2020-10-14 2523 views
地方闊落,桌椅都分得好開,唔會有種壓迫感,✨味道70分,份量夠多,價格相宜,$50-60消費。.🔸紅青蘿蔔湯 (餐湯)飲落好清甜,足料,好夠味,望落以為好清淡,因為係素湯,冇落肉去煲。.🔸香蒜蜆肉意粉 ($56)份量夠多,不過賣相就唔係咁好睇。蒜味好香,所以意粉都沾上適量既蒜蓉,意粉軟硬適中,蜆肉多,有車厘茄伴碟。.🔸忌廉野菌蘆筍焗飯 ($58) 白飯底,上面鋪左野菌,蘆筍,白汁,芝士去焗。上面醬汁濃味,芝士都算多,配白飯底,味道剛好。.
地方闊落,桌椅都分得好開,唔會有種壓迫感,
✨味道70分,份量夠多,價格相宜,$50-60消費。

🔸紅青蘿蔔湯 (餐湯)
飲落好清甜,足料,好夠味,
望落以為好清淡,因為係素湯,冇落肉去煲。
紅青蘿蔔湯

🔸香蒜蜆肉意粉 ($56)
份量夠多,不過賣相就唔係咁好睇。
蒜味好香,所以意粉都沾上適量既蒜蓉,
意粉軟硬適中,蜆肉多,有車厘茄伴碟。
香蒜蜆肉意粉

🔸忌廉野菌蘆筍焗飯 ($58)
白飯底,上面鋪左野菌,蘆筍,白汁,芝士去焗。
上面醬汁濃味,芝士都算多,配白飯底,味道剛好。
忌廉野菌蘆筍焗飯

1980 views
2020-10-13
$57 (Dinner)
紅青蘿蔔湯
香蒜蜆肉意粉
忌廉野菌蘆筍焗飯
2020-10-10 1206 views
本來我同外子都想叫上次食過嘅西冷沙律配飯,但係今晚無曬西冷,所以我試咗煎豬扒沙律配飯,而外子就試咗日式炸雞沙律配飯。香煎厚切豬扒沙律配飯($62):今次啲野菜沙律還可,無上次噉新鮮,而且我比較喜歡上次西冷果隻沙律醬。豬扒唔係真係好厚,應該只係用來分別吉列還是香煎嘅名。豬扒都幾大塊,無平價豬肉果陣嗅味,同西冷醃味非常似,肉質唔韌亦無揦到爛坺坺。日式炸雞沙律配飯($62):食咗外子半舊試味,皮算脆而不硬,味道都唔差,唔覺乾爭爭。原來餐飲可以轉湯,飲完無口渴,應該無味精。

香煎厚切豬扒沙律配飯

日式炸雞沙律配飯

原來餐飲可以轉湯,飲完無口渴,應該無味精。

2020-10-09
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$62 (Dinner)
2020-10-10 916 views
今日有嘢做就去咗太古,順便同個喺附近返工嘅朋友一齊食飯,唔想食太貴就揀咗喺工業中心入面嘅呢間「師父食堂」😆嗌咗「黑松露雜菌意粉」,午飯時間等咗1x分鐘先上菜,一上菜嘅時候聞到好香嘅黑松露味,但係食落去就非常之淡,淡到好似係落咗cream但係唔記得咗落鹽嘅感覺😟 最後食咗幾啖就食唔到落去...朋友嗌咗「厚切豬扒野菜沙律配飯」,豬扒大大塊,味道正常,亦有大量沙律,算係幾抵食👍🏻 如果下次要再食嘅話,我都會揀返沙律配飯嘅組合,希望佢哋嘅意粉可以改進啦🙂

2020-09-27 1151 views
我諗好多女仔都會好似我咁,怕肥唔食飯,但中醫說中午食飯可以帶營養去卵巢到。呢到既沙律飯就prefect😋多多菜🥗多多肉🥩同少少飯🍚佢比好多牛舌,而且好好味,不過飯既軟硬到差左少少。另外加HKD 12叫左個Latte😂 咖啡一般,但都會再來食沙律飯。

呢到既沙律飯就prefect😋

多多菜🥗多多肉🥩同少少飯🍚

2020-09-26
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
2020-09-12 1205 views
太古呢頭真係無乜野食揀一係要入返太古城食貴野 一係就去Aeon入面啲餐廳呢間師父飯堂係樓上鋪唔係熟呢頭都好難搵到呢間野環境舒適 都好坐 店員態度不錯👍🏻餐廳主要食日式西餐 飯類或者意粉都有嘅有個手寫餐牌日日換點了幾次意粉 水準穩定 對得住價錢自己就鍾意闊意粉多啲更多啲醬汁可以掛係麵條上不過飲品就差啲以為Cafe格局 咖啡應該不錯可惜咖啡 奶茶都沖得麻麻咖啡飲落唔似咖啡店機即沖而奶茶就奶味同茶底唔太夾會suggest叫其他飲品
太古呢頭真係無乜野食揀

可惜咖啡 奶茶都沖得麻麻
咖啡飲落唔似咖啡店機即沖
而奶茶就奶味同茶底唔太夾
會suggest叫其他飲品
如題, 食物味道係好嘅, 肉無雪藏味, 沙律菜新鮮, 白飯有飯香軟硬適中, 整體調味不錯, 菜多係健康嘅, 所以接著以下就想詳情講下點解要負評1. 飯量很少只有大約拳頭大小, 肉炸粉有少許厚, 朋友的厚切豬扒好薄下, 唔夠飽, 明白價錢只係60幾但食完一碟都唔飽令人感覺好差, 叫多碟又一定過多, 其實只要加多啲飯就得, 其實白飯都係貴價食材點解唔比足d?? 2. 餐湯只有中湯同餐牌野食唔夾, 而且唔好飲, 令人失望, 建議大家叫番凍飲3. 我坐左張好唔舒服嘅枱, 枱係摺枱嗰種會頂腳, 櫈係間條木櫈, 好硬4. 無服務, 要自己行去落單, 雖然無加一總括來說, 同價位相近嘅食肆比較, 個人認為只有味道屬中上, 其他方面都未如理想.
4. 無服務, 要自己行去落單, 雖然無加一
2020-07-31 2156 views
喺太古地鐵站附近的一間工業大廈樓上店,雖然叫做飯堂不過食物都相當高質走西餐路線,同時價錢唔算話特別平因為冇餐湯餐包等,但人流非常之多,由於附近多工廠大廈所以午飯時間爆人要攞飛等位約15分鐘,有位之後要自己排隊買飯又約約15分鐘 ,點餐後等食物亦最少要20分鐘。食物質素係好不過等候時間實在太長了,如果返工趕時間就要三思啦🤨有時間食lunch吾介意慢慢等就可一試,但如果唔想等位又想食嘅話就建議11:30開門/2點打後先好去🤣.其實有好多個餐牌食物款式好多。👓吉列豬扒野菜沙律配飯 $65豬扒好大厚,重點係炸得超香脆👍🏻炸漿薄,炸到果種接近燶邊但實質剛好嘅感覺,好香口,叫飯堂但完全唔係hea貨求其炸豬扒。沙律菜亦一大兜,有沙律醬所以好容易入口食晒,白飯亦好大舊,唔會因為有沙律而份量縮水。🤨不過時間真係等得太耐,落完單個飯等左20分鐘🤨評分:8/10👓黑松露蟹肉闊蛋麵 $75闊蛋麵幾有蛋味,而且麵質幾煙韌(小編好鍾意食闊麵類型!)淡淡黑松露味,蟹肉份量正常吾會慳皮睇唔到。麵底只有少少忌廉汁底所以唔係好creamy好多汁果種。當中仲有蘆筍同蘑菇!🤨麵類係等得比飯耐,無論意粉定闊麵,落完單個麵得左3

其實有好多個餐牌食物款式好多。

👓吉列豬扒野菜沙律配飯 $65
🤨不過時間真係等得太耐,落完單個飯等左20分鐘🤨
評分:8/10
👓黑松露蟹肉闊蛋麵 $75
🤨麵類係等得比飯耐,無論意粉定闊麵,落完單個麵得左35分鐘🤨
評分:7.5/10

收據字句都好有意思💛
2020-07-26 960 views
呢間餐廳喺太古 工廠大廈嗰邊, 都唔算 難搵一入到去真係有啲似 飯堂, 自己搵位再去收銀處 畀錢, 有餐就自己拎返埋位價錢都算幾平, 平均都係五六十蚊, 有杯嘢飲,很不錯的黃店我自己就叫咗個忌廉 卡邦尼薯仔意粉忌廉卡邦尼薯仔意粉5.5/10一陣落去個味都係普通卡邦尼味, 唯獨就係油咗啲, 感覺麻麻地。 啲薯粒係焗過嘅, 但因為 碟意粉太油, 所以連啲薯仔 食落都有啲膩。 唔知係自己麻麻地定太大份, 呢碟意粉食唔曬朋友就嗌咗呢碟 海鮮蕃茄意粉, 聽佢講話好好味, 但佢都食唔曬, 個份量其實幾大。 下次我都應該嗌啲冇咁膩嘅嘢
呢間餐廳喺太古 工廠大廈嗰邊, 都唔算 難搵
價錢都算幾平, 平均都係五六十蚊, 有杯嘢飲,很不錯的黃店
我自己就叫咗個忌廉 卡邦尼薯仔意粉
忌廉卡邦尼薯仔意粉
5.5/10
忌廉薯仔 意粉

蕃茄海鮮意粉

2020-07-18 883 views
價錢公道,最重要是味道好。第一次幫襯是吃燒牛肉飯,可惜當日牛肉比較乾,反而香辣蟹肉扁意粉很驚喜,幾十蚊,蟹肉份量算多,但對於吃不到辣的朋友則要走辣了。幫襯幾次後,個人認為pasta比飯類更出色。是日order了明太子意粉,大大條明太子,輕輕煎過表面,配蟹籽拌忌廉意粉,咸咸香香,汁不會太多,非常好吃。飲品不是很突出。可以加幾蚊配紅菜頭蘋果汁或山楂,都是買現成的,不太特別但算健康之選。啡茶則普普通通,如果有出色的咖啡就更perfect了!
價錢公道,最重要是味道好。

明太子意粉
明太子意粉
2020-07-13 756 views
1⃣ 灸燒明太子意粉 $90 (7/10)Polaf都係第一次食原條明太子😳睇落都好吸引🤤食嘅時候要將明太子整散,同啲意粉先食,如果唔係就太咸了😛除咗明太子仲放咗好多菇,啖啖都好豐富😋2⃣ 黑松露蟹肉闊蛋麵 $75 (7/10)搵左啲蟹肉好耐,原來係啲好碎嘅蟹肉撈撈左落去,食左自己都唔知😂黑松露白汁唔錯,唔好太膩,但黑松露味略嫌不足😗但整體味道唔錯嘅,可以一試👍🏻📌Lunch time去比較多人,建議早少少去或者外賣☺️
1⃣ 灸燒明太子意粉 $90 (7/10)

2⃣ 黑松露蟹肉闊蛋麵 $75 (7/10)

📌Lunch time去比較多人,建議早少少去或者外賣☺️
師父飯堂,聽落去好似好勁甘,d野食應該都吾錯甘。朋友叫左個鹹牛脷野菜沙律配飯,睇落都吾錯,食落都幾fresh, 牛脷又吾會話好咸,咸到難入口果種,都可以,不過呢個配搭幾得意下,因為我總覺得似沙律撈飯食既感覺。我就叫左個我鐘意既黑松露,黑松露雜菌意粉,賣相麻麻,朋友叫的那個賣相比較好,食落都可以,不過吾算話好有特色甘,一般。不過價錢相對比較便宜,係太古呢邊食既話,算係平。不過不得不提既係份量的確係幾大既,對得住呢個價錢,如果味道再好一點點應該會吸引更多人幫襯。
師父飯堂,聽落去好似好勁甘,d野食應該都吾錯甘。

2020-07-01 888 views
印象中應該仲有架, 但唔緊要啦 放住呢3餐先XD因為佢近公司/屋企(中間),又抵食大大份咁,坐得又舒服,所以... 間唔中都會同男人或朋友去食!芝士咖哩海鮮焗飯 $62呢個呢... 我覺得都唔係話出面有既,但又唔覺佢有特別,味係好食既,即.. 正常囉咖哩吉列豬扒飯 $53呢個呢,男人叫過幾次,次次都keep到,豬扒都大大塊,好食啊!鹽燒鯖魚配野沙律菜配飯 $60喂!呢個有驚喜! 鯖魚唔腥,仲幾好食,仲要係一個健康既配搭~ 又菜又魚加少少飯,真係健康之選!煙肉白菌濃芝士汁長通粉(改意粉) $60佢個白汁好食架! 唔會話食到底唔夠汁,又唔會太膩,食得過啊~白菌蘆筍濃芝士汁長通粉 (改闊蛋麵) $60呢個係朋友叫,我望menu估既但第二張就係我另一餐同朋友仔share既蘆筍唔老無咩渣,唔似係俾cheap野你,60蚊抵啦!忌廉鮮茄海鮮意粉 $65都多海鮮種類架,如無記錯青口都有3隻,蝦有超過4隻忌廉鮮茄汁都好好味炙燒明太子意粉 $90呢個真係估佢唔到,成條明太子俾你! 我個人平時唔多食既,但佢成條整碎左,再加埋咁多意粉,撈埋又唔算好咸,唔錯唔錯忌廉野菌芝士焗飯 $58呢個我會想佢多汁少少,食到
印象中應該仲有架, 但唔緊要啦 放住呢3餐先XD

芝士咖哩海鮮焗飯 $62

咖哩吉列豬扒飯 $53

鹽燒鯖魚配野沙律菜配飯 $60

煙肉白菌濃芝士汁長通粉(改意粉) $60

白菌蘆筍濃芝士汁長通粉 (改闊蛋麵) $60
呢個係朋友叫,我望menu估既
但第二張就係我另一餐同朋友仔share既
蘆筍唔老無咩渣,唔似係俾cheap野你,60蚊抵啦!

忌廉鮮茄海鮮意粉 $65
都多海鮮種類架,如無記錯青口都有3隻,蝦有超過4隻
忌廉鮮茄汁都好好味

炙燒明太子意粉 $90

忌廉野菌芝士焗飯 $58
呢個我會想佢多汁少少,食到底好似唔多夠汁汁,但都好好食! 可能如果太多汁會好膩
2020-06-27 565 views
今次係外子做黑仔達,唔係我,呵呵呵!外子嘅芝士咖喱豬扒焗飯($60):賣相唔得又細份,餓親我家老爺。噉我呢就食香煎西冷扒配椰菜沙律配飯($65):喂!淨係賣相都跑贏幾條街!多菜少低卡嘅比例,好啱我呢啲成日出街又想扮健康嘅食肉瘦。可能已經夜晚,啲菜唔係頂級新鮮,不過配埋啲醬汁係ok 嘅。飯都正常。塊牛扒呢,唔知用咩醃,有啲特別嘅味,似曾相識,又講唔出係咩味。肉質唔係乸到林坺坺,咬落唔太韌,算ok。喂!仲$65咋!不過呢度個餐牌係唔知點睇,要出去睇黑板。又要出去落單。
今次係外子做黑仔達,唔係我,呵呵呵!
芝士咖喱焗豬扒飯

噉我呢就食香煎西冷扒配椰菜沙律配飯($65):喂!

可能已經夜晚,啲菜唔係頂級新鮮,不過配埋啲醬汁係ok 嘅。
飯都正常。
香煎西冷扒配野菜沙律配飯

不過呢度個餐牌係唔知點睇,要出去睇黑板。

又要出去落單。
2020-06-05
$65 (Dinner)
香煎西冷扒配野菜沙律配飯
2020-06-16 977 views
大半年前同同事過黎食lunch, 等到天昏地暗,唔緊要,小店值得支持。隔左咁耐,仲要係假日,應該唔會咁嫁掛,今次帶朋友黎試下。今日黎食早餐,上次出電梯已見人龍,今次輕鬆丫,位都唔洗搵就有位坐。先黎(前) 山楂水, (後) 蘋果汁,比較細杯叫餐已經排左一陣,朋友食多士通粉餐,等左十分鐘左右,店員過黎話原來多士賣晒,不如比多d通粉你丫? 朋友已經好肚餓,就話好啦好啦。黎到係咁既樣,我問朋友,通粉份量多左嫁啦?佢話應該叫多左,佢見到其他人既通粉係再少d既。通粉有點過熟,有點粉味,唔細滑茄湯帶蔬菜既腥味,即使有落香草都蓋唔到蛋是可以的,唔算老,但亦唔香滑腸的味道沒有特別而我,就叫左最最最普通既雞排麻油丁麵等左差唔多九個字先有得食,我朋友都差唔多食完,我都無心機影相了。丁麵叫無煮過頭,雞排肉乾無味,就好似我自己係屋企煮咁。點解我仲要比 $36 蚊食個咁既餐?!就食物性價比黎講,朋友同我都不約而同地掛住連鎖店既早餐 T.T (又大份又好味又多選擇又快,價錢可能仲平過佢幾蚊)我地幫襯既初心係因為係小店。作為一間食店,呢d問題係要克服,而且係需要改善的!雖然呢間舖係店內不斷貼出 " 如趕時間,下

先黎(前) 山楂水, (後) 蘋果汁,比較細杯

通粉有點過熟,有點粉味,唔細滑

茄湯帶蔬菜既腥味,即使有落香草都蓋唔到

蛋是可以的,唔算老,但亦唔香滑

腸的味道沒有特別

而我,就叫左最最最普通既雞排麻油丁麵

我地幫襯既初心係因為係小店。

作為一間食店,呢d問題係要克服,而且係需要改善的!雖然呢間舖係店內不斷貼出 " 如趕時間,下次先黎 " 。我地非繁忙時間黎都出得咁慢,大半年後既下次都仍然係咁,仲有其他食客投訴,你地一定要對症下藥!可以參巧下蘋果日報黄店拯救隊既報導!

Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷💛#pigfoodiexhk_黃店#pigfoodiexhk_cafe============📍太古抵食之選 -- 師父飯堂🧔🏻💛小編前排睇到介紹,知道鰂魚涌工廠大廈入面有一間好抵食,而且仲係黃嘅餐廳💛🤤於是就同咗男朋友一齊去試🤤雖然餐廳係要上樓,但係都座無虛席🙈食食下仲見到出面要排隊添🙈店舖裝修好有家嘅感覺,坐得舒服😝--------------⭐️黑松露蟹肉濶蛋麵餐($75)小編係超級黑松露控梗係叫咗一個嚟試吓啦🤪首先一上份量係超級多!🙈女仔最好share食🤭小編食咗半碟都飽到上心口最後要打包🙈男仔食應該都會好飽😹黑松露好香,醬汁creamy掛滿每條闊蛋麵,每啖都係rich好滿足🤤蟹肉份量都好慷慨,仲要係真蟹肉唔係蟹柳🙈闊蛋麵亦煮得好好,係al dante嘅口感🥰整體出色😝-------------⭐️芝士咖喱海鮮焗飯($62)呢個係男朋友食嘅,但係因為我食完自己麵都好飽😂所以冇試到,但佢嘅評價都唔錯👍-------------⭐️紅菜頭蘋果汁(+$2)飲品係跟餐嘅,飲落酸酸甜甜好養生🤤--------------整
#pigfoodiexhk_黃店
#pigfoodiexhk_cafe
============
📍太古抵食之選 -- 師父飯堂🧔🏻💛
--------------
⭐️黑松露蟹肉濶蛋麵餐($75)
-------------
⭐️芝士咖喱海鮮焗飯($62)
-------------
⭐️紅菜頭蘋果汁(+$2)
飲品係跟餐嘅,飲落酸酸甜甜好養生🤤
--------------
整體嚟講環境舒適,食物大份而且質素唔錯💛聽聞午餐時段都好多人叫外賣,喺附近返工嘅朋友仔不妨試吓😙去開鰂魚涌嘅話都可以去支持下呀🤗
賣相:7.3/10
味道:7.9/10