算厚肉,唔會薄到一張紙咁🥩,不過唔知係咪因為肉厚,所以燒到太韌🥶,要咬一陣先咬得完,而且食落有少少豬騷味🤢,如果比我再揀多次,我可能會揀返平啲嘅鹽味豚肉丼。
糖心蛋
糖心蛋 ($16)
糖心蛋已經接近8成熟🥚,完全冇流心嘅感覺,$16一粒好差🙅🏻‍♂️。

跟餐配料 ($12)
冷麵同豚肉丼都跟咗餐,有一個小食、味噌湯同飲品。小食係帶子裙邊 ,不過食落似優之良品嗰啲零食小食😐。味噌湯飲落好似飲水咁🚰,搞均埋個底都仲係非常淡口👎🏻。

⭐️總括而言…
作為牛角支店,本身都幾大期望💭,啲肉其實唔差,嘢食都大份,味道都唔錯。奈何佢地啲似肉無論豬定牛都燒到太乾太韌🚱,扣太多分🤐。
話說本來想叫雞肉飯🐔,點知望真啲個英文原來係雞頸黎,想食雞飯嘅人都要留意啦👀。
2023-08-04
$86 (Lunch)
牛角次男坊丼
牛角燒牛肉丼
2023-07-20 533 views
第一次食 叫左經典既牛角次男坊草飼牛腹腩飯+個基本麵豉湯+帶子邊+可樂本來以為有牛角燒肉嘅質素 份量係十足既 有成座山嘅感覺 幾片大紙菜 有啲青蔥裝飾 紅色嗰啲就唔知咩嚟 但都好食 美中不足係🐮牛肉好韌 肉質其實唔差 單煮到過晒龍 好乾身 食到個口好攰😢 成舊水黎講 牛分量好足 但味道真係普普通通小食帶子邊反而有驚喜😳 味道偏甜 入量多 幾鮮甜 麵豉湯中規中矩 只係覺得食牛肉飯一定要配一個麵豉湯 繁忙時間呢間餐廳都幾多人 同埋全手機落單

小食帶子邊反而有驚喜😳 味道偏甜 入量多 幾鮮甜

麵豉湯中規中矩 只係覺得食牛肉飯一定要配一個麵豉湯

繁忙時間呢間餐廳都幾多人 同埋全手機落單
2023-07-17 375 views
身為牛角粉絲☺️梗係要試吓一樣係牛角品牌嘅燒牛肉丼啦🤩💗牛角次男坊丼(草飼牛腹腩) $87牛腹腩份量驚人,高高堆砌成一個山咁,賣相吸引😍肉嘅質素普通,但即叫即燒加分,係略嫌燒得太乾身重口味人士會比較喜歡🧐
身為牛角粉絲☺️
梗係要試吓一樣係牛角品牌嘅燒牛肉丼啦🤩

💗牛角次男坊丼(草飼牛腹腩) $87
牛腹腩份量驚人,高高堆砌成一個山咁,賣相吸引😍
肉嘅質素普通,但即叫即燒加分,係略嫌燒得太乾身
重口味人士會比較喜歡🧐
牛角次男坊丼(草飼牛腹腩)