Restaurant: Hooman by the Sea (西九龍文化區)
Terms & Details:
2022-12-11 539 views
係西九文化區既餐廳價錢都唔平,除左美食車,呢間海景 Hooman cafe都係一個好選擇。雖然坐位唔多,但海濱旁都有好多地方坐,真正係海邊用餐,真係好正。70到80蚊一隻大熱狗,用狗狗名去命名,好得意。叫左哥基同柴犬配一份薯條,佢係係紐紋薯條,有少少炸過左,但都ok。哥基味道偏甜可能加左大量洋蔥,上面既煙肉碎好香,柴犬加左辣椒但唔辣比較惹味,個人比較鍾意柴犬。飲品點左美式咖啡同Blue lemonade。Blue lemonade睇落真係好靚,用黎打卡一流,佢既藍色係糖漿,要先攪混,唔係飲到底就好甜。整體黎講食物正常,唔會覺得超級美味,黎呢度真係食環境,無得輸。
🐶店裡所有熱狗都是以狗狗的品種起名的 非常有趣~看得出老闆肯定是一個愛狗人士~餐廳也可以帶狗狗一起前往‘’🌭️Poodle貴婦狗- 主要是由肉醬做成的 番茄肉醬不會太酸 上面還有很咸香的烤蒜醬 配上新鮮的小番茄 推薦🌭️Corgi哥基-這款熱狗是西九龍限定款 由脆煙肉 咸蛋黃醬 焦糖洋蔥組成 比起貴婦狗這款稍微遜色了點 層次沒有很豐富的感覺🍟薯條-很脆 不過味道普普通通 缺了點調味🥔土豆沙拉-不知道是不是忘記調味了 完全一點味道沒有 後來mix著肉醬吃才好一點🍓strawberry donut milkshake -strawberry 味挺濃郁的 能喝到裡面還有一點點白巧克力碎 吸管上還套著個donut吃完後主食後當甜點來吃 打卡拍照必備🍊hooman sunrise-薄荷橙茶 酸酸地 茶底選擇的不是很好 喝下去偏苦

🍟薯條-很脆 不過味道普普通通 缺了點調味
2022-12-07 424 views
Hooman by the Sea坐在室外,會有小鳥飛上桌子跟你一起用餐呢!不過要小心牠們啄食你的食物⋯⋯😓平日下午去都不用等位,室內室外的位置都任選,可以一邊看着海景,一邊吃東西,度過一個悠閒的下午🥰✨比熊犬 $68🌭熱狗都是以狗的品種命名,我點的這款有法蘭克福香腸、牛油果醬、粟米、紫菜、他他醬。因為是用牛油果醬,吃起來口感較輕盈,不會太膩。不過我還是比較喜歡加了大量邪惡芝士的🤪✨薯條 +$28🍟是KFC薯格跟麥當勞扭扭薯條的味道!但口感當然香脆很多啦!✨豐盛早餐 $108🍳蛋煎得很漂亮😍兩個蛋黃蕩漾在半熟的蛋白中🤤✨ Blue Lemonade $48雖然這杯飲料的顏色很吸睛好看,但不好喝☹️一喝入口,首先感受到很酸,然後感受到很甜很甜😖原以為味道會很清新的😢地址:尖沙咀西九文化區藝術公園地下GF-07號舖🎨Instagram插畫帳號 👉🏻 @magicalalpaca_
Hooman by the Sea
比熊犬+豐盛早餐

坐在室外,會有小鳥飛上桌子跟你一起用餐呢!
不過要小心牠們啄食你的食物⋯⋯😓

✨比熊犬 $68🌭
因為是用牛油果醬,吃起來口感較輕盈,不會太膩。
不過我還是比較喜歡加了大量邪惡芝士的🤪

✨薯條 +$28🍟
是KFC薯格跟麥當勞扭扭薯條的味道!
但口感當然香脆很多啦!
比熊犬

✨豐盛早餐 $108
🍳蛋煎得很漂亮😍兩個蛋黃蕩漾在半熟的蛋白中🤤
豐盛早餐

✨ Blue Lemonade $48
雖然這杯飲料的顏色很吸睛好看,但不好喝☹️
一喝入口,首先感受到很酸,然後感受到很甜很甜😖
原以為味道會很清新的😢

比熊犬+豐盛早餐
比熊犬
豐盛早餐
2022-11-25 647 views
虎先生話成日去彭福公園,所以今星期就去西九文化區,放狗之外,仲可以去dog friendly 餐廳買野食,當中有1間係專賣狗,叫做Hooman by the Sea (西九文化區),大家唔好誤會,唔係賣真狗,係賣熱狗🌭️,連D熱狗名都係狗狗品種,但虎先生話點解無松鼠狗,呢樣令佢對間店有少少不滿,今次就叫咗Poodle🐩$68,材料包括法蘭克褔香腸、肉醬、車厘茄、洋蒽粒、醃黃瓜、茄汁芥末、烤蒜醬。另外可加配薯條/番薯條/薯仔沙律+$28飲品非常推介Blue Lemonade $48 除左好飲解膩之外,飲品顏色用黎打卡都好靚,而且特別夏天熱辣辣天氣下飲超適合!

2022-11-08 745 views
今日去食睇網上介紹好似幾正 真係幾好食!!今日食金毛尋回熱狗+frd食鬥牛犬熱狗(個人中意鬥牛犬熱狗多啲!!) 💖價錢就中定(一個熱狗大約$68-$80)如果加加配薯條/番薯條/薯仔沙律+$28🙈💗 所以冇話特別貴或平~~最主要都係食景✨️✨️望住一片海食都有feel啲😆❤️ 呢間餐廳免加一服務費 食物種類都多( *有全日早餐 多種咖啡等*) 不過個人覺得主要係食熱狗🤣💗價錢都係中間位✨️✨️大家可以去試下!!🌻🌻🌻
2022-11-08
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$107 (Lunch)
  • Hotdog
2022-11-02 639 views
Hooman by the Sea 🌊 🍸Blue lemonade 🍋放假到西九散步,經過一間賣熱狗🌭️焗薯的餐廳。捧着一杯blue lemonade,望住大海,十分放鬆~ Blue drink with blue sky 💙🥰餐廳是pet friendly 🐕
Hooman by the Sea 🌊

🍸Blue lemonade 🍋

放假到西九散步,經過一間賣熱狗🌭️焗薯的餐廳。

餐廳是pet friendly 🐕
TakeAway
2022-10-17 842 views
假日好心情係呢個地方食熱狗 簡簡單單 但感覺好正其實都係食風景同食環境鋪頭名 動物叫人類既音 好好笑店主一定係愛狗之人 連餐牌既熱狗 都用狗狗品種黎命名Combo同散嗌 其實差唔多價錢
假日好心情

係呢個地方食熱狗 簡簡單單 但感覺好正
其實都係食風景同食環境

鋪頭名 動物叫人類既音 好好笑

店主一定係愛狗之人
連餐牌既熱狗 都用狗狗品種黎命名

Combo同散嗌 其實差唔多價錢

2022-10-08 869 views
依間餐廳主要賣熱狗,玩埋食字,每個包係用狗名黎起😂叫左個4號餐,都餐好既。不過都覺得黎依到唔係主要食個包,都係想hea 下,望下海,飲杯咖啡,天氣好都係一流既好去處。
2022-10-06 688 views
今日帶埋狗仔嗰度嚟西九文化區呢一邊諗住Hea一個晏晝,去到見到好多間dog friendly嘅餐廳,最後揀咗呢間hooman by the sea.跟住同屋企人叫咗三個唔同既hotdog set.對於一類嘅Cafe來講,佢啲熱狗算係己有心機去整,有幾款唔同嘅腸可以揀,正常嘅雞肉腸橙色平嗰隻,但係個人喜愛白色皮嗰一隻早餐腸多少少,當然醉翁之意不在酒,嚟緊呢啲地方食嘢通常都係想坐低chill 下頭好痛狗仔spend 一個下午, 嘢食叫做過得去啦,但係呢度嘅環境真係冇得輸,好舒服好靚!絕對係帶狗人士嘅好去處!
2022-10-03
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$150 (Tea)
  • 經典焗薯
  • Chihuahua
2022-09-30 629 views
hooman by the sea主要提供熱狗,焗薯,雪糕,飲品等,是一間非常寵物友善的餐廳,好多人都帶狗狗來一齊用餐.可以帶埋🐶一齊黎食野👏🏻仲有狗狗雪糕同零食連menu上既熱狗,都係用左狗狗種類黎命名。ice cream with churros好出色,有驚喜,churros蘸滿肉桂粉亦炸得好脆,兩個人share岩岩好。整體來說勝在望住個海景幾舒服同可以帶埋狗狗。
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2022-09-02 1107 views
帶狗仔係西九行下, 行到攰去hooman食熱狗望住個海景真係好寫意!雖然個日都熱, 但坐係OUTDOOR有遮擋陽光, 坐得幾舒服叫左一個「比熊」同一個「芝娃娃」熱狗幾好食, 好多配料。比熊犬$68有一條法蘭克福腸,粟米加紫菜配牛油果醬都幾夾芝娃娃$68都係法蘭克福腸,脆脆煙肉加洋蔥粒,配咸蛋黃醬,幾香口但反而最好食的係蕃薯條, 脆卜卜, 味道甜甜地, 一定要試!black tea清新,茶味夠 甜度岩岩好, 夏天坐係室外飲, 解暑一流 如果係西九行開都會再去試下其他熱狗同小食
帶狗仔係西九行下, 行到攰去hooman食熱狗
望住個海景真係好寫意!

叫左一個「比熊」同一個「芝娃娃」
熱狗幾好食, 好多配料。
比熊犬$68有一條法蘭克福腸,粟米加紫菜配牛油果醬都幾夾

如果係西九行開都會再去試下其他熱狗同小食

• 比熊犬熱狗
2022-08-16 1211 views
Hooman by the Sea (西九文化區)又到愉快嘅週末,今日個天又清又靚,藍天白雲,決定嚟到西九野餐。周圍都有綠油油嘅草地,諗唔到整乜嘢食去野餐,就隨意喺附近餐廳買。見哩間都幾多人,啲熱狗menu名係狗仔品種嚟,幾得意就想試吓。-------------------------比熊犬 $68比熊犬有法蘭克福腸,牛油果醬,粟米,紫菜,他他醬。熱狗包應該冇特別烘過。牛油果醬,粟米同他他醬幾夾,食落好和諧,他他醬加埋清新嘅牛油果,天氣熱啱食啲清新嘅口味。薯仔沙律 +$28份量唔多,沙律同薯仔幾軟滑,沙律醬唔會太酸。金毛尋回犬 $68哩個熱狗有虎蝦天婦羅,粟米莎莎,櫻花蝦,炸蒜,乳酪醬。虎蝦幾大隻,彈牙爽口,天婦羅炸粉唔太厚,炸得幾香,但略嫌唔夠脆。櫻花蝦加炸蒜令熱狗更加香口,莎莎同乳酪醬都好滋味。蕃薯條 +$28蕃薯幾甜幾綿,但炸得唔夠脆。Pineapple Crush $48菠蘿清新,消暑一流。Iced Matcha Latte $55抹茶味啱啱好,唔會苦,好飲。但細杯咗少少-------------------------食物質素還可以,但哩間熱狗店喺正海邊,望住個海食簡直一流
Hooman by the Sea (西九文化區)

-------------------------
比熊犬 $68

薯仔沙律 +$28
份量唔多,沙律同薯仔幾軟滑,沙律醬唔會太酸。

金毛尋回犬 $68

蕃薯條 +$28
蕃薯幾甜幾綿,但炸得唔夠脆。

Pineapple Crush $48
菠蘿清新,消暑一流。

Iced Matcha Latte $55
抹茶味啱啱好,唔會苦,好飲。但細杯咗少少

-------------------------
食物質素還可以,但哩間熱狗店喺正海邊,望住個海食簡直一流,加上今日個天真係冇得彈,心情都好啲。另外仲有狗狗menu,好多人都帶埋愛犬嚟散個步食個包。

Hooman by the Sea (西九文化區)
地址
🎈尖沙咀西九文化區藝術公園地下GF-07號舖
2022-08-05 1203 views
同朋友行完M+及故宮博物館,在西九附近覓食。在網上介紹搵到呢間熱狗店。店舖位於西九海傍邊,好天時可以望藍天白雲,晚上可以睇到夜晚,都幾好view店舖以狗狗做主題,所以熱狗都是狗仔🐶名好可愛!POODLE 貴婦犬包括法蘭克福香腸,肉醬,車厘茄,洋蔥粒,醃黃瓜,烤蒜醬SHIBA 柴犬 「呢個係西九店限定,所以朋友揀咗呢個」包括法蘭克福香腸,手撕豬,青辣椒.泡菜醬BICHON 比熊犬包括法蘭克福香腸,牛油果醬,粟米,紫菜,他他醬GOLDEN RETRIEVER 金毛尋回犬包括虎蝦天婦羅,粟米莎莎,樱花蝦,炸蒜,乳酪醬熱狗加配$28可以有薯條/蕃薯條/薯仔沙律我地要咗薯條&蕃薯條,兩者都好脆身薯條是連皮的特別粗身少見的蕃薯條微甜,好重蕃薯味,食落好似健康左!以上是按朋友食後感及觀感排列🤓因為我只食咗「貴婦犬」🌭,簡單評論下:從觀感上每款都好足料,餡料滿瀉!包包幾鬆軟,肉醬俾得好多,令包幾濕潤,不會太乾身。至於點解「金毛尋回犬」是最後一名?雖然虎蝦好大粒,賣相不錯可怕呢款醬料不及其他款咁多,朋友話食落口幾乾,有少少失望!

店舖以狗狗做主題,所以熱狗都是狗仔🐶名好可愛!

POODLE 貴婦犬
包括法蘭克福香腸,肉醬,車厘茄,洋蔥粒,醃黃瓜,烤蒜醬

SHIBA 柴犬 「呢個係西九店限定,所以朋友揀咗呢個」
包括法蘭克福香腸,手撕豬,青辣椒.泡菜醬

BICHON 比熊犬
包括法蘭克福香腸,牛油果醬,粟米,紫菜,他他醬

GOLDEN RETRIEVER 金毛尋回犬
包括虎蝦天婦羅,粟米莎莎,樱花蝦,炸蒜,乳酪醬

熱狗加配$28可以有薯條/蕃薯條/薯仔沙律
我地要咗薯條&蕃薯條,兩者都好脆身
薯條是連皮的特別粗身
少見的蕃薯條微甜,好重蕃薯味,食落好似健
康左!
以上是按朋友食後感及觀感排列🤓
因為我只食咗「貴婦犬」🌭,簡單評論下:
從觀感上每款都好足料,餡料滿瀉!
包包幾鬆軟,肉醬俾得好多,令包幾濕潤,不會太乾身。
2022-08-05 689 views
今日同朋友嚟到西九龍文化區食野 發現到呢間餐廳 同朋友叫咗兩樣野食一杯野飲 松露醬薯條好濃松露醬 食到停唔到鹹蛋黃薯條就反而冇咁濃鹹蛋黃味 但都好食野飲叫咗招牌sunrise 味道似fruit punch 總括而言 價錢實惠 環境好 食物質素好
今日同朋友嚟到西九龍文化區食野
發現到呢間餐廳
同朋友叫咗兩樣野食一杯野飲
松露醬薯條好濃松露醬 食到停唔到
鹹蛋黃薯條就反而冇咁濃鹹蛋黃味 但都好食
野飲叫咗招牌sunrise 味道似fruit punch
總括而言 價錢實惠 環境好 食物質素好
2022-08-01
🌭《西九限定》Corgi哥基 $68 煙肉超脆再配合鹹蛋黄醬(食得出有少少鹹蛋黄碎)有種鹹香滋味,幾特別嘅熱狗。包入面塗咗一層牛油,食落更加香。個人幾鍾意呢款,但同行朋友就覺得有少少偏鹹🤔🌭Poodle貴婦犬 $68 同行朋友叫咗呢款熱狗,呢款配料係肉碎而唔係煙肉脆,再配合埋芥末茄汁,有少少似肉醬feel。個人覺得呢款冇哥基咁特別,同埋哥基嘅包好似比呢款香啲好食啲😂🍓Strawberry milkshake w/donut $78 士多啤梨味濃,但亦唔會過甜過稠,飲落都唔會覺得太肥太heavy🤣冬甩中間有醬但食落又唔係特別覺得有士多啤梨味,純粹甜甜地咁,朱古力脆皮唔脆,冬甩偏蛋糕texture,同行朋友覺得有少少乾,但個人就覺得Ok嘅😂🍫Chocolate milkshake w/donut $78朱古力味濃,同strawberry milkshake一樣唔會過甜過稠,分別就係呢款冬甩中間好似冇醬😂🥔經典焗薯 $58焗薯不過不失,面有酸忌廉同煙肉脆,煙肉脆應該係同熱狗同一款🥱

🌭《西九限定》Corgi哥基 $68

🌭Poodle貴婦犬 $68