2019-04-02 60 views
今日同表妹仔們閑聊,選擇了鬧市中的平靜既地方,入到餐廳有種放鬆休息既感覺簡單的佈置,令入到去既人都好舒服。係未齊人既時間已經感覺到好肚餓,就只好叫個沙律食住先,點知野食到既時候表妹仔就到。燒半熟牛柳沙律!鹽酥菇,一份大約有五至六粒,當然唔夠食啦!雖然我地五位之中只有一位唔食菇,但是一分又點夠分。鹽酥菇外脆內軟,還有少少菇的汁,所以食嘅時候要小心。日式南蠻雞翼,一份有六隻,一人一隻,有少少像台式炸雞的口感。因為太多嘢講嘅關係我們還是點了小食,牛油果醬墨西哥粟米片,我本身不太喜歡食有醬汁的食物,所以一開頭我都只是食墨西哥片和上面的蕃茄,但我還是嘗試了牛油果醬,沒有我想像中的牛油果口感和味道,所以我有些喜歡了。鰹魚蕃茄鮮蝦意大利粉, 這個五個人分實在不夠,如果又想食到魚和鮮蝦是不可以的,當然我不介意把魚分享給她們因為我不吃魚的。我相信一定是鮮蝦,因為十分彈牙。古早章魚燒Pizza,我很喜歡將食小丸子一樣,但面積大左好多。材料和醬汁十分充足。因為都是很像不夠飽的關係我們有點了一份分享拼盤(炸雞、鹽酥菇、西蘭花芝士卷、薯條和薯波)大家一見到有鹽酥菇都十分開心。最後甜品方面點了麻薯窩夫,簡直是完美

最後甜品方面點了麻薯窩夫,簡直是完美的終結。香蕉加朱古力醬是絕配,窩夫入邊有少少麻薯口感很不一樣,我很喜歡這個新的嘗試。
2019-03-31 54 views
一開始知道這間餐廳是由朋友介紹 ,他說coffee好好飲 ,coffee 我不懂,所以特別來試一下 ,但我給他吸引到的是一壼茶 ,小小的杯 ,很精緻。食物都很用心制作,等待是長了一點,但很鮮美。有一個大拼盆三五知己,喝口茶食一點,很足夠。當我正在食拼盆時,發現身邊的一台客人正在吃漢堡包,於是我都叫了一份,這禮的漢堡包很多汁,味道很特別,漢堡排也很厚很新鮮。原來這裡除了喝coffee,還有漢堡包吃。下次再試一下這裡的其他菜色。
2019-03-31
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
  • 荔枝玫瑰茶
  • 分享拼盤
2019-03-21 101 views
去雀友屋企附近打牌,經開呢間Cafe, 見到裏面都滿座感覺好似幾好食,就決定打牌前醫一醫個肚先。入到去一如cafe裝修,主力是木裝修為主。餐牌有lunch menu,就一於幾個朋友叫來share。有意粉同漢堡包一定夠佢地班大食積飽啦🤭意粉幾彈力,味道幾creamy,不錯不錯👌🏻薯仔配漢堡包,漢堡包剪開兩份一人一半,朋友就係開心分享嘛放假一定要黎杯咖啡☕️咁先叫放假㗎嘛😚最後來個甜品黎個大團圓結局,不過等候嘅時間太耐差唔多九個字,so sad。

入到去一如cafe裝修,主力是木裝修為主。

餐牌有lunch menu,就一於幾個朋友叫來share。

有意粉同漢堡包一定夠佢地班大食積飽啦🤭
意粉幾彈力,味道幾creamy,不錯不錯👌🏻

薯仔配漢堡包,漢堡包剪開兩份一人一半,朋友就係開心分享嘛

放假一定要黎杯咖啡☕️咁先叫放假㗎嘛😚

$100 (Lunch)
2019-03-20 2200 views
係附近返工都幾年,寫左應該都有十次或以上瘋鳥,價錢貼地,唔會樣樣都百幾二百蚊,食lunch或者tea set係最經濟!怕食tea set唔夠飽,可以叫lunch set,因為供應到5點半架!今日放左工難得早收,又同好同事黎食個tea,今次重帶埋新同事黎🤣返成日工最期待就係食tea喇!兩個同事一見到薯條就大呼:我要食薯條🍟!一個話想食fish n chips,一個話要食burger n chips ,咁唔洗煩啦叫晒佢share!我就實係揀沙律🤭咁多炸野同肉,梗係要食返啲菜等自己無咁guilty(自欺欺人🙈🙈個沙律又係配蜜糖芥末炸雞)野食十分鐘左右就黎齊,炸野全部熱辣辣!食左咁多次依然保持水準,所有野都炸得非常香脆。啤酒炸魚薯條係從未離開過個menu,證明係Top 1😂由於太餓既關係,我都無睇清楚menu寫係咩burger,同事話食就叫左😂不過無令我失望,係炸豬扒burger,塊豬扒都幾厚,唔會薄it it,重保留到肉汁,包烘得脆脆地,好食!蜜糖芥末炸雞沙律食過一兩次,淋上蜜糖芥末醬既炸雞帶點酸食落無咁單調,麵包粒都夠脆,唔會食落似隔左夜好耐既疏風麵包粒咁。本身打算養生飲熱飲,點知同事麵話
本身打算養生飲熱飲,點知同事麵話飲凍飲,好魔鬼咁我飲凍,最後叫左杯凍香蕉朱古力。一飲落去香蕉味好濃,朱古力比較重奶,唔好奶既我會覺得朱古力味有啲無訂企😂😂😂

同事叫凍朱,佢話似阿華田

同事個杯凍latte 黎錯左變左熱😂不過佢廢事叫我換,個拉花好靚唔想浪費。
食完之後我地意猶未盡,叫左件blueberry cheesecake 同抹茶麻糬窩夫。blueberry cheesecake好凍,似未解凍咁麻麻地。
抹茶麻糬窩夫原來入面既麻糬係抹茶味,抹茶味唔算好勁,無乜回甘味,有差少假,但勝在麻糬煙韌,窩夫唔會整到乾爭爭,紅豆雪糕質地似雪葩多啲,冰感好重,整體都不錯。
如果6點前賣單重唔洗加一,不過我地成5半先入去,無可能咁快食完😂下次早放要再早啲去先。有兩樣野唔好就係抽氣系統差,次次食完都成身酒煙味,同埋好耐之前話廁所壞左,到宜家直頭話無廁所🤷🏻‍♀️真係勁唔方便。
2019-03-15 94 views
慶祝朋友生日 有意揀有feel既cafe 之前睇人評價幾高 就決定揀呢間!當然無令我地失望 仲覺得下次會再食!左邊 :帕施圖雞肉意大利粉 $76右邊:夏威夷菠蘿雞沙律 $68意大利粉味到濃郁 非常入味 又唔會太油沙律普通 但食物材料新鮮 雞都即炸! 三重芝士炸蝦PIZZA $115呢個一定要叫 濃厚既芝士味 加上還有其他配料唔會單一得芝士味 值得一試 ! 分享併盤 $108可以嘗試鋪頭裏面唔同小食 全部都好味 唔會hea做 全部都脆 !一定一定要點!特濃朱古力麻糬窩夫 $70脆得黎又有煙煙銀銀口感 因為有麻糬 加上朱古力味濃 下次再去食!
當然無令我地失望 仲覺得下次會再食!

左邊 :帕施圖雞肉意大利粉 $76
右邊:夏威夷菠蘿雞沙律 $68

意大利粉味到濃郁 非常入味 又唔會太油
沙律普通 但食物材料新鮮 雞都即炸!

三重芝士炸蝦PIZZA $115

分享併盤 $108

一定一定要點!
特濃朱古力麻糬窩夫 $70
2019-03-11
  • 麻糬窩夫
2019-03-12 102 views
想試好耐既寶寶帶左我黎瘋鳥,講到好特別,一齊開心仔咁黎到~店家有很多小擺設,另外用咖啡生豆的袋子做了一個簾,遮擋廚房位置,可作點綴既環保♻️我地叫左2個餐配飲品~ 蕃茄汁意瓜煙三文魚意大利粉焦糖洋葱吉列豬扒漢堡配美國薯條飲品點了Americano 同 荔枝玫瑰花茶蕃茄汁配意大利粉味道不錯,蕃茄汁足夠~薄薄的煙三文魚全熟了,熟左既煙三文魚真係好咸啊⋯⋯個漢堡包既豬扒,餐牌寫係吉列豬扒,但來到的豬扒是煎豬扒唔係吉列豬扒,同埋成大件係肥膏... 肥到食唔到...咖啡師所挑的咖啡豆和一般連所咖啡店的不一樣,咖啡是帶酸的品種,喜歡酸味的可以點這個,而荔枝玫瑰花茶,有著濃濃的荔枝味但喝下去和英式早餐茶無異,而且茶壺內的水只有茶壺大小的1/3在內我傻眼了...店內是沒有洗手間,只能往對面的球場公廁,還有店家的抽風系統也做得不太好,油煙味很重。
想試好耐既寶寶帶左我黎瘋鳥,
講到好特別,一齊開心仔咁黎到~
我地叫左2個餐配飲品~
蕃茄汁意瓜煙三文魚意大利粉
焦糖洋葱吉列豬扒漢堡配美國薯條
飲品點了Americano 同 荔枝玫瑰花茶

蕃茄汁配意大利粉味道不錯,蕃茄汁足夠~
薄薄的煙三文魚全熟了,熟左既煙三文魚真係好咸啊⋯⋯
個漢堡包既豬扒,餐牌寫係吉列豬扒,
我傻眼了...
店內是沒有洗手間,只能往對面的球場公廁,
還有店家的抽風系統也做得不太好,油煙味很重。

TakeAway
2019-03-09 1963 views
有時候 社會工作家庭壓力揮之不去有時候 人的感情總是沒法被理智抑制這時候 沒有遇到對的傾訴對象難道我們便要被逼瘋確實朋友眾多,但並不是每樣事情都能互相分擔,試問能感同身受、觸到箇中「滋味」的又有幾人?好肯定心靈是表面堅強的人類最脆弱的一面! 幸好,上天對我不薄,身邊還是有兩、三個「心靈天使」陪伴!這晚「心靈天使」帶我來到他熟悉、而我卻非常陌生的長沙灣。 「瘋鳥」不似其他區域的 Cafe,無論什麼時候都是擠著人和噪音,在這裡可以擁有寧靜的時段,不管歇腳、閒談,抑或吐心事也暢心! 難得「心靈天使」棄啡,以茶相伴,斟茶聊天一樂也! 您的伯爵茶 (HK$35)、我的荔枝致瑰茶 (HK$35),值得碰杯! 先點來佐茶之物的英式芥末烤牛脷 (HK$53),應用中國人的以形補形,這趟我們的長舌得靠牛脷了! 牛脷的質感極之鬆軟,鬆軟得連牛脷該有的一點彈性和扎實感也跑掉了,不過英式芥末的酸甜、伴上沙律菜,帶來開胃與醒神之效,加上誘人的粉桃色澤,均為牛脷補回一點分數! 口水由黃昏滲進晚餐時份,黑蒜蜆肉意大利粉(HK$78) 為「心靈天使」填填肚。意大利粉炒得具鑊氣,麵條口感還不懶,唯一是調味有點過甜。 就
有時候 社會工作家庭壓力揮之不去
有時候 人的感情總是沒法被理智抑制
這時候 沒有遇到對的傾訴對象
難道我們便要被逼瘋

難得「心靈天使」棄啡,以茶相伴,斟茶聊天一樂也!

就這樣天南地北、不吐不快的事情在這個空間裡蕩漾,情感紓發過了、得到了和應,縱使問題依然存在,但起碼不會被逼瘋;假使結果未能如願,釋然地讓一切隨風!

特別是香港現時荒亂的社會管治,作為土生土長的香港人,無時無刻也有可能被逼瘋!
2019-02-25
$111 (Dinner)
2019-03-07 81 views
食野除左野食質素,環境都好重要,瘋鳥嘅裝修設計就啱晒中意文藝氣息嘅朋友仔啦🤤所以經過我地再三嘅思量,係眾多選擇入面揀左瘋鳥🥳首先講下店內裝飾先啦:店內有個書架,上面擺左好多精緻嘅小飾品,復古得黎又有格調。唯一美中不足就係店內燈光偏暗,不過咁先有氣氛🌷而另一邊就有棵樹,見到即刻有種大自然mix夢幻嘅feel。而每張枱都有個插左花嘅樽仔,令成個食飯嘅氣氛提升左個等級。環境固然重要,但食物嘅味道先係令人決定會唔會encore嘅重要元素😉我地個日去到係dinner嘅時間,我地每人都點左一個黑松露帆立貝意大利飯,再點左一個分享拼盤。飲品方面就點左一個荔枝玫瑰茶同芒果蜜桃茶。首先講下黑松露帆立貝意大利飯啦 ($89)味道唔錯 不過有小小失望嘅係份量唔大,同埋原來只得一隻帆立貝,而且感覺黑松露味道唔濃郁。之後就係分享拼盤。($108)呢個分享拼盤值得一試!入面有炸雞翼、鹽酥菇、西蘭花芝士卷、薯條同埋薯波。仲有小小沙津同2款醬(芝士醬同沙津醬)。入面最特別就係鹽酥菇同西蘭花芝士卷,好好味,而且夠特別。2-3個人share就啱啱好啦。野飲方面,我就叫左一個荔枝玫瑰茶(原價$35,因為有點主食所以減$20

首先講下店內裝飾先啦:

而另一邊就有棵樹,見到即刻有種大自然mix夢幻嘅feel。

而每張枱都有個插左花嘅樽仔,令成個食飯嘅氣氛提升左個等級。

首先講下黑松露帆立貝意大利飯啦 ($89)

之後就係分享拼盤。($108)

野飲方面,我就叫左一個荔枝玫瑰茶(原價$35,因為有點主食所以減$20)

個茶一到嘅時候已經聞到好香荔枝味,而且佢用茶壺裝住,再配一個細茶杯,即刻變到好有feel。但雖然聞落好甜,但飲落去反而覺得味道有啲淡,而且個茶其實都係用普通茶包,值唔值呢個價就見仁見智啦。

而我嘅朋友就點左芒果蜜桃茶(原價$38,因為有點主食所以減$20)

用一個字黎形容呢杯茶就係甜,兩個字就係好甜。一飲落去就覺得全部都係香精嘅味,冇水果個種fresh,淨係好chemical嘅甜。

最後講下服務啦,店員落單上菜個陣都好好,但可能我地個位坐得近廚房同bar枱,聽到晒店員講野都幾大聲下,令到成件事有小小美中不足啦。

總括黎講,係一間唔錯嘅餐廳,價錢都算合理,環境食物都唔差,唔知食咩嘅時候值得一試😋
2019-03-02
$160 (Dinner)
  • 鹽酥菇
  • 分享拼盤
同事即將調走,所以係調之前約佢食lunch同佢餞行。長沙灣多餐廳,而且唔少質素都唔差,所以lunch搵食唔會好難。今次特登揀café,因為可以坐得寬鬆d、環境亦都舒服d,傾計都開心d。午餐最平$48,最貴都只不過$68,但咁抵既價錢都有六款選擇,意粉、漢堡、沙律、飯、連炸魚薯條都有添!! Café店lunch黎講,呢個價錢已經超值。菠菜雜菌煙肉意大利粉 $48如果唔係唔舒服,一向中意食炸野既我一定會揀炸魚薯條…😫不過好彩呢個意粉都唔差😮,上面既沙律菜新鮮、煙肉夠鹹香、調味適中、意粉亦煮得岩岩好,有咬口,但我個人唔太中意幼身既意粉,如果換番粗少少既意粉,令其Al dente更特出會更好😏。香草燉雞肉飯 $62呢個係同事點既,我無試到,所以不作評價,但同事feedback味道一般。荔枝玫瑰茶跟餐每人一壼熱茶,但如果要飲其他飲品,則要加$5-$35,我地無時間慢慢嘆,所以無加錢轉其他。呢款茶荔枝味好香,反而玫瑰味被蓋過左,飲落無乜存在感。食物只試左一款,味道唔錯,環境亦有用心佈置,不過由於所有櫈都係木櫈,所以坐得唔係好舒服;另外,職員欠缺主動性,一直都未有問我地餐飲,而同事睇餐牌亦無留意原來

菠菜雜菌煙肉意大利粉 $48

香草燉雞肉飯 $62
香草燉雞肉飯

荔枝玫瑰茶

呢款茶荔枝味好香,反而玫瑰味被蓋過左,飲落無乜存在感。

食物只試左一款,味道唔錯,環境亦有用心佈置,不過由於所有櫈都係木櫈,所以坐得唔係好舒服;另外,職員欠缺主動性,一直都未有問我地餐飲,而同事睇餐牌亦無留意原來有熱茶,好彩我記得,問職員果陣佢仲呆下呆下咁….😥服務有待改善。
2019-02-26
$50 (Lunch)
2019-02-22 153 views
😆行過長沙灣搵朋友,tea一tea,甘啱見到呢間甘特別既cafe shop🤪就坐低叫左個三重芝士pizza,芝士炸波波,特正咖啡☕️一大杯,真係超高卡路里呀,一定肥左幾磅啦⋯⋯諗起都辛苦呢😊一定跑步跑死啦!間店裝修環境好特別,打卡一流,下次約朋友再嚟食嘢影相打卡,侍應態度好好,好有禮貌,又nice,店舖令我留下深刻的印象👍🏻😊店外門口裝修特別靚,更值得留影share Facebook 或 IG😊
  • 三重芝士炸蝦pizza
  • 芝士薯波
  • latte
2019-02-02 365 views
因為太鍾意煙韌野所以見到麻糬窩夫就好想試☺️ 其實本身期望唔大 結果卻比我想像中好食!呢度嘅麻糬係指個窩夫嘅質感會比平時煙韌少少 而唔係窩夫入面有一層麻糬/麻糬做嘅窩夫😛 雖然略嫌佢仲未去到麻糬嘅程度 但係窩夫比起平時更有咬口而外面依然係脆嘅 整體黎講亦都唔會好厚實 連埋雪糕同忌廉一齊食都唔會覺得膩☺️ 係我食過最高質嘅麻糬窩夫!The mochi component of the waffle refers to its mochi-like texture, as opposed to having bits of mochi incorporated into the waffle. The waffle is chewier than typical ones but not to the point that it becomes cakey or dense, the outside remains crispy and so there was a nice balance of texture. Highly recommend coming a satisfying mo

The mochi component of the waffle refers to its mochi-like texture, as opposed to having bits of mochi incorporated into the waffle. The waffle is chewier than typical ones but not to the point that it becomes cakey or dense, the outside remains crispy and so there was a nice balance of texture. Highly recommend coming a satisfying mochi waffle! 🤤
麻糬窩夫
麻糬窩夫
2019-01-14 380 views
星期日係尖沙咀又飲完茶、又上完golf堂,大家無所事事,左想右想如去銅鑼灣吃甜品飲咖啡啦算吧!人多車又多唔去……有人提議一行六人🚘去"瘋鳥"☕吹吹水。陌生的店名…… 試下無妨🙄。 哇哇哇!長沙灣竟然有設計得咁文青feel食店,很適合情侶拍拖年青人打卡地方。因為之前吃得太飽,衹能點些甜品、蛋糕、 窩夫和飲品,味道真的不錯,大家都被店內的裝飾吸引,日本無印品牌的小型CD機掛在牆上,聽下歌講下笑,時間過得真快,又係時候回家了,下次拍拖去吃正餐
星期日係尖沙咀又飲完茶、又上完golf堂
,大家無所事事,左想右想如去銅鑼灣吃甜品飲咖啡啦
2019-01-13
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$80 (Tea)
  • 麻糬窩夫
2019-01-06 348 views
早排肥雞同老友去咗長沙灣一間cafe叫做瘋鳥 肥雞入到去見到暫時都唔係坐咗好多人與環境亦都裝修得好文青完全又係打卡呃like嘅好地方煮食方面肥雞嗌咗三重芝士炸蝦pizza呢一個pizza超正個餅底好薄啱肥雞至於芝士加埋炸蝦哩個組合又係冇得書少食方面嗌咗個日式南蠻炸雞雞肉都幾濕潤 唔錯 再嗌多個明太子雜菌意粉呢個意粉就正常 總括嚟講呢間餐廳水準幾高肥雞絕對會再去encore 嘟肥雞走嗰陣已經有人喺出面排緊隊了
2018-08-08
2019-01-05 292 views
好耐之前都係同呢個閏蜜黎過食tea~今之又重遊舊地啦!我地下午茶既時候黎,店內無咩人,得一兩個街坊係到飲咖啡~大把空間比我地大傾特傾啊!【煙三文魚牛油果醬多士】懶得check menu,應該就係呢個名啦。中規中矩之作,比想像中小。有賣相,味道唔太差。【小食拼盤】又係看圖作名。我覺得佢呢到既炸物都幾好食,每一款都炸得剛剛好,個人喜歡芝士薯波~因為我係芝士控~雞翼都十分香脆可口!【香蕉朱古力】係好味既~~~呢到既咖啡係出名d既,不過我又唔太識就廢事亂叫啦。總結,呢到舒適野食賣相okay野食味道okay。不過都幾大油煙,如果怕油煙味既朋友就要留意啦!
好耐之前都係同呢個閏蜜黎過食tea~
今之又重遊舊地啦!
我地下午茶既時候黎,店內無咩人,得一兩個街坊係到飲咖啡~
大把空間比我地大傾特傾啊!
【煙三文魚牛油果醬多士】
懶得check menu,應該就係呢個名啦。
中規中矩之作,比想像中小。
有賣相,味道唔太差。
【小食拼盤】
又係看圖作名。
我覺得佢呢到既炸物都幾好食,
每一款都炸得剛剛好,個人喜歡芝士薯波~
因為我係芝士控~
雞翼都十分香脆可口!
【香蕉朱古力】
係好味既~~~
呢到既咖啡係出名d既,不過我又唔太識就廢事亂叫啦。

總結,呢到舒適野食賣相okay野食味道okay。
不過都幾大油煙,如果怕油煙味既朋友就要留意啦!
2018-12-14
$130 (Tea)
2018-12-31 1500 views
文青cafe,慢歎,慢活的感覺內部擺設很有格調,而且人流不多,星期六的下午茶時段也不多人,比起旺角,尖沙咀,人頭湧湧,限時限刻兼趕客的服務,長沙灣區確是另類不錯的選擇,但出餐很慢,可以優優閑地坐很久 ,也會有趕客的感覺。午餐和下午茶的份量不多,亦不飽肚,可視作一個朋友們相聚,傾計又或獨自放空的好地方。 每人最少點一樣食物及飲品午餐及下午茶均送各式熱茶一壺(不設加水)黑咖啡(熱)/ 美式黑咖啡(熱) /拿鐵 (熱)加$5,其他飲品正價減$20,手沖咖啡及啤酒除外.星期一至五下午6:00pm前結帳及離開,免收加一,公眾假期除外下午茶價錢不貴,但份量不多,只能當小食一客看待。午餐:菠菜焗蘑菇汁吞拿魚長通粉~$59份量只是剛剛好,味道不錯,芝士略小。下午茶:牛油果煙三文魚法飽~$49沒有難度的製作。下午茶:芝士焗吞拿魚油炸鬼~$46構思新穎,中式油炸鬼再配上吞拿魚芝士烤焗,油炸鬼防如餅乾咁脆洋甘菊茶~茶包系列熱香蕉朱古力~差多食哂所有食物才上枱的熱朱古力,巳變暖,但朱古力味香濃,混和淡淡的香蕉味,反而中和了甜度。麻薯窩夫~$68食落沒有很強的QQ感,但確是和一般窩夫口感不同。再配鮮忌廉雪糕
文青cafe,慢歎,慢活的感覺

每人最少點一樣食物及飲品

午餐及下午茶均送各式熱茶一壺(不設加水)

黑咖啡(熱)/ 美式黑咖啡(熱) /拿鐵 (熱)加$5,
其他飲品正價減$20,
手沖咖啡及啤酒除外.

下午茶價錢不貴,但份量不多,只能當小食一客看待。

午餐:
菠菜焗蘑菇汁吞拿魚長通粉~$59
份量只是剛剛好,味道不錯,芝士略小。

下午茶:
牛油果煙三文魚法飽~$49
沒有難度的製作。

下午茶:
芝士焗吞拿魚油炸鬼~$46

洋甘菊茶~
茶包系列

熱香蕉朱古力~

麻薯窩夫~$68

$90 (Tea)