2009-04-19 46 views
是晚為了兩位朋友慶祝生日,揀了北京人家,在大埔新開不久。點了各款小菜:宮保雞丁:酸酸味味,都不錯,但碟好大,份量好少!口水雞:夠辣味,亦有濃濃蒜香味,十分不錯!炒四季豆:豆好似拉過油,過了火。什菜煲:夠晒料,有菜有蝦乾有粉絲,味道不錯。煎鍋貼:夠脆口,餡料足,夠肉汁,好味!小籠包:蒸得個皮乾身少少,但都好味,夠肉汁。炒年糕:炒得好味,配上雪菜肉絲,好味。服務都算OK啦。埋單五百幾
是晚為了兩位朋友慶祝生日,揀了北京人家,在大埔新開不久。

點了各款小菜:
宮保雞丁:酸酸味味,都不錯,但碟好大,份量好少!

口水雞:夠辣味,亦有濃濃蒜香味,十分不錯!

炒四季豆:豆好似拉過油,過了火。

什菜煲:夠晒料,有菜有蝦乾有粉絲,味道不錯。

煎鍋貼:夠脆口,餡料足,夠肉汁,好味!
小籠包:蒸得個皮乾身少少,但都好味,夠肉汁。

炒年糕:炒得好味,配上雪菜肉絲,好味。

服務都算OK啦。
埋單五百幾
炒年糕
炒四季豆
什菜煲
宮保雞丁
碰巧 星期四 家人都有 dayoff, 又信用卡有discount, 咪去試下過 4人set 囉......可能真係唔合口味, 前菜 凍醉雞,齊鵝 感覺怪怪的..... 之前個 黃金蝦球 可以算是全晚最好食了.....個羹 什麼材料真係食唔出,,,好普通, 個火腿雙蔬好淡......完全沒味小籠包 得4隻....可以試得出什麼 -.- 北京填鴨....份量係多,,,,,醬 就比好少,,,要叫人拿幾次, 阿媽在酒樓做傳菜的,,她說d鴨都唔肥.唔係咁靚話就4xx, +埋1, 又茶$$$,,差不多 $600, 真係唔抵,,去大埔街市大排檔,可以吃2餐了試過一次,,,下次都唔會再去

個火腿雙蔬好淡......完全沒味

小籠包 得4隻....可以試得出什麼 -.-

唔係咁靚

試過一次,,,下次都唔會再去
2009-03-19
$150 (Dinner)
2009-03-15 74 views
上個月食完潮江春, 今次試下隔離間北京人家, 食物唔錯, 價錢仲抵過潮江春 星期六日都幾多人, 記住要book位我哋6個大人, 2個小朋友, 食咗個4人套餐(匯豐信用卡$468套餐) + 砂鍋雲吞雞, 炒小豆苗及上海炒年糕...............卒之食唔晒 , 其實可以叫少個炒年糕(最衰個侍應話個套餐份量好細), 其實個套餐份量都唔細, 足4個大人份量, 如果唔係好大食, 5個人都夠食北京填鴨最正......唔太油膩, 仲好大隻, yummy!!

星期六日都幾多人, 記住要book位
素鵝
砂鍋雲吞雞
上海炒年糕
北京填鴨
2009-03-14
$145 (Dinner)
Celebration
Birthday
蟲草海鮮羮
黃金蝦球
砂鍋雲吞雞
北京填鴨
2009-02-18 21 views
老爺一直想試試這裡的片皮鴨, 上一次因為沒訂位而向隅, 星期日的家庭聚餐終於訂了檯試菜~腐竹毛毛菜: 毛毛菜即是細棵的小棠菜, 味道OK 素炒生根: 獻汁好像多了些, 但OK砂鍋雲吞雞: 不錯, 那只雞脾很嫩滑, BB差不多吃掉整隻松子黃魚: 賣相很好, 味道不錯, 不會過酸或過甜小籠包: 可能是"蘇Good"效應, 這籠有一隻不合格, 穿了~ 不過其他的肉汁也很多, 味道也正常蒸銀絲卷: 一般啦, 不夠"銀絲", 上海小館的較出色煎素餃: 沒吃啊~鍋貼: OK, 鍋貼底煎得頗脆 片皮鴨: 是晚重點菜, 這裡是連皮月帶肉的, 肉香皮脆 高力豆沙香蕉: OK, 不過因等了一會才吃, 不夠熱拔絲蘋果: 自家操刀, 不知為何沒有了拔絲, 內裡的蘋果爽但不香甜, 可能糖水太甜了~ (後來經理向我們道歉, 說應該是由他們來做"拔絲"那步驟的, 可是我們卻玩得很高興呢!)因為是新開張不久(去年尾才開業), 裝修是新派的, 坐位多是卡位, 可是我們坐的位置是門口那張, 真是叫天不應, 叫地不聞, 侍應是看不到我們的, 我們後來跟經理反映, 他也說是待慢了, 應該多點走出來, 而我們半說笑的提議他們應

腐竹毛毛菜: 毛毛菜即是細棵的小棠菜, 味道OK
素炒生根: 獻汁好像多了些, 但OK
砂鍋雲吞雞: 不錯, 那只雞脾很嫩滑, BB差不多吃掉整隻
松子黃魚: 賣相很好, 味道不錯, 不會過酸或過甜
蒸銀絲卷: 一般啦, 不夠"銀絲", 上海小館的較出色
煎素餃: 沒吃啊~
鍋貼: OK, 鍋貼底煎得頗脆
片皮鴨: 是晚重點菜, 這裡是連皮月帶肉的, 肉香皮脆
高力豆沙香蕉: OK, 不過因等了一會才吃, 不夠熱

因為是新開張不久(去年尾才開業), 裝修是新派的, 坐位多是卡位, 可是我們坐的位置是門口那張, 真是叫天不應, 叫地不聞, 侍應是看不到我們的, 我們後來跟經理反映, 他也說是待慢了, 應該多點走出來, 而我們半說笑的提議他們應安裝門鈴在這位置上。

總括來說, 美心集團的食物質數是有保證的, 一定會再光顧!
片皮鴨
砂鍋雲吞雞,松子黃魚
小籠包,蒸銀絲卷,煎素餃,鍋貼
素菜與甜品
$140 (Dinner)
片皮鴨
砂鍋雲吞雞,松子黃魚
小籠包,蒸銀絲卷,煎素餃,鍋貼
素菜與甜品
  • 松子黃魚
2008-12-28 11 views
這間是在11月15日開張, 其實是隔壁 潮江春一開二, 一間依然是潮江春, 一間便是北京人家潮江春昨天剛好全場被人包起擺酒, 所以就來試北京人家這間裝飾都是用貼牆兩面都是長枱對坐, 只有中間才有圓桌, 有點像西式餐廳, 但主色是紅色布緻菜式是有混合, 北京菜, 川菜,(主是川菜)1. 水煮牛肉: 好大盆, 因為一上來是平常用來乘6位用的湯碗, 全盆鋪滿紅油, 乾辣椒, 泡椒, 下湯匙一撈, 有鮮牛肉片, 牙菜, 中式「勤」菜, 小唐菜, 腐皮片, 味道非常辣, (好似無得選大, 小辣), 在國內食都是辣, 但沒有胡椒粉辣味, 這個非常多胡椒粉味,(不知道是這間特式嗎?)2. 松子黃魚魚炸得好脆身, 入口好脆, 糖醋汁, 松子及雜豆好少, 因為全條魚只有1/3有汁, 所以有汁的部份非常好食, 無汁的魚身有點乾3. 杭州烤雞半隻因為只知杭州烤雞同風沙雞分別是, 杭州烤雞是濕的, 雞是先烤好, 然後荷葉放底部, 上面有醃制的菜頭絲, 再放回烤雞, 所以上加汁, 烤雞表面不乾, 有點好似是豉油雞, 但雞肉是烤的, 乾身, 味道, 好似梅菜汁加上烤雞, 原來就是杭州雞可能是大埔區, 所以碟頭比
潮江春昨天剛好全場被人包起擺酒, 所以就來試北京人家

菜式是有混合, 北京菜, 川菜,(主是川菜)

1. 水煮牛肉:

2. 松子黃魚

3. 杭州烤雞半隻
因為只知杭州烤雞同風沙雞分別是, 杭州烤雞是濕的,
味道, 好似梅菜汁加上烤雞, 原來就是杭州雞

可能是大埔區, 所以碟頭比金鐘的北京樓大, 分量夠食的

美心集團的服務, 都有一定的水準(因為我是美心集團粉絲)

最重要是用 信用卡 兩位有50%discount, 非常扺食 , 合計$170
$85 (Dinner)
  • 松子黃魚
2008-11-24 10 views
十一月廿三日(星期日)行完了馬屎洲後,大家都嚷著要吃個lunch才散band呢!!有人提議去飲茶,於是就到了新開的北京人家吃了!二時許,不到下午茶呢!好像星期日沒有下午茶時段呢!而且價錢不平,不用等位就可以入了!六人,給了一張圓桌!在得舒服,先來的小吃也不錯!點了十多籠點心:蝦餃,很大粒,而且蝦肉彈牙!!唔錯呢!燒賣:是一般茶樓水準呢紅早千層糕:很特別,我們都未試過!!!!!香呀!!!值得一試!特色點心荳苗餃,普通呢!小籠包,肉汁多而香!.......必試呢!!腸粉:試了蝦腸以及帶子腸,兩個都出色呢!!!腸粉皮薄!!!!蛋白搖柱炒飯,都不錯,但是飯比較多油呢!!!!用料卻十足!奶皇包!都okay,不過如果加入咸蛋黃會更香!水晶包:有連蓉以及豆沙,兩者都不俗呢!上點心都算快,而且點心水準高!!!值得一試呢!!
十一月廿三日(星期日)

有人提議去飲茶,於是就到了新開的北京人家吃了!

二時許,不到下午茶呢!好像星期日沒有下午茶時段呢!

而且價錢不平,不用等位就可以入了!

六人,給了一張圓桌!在得舒服,先來的小吃也不錯!

點了十多籠點心:

蝦餃,很大粒,而且蝦肉彈牙!!唔錯呢!

燒賣:是一般茶樓水準呢

荳苗餃,普通呢!

小籠包,肉汁多而香!.......必試呢!!

蛋白搖柱炒飯,都不錯,但是飯比較多油呢!!!!用料卻十足!

奶皇包!都okay,不過如果加入咸蛋黃會更香!

水晶包:有連蓉以及豆沙,兩者都不俗呢!

上點心都算快,而且點心水準高!!!值得一試呢!!
$80 (Lunch)