2022-09-20 555 views
而家冇得去旅行,唯有係香港發掘下不同的離島景點同埋美食,止住個旅行癮先。今次就去左坪洲一日遊,由中環搭渡輪過去大約30分鐘有一班船,交通都好方便。由於島上曾經出現過百間廠房,好似火柴廠、傢俬廠、造船廠、紡織廠、牛皮廠等等,所以有好多值得去參觀同打卡位。雪糕菠蘿包 $33菠蘿包夾住兩個朱古力雪糕球,非常吸精打卡一流。佢中間冰凍外層就有少少暖,菠蘿包皮仲有少少脆添,食落又可以夾到喎,仲幾好幾清新。蝦膏炒飯 $62唔知係咪太肚餓的關係,見到隔離枱個炒飯好香,跟住叫左一個蝦膏炒飯。蝦膏味好香濃惹味,配料都好豐富有蝦仔、火腿、椰菜絲同蛋絲,食落非常有離島特色。 佢地個飯仲炒得好有鑊氣,而且夠乾身,份量仲好大,結果我忍唔住食完一啖又一啖,直至清碟。呢個絶對有大排檔水準。紅豆冰 $27細個果侯好鍾意飲紅豆冰,大個左知道好邪惡,所以好少飲。不過今日天氣真係好熱,要飲D甜野補充下,呢個紅豆冰正常水準,有勁多紅豆,好味道。整體黎講,由於我係平日過黎,好多鋪頭都關門休息,未能夠去哂所有美食地點,大家可以留意番佢地的開門時間。好在呢間出名食雪糕菠蘿包的茶餐廳仲有開,雪糕菠蘿包無特別驚喜,不過炒飯就好出色,黎到

雪糕菠蘿包 $33

蝦膏炒飯 $62

紅豆冰 $27

整體黎講,由於我係平日過黎,好多鋪頭都關門休息,未能夠去哂所有美食地點,大家可以留意番佢地的開門時間。好在呢間出名食雪糕菠蘿包的茶餐廳仲有開,雪糕菠蘿包無特別驚喜,不過炒飯就好出色,黎到坪洲不妨一試。
2022-07-22
Type of Meal
Lunch
  • 雪糕菠蘿包
  • 蝦膏炒飯
2022-09-11 328 views
天氣日日都咁熱喺坪洲行咗一個圈真係要坐低唞唞啦見呢間食評好似唔錯所以入去試吓佢都真係好似幾出名除咗好多人慕名而來之外電視都成日播返佢哋前做過嘅訪問最出名莫過於嗰個菠蘿包嘅雪糕一場嚟到點都要試吓啦再點多杯黑牛降下溫個菠蘿包嘅雪糕30幾蚊我個人就覺得味道冇乜特別個菠蘿包可以再香脆啲,感覺有啲硬同埋熱少少夾落過少少溶嘅雪糕我諗會正啲黑牛即係可樂溝朱古力雪糕正正常常一杯凍嘢飲熱天時解暑都係好嘅不過攤太耐真係會甜到唔想飲我個人如果要返轉頭可能就會試下佢啲午餐晚餐
天氣日日都咁熱

一場嚟到點都要試吓啦

再點多杯黑牛降下溫

個菠蘿包嘅雪糕30幾蚊
我個人就覺得味道冇乜特別
個菠蘿包可以再香脆啲,感覺有啲硬
同埋熱少少夾落過少少溶嘅雪糕

不過攤太耐真係會甜到唔想飲

我個人如果要返轉頭可能就會試下佢啲午餐晚餐

2022-08-13
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$30 (Tea)
2022-08-21 286 views
行到入夜!打算一場嚟到食咪晚餐先座船出返市區!原先想食龍仔蝦果間!點知冇位退而求其次食尼間!雖然尼度出名食雪糕菠蘿包但由於係晚餐!所以叫咗個二人套餐咖哩牛腩煲~牛腩唔夠淋!個咖哩汁唔算太突出!一般炸子雞~即炸夠香!但雞腿🍗位仲有啲血水凍檸茶~講明要小甜小冰濃啲!茶色係夠但冇嘜茶味服務姐姐好有禮貌!落單時佢都特別講明如果趕時間就唔好叫二人套餐!因有好多order!相信好多當地人叫外賣!不過尼度衛生就一般
退而求其次食尼間!雖然尼度出名食雪糕菠蘿包
但由於係晚餐!所以叫咗個二人套餐

咖哩牛腩煲~牛腩唔夠淋!個咖哩汁唔算太突出!一般
炸子雞~即炸
夠香!但雞腿🍗位仲有啲血水
凍檸茶~講明要小甜小冰濃啲!茶色係夠但冇嘜茶味

2022-08-17 779 views
🔻私心推介♡♡♡新寶馬茶餐廳小廚 (坪洲)傳統茶餐廳嘅裝修,加上大葉吊扇,令餐廳嘅感覺更加有懷舊嘅風味,呢個亦都係香港茶記嘅特色!🌕蕃茄湯牛肉麵💲38🌟超級勁濃郁嘅湯底配上新鮮嘅牛肉,簡直係無懈可擊!新鮮嘅蕃茄配上香濃嘅蕃茄蓉湯底,但唔會杰撻撻!真係好耐冇食過咁有香港味道嘅蕃茄湯底。個人喜好,如果個面底可以「淋」返少少就好,但係如果俾我揀多次,我相信我會揀通粉😋😋😋🌕菠蘿包夾雪糕💲33🌟新寶馬嘅signature,我諗好多人都係慕名而來😌上枱賣相吸睛,店員提醒「要夾住拎起食」,菠蘿包皮香脆,而且唔會一路食一路散晒嘅!師傅嘅功力·讚😍 外脆內軟嘅配合,口感相當滿足😋 三色雪糕[芒果、香芋、雲呢拿]三種味道,令菠蘿包味道更加豐富!🌕紅豆冰凍杏仁茶💲28🌟杏仁味與紅豆味道夠和諧,令到原本唔飲杏仁茶嘅我識得欣賞杏仁茶特殊嘅香味,香濃之餘有淡淡的杏仁香味,有別於一般杏仁茶,值得一試。🌕凍新鮮青檸原樽梳打💲30🌟冰🧊滿滿另上,店員會問你需唔需要加糖,自己按喜好講就可以喇!原本已經雪凍咗嘅梳打,再倒落冰底,真係涼到入心😍😍😍😍💡🥚🅃🄸🄿🅂 💡ツ坪洲碼頭⛵️步行約5分鐘🥰ツ菠蘿包夾雪糕,如果同人哋sha
🔻私心推介♡♡♡新寶馬茶餐廳小廚 (坪洲)

🌕蕃茄湯牛肉麵💲38🌟

🌕菠蘿包夾雪糕💲33🌟

🌕紅豆冰凍杏仁茶💲28🌟

🌕凍新鮮青檸原樽梳打💲30🌟

💡🥚🅃🄸🄿🅂 💡
ツ坪洲碼頭⛵️步行約5分鐘🥰
ツ菠蘿包夾雪糕,如果同人哋share嘅話,可以叫佢切上架🥰不過我自己就好享受一大啖咬落去嘅感覺!
ツ唔鍾意咸甜一齊食嘅朋友,可以食到咁上下先落單叫菠蘿包夾雪糕,咁就唔使怕佢咁快溶🍦🙂
ツ如果想試佢啲炒飯炒麵嘅話,就要避開下午茶時段去,因為師傅會落場🙂
  • 菠蘿包夾雪糕
2022-08-08 363 views
之前放假同朋友去左坪洲玩☺️先發覺愈來愈多新餐廳開張而且仲多左好多新嘅特色小食😋呢個菠蘿包都係其中之一! 係掃街之選😆.🌟菠蘿包夾雪糕 ($35)菠蘿包味道同我地平日食開嘅差唔多但係質地完全唔同!外層焗得超香脆 係菠蘿包形嘅多士🍞而且中間夾左三色雪糕🍨將好食嘅野放埋一齊點都會好食不過要注意敏感牙齒 大太啖咬落去會好凍😝
之前放假同朋友去左坪洲玩☺️
先發覺愈來愈多新餐廳開張
而且仲多左好多新嘅特色小食😋
呢個菠蘿包都係其中之一!
係掃街之選😆

🌟菠蘿包夾雪糕 ($35)

菠蘿包味道同我地平日食開嘅差唔多
但係質地完全唔同!

外層焗得超香脆 係菠蘿包形嘅多士🍞
而且中間夾左三色雪糕🍨
將好食嘅野放埋一齊點都會好食
不過要注意敏感牙齒 大太啖咬落去會好凍😝

Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
2022-07-29 142 views
If you want to explore somewhere further for a mini getaway, look no further than Peng Chau!☀️Just a short boat ride from Central Pier for some chill vibes 🌊.Price: HK$30-100Quality: 👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳Recommend: 💖💖💖💖Service: 💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️(Ratings out of 5).OVERALL: Tucked away in Wing On Street, this OG cha chaan teng offers great local vibes, friendly servers and good comfort food! On weekends you’ll usually need to wait for seats since this place is very popular 打卡 place. But worth the wait! 😃💯.DI
Price: HK$30-100
Quality: 👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳
Recommend: 💖💖💖💖
Service: 💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️
(Ratings out of 5)
DISHES:
🍦Icecream croissant: Signature dish, two scoops of 3-flavour icecream packed inside a freshly baked croissant. Great for sharing!
🍗Chicken wings: Fresh, juicy and crispy - everything you look for in wings. Perfecto!
2022-07-24 112 views
市區來來去去都係果啲商場有時假期就想去啲島仔行下放鬆下😚今日黎到坪洲行行下就見到呢間新寶馬😆之前有人話呢間既菠蘿包夾雪糕好食就試試佢😚😚😚因為堂食無位 唯有外賣🥡等左10分鐘到個包就拎得啦👍🏻拎上手既時候好熱 係咪岩岩焗起呢?😝入面夾住2球雪糕🍦有我最愛既香芋味🥰🥰🥰🥰好開心整體黎講係好食既🤣因為菠蘿包+雪糕既組合應該係無敵😂😂咁岩經過可以食下😝大家要留意番如果堂食係有最低消費嫁☺️
市區來來去去都係果啲商場

咁岩經過可以食下😝
大家要留意番如果堂食係有最低消費嫁☺️

2022-07-17
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$35 (Tea)
  • 菠蘿包夾雪糕
2022-07-18 217 views
難得放假又好天,就決定走入坪洲行下。入到去行咗一陣就經過到呢間新寶馬茶餐廳,行到成身汗,就一於入去試吓。雖然店舖唔大,但係裝修都好冰室feel,座位好舒服休閒,店員服務好好,會盡力安排好座位同埋介紹下有咩好食。估唔到諗住依間係懷舊港式冰室,點知入面嘅菜式都幾創新,好多野都好吸引,最後揀左依個餐廳既人氣之選- 菠蘿包夾雪糕!菠蘿包個皮整得特別脆,中間夾住兩球三色雪糕,依個組合令我諗到日本既密瓜包夾密瓜雪糕,估唔到依間餐廳令我一解思鄉之愁。呢個菠蘿包都唔算好甜,所以唔使擔心同雪糕食會更加甜,加上菠蘿包脆脆地熱熱地, 雪糕就軟軟地凍凍地,口感都真係幾過癮好正。在島上覓食的話,必訪依間新寶馬茶餐廳,用料講究創新又煮得好食,環境氣氛非常好,絕對不能錯過。

2022-07-17
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2022-07-17 123 views
今日熱熱地就入左e間網上熱推嘅餐廳試下,餐牌都算有唔少餐點可以揀,不過都有最低消費每人40蚊。我同朋友叫左一個雪糕菠蘿包同2杯野飲。因為係下午茶時間所以唔會有炒粉麵提供。😩雪糕菠蘿包,個包真係熱辣辣嘅,不過真係好硬身,感覺個包炸到干哂,雪糕都幾好味嘅,不過整體就係麻麻地😭🥲紅豆冰咖啡,味道唔好飲🥹我地食左少少紅豆就冇飲落去😫柚子蜜雪糕,係柚子蜜嘅底,明明叫左少冰,但就好多冰🥲🫣感覺上比錢去涼冷氣,但食物就真係一般😢小小失望🫣

紅豆冰咖啡,味道唔好飲🥹我地食左少少紅豆就冇飲落去😫

柚子蜜雪糕,係柚子蜜嘅底,明明叫左少冰,但就好多冰🥲🫣

感覺上比錢去涼冷氣,但食物就真係一般😢小小失望🫣
之前去慣大澳、長洲咁星期日放假就去下坪洲行下諗住上IG睇下啲foodie介紹有咩好食然後就搵到呢間茶餐廳(一人最低消費$40)-雪糕菠蘿包-網上評論吹到呢間茶餐廳嘅雪糕菠蘿包好好食咁我就膽粗粗試下啦其實個價錢已經唔美好(唔記得咗 好似$3x個樣出到黎已經麻麻地普通菠蘿包夾兩個雪糕球唔試都唔知死一啖咬落去個包硬過石頭!唔係講笑!唔單止嘅脆皮好硬!連入面嘅麵包都係硬骨骨!硬過我條命!ok fine!啲雪糕係雀巢家庭裝雪糕畢出來!-番茄汁豬排面-呢個好似係$4x一上黎又知道中伏碗麵細過譚仔個碗都算啲麵唔係茶餐廳公仔麵(其實已經夠曬低成本竟然比福麵!係福麵!!喂其實我唔介意+$2蚊轉出前一丁⋯平時飲食偏鹹嘅我都覺得啲番茄汁好鹹塊豬排又薄切切⋯-服務態度-有個長髮啊姐落單幾好態度,環境ok乾淨-其他-隔離台係後生仔佢啲frd食完經過準備比錢問佢覺得啲野食點點知聽到佢大大聲講咗句「好難食😩!」簡直係我嘅心聲!奉勸大家見到我呢個食評千奇唔好揀呢間因為保證你會後悔又貴又唔好食我肯定其他茶餐廳好食過佢多多聲唔好好似我咁見到啲foodie推薦講到好似好好味就沖入去因為個啲都係收咗錢寫出黎自己睇路如果你係店
之前去慣大澳、長洲
咁星期日放假就去下坪洲行下
諗住上IG睇下啲foodie介紹有咩好食
然後就搵到呢間茶餐廳
(一人最低消費$40)

-雪糕菠蘿包-
普通菠蘿包夾兩個雪糕球

唔試都唔知死
一啖咬落去
個包硬過石頭!
唔係講笑!唔單止嘅脆皮好硬!
連入面嘅麵包都係硬骨骨!硬過我條命!
ok fine!啲雪糕係雀巢家庭裝雪糕畢出來!

-番茄汁豬排面-
呢個好似係$4x
一上黎又知道中伏
碗麵細過譚仔個碗都算
啲麵唔係茶餐廳公仔麵(其實已經夠曬低成本
竟然比福麵!係福麵!!
喂其實我唔介意+$2蚊轉出前一丁⋯
平時飲食偏鹹嘅我都覺得啲番茄汁好鹹
塊豬排又薄切切⋯

-服務態度-
有個長髮啊姐落單幾好態度,環境ok乾淨

-其他-
隔離台係後生仔
佢啲frd食完經過準備比錢問佢覺得啲野食點
點知聽到佢大大聲講咗句「好難食😩!」
簡直係我嘅心聲!
奉勸大家見到我呢個食評千奇唔好揀呢間
因為個啲都係收咗錢寫出黎
自己睇路

如果你係店主/負責人
麻煩你改進一下你嘅食物
本人表示非常失望!
食咁多間餐廳第一次會失望到寫呢啲評論!
2022-06-05
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Tea
2022-07-09 93 views
A random trip to Ping Chau during public holiday. Lucky to find a shop to rest under the hot weather.There is a minimal expenditure of $40@person. So we had to order a drink plus a snack.The desserts and drinks here are normal, no surprise and could easily made by self at home. Also relatively overpriced.Waitress were a bit rude and the pacing here was rush. Felt being pushed to eat and to leave asap.

白雪公主
lime  soda
鮮油多
2022-07-06 71 views
如果你問香港有咩地方好去🤔一定係揀去離島😎遠離市區真心好chill🤪而今次就帶大家去坪洲😆坪洲無長洲咁多人🥹野食選擇都拍得住長洲😋入面仲有好多打卡位tim🥰都係大家下次放假唔錯嘅選擇架😍當然大家去之前都記得做定功課🤣搵下有咩餐廳同野食啦🤩小編去個日就因為太多人所以只係買到幾間小食就放棄左lu🙁仲有試到伏嘢😣但係當時就無影到相所以今次就唔擺出黎喇😳🏝菠蘿包夾雪糕如果大家去坪洲一定要試下佢🤩尤其是夏天🥵咬落去就好似冰火交融咁☺️幾爽😍而且趁熱食嘅話😋個菠蘿包係勁脆😛雪糕就真係普通雪糕😌味道好似係要視乎個日比咩味我地🤓但尼個價錢又真係幾抵😎所以推薦大家試下🤪💸價錢:$35✨好味·到指數:3/5🤍🤍🤍📍地址:新寶馬茶餐廳小廚🏝鰻魚飯本身做功課個陣見到好多人推介尼個原條鰻魚飯🥹但去到之後見到個賣相就好失望😞食落都唔係特別好食😗而且唔夠熱🤔同平時出面食嘅普通鰻魚飯差唔多🥴仲要幾貴😳所以唔建議大家入到坪洲買🤓💸價錢:$95✨好味·到指數:2/5🤍🤍📍地址:新寶馬茶餐廳小廚

🏝菠蘿包夾雪糕
💸價錢:$35
✨好味·到指數:3/5🤍🤍🤍
📍地址:新寶馬茶餐廳小廚

🏝鰻魚飯
💸價錢:$95
✨好味·到指數:2/5🤍🤍
📍地址:新寶馬茶餐廳小廚
同朋友一齊weekday chill,就選擇去坪洲避世,上網search到有呢間懷舊茶記環境坪洲全部都係小店,座位唔多,平日都好快入到座。咖咉多士外脆內軟,不過咖咉比較少,唔太出味白雪公主 (7up+雲尼拿雪糕)好少有嘅懷舊飲品,值得一試

坪洲全部都係小店,座位唔多,平日都好快入到座。

咖咉多士
外脆內軟,不過咖咉比較少,唔太出味

白雪公主 (7up+雲尼拿雪糕)
好少有嘅懷舊飲品,值得一試
2022-06-22
$40 (Tea)
  • 㗎央多士
入坪洲行完[秘密花園],大利島,東灣,南灣,臨走前仲去咗呢間茶餐廳✨️呢間都喺我的坪洲食肆check list. 咁啱行過,見門面幾靚,就入去了。😁4:00去到,有位呀!茶記嚟講,裝修得幾雅緻,坐得舒服。🔸️咖啡包夾雪糕 💰37咖啡包即是我哋平時食嘅鮮奶球,換咗咖啡味,好香濃👍面頭嗰層好脆🧨下面嗰層因為盛著雪糕,有d淋🤪雖然呢度出名嘅菠蘿包夾雪糕,但我哋揀咗咖啡包,一啲都冇後悔🤗紅豆冰+凍咖啡 💰28紅豆冰+凍杏仁奶茶 💰28雖然下午茶時段,但冇套餐,要散叫。唔會單單飲紅豆冰咁悶,加了其他飲品口味,幾特別,紅豆夠淋。坐喺度望住出面坪洲嘅舊街,好休閒🎀

4:00去到,有位呀!茶記嚟講,裝修得幾雅緻,坐得舒服。

🔸️咖啡包夾雪糕 💰37

紅豆冰+凍咖啡 💰28
紅豆冰+凍杏仁奶茶 💰28
雖然下午茶時段,但冇套餐,要散叫。
唔會單單飲紅豆冰咁悶,加了其他飲品口味,幾特別,紅豆夠淋。

坐喺度望住出面坪洲嘅舊街,好休閒🎀

2022-06-28
$46 (Tea)
2022-06-24 86 views
嚟到呢一間坪洲嘅茶餐廳🍴除咗食佢哋嘅雪糕菠蘿包🍦同炒通粉之外~佢哋個鹹牛肉蛋菠蘿包都好特別!香甜嘅菠蘿包 再加埋鹹牛肉 味道又幾夾🤩滑蛋炒得真係幾滑 夾埋食口感好豐富😆