親切友善對待客人嘅隱形工廈茶記之前經常miss 咗(佢收5)食唔到。其實為咗個葱花蛋治嚟。🥪 蔥花蛋治烘底鮮蔥花量好多,香口好食正常發揮。冇好驚艷嘅感覺但唔差嘅厚厚嘅白麵包中間仲要攝咗層牛油🧈好肥仔(不過食落去冇乜存在感)鮮蔥花量好多,香口好食上咗碟就要趕快食啦,烘底一放耐就就唔好食啦!佢一開三,都幾啱口形食,唔怕太爆所以食到周圍都係。🙂牛腩蝦條煎米粉餅|・ᴗ・)ノ゙#蘿蔔牛腩 另上,唔會整腍個香脆彈牙嘅米餅辣油香口但唔辣,油感多啲牛根好軟腍入味好正,同埋個煎米餅一齊一啖軟腍腍x脆卜卜一齊放入口個口感好豐富而且有層次米餅其實係米粉嚟嘅,外脆內彈牙唔會黐實都真係幾香口好食,意外地比想像中冇咁油膩見到一堆辣油唔洗驚,食辣程度低如我都handle 得了牛根都幾多,而且好軟淋蒜蓉有一堆,不過作用似乎不大唔知係咪太重口都分唔到了🤣老闆(?)叔叔來的人超nice🦖不過食呢個配凍檸茶啱啲,我叫咗個熱奶茶有啲太濟
親切友善對待客人嘅隱形工廈茶記

之前經常miss 咗(佢收5)食唔到。

其實為咗個葱花蛋治嚟。

🥪 蔥花蛋治烘底

鮮蔥花量好多,香口好食正常發揮。冇好驚艷嘅感覺但唔差嘅

厚厚嘅白麵包中間仲要攝咗層牛油🧈

好肥仔(不過食落去冇乜存在感)

鮮蔥花量好多,香口好食

上咗碟就要趕快食啦,烘底一放耐就就唔好食啦!
蔥花蛋治烘底
佢一開三,都幾啱口形食,唔怕太爆所以食到周圍都係。

🙂牛腩蝦條煎米粉餅|・ᴗ・)ノ゙

#蘿蔔牛腩 另上,唔會整腍個香脆彈牙嘅米餅

辣油香口但唔辣,油感多啲

米餅其實係米粉嚟嘅,

外脆內彈牙唔會黐實都真係幾香口好食,意外地比想像中冇咁油膩

見到一堆辣油唔洗驚,食辣程度低如我都handle 得了

牛根都幾多,而且好軟淋

蒜蓉有一堆,不過作用似乎不大

唔知係咪太重口都分唔到了🤣

老闆(?)叔叔來的人超nice

🦖不過食呢個配凍檸茶啱啲,我叫咗個熱奶茶有啲太濟
蝦條
2022-01-15
$50 (Tea)
2022-01-01 1069 views
觀塘入邊有一間嘢出咗名嘅蛋治~蔥花蛋治海潮食堂佢嘅蔥花蛋治有咩特別,睇相都知佢有一層牛油夾層,多士有厚有薄,有脆口,有軟熟嘅麵包,炒蛋有油香有蔥香,成日都食又想食多份手撕雞五香肉丁撈通粉呢啲完全9唔搭8嘅組合,但係出奇地好食,個蔥油將所有嘢組合埋一齊,加上五香肉丁嘅少少辣,另到愈食愈開心。啡樂識飲嘅一定係飲佢,苦得嚟同啲可樂好夾,先苦後甜
觀塘入邊有一間嘢出咗名嘅蛋治~蔥花蛋治

海潮食堂

啡樂
識飲嘅一定係飲佢,苦得嚟同啲可樂好夾,先苦後甜
  • 蔥花蛋治烘底
  • 手撕雞五香肉丁麻辣撈通粉
2021-12-19 739 views
今次嚟食早餐試咗佢個沙爹牛肉油麵,轉冬陰功湯底。嚟食早餐見到個配搭好似好得意所以就試一試。牛肉味道同一般茶記相約,可惜份量太少;而油麵呢個配搭極之奇怪,不過可能係我食唔慣;而且仲配埋冬陰公,味道格格不入,佢個冬陰功應該係市面上D就咁買醬料返嚟開。好彩飲品叫左茶走都叫救番少少,佢嘅茶味極濃;而且佢嘅牛油多士佢特登將一塊多少切半,啱曬我呢啲細食人士。友人就試咗蔥花多士,賣相同人哋影相出嚟爭好遠。老闆服務態度好!
今次嚟食早餐試咗佢個沙爹牛肉油麵,轉冬陰功湯底。
嚟食早餐見到個配搭好似好得意所以就試一試。
友人就試咗蔥花多士,賣相同人哋影相出嚟爭好遠。
老闆服務態度好!
想試蔥花蛋治好耐,終於有機會去觀塘一試😊。麵包皮烘得非常香脆的蔥花蛋治,底面都微燶香口,蔥花蛋真係非常好味,大愛..一份蛋治點夠飽?叫多個豬膶麵和沙嗲牛麵,居然都甚有水準,難怪這麼多人都來吃啦👍🏻
想試蔥花蛋治好耐,終於有機會去觀塘一試😊。

豬膶麵
蔥花蛋治
已經幫襯好耐,經常叫外賣,凍奶茶好正,米線湯底好夠味,雖然個冬蔭功湯唔似冬蔭功味,但我都係照食😆,希望老闆繼續保持住。堂食去過一次,環境就一般,最重要係食物ok。
Delivery
  • 凍奶茶
觀塘這間海潮好像有一種魔力令人間唔中就會諗起佢地個蔥花蛋治同鮮茄肉丸今日恰巧要過來這邊做野,即刻攝個時間過黎食個早餐侍應哥哥推薦了鮮茄肉丸米粉拼冬陰功湯底鮮茄分量依然係超多,肉丸肉質鬆軟,一啖一粒剛剛好鮮茄湯同冬陰功味道超夾,酸酸辣辣好惹味好開胃之後再慢慢嘆埋杯濃滑既茶走,好滿足。仲有,今次惠顧,待應們都好有禮貌,好樂意推介不錯,好大的進步 :)
觀塘這間海潮好像有一種魔力

令人間唔中就會諗起佢地個蔥花蛋治同鮮茄肉丸

今日恰巧要過來這邊做野,即刻攝個時間過黎食個早餐
侍應哥哥推薦了鮮茄肉丸米粉拼冬陰功湯底
鮮茄分量依然係超多,肉丸肉質鬆軟,一啖一粒剛剛好
鮮茄湯同冬陰功味道超夾,酸酸辣辣好惹味好開胃
之後再慢慢嘆埋杯濃滑既茶走,好滿足。

仲有,今次惠顧,待應們都好有禮貌,好樂意推介
不錯,好大的進步 :)
2021-10-11
$40 (Breakfast)
  • 蔥花蛋治、鮮茄肉丸
2021-10-12 945 views
打風日食🌊海潮食堂 如果你都係 #濃味怪 ,呢間觀塘食堂一定要試,不過食完最好吾洗開會同見客🤪✔️牛腩蝦條蛋煎米粉(hkd 58) 牛腩燜得軟腍,微微麻辣,味道有點像五香肉丁的辣汁,配蒜蓉醬,撈個蛋米粉超正!〰️蒜蓉餃子( hkd 38) 韭菜超多,餃子多汁,不過餃子皮稍厚, 配生蒜麻辣醬食,味道更惹味。➰脆咸肉炒菜(hkd38) 脆咸肉頗有特色 脆皮 少少咸,性價比不太高,一碟菜量有點少,可不食。環境:細細間 去到預左坐迫啲 / 外賣食得舒服啲 #海潮食堂地址: 觀塘成業街19-21 號成業工業大廈地下G6 號舖
打風日食🌊海潮食堂

✔️牛腩蝦條蛋煎米粉(hkd 58)

〰️蒜蓉餃子( hkd 38)

➰脆咸肉炒菜(hkd38)

環境:細細間 去到預左坐迫啲 / 外賣食得舒服啲

#海潮食堂
地址: 觀塘成業街19-21 號成業工業大廈地下G6 號舖
2021-10-12
$80 (Lunch)
  • 牛腩蝦條煎米粉
  • 蔥花蛋治
2021-10-06 994 views
蒜蓉牛腩炸蝦條煎米粉我確實未食過煎米粉,對我來講的確係一個驚喜,加咗雞蛋嘅粘米粉脆脆的,牛腩好入味,招牌蒜蓉辣醬超香,重口味人士一定勁愛!魔鬼菜心店員極力推介之下,我哋點左嚟食,胡椒湯底浸菜心再加左火腩,作為胡椒湯底嘅粉絲,就覺得唔錯啦蒜蓉辣醬撈公仔麵配豬扒+墨魚丸我完全迷上咗佢哋個蒜蓉辣醬配公仔麵更加好味😋侍應哥哥都會主動同你傾偈,介紹下你食啲咩好,人情味濃,佢哋仲有好多菜式我都係香港好少見到,之後會再去試其他款式,我超想試麻辣手撕雞五香肉丁撈通粉🤗味道:★★★★☆性價比:★★★★☆🤜🏻雀仔胃拒絕向嘥位食物說得#hkfoodie #hkfoodblogger #hkfood #foodstagram #香港美食 #觀塘美食 #食評 #情侶好去處 #茶餐廳
蒜蓉牛腩炸蝦條煎米粉

魔鬼菜心
店員極力推介之下,我哋點左嚟食,
胡椒湯底浸菜心再加左火腩,作為胡椒湯底嘅粉絲,就覺得唔錯啦

蒜蓉辣醬撈公仔麵配豬扒+墨魚丸
我完全迷上咗佢哋個蒜蓉辣醬配公仔麵更加好味😋

味道:★★★★☆
性價比:★★★★☆

🤜🏻雀仔胃拒絕向嘥位食物說得

2021-09-24 1061 views
奶茶好好飲成日都心思思想去食餃子一定要食🥺今日試左手撕雞咸牛肉撈面真係好yum yum 😋 😋店面有啲難搵,因為佢冇招牌但係每次去到都要好急落單,所以諗定先好入去🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣入面有好多款都好味,樣樣都想試,午餐同下午茶都好抵食,有需要可以聽吓店員介紹佢哋啲招牌,食過魔鬼奶油多士真係好好味,但係通常一個人就食唔到咁多啦😢😢😢😢😢😢😢😢要搵多啲人一齊食不過就係坐得迫夾啲,店員都好親切有趣
奶茶好好飲
成日都心思思想去食
餃子一定要食🥺
今日試左手撕雞咸牛肉撈面
真係好yum yum 😋 😋
店面有啲難搵,因為佢冇招牌

但係每次去到都要好急落單,所以諗定先好入去🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

要搵多啲人一齊食
不過就係坐得迫夾啲,店員都好親切有趣
  • 魔鬼奶油多
  • 蔥花蛋治烘底
  • 椒鹽燒賣
  • 手撕雞五香肉丁麻辣撈通粉
話說今朝去九龍灣某某車房狗頭閘侍候之前去整返一餐解慰酒,好似喺某大行某股票分析師咁一路人肉自我Back Office分析應該去邊一間至好,最後決定去呢間驚天地、泣鬼神茶記門口完全冇招牌,仲寫住只招待該工業大廈人士進入,我心諗我今日成套貨車司機look, 應該唔會被懷疑, 心哼住<誓要去,入刀山> , 最終成功入閘入到去,以為自己係C朗重返奥脱福,10分殷勤,全體員工好像向我歡呼一樣,嗰刻我真係好想同佢講 「I am Home ]坐低之後,不斷有幾個工作人員向我介紹呢樣介紹果樣,如果大家想體驗米知蓮三星級服務質素的話依間絕對係你首選、入正題- 凍啡樂簡單來講即係齋啡加可樂,一向唔飲咖啡嘅我冒着胃痛風險去試一試,一試馬上愛上,咖啡味濃郁加上可樂獨特的味道十分之夾,「正」- 五香肉丁配蔥油雞撈麻辣通粉加特大魚片第一分量十足,第二視覺享受一流,第三通粉AL Dente , 第四 太多不同的材料不會產生怪味,反而各有特色,互相評衡,麻辣也不會過辣,剛剛好- 魔鬼薄多士金毛老闆吹吹下水問我是否附近街坊,我突然間好想引用男兒當入樽仙道上身答「我是跑過來的」,但我諗吓好似身形與說法不相

- 凍啡樂

- 五香肉丁配蔥油雞撈麻辣通粉加特大魚片

- 魔鬼薄多士
金毛老闆吹吹下水問我是否附近街坊,我突然間好想引用男兒當入樽仙道上身答「我是跑過來的」,但我諗吓好似身形與說法不相符,所以決定華盛頓上身「我抄的銅鑼灣過嚟」,老闆即刻答我「等我整樣好嘢你試吓先」 原來係煉奶加阿華田粉砂糖多士,塊多士薄的程度比$5銀仲要薄,有種食意大利西西里薄皮一樣,脆仆仆,OMG

- 自家制肉丸蕃茄菜芯湯
肉丸雖然沒有以前澳門誠記或3元咁彈牙,但係也10分好食,豬肉比例肥肉佔多,入口10分滑,免頭鋪滿胡椒粉,感覺有啲似胡椒豬肚湯嘅蕃茄湯版本,低碳食物首選,老闆一聽到我嗌呢一個馬上傻強上身斷定我係古生介紹,其實我係葛生介紹

總括來講: 色香味意型全部都齊,雖然菜式創新,但出來效果不會不倫不類,貼地價錢,燒鵝味道,我好耐冇食到一樣嘢之後想馬上寫食評分享,尤其近排好唔開心,食完之後真係有一種開心嘅感覺,多謝你呀金毛
2021-08-08 945 views
舊同事介紹海潮食堂俾我,第一次我足足喺成業街來回左幾次都搵唔到。明查暗訪原來毫不起眼的一度木門後,就係觀塘區美食所在地。每次嚟到,無論你係散客定熟客,只要老細喺度佢都會熱情招待。諗唔到食乜佢會幫你推介,再加上無限嘅吹水,講真細個跟老竇去工廠大廈食飯先會有呢種感覺,而家香港仲邊度搵到咁有人情味嘅地方呢講返食物,每次嚟到必食蔥花蛋治,蔥花蛋煎到熱辣辣,蛋芯依然係軟林林,再夾起兩塊脆卜卜嘅多士中間。口感好豐富,外脆內滑就係咁解。我係蔥怪,最鍾意多重,蔥花蛋毫不吝嗇嘅蔥花,簡直係我嘅恩物。自製麻辣湯底都係呢度嘅招牌菜,麻香味十足,辣得過癮。仲有就係凍啡樂都係每次必嗌,原因有次唔知飲乜好,老細推薦呢杯不可錯過。真係好飲喎!齋啡同可樂係咖啡因狀咖啡因,竟然出奇地配搭,可樂填補左齋啡嘅澀味;齋啡亦都令到可樂嘅甜膩平衡返。之後每次返嚟都一定要再飲,而家市面上都出咗啲罐裝咖啡溝可樂,但係點樣都唔夠海潮呢一杯好飲。

講返食物,每次嚟到必食蔥花蛋治,

自製麻辣湯底都係呢度嘅招牌菜,麻香味十足,辣得過癮。

2021-08-06 814 views
繼續觀塘上課中午就選了上課地點附近的海潮食堂🍴魔鬼奶油多真係好似魔鬼咁邪惡!一邊係阿華田粉一邊係煉奶多士中間仲有薄薄的牛油整體黎講依個配搭幾好唔算好甜不過阿華田粉有少少潮左痴住左隻碟🍴魔鬼菜心依個唔算太魔鬼就係菜心加左幾舊燒肉老細不斷推薦所以嗌左但我覺得非常一般寧願就咁嗌碟菜🍴蒜蓉餃子(唔知點解張相唔見左🥺)餃子有肉汁入面韭菜味好香個蒜蓉辣椒醬辣得黎滿滿蒜蓉味同餃子一齊食非常好味🍴牛腩蝦條煎米粉米粉煎得不算香脆蝦條無佢存在既意義蘿蔔牛腩偏鹹這道我吃了一口已經不想再吃成間鋪頭既野係幾創新既但創新得黎除左個多士同餃子還好之外其他就整得唔太好味啦
繼續觀塘上課
中午就選了上課地點附近的海潮食堂

🍴魔鬼奶油多
真係好似魔鬼咁邪惡!
一邊係阿華田粉一邊係煉奶

就係菜心加左幾舊燒肉
老細不斷推薦所以嗌左
但我覺得非常一般
寧願就咁嗌碟菜

🍴蒜蓉餃子(唔知點解張相唔見左🥺)
餃子有肉汁

但創新得黎
除左個多士同餃子還好之外
其他就整得唔太好味啦
2021-07-30 718 views
好多人以為工廠區就一定冇咩好嘢食,但係其實觀塘你工廠大廈入邊都仲有好多美食!睇到有人介紹就手咗過嚟試吓呢間隱世茶記~ 呢都幾出名,有機會要排隊,如果唔想排隊又喺附近返工不妨可以考慮吓外賣蔥花蛋治烘底脆脆地嘅多士夾住嫩滑嘅炒蛋,仲有超香嘅蔥唔味,蒽控一定要試吓。呢個因為食得太匆忙所以冇影相牛腩蝦條煎米粉呢樣都係另一款好多人都會叫嘅嘢不過自己就覺得比較油膩但係呢度嘅牛腩好入味同埋炆得好淋重口味嘅朋友一定鍾意❤️
睇到有人介紹就手咗過嚟試吓呢間隱世茶記~

呢個因為食得太匆忙所以冇影相

呢樣都係另一款好多人都會叫嘅嘢
不過自己就覺得比較油膩
但係呢度嘅牛腩好入味同埋炆得好淋
重口味嘅朋友一定鍾意❤️
2021-07-27 738 views
今日同個女到觀塘做身份證,上網睇觀塘有咩必食,結果揀試海潮,叫左蛋蔥多士唔熱唔脆(普通),牛腩煎米粉(牛腩好咸),落單時話比份菜我,我以為係新菜式比份我試,點知$38,早知一碟菜加幾舊燒腩要$38,寧願要十幾蚊一碟既菜仲好味,我諗成餐支氣水最滿意
2021-07-22 498 views
🌟蔥花蛋治 $27好有心機既蛋治, 麵包烘到金黃色, 非常脆,一邊夾住厚厚既滑蛋,一邊塗左半溶既牛油, 口感特別豐富。而滑蛋加埋蔥花炒得又香又滑,確實係海潮既鎮店之寶!🌟超薄奶油多 $13又薄又脆既多士,加埋煉奶,砂糖同阿華田粉,簡直太邪惡啦!
🌟蔥花蛋治 $27

🌟超薄奶油多 $13
又薄又脆既多士,加埋煉奶,砂糖同阿華田粉,簡直太邪惡啦!