2011-06-02
自選配料的酸辣紅薯粉 ﹣ 其中雞中翼配料,送來時晴天霹靂。兩隻雞翼,一隻勉強叫做「正常」,另一隻比我隻都已經唔係大嘅手指公仲要細 (窄小小,仲短好多),要 chow 一陣先至 chow 到,簡真係飲食界嘅「奇聞」,周星馳嘅戲裏面嘅情節,可惜我一D都笑唔出!!! 食完都唔知自已食咗乜之餘,好老實講,我從來未試過俾錢幫襯人之餘要受人咁嘅侮辱。我係俾錢架,你當我係乜!! 我走嘅時候好想同個老闆講,好想俾個機會佢解釋一下。但唔知邊個係老闆,收銀又啱啱接電話。唯有以後用對脚黎投票 (vote with my feet),即係以後都唔幫襯。唔係因為小器,係因為佢咁樣對待客人我仲幫襯嘅話,實在對唔住自已。唔係唔體諒你地而家成本上升 (老實講你地嘅價錢都唔平),但係 cut cost 都唔係咁 cut 法。食雞翼嘅人都係想食得開心,任何一個客人就算點樣冇要求,都絕對唔會接受D咁嘅唔知自已食咗乜嘅「雞翼」,更加唔會接受被侮辱。你地實在好短視,以為成本貴就將材料縮到咁樣就可以賺番,忘記咗客人係人,係有自已嘅感覺,亦會不甘受辱 !!點解為咗隻雞翼會失去咗個客,你自己稔吓啦。