2008-03-15 8 views
來過兩次,都是在商場吃過晚飯後才來的。第一次叫了焗荔蓉西米布甸,本來侍應說沒有的,但之後她說要等二十分鍾。沒所謂呢!熱熱的布甸充滿著蛋香,配上滑滑的荔蓉,很美味!第二次叫了楊枝甘露,比較上覺得焗布甸較得我的歡心。楊枝甘露下得太多糖漿了,但芒果是鮮甜的。服務不錯,地方也整潔。
來過兩次,都是在商場吃過晚飯後才來的。

服務不錯,地方也整潔。
2008-03-14 8 views
三月十一日(星期二)今日下午,同同事食tea!叫左外賣!我諗左好耐食咩好,最後都係要木瓜鮮奶...因為呢排塊面唔係咁好,食下木瓜希望對皮膚好d啦!佢d木瓜奶都幾好飲!應該唔係加左好多糖水gei!!好新鮮!!唔錯呀!而老公既芝麻糊佢當然話好啦~~~
三月十一日(星期二)

今日下午,同同事食tea!叫左外賣!

而老公既芝麻糊佢當然話好啦~~~

2007-11-04 8 views
有同事走lu,臨走前請大家食糖水, 我依個part-time仔又咁橋有返wor, 真係要多謝哂la~~~愛死這個甜品了, 好耐冇食過豆花la, 滑溜溜的(直情放係口中感受一下佢的滑), 好多水果ar, 有芒果, 西瓜, 哈密瓜, 木瓜, 海底椰, 全部都係我愛的水果呢~~~~ 但哈密瓜好似冇咩味, 其他都好甜, 不過有好奇怪的椰子片!?? 未淋ge, 一放入口要立即吐出o黎ar, 冇o左佢成件事會好好多.同埋真係超愛椰汁, 個人歡好問題吧, 好彩冇叫芒果汁o者, 椰汁重要平$3ga.

雜果豆腐花(椰汁)
2006-06-27 1 views
我工司d同事成日都一齊叫外買甜品。最愛係佢果海底椰涼粉。百食不厭。呢度d位唔係甘好坐,大部分位都無椅背,我地d office做無背脊骨人真係坐得好唔舒服。都係喜歡外賣多d,堂食太過辛苦。(其實又唔係話真係甘多客,點解要整都d坐痤位甘細甘難坐。)

2006-04-01 4 views
嘗過這裡數款甜品,味道也是不錯的:合桃露加湯圓: 胃部有「quota」的時候會點這個,因為較飽肚; 最愛這裡的湯圓,湯圓皮煙煙韌韌,花生餡香口甜美。蕃薯糖水加湯圓: 喜歡這糖水的薑味,恰到好處。焗芋蓉西米布甸: 芋蓉香,面層焗得微焦的西米好吃,這甜品也是比較飽肚。芒汁什果豆腐花: 清新之選,芒汁濃郁,豆花滑溜。
嘗過這裡數款甜品,味道也是不錯的:

蕃薯糖水加湯圓: 喜歡這糖水的薑味,恰到好處。
芒汁什果豆腐花: 清新之選,芒汁濃郁,豆花滑溜。
2006-03-16 10 views
每次過來吃糖水都只因為兩個字--- 順路最近我比較喜歡的是薑汁蓮子雪蛤, 薑味是恰到好處, 甜度又適中(靚女小老闆認為是偏甜了點)~ 有次吃不到雪耳, 侍應回應是雪耳煲得太久而融了, 是真的嗎? anyway, 這個是我的驅寒妙品~題外話, 見到不少食評都說西貢的才最好吃, 其實我亦聽過有員工說是出品是中央化的, 所以最好食與否, 都應是主觀的感覺吧~
每次過來吃糖水都只因為兩個字--- 順路

2005-06-23 6 views
17/5/05 哩間舖既甜品同另的不一樣,豆腐花好滑,黑糯米的口感一流,而且個價錢唔貴,好值得一試。最好就係間舖的設計,好平靜的感覺,燈光很柔和,服務員的態度很好。
17/5/05
2005-04-24 3 views
食厭了楊枝甘露. 天口熱..轉下口味叫了士多啤梨涼粉..冰凍入心. 大大原個Strawberry切了薄片舖滿了涼粉面. 賞心悅目也. 糖水甜度適中. 實在係楊枝甘露之外的一個好選擇~
2005-03-06 8 views
知道「滿記」的存在只因往時出入西貢,捧場她們的榴槤班戟;往後的日子「滿記」到處湧現,可謂各家各派共冶一爐。一連兩日吃這裡的甜品,先是合桃露加湯圓,後有芒果布甸。合桃露加湯圓:尤記得上次在西貢很想吃合桃露,店員專業地說那時合桃來貨不太理想,暫沒有供應;今次見「同名同姓」有合桃露倒想試試。很失望,不但沒有合桃香,反覺有點難以揶揄的「瀝」味,兼且質感很「杰」,莫說什麼滑與不滑,以我這個食物焚化爐,很難消得下,可見其「威力」,不濟;湯圓皮厚,只得一個字「甜」;芒果布甸:基於上回經驗,還是試小品。只屬一般,芒果一大舊,黃色布甸無味無道...唉!

唉!
2005-03-05 48 views
星期四晚飯後,太座在這裡外賣兩個焗芋蓉西米布甸來吃。布甸反轉放入外賣兜,所以見到的是底部而不是面。一開果下係幾香,但吃了幾啖,就覺得一般。芋蓉不夠甜,亦帶不出香味,無好過有;布甸聞到香,但吃落卻不香,真奇怪;在底部的焗面硬硬的,可能問題就在於這個奇怪的外賣放法。同車品品的,差得遠了。相信堂吃也不過爾爾,不吃也罷。
同車品品的,差得遠了。相信堂吃也不過爾爾,不吃也罷。
2005-02-25 4 views
好食,但太貴!點解唔可以大碗D?
好食,但太貴!

點解唔可以大碗D?
2005-02-24 2 views
呢個鋪位算幾正﹐響正中環的心臟地帶﹐位處一樓﹐自成一角﹐環境一流。試過幾次糖水﹐例如紅豆沙、蕃薯糖水、木瓜雪耳等﹐都非常唔惦﹐水汪汪的﹐完全冇糖水味﹐不過由於地點優越﹐想搵個地方坐下都會來呢度。