2014-11-02 1189 views
坦白講,我明白唔少食店都會參加一啲團購活動去谷客。但係,用較平時低少少嘅優惠吸引食客,唔代表食店可以大條道理咁去將食客階級化。呢間食店個位置比較壀,唔係團購我真係唔會知道佢嘅存在。Book咗7點鐘,準時到達。入到去,個侍應姐姐(定係老板娘?)示意我地去其中一張未執嘅枱(其實機乎每張冇人坐嘅枱都係未執)。落咗單之後,我地就開始咗漫長嘅等待。起初我都以為食店係慢功出細貨,點知等咗半個鐘之後就開始覺得唔對路,發現隔離左右比我地遲入座、去食正價嘅客人枱上都有食物。有啲客人仲已經食完準備埋單!而睇番我地張枱,就只係有一樽豆漿(豆漿係任飲,而我地嗰樽係我地喺隔離枱食完之後自己攞)。問個侍應姐姐,佢只係講話人手唔夠之類嘅藉口。當時已經好嬲,覺得我地呢枱食客就係因為係用團購優惠,就變成咗二等嘅食客。呢個時候,個侍應姐姐仲要走埋黎話,我地喺50分鐘之前落單嘅兩個飯賣哂!而係呢整整50分鐘內,已經見到好幾個以正價食嘅食客食完佢地個飯。一直以為,食店做團購係為咗做多啲宣傳。但如果因為咁而要做二等食客,要等啲正價客食完之後先有得食,我絕對唔會再幫襯。公平啲講句,食品唔算差,牛肉面同個湯食得出係用心製作嘅。不過

公平啲講句,食品唔算差,牛肉面同個湯食得出係用心製作嘅。不過,食店咁唔專業嘅服務浪費哂呢一番用心,趕客!
Other Info. :
2014-11-02
$80 (Dinner)
2014-10-28 1043 views
星期一,想不到吃什麼午餐,特別行遠少少,經過一間標榜一碗牛肉麵要200元的養珍品。200元牛肉麵...凡夫俗子,如何可試。正想離開,午餐$55,有一款品味牛腩麵可選。那就不知一試,看看如何得知要200元的應該是招牌牛肉麵,與餐牌的品味牛腩麵不一樣,但應該相差不遠吧可配2款前菜,即是餐前小食,有醒胃的作用,選了花生以及泡菜。泡菜應是中式,非韓式,少少似潮州咸酸菜,但暗藏點辣味,開胃。主角上場,剛放下碗,一股牛香撲鼻。未試已取得不錯分數。盛麵的碗都幾大隻,牛香味很好,先喝一口湯,果然清甜,湯的顏色較淺,與其他食評的賣相不一樣,可能這是品味與招牌、午市套餐與散叫的分別。只飲湯,一定很讚!再試蘿蔔,食落有渣,未算最好牛腩,有5大件,每件均有筋,但問題則在於較為難咀嚼。3,4件有如嚼香口膠,煮得不夠 "淋",會否不是招牌而這樣嗎?有點像只為煲好一碗靚湯的肉,煲完後便完成任務,只是不希望浪費,便物盡其用。但願不是吧麵條普通,但煮得不俗,不會過淋整體而言,單論湯頭是無敵,難尋對手。但店的主打似乎不是湯,而是整碗麵牛腩外表是美的,但卻難以食用,有如嚼香口膠。以55元價錢,附近一帶,便宜而又較佳質素的餐

主角上場,剛放下碗,一股牛香撲鼻。未試已取得不錯分數。
只飲湯,一定很讚!

再試蘿蔔,食落有渣,未算最好

牛腩,有5大件,每件均有筋,但問題則在於較為難咀嚼。

麵條普通,但煮得不俗,不會過淋

牛腩外表是美的,但卻難以食用,有如嚼香口膠。

以55元價錢,附近一帶,便宜而又較佳質素的餐廳比比皆是

55元當飲碗湯會有點奢侈,牛腩要有更多改進空間。

Other Info. : 眼見其他食評都是招牌牛肉麵,而單看圖片,牛肉質地偏軟淋,與午餐提供的牛腩麵完全兩回事。當然明白一分錢一分貨,你可以話200元一碗,一定煮得較用心。但都希望如果要提供午餐,即使是牛腩麵也應注意質數。55元的午餐並非便宜。若果認為做午餐無得賺或只是盡量善用鋪位、食材,幫補租金,那便不如取消午餐,無謂做壞品牌。
2014-10-27
$55 (Lunch)
2014-10-15 911 views
果日星期6,同女朋友去食飯,之後行行下見到有牛肉麵食, 就入左去啦。入到去 一個最出名既牛肉麵就$120 加大就$240,其實都幾貴下。不過嘅然入左去 就試左最出名既牛肉麵!同埋女友就食左肉燥飯就$60到。間野員工就好親民,但野食黎既速度有啲慢!牛肉麵啲湯就真係幾好味 同埋啲牛肉都好好味,但牛燥飯仲好味! 啲飯有啲濕濕地 有哂戰肉汁味 又平!一句講哂 間鋪門面幾special 入到去 職員heat sell 野食好出色 肉燥飯平令正 牛肉麵就本人認為好味 但唔值咁貴!
  • 肉燥飯
2014-08-14 1147 views
兩個月前某星期六,盛午旺時,往養珍品午膳。入門口有位四眼中年男士迎來,有禮貌地問:有冇訂位?聽罷頗愕然!事因眼尾已𥄫過,食客凋零,費解!引領坐下,頗有包廳食飯感覺,實在皇帝享受。白日夢未盡,中年男士殷勤奉上menu,後道:可以試下我地d牛肉麵,獨家宮庭秘方,精選牛肉,湯頭為十二個鐘頭熬成⋯(後刪三百字)未為所動,皆因親切又親近嘅四眼男士,隨口附送萬寶路香煙香味,兜口兜面。一轉神,心諗隔離街間X記牛腩粉D湯底肯定熬過年啦!再睇menu上D price 牛肉麵半份承為$111蚊未加一。嘩!正想班師回朝,但又心生不忿,橫掂嚟到,姑且一試。叫上牛肉麵半份、肉夾饃一份、豆漿一杯。食堂與廚房為一透明玻璃相隔,遠望一老嫗廚師慢工出細貨,半小時終奉上香噴噴三分一大碗貴精不貴多牛肉麵!細嚼肉鮮湯頭甘,水準之上,但麵條不值一提,應為超級巿場販賣之乾麵條煮成。正一鮮花插在牛糞上。肉夾饃隨之奉上,一啖咬下,弊!廚師一定調轉咗,比咗「冇夾肉」我!谷氣!滿口乾噌噌嘅夾饃麵粉,好彩有豆漿,一沖解困!今餐唔錯,半飽嘅滋味太好了,距離減肥目標又更進一步啦!

第一次認識這店就是在團購, 見描述很吸引, 正合我喜歡養生藥材湯及台灣牛肉麵的口味, 但一碗招牌牛肉麵居然超過100蚊.....正好團購可以$98買$200現金券, 這就吸引我以半價試一試. 細則寫明原來要1天前預訂, 但我們當天下午才決定去一趟, 立即致電到店舖, 他們初時都有說要一天前預訂, 可能見我們食6點, 所以留位給我們, 還叮囑我們要準時去到. 我們好心急好趕地準時去到, 全店只得一枱客, 仲以為勁FULL所以叮囑我們要準時, 全程都只得4枱客, 聽到店員接電話都是話要預訂.....要準時.......但真有些不明白, 又不是FULL BOOKING但又講到好似好多BOOKING.....莫非這就是包裝??很喜歡這裏的裝修, 紅磚牆配暖色吊燈及木枱椅, 令我回想起當年到西藏的食店, 但現在這店是台式飯店. 半開放式廚房看到內裏的情況.  一早諗定要食招牌牛肉麵, 滷肉飯, 肉夾饃, 豬手, 豆漿, 減去團購既價錢, 我們2人都慳了$102 豆漿: 用上加拿大有機黃豆, 所以豆味濃郁而且又不太甜, 質地較杰身, 感覺真是手造的.  老閭無提是否即磨, $15一杯我感覺不是貴,
豆漿
豆漿: 用上加拿大有機黃豆, 所以豆味濃郁而且又不太甜, 質地較杰身, 感覺真是手造的.  老閭無提是否即磨, $15一杯我感覺不是貴, 因為那種豆味及質地是值得的.   喜歡他們不同顏色的茶杯及豆漿杯, 暖色系很配襯這紅磚牆.  而碗碗碟碟也是同樣的色系, 帶出全店的一致高檔感覺.
養珍牛肉麵的湯底無味精只有鹽
養珍牛肉麵的湯底材料
餐紙上印上養珍牛肉麵的湯底做法, 䌓複長時間既製作, 原來一鍋先做到六碗的無味精只有鹽味既牛肉麵....唔怪之得這要預留位子.
養珍牛肉麵(細)
養珍牛肉麵(細) $111 - 期待的一刻來了, 咖啡色既湯底, 讓我索一索啲藥膳味先...無既, 只有濃濃的肉味.   嘗一啖湯, 真的無藥膳味, 偏咸中又帶有肉味, 這濃郁既高湯令我最後都飲清. (不過真係咸咗啲)  牛肉質地很軟熟, 麵質很煙韌彈牙, 雖然湯底偏咸, 但都是令我回味的.  不過以這價錢是貴的, 在台灣以一半價錢已食到更好質素的.
滷肉飯
滷肉飯 $48 - 比想像大碗, 還配有滷水蛋, 滷肉很夠味, 用來伴飯食真是好味的.  難得老公大讚好味, 還說下次可以再食.
膠質豬手
膠質豬手 $38 - 沒有切開的, 食落啖啖骨膠原, 很喜歡, 感覺這價錢很抵食
肉夾饃
肉夾饃 $25件 - 原來這是陝西著名小吃,也稱臘汁肉夾饃,有十分悠久的歷史。記得在北京及西藏都有食過.  很喜歡這些當地小吃, 但$25件便偏貴.
Other Info. : 總括, 環境加食物是很好的, 如未能飛到台灣食牛肉麵, 來這裏食碗可止喝, 滷肉飯及豆漿真是回味.
2014-07-19
$100 (Dinner)
豆漿
養珍牛肉麵(細)
滷肉飯
膠質豬手
2014-07-30 1140 views
見門外介紹唔錯就入去試。碗牛肉麵好貴,但牆上典故講到咁勁,就諗住試下啦。仲叫咗夾饃、蔥餅、肉燥飯同豆漿。幾樣嘢,人客咁少都等好耐!坐坐下發覺其他兩三個客人全部都是用團購優惠券的…心諗,今次係咪中計呢? 終於,肉燥飯出場,個碗好大喎!…但係只裝三分一!d肉碎好少,得汁,D汁好水,飯都唔多,唔知點解有食評話係珍珠米,我地果日食D米又瘦又乾,似印度米多d。味道很一般。牛肉麵牛肉唔多,肉質ok啦,d麵好少,麵太冧,d湯唔覺有乜咁特別,唔覺有好多料囉… 多番催促,蔥餅終於出現,好細隻,又整得唔夠熟透,外皮麵粉心仲係生生地!夾饃裏面d肉少到就嚟見唔到!夾饃皮完全唔係專業水準。總之,差到如果免費比我都唔想食! 最後,豆漿始終失縱,我地都費鬼事再催!止蝕! 整體而言,除咗牛肉麵,其他都唔合格,但牛肉麵咁貴,又唔係特別好食⋯漏咗,其實D麵條都唔得,係得牛肉合格! 我地都試過星街同廣東道牛肉麵,人地真係物有所值,取價合理。呢度? 如果想做笨八,就去試下啦。
$200 (Lunch)
2014-07-29 842 views
一開頭卜晚上七點,結果要加班,改八點,老闆有啲猶豫,但原來八點坐唔夠一半人。原價真係好貴,團購先會食囉。我地原本打算叫兩個細牛,點知老闆推介我地叫一款牛筋,好出奇推介個平啲嘅。咁我地兩個人就可以自行相拼。個面一黎到已經勁香,湯底好好飲,唔覺有味精,飲左好多都唔口渴,個面彈牙,卦湯能力亦高,牛肉夠林,牛筋夠滑。不過可能只係牛肉面出名,個餃子相對平平無奇,唔太係我口味,因為入面有好多我唔太愛的菜為主。團購係抵食嘅,因為原價真係幾貴,需然係珍材實料。見咁少人,希望佢做得住啦,因為老闆好nice好有heart

團購係抵食嘅,因為原價真係幾貴,需然係珍材實料。

見咁少人,希望佢做得住啦,因為老闆好nice好有heart
2014-07-22
Group-buy
當晚入到食店一打開個餐牌真係眼都突埋。一碗細牛肉面要$111, 大嘅竟然要$222。既然收得咁貴, 又講到個牛肉面係主打, 當然要試下佢有幾厲害。但係黎到真係不外如事到好厲害!!首先個牛肉麵一黎到, 大家都爭住要試佢到底有幾厲害。其實個湯底唔差嘅, 入口之後唔會得個鹹, 而且個鹹味唔會鎖住係個喉嚨到太耐。但係個牛肉麵收得咁貴, 竟然個麵唔係手造麵真係令人大失所望。我完全唔覺得抵食, 如果佢係同其他差唔多嘅話就重OK。另外我地重叫左個台式滷肉豬手飯。首先我個人偏向鍾意膠質非常重, 食落會痴嘴嘅豬手, 而呢到個豬手嘅膠質對我黎講唔夠重, 唔夠痴嘴。另外個滷肉飯我完全食唔到我食台灣食嘅滷肉味! 我只係覺得佢用左D肉碎撈油比我, 加上飯粒係完全粒粒分明。重點係我覺得唔好食都唔緊要喇, 食唔飽果下真係我想喊。呢間野就係唔洗有下一次。

重點係我覺得唔好食都唔緊要喇, 食唔飽果下真係我想喊。

呢間野就係唔洗有下一次。
養珍品招牌牛肉麵 (小)
Type of Meal
Dinner
2014-07-09 785 views
雖然是團購, 但令人意外的是:1. 接電話的男士很有禮貌, 由於是即日訂枱, 他亦體貼地安排兩點鐘的枱給我...2. 環境絕不擠迫, 可以很舒服的用餐...3. 食物做得很用心, 現在真的很少食店會這樣做...點了四款食物:等約十多分鐘, 最先上場的是淨水餃, 值得等, 麥味十足的手搓皮, 配以大白菜豬肉餡, 鮮味得不得了, 沾醋與不沾醋各有特色, 後來留了兩隻跟牛肉麵放湯吃, 更好吃...招牌牛肉麵和牛筋麵, 牛肉和牛筋燘得很腍, 很入味...     麵條滑滑, 但煙靭有咬口...     湯頭雖說有很多藥材在內, 但味道很濃鮮...最後上的是香葱餅和豆沙餅, 餅皮不是一般的糯米粉, 比較乾身, 但咬下去, 香葱餅葱味濃郁帶甜味, 豆沙餅豆沙不甜不油膩, 可以更清楚品嘗到豆香...整體食物極佳, 牛肉麵價錢較貴, 但 套餐 或 下午茶餐(只供應星期一至五) 會較抵...心思思下次會再去光顧...
雖然是團購, 但令人意外的是:
2. 環境絕不擠迫, 可以很舒服的用餐...
3. 食物做得很用心, 現在真的很少食店會這樣做...

點了四款食物:
招牌牛肉麵和牛筋麵, 牛肉和牛筋燘得很腍, 很入味...
     麵條滑滑, 但煙靭有咬口...
     湯頭雖說有很多藥材在內, 但味道很濃鮮...

心思思下次會再去光顧...

2014-07-06
$140 (Lunch)
Group-buy
下午茶时段最适合来一碗牛肉汤面,38元一份,没有牛肉挺好。入口汤香甜,面爽口,另外点了两个白菜猪肉饺,饺子的白菜很甜,有惊喜,下次可以来这吃饺子。养珍品的出品真的相当不错,可以吃到店家熬汤的用心。希望这样好的店家越来越多😄
2014-06-24
$43 (Tea)
2014-05-27 1197 views
好多時睇食店團購唔只係貪平,而係可以發掘到一啲自己少去嘅地方嘅食店,今次又發掘到一間喇!養珍牛肉麵,店裡有個哥哥有禮又好招呼,依度唔只好啲野好食服務態度都係值得一讚!先嚟前菜,有奄青瓜,味道偏甜爽口囡囡很喜歡,酸菜,酸酸甜甜又夠爽最啱用嚟開開胃鹵水小吃,鹵旦就冇咩特別,牛肚就非常好味因為佢地嘅鹵水汁係好有層次,你可以食到每種鹵水料嘅味道,骨膠原豬腳,夠淋入味又唔會有油淋淋嘅感覺招牌牛肉麵,聽聞係用多種藥材加上上等牛骨,肉煲上十小時製成,飲落去只覺少少藥材味,鮮甜嘅肉味佈滿整個口腔,麵係一般上海麵,牛肉炆得入口即溶 老公讚不絕口連湯都飲埋可能牛肉麵實在做得太好,相對清湯牛腩就失色左啲,可能喜愛清淡嘅人會鐘意,台式肉燥飯,肉燥野味,飯係用台灣珍珠米甜品係豆沙餅,個樣好似馬卡龍,味道唔係太甜,餅好脆口可以一試!加理任飲豆漿都只不過係$268四人套餐,所以好野係要發掘嘅!平時依度一碗小招牌牛肉麵都要$111不過都係物有所值!依度一定會再去!

老公讚不絕口
連湯都飲埋

2014-05-03
$70 (Dinner)
  • 豬手
2014-05-23 777 views
打親book位都話full咗。外賣又話要等3,4個鍾。滿漢全席都唔駛啦!去到樓面得老板一個。水、碗仔叫極都唔嚟。最搞笑食物是由煑嘢嗰個拿出來。茶餐廳都唔會啦!食物不過不失。排骨飯是幾塊肉加飯加豉油,牛肉面的牛肉ok大塊不過"鞋",前菜味道一般,飲品不過不失。整體來說,食物一般,團購個價也不值。個老板重要好煩氣!!真係無下次!

2014-05-05
2014-05-19 987 views
我係透過團購買呢間餐廳的現金卷的,我地6點半去到~入面得一台食到7788的客,之後搵位坐,黎得呢到當然係要食個招牌牛肉麵啦~仲叫左個蔥餅,之間就坐定定等食喇~!等左幾個字~蔥餅黎左,呢個是我男友叫的,佢話個皮太厚,唔夠脆,入面不算多蔥,麻麻地~之後主角出場~!!我地叫左2個小的牛肉麵D面真係小得可鄰,連D湯都係好小,我係好LIKE用匙跟飲湯再加麵食的,睇到咁小個心都沈了一下我飲左一啖湯,係真係飲倒入面有好多材料而且無味精的,期後食了一啖牛肉,真係好林,但唔算太入味D筋的咬感煙煙UNUN,幾好~之後D麵就真係麻麻地好林,無台灣一概0個種咬感,失望,呢碗牛肉麵原價賣成$111老實說如果無現金卷(半價),我一定唔會入去食個湯真係幾好~但好少,牛肉同麵方面真係不是太高水準而且我都幾擔心佢地的客量~~我地食到7點幾都無其它人入黎幫襯,不知是那方面出了問題呢.......
我係透過團購買呢間餐廳的現金卷的,
我地6點半去到~
入面得一台食到7788的客,
之後搵位坐,
黎得呢到當然係要食個招牌牛肉麵啦~
仲叫左個蔥餅,
之間就坐定定等食喇~!
等左幾個字~
蔥餅黎左,
呢個是我男友叫的,
佢話個皮太厚,唔夠脆,入面不算多蔥,麻麻地~
之後主角出場~!!
我地叫左2個小的牛肉麵
D面真係小得可鄰,
連D湯都係好小,
我係好LIKE用匙跟飲湯再加麵食的,
睇到咁小個心都沈了一下
我飲左一啖湯,係真係飲倒入面有好多材料而且無味精的,
期後食了一啖牛肉,
真係好林,但唔算太入味
D筋的咬感煙煙UNUN,幾好~
之後D麵就真係麻麻地
好林,
無台灣一概0個種咬感,失望,
呢碗牛肉麵原價賣成$111
老實說如果無現金卷(半價),我一定唔會入去食
個湯真係幾好~但好少,牛肉同麵方面真係不是太高水準
而且我都幾擔心佢地的客量~~
我地食到7點幾都無其它人入黎幫襯,
不知是那方面出了問題呢.......
2014-04-27 1269 views
因為朋友介紹就去咗北角呢間養珍品牛肉麵! 呢晚係假期, 附近都幾靜, 入到去養珍品牛肉麵, 冇乜人, 可能係新開冇幾耐, 未有咁多人認識卦。養珍品老闆介紹咗幾個菜我哋食。秘製泡菜招牌牛肉麵肉夾饃蔥餅豬手秘製泡菜 -- 其實係一個幾有驚喜嘅前菜, 係養珍品自家醃製, 唔似一般韓國泡菜, 係用椰菜醃製, 少少酸, 有點辣, 但都幾開胃架。招牌牛肉麵 -- 原來一碗大牛肉麵要二佰幾蚊, 細嘅 110 蚊; 未食前, 我真心覺得貴, 但食咗之後覺得, 又唔係太離譜, 事實上成舊水一碗嘅一蘭拉麵都大把人食, 其實我喺度叫個SET, 有兩碗細牛肉牛肉麵, 計返都唔係貴一蘭好多啫; 而且養珍品招牌牛肉麵, 店內有介紹個湯係冇落味精, 只係靠熬出嚟。而我哋今晚就連個湯都飲埋 ... 我哋仲叫咗肉夾饃、蔥餅必食。我個人幾鍾意食蔥餅, 裡面好多蔥, 食食下仲有少少湯汁流出嚟, 好味!肉夾饃係西安小食, 似中式漢堡包咁比起蔥餅, 我認人有少少遜色, 但可以一試。雖然店內人少, 但都見到有人叫蔥餅外賣, 因為係即整, 同人手製, 外賣要等15分鐘。講真, 我走時係有個衝動叫兩個蔥餅外賣做宵夜, 但老闆話即食係

養珍品老闆介紹咗幾個菜我哋食。

秘製泡菜
豬手

講真, 我走時係有個衝動叫兩個蔥餅外賣做宵夜, 但老闆話即食係最好, 而我又唔係住附近, 我最後放棄咗外賣, 唯有下次再嚟啦!
秘制泡菜
豬手
2014-04-21
秘制泡菜
肉夾饃
 我訂了6:30的枱, 去到時, 只有一枱客, 心想, 時間尚早, 可能稍後會多人一點.餐具及裝修佈置看上去, 一定有落過心思的, 因為載麵的碗, 全都寫了"養真品", 亦即是店名.唯一有點煩厭的是, 老板的熱情, 令食客覺得過份熱情. 可能是我個人覺得而已^^吃的團購餐單, 十分豐富.頭盤:泡菜 - 老板說是中國泡菜, 唔辣的, 但本人一向都唔好, 所以冇試小黃瓜 - 平時本人對頭盤都冇乜興趣, 但試了這個小黃瓜, 又幾好食肉夾饃 - 乾乾硬硬的, 本人見識淺, 不知平時這個是什麼味道, 所以無乜評語, 只知又乾又硬, 但圓圓的, 賣相幾得意小食:豬肉餃 - 普普通通, 冇乜特別滷排骨 - 肉質鬆化, 好食主食:養珍品招牌牛肉麵 - 湯底的確十分美味, 但一開始食, 老板已經不厭其煩地同隔離枱講, "我地個湯係最貴既, 你話唔夠麵我可以加麵比你, 但你想加湯, 就做唔到了, (下刪五十字)". 我聽已經覺得有點煩了......為免比老板"鵝"我, 所以我就諗住食完個麵就清埋個湯. 但其實佢個湯既份量, 係唔夠一啖麵送一口湯的. 所以要飲哂個湯, 無難度. 牛肉口感也是十分鬆化, 沒有

吃的團購餐單, 十分豐富.
頭盤:

小食:
豬肉餃 - 普普通通, 冇乜特別
滷排骨 - 肉質鬆化, 好食
肉夾饃
泡菜, 小黃瓜, 滷排骨
豬肉餃
主食:
養珍品招牌牛肉麵 - 湯底的確十分美味, 但一開始食, 老板已經不厭其煩地同隔離枱講, "我地個湯係最貴既, 你話唔夠麵我可以加麵比你, 但你想加湯, 就做唔到了, (下刪五十字)". 我聽已經覺得有點煩了......為免比老板"鵝"我, 所以我就諗住食完個麵就清埋個湯. 但其實佢個湯既份量, 係唔夠一啖麵送一口湯的. 所以要飲哂個湯, 無難度. 牛肉口感也是十分鬆化, 沒有半點痴牙. 果然名不虛傳.
秘製招牌牛肉麵
惹味原汁排骨飯 - 只有3粒排骨加一碗白飯, 十分十分的乾....排骨則跟小食的排骨是同一樣食品, 都是鬆化的.
排骨飯
甜點:
豆沙餅 - 又是用肉夾饃一樣的做法, 咬落去是乾乾的, 硬硬的, 但里面的紅豆則不甜, 超讚. 整體口感十分特別.
飲品:
我點了豆漿
豆漿
看似每道菜都十分精緻, 沒想到真的會"飽".
而我們7:15走的時候, 也只是走了一枱客, 然後來了一枱客.
看來老板要多加心思去招徠了.
Other Info. : 飲品: 我們選了一個凍豆漿, 一個熱豆漿. 上枱時, 凍的一杯, 明顯好多豆渣, 而熱的一杯則是十分幼滑, 沒有渣的. 同老板傾開計, 我好奇地問, 點解凍的一杯豆漿咁多渣. 老板竟然講得出"豆漿我地啱啱新鮮榨的, 你啱啱落單, 我就即刻去榨, 所以有渣" 我.....無言. 用個咁既大話黎做掩飾, 是我全晚覺得最HARD FEELING的. 老老實實答"隔唔清/斟到底"咪算囉. 失望
2014-03-12
秘製招牌牛肉麵