3 day(s) ago 0 views
之前MCL電影院旁邊是一間Cafe,現在轉手了便是洋食屋,名副其實的食日本菜的餐廳。裝修沒有什麼大改變,還是和以前Cafe差不多,走簡潔風。餐牌非常豐富,圖文並茂。吉列豬扒咖哩撈烏冬 +溫泉蛋(+10) $86咖喱甜甜地,不會太辣,豬扒炸得鬆脆,配上清爽沙律絲,溫泉蛋普普通通,感覺不值$10。醬煮牛柳配野菜丼 $88牛肉看上去不錯,但食入口感覺有些偏韌。服務唔錯,比較熱情,而且不需要+10%服務費,價錢比較中價,比附近茶餐廳貴少少。

裝修沒有什麼大改變,還是和以前Cafe差不多,走簡潔風。

餐牌非常豐富,圖文並茂。

吉列豬扒咖哩撈烏冬 +溫泉蛋(+10) $86

醬煮牛柳配野菜丼 $88
牛肉看上去不錯,但食入口感覺有些偏韌。

2024-12-07 278 views
味道算可以,但圖片真係只供參考,拎上來嘅時候真係O左嘴。味道正正常常咁。望落個推介,真係滿懷期待想食好西,拎上來就係咁,同我去隔離烤肉Like食好似都冇咩分別咁。
2024-12-01 305 views
天氣突然轉凍,日夜溫差太大,有點不適應所以超隨意咁入依間日式餐廳入餐廳避避寒風,順便食樣嘢暖暖個人等位呢就唔係等咗好耐,但係門面嘅安排上就有少許混亂唔知邊度排隊攞飛,唔知邊度排隊只能靠大家禮讓尊重唔打尖等位等咗5分鐘左右已經可以入座,雖然係同其他人搭枱自己掃枱面QR code落單一般日式拉麵舖嘅餐食選擇都唔算太多他們偏向行精選路線最後我點咗一個吉列炸豬扒拉麵配味噌湯$68無加一服務費,連基本熱飲價錢嚟講呢~我個人覺得尚算合理上菜速度都算快,落咗單都唔使10分鐘就已經上到味道方面~個拉麵湯底既蒜味剛剛好好,湯底亦夠濃出好正對我來講係鹹咗少少,我本人偏向食比較少鹽少糖少油炸豬扒就真係外脆內軟,啱啱上嚟嘅時候仲有少少嘅溫熱真正覺得失色嘅係味噌湯調味上嚟講呢有一種苦澀結果我無辦法飲晒飲咗少少就放棄了
天氣突然轉凍,日夜溫差太大,有點不適應
所以超隨意咁入依間日式餐廳
入餐廳避避寒風,順便食樣嘢暖暖個人
等位呢就唔係等咗好耐,但係門面嘅安排上就有少許混亂

唔知邊度排隊攞飛,唔知邊度排隊

只能靠大家禮讓尊重唔打尖
等位等咗5分鐘左右
已經可以入座,雖然係同其他人搭枱
自己掃枱面QR code落單
一般日式拉麵舖嘅餐食選擇都唔算太多
他們偏向行精選路線

最後我點咗一個吉列炸豬扒拉麵配味噌湯
$68無加一服務費,連基本熱飲
價錢嚟講呢~我個人覺得尚算合理
上菜速度都算快,落咗單都唔使10分鐘就已經上到

味道方面~個拉麵湯底既蒜味剛剛好好,湯底亦夠濃出好正

對我來講係鹹咗少少,我本人偏向食比較少鹽少糖少油
炸豬扒就真係外脆內軟,啱啱上嚟嘅時候仲有少少嘅溫熱

真正覺得失色嘅係味噌湯
調味上嚟講呢有一種苦澀
結果我無辦法飲晒

飲咗少少就放棄了
吉列炸豬扒拉麵
吉列炸豬扒拉麵
在淘大MCL看完電影之後,我們決定去附近的「揚食屋」享用晚餐。這家餐廳的裝修風格十分日系,木質家具搭配簡約設計,讓人一進門就感受到輕鬆的氛圍。自助區提供的水也十分方便,讓人可以隨時飲用 🌟🇯🇵我們這次點了套餐,包括鰻魚蛋包飯和吉列豬扒拉麵,同時還額外點了唐揚炸雞和芝士漢堡扒。整體的味道表現不過不失 👌🏻鰻魚蛋包飯的米飯軟滑,鰻魚的鮮味與蛋包的滑嫩相得益彰,令人回味無窮👍🏻🍳 然而,吉列豬扒的表現稍顯遜色,肉質偏硬且不是太熱,似乎已經炸了一段時間,讓人有些失望 🙈🙈 唐揚炸雞的外皮酥脆,雞肉鮮嫩多汁,味道不錯 🐔整體來說,這餐的性價比不錯,人均花費在$100左右,算是合理的選擇。如果你在淘大附近,想找個地方吃飯,「揚食屋」是值得考慮 👍🏻

$100 (Dinner)
#美食家水晶的尋食日記#揚食屋 嚴重感冒的病人水晶,食咗幾日粥食到怕了🙈🙈🙈今天工作結束後,讓自己去食了個唔辣的麻婆豆腐蛋包飯,麵鼓湯不是我喝的唷~希望能快點好起來,繼續跟大家吃生日飯還有去看Inside out💜💜💜九龍灣這家揚食屋真的很日系耶☺️☺️☺️明亮簡單的裝潢,跟中環的分店走的是不一樣的風格。今次點了日式麻婆豆腐飯套餐,還有日式牛柳蛋包飯套餐。套餐會包含麵鼓湯或飲品。日式麻婆豆腐飯一點都不辣,淋淋的豆腐飯很適合病人水晶。日式牛柳蛋包飯套餐牛柳好好吃,飯本身點餐有點了多飯,但上菜的時候沒給多,店員有額外補回給我們。麵鼓湯服務這店店員服務態度挺誠懇的,也比較熱心👍👍👍
#美食家水晶的尋食日記
#揚食屋

嚴重感冒的病人水晶,
食咗幾日粥食到怕了🙈🙈🙈
今天工作結束後,
讓自己去食了個唔辣的麻婆豆腐蛋包飯,
麵鼓湯不是我喝的唷~
希望能快點好起來,
繼續跟大家吃生日飯還有去看Inside out💜💜💜
九龍灣這家揚食屋真的很日系耶☺️☺️☺️
明亮簡單的裝潢,
跟中環的分店走的是不一樣的風格。

今次點了日式麻婆豆腐飯套餐,
還有日式牛柳蛋包飯套餐。
套餐會包含麵鼓湯或飲品。

日式麻婆豆腐飯

一點都不辣,
淋淋的豆腐飯很適合病人水晶。

日式牛柳蛋包飯套餐

牛柳好好吃,
飯本身點餐有點了多飯,
但上菜的時候沒給多,
店員有額外補回給我們。

麵鼓湯

這店店員服務態度挺誠懇的,
也比較熱心👍👍👍