2019-05-19 69 views
大埔好吃的糖水鋪不多,這家算是一個。飯後都好多人排隊,不過大家都吃的挺快,不會坐很久。它們家大都是以芒果為主,門口也放了很多芒果擺檯。味道:蘆薈蛋白椰子奶凍:椰子奶凍是店裡比較貴的甜品了。它們家這個奶凍和以前吃的不同,以前吃的椰子奶凍都是那樣滑滑的口感。它們家的吃起來不是很滑,但是吃到口裡很香,就是那種吃了一口還會想吃第二口的感覺。然後又不會死甜。是我中意的~芒果西米撈:它們家芒果都還不錯的啦,只是我沒有特別愛芒果而已~總的來說,值得一去~
大埔好吃的糖水鋪不多,這家算是一個。

味道:

總的來說,值得一去~
$40 (Last Night Supper)
2019-04-16 99 views
嗌咗個芒果黑糯米,糯米都還可以但芒果得個幾細塊仲要唔甜。仲有啦咗個薑汁西米芋圓,成碗嘢都好稀,啲料唔係好夠,食得唔夠喉,不過薑味就都幾夠嘅。同埋可能夜晚太多人啦,叫極都冇人過嚟落單。
2019-04-14 183 views
大埔飯後甜品的選擇不多,記得以前這是芒果大王,一直都是人山人海,今日跟兩位朋友再來到光顧,希望可以尋找返當年的回億,餐牌仍然保留住紅、皇、藍、綠精靈,當然我點回我的皇精靈、而朋友就點了香芒芋圓冰、另一款都忘記了。皇精靈仍然保持水準,香芒芋圓冰就普普通通,個人覺得不值這個價錢。服務方面有侍改善,只要一吃完最後一更,侍應就會立即收碗,並說多謝,感覺像迫人走,我們只是坐下十分鐘,吃甜品的就是想跟朋友坐下,傾下計,真的令人失望。

2019-04-13
5 Minutes (Dine In)
$35 (Last Night Supper)
2019-04-06 74 views
這晚和一大班朋友來到吃糖水,因為我們人太多,呀姨很熱情地開了兩張枱給我們坐在外面。我和其中一個朋友share了兩個甜品,分別是幻彩雪糕丸子盛和雪花芒果椰汁冰。兩個也好好吃。幻彩雪糕丸子盛($35)什麼也有點,好像芋圓、涼粉、西米、珍珠等,我們選了Oreo雪糕,好吃!份量也很夠。而雪花芒果椰汁冰($33),也不錯,底有紅、綠豆。其他朋友點的也試了點,他們的也不錯,總結,值得試試,有機會也會再去吃過。

幻彩雪糕丸子盛

雪花芒果椰汁冰
而雪花芒果椰汁冰($33),也不錯,底有紅、綠豆。

幻彩雪糕丸子盛
2019-01-23 148 views
呢間甜品小店係大埔黎講算係不錯,(咁當然品可能同b仔聰嫂個d比較啦),晚上來總會見到很多人食。我都係度食過四次了,不得不提佢既水果系列,鮮雜果西米撈椰汁底($34)既雜果份量都幾多,咩都有d岩哂選擇困難症既我,當做飯後甜點也不錯呢!————————————(5⭐️滿分,💫為半分)整體環境:⭐️⭐️💫食物外觀:⭐️⭐️⭐️💫味道:⭐️⭐️⭐️性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️回頭指數:⭐️⭐️⭐️💫————————————
————————————
(5⭐️滿分,💫為半分)
整體環境:⭐️⭐️💫
食物外觀:⭐️⭐️⭐️💫
味道:⭐️⭐️⭐️
性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭指數:⭐️⭐️⭐️💫
————————————
2019-01-14 136 views
叫左個芋圓丸子紅豆沙,難飲到喊以後唔會再去,諗住紅豆沙正正常常冇死啦,一試就中伏芒果又酸既,價錢又貴,左右附近既糖水鋪都唔會差到咁。真心覺得唔值同埋勸說各位唔好去
叫左個芋圓丸子紅豆沙,難飲到喊
以後唔會再去,諗住紅豆沙正正常常冇死啦,一試就中伏
芒果又酸既,價錢又貴,左右附近既糖水鋪都唔會差到咁。
真心覺得唔值同埋勸說各位唔好去
2019-01-06 149 views
晚飯後,最好就係去食甜品。 女人仔係可以有第二個胃仔食甜品啦…絕對是真的!在大埔,最出名的食芒果甜品,就係去好好甜品又名叫芒果大王。 平時在新年前夕,或者聖誕節前夕特別多人,簡直越夜越多人,好不熱鬧的。大埔的甜品店,好似見少買少了。芒果大王仍然『生存』,真的堅勁…。其實見到食店,好多做不耐,存在空間越來越少。 回想以前,在年三十晚食完團年飯後,必定約埋同學仔去食甜品,間間甜品店都是『座無虛席』。希望新一年,仍然繼續可以食好好味的甜品楊枝甘露$33芒果布甸$21腐竹薏米雞蛋糖水$23
絕對是真的!

希望新一年,仍然繼續可以食好好味的甜品

楊枝甘露$33

芒果布甸$21

腐竹薏米雞蛋糖水$23

2019-01-05
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$26 (Last Night Supper)
  • 楊枝甘露
2019-01-01 70 views
#MJ太和#MJ甜品 .🔽🍧雜果綠豆冰($30)(🤤7/10)雖然天氣仲係凍 但文仔從來都係鐘意食凍既甜品多,因為係呢間甜品店 對我來講特別有回憶 因為每年既除夕都會黎呢度食糖水同倒數。🔽個冰底係有落煉奶既 所以甜甜地好有煉奶既味道 唔會因爲冰溶左而唔夠味。綠豆煮得好夠時間 好溶化起晒沙 份量仲要幾多,加埋面頭既生果 有西瓜 蜜瓜 哈蜜瓜同芒果,非常唔錯。📍好好甜品📍太和美新里5號美菱居地下B號鋪#hkig#hkfood#foodpics#foodblogger#instafood#foodies#cuisine#foodshare#foodgasm#foodphotography#hkfoodie#manjai_foodhunter#吃貨#相機食先#美食#香港美食#太和美食#食好西#好好甜品#雜果綠豆冰
#MJ太和#MJ甜品 .
🔽
🍧雜果綠豆冰($30)(🤤7/10)

🔽

📍好好甜品
📍太和美新里5號美菱居地下B號鋪

2018-12-26 305 views
說到大埔飯後甜品,莫過於位於這間位於太和和大埔區之間的好好甜品,幾年前吃過,前名是芒果大王,今天難得有空到大埔和朋友聚舊,就決定再光顧,看看是否保持水準。我們一行七人,店內座位不算多,故被安排到店外用餐,門口已有一大班人在等候,門外水洩不通。餐牌有各式各樣的甜品,招牌當然是芒果系列,紅皇綠藍精靈,我們點了皇精靈 (芒果) $35、皇精靈 (芒果) $37、什果西米露 (西瓜汁底)$36、芒果西米露 $29、楊枝甘露 $33。皇精靈 (芒果)- 材料足,味道保持水準!其它是朋友叫,他們都一致好評。總評:芒果大王名不虛傳

皇精靈 (芒果)- 材料足,味道保持水準!

其它是朋友叫,他們都一致好評。

總評:芒果大王名不虛傳
2018-12-25
5 Minutes (Dine In)
$35 (Last Night Supper)
2018-10-13 159 views
一直愛吃燉蛋白,而好好杏汁燉蛋白是最近至愛!仲可以加三粒湯圓(有芝麻和花生)我最鐘意加芝麻仲有合桃燉蛋白合桃燉蛋白都不錯! 香濃合桃味都可以加三粒湯丸架!芒果小丸子夏天食都好正,一淡芒果加幾粒小丸子我都係早去,8點幾左右所以唔太多人,如果夜左就開枱坐到出門口啦。

杏汁燉蛋白

仲有合桃燉蛋白

合桃燉蛋白

合桃燉蛋白都不錯! 香濃合桃味
都可以加三粒湯丸架!

芒果小丸子

芒果小丸子夏天食都好正,一淡芒果加幾粒小丸子

2018-10-13
Type of Meal
Other
杏汁燉蛋白
合桃燉蛋白
芒果小丸子
2018-09-07 125 views
今晚外賣芒果西米撈同埋芒果紅豆撈,回家打開一看常試尋找芒果踪跡,打撈起底再尋到三塊芒果金葉,冇辦法為醫肚,成碗糖水倒落胃,攪掂後就只得糖漿水沒有芒果口味,又要放棄的甜品,好唔好味自己知,自己幫唔幫襯就心中有素,我自己不願再試,放棄吧!
TakeAway
2018-05-02 212 views
大埔有好多糖水鋪,但呢間好味到食左2次,2次都同樣叫左西瓜西米撈,實在非常清涼解渴,一個字:fresh!食緊個陣就好似真係食緊西瓜甘,好正!今次就另外叫埋「皇精靈」既幻彩仙子,即係芒果撈!底料可以簡西米涼粉珍珠/蘆薈椰果珍珠,我就試左西米底!賣相好令,水果都好多款可以食到,但係整體就偏甜同酸🙇🏻‍♀️味道就一般般啦~如果真係試既話,本人真係十分推介西瓜西米撈!夏天食真係一流🤣🤣🤣附近仲有好多餐廳,唔夠飽仲可以繼續食!西瓜西米撈皇精靈

西瓜西米撈

皇精靈
2017-09-28 321 views
食完晚飯行左陣就入左好好甜品食榴槤了。叫左個榴槤西米撈,食左幾次先發現榴槤香芒_ _撈係冇榴槤肉,而係芒果肉榴槤汁,榴槤_ _撈就有榴槤肉係入面,不過其實餐牌上面有寫到。其實榴槤西米撈只係一款好普通既甜品,不過我就好中意一口榴槤一口西米,盛為36蚊。
2017-09-27
5 Minutes (Dine In)
$40 (Dinner)
2017-08-15 272 views
天氣熱真係會令人想食多d 糖水, 不過可惜今次黎到, 店入面冷氣壞壞地, 只靠一部冷氣支持成間店, 入面變得有d焗促~雜果西米撈($34):大熱天時食呢d真係透心涼, 不過賣相就唔係幾好, 係西瓜汁既底, 入面有雜果同西米, 好夠凍, 好冰涼。雪糕涼粉冰($27):下面成碗都係涼粉, 上面有鉋冰同雪糕, 普通野唔會唔好食, 因為加左好多煉奶

雜果西米撈($34):
雜果西米撈

雪糕涼粉冰($27):
雪糕涼粉冰
雜果西米撈
雪糕涼粉冰
2017-07-14 315 views
昨天和中學同學來個糖水之約,這間糖水店好像真的在我們中學時代已經存在了。但我又一次都沒吃過就試試吧。菜單選擇太多,對我這個有選擇困難症的人真的是一大難題,我足足花了二十分鐘才想到要吃什麼(也是因為我們只顧聊天的關係啦)我叫了芒果椰汁糯米飯加湯圓(是很怪,但我就想吃花生湯圓嘛)叫芒果大王,芒果果然很甜,可椰汁跟糯米飯一點都不甜,可能原意是要拌著芒果吃吧。湯圓也一點都不花生,失望。朋友叫了芒果涼粉和芒果忌廉西米露,算不過不失吧這味道搭這價錢我還是下次不偷懶,走路去大埔中心吃好一點了

我叫了芒果椰汁糯米飯加湯圓(是很怪,但我就想吃花生湯圓嘛)

朋友叫了芒果涼粉和芒果忌廉西米露,算不過不失吧

這味道搭這價錢

我還是下次不偷懶,走路去大埔中心吃好一點了