2021-12-20 67 views
天氣又凍返,朋友約埋我一齊去長沙灣食羊腩煲,我梗係即刻噏頭啦。餐廳有多款小炒、小菜、燒味飯等,選擇都幾多,而且價錢相宜。枝竹羊腩煲配有生菜🥬,雖然是一人份量但羊腩都幾多,有枝竹、冬菇、馬蹄,羊腩炆得軟腍入味,沒有羊羶味,加入生菜至正。雞油炒豆苗,用了雞油去炒豆苗,口感會更嫩滑,而且撇除了菜青味。雙魷蒸肉餅,用了土魷、鮮魷兩種魷魚去蒸,肉餅多了一份鹹香,同埋更有口感。配返杯恐龍蛋美祿,解渴又清爽。

配返杯恐龍蛋美祿,解渴又清爽。
  • 枝竹羊腩煲
  • 雞油炒豆苗
  • 雙魷蒸肉餅
夜晚經過深水埗,就係順寧道附近搵餐廳,見到呢間食客滿多,裝修整齊夠靚,給了一些信心,所以門外等一兩張就有得食。 餐牌上選擇多,除了煲仔菜同碟頭飯,仲有一人羊腩煲套餐,每樣都唔算貴,十分吸引。我地最後叫左2個主菜,套餐跟飯同湯,另外加飲品,埋單平均每位100蚊,經濟實惠! =雙冬枝竹羊腩煲 $148=羊腩份量多,至少有6至8件,每舊羊腩肉大件又煮得入味,湯底足料,調味唔會太鹹,另有生菜附送,十分圓滿。這個一人煲的設計剛剛好,不會食剩或太少,完全滿足到兩三口子,想食羊腩肉但食唔晒的情況。 =胡椒豬肚雞煲 $78=煲仔菜的香味十足,胡椒豬肚的味道濃郁,加上雞件夠肥美嫩滑,在天氣轉涼的日子,食落特別暖身,配埋白飯,整體豐富惹味。 =阿華田雪山 $24=傳統的阿華田,加上麥芽碎,唔會太甜,飲落口每啖的口感豐富,而且麥芽減低阿華田的邪惡感,入面有豐富營養,高鈣高纖。 =巨峰椰果 $24=椰果煙韌有咬口,提子味濃郁又唔會酸,果味清新,可以清剛才晚飯的油膩感,好fresh!

=雙冬枝竹羊腩煲 $148=

=胡椒豬肚雞煲 $78=

=阿華田雪山 $24=

=巨峰椰果 $24=

• 雙冬枝竹羊腩煲
2021-12-15 73 views
呢排好鐘意係深水埗搵食,和朋友放工後來到呢間不少街坊食客幫襯香港人冰室。店主熱情待客,落單時親切同客人講定當晚較多外賣單,讓客人打定底有心理準備需時等待。先俾例湯俾我哋,邊飲邊等。中湯:青紅蘿蔔湯,清淡中湯,沒有味精,飲完不會口渴。先來豉汁炒蜆,蜆肉沒有沙,入面有不少洋蔥、青椒片,夠晒惹味~羊腩煲$148:好多件羊肉,大大嚿,啖啖肉,獨有羊肉韌性。枝竹、荀、冬菇、馬蹄等,配料豐富。豉汁豆腐蒸盲曹魚 $78:盲曹魚好滑,細骨不多,加豉汁豉油顯鮮味,仲有豆腐墊底。紅豆冰:底層有粒粒紅豆,奶香味濃滑香甜~阿華田雪山:頂層有五穀麥芽,好似雪山咁,阿華田香濃~

紅豆冰:底層有粒粒紅豆,奶香味濃滑香甜~

阿華田雪山:頂層有五穀麥芽,好似雪山咁,阿華田香濃~
2021-12-15
2021-12-13 70 views
上網見到呢間嘅一人羊腩煲幾抵食,決定試下,不過時間太早,廚房未出到,所以就改為試下即叫即蒸嘅嘢食~🐓 蟲草花雲耳蒸雞 $68好嘢係值得等待嘅,蒸雞嘅肉質嫩滑,送飯一流,仲有蟲草花同埋雲耳,入味又健康養生,配埋蔥花更提味。白飯真係好大碗,堆到好高,飯粒飽滿👍🏻🍍 菠蘿冰(少冰)+$10因為即叫即蒸需時,所以上住呢杯飲品解下渴先。飲落清甜爽口,菠蘿嘅份量十足,咬落多汁,我好快飲晒成杯😂🌾 阿華田雪山(少冰)$24太快KO咗杯菠蘿冰,於是嗌多杯飲品配飯食~ 呢個有驚喜,面層嘅五穀麥芽甜甜地、好有咬口,而且充滿營養價值。阿華田一開頭好似coffee shop嘅dirty咁,一冷一熱好有層次感,後尾就凍冰冰涼爽😋下次晚市我要試埋個羊腩煲😆

🐓 蟲草花雲耳蒸雞 $68

🍍 菠蘿冰(少冰)+$10

🌾 阿華田雪山(少冰)$24

下次晚市我要試埋個羊腩煲😆
2021-12-12 73 views
出左長沙灣送貨,搞掂後就到附近搵食,見到有間香港人冰室,作為香港人梗係要幫襯下。店內不大,七點幾去到約八成滿坐,同朋友坐左呢張大壁紙下的卡位,兩個人坐都幾濶。點了兩份晚餐再加左個羊腩煲,期待中~朋友點左紅豆冰,紅豆不過甜,軟腍得黎有部份又硬硬地,特登咁樣增加口感?幾得意喎。自己點左雪山阿華田,之前去過另一間冰室個雪山阿華田太失望,今次試下呢間得唔得先,個賣相就好得啦。阿華田夠晒濃郁又唔過甜,上面加咗胚芽同五穀粉,多咗陣麥香又有口感,好飲喎。晚餐有例湯送,今晚係紅蘿蔔豬骨湯,好甜好好味,最正係夠晒熱,靚湯熱飲係最正㗎。餐牌寫住羊腩煲送生菜,但我估無晒生菜送左菜心?超大條菜心,仲長過個煲,哈哈,夾硬塞佢落個煲度,吸左羊腩煲啲油好味呀。今晚主角羊腩煲,雖然係一人份細細煲,但都好足料㗎,入面滿晒唔係得啲汁。羊腩有好幾件,無認真數,一人都食左幾件啦。全部大大件,軟腍入味,但皮同脂肪真心正,入口即化。其他配料有冬菇,馬碲,枝竹同筍等,好味好味。唔少得點埋個腐乳醬,靈魂呀~晚餐叫左雞油炒豆苗,好大碟,真係好大碟,自己出去買一斤炒起都無咁大碟!雞油炒夠香口,條條嫩葉好好味,抵叫呀!另一味叫左醬爆尖椒五
唔少得點埋個腐乳醬,靈魂呀~
另一味叫左醬爆尖椒五花腩,預期佢會辣辣地原來無,啲椒唔辣嘅,高溫迫哂五花腩啲油出黎,嘅碟好甘香好惹味,超啱下飯。
跟餐有白飯送,叫左咁多餸佢左店家少飯,哈哈,嫌唔夠食可以叫多飯㗎。
兩個人三百幾蚊抵食呀,好好味仲勁飽添,食完暖笠笠好滿足。
2021-12-08
$160 (Dinner)
2021-12-12 42 views
秋冬季節好多地方都開始有羊腩煲食啦🐑 我哋今日都去咗食羊腩煲🥳 呢間「香港人冰室」裝修雅緻,光猛舒服,仲有一個大電視📺,啱晒一路食飯一路睇波啦⚽️完全係男人的浪漫😂 呢個羊腩煲好抵食呀🤤只係$148,咪睇佢細細鍋,佢份量都真係幾大㗎‼️羊腩啖啖肉,我都數唔到自己食咗幾多舊啦🤣啲羊腩炆到好林又入味👍🏻又唔會好騷,附送既腐乳醬好好味😻點羊腩一流🤩羊腩煲入邊其他配料都好豐富,有大量嘅枝竹、馬蹄、冬菇、荀等等,跟餐加$10要咗鹹檸七,簡直係Perfect match😎隨餐附送一碟生菜同埋一碗白飯,食完真係飽到上心口啊😮呢度除咗羊腩煲仲有好多嘢食,見到其他食客飯同小炒都好大碟,感覺都幾抵食,有機會會再黎🤗

2021-12-08 48 views
🐏雙冬枝竹羊腩煲 $148天氣凍涷地,又係食羊腩煲嘅時候啦!!! 羊腩軟腍入味,唔會韌,入口油脂豐富😋 夠晒惹味,點埋腐乳食就更加正👍🏻👍🏻👍🏻嗌羊腩煲仲會送埋生菜,放落羊腩煲度滾就啱晒!吸收左羊腩煲嘅精華,yummy😚🥬蒜蓉炒豆苗 $80好少見冰室有豆苗食,鐘意食豆苗嘅我點會錯過🤤🤤🤤炒得夠晒鍋氣,豆苗又嫩又翠綠👍🏻 🍲跟餐嘅例湯清甜😚 推介要飲~餐廳仲有好多家常小菜,個人覺得都好吸引🤤

🐏雙冬枝竹羊腩煲 $148

🥬蒜蓉炒豆苗 $80

🍲跟餐嘅例湯清甜😚 推介要飲~

餐廳仲有好多家常小菜,個人覺得都好吸引🤤

2021-12-08 42 views
有鑊氣小炒店去式呢間深水埗的街坊小炒店!好好食小菜,味道好好又吾會太咸!叫左個斗豉零魚炒油麥菜,菜好新鮮又清甜,用嚟送飯一流!三杯雞又係好入味,醬汁配埋大葱好好食,朋友讚不絕口!海皇煲用料豐富又上乘,蠔油味好配合海鮮!椒鹽九肚魚又香又脆,椒鹽味好香!呢個菜水凖吾錯,建議一試!特飲都好好飲,跟餐只係加十蚊!個菠蘿特飲好好飲👍!連個餐湯都吾錯!食感多野埋單都係三百蚊左右,吾怪得之我地七點前到都爆滿啦!
有鑊氣小炒店
食感多野埋單都係三百蚊左右,吾怪得之我地七點前到都爆滿啦!

位於著名的孖八車房旁邊,晚飯時段門外大排長龍,亦有很多是外賣自取的,可見餐廳在區內相當有地位。店員哥哥和店主君,親切友善風趣。雙冬枝竹羊腩煲 配白飯 $148~必食推介 雖然為一人羊腩煲,但羊腩份量相當澎湃,超過10件,用上黑草羊配以馬蹄、冬菇、冬筍、枝竹、大蒜、芹菜與其他配料炆煮。令羊腩相當入味,而且油脂與羊肉分布均勻,一層一層的五花羊肉,軟綿滋味。羊肉沾上腐乳醬,別有一番風味。另附生菜一大碟。阿華田雪山(+$10 特飲)阿華田上層鋪滿五穀麥芽、麥芽小麥胚芽、大豆、薏仁及黑白芝麻。口感相當豐富,非常飽肚,增加膳食纖維。豉椒炒蜆 $71火候十足,蜆肉鮮甜無砂,不會過鹹,拌炒的蔬菜新鮮多汁。晚餐D 薑蔥火腩生蠔煲 $76配白飯 (凍飲加$3/ 送餐湯)薑蔥爆得香口,腩肉大件,蠔肉肥美,配飯一流。
羊腩煲

雙冬枝竹羊腩煲 配白飯 $148~必食推介
羊腩煲
羊肉沾上腐乳醬,別有一番風味。
另附生菜一大碟。

阿華田雪山(+$10 特飲)

豉椒炒蜆 $71
火候十足,蜆肉鮮甜無砂,不會過鹹,拌炒的蔬菜新鮮多汁。

晚餐D 薑蔥火腩生蠔煲 $76
配白飯 (凍飲加$3/ 送餐湯)

薑蔥爆得香口,腩肉大件,蠔肉肥美,配飯一流。

• 羊腩煲
  • 阿華田雪
  • 豉椒炒蜆
2021-12-06 58 views
今日去深水埗搵幾個朋友 朋友帶咗我去佢屋企附近嗰間香港人冰室到食野🤣 聽個名都覺得應該幾地道設計好用心 依個牆真係好靚 好代表到香港😁😆環境舒服食都食得快心d 生炒臘味糯米飯🍚好香臘肉味 面頭加咗蛋絲同蔥花 色澤幾靚 味道較重 重口味之選下午茶時間🕒梗係叫下午茶餐啦瑞士汁乾炒牛河 夠鑊氣上枱已經香噴噴 連芝麻都好多🤣洋蔥豬扒飯🍚 d豬扒好淋 加上甜甜的洋蔥汁 正常操作鹹牛肉滑蛋潛艇🌭 D蛋極之嫩滑 加上鹹牛肉依個配搭係perfect match!!可以再encore

生炒臘味糯米飯🍚

下午茶時間🕒梗係叫下午茶餐啦
瑞士汁乾炒牛河 夠鑊氣上枱已經香噴噴 連芝麻都好多🤣

洋蔥豬扒飯🍚 d豬扒好淋 加上甜甜的洋蔥汁 正常操作

2021-12-06 42 views
氣溫突然有一兩日下降,凍凍地搵返啲滋潤補暖食材就最為不過。今次嚟到朋友之前介紹嘅香港人冰室試試佢個黑草羊腩煲!黑草羊皮口感煙韌,一啲都唔肥,一啖皮一啖肉👍🏻👍🏻 一煲大概有8塊肉,非常夠食👏🏻配埋枝竹冬菇,加一碗白飯,真係冬天一大樂事。雖然叫羊腩煲有生菜送,但都叫多咗個通菜炒牛肉,食多啲菜健康啲😹 馬拉盞夠惹味,個餐都係包埋白飯,個菜送飯一流😬見到牆邊有推介阿華田雪山🏔️跟餐加$10就有🥤 啲冰未溶第一啖飲落去微暖,個味道又出奇地好,有熱版應該都唔錯😂所有小菜都好抵,$68-80有交易,成餐飯無論環境,服務,食物質素都令我會想食多次🤪呢間冰室嘅老闆同伙記嘅交談方式都帶住濃濃嘅人情味,份外親切,好似同朋友傾計咁最後一提,都好多人排隊,想食嘅人唔好介意,耐心等一等🤘🏻🤘🏻
氣溫突然有一兩日下降,凍凍地搵返啲滋潤補暖食材就最為不過。

今次嚟到朋友之前介紹嘅香港人冰室試試佢個黑草羊腩煲!

Dinner
秋風起,又是食羊腩煲的好時機,行過深水埗順寧道,見到香港人冰室的招牌羊腩煲,被吸引住了,餐廳已經非常多人,我們入到餐廳,已是差不多是最后一張枱,遲小小就要等位了。我們是被羊腩煲吸引的,所以我們要了每人一煲一人份量的羊腩煲。雙冬支竹羊腩煲黑草羊 一人份量 $148羊腩煲裏面材料豐富, 雖然比較細煲但是滿滿一大煲,裡面還有支竹、大蒜葉、冬菇、冬筍、馬蹄……等,羊腩頗大件,一人份量羊肉也不少,羊肉炆得肉質軟腍,羊腩間肥間瘦帶著皮,食落又腍又香又有羊肉味,不用點腐乳都已經夠味,點上腐乳,更為滋味。跟配一個生菜,沾滿著羊腩汁,非常爽口美味!巨峰椰果7up 跟餐加$10巨峰椰果裏面的椰果肉煙韌有口感,甜度剛剛好,邊食羊腩煲邊飲,食得好滋味!凍檸蜜跟餐加$5還有這個凍檸蜜,酸酸甜甜,冰冰凍凍,配食煲仔的好拍檔。見到餐廳除羊腩煲夠平民,其他菜式小炒等也是價錢夠平民抵食。

雙冬支竹羊腩煲黑草羊 一人份量 $148

跟配一個生菜,沾滿著羊腩汁,非常爽口美味!

巨峰椰果7up 跟餐加$10

凍檸蜜跟餐加$5
還有這個凍檸蜜,酸酸甜甜,冰冰凍凍,配食煲仔的好拍檔。

見到餐廳除羊腩煲夠平民,其他菜式小炒等也是價錢夠平民抵食。

雙冬支竹羊腩煲黑草羊 一人份量 $148

跟配一個生菜,沾滿著羊腩汁,非常爽口美味!

巨峰椰果7up 跟餐加$10

凍檸蜜跟餐加$5
還有這個凍檸蜜,酸酸甜甜,冰冰凍凍,配食煲仔的好拍檔。

見到餐廳除羊腩煲夠平民,其他菜式小炒等也是價錢夠平民抵食。
2021-11-29 31 views
一星期都會經過二至三次見佢成日都爆棚今日又經過👫🏻,見有位就入去坐低😘老公👨🏻見👀餐牌推介👍🏻咖喱牛腩飯~佢話食咖喱牛腩飯最高境界係第一啖,就知道水準如何🤣🤣當然冇嗌錯啦👍🏻我就突然間想鋸扒🍴都幾抵食個喎👏大大塊魚柳、牛扒😘薯條🍟好香牛油味,吾錯👍🏻見佢個下午茶有好多唔同款類、價錢仲好經濟喎👍🏻就嗌咗XO腸粉、第一啖食落去好似乾炒牛河咁、好夠鑊氣👍🏻如果面頭有D芝麻就好😋我叫咗杯紅豆冰🧋啲紅豆熱辣辣㗎,啲嘢食未黎🤣我已經食晒啲紅豆😋😋你話杯野幾好飲😋😋😋#睇片知道幾好味#香港人冰室
一星期都會經過二至三次
見佢成日都爆棚
今日又經過👫🏻,見有位就入去坐低😘

#睇片知道幾好味
#香港人冰室
每星期六或日假期,去深水埗買嘢行街後,必到「香港人冰室」吃晚飯,港式小炒鑊氣夠,味道好,價錢公道,性價比高,還可以一路食飯一路睇英超👍🏻👍🏻👍🏻今晚吃雙冬枝竹羊腩煲、菜膽雞及瑤柱扒豆苗連飯飲品$348. 吃到飽飽滿足🤓冬天必吃推介雙冬枝竹羊腩煲-羊腩分量多、一人份量也有8-10件多,羊腩入味,再加上有很多配菜,冬菇、冬筍、馬蹄、支竹.$148一人份量抵食,加送生菜菜膽菜$70, 份量不少,雞肉質嫩滑,每次必食之選冬天合時瑤柱扒豆苗,鑊氣夠,豆苗嫩味道好吃飽飽,大滿足,價錢實惠味道好,又有英超睇,店員服務好.深水埗区必食推介

今晚吃

瑤柱菜胆雞

菜膽菜$70, 份量不少,雞肉質嫩滑,每次必食之選

瑤柱扒豆苗

冬天合時瑤柱扒豆苗
,鑊氣夠,豆苗嫩味道好

2021-11-27
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
雙冬支竹羊腩煲
瑤柱菜胆雞