2021-11-27 37 views
為了工作上的方便, 要買些電腦和手機配件, 就在一個週五的晚上來到黃金商場看看, 逛完後當然要找個地方開餐, 就不如在附近的香港人冰室吃晚餐。從黃金商場那邊走過來也只是幾分鐘腳程,是一間舖面新淨的茶餐廳,平日晚上來到,人客也算多。除了餐牌外,還要留意那些是推介項目, 原來店方已準備了新的秋冬菜色應市, 當中一味雙冬枝竹羊腩煲非常吸引, 就試試這個。雙冬枝竹羊腩煲用獨立爐去加熱,看到煲內連皮羊腩的賣相,就知這是好貨色,先吃一件試試,羊腩炆得肉質軟腍,帶皮的部份更是豐腴無比, 枝竹及冬菇配上羊腩汁當然也是美味,此品正是時令菜色,吃完後滿身充滿暖意。還配上一碟生菜及白飯。飲品方面,就要了菠蘿冰, 甜度適中,杯內也有些菠蘿肉。觀察是晚的情況,店子的人客也不少。菜色方面是經濟的,普遍來說是每碟只是幾十元左右,大家想吃什麼也放心點來吃。還要一提的就是這裡的服務,伙記換碟也是頻密及快手,令人滿意的。
還配上一碟生菜白飯。
飲品方面,就要了菠蘿冰, 甜度適中,杯內也有些菠蘿肉。
去玩具街揀禮物,送給朋友的兒女做聖誕禮物。行到好肚餓,收穫豐富,坐低食午飯。餐廳名字好親切,有獅子山作logo 背景。午餐同下午茶都好抵食,不過我們選擇了單點小菜。朋友無飯不歡,火山蒸肉餅$70 ,可以送一碗飯。肉餅不單睇得,肉餅上的咸蛋黃咸香,肉餅邊的蒸水蛋好滑。家常蒸似肉餅,食完有家的感覺。鴛鴦炒飯$65兒時最喜歡的菜式,一個飯滿足兩個願望,紅汁蕃茄肉絲酸酸甜甜,白色忌廉汁上的蝦仁好彈牙。鳳梨生炒骨$65明白點解食評中咁多人食,真係非常香脆,$65 係有酒店級數的生炒骨。兩杯特飲都好特別,阿華田雪山$10 不會太甜,有脆脆健康麥片。 還有解渴巨峰7 up $10。雖然食到好飽,都要食鮮班蘭奶油多士$29厚厚的鮮奶油,真係好邪惡又好食。不能錯過的用心高質茶餐廳。

餐廳名字好親切,有獅子山作logo 背景。
午餐同下午茶都好抵食,不過我們選擇了單點小菜。

朋友無飯不歡,

鴛鴦炒飯$65

鳳梨生炒骨$65

還有解渴巨峰7 up $10。

雖然食到好飽,都要食鮮班蘭奶油多士$29
厚厚的鮮奶油,真係好邪惡又好食。

不能錯過的用心高質茶餐廳。

• 鴛鴦炒飯
  • 火山蒸肉餅
  • 鳳梨生炒骨
2021-11-15 48 views
黎過好多次,次次都要排好長隊先可以食到。所以每一次都放棄咗,係到左今次5點幾黎到食飯先叫有第一次食到,滿滿期待。一坐低就有超級Nice 既店員黎睇下我哋有咩岩食,仲推介左好多野同慢慢問清楚我哋鐘意食啲咩。滿滿貼心服務態度😍結果我哋就點左三個小菜,其中兩個係餐。餐湯有中又有西,兩個湯都飲得出好有心機同落足料!絕對唔係純粹得個咸字嘅味精湯。作為食飯前嘅湯水認真唔錯👍🏻叫咗三個嘅小菜分別係鹹蛋黃金蝦,粟米斑塊同埋蒸糯米飯。先講一講個蝦,好大陣香嘅鹹蛋味而且仲可以連蝦殼食埋落肚脆卜卜又唔使剝殼。粟米斑塊識落冇骨之餘亦都非常爽口,唔會有一大陣腥味,用嚟送飯非常開胃。仲有就係蒸糯米飯,用荷葉包住香得來又夠爽身。食落絕對唔會濕粒粒。仲有叫多咗兩杯特飲,分別係阿華田雪山同埋提子特飲。兩杯飲品都各有特色一路食飯一路飲就啱晒!唔怪之得呢間茶餐廳咁多人幫襯啦!

話說今日落去食午餐點左個乾炒牛河,然後前面有張枱有個四個外籍人士,佢遲過我入嚟,我不以為意因為趕時間關係嗱嗱聲即刻叫完希望快啲食完快啲走,然後我見到前面張枱過左一陣嚟咗碟乾炒牛河,我心諗人哋可能都係叫同一樣野 不過唔知點解唔係應該比我先咩?我落單先不過都唔緊要啦唔差過一陣,但點知過咗3分鐘之後個侍應又拎咗另外一碟炒野去個張枱望一望張單然後喺枱面收返碟乾炒牛河走返入廚房。然後30秒都唔夠又拎返碟乾炒牛河落我張枱到😡我同個待應講唔係啊嘛呢啲嘅擺咗落人哋張枱度咁耐,你唔係仲拎返出嚟俾我食呀嘛,佢仲死撐話岩岩喺廚房出嚟你都啱,因為我睇住你拎返入廚房,再拎返出黎,然後你同我講因為冇芝麻要拎返入廚房加雖然疫情都完結得7788,不過唔係咁衛生㗎嘛如果你係老細希望你睇到呢篇稿食物質素緊要,不過衛生更加重要不過最後佢話煮嗰碟俾我,然後1分鐘都冇又拎返嗰碟出嚟扮係新抄,喂大佬1分鐘都冇會唔會炒到碟牛河呀?因為我太趕時間又好肚餓我見到碟牛河放咗喺人哋張枱,個張枱D食客冇掂過同冇除低口罩,所以我就算,好冇骨氣咁食左碟牛河,不過真係唔會再有下次了幫襯過咁多次覺得質素幾好先繼續幫襯經過今次之後,唔想再食了附近咁多
話說今日落去食午餐
不過唔知點解唔係應該比我先咩?我落單先
雖然疫情都完結得7788,不過唔係咁衛生㗎嘛
如果你係老細希望你睇到呢篇稿
食物質素緊要,不過衛生更加重要
幫襯過咁多次覺得質素幾好先繼續幫襯
經過今次之後,唔想再食了
附近咁多茶記都唔一定要食
希望有機會改善

2021-11-03
$43 (Tea)
朋友係附近收工,一行3人就黎左呢間長沙灣香港人冰室!餐廳嘅裏面有幅印有香港夜景嘅打卡牆~晚餐小菜價格都算相宜。晚餐奉送例湯(青紅蘿蔔中湯、羅宋湯)鹹檸7 +$10熱奶茶 (套餐包熱飲)茶底濃郁,飲落醇滑,不錯!生炒臘味糯米飯$75超大一籠,飯量3個人都夠食!炒得粒粒分明,口感煙煙韌韌充滿臘腸油香,加入咸香脆口花生有加乘作用。茄汁蝦碌 $80 總共有8隻蝦,茄汁經調味後甜甜咸咸,好惹味下飯!辣子雞$63食落香口唔油膩,加左白芝麻更香口!最後叫左個海鮮雜菜煲 $56有魷魚又有蝦仁,平平地都收貨。
朋友係附近收工,一行3人就黎左呢間長沙灣香港人冰室!

餐廳嘅裏面有幅印有香港夜景嘅打卡牆~
晚餐小菜價格都算相宜。

晚餐奉送例湯(青紅蘿蔔中湯、羅宋湯)

鹹檸7 +$10

熱奶茶 (套餐包熱飲)
茶底濃郁,飲落醇滑,不錯!

生炒臘味糯米飯$75
超大一籠,飯量3個人都夠食!

茄汁蝦碌 $80
總共有8隻蝦,茄汁經調味後甜甜咸咸,好惹味下飯!

辣子雞$63

食落香口唔油膩,加左白芝麻更香口!

最後叫左個海鮮雜菜煲 $56
有魷魚又有蝦仁,平平地都收貨。
2021-11-05
$100 (Dinner)
  • 生炒臘味糯米飯
2021-11-05 39 views
After a game of soccer, I was feeling tired and hungry, thus I went to a nearby cha chan teng to have dinner. HongKongers' Cafe was located at Shun Ning Road, several minutes walk from Cheung Sha Wan MTR.Being a typical cha chan teng, they served a wide range of Cantonese dishes such as meat, vegetables, curry, rice or noodles and drinks etc. 紅豆冰 - It was smooth and milky, with generous portion of red bean, which was chewy and sweet. Daily soup was clear and nourishing, absorbing the essence of

Daily soup was clear and nourishing, absorbing the essence of the ingredients used.

金銀蛋菜心 - Vegetables was cooked till very soft and juicy, with the soup clear and sweet. There were alot of ingredients in it such as minced meat, salted egg and century egg etc.

黑椒牛仔骨 - It was served in a claypot, with the gravy very flavourful, good to go along with the rice. Beef short ribs was tender and juicy as well.
2021-10-31 42 views
深水埗有唔少地道🥢餐廳,呢間🇭🇰香港人冰室顧名思義係主打港式地道冰室美食🤤。門口同入面都十分光猛🤩,裝修都有啲心思,食品選擇全部都係地道🇭🇰港式茶餐廳小菜、小炒😋。例湯有中、西湯🥣可選,味道濃得來入面都幾多料。各款主菜都有跟餐飲,轉特飲🍹紅豆冰只係加$10,紅豆冰🧊唔太甜,紅豆煮得好淋👍。砂鍋雲吞雞🐓分量十足🤤,湯清味濃雞肉嫩滑,特別係入邊啲菜🥬吸收晒雞湯味好好食😋。黑松露🍄蝦仁🍤炒蛋🍳十分之大碟,一上枱就聞到好香嘅黑松露味🤤,蝦仁🍤大隻又爽口彈牙,蛋🥚炒得好香滑而且啖啖都有黑松露,配飯食一流😋!椒鹽鮮魷🦑鬆脆可口👍,勁多炸蒜🧄好香🤤。每款主菜都有跟白飯🍚,咁多嘢食飽飽每人都只係一百幾十蚊好抵!

椒鹽鮮魷🦑鬆脆可口👍,勁多炸蒜🧄好香🤤。

$120 (Dinner)
今天晚上和朋友約好一起吃晚餐,朋友說好久沒有吃中式小菜,所以特意與她來到這間冰室,品嚐一下這裏的中式小菜。店舖採用港式茶餐廳的裝潢,特別的是牆上用了香港維港夜景的景色作為裝潢的一部分,特別得來又漂亮,不禁讓人定睛欣賞。餐牌上的菜色選擇不少,想了好一會兒,決定點選「腐乳通菜炒牛肉」、「蜜桃咕嚕雞球」、「椒鹽鮮魷」和「豉汁豆腐蒸盲曹魚」,小菜均配餐湯、白飯和熱飲。先上桌的是餐湯。中湯材料充足,熱騰騰的鹹淡適中,味道好,誠意滿分。「腐乳通菜炒牛肉」($58)。通菜新鮮爽口,牛肉嫩滑多汁,腐乳醬汁讓味道更為鹹香惹味,配合白飯一流。「蜜桃咕嚕雞球」($68)。蜜桃大大顆的,香軟又多汁!主角咕嚕雞球夠脆口,內在肉的份量也恰好,不會只剩炸粉外皮,酸酸甜甜的醬料也讓人感到滋味,作為配菜的青椒、洋蔥、紅椒絲也夠清爽,有助去除油膩感。「椒鹽鮮魷」($72)。要玩遊戲嗎?最近每逢聽到魷魚🦑,就會想起「魷魚遊戲」!椒鹽鮮魷的炸皮不會過厚,配合一些些炸皮碎一口吃,味道鹹香而口感鬆脆,魷魚肉份量適中,鮮香爽軟,整體味道不錯。「豉汁豆腐蒸盲曹魚」($78)。朋友想吃蒸魚,其實我也喜歡吃魚,不過就是一向怕多魚骨的,覺
今天晚上和朋友約好一起吃晚餐,
朋友說好久沒有吃中式小菜,
所以特意與她來到這間冰室,
品嚐一下這裏的中式小菜。

店舖採用港式茶餐廳的裝潢,
特別的是牆上用了香港維港夜景的景色作為裝潢的一部分,
特別得來又漂亮,不禁讓人定睛欣賞。

餐牌上的菜色選擇不少,
想了好一會兒,
小菜均配餐湯、白飯和熱飲。

先上桌的是餐湯。
中湯
中湯材料充足,熱騰騰的鹹淡適中,
味道好,誠意滿分。

腐乳通菜炒牛肉
「腐乳通菜炒牛肉」($58)。
通菜新鮮爽口,牛肉嫩滑多汁,
腐乳醬汁讓味道更為鹹香惹味,
配合白飯一流。

蜜桃咕嚕雞球
「蜜桃咕嚕雞球」($68)。
蜜桃大大顆的,香軟又多汁!
主角咕嚕雞球夠脆口,
內在肉的份量也恰好,
不會只剩炸粉外皮,
酸酸甜甜的醬料也讓人感到滋味,
作為配菜的青椒、洋蔥、紅椒絲也夠清爽,
有助去除油膩感。

椒鹽鮮魷
「椒鹽鮮魷」($72)。
要玩遊戲嗎?
最近每逢聽到魷魚🦑,就會想起「魷魚遊戲」!

椒鹽鮮魷的炸皮不會過厚,
配合一些些炸皮碎一口吃,
味道鹹香而口感鬆脆,
魷魚肉份量適中,鮮香爽軟,
整體味道不錯。

豉汁豆腐蒸盲曹魚
「豉汁豆腐蒸盲曹魚」($78)。
朋友想吃蒸魚,
其實我也喜歡吃魚,
不過就是一向怕多魚骨的,
覺得很難挑又很麻煩,

所以吃飯從不會刻意點魚。
不過盲曹魚少魚剌,容易吃,
而且魚肉滿滿,
簡簡單單的豉油汁、豆鼓、紅椒和青蔥調味,
已經夠鮮香,蛋白質滿滿呢!

餐飲方面點了紅豆冰(+$10)。
紅豆冰
紅豆冰
紅豆軟稔、甜度適中,水準正常。

這裡的食物味道不錯,
而且價格合宜,
想與家人朋友吃一頓簡單味美的中菜,
不妨來這裏品嚐看看。
2021-10-22
$145 (Dinner)
蜜桃咕嚕雞球
椒鹽鮮魷
2021-10-28 43 views
總有一間茶餐廳係左近,而今次同朋友去呢間黃店茶餐廳食晚飯,坐低就見到側邊有一大幅好搶眼嘅維港夜景背景🌃同朋友叫咗兩個小菜,鳳梨生炒骨同馬拉盞通菜炒牛肉,晚市套餐平均$60-$70,配飯、例湯同飲品~鳳梨生炒骨🍍因為即叫即整嘅關係,一上就熱辣辣,生炒骨炸得好脆,酸酸甜甜好開胃,最啱用嚟送飯🤤馬拉盞通菜炒牛肉通菜好爽脆,牛肉都嫩滑,完全唔韌,我哋揀咗用馬拉盞嚟炒,特別惹味,而且好有鑊氣😆份量方面幾大碟,性價比都幾高,味道有水準,同朋友都食得好飽😆如果晚餐想食小炒嘅可以去試試👍🏻

鳳梨生炒骨🍍

鳳梨生炒骨

鳳梨生炒骨
2021-10-25 31 views
今晚屋企人冇煮飯,所以去咗屋企附近新開嘅冰室食飯。餐廳有提供晚餐同小菜,價錢好抵,選擇又多。由50幾蚊至70幾蚊都有,仲包埋白飯,湯同飲品,好抵食。~~中湯好足料,冇味精,好好味。~~椒鹽鮮魷即叫即整,份量好大。食落好香脆,脆卜卜,魷魚都好爽口。~~美極彩椒牛仔骨煲熱辣辣,牛仔骨煮得不錯,唔會過火,太老。肉味香濃,大大塊,好有咬口。~~奇味蝦雞煲熱辣辣。蝦份量都好多,食落好爽口同新鮮。雞就好嫩滑。雞同蝦都好入味,食落少少辣,好惹味。~~阿華田雪山係五穀麥芽特飲。五穀包括麥芽,小麥胚芽,大豆,薏米,黑白芝麻。五穀仲好健康,高纖,高鈣,高鐵同高維生素E。味道仲好好味,唔會好甜,一個字,正。
今晚屋企人冇煮飯,所以去咗屋企附近新開嘅冰室食飯。

~~中湯
好足料,冇味精,好好味。

~~椒鹽鮮魷
即叫即整,份量好大。食落好香脆,脆卜卜,魷魚都好爽口。

~~美極彩椒牛仔骨煲

~~奇味蝦雞煲

~~阿華田雪山
依排響黃店group見到一間冰室好多人都話好食,可以去試吓!避風塘豬扒炒公仔麵 $54避風塘加埋公仔麵呢個配搭真係唔可以唔叫!好重炸蒜,豬扒切片上,公仔麵炒得好,唔散唔爛,又香口。瑤柱海鮮雜菜煲 $56海鮮雜菜煲$56真係好抵而且有一絲絲嘅瑤柱響湯底中間除咗有有蝦乾之外仲有兩個蝦球。裹面有菇,粉絲同雲耳等,湯底都少少甜.生炸炸乳鴿$62新鮮即炸,啖啖肉,皮脆肉嫩.枝竹牛腩煲$62超推介依個枝竹牛腩煲,好香口,濃郁牛腩味,牛腩唔硬,易咬得入,最驚喜係有牛筋!枝竹份最都多,又入味,成件事很討好呢!菠蘿冰,鹹檸七跟餐加$10

避風塘豬扒炒公仔麵 $54

瑤柱海鮮雜菜煲 $56

生炸炸乳鴿$62
新鮮即炸,啖啖肉,皮脆肉嫩.
枝竹牛腩煲$62

菠蘿冰,鹹檸七跟餐加$10
2021-10-08
2021-10-24 26 views
今日跑完馬拉松嬲嬲地,夜晚即刻要支持下香港人開既冰室👊🏻💪🏻💪🏻 呢間冰室係我屋企附近長期爆場又抵食。.🥢腐乳炒通菜配肉片 $58通菜炒得好香,充滿腐乳味,肉片夠林身.🥢馬蹄土魷蒸肉餅 $58肉餅即叫即蒸,馬蹄同土魷份量足,爽口好味,餸飯一流.🥢鳳梨生炒骨 $60好多舊生炒骨,酸酸甜甜好惹味,加埋鳳梨青椒洋蔥特別fresh.🥢黑椒牛仔骨 $72牛仔骨份量多,黑椒汁香濃,煲上黎既時候渣渣聲,熱辣辣.每款小菜都會配白飯,中湯或羅宋湯及熱飲,老黃瓜湯入味唔重味精另外叫左凍檸茶+$3同埋咸檸樂 +$10

🥢腐乳炒通菜配肉片 $58
通菜炒得好香,充滿腐乳味,肉片夠林身

🥢馬蹄土魷蒸肉餅 $58
肉餅即叫即蒸,馬蹄同土魷份量足,爽口好味,餸飯一流

🥢鳳梨生炒骨 $60

🥢黑椒牛仔骨 $72
牛仔骨份量多,黑椒汁香濃,煲上黎既時候渣渣聲,熱辣辣

另外叫左凍檸茶+$3
同埋咸檸樂 +$10
2021-10-22 31 views
今日去左順寧道既「香港人冰室」食晏就☺️裝潢簡單得黎又好別緻 好中意佢入面香港夜景個牆🤗好靚又逼真😍今日實在太肚餓叫滿左張枱🤤一定要叫香港人追求快 至愛既常餐😝自家製五香肉丁公仔麵🍜$45依個五香肉丁真係有別於平時食到既五香肉丁 係唔會咁辣得黎係食到粒粒分明 唔會變成一Pat野👍🏻而且每粒豬肉粒都係肥瘦適中 唔會食落口好柴🤤而麵質仍然好爽口💯依個餐會配埋火腿奄列 同埋個包一d都唔馬虎 個底突登有小小燶邊整體食落去係外脆內軟🍞煉奶牛油 真心冇得彈!無骨海南雞飯+$10轉雞髀🍗$55真心驚訝 好少見會咁足料 海南雞下面仍然係海南雞 唔會放咗青瓜喺下邊扮份量多👍🏻 而且雞滑肉嫩 連埋雞皮既油脂 撈飯係勁滿足!個飯同平時嘅油飯 亦都好大分別 入味得黎我覺得有啲似炒飯😆好正!仲會配埋碟菜仔就更加健康啦! 🤗蔥油豬扒蛋飯🍚$48隻蛋煎得Perfect ~~蔥油豬扒肉質非常之嫩口 食落口整體感覺唔會真係好油膩🤤最後仲叫咗個鐵板🤣$60雞翼超級脆卜卜又大隻 而西冷薄午扒🥩都係一D都唔靭 唔乾身😍100分推薦依間香港人冰室👍🏻💯唔單止服務好 價錢亦都好親民 忍唔住要俾個讚🤤

自家製五香肉丁公仔麵🍜$45
自家製五香肉丁公仔麵

無骨海南雞飯+$10轉雞髀🍗$55

蔥油豬扒蛋飯🍚$48

最後仲叫咗個鐵板🤣$60

自家製五香肉丁公仔麵
2021-10-21 30 views
今日同母親係長沙灣搵食之後見到呢間冰室就決定入去試下係咪正宗香港人既冰室有晚餐,亦有其他小菜套餐,好多選擇中湯無味精,好足料既湯我同母親都大讚好飲魚香茄子煲好香既咸魚香味,但唔會太過剛剛好適中既咸味,令茄子好惹味茄子煮得好軟淋,好易入口加上肉碎撈飯食一流!沙薑雞(半隻)好香既沙薑味,唔會太強而搶左雞既鮮味雞肉皮脆肉滑,係好高質既證明推薦!土魷馬碲蒸肉餅肉餅係我既最愛,所以我好期待呢道既味道但佢無令我失望肉餅肥瘦均勻食落好香口好滿意
今日同母親係長沙灣搵食
之後見到呢間冰室
就決定入去試下係咪正宗香港人既冰室

有晚餐,亦有其他小菜套餐,好多選擇

無味精,好足料既湯
我同母親都大讚好飲

魚香茄子煲

好香既咸魚香味,但唔會太過
剛剛好適中既咸味,令茄子好惹味
茄子煮得好軟淋,好易入口
加上肉碎撈飯食一流!

沙薑雞(半隻)

好香既沙薑味,唔會太強而搶左雞既鮮味
雞肉皮脆肉滑,係好高質既證明
推薦!

土魷馬碲蒸肉餅

肉餅係我既最愛,所以我好期待呢道既味道
但佢無令我失望
肉餅肥瘦均勻
食落好香口
好滿意

2021-10-19 38 views
又到咗四個女人談心的時刻,其實大家都好耐無見,今日約出嚟飲啖茶、食個包😬食個下午茶☕️…….做人唔會懵查查😅—————————-👩‍🍳廚師 推介:🟡星洲炒米:又足料又好味的星洲炒米,配撘食材足料、有🦐蝦、叉燒、火腿、蔥、芽菜:青椒🫑、紅椒🌶️、芝麻、洋蔥🧅、紅蘿蔔🥕絲…….好味,正😋—————————-🟤豉椒排骨炒脆米底:豉椒排骨好好味脆米底更加滋味青紅椒洋蔥豆豉炒得均勻味適中—————————-🟠吉列魚柳沙律:又脆又香熱辣辣外脆內軟熟滑滑外皮夠簿又香脆魚柳香脆沙律滑——————————🔴班蘭鮮油多:班蘭味道夾牛油多士軟熟又脆口新鮮牛油又軟滑斑蘭味道更香口————————-🟤熱咖啡:咖啡香濃又飄香飲落香滑又精神———————🟠凍檸茶:凍檸茶、夠冰凍不甜不淡啱啱好————————🟡菠蘿冰:懷舊菠蘿冰冰凍菠蘿肉菠蘿又夠多食完笑呵啊———————-🟣巨峰椰果特飲:巨峰提子香又甜椰果又滑有咬口香甜可口又冰凍巨峰特飲好滋味———————-香港人嘅冰室…香港人嘅口味其實開心🥳⋯⋯簡單就在你身邊食..拍…寫已經成為我生活中的一部份鍾意食…鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶🥰—————————-
食個下午茶☕️…….做人唔會懵查查😅

👩‍🍳廚師 推介: