2016-07-09 272 views
有朋友呢頭番工,話呢間幾抵食,所以果日入左黎搵佢試。睇ig d芝士好吸引呃左我地黎點。現實中pizza芝士太濟,而且食到尾覺得膩既感覺,再加上當日天婦羅蝦偏厚粉,導致感覺係麵包配麵粉,成品出黎同想像中有出入,期待佢換下批貨會改善。同樣期待既有呢個冬蔭公意粉,之前去oldish太飽無試喇沙意粉已經後悔緊,今次再見到南亞風既意粉點都要試先安樂。呢個終於無令我失望,意粉硬度岩岩好,我最鐘意有咬口既~ 微辣既冬蔭公味道有小小香茅味,勁惹味!因為本身係pizza上左先,食左幾塊食pasta,濟濟地既情況下食居然可以越食越起勁 另外都要提一提呢度咖啡,睇menu好似話得獎作品黎,咁既然拎得獎,個價錢反而做到勁親民,所以叫左杯手沖既試,不過我唔太熟咖啡就無謂獻醜啦。佢用上裝清酒既形式上個咖啡,倒出黎就好似飲Sake咁細細杯飲。
有朋友呢頭番工,話呢間幾抵食,所以果日入左黎搵佢試。
三重芝士炸蝦PIZZA
冬蔭公海鮮意粉

Other Info. : late lunch 無叫lunch menu; 好掛住個意粉添QQ; 同埋果日上菜速度可能無客,上勁快 (而且真係熱的)
2016-06-30
$100 (Lunch)
冬蔭公海鮮意粉
2016-07-07 4258 views
《一。電影》瘋鳥,這間咖啡店在長沙灣舊區不諱言有點像一株奇葩,滿室文青格調,入面顯然全是店主喜歡的東西:電影,復古,藝術,喜歡這些東西的人總讓人感覺離地,但如果你懂藝術,你就會明白它們讓人瘋狂的原因。看到牆上掛著的電影海報竟是"before sunrise" 三部曲以及「藍白紅」三部曲,我只能說店主是一個有品味的人。在店內一隅,還放有插畫家KEO CHOW的書籤作品。之前從來沒有聽過這個藝術家,但他絕對是個畫面捕捉者,簡單的筆觸就能把每個經典電影角色的靈魂抓住,書籤後面還印上了電影中的經典對白。書籤自由定價,身為「偽文青」,不得不支持。《二。咖啡》這杯巴西聖露西亞的手沖咖啡($50)以清酒壺及杯盛載,單是賣相已見心思。店主介紹這是2015年咖啡節冠軍的豆,但好的咖啡豆還是要遇上好的咖啡師。細呷一口慢嘗,咖啡質感順滑,口感圓潤,很易入口。對比虹吸式咖啡,手沖咖啡當然咖啡濃度來得淺薄,但香味及果酸卻毫不遜色,微微的酸味充分展現這冠軍咖啡豆的特色,很對我的口味。而且咖啡溫度剛好,相機食先一輪咖啡仍然沒有變冷,可見咖啡師的好手藝。《三。美食》對咖啡店的食物沒有太大的期望,所以這三重芝士炸蝦薄餅
《一。電影》
《二。咖啡》
《三。美食》
對咖啡店的食物沒有太大的期望,所以這三重芝士炸蝦薄餅反而給我驚喜。薄餅即點即做,上桌時還是熱騰騰,芝士味不時香氣撲鼻,極之誘人。芝士下得毫不吝嗇,輕輕一拉就有芝士拉絲的效果,而三種芝士合起來鹹香突出而不膩,配上番茄醬,整個厚批薄餅口感濕潤,好吃到不得了。四隻炸蝦除了賣相加分外,亦令到味道更有層次,這個質素我早已收貨有餘。若要吹毛求疵,略嫌炸蝦外層未夠香脆,有待改善。
坐在窗旁嘗一口咖啡,吃一件PIZZA,做一個下午的文青。

外面的忙碌通通與我無關。

如果,第四部曲可以是音樂,就好了。
Other Info. : 當日平日都十分多人,遲來可能要有心理準備要排隊。
  • 手沖咖啡
  • 三重芝士炸蝦薄餅
2016-07-01 657 views
Triple Cheese Pizza with Cutlet Shrimp | 三重芝士炸蝦薄餅.這裡的名物之一😌 芝士用上三種 味道濃郁 有咸香 亦有拉絲效果😋 但可惜的是炸蝦的炸衣實在太過厚重了😔 冬陰海鮮意粉.冬陰味道濃郁 帶點辣度☺️ 意粉質應煮得剛好 不會太淋😋 還有各式海鮮 與同類型的餐廳比 這裡的菜式的性價比無疑是較高! Potato Ball with Cheese | 芝士薯波.點了個小吃 芝士薯波😈 份量超慷慨 加上薯仔和芝士都是會溜的 二人以上分享就會剛好😌 薯仔波很幼滑粉糯 配上芝士醬好邪惡😋 但薯波的外層可以炸得再香脆點! 還想說說沒入鏡的蜜桃乳酪沙冰!這個超好喝🍑 蜜桃味道清新自然 好解渴消暑😍

冬陰海鮮意粉.

2016-06-30 683 views
依度嘅簡約裝修同文青氣息吸引左我黎~~見佢有新菜式介紹 梗係試新野啦!冬蔭海鮮意粉意粉彈牙 炒得夠乾身海鮮有蝦 蜆 青口 魷魚等冬蔭功味係幾特別辣其實又唔係話好辣 但係陣辣味係會慢慢散出黎韓式炸雞pizza 係另一新品炸雞沾上韓式甜醫pizza係薄脆餅底配合一齊食好有fusion菜的感覺鹽酥菇 簡直勾起我對台灣的思念炸到熱辣辣脆卜卜 咬落去又juicy大愛飲品都好多選擇櫻花荔枝茶 好清新牛油果蘋果奶昔 新鮮又健康但無試佢啲精品咖啡覺得有點可惜依家有啲後悔囉
依度嘅簡約裝修同文青氣息吸引左我黎~~
見佢有新菜式介紹 梗係試新野啦!
冬蔭海鮮意粉
牛油果蘋果奶昔 新鮮又健康
但無試佢啲精品咖啡覺得有點可惜
依家有啲後悔囉
2016-06-27
📍平民天堂😍我會食過番尋味既餐廳唔多 依間係其中一間😏👍🏼食物質素好份量夠價錢平✌🏼️仲要佈置得好有格調🙌🏼忌廉芝士三文魚意大利粉 $68😱味道調得岩岩好👍🏼 三文味比較濃 配埋意粉味道岩岩好☺️ 意粉軟硬度適中👏🏼 份量又夠多🤘🏻舉腳推介 支持用心經營既店鋪💪🏼🧀🍤🍕三重芝士炸蝦pizza $108 👅 8/10超級足料而且好好味 炸蝦脆身 未算爽口但可接受 巨多芝士😻 🍄鹽酥菇 $52 👅7/10外面香脆 入面juicy😋 出色!食落好似据扒一樣😂這樣喝咖啡 還是頭一次🍶 #咖啡控 有福了☕️ 依度既精品咖啡口味獨特 有水果、堅果等風味 🌾而且老闆對咖啡既研究有深度 🔍如果你對咖啡都情有獨鍾 應該可以同老闆傾番三五個晏就🤔 試左埃塞俄比亞$55 同巴西$60 出產既精品咖啡 個人比較鐘意巴西既☕️因為比較易入口 但老闆話反而埃塞俄比亞既評分更高🤗 懂咖啡既你真係要去試下👍🏼
🧀🍤🍕三重芝士炸蝦pizza $108 👅 8/10
超級足料而且好好味 炸蝦脆身 未算爽口但可接受 巨多芝士😻
🍄鹽酥菇 $52 👅7/10
外面香脆 入面juicy😋 出色!食落好似据扒一樣😂
  • 三重芝士炸蝦pizza
  • 忌廉芝士三文魚意大利粉
2016-06-29 304 views
約左朋友食Tea~上Openrice搵到呢間裝修幾靚又舒服就約左呢間。下午茶時段有Lunch同Tea Set揀,連埋飲品比散叫抵好多。我地叫左蕃茄鴛鴦腸意大利粉 & 橙汁鴨胸意大利粉。本身有包一杯Latte或者一般咖啡,不過見到Drink List有少見既Flat White就叫左,可以正價減$20。平日下午茶時段入座率唔高,見到corner有得坐地下就揀左坐果度,貪想點坐就點坐。好喜歡呢度既石屎裝修配上木既檯,襯出和諧感同埋門口既樹裝飾望落好relax。播住平時聽開呢個style既歌,飲杯Flat White坐低傾下計,其實氣氛真係幾舒服慢活~2碟意大利粉都有驚喜!首先意大利粉烚得好有口感,橙汁鴨胸果碟意粉比蕃茄鴛鴦腸果碟少啲意粉但口感強啲,而蕃茄果碟大碟啲不過意粉都唔會淋啱啱好。鴛鴦腸應該係香草味同原味,都幾多腸。而橙汁鴨胸意粉醬汁好特別,少少酸甜好開胃,但又唔係純橙味好好食,唔知點整先整到咁特別,值得一試!2碟份量都幾大而且又抵食~喺咁舒適既空間過一個下午的確幾寫意~
蕃茄鴛鴦腸意粉  &  橙汁鴨胸意粉
2016-06-13
$55 (Tea)
蕃茄鴛鴦腸意粉  &  橙汁鴨胸意粉
  • 橙汁鴨胸意大利粉
位於長沙灣 A2附近的瘋鳥 Hummingbird Coffee & Food,是一間文青feel的Cafe。其實我早早想來,但由於我怕雀看到餐廳名子令我有點害怕,難道全間餐廳都有雀仔嗎?很明顯是我多想了瘋鳥的意思是當你的世界快瘋了便進來坐坐吧。今天帶我的好友,一個愛拍照又愛文青Cafe的好友來預先慶祝生日餐牌的食物由沙律至甜品,都有供應。夏威夷菠蘿雞沙律$49剛剛半小時前吃完一整個全日早餐,因此點了一份很多人推介的沙律。星期一至五午餐更包飲品,可算是超值以淺黃色的沙律醬汁,伴上菠蘿,小蘋果粒,新鮮生菜,配搭不錯。個人很喜歡醬汁的味道,微酸配上菠蘿帶小甜生菜新鮮咬下帶爽脆感。常常外岀用餐,真的應該吃點菜哦忌廉芝士三文魚意大利粉$68好友點的意粉,上台時忌廉牛奶香濃撲鼻,大感驚喜三文魚弄成一片片,方便進食。意粉較為硬身,是我喜愛的煙靭度。醬汁掛上意粉,一口一滿足香蕉牛油果奶昔$45水蜜桃乳酪沙冰$48好友大愛牛油果,作為他的好友兼喂食人士,帶他來飲飲 香蕉牛油果奶昔以牛油果為主的飲品香港不多,牛油果味不太濃,香蕉微甜感配合得不錯。漂亮的沙冰配上一塊甜甜的水蜜桃,帶小酸酸的感覺很開胃哦

其實我早早想來,但由於我怕雀

看到餐廳名子令我有點害怕,難道全間餐廳都有雀仔嗎?

很明顯是我多想了

瘋鳥的意思是當你的世界快瘋了便進來坐坐吧。

餐牌的食物由沙律至甜品,都有供應。
夏威夷菠蘿雞沙律$49

星期一至五午餐更包飲品,可算是超值

個人很喜歡醬汁的味道,微酸配上菠蘿帶小甜

生菜新鮮咬下帶爽脆感。常常外岀用餐,真的應該吃點菜哦
忌廉芝士三文魚意大利粉$68

好友點的意粉,上台時忌廉牛奶香濃撲鼻,大感驚喜

三文魚弄成一片片,方便進食。

意粉較為硬身,是我喜愛的煙靭度。醬汁掛上意粉,一口一滿足
香蕉牛油果奶昔$45

水蜜桃乳酪沙冰$48

漂亮的沙冰配上一塊甜甜的水蜜桃,帶小酸酸的感覺很開胃哦
2016-06-27
2016-06-26 228 views
如果你有機會來到長沙灣/荔枝角附近又想吃「輕食」、「cafe」之類我推介這間性價比很高的餐廳👍🏻👍🏻👍🏻尤其是pizza🍕🍕 低食又好味😋這款以炸蝦做主角的pizza,夠哂特別厚批底夠飽肚,3種芝士重手足料,輕易做到拉絲效果,炸蝦唔細隻又夠脆,只是略為多粉了一點,但以這價錢是物超所值的另外,幾款小食都很吸引,今次試了鹽酥菇幾款不同的菇,以台式做法炸成菇,在面曬上鹽粒,外層粉不會太厚,但外層乾身香脆,內裡則熱騰騰,咬開多汁又香菇味相信會再來encore,下次試多點其他菜式
如果你有機會來到長沙灣/荔枝角附近
又想吃「輕食」、「cafe」之類
我推介這間性價比很高的餐廳👍🏻👍🏻👍🏻

尤其是pizza🍕🍕 低食又好味😋
這款以炸蝦做主角的pizza,夠哂特別

另外,幾款小食都很吸引,今次試了鹽酥菇

相信會再來encore,下次試多點其他菜式
  • 三重芝士炸蝦pizza
2016-06-24 215 views
夏威夷菠蘿沙拉: 沙律菜好新鮮,雞肉煮得啱啱好,同個醬汁好配合,整體感覺好清新。賣相可以再改良一下。值得一試Fish & chips: 魚炸得啱啱好,但炸槳太厚。魚食落好新鮮,但略嫌淡味。薯條普通,略嫌咸櫻花荔枝茶 飲落去有淡淡的荔枝茶味,不太甜,感覺清新。蘋果柚子茶 柚子味比蘋果味重,兩種味道配合得很好,飲完唔會覺得滯。Tiramisu: 有濃濃的咖啡味,質感鬆軟,唔會有種太creamy 嘅感覺。真係值得一試!整體感覺都唔錯 下次會試埋其他signature款~
Hawaiian  chicken  salad
Fish  and  chips
櫻花荔枝茶 飲落去有淡淡的荔枝茶味,不太甜,感覺清新。
Apple  Grapefruit  Tra  (left)  ,  Sakura  Lychee  Tea  (right)
Tiramisu
整體感覺都唔錯 下次會試埋其他signature款~
Fish  and  chips
2016-06-23
Type of Meal
Tea
Hawaiian  chicken  salad
  • 夏威夷菠蘿沙律
2016-06-23 338 views
最近真的很熱氣,想戒口,但偏偏對炸魚薯條零抵抗力。長沙灣最近不少適合年輕人的新派食市開業,而經常有人排隊等候的humming bird是其中一間,午餐有啤酒炸魚薯條,配飲品才$48。用鐵筒裝著看似份量很多,其實下面是半空的。兩條炸魚,外脆內滑而帶有明顯啤酒味,好食但魚塊本身不算大,所以一下子有過encore的衝動。相對地,粗薯條不是我喜愛的原個連皮薯仔製那種,薯味不特別濃郁。這個比較普通,只有淡淡香草及茄汁味,但海鮮算足料。
啤酒炸魚薯條

參巴海鮮意大利粉
這個比較普通,只有淡淡香草及茄汁味,但海鮮算足料。
2016-04-05
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$50 (Tea)
啤酒炸魚薯條
2016-06-22 230 views
相當有heart既cafe每次到訪都會看到一點點的進步,在當今cafe泛濫的時候,瘋鳥不失是一股清泉進步最大就是這個三文魚意粉👍🏻意粉更有咬口之餘三文魚的份量亦增加了不少😋而且忌廉汁的味道變濃了,好吃👅新菜式冬陰公意粉🌶酸酸辣辣的味道很開胃,適合炎熱的夏天但個人比較偏好重椰香味再creamy一點的泰式意粉🤔韓式炸雞就食得多🍖炸雞pizza就真係初嘗試😳🌶雞肉甜甜辣辣的醬汁很合我口味👍🏻👍🏻而且炸雞的份量很多🍕貫徹瘋鳥一貫的作風有超級多芝士🧀有圖有真相架真係拉哂絲架😻仲有紫菜絲~好味飲品最喜歡凍朱古力🍫味道香濃之餘忌廉很企身
相當有heart既cafe

忌廉牛乳三文魚意大利
新菜式冬陰公意粉🌶酸酸辣辣的味道很開胃,適合炎熱的夏天
但個人比較偏好重椰香味再creamy一點的泰式意粉🤔
凍朱古力
  • 忌廉牛乳三文魚意粉
  • 朱古力
2016-06-13 219 views
想食薄餅,上開飯搵搵,就揀左呢間由於我地只係兩個人食所以只係叫左大蝦薄餅,芝士薯波兩樣野仲有兩柸野飲由於店內都幾多人,食物都等左幾耐先有,首先係芝士薯波,金黃色薄薄脆皮入面係軟淋淋既薯泥加上香濃既芝士醬,暖暖地既時候食,真係食到停唔到口,由於薯波份量都多,食左一半大蝦薄餅就到喇,吉列大蝦有4隻好齊整排係薄餅上面,薄餅既芝士好香好濃郁,配上茄汁,餅底係厚厚地既,個邊邊幾脆,中間餡料部份又唔會太硬,兩個人食一個夠哂飽,食完薄餅再食番芝士波,但此時係底既芝士薯波已經淋左,冇暖食咁好味了
想食薄餅,上開飯搵搵,就揀左呢間

2016-06-12 132 views
呢度既擺設超級令!牆上面有復古電影poster,燈飾都好令🌾我地3個星期六大概下午1點黎到,無曬座位所以坐榻榻米hahaa 都幾舒服架😛Lunch set價錢都算平👀比散嗌抵好多👶🏼等野食果陣可以影翻d偽文青感覺照😏Veggie Pasta in Pesta Sauce with Jasmine Green Tea ($48)意粉好濃味😋有好多洋蔥、椒同菇夾係中間🙈份量適中🙈Lunch Set 包一壺茶🍵茉莉綠茶好香👀有機會想再黎食tea set😆eat.goood.west
Veggie  Pasta  in  Pesta  Sauce

意粉好濃味😋有好多洋蔥、椒同菇夾係中間🙈份量適中🙈
Lunch Set 包一壺茶🍵茉莉綠茶好香👀

有機會想再黎食tea set😆
eat.goood.west
2016-06-06 252 views
第一次試瘋鳥原來lunch比dinner平lunch set價錢由$47到$55選擇有意粉、薯條、包、沙律店舖座位太少 可能等候時間較長雞柳加左燒汁好入味反而個芝士醬唔夠突出包好鬆化另有少量沙律和粗薯條有2條魚柳 好嫩好滑唔油膩幾好但加左啤酒個皮淋左飲品可以正價減$20叫左2杯沙冰沙冰唔算太冰凍朱古力和咖啡的比例剛剛好呢個有驚喜味道偏酸 似飲緊yogurt淨食面頭的一片橙好甜最後埋單時 店員唔記得找錢客人唔算多 下次要小心d
第一次試瘋鳥
原來lunch比dinner平
lunch set價錢由$47到$55
選擇有意粉、薯條、包、沙律
店舖座位太少 可能等候時間較長

最後埋單時 店員唔記得找錢
客人唔算多 下次要小心d
2016-06-05
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$90 (Lunch)
2016-06-05 196 views
夜晚同男友行完街諗食乜心血來潮黎左呢間試 暫時一入就有位入到去地方唔算大但環境同佈置係令人舒服既一開始叫左份鹽酥菇食唔錯 唔似出面平時食開一咬好多油不過如果調味多少少就perfect 👍🏻蜜糖芥茉烤雞沙律無乜特別 始終好難整得難食😂另外仲叫左個波菜雜菌意大利粉呢樣令我地覺得有驚喜佢d汁岩岩好 唔會太多或令到麵太乾而且味道唔會令人覺得漏"不過唯一改善係可能附近近樹木球場餐面裡面好多毒蚊男友一路食一路撥最後咬左五六粒 忍唔住拍蚊😂😂唯有快食快走人
夜晚同男友行完街諗食乜
無乜特別 始終好難整得難食😂
另外仲叫左個波菜雜菌意大利粉
呢樣令我地覺得有驚喜
佢d汁岩岩好 唔會太多或令到麵太乾
而且味道唔會令人覺得漏"

不過唯一改善係可能附近近樹木球場
餐面裡面好多毒蚊