當晚,跟靚女朋友走到天后 <愛家小廚> 食飯後,為的是想去電氣道新加坡曲奇雪糕小店 Home's Favourite,我想食番杯榴槤雪糕!小店供應:曲奇、脆脆夾餅、雪糕、飲品...等。由於,天氣轉冷,只有大約 15度!恰巧!店子有不少熱飲選擇,加上推出了養生熱飲;我當然不容錯過啦!樣子甜美的靚女店員充滿笑容,熱情有禮! 對工作熱誠的服務態度值得一讚!設有堂食及外賣。有機羅漢果蓮子茶 (熱) $35店方選用的有機羅漢果,有別於常見的羅漢果, 據女店員介紹,有機羅漢果是青色,而一般的羅漢果是啡色,是視乎烘焙的過程!飲品顏色並非預期的咖啡色,這是清澈的淡黃色,味道清甜帶甘,蓮子已去芯,我還是覺得蓮子有點苦!Hot Caffe Latte $32據靚女店員介紹,用上意大利咖啡豆,入口甘醇帶苦,因此,喜歡飲 espresso 的食客必定喜歡這口味!奶泡層打得濃厚細膩,咖啡香發揮得淋漓盡致!榴槤牛奶軟雪糕 $33店方選用馬來西亞頂級 D24 榴槤,混合 3.6 濃度牛奶;香甜幼滑的榴槤牛奶雪糕,奶味濃重,卻不及霸道的榴槤香! 榴槤味濃郁極致,令人齒頰留香!店子的曲奇由新加坡製造,色
小店供應:曲奇、脆脆夾餅、雪糕、飲品...等。
樣子甜美的靚女店員充滿笑容,熱情有禮!
 對工作熱誠的服務態度值得一讚!

設有堂食及外賣。
外賣
有機羅漢果蓮子茶 (熱) $35

店方選用的有機羅漢果,有別於常見的羅漢果,

有機羅漢果蓮子茶
Hot Caffe Latte $32

奶泡層打得濃厚細膩,咖啡香發揮得淋漓盡致!
Hot Caffe Latte
榴槤牛奶軟雪糕 $33

榴槤味濃郁極致,令人齒頰留香!
榴槤牛奶軟雪糕
店子的曲奇由新加坡製造,色彩繽紛的曲奇罐好吸引呀!
 以不同顏色及圖案代表不同口味,一共十二款口味的自家製曲奇,當中不乏新加坡出名的口味,既特別又有特色!香港難得見到!
罐裝劃一價 $128/罐,或一盒 8塊 $25!

包括:開心果曲奇、榴槤曲奇、陳皮曲奇、荔枝曲奇、龍井茶曲奇、雞肉鬆脆米曲奇、香草咖啡曲奇、桂圓紅棗曲奇、新加坡叻沙曲奇...等!

心形的自家製曲奇十分精緻,加上彩鮮豔奪目的曲奇罐,令人一見愛上!
 相信收到曲奇的人也會很喜歡呢!我會先選擇顏色及圖案,而並非口味!

雞肉鬆脆米曲奇 $128

豬肉鬆食得多,雞肉鬆曲奇我卻從來未試過!絕對是新嚐試!滿有新鮮感啊!
 肉鬆散發濃香,餅身香口鬆脆,不算很甜!
 細細件好容易令人食上癮呢!
2017-01-13
$50 (Last Night Supper)
Hot Caffe Latte
榴槤牛奶軟雪糕
2017-02-13 261 views
新加坡龍過江甜品曲奇店。被靚靚的曲奇罐吸引,加上見到有榴槤雪糕,愛食榴槤的我點可以放過?榴槤戀人雪糕新地 ($39/細)第一啖已經食到超濃郁的榴槤味,而且味道天然,一點也不人造,問店員得知雪糕用上80%新鮮榴槤肉打蓉,唔怪得好似食緊成舊榴槤咁。面頭加上一小舊D24榴槤及榴槤曲奇,雖然曲奇就唔係好食到榴槤味喇。脆脆夾餅 楝咗榴槤及栗子粒粒口味。這種夾餅是新加坡地道小食,做法似一般pancake,但口感就比較煙韌,而且面頭脆口,不是鬆軟的。夾餅帶點甜味加上一大舊D24榴槤,好食!另外栗子亦好濃,味道自然,粒粒栗子肉帶𡁻口,加上大量忌廉,好邪惡,但一於少理!最有驚喜就一定係啲曲奇,口味特別不再講,有叻沙、陳皮、龍井、荔枝等,最正的是你真是能嚐到該口味的原汁原味,而不是香料味,每款口味都做得非常出色,而且曲奇是用菜油,沒有加牛油,所以較健康。一罐要$128雖然偏貴,但值喔!

新加坡龍過江甜品曲奇店。
榴槤戀人雪糕新地 ($39/細)
脆脆夾餅
楝咗榴槤及栗子粒粒口味。
2017-01-29 435 views
這間小店來自新加坡,處處充滿驚喜❤曲奇、飲品、小食樣樣都有!先黎個重頭炮-----榴槤戀人雪糕新地($39)係超濃郁既榴槤雪糕,陣味濃到不得了,旁邊仲有一pat榴槤蓉,榴槤曲奇,全部都係榴槤唷🙈❤雪糕質地挺身,冇咁易溶,慢慢享受都得,正宗既「榴槤」忘返😂榴槤控經過一定要試👍🏻然後係---與茶共舞雪糕新地 ($48)呢款就用上龍井茶曲奇碎,洋甘菊花茶曲奇碎,綠茶粉及牛奶軟雪糕,牛奶軟雪糕比榴槤雪糕快溶得多,影多幾張相就開始溶了T_T不過牛奶軟雪糕好香,而面上的曲奇好好味玫瑰花泡沫咖啡($32)我唔飲咖啡,就請朋友為我待勞,咖啡面上有玫瑰花葉做裝飾,朋友說還不錯:)我起初以為玫瑰花泡沫咖啡會係成杯咖啡係粉紅色,不過我想多了:P美祿恐龍冰 ($38)好耐未試過飲咁濃厚既美祿飲品,面上有一大堆美祿粉,攪下攪下,啖啖都係美祿味haha老闆娘仲請左我地試迷你夾餅,勁幸運呀!原價既價錢迷你版栗子粒粒夾餅,夾餅口感脆卜卜,🌰🌰栗子蓉係自家製,特別香濃,而紅豆抹茶蕨餅,用上十勝紅豆,口感綿密,蕨餅煙韌回甘
先黎個重頭炮-----

榴槤戀人雪糕新地($39)
榴連戀人新地

然後係---

與茶共舞雪糕新地 ($48)

玫瑰花泡沫咖啡($32)
玫瑰花泡沫咖啡

美祿恐龍冰 ($38)
美祿恐龍冰

老闆娘仲請左我地試迷你夾餅,勁幸運呀!
原價既價錢

迷你版

$50 (Tea)
榴連戀人新地
玫瑰花泡沫咖啡
美祿恐龍冰
2017-01-18 811 views
以我這個住港島區的標準吃貨來說,天后「食街」對我來說真的是毫不陌生。但是,很奇怪的,這家在清風街橋底附近的Home‘s Favorite, 我是經過幾次都過門而不入。但今天走著走著,被他們家超級香的榴蓮味吸引住了!店員原來在製作脆脆夾餅 – D24榴蓮肉($38@1)。雖然開始時覺得價錢稍貴,但仔細一看製作過程,整個夾餅是塞滿超級多的榴蓮肉,我就覺得值了,哈哈哈。夾餅味道香脆,配上濃郁香味的榴蓮肉,實在令人欲罷不能!!(P.S. 一定要趁熱吃才好吃哦)我們接著還點了朱古力咖啡($32) (細)和桂圓紅棗意米蜜 $32。這裡的咖啡味道稍稍偏苦,所以正合我的口味,而且配上濃濃的朱古力,在冬天來說真是無懈可擊啊!至於媽媽點的是桂圓紅棗意米蜜,掀開蓋子是甜甜的味道,嘗一口,紅棗味道濃郁,在冬天潤一潤嗓子是很好的選擇呢。最後意猶未盡之下,一人再來一杯雪糕,只能說女孩在吃甜品方面,真的是戰鬥力驚人。我點的是榴槤戀人雪糕新地 $39(細)。沒錯,這裡的榴槤就是要encore,哈哈。雪糕除了有榴蓮肉之外,還有一塊榴蓮曲奇和曲奇碎碎,因此吃起來不會感覺單調。媽媽要的是與茶共舞雪糕新地 $39(細)。裡面
但今天走著走著,被他們家超級香的榴蓮味吸引住了!
脆脆夾餅 – D24榴蓮肉
朱古力咖啡
桂圓紅棗意米蜜

榴槤戀人雪糕新地

媽媽要的是與茶共舞雪糕新地 $39(細)。
與茶共舞雪糕新地
裡面除了有龍井茶曲奇碎、洋甘菊花茶曲奇碎和抹茶粉之外,不少得就是主角雪糕lolll雪糕有濃郁牛奶香味,質感滑溜。
最後,我們更帶走了三罐曲奇,這可是吃了好幾種之下,精心挑選的,媽媽打算一罐自己吃,兩罐買來送禮。曲奇總共有12款味道,包括開心果、香草咖啡、桂圓紅棗、雞肉鬆脆米、玫瑰花茶、柳橙合桃、荔枝、榴槤、陳皮、新加坡叻沙、龍井和洋甘菊花茶。(p.s. 全都可以試吃完再買哦)
最後我們選擇的口味是龍井茶、雞肉鬆脆米和榴蓮曲奇(各$128@1)

龍井茶是媽媽吃完茶共舞雪糕新地之後想也不想就說要買的….榴蓮口味就是我想要吃的,而雞肉鬆脆米就覺得蠻特別,在市面上沒有看過,就想在新年送給好朋友~

總的來說,眼前一亮的體驗!
2016-12-03
脆脆夾餅 – D24榴蓮肉
朱古力咖啡
榴槤戀人雪糕新地
與茶共舞雪糕新地
2017-01-14 120 views
在天后行街,發現這間新開的新加坡曲奇甜品店Home's Favourite,店面色彩繽紛,但最吸引我的是門口賣新加坡脆脆夾餅,而且更是即叫即製。即刻點個D24榴蓮味試吓,雖然細細件便要三十幾蚊,但餡味倒是滿滿的榴蓮蓉,榴蓮味好突出,加上薄薄脆身的夾餅,正呀!作為一個經常去新加坡的人,印象中這種夾榴蓮的東西,在新加坡也不多見。見這裏還有新加坡人愛飲,但香港幾乎無人會整的的Milo Dinosuar,簡單來說就是美綠加冰,再係上面灑上美綠粉的飲品,也要叫番杯,令我回憶起N年前那個愛飲此物的星洲女友。

• D24榴蓮脆脆夾餅
2017-01-13 83 views
即叫即做熱辣辣既榴槤味以外仲有其他口味 ,新加坡D24榴槤蓉好軟好香,又唔會太甜,正!還有十分特別的陽光SunShine House雪糕新地($48/杯)好有牛奶口味的雪糕,配合酸酸甜甜的果子醬,好多重口感,加上餅碎及自家曲奇(荔枝味)好有驚喜😋熱辣辣的夾餅配上餡,相信不少人都吃,加上新鮮榴槤餡的新加坡夾餅大家又試過未﹖這間美美的是曲奇店位置不大,但門前有即叫即做的新加坡出名的夾餅pancake,加上新加坡D24榴槤,即叫即弄,一冷一熱非常過癮。另一大焦點是自家製突破傳統的Tin小曲奇食到誠意既味道有成十幾款荔枝味和榴槤味的、有咖啡etc...一律$128/罐,而當中個人較喜愛荔枝味,咖啡悄然甘甜,甜味不多,有點像多啡少奶既味,其實每款都風味各異,但同樣都係十分酥脆可口的,好新鮮的鮮味低糖曲奇,新年送禮會考慮送呢款Tin罐裝cookies,又靚又好吃!想吃cookies都會想起Home's Favourtive的目前最喜歡的一種餅乾之中首席。
目前最喜歡的一種餅乾之中首席。
收工路過天后, 見到呢間新開既曲奇店, 好奇之下入左去睇睇~~ 原來除左曲奇之外, 仲有雪糕同咖啡飲品架!!!!! 我點了個 -- 榴槤戀人雪糕新地 $39(細) 牛奶味雪糕好香濃好滑身, 仲唔會好快溶, 較挺身, 個人很喜歡! 重點當然是雪糕上的馬來西亞新鮮榴槤果肉!!!! 超香榴槤味~~ 果王喔!!!!!! 連曲奇都是新鮮手製榴槤味的~~ 來天后一定要試下呢個呀!!!! 同事她就點了, 桂圓紅棗意米蜜 $32 還附送三片曲奇, 可以選不同味道的! 曲奇有加焗一點, 所以熱騰騰+香脆~~~ 桂圓紅棗意米蜜, 非常足料, 底部有好多好多桂圓、紅棗、意米, 有得飲有得吃, 可以過過口癮, 不錯! 而且冬天飲這個更暖身健康, 比咖啡更適合女生喔!! 另主打的曲奇是由新加坡來的!! 在新加坡也有獲獎喔!! 一共有12款味道~~~ 店家好好, 12款味道都可以試吃, 包你選到最合心水的口味! 女生最愛: 玫瑰花茶、柳橙合桃、荔枝 送人最好: 開心果、香草咖啡、桂圓紅棗、雞肉鬆脆米 挑戰系列: 榴槤、陳皮、新加坡叻沙 RELAX系列: 龍井、洋甘菊花茶 味道來說, 我都係挑了女

原來除左曲奇之外, 仲有雪糕同咖啡飲品架!!!!!

我點了個 -- 榴槤戀人雪糕新地 $39(細)

連曲奇都是新鮮手製榴槤味的~~

來天后一定要試下呢個呀!!!!

同事她就點了, 桂圓紅棗意米蜜 $32

還附送三片曲奇, 可以選不同味道的!

曲奇有加焗一點, 所以熱騰騰+香脆~~~

有得飲有得吃, 可以過過口癮, 不錯!

而且冬天飲這個更暖身健康, 比咖啡更適合女生喔!!

另主打的曲奇是由新加坡來的!!

在新加坡也有獲獎喔!! 一共有12款味道~~~

女生最愛: 玫瑰花茶、柳橙合桃、荔枝

送人最好: 開心果、香草咖啡、桂圓紅棗、雞肉鬆脆米

挑戰系列: 榴槤、陳皮、新加坡叻沙

RELAX系列: 龍井、洋甘菊花茶

味道來說, 我都係挑了女生喜歡的大路之選~

買了一盒玫瑰花茶曲奇及一盒柳橙合桃曲奇!

包裝的罐子好美!! 之後可以用來當儲物盒, 裝飾小桌面也好~~~
$40 (Tea)
  • 榴槤戀人雪糕新地
  • 桂圓紅棗意米蜜
  • 玫瑰花茶曲奇
  • 柳橙合桃曲奇
2016-12-27 118 views
今晚, 和朋友出天后home’sfavourite食點品, 點了紅荳夾餅和美祿恐龍雪糕新地, 初初以為店舖是賣日式甜品, 詳細看menu原來這裡是賣新加坡甜品(因為見到有叻沙曲奇賣!)。紅荳夾餅奉上時熱辣辣,夾餅賣相非常好,外皮是好脆口,至於紅荳蓉甜度不算太甜, 比日本的紅荳餅淡, 整體味道好食,適合鍾意食少少甜的朋友。美祿恐龍雪糕新地, 賣相好靚, 入口時,會品嚐到軟雪糕好香滑,配上的曲奇餅好鬆脆爽口,冷冰冰的雪糕夾雜著香濃的美祿粉, 整杯甜品食落好有層次, 口感豐富,認真一流! 餐廳甜口好好食, 好有特色的新加坡甜品, 有驚喜好好食。
今晚, 和朋友出天后home’s

紅荳夾餅
2016-12-15
2016-12-26 1024 views
新加坡過江龍甜品店進駐天后區,主打雪糕、招牌手工曲奇和新加坡口味的特飲。店內擺滿色彩鮮豔奪目的曲奇罐,已率先吸引眼球,罐身加插很多可愛的小元素,讓人愛不釋手。餅櫃擺滿一共十二款口味的手工曲奇,全部均新鮮焗製,口味夠特別又有創意!餐牌:貓屎咖啡冰 $45咖啡佔杯的比例一半,聞到好香醇的咖啡味道,滿有新加坡風味。美祿惡龍冰 $38呢杯充滿新加坡風味的美祿恐龍冰好大杯,鋪面撒上大量美祿粉,與恐龍果然有點相似。建議搖勻先飲,美祿味道更濃郁又滑溜均勻。榴槤戀人雪糕新地 $62 是店內推介因為加入了來自馬來西亞新鮮榴槤果肉,香噴噴的!重量級份量的榴槤雪糕至受歡迎,奶味濃又滑溜,為了使口感層次更豐富,也添加了榴槤餅乾曲奇碎。雪糕頂上有每日鮮製的心型榴槤味曲奇,榴槤味夠濃,好味道,必試!見到每款口味的曲奇配搭不同的插畫,罐子送禮自用都大方得體。陽光雪糕新地 $48 軟雪糕溶的速度不會好快,有足夠時間去影相!杯底下有綿綿的軟雪糕,奶味濃郁,Toppings 有荔枝曲奇碎和柳橙合桃曲奇碎,配上甜甜的熱情果糖漿,好有夏日的橙香味。曲奇入口鬆化,喜歡柳橙合桃曲奇的粒粒果仁,入口很鬆脆豐富,更添口感,忍不住帶了
新加坡過江龍甜品店進駐天后區,

主打雪糕、招牌手工曲奇和新加坡口味的特飲。
店內擺滿色彩鮮豔奪目的曲奇罐,已率先吸引眼球,

罐身加插很多可愛的小元素,讓人愛不釋手。
餐牌:
貓屎咖啡冰 $45

咖啡佔杯的比例一半,聞到好香醇的咖啡味道,滿有新加坡風味。
美祿惡龍冰 $38
呢杯充滿新加坡風味的美祿恐龍冰好大杯,

鋪面撒上大量美祿粉,與恐龍果然有點相似。
建議搖勻先飲,美祿味道更濃郁又滑溜均勻。
榴槤戀人雪糕新地 $62 是店內推介
因為加入了來自馬來西亞新鮮榴槤果肉,香噴噴的!
重量級份量的榴槤雪糕至受歡迎,奶味濃又滑溜,

為了使口感層次更豐富,也添加了榴槤餅乾曲奇碎。
陽光雪糕新地 $48
軟雪糕溶的速度不會好快,有足夠時間去影相!
杯底下有綿綿的軟雪糕,奶味濃郁,

Toppings 有荔枝曲奇碎和柳橙合桃曲奇碎,

配上甜甜的熱情果糖漿,好有夏日的橙香味。
曲奇入口鬆化,喜歡柳橙合桃曲奇的粒粒果仁,

入口很鬆脆豐富,更添口感,忍不住帶了一罐回家慢慢品嚐。
2016-12-26 126 views
本應前往工展會,路經這店,聞到我喜歡的榴槤味道,即時停下來買了榴槤脆餅品嚐。即叫即做,剛做起的脆餅熱烘烘,夾著凍冰冰的榴槤,口感一流。這D24榴槤不是浪得虛名,超香超濃,份量剛剛好,不會太飽和太膩。還有他們的曲奇和蛋捲,可試食,鬆化脆口,有很多平時出面沒有的味道選擇,自食送禮超值。貓屎咖啡都好有特式,再用貓屎咖啡做雪糕,超級享受,喜歡咖啡的朋友可以去嚐。員工都好nice,好有耐性介紹,一定會再去。
員工都好nice,好有耐性介紹,一定會再去。
2016-12-20 538 views
電器道一向多食店,尤其是甜品小吃,競爭必定很大,要特圍而出必定要有其過人之處。 今天發現了一間心思小店,店內主要售賣曲奇、雪糕和咖啡等等,曲奇是新加坡曲奇。 店內有3張枱可供客人坐下品嘗食物,主要都是以外賣為主。凡購買任何飲品可加$8任選3塊即焗曲奇。 榴槤戀人雪糕新地 $39內有榴槤曲奇碎+馬來西亞新鮮榴槤肉,絕對是為榴槤迷而設。未開始吃已經聞到滿滿的榴槤香,雪糕偏重牛奶味,但在榴槤味的夾雜下,兩者味道沒有排斥,反而合作得不錯。而曲奇還暖暖的,口感很香脆。 與茶共舞雪糕新地 $32內有龍井茶曲奇碎+洋甘菊花茶曲奇碎+抹茶粉。與榴槤戀人相比,與茶共舞的味道來得溫和。抹茶粉緩和了牛奶味,但雪糕依舊滑溜,曲奇的味道亦夠清新。 美祿恐龍冰 $38自己本身鐘意飲美祿,見到呢個當然要試下。凍美祿上面有大量美祿粉,美祿粉(絲)一定十分喜歡,別忘記拿店內的恐龍合照,這才是真正美祿恐龍冰。 店內還新推出了Pancake,與平常吃到的不一樣,是脆脆的口感,想不到都很好吃。(這是mini版,是店主送給我試的,實際份量會大一點) 榴槤Pancake榴槤Pancake內用上榴槤肉,在外脆內軟既口

店內有3張枱可供客人坐下品嘗食物,主要都是以外賣為主。

凡購買任何飲品可加$8任選3塊即焗曲奇。

榴槤戀人雪糕新地 $39

與茶共舞雪糕新地 $32

美祿恐龍冰 $38

(這是mini版,是店主送給我試的,實際份量會大一點)

榴槤Pancake

榴槤Pancake內用上榴槤肉,在外脆內軟既口感之中散發住榴槤香,榴槤迷一定要試!

十勝紅豆Pancake

紅豆既香甜,又有咬口,整個口感令人十分難忘。

曲奇味道款式很多,而且味道很創新,我最後還買了三罐曲奇$128/罐,選了雞肉鬆脆味曲奇、玫瑰花曲奇及朱古力曲奇,曲奇全部都以真空包裝,十分新鮮,入口很鬆脆。
Dinner
2016-12-20 895 views
我地ED榴槤人當然經過見到榴槤2個字會即停步,今日去完工展會係天后見到榴槤夾餅仲要係D24就諗住試下,位置吾多但坐都舒服而光猛,餐牌飲品都吾少而且原來仲有雪糕同曲奇,最後我地每款都試少少先。。細睇之下,佢曲奇餅有咩。。喇沙味..咁奇怪??原來係新加坡黎,怪不知得咁特別味道都有啦,門口有不同款式的樽仔可以試食添。我地叫左2款新地,1杯飲品,黎個豐富的下午茶先!~榴槤夾餅見住佢整,一開盒勁香就即時沖去影,勁大舊榴槤….之後整好一口咬落去夾餅十分脆而有蛋香,最緊要係中間榴槤勁多都流出黎咁滯,又香又甜一大舊肉..好味到呢,而且仲要而家有優惠,堅抵食!~抹茶雪糕新地原來係意大利雪糕再加日本明治鮮奶新鮮每日打出黎,食落去都滑身而有奶香,抹茶粉都吾少味道當然不錯啦,當然仲有曲奇餅可以品嚐…已經覺得這裡曲奇餅有點不同,原來係以牛油或菜油整成,怪不知口感完全不同啦。榴槤戀人雪糕新地…d24果蓉一大舊,已經勁吸引我地,食落去雪糕已經有吾少榴槤味仲要好滑身,再加上蓉一齊食濃和甘香已經足夠令我食指大動。原來仲有一片新鮮曲奇餅仲要微溫同好鬆化添,食完勁滿足。最後見有點口乾,見飲品牌竟然有紅棗薏米…一間咁西式雪糕

最後見有點口乾,見飲品牌竟然有紅棗薏米…一間咁西式雪糕竟然有咁中式飲品…原來仲話係中醫師調制配方,就叫左一杯試下,而飲品加$8可以有3片曲奇,我選擇了龍井,玫瑰,開心果…味道勁似亞媽煲,一點都吾甜,十分原汁原味仲要勁多渣,嘩…超驚喜,曲奇餅味道好濃郁而吾會好油身,口感好鬆化而開心果仲有果粒十分討好,這3片曲奇原來係新鮮所以要即食最好味。
我就叫左另外2款,粟子夾餅.. 粟子一直係我最喜歡吃的東西,都係超大舊勁開心,一食落又滑但又有一粒粒粟子係度,細問之下原來係自家制,怪不知得咁濃而多粒粒啦….
其實這裡曲奇餅仲有好多吾同味道,最後我地試晒佢切碎左的小小曲奇,最後我地買左3樽陳皮味(比媽媽吃,勁甘香和口甘味),荔枝味(好香荔枝香而比較鬆化)和剛剛試過的開心果味,但妹妹都提醒我地食完要包好,因為原來係沒有防腐劑,最後我地就一大袋又食又買勁滿足離開!~
2016-12-10
Tea
自從在炮台山返工後, 發現附近不停有新的食店開張, 對於愛食的我, 真是非常方便. 早前知道天后開了一間主打新加城手造曲奇叫Home's Favourite, 放工後會行去試下. 店內曲奇口味一共有十多款, 真是令人好難選擇, 除了售賣曲奇, 仲有雪糕和咖啡, 而且可以加錢換曲奇. 我先點了美祿恐龍雪糕新地. 牛奶雪糕相當幼滑, 最重要是奶味夠重, 啱晒我的口味. 雪糕面灑滿了美祿粉, 並放了一塊香草咖啡曲奇. 曲奇夠香脆, 入口時有好香的咖啡味道. 這令我好想飲咖啡. 我點了熱玫瑰花泡沫咖啡. 咖啡面放了玫瑰花瓣作為點綴, 泡沫幾滑. 咖啡味好濃郁, 但又易入口. 最後, 我也忍不住買了其中一款口味返屋企, 就是新加坡叻沙. 本身唔食得辣, 所以甚少食叻沙, 但這個辣度只是微微, 我可以接受. 而且我從未試過這樣特別的曲奇口味. 曲奇用真空包裝, 保持新鮮. 曲奇夠鬆脆, 入口時充滿叻沙的味道, 令人食不停口. 細細件, 一啖一口, 好方便.

我先點了美祿恐龍雪糕新地.

美祿恐龍雪糕新地
牛奶雪糕相當幼滑, 最重要是奶味夠重, 啱晒我的口味.

雪糕面灑滿了美祿粉, 並放了一塊香草咖啡曲奇.

曲奇夠香脆, 入口時有好香的咖啡味道.

這令我好想飲咖啡.

我點了熱玫瑰花泡沫咖啡.

咖啡面放了玫瑰花瓣作為點綴, 泡沫幾滑.

咖啡味好濃郁, 但又易入口.

新加坡叻沙曲奇

而且我從未試過這樣特別的曲奇口味.

曲奇用真空包裝, 保持新鮮.

曲奇夠鬆脆, 入口時充滿叻沙的味道, 令人食不停口.

新加坡叻沙曲奇
細細件, 一啖一口, 好方便.
美祿恐龍雪糕新地
2016-12-18 173 views
又係一年一度行工展會, 行到攰, 出來找間店坐坐, 喝杯咖啡抖下.  見此曲奇店有咖啡出售, 又有位坐, 即管入內一試.  店子位子不多, 只有小量枱櫈, 明顯是以外賣為主. 原來店子除了曲奇, 咖啡外, 還有雪糕和星加坡飲料小食供應. 玫瑰花泡沬咖啡(大, $35 )以前在agnes b 店喝過玫瑰花latte,  印象不俗, 見這裡有玫瑰花cappuccino, 身為咖啡控, 當然要試試! 咖啡上灑上了玫瑰花瓣碎, 賣相不俗! 咖啡內有陣陣的玫瑰花香味, 加上幼滑的泡沬,  咖啡也不會太甜, 味道也算濃而不澀,  不錯.美綠恐龍雪糕新地 (大, $52) 友人不愛喝咖啡, 反而對雪糕有興趣. 雖然店員推介主打的榴槤雪糕, 但榴槤不是人人都能接受, 所以點了美綠恐龍雪糕新地.  雪糕是店方用日本牛奶做的, 口感軟滑, 奶味不俗. 雪糕上灑了美綠粉和香草咖啡曲奇. 曲奇入口香脆而帶淡淡的咖啡味. 原來美綠粉和牛奶雪糕也挺匹配的, 不過如果美綠粉的份量多一點的話, 吃起來應該更美味.店內亦有售賣曲奇, 更可免費試食呢!曲奇的味道也與平常的不同,  一共有十二種味道, 除了開心果, 柳橙合
玫瑰花泡沬咖啡(大, $35 )
美綠恐龍雪糕新地 (大, $52)
店內亦有售賣曲奇, 更可免費試食呢!
曲奇的味道也與平常的不同,  一共有十二種味道, 除了開心果, 柳橙合桃等較常見味道外, 不少更是完全沒有聽過的! 有中國風的陳皮曲奇, 龍井曲奇; 生果味的荔枝曲奇, 榴槤曲奇; 也有很新加坡風味的叻沙曲奇, 雞肉鬆脆米曲奇等等. 曲奇標榜是用菜油而不是牛油, 比較健康. 心形的曲奇入口很鬆化, 不太甜而且不油膩. 而且可以買罐裝或者散買, 曲奇罐美觀又夠潮, 用來做聖誕禮物相當不錯.
店子也有出售其他新加坡小食, 門口更有即做夾餅出售, 見到不少街坊經過也會買件來吃呢!
2016-12-10
  • 玫瑰花泡沬咖啡
  • 曲奇
早前到天后與好友吃飯後,回程時看到有一間好像是甜品店,店外放了一個大大的甜筒,細看下才發現這間是新加坡曲奇及咖啡的甜品店。 談起甜品,即使再飽,腦袋亦會發出訊息,令肚子騰出位置。這間店舖主打曲奇餅,口味極多,共有12種選擇,當中最特別的相信是榴槤及新加坡叻沙,而香港限定的則有陳皮、桂圓紅棗及龍井等等。 席間與店員談天,才知道原來這Home’s Favourite 在新加坡已經有18年歷史,而這間店舖是首間海外分店,於6月進駐香港。 而曲奇每罐HK$128,每一罐都用上色彩鮮艷的顏色,配以花卉、野莓及雀鳥等圖案,令原本平淡的曲奇餅罐頓時變得可愛起來。 另外,還有香脆片及雞肉鬆卷等選擇。 而入口處更設有曲奇試食,大家可以試食後,再選擇適合自己合味的曲奇帶回家。這天店內正進行推廣,凡購買任何飲品,加 HK$8,便可以任選3塊即焗曲奇。我與好友即場買了新鮮即焗的曲奇來試試,心型圖案的曲奇,相信沒有一位女生會不心動吧。我最愛就是開心果味的曲奇,輕輕的放進咀裏,發現曲奇的口感非常鬆化,帶有濃郁的牛油香味,而且還能吃到粒粒果肉,口感既實在又豐富,加上甜度亦不高,非常好吃。 而榴槤曲奇亦是必買

另外,還有香脆片及雞肉鬆卷等選擇。

而榴槤曲奇亦是必買的首選,除了因為曲奇口感鬆化,最重要是味道芬芳,入口帶有陣陣的榴槤清香味道,我還買了這兩個送給為食的姪囝,作為聖誔禮物。

而除了曲奇外,這裏的榴槤雪糕同樣是店內的皇牌,這次我與好友點了重量級榴槤戀人雪糕新地分著吃。

這個甜品絶對值得向大家推介,因為它用上D24榴槤果蓉的雪糕,配合加入牛奶的D24榴槤肉製成,中間位置更放滿了榴槤曲奇碎,加上心型榴槤曲奇作裝飾,完完全全可以用真材實料來形容。

當然,在寒冬中能吃到夏天的果王 - 榴槤,感覺非常神奇, 吃時每一口都充滿榴槤香味,榴槤果肉清新鮮甜,如甘味重,而雪糕內的榴槤曲奇碎,令口感層次提升,吃後整個口腔都留有濃郁的榴槤香味,超讚。

同場還有新加坡的地道飲品 - 美祿恐龍冰,這款恐龍冰以美祿朱古力粉沖製,味道充滿濃郁的朱古力香味,而上層加了大量的美祿粉,不但令賣相變得更精緻,味道亦得更香更醇。
脆脆夾餅是店內的新品,即叫即做,備有4款口味,包括D24榴槤、粟子粒粒、千勝紅豆及紅豆抺茶厥餅。

我們各自點了D24榴槤及紅豆抺茶厥餅來吃,開始時,還以為夾餅餅皮是軟身的,但入口時便發現夾餅外層非常香脆,而且內裏的餡料超級多,D24榴槤口感豐潤,而且味道鮮甜。
紅豆與抺茶一直都是好朋友,所以這個紅豆茶厥餅的味道非常好吃,紅豆味道不會過甜,口感綿密甜美,而厥餅入口煙韌,帶有抺茶的甘醇茶香,甜度低,非常滋味。
2016-12-13
Last Night Supper