2016-12-26 2670 views
今天是我和先生相識十六週年紀念日,我同先生及一歲兒子原先開開心心在尖沙咀八月居慶祝,竟然一入去有個年紀老邁侍應極不大禮貌,我想問可否拿張BB櫈給我57號枱,但用好冇禮貌説話你入去座,之後我有孩子需要洗碗筷子叫個侍應拿水灼倒水,他竟然説看不起我們的說話(這裏不是油麻地、旺角沒有水灼倒水)為何這個侍應態度極差,我老公已叫他行開毋須服務我們,但還叫我老公跟他出來,我覺得甚麼一會事,我今晚原先一家開開心心慶祝,但點解要這天重要時刻令我不愉快..但我知道八月居經理想解決這事情,希望再沒有不愉快事件發生

2016-12-26
Type of Meal
Dinner
Celebration
Anniversary
2016-12-16 2954 views
平日7點多 等了20分鐘左右便安排我們入排🤗餐廳環境比其他中菜館靜,位置也闊落,坐得很舒服。我們2人點了水仙,4款菜,包括:5💜為最高評價1💜為最低評價黃金翡翠豆腐💜💜💜💜東菇海蔘陳皮鴨💜💜💜💜鍋巴醬魚塊💜💜💜還有蓮藕什麼的(忘記了)💜💜💜整體而言,食物味道不錯,上菜時間也頗快。🤗🤗🤗
平日7點多 等了20分鐘左右便安排我們入排🤗
餐廳環境比其他中菜館靜,位置也闊落,坐得很舒服。
我們2人點了水仙,4款菜,包括:
5💜為最高評價
1💜為最低評價
翡翠豆腐
黃金翡翠豆腐
💜💜💜💜
💜💜💜💜
💜💜💜

還有蓮藕什麼的(忘記了)
💜💜💜

整體而言,食物味道不錯,上菜時間也頗快。🤗🤗🤗
2016-12-14
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
翡翠豆腐
2016-12-10 2340 views
朋友聚會成日都食放題食西餐,今次放題我地食中菜!八月居係比較high既酒樓,仲要係海港城,應該無死掛?5個女仔嗌左燒味3食,有燒鵝切雞叉燒,正常味道無乜特別,但好多時無特別已經係好好,燒味有啲咩可以特別丫什菜盆,啱哂中意扮健康既我地有啖菜落下肚臘味桶仔飯,超級香又不會太油,本身叫一桶大家share試下點知最後變左一人一桶最後就係蒸魚豆腐,本身以為佢係上面蒸魚,下面就係平時食開既蒸水蛋,點知有驚喜!個蛋係撈左魚蓉去蒸,好香!好好味!大家都爭住食!無限個推介!搞到我而家夜媽媽半夜三更又肚餓喇...
什菜盆,啱哂中意扮健康既我地有啖菜落下肚
$180 (Dinner)
  • 迷你桶仔飯
  • 蒸魚豆腐
2016-12-05 2367 views
八月居真係一個唔錯嘅地方尤其係有ae白金咭 不是要唒自己有白金已是用左會有7.5折定8折 低食好多所以就變咗成日佢嘅飯堂最好食嘅一定係清爽正海蜇頭唔係周圍都可以食到 一個上海嘅老吉士海蜇頭就知道海蜇頭係好好食 當然八月居係冇上海嘅老吉士好食 但係香港來講算好好味再加上價錢都唔貴小苗炒雜菇就係豆苗嘅細板 好好食 好亂好爽口仲有一個豆腐同埋用菜黎整成嘅好好食但我唔記得左個名但有圖白灼響攞片 BB豬 鮮淮山全部我都覺得好好食 但係白灼響攞片係1時時有時會係林左的 但大多數都係好爽口仲有拿破崙甜品都好好食但就冇以前咁多醬 多醬會好食點 但小醬就無咁留
八月居真係一個唔錯嘅地方

拿破崙
圖中左上角既豆腐好好食  但忘了明字
拿破崙
2016-11-28 2143 views
當天嘅食客差不多全都是大陸人。我由17:30開始等位,入座前被叮囑只能食到19:00。但我食到18:50時,食客都只佔餐廳50%左右。不會太淡口,而又不帶苦澀飯不會炒得太乾,饀料包括冬菇、鴨絲等,入味又唔會過鹹,份量適中饀料有少許花膠,整粒瑤柱、豬肉等,外皮亦不太厚,味道OK帶子同燒賣中的蝦都很爽口,又唔會有太多肥豬肉啲蝦夠爽口,個皮亦唔會過厚另還有叫了叉燒餐包(半打),郤忘了影相...包的size唔大,個包夠軟身,但無乜饀料,只有很少量的叉燒絲,因此有很大的空洞,味道一般。
特級龍井
不會太淡口,而又不帶苦澀
一品砂鍋飯
花膠灌湯餃
饀料有少許花膠,整粒瑤柱、豬肉等,外皮亦不太厚,味道OK
帶子燒賣
帶子同燒賣中的蝦都很爽口,又唔會有太多肥豬肉
蝦餃
啲蝦夠爽口,個皮亦唔會過厚

另還有叫了叉燒餐包(半打),郤忘了影相...

Other Info. : 當天食客雖然唔多,但想添加滾水,打開個水壺蓋一段時間,啲侍應行過都當睇唔到,一直無理會到。直至要叫他們,才黑口黑面的沖水回來。too bad~
2016-11-25
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
帶子燒賣
蝦餃
2016-11-23 1790 views
八月居一向頗受歡迎,其中菜款式新穎而且選擇很多,不少家庭都選擇來這兒一起吃晚飯聚會。這菜館可說是從主菜到甜品都做到一絲不苟。這是我第二次來吃飯,兩次來都有驚喜也沒有失望。
脆皮乳豬(左)/冷盆凍鮑青瓜海哲(右)
秘制龍蝦配釀蟹鉗
朱古力布朗尼配雲呢拿雪糕
Type of Meal
Dinner
脆皮乳豬(左)/冷盆凍鮑青瓜海哲(右)
秘制龍蝦配釀蟹鉗
朱古力布朗尼配雲呢拿雪糕
2016-11-13 1747 views
今日到八月居食晚飯,首先叫咗查係碧螺春。跟住叫咗個油雞同叉燒, 味道都唔錯 。尤其是係個油雞,非常之入味,雞皮10分嫩,充滿肉汁。而且叉燒係半肥瘦嘅,非常之軟熟,味道很好
今日到八月居食晚飯,首先叫咗查係碧螺春。
2016-10-22 2526 views
首先,杯茶個杯得個靚字。杯身淺,杯口闊,d茶好快涼。鮑魚荷葉飯 - d飯底有 d乾,無乜料 得少少蝦。最乳鴿 - 無酒香,無鹹味。得 少少桂花糖味。雀籠點心 - 燕窩蛋撻 又"lam", 唔好食芋頭蘇 - 塞咗隻蝦係中間 無乜芋頭鮑魚撻 - 呢個就 ok蝦餃 - d餡實嘀嘀 麻麻燒賣 - 唔好食 d餡又係唔好食一嘗素願 - 千祈唔好叫 ... 無味既 !!! d豆腐薄有香蕉味。瑤柱菜膽燉花菇 - 淡茂茂花膠灌湯餃 - 呢個正常 d, 有味,不過鹹咗 d .都唔係好食。
首先,杯茶個杯得個靚字。杯身淺,杯口闊,d茶好快涼。
鮑魚荷葉飯 - d飯底有 d乾,無乜料 得少少蝦。
最乳鴿 - 無酒香,無鹹味。得 少少桂花糖味。
雀籠點心 -
燕窩蛋撻 又"lam", 唔好食
芋頭蘇 - 塞咗隻蝦係中間 無乜芋頭
鮑魚撻 - 呢個就 ok
蝦餃 - d餡實嘀嘀 麻麻
燒賣 - 唔好食 d餡又係唔好食
瑤柱菜膽燉花菇 - 淡茂茂
2016-10-17 1507 views
今晚專程試試這間聽說服務及食物都不錯的餐廳,餐牌的相片以為好細碟,原來好大碟,先點了雙蝦蘿蔔糕,除了鮮蝦球,還有大條蝦干,再來露筍三層樓,頂層脆脆的,中層是菜蓉,但比較淡口,之後再來雞油花雕蒸龍蝦,酒味香濃,另外還有桶仔飯及鮑魚荷葉飯,好香好爽口,最後來一客鮮果拿破崙,脆脆酥皮夾了哈蜜瓜,藍莓,士多啤梨,菠蘿,蜜瓜,旁邊還有龍鬚糖,好好味!
2016-10-16
$300 (Dinner)
  • 拿破崙
2016-10-01 1644 views
國慶節的晚上過來吃飯,被告知今日只有套餐。進店后服務生態度很冷淡,沒有主動倒茶也就算了,收理用完的盤子很用力,在面前乒乒乓乓的很難受不過菜的味道還是挺不錯的,但是因為服務的原因可能對店家的印象會大大的打折
2016-10-01
$380 (Dinner)
2016-09-26 1325 views
二人半價晚餐 ( A 字白金信用咭閒日晚市優惠)乳豬: 皮脆, 勁脆! 又唔肥, 肉薄。和牛: 至愛! 有炭香味, 半熟, 幼嫩, 有口感! 必叫!老火湯: 真材實料, 家居濃湯feel. 如果可以去埋油就正!有機腐衣鮮淮: 平時阿媽煲既淮山湯渣唔會食, 但呢隻淮山加左芝麻醬就另一種風味! 沙律口味!芭菲香蕉甜品: 重蕉味。 侍應話個pancake 皮係用蕉蓉做。 有塊餅, 似麥堤莎, 但無咁甜。 雪糕係上等雪糕。服侍: 幾好。環境: 張枱細左小小。 有小小迫, 個袋要放大腿/ 地。 好多同胞大聲講國語。 價錢: 因為有半價, 所以好抵。 但望真啲, 原來收多左泡菜錢$16, 我地講左唔要, 都是剛剛睇相才發現💔
二人半價晚餐 ( A 字白金信用咭閒日晚市優惠)

乳豬: 皮脆, 勁脆! 又唔肥, 肉薄。

服侍: 幾好。

2016-09-19 13608 views
男友鍾情於中菜,不知從何時開始,每年生日飯,就是食中菜!今次來了八月居,已經是第三年在這裡慶祝了。適逢迎月夜,訂位時,餐廳告知當日只有中秋節餐單。 當時的確猶豫了一下,怕沒太多選擇,不過侍應表示可電郵餐單給我看看,之後亦有致電確認訂位,詢問菜式是否合口味,服務非常細心。當日7時準時到達,餐廳已差不多滿座。八月居環境舒適,酒樓燈光不會太光猛,座位亦不算擠迫,挺適合兩個人靜靜地吃中菜的。菜式方面有特色之餘亦很有水準,所以是我們多次encore 的原因。太極香片$28茶味清香,沖泡數次仍有茶味,很耐泡。鮮鮑魚黨蔘燉土雞$68燉湯清甜,很有中氣。內有瘦肉、雞肉及不少藥材。鮑魚味道鮮甜。脆脆BB豬$78上碟時,我還以為侍應忘了送上乳豬醬。原來廚師早為乳豬沾了合適份量的醬汁,恰到好處。乳豬肥瘦適中,咬下香脆、帶有炭香的外皮後,豬肉的脂肪隨即在口裡溶化,感覺邪惡又滿足。每人兩件,剛剛好。乳豬伴有沙律,中西合璧。沙律菜加入了黑醋汁,爽脆的菜蔬中和了點油膩感。極品醬油炒飯$98差不多一百蚊的炒飯!也沒有太多材料,只有薑粒、蒜粒,但醬油及廚師的功力才是重點!老抽極之香濃,帶點酒香。炒飯採用較細少的日式珍珠
男友鍾情於中菜,不知從何時開始,每年生日飯,就是食中菜!

當日7時準時到達,餐廳已差不多滿座。

太極香片$28
茶味清香,沖泡數次仍有茶味,很耐泡。
鮮鮑魚黨蔘燉土雞$68
脆脆BB豬$78
極品醬油炒飯$98
差不多一百蚊的炒飯!
也沒有太多材料,只有薑粒、蒜粒,但醬油及廚師的功力才是重點!老抽極之香濃,帶點酒香。炒飯採用較細少的日式珍珠米,米粒軟韌、粒粒分明,醬油色澤均勻,且有鑊氣得很。雖然只是簡單的炒飯,但正正彰顯了廚師的功架!
海蔘花菇陳皮鴨$168
海蔘入口即溶,花菇帶有木香,鴨肉嫩滑而沒有騷味,芡汁有少許陳皮粒。不過有感這道菜只是將幾道食材拼湊在一起,味道上略欠心思。
棗味話梅燘豬手$98
非常出色的菜色!豬手好淋,芡汁帶著話梅及紅棗的甜,豬手的骨膠原令芡汁稍為稠一點。菜式底層墊有白蘿蔔片,蘿蔔片是爽脆的,與豬手的質感形成很大對比,亦令整道菜更清新。
相信男友之後的生日飯,都會在這裡慶祝呢!
2016-09-14
Celebration
Birthday
2016-08-17 7060 views
一知道要去海港城嗰邊開會,我就嗱嗱聲check吓嗰邊有咩好食好食!打開open rice 見到八月居 ,聽到呢個名覺得好優雅好想去試吓!Book 咗7點鐘,去到剛6:45分已見到外面好多walk in 要等位,好彩book 咗枱唔駛等。入到去已9成滿坐。呢道地方及餐具都好優雅,不過冷氣凍左少少,我阿爸話可能係策略等你哋唔好坐咁耐,哈哈,可能佢諗太多啦!茶杯個形狀有點奇怪,比平常嘅茶杯闊身,用起嚟覺得有點唔方便,不過杯身有花紋都幾靚嘅。頭盤我哋叫咗鮑魚、涼拌青瓜及蒜頭。鮑魚味道不過不失,size 都有半隻手掌咁大,尚算抵食。今日想食清啲主菜我哋叫咗A3和牛沙律,白灼響螺片及杞子上湯瑤柱浸翡翠苗。三樣餸都幾滿意。A3和牛沙律和牛喺用炭燒方法煮,燒都幾香,低菜用新鮮西式沙律菜加一個酸酸甜甜嘅汁,感覺好清新,啱晒夏天食。杞子上湯瑤柱浸翡翠苗翡翠苗好清甜食落好爽,啲上湯好清無油,都可以當湯飲少少嘅。瑤柱有甜味,不過少咗啲白灼響螺片響螺片冇乜味,可能佢哋自己都知啲響螺片無味所以加塊鹹肉喺隔離如果係靚嘅響螺片應該會帶有鮮甜味。好彩有碟豉油點綴一吓,嗰碟豉油加咗熟油同埋啲蔥絲都算有心。甜品-木桶豆腐花

A3和牛沙律

杞子上湯瑤柱浸翡翠苗

白灼響螺片

甜品-木桶豆腐花
我哋揀咗食中式甜品,豆腐味不足但喺都算幾滑。

總結:
埋單八百幾,折咗之後六百幾覺得好抵食
,下次都會嚟試吓其他菜式。

2016-08-17
$220 (Dinner)
  • 杞子瑤柱上湯浸翡翠苗
2016-07-15 5866 views
預早幾個星期前book 枱,一來到就發現很旺埸。有2份menu 供選擇,一個係🦁銀行八五折優惠,另一個係普通menu。但🦁銀行menu 所提供的菜式不太吸引,於是決定散叫。埋單用AE咭有75折,超抵!總括來講唔錯,可以再encore~
預早幾個星期前book 枱,一來到就發現很旺埸。
乳🐷
銀雪魚
瑤柱杞子上湯浸豆苗
埋單用AE咭有75折,超抵!
總括來講唔錯,可以再encore~
2016-07-14
$160 (Dinner)
銀雪魚
瑤柱杞子上湯浸豆苗
2016-07-07 4766 views
星期六,天陰陰咩心情都無晒,本來想去離島行下食下野都要即刻改變計劃。最後下晝就同朋友兩個去左八月居嘆茶。 本身仲有叫多兩款點心的,就係春卷同埋XO 醬炒蘿蔔糕,但一上到枱就掛住食,都唔記得左影相了。可想而知個味道係幾咁good雀籠點心 $188 每款點心都有兩件,唔駛爭。 賣相好靚,點心分兩層擺放上枱。入面有鮮蝦餃、帶子燒賣、鮑魚撻、素粉果、燕窩蛋撻、鳳尾蝦芋盒,共六款 最好味係鮑魚撻,鮑魚又淋又入味,配埋醬汁同埋蛋撻皮鹹鹹地好惹味。 燕窩蛋撻都好好味,唔太甜,可能本身我都鍾意食蛋撻,所以特別鍾情呢個。 其餘的不過不失啦花膠瑤柱灌湯餃 $50 可能煮得過熟,個餃未食已經爛爛地,一嗶成個餃散晒。花膠只得好細好細舊,未煮透,所以仲有啲硬。個湯夠晒瑤柱味好鮮甜,幫成份灌湯餃加左唔少分數。牛肉腸粉 皮薄,牛肉入味,份量十足,咬落去每啖的比例都係牛肉多過腸粉皮。

雀籠點心 $188

花膠瑤柱灌湯餃 $50
牛肉腸粉
2016-06-25
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)